I dette materiale finder du information om Midtvejskonferencen den 30. januar 2018 i Vejle.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I dette materiale finder du information om Midtvejskonferencen den 30. januar 2018 i Vejle."

Transkript

1 Vejle den 30. januar 2018

2 Kære deltager i Program for læringsledelse I dette materiale finder du information om Midtvejskonferencen den 30. januar 2018 i Vejle. Formålet med Midtvejskonferencen er: At videndele om arbejdet i Program for læringsledelse på tværs af kommunerne At samarbejde i programmets store professionelle læringsfællesskab At give dig ny viden og inspiration, du kan arbejde videre med i egen kommune. Dagen er bygget op omkring en række oplæg fra jer deltagere. Om formiddagen fokuserer vi på de succeshistorier, I gerne vil fortælle, mens vi om eftermiddagen fokuserer på det, der har været udfordrende. På de kommende sider kan du læse om konferencens workshops. Formiddagen består af tre Pecha Kucha er, mens vi om eftermiddagen afholder samtalesaloner. Du vælger dine Pecha Kucha er og din samtalesalon, når du tilmelder dig konferencen. Vi glæder os til at se jer alle i Vejle! Ankomst og morgenkaffe Velkomst v/ professor Lars Qvortrup, NCS og skolechef Helle Hansen, Svendborg Kommune Lokaleskift Pecha Kucha runde Lokaleskift Pecha Kucha runde Lokaleskift Pecha Kucha runde Frokost Samtalesaloner Kaffe Samskabelse og Capacity Building v/ professor Hanne Kathrine Krogstrup, AAU Afslutning Tak for i dag

3 Pecha Kucha er en oplægsform, hvor oplægsholder præsenterer 20 elementer typisk i form af slides. Hvert enkelt element vises i 20 sekunder. Pecha Kucha-formen kan skabe præcise og visuelt stærke præsentationer. Formålet med Pecha Kucha erne er at give deltagerne i Program for læringsledelse mulighed for at dele succeshistorier, som I er stolte af, eller succeshistorier og/eller indsatser, der har været særligt betydningsfulde, og som de øvrige deltagere kan drage inspiration fra. Efter hver runde vil der være tid til drøftelse af oplægget.

4 Pecha Kucha: Runde 1 1A: LEDELSESMÆSSIG RETNING UDEN ET QUICK FIX v/ Thisted Kommune På Koldby Skole har Program for læringsledelse banet vejen for, at ledelsen er kommet tættere på på alle måder! Fra starten var personalet afventende og skeptiske, men nu er situationen, at skoleleder Nils Cassøe Jepsen ser en personalegruppe, der i langt højere grad er nysgerrige på egen kultur og praksis. Forklaringen er de ledelsesmæssige overvejelser og greb, som er gjort for at få personalet til at se den praktiske forankring af programmets intentioner. Nils præsenterer ikke et quick fix men en tro på, at en langsigtet, vedholdende og anerkendende tilgang til personalets indvendinger lønner sig og fører til den faglige stolthed, som han oplever i dag. 1B: FEEDBACK FRA VOKSEN TIL BARN MED AFSÆT I DATA OG FOKUS PÅ DEN GODE RELATION v/ Kolding Kommune Der bliver her givet eksempler på, hvordan der er arbejdet med at give feedback fra voksne til børn (lærere/pædagoger) med afsæt i data og fokus på den gode relation. Skolen har arbejdet med at sikre en god feedbackkultur, hvor data giver baggrund for en udviklende samtale. 1C: DATA UNDERSTØTTER SYNSNINGER v/ Nordfyns Kommune På Havrehedskolen er der sket en positiv udvikling i forhold til medarbejdernes arbejde med data. Medarbejderne bruger nu data til at understøtte synsninger. De føler, at arbejdet med data gør, at de kan ranke ryggen, fordi data giver deres ord mere vægt. Skoleleder Kim Funk Johannesen vil give et eksempel på, at data blev inddraget i forbindelse med et forældremøde, hvor medarbejderne brugte data fra trivsel.dk. 1D: UDFOLDNING AF DATABEGREBET I ET SAMARBEJDE MELLEM SKOLER OG RESSOURCEPERSONER v/ Hedensted Kommune Efter tre år med fokus på læringsledelse på baggrund af data har databegrebet udvidet sig på skolerne i Hedensted Kommune. Flere skoler arbejder bevidst med at oversætte de kvantitative data fra Datavarehuset og Program for læringsledelse til kvalitative undersøgelser af: Hvorfor data ser ud, som de gør? Hvordan kan vi få en mere kvalitativ indsigt i svarene fra kortlægningen i Program for læringsledelse og inddrage målgrupperne aktivt i udvikling af bedre resultater? Hvordan kan vi systematisere iagttagelser af kollegaer, elever og team, når der arbejdes med aktionslæringsforløb, Co-Teaching eller lektionsstudier?

5 Pecha Kucha: Runde 2 2A: SFVUAD?! LEDELSEN SOM VEJLEDER v/ Billund Kommune Hvilke gevinster er der forbundet med, at ledelsen giver faglig vejledning og sparring til medarbejderne? Hvilke udfordringer kan man møde? Og hvilke overvejelser er relevante at gøre sig i forhold til de kompetencer og forudsætninger, man skal have som leder? Feedback- og klasseledelse har været Billund Kommunes fælles afsæt i kompetenceløftet af medarbejdere. Ledelsen gav faglig vejledning og sparring på modulerne til skolernes teams. Vil du høre skoleleder Vivian Møberg og skoleleder Dorthe Bønning Møller fortælle om ledelsen som vejleder, og hvad SFVUAD står for, så deltag i vores Pecha Kucha-oplæg. 2B: HVORDAN ØGER VI DRENGENES TRIVSEL? v/ Vesthimmerland Kommune Aars Skole har analyseret sig frem til, at skolen har udfordringer i forhold til, at drengenes faglige trivsel skal øges. Ved første kortlægning viser T Målsætningen er, at drengenes faglige trivsel er 510 i T2. (Pigerne scorede 516 i T1) Følgende tiltag er iværksat på baggrund af målet: SMART-mål, fælles målsætninger med børnehaverne: At gå fra jeg arbejder med eleven til vi arbejder med at flytte en gruppe på tværs af klasser. I MUS er der drøftet, hvad hver enkelt medarbejder gør anderledes i forhold til drengene: Medarbejderne har nu månedlige elevsamtaler. Ugeskemarevolutionen: Forsøg med Drengeakademi Kursus for drenge, der gerne vil klare sig bedre i skolen. MOT for 6. til 9. klasse. 2C: DISTRIKTSSKOLENS ARBEJDE MED PROGRAM FOR LÆRINGSLEDELSE v/fredericia Kommune Ledelsesstrategier på tre niveauer: Distriktsskole, afdeling og klasse: Hvordan kan data omsættes til pædagogiske handlinger, der skaber succes for børnene og de unge? Hvordan sikres ejerskab i medarbejdergruppen, så det giver mening at arbejde med data? Hvor i processen skal ledelsen være på beatet her?

6 Pecha Kucha: Runde 2 2D: FÆLLES KOMPETENCEUDVIKLING LÆR AF HINANDEN v/ Roskilde Kommune Skoleleder Anne Aabrink og læsevejleder Maria Hovard fra Himmelev Skole vil fortælle om deres PLC-teams arbejde med fælles kompetenceudvikling af ledelse, lærere og pædagoger på baggrund af udvalgte resultater fra T1. Du vil høre om vores arbejde med: Udvikling af egne modulopgaver Vejledernes facilitering af teamenes modulopgaver Eksempler på resultater af modulopgaver. Du kan også få svar på: Hvordan vores fælles kompetenceudvikling hænger sammen med ledelsens overværelse af undervisning Lærernes og pædagogernes evaluering af den fælles kompetenceudvikling i 2016/17. 2E: MESTRER DU OPGAVEN ELLER ER DU HJÆLPELØS? v/ Holbæk Kommune Skolen skal være med til at understøtte det enkelte barn i at mestre men det kræver motivation fra både barnet, lærer og forældre at tro på sig selv. Når teamet rykker i fællesskab,så mestrer flere opgaven. Men hvad er det at mestre?

7 Pecha Kucha: Runde 3 3A: HVORDAN LEDER VI PROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER TÆT PÅ? v/haderslev Kommune I Haderslev Kommune har ledelsen på Fællesskolen Hammelev Sct. Severin fra programmets start fulgt udviklingen i de professionelle læringsfællesskaber tæt. Afdelingsleder Dorthe Schindler Berg videndeler sine erfaringer med at udøve ledelse tæt på. Via grafisk facilitering gives eksempler på strukturer for mødeledelse og respons til teamets arbejde med kompetencepakker. 3B: TÆT PÅ ELEVERNES LÆRING v/ Horsens Kommune På Stensballeskolen i Horsens Kommune har Program for læringsledelse været en væsentlig del af arbejdet med at komme tættere på elevernes læring og udvikling af de professionelle læringsfællesskaber. Teamkoordinatorernes rolle og uddannelse har været afgørende i denne proces, hvor skolens vejlederkultur samtidig har udviklet sig gennem arbejdet med e-learningsforløbene, da læringsvejlederne er helt centrale i at udvikle og gennemføre e-learning på Stensballeskolen. Skolens vejledere og ledelse er derved kommet meget tættere på elevernes læring og udvikling af den pædagogiske praksis. 3C: FEEDBACK OG KLASSELEDELSE v/ Frederikssund Kommune På Fjordlandsskolen i Frederikssund Kommune havde vi i foråret 2017 valgt at arbejde med kompetencepakken Feedback og klasseledelse. Gennem modulopgaverne havde vi fokus på at arbejde som professionelle læringsfællesskaber med henblik på at skabe et fælles billede af vores vision, værdier og mål samt at sætte vores kompetencer i spil til gavn for hinanden i forhold til feedback og klasseledelse. Dette lykkedes med god succes, da vi for alvor fik delt hinandens viden, erfaringer, kompetencer, og hvor vi gerne vil bevæge os hen. Mere konkret blev de såkaldte Lykkebomber præsenteret af en deltager. Lykkebomber handler om, at alle i klassen fortæller, hvad der har været det bedste ved dagen dette kan omhandle både faglige og sociale elementer. Flere i gruppen fremhævede gennem modulerne, at de også har lignende tiltag, som efterfølgende blev videndelt. På Fjordlandsskolen blev det besluttet at sprede Lykkebomberne ud på alle klasser. 3D: FRA MÅLLØSHED TIL MÅLSTYRING v/ Svendborg Kommune Hør Vestre Skole fortælle om, hvordan bevidstløs ressourcetildeling og deraf håbet om, at der ville ske noget godt, blev til bevidst ressourceanvendelse til målrettede indsatser. Viceskoleleder Christian Handberg Clift vil give eksempler på, hvordan bl.a. kapacitetsopbygning, ressourceallokering, dataforbedringsarbejde og SMART-mål er blevet succesredskaber som ledelse og medarbejdere bruger i forhold til elevprogression både socialt og fagligt.

8

9 Samtalesaloner Samtalesalonerne er fora, hvor der er fokus på at videndele noget af det, vi tværgående har identificeret som udfordrende temaer i Program for læringsledelse. Formålet med samtalesalonerne er, at deltagerne ud fra et oplæg om et bestemt emne skal drøfte det udfordrende i relation til oplægget i mindre grupper. Hver samtalesalon drives og faciliteres af salonværter med støtte fra programkoordinatorerne fra 2-3 kommuner.

10 Samtalesaloner S1: TO TEMAER PÅ AGENDAEN Hør om at rejse ind i nyt land og oplevelserne i arbejdet med dataanvendelse i praksis v/roskilde Kommune Vindinge Skole fortæller om sit arbejde med dataanvendelse i praksis og de udfordringer, skolen har oplevet undervejs. Få status på skolens udfordringer med arbejdet og det fremadrettede perspektiv: Hvad var skolens baggrund for at tage fat på arbejdet med dataanvendelse i praksis? Hvordan arbejder man med at få skabt en god datakultur på en skole uden stor dataerfaring? Hvilke tegn og data har været relevante, når overskriften er Elevernes deltagelsesmuligheder? Udfordringer i forhold til feedback fra lærer/pædagog til elever i en specialskolekontekst v/ Frederikssund Kommune Hvordan kan vi give feedback, og hvad giver vi feedback på? Hvordan tager elever med særlige udfordringer imod feedback? Og hvordan får vi det til at give mening? S2: HVORDAN SÆTTER VI ET RELEVANT FOKUS PÅ DET DATAINFORMEREDE ARBEJDE PÅ SKOLEN? v/kolding Kommune, Haderslev Kommune og Horsens Kommune I Haderslev Kommune har ledelse og PLC-vejledere på Fællesskolen Bevtoft-Over Jerstal udarbejdet en systematik for det datainformerede arbejde på skolen. Skoleleder Susanne Rex Jensen og PLC-vejleder Mika Sørensen videndeler erfaringer med at anvende data som redskab i klassekonferencer/dialogiske evalueringer. Ud fra en Whole System Approach får det datainformerede arbejde nedslag på de forskellige niveauer og bliver: Retningsgivende for ledelsens ressourceprioritering Udgangspunktet for faglige drøftelser i klassekonferencer Omsat til handling i pædagogisk praksis igennem faglig vejledning.

11 Samtalesaloner S3: AT GIVE OG MODTAGE VEJLEDNING OG FEEDBACK v/vesthimmerland Kommune og Hedensted Kommune I Vesthimmerlands Kommune og Hedensted Kommune har man valgt to forskellige måder at give vejledning og feedback til teamene efter arbejdet med kompetencepakkerne. I Vesthimmerland har gruppen af kommunale ressourcepersoner først givet skriftlig vejledning og feedback til teamene og derefter mundtlig feedback til teamene sammen med skoleledelsen. I Hedensted har skoleledelsen givet vejledning og feedback til teamene. Hvilke fordele og ulemper har de to måder i forhold til udviklingen af læringsledelse på den enkelte skole? S4: LEDELSE AF PROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER KRÆVER NY FORM FOR LEDELSE? v/svendborg Kommune og Nordfyn Kommune Skolelederne Jan Møller-Iversen og Mads Dahl Arvidsen vil fortælle om, hvordan de i skolernes ledelse bruger meget tid på at tale om, hvordan de kan få medarbejderne til at fungere i professionelle læringsfællesskaber. De bruger til gengæld ikke så meget tid på at tale om, hvad det kræver af dem som ledelse at få professionelle læringsfællesskaber til at fungere. S5: ELEVINDDRAGELSE v/billund Kommune og Thisted Kommune På denne samtalesalon vil elever fra de to kommuner sætte fokus på, hvordan elever kan inddrages i undervisningsforløb med de udfordringer og muligheder, det giver. Kvalificerer det et undervisningsforløb, at eleverne inddrages? Hvad er relevant elevinddragelse i undervisningsforløb, og hvordan kan det foregå? Samtalesalonen vil tage udgangspunkt i elevernes stemme og en lærers oplevelse af elevinddragelse i undervisningsforløb. Salonen vil bestå af en vekselvirkning mellem video, interview og dialog. S6: HVORDAN SÆTTES DE BEDSTE HANDLINGER I SPIL NÅR DATA ER ANALYSERET? v/fredericia Kommune og Holbæk Kommune Udfordringen i at skabe sammenhæng fra skolens mål og handleplaner til aktuelle pædagogiske handlinger i praksis. Perspektiver fra Fredericia og Holbæk kommuner: Hvordan bliver dialogmøder mellem forvaltning og skoleledelsen til en egentlig dialog om pædagogisk udvikling og ikke blot en status? Hvad er det mest relevante at have dialog om? Hvordan kommer ledelsen tæt på den pædagogiske praksis? Hvad kan læringssamtalen mellem leder og medarbejder bidrage med, og er det en mulighed?

12 Praktisk information TID Tirsdag den 30. januar 2018 kl STED Munkebjerg Hotel Munkebjergvej Vejle PRIS 695 kr. ekskl. moms pr. deltager TILMELDING Tilmeld dig på cok.dk/midtvejs senest den 20. december PARKERING Der er gratis parkering ved hotellet. Vi opfordrer dog til samkørsel, da der er begrænset antal pladser. KONTAKT Hvis du har spørgsmål til konferencens indhold eller tilmelding, er du velkommen til at kontakte: Line Mortensen Koordinator, COK T: E:

Skoleudvikling og data om elevernes læring og trivsel. PFL, Roskilde Lars Qvortrup, 6. april 2016

Skoleudvikling og data om elevernes læring og trivsel. PFL, Roskilde Lars Qvortrup, 6. april 2016 Skoleudvikling og data om elevernes læring og trivsel PFL, Roskilde Lars Qvortrup, 6. april 2016 1 PROGRAM FOR LÆRINGSLEDELSE 2 Hvem er vi? Billund Horsens Fredericia Frederiksund Holbæk Haderslev Hedensted

Læs mere

Program for læringsledelse

Program for læringsledelse Program for læringsledelse Lars Qvortrup 12-12 seminar, Grenå d. 20. april 2015 1 Program for læringsledelse Lars Qvortrup 12-12 seminar, Grenå d. 20. april 2015 2 Læringsledelse 1 Program for Læringsledelse

Læs mere

Program for læringsledelse

Program for læringsledelse 1 Program for læringsledelse Af Lars Qvortrup, LSP, Aalborg Universitet Et partnerskab bestående af tretten kommuner, Laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling (LSP) ved Aalborg Universitet og

Læs mere

PLC i arbejde. - tæt på kollegers og elevers læring

PLC i arbejde. - tæt på kollegers og elevers læring PLC i arbejde - tæt på kollegers og elevers læring Program 1) Velkomst og introduktion til praksisfortællinger v. Anna Sandell 2) PLC tæt på kollegers og elevers læring v. Malene Ringvad 3) Intern kompetenceudvikling

Læs mere

Præsentation af LSP. v. Ole Hansen, Projektleder og specialkonsulent 1.9.2015

Præsentation af LSP. v. Ole Hansen, Projektleder og specialkonsulent 1.9.2015 Præsentation af LSP v. Ole Hansen, Projektleder og specialkonsulent 1.9.2015 1 Hvad er LSP og hvem er vi? Et laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling og pædagogisk praksis, forankret på Aalborg

Læs mere

Velkommen til Læringskaravane Startskuddet for medarbejdernes e-læringsforløb

Velkommen til Læringskaravane Startskuddet for medarbejdernes e-læringsforløb Velkommen til Læringskaravane 2016 - Startskuddet for medarbejdernes e-læringsforløb 1 Aftenens program: Historisk tilbageblik fem spor samtidigt siden 1. januar 2011, ved Birgit Lindberg, Sekretariats-

Læs mere

FRA KONTROL TIL KAPACITETSOPBYGNING:

FRA KONTROL TIL KAPACITETSOPBYGNING: FRA KONTROL TIL KAPACITETSOPBYGNING: DATA SKAL STYRKE PROFESSIONEL DØMMEKRAFT Lars Qvortrup, NCS, DPU/AU Efter NPM, Aarhus d. 2/3 2017 1 DE STORE FORANDRINGER Styringsparadigme Pædagogiske grundantagelser

Læs mere

Handleplan Engelsborgskolen

Handleplan Engelsborgskolen Handleplan Engelsborgskolen Skoleåret 2018/19 Trivsel og Læring Hvad arbejder vi videre med (hovedtemaer, fokusområder m.v.) På Engelsborgskolen har vi delt arbejdet med den lokale handleplan op i to faser.

Læs mere

Evaluering af Program for Læringsledelse. Et notat om 13 kommuners erfaringer med programmet

Evaluering af Program for Læringsledelse. Et notat om 13 kommuners erfaringer med programmet Evaluering af Program for Læringsledelse Et notat om 13 kommuners erfaringer med programmet INDHOLD Evaluering af Program for Læringsledelse 1 Om evalueringen 4 2 Programmet som helhed 7 2.1 Forvaltningernes

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Disposition. UDFORDRINGEN: De mange dagsordener. 12. maj 2015. Skolereformen og de mange dagsordener hvor er fortællingen?

Disposition. UDFORDRINGEN: De mange dagsordener. 12. maj 2015. Skolereformen og de mange dagsordener hvor er fortællingen? Skolereformen og de mange dagsordener hvor er fortællingen? Lars Qvortrup, LSP/AAU, Program for Roskilde d. 11. maj 2015 1 Disposition UDFORDRINGEN: De mange dagsordener LØSNINGEN: En gennemgående fortælling

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Kære medarbejdere og ledere i skolerne i Horsens

Kære medarbejdere og ledere i skolerne i Horsens UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED Dato: 07.04.2015 Kære medarbejdere og ledere i skolerne i Horsens Vi er i fuld gang med at gøre en god skole bedre. Derfor indgår Horsens Kommunes skoler de kommende 4 år i

Læs mere

Barnets stemme. fra data til intervention. Anne Bang Olsen, Britt Lykke Ejby Dagtilbud Svendborg Hans Jørn Søberg PPR Svendborg

Barnets stemme. fra data til intervention. Anne Bang Olsen, Britt Lykke Ejby Dagtilbud Svendborg Hans Jørn Søberg PPR Svendborg Barnets stemme fra data til intervention Anne Bang Olsen, Britt Lykke Ejby Dagtilbud Svendborg Hans Jørn Søberg PPR Svendborg Overblik finder mønstre Oplægs oversigt 1. Udgangspunkter for arbejdet 2. Det

Læs mere

Kapacitetsopbygning på folkeskolerne med udgangspunkt i brugerportalsinitiativet

Kapacitetsopbygning på folkeskolerne med udgangspunkt i brugerportalsinitiativet Kapacitetsopbygning på folkeskolerne med udgangspunkt i brugerportalsinitiativet København 2. marts 2017 Danmarks Læringsfestival LEDELSE AF DIGITAL DIDAKTIK IT I UNDERVISNING OG LÆRING Resultater fra

Læs mere

Ledelsespraksis i en tosprogskontekst - arbejde med elevernes progression

Ledelsespraksis i en tosprogskontekst - arbejde med elevernes progression Ledelsespraksis i en tosprogskontekst - arbejde med elevernes progression Langmarkskolen Horsens Mangfoldig elevgruppe - ca. 455 børn 25 forskellig nationaliteter Største grupper af børn kommer fra Bosnien,

Læs mere

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet.

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet. Overleveringsmøde Vi oplever at elever, der har været på Plan T, kan have svært ved at vende hjem og bl.a. holde fast i gode læringsvaner, fortsætte arbejdet med nye læsestrategier, implementere it-redskaber

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Nyhedsbrev Vestre Skole 13. august, 2018

Nyhedsbrev Vestre Skole 13. august, 2018 Nyhedsbrev Vestre Skole 13. august, 2018 Velkommen tilbage efter sommerferien Efter en fantastisk sommer med masser af sol og varme, så kneb det lidt med solstrålerne, da vi mandag kl. 9.00 bød alle elever

Læs mere

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Læringskonsulenterne inviterer til to regionale konferencer om trivsel og antimobning - den 7. december i København og den 14. december i Vejle.

Læs mere

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led Udvikling af naturfaglig kultur - forankring i flere led 3 niveauer i udvikling og forankring - Politisk (behov/synlighed/bevidsthed/kendskab) - Forvaltning (kompetenceudvikling/understøttelse/oversættelse)

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forutsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 8. Brug tiden godt arbejdstilrettelæggelse på daginstitutionsområdet

KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 8. Brug tiden godt arbejdstilrettelæggelse på daginstitutionsområdet KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 DEBATMØDE 8 Brug tiden godt arbejdstilrettelæggelse på daginstitutionsområdet KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2018 Kommunal Arbejdsgiverpraksis Aftalt med Økonomiaftalen 2015 understøttelse

Læs mere

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering i Aalborg Kommune Evaluering er fremadrettet og lærende Evaluering er et værktøj til at give indsigt og viden, der bidrager

Læs mere

Ambassadørdag. Ankerhus kl 12-16

Ambassadørdag. Ankerhus kl 12-16 Ambassadørdag Ankerhus 14.03.18 kl 12-16 Velkommen til CFU ambassadørdag 12.00 CFU hotspots lige nu CFUs tilbud til arbejdet med PLC 13.00 Frokost 13.35 Kort præsentation af Søg Smart 13.45 Kaffe, kage

Læs mere

Program for læringsledelse

Program for læringsledelse Program for læringsledelse Dagtilbud og skoler i Kolding Kommune er med i Europas største udviklingsprogram Program for læringsledelse Alle børn fra 0-18 år er målgruppen for et 4-årigt udviklingsprogram

Læs mere

Ny skole Nye skoledage

Ny skole Nye skoledage Skoleledelsesforløb 2013 KL og COK har i samarbejde med kommunale chefer og skoleledere tilrettelagt og udviklet et 3-dages udviklingsforløb for landets skoleledelser med henblik på at understøtte implementeringen

Læs mere

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016 SKOLENS NAVN: Hedevang Med funktionsbeskrivelsen og model for teamorganisering for Roskilde Kommunes pædagogiske læringscentre PLC (2015) sættes en overordnet vision for PLC-teamets arbejde: PLC-TEAMET

Læs mere

Sammen om at lede folkeskolen

Sammen om at lede folkeskolen Sammen om at lede folkeskolen Dialog- og udviklingsmøder om at lede folkeskolen Hanne Bak Lumholt, afdelingschef, KL Erling Pedersen, skoleleder, skolerne i Nord, Odense Kommune 06-11-2015 1 En ny folkeskole

Læs mere

Skolernes mål og handleplaner

Skolernes mål og handleplaner Skolernes udviklingsplaner Nationale mål Kommunal kvalitetsrapport Nationale mål Nationale mål Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Måltal Mindst 80 procent af eleverne

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Evaluering af Program for læringsledelse. Første delrapport, 2017

Evaluering af Program for læringsledelse. Første delrapport, 2017 Evaluering af Program for læringsledelse Første delrapport, 2017 Evaluering af Program for læringsledelse Første delrapport, 2017 2017 Evaluering af Program for læringsledelse 2017 Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Haderslev Kommunes kompetenceudviklingsplan for skoleområdet 2014-2020 Kompetenceudviklingsplanen skal ses i sammenhæng med Børne- og Familieserviceområdets

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 1 Velkommen til skolebestyrelseskonference Få inspiration til arbejdet i skolebestyrelsen

Læs mere

Velkommen til Skolebestyrelseskursus D. 26. AUGUST 2015 TINGSTEDET, SØNDERSØ RÅDHUS.

Velkommen til Skolebestyrelseskursus D. 26. AUGUST 2015 TINGSTEDET, SØNDERSØ RÅDHUS. Velkommen til Skolebestyrelseskursus D. 26. AUGUST 2015 TINGSTEDET, SØNDERSØ RÅDHUS. Livstræet Der er så meget, der kan trykke gøre dagen trist og grå Se de folk der uden lykke bare går og går i stå Lad

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV

MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV - MED ET SÆRLIGT BLIK PÅ DATAINFORMERET LÆRINGSLEDELSE Souschef Martin Trangbæk Jensen Højmeskolen HØJMESKOLEN Indsatser 2015: Digitalt understøttede læringsmål

Læs mere

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 Fagsekretariat for undervisning 2014 Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategien skal sammen med læreres

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Netværks- WORKSHOP. 20. november Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg

Netværks- WORKSHOP. 20. november Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg Netværks- WORKSHOP 20. november 2018 Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg MASTERCLASS#1 Sæt Skolen i Bevægelse (Dansk Skoleidræt) inviterer til netværksworkshop for bevægelsesvejledere og

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi for pædagogiske medarbejdere og ledere i skoleforvaltningen 2015-2017 Skoleforvaltningens vision og strategiske mål skaber retning for Skoleforvaltningens

Læs mere

NATIONALE TEST ELEVPLANER EVALUERINGSKULTUR TEAMSAMARBEJDE

NATIONALE TEST ELEVPLANER EVALUERINGSKULTUR TEAMSAMARBEJDE Sæt evaluering på dagsordenen Invitation til inspirationsseminar april 2010 NATIONALE TEST ELEVPLANER EVALUERINGSKULTUR TEAMSAMARBEJDE Få ideer til arbejdet med evaluering i praksis Savner du inspiration

Læs mere

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows

Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Projektplan Does Aabenraa know what Aabenraa knows Aabenraa Kommune har i foråret 2015 besluttet strategi til implementering af folkeskolereformen med overskriften Alle børn skal blive så dygtige, de kan.

Læs mere

PROGRAM FOR LØFT AF DE FAGLIGT SVAGESTE ELEVER DET GODE UDVIKLINGSFORLØB

PROGRAM FOR LØFT AF DE FAGLIGT SVAGESTE ELEVER DET GODE UDVIKLINGSFORLØB PROGRAM FOR LØFT AF DE FAGLIGT SVAGESTE ELEVER DET GODE UDVIKLINGSFORLØB DAGSORDEN Målgruppe og anvendelsesmuligheder Baggrund og rammesætning Praksis: faserne i udviklingsforløbet Hvad skal vi gøre på

Læs mere

Afdelingsleder Søndersøskolen. Job- og Kravprofil

Afdelingsleder Søndersøskolen. Job- og Kravprofil Afdelingsleder Søndersøskolen Job- og Kravprofil Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg... 2 Tidsplan... 3 Nordfyns Kommune... 3 Ledelsesopgaven... 5 Lederprofil... 6 Ansættelsesvilkår... 6 1 Søndersøskolen

Læs mere

Lokal udviklingsplan for

Lokal udviklingsplan for Lokal udviklingsplan for Lokaldistrikt Lisbjerg 2018-2020 Procesbeskrivelse 1 Beskrivelse af processen: Dagtilbudsleder, skoleleder af Netværksskolen, skoleleder af Lisbjergskolen og klubleder har besluttet

Læs mere

Afdelingsleder Sletten Skole. Job- og Kravprofil

Afdelingsleder Sletten Skole. Job- og Kravprofil Afdelingsleder Sletten Skole Job- og Kravprofil Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg... 2 Tidsplan... 3 Nordfyns Kommune... 3 Ledelsesopgaven... 5 Lederprofil... 6 Ansættelsesvilkår... 6 1 Sletten

Læs mere

Evaluering/status på arbejdet med folkeskolereformen

Evaluering/status på arbejdet med folkeskolereformen Center Børn og Unge Journalnr: 17.01.00-A00-3-16 Evaluering/status på arbejdet med folkeskolereformen Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet, at der skal foretages en evaluering/status på arbejdet med

Læs mere

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 tager sit afsæt i Billund Kommunes skolepolitik. Samtidig bygger udviklingsplanen videre på udviklingsplanen fra skoleåret 2016/17. Strategiske

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Dagtilbudsdelen af Program for læringsledelse. Ole Henrik Hansen, LSP, Aalborg Universitet www.lsp.aau.dk

Dagtilbudsdelen af Program for læringsledelse. Ole Henrik Hansen, LSP, Aalborg Universitet www.lsp.aau.dk Dagtilbudsdelen af Program for læringsledelse Ole Henrik Hansen, LSP, Aalborg Universitet www.lsp.aau.dk Hvad er LSP og hvem er vi? Laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling og pædagogisk praksis

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole 2015 2020 Skole og Undervisning november 2016 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021)

Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021) Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021) Indhold Læsevejledning... 2 Indledning... 3 Fagligt fokusområde... 5 Vejlederne... 6 Elever med særlige behov... 8 Evaluering af faglig progression...

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR BILLUNDSKOLEN

ÅRSBERETNING FOR BILLUNDSKOLEN ÅRSBERETNING FOR BILLUNDSKOLEN 2014-2015 Ledelsesskifte og ansættelser: Skoleåret startede med at bestyrelsen konstituerede sig, og bød velkommen til konstitueret skoleleder Dorthe Bønning Møller. I november

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Ledelse af læringsmiljøer - strategisk aktionslæring som en mulighed. Chefkonsulent & partner Hanne Møller

Ledelse af læringsmiljøer - strategisk aktionslæring som en mulighed. Chefkonsulent & partner Hanne Møller Ledelse af læringsmiljøer - strategisk aktionslæring som en mulighed Chefkonsulent & partner Hanne Møller Strategisk Aktionslæring som metode SAL-gruppen som et professionelt læringsfællesskab Ledelsens

Læs mere

Bakkeskolens strategi, status og handleplan for inklusion.

Bakkeskolens strategi, status og handleplan for inklusion. Bakkeskolens strategi, status og handleplan for inklusion. Danmark har gennem tilslutningen til Salamanca Erklæringen i 1994 forpligtet sig på at sikre rettigheder og muligheder for samfundsdeltagelse

Læs mere

Ved Birgit Lindberg Dialogmødet den 26. marts 2015 Program for forskningsinformeret, målstyret skole- og kompetenceudvikling

Ved Birgit Lindberg Dialogmødet den 26. marts 2015 Program for forskningsinformeret, målstyret skole- og kompetenceudvikling Program for Læringsledelse Hvad, hvordan og hvorfor? Ved Birgit Lindberg Dialogmødet den 26. marts 2015 Program for forskningsinformeret, målstyret skole- og kompetenceudvikling Program for Læringsledelse

Læs mere

PPR UDVIKLER, ANVENDER OG FORMIDLER VIDEN

PPR UDVIKLER, ANVENDER OG FORMIDLER VIDEN INDSÆT EMNE INDSÆT TITEL PPR UDVIKLER, ANVENDER OG FORMIDLER VIDEN NYBORG STRAND D. 19. JUNI 2019 PROGRAM formiddagen 10.00 Velkommen og præsentation af konferencen PPR-KONFERENCE 2019 10.15 Forskellighed

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

En vigtig brik. Kursuskatalog 2013-2014. Den kommunale Dagpleje

En vigtig brik. Kursuskatalog 2013-2014. Den kommunale Dagpleje Kursuskatalog 2013-2014 En vigtig brik Den kommunale Dagpleje Vi har en vigtig og betydningsfuld opgave i at styrke børns læring, udvikling og trivsel Velkommen til Vordingborg kommunes Fælles Pædagogiske

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

PPR og den datainformerede samskabelse. v. Kasper Føns - Tåsingeskolen & Hans Jørn Søberg - PPR

PPR og den datainformerede samskabelse. v. Kasper Føns - Tåsingeskolen & Hans Jørn Søberg - PPR PPR og den datainformerede samskabelse v. Kasper Føns - Tåsingeskolen & Hans Jørn Søberg - PPR Oplægs oversigt 1. Whole system approach og datainformerede læringsfællesskaber 2. Udfordringsteam på skoleområdet

Læs mere

Afrapportering Læringsløftet. Område-MED. 19. december 2016

Afrapportering Læringsløftet. Område-MED. 19. december 2016 Afrapportering Læringsløftet Område-MED 19. december 2016 Slide 1 Organisering Styregruppe: Lars Nedergaard, centerchef Jan Heilmann, viceskolechef, Center for Uddannelse Torben Møller Nielsen, Skolelederforeningen

Læs mere

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE Anita Monnerup Pedersen 15.04 2013 FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE PROJEKTBESKRIVELSE FOR SKOLEÅRET AUGUST 2013- JUNI 2014 Denne projektbeskrivelse indeholder en beskrivelse af: 1. Kursusforløb

Læs mere

Dyhrs Skole Sct. Mikkelsgade Slagelse

Dyhrs Skole Sct. Mikkelsgade Slagelse Uddannelsesplan for lærerpraktikanter på er en tresporet privatskole med 685 elever. Skolen ligger i Slagelse midtby, en større provinsby i Slagelse Kmune. Skolens personale består af 41 lærere, 4 sekretærer,

Læs mere

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Velkommen! Baggrund og intentioner for naturvidenskabskoordinatorer og netværk Sidsel Hansen, Undervisningsministeriet Astra

Læs mere

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016 Team- samarbejde &Trivsel Kære forældre I Børne- og Kulturforvaltningen sætter vi i denne udgave af nyhedsbrevet fokus på teamsamarbejde blandt skolens pædagogiske personale og elevtrivsel og gør status

Læs mere

MUS. Vejledning til lederen om

MUS. Vejledning til lederen om Vejledning til lederen om MUS Dette er en vejledning til, hvordan du afholder MUS med dine medarbejdere. Du kan læse om, hvordan processen håndteres, fra indledende forberedelse, til selve samtalen og

Læs mere

Formål. Målgruppen er skoler, der ikke har valgt model, samt LP-skoler. Modellen kan også benyttes af PALS-skoler.

Formål. Målgruppen er skoler, der ikke har valgt model, samt LP-skoler. Modellen kan også benyttes af PALS-skoler. Herningmodel Skole Baggrund Efterspørgsel fra flere skoler. Herningmodel Skole er inspireret af elementer fra LP, PALS og erfaringer indhentet i kommunen siden 2008. Herningmodel Skole skal understøtte

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forudsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaet og tilkendegiver i hvilket omfang handlemuligheder

Læs mere

August Kommende begivenheder : Første skoledag : SB-møde : Trivselsdag

August Kommende begivenheder : Første skoledag : SB-møde : Trivselsdag Kommende begivenheder August 2016 8.8.2016: Første skoledag 16.8.2016: SB-møde 19.8.2016: Trivselsdag Stadionvej 9e, 6510 Gram E-mail: gramskole@haderslev.dk Tlf.: 74 34 33 00 Skolestart I den sidste måneds

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

SESSION 4: AT TURDE UDFORDRE OG LEDE FAGLIGT

SESSION 4: AT TURDE UDFORDRE OG LEDE FAGLIGT LOKALE 107 LEDERTRÆF 2018 SESSION 4: AT TURDE UDFORDRE OG LEDE FAGLIGT Jesper Hosbond Jensen Per Viggo Larsen Birgitte Agersnap Jan Olsen Per Møller Janniche Agenda Intro Kort om projektet Faglig ledelse

Læs mere

Strategi for faglig udvikling på Kobberbakkeskolen

Strategi for faglig udvikling på Kobberbakkeskolen 10.august 2018 Strategi for faglig udvikling på Kobberbakkeskolen Formål med strategien Vores faglige udviklingsstrategi skal sikre, at alle børn på skolen bliver udfordret, så de bliver så dygtige, som

Læs mere

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen naturfagsundervisning Mål for temadagen at skabe et fælles vidensgrundlag om naturfagsundervisning blandt skoleledere, naturfagskoordinatorer og lokale ressourcepersoner. at tydeliggøre sammenhæng mellem

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Det politiske ansvar for børns læring Inspiration, refleksion og handling

Det politiske ansvar for børns læring Inspiration, refleksion og handling KONFERENCE Det politiske ansvar for børns læring Inspiration, refleksion og handling Torsdag 5. april 2018 kl. 9.00-15.30 Vingsted Hotel & Konferencecenter Få indsigt og se muligheder i det skolepolitiske

Læs mere

Fælles fagligt grundlag. Fagligt grundlag for det pædagogiske arbejde på 0-6 års området i Hedensted kommune

Fælles fagligt grundlag. Fagligt grundlag for det pædagogiske arbejde på 0-6 års området i Hedensted kommune Fælles fagligt grundlag Fagligt grundlag for det pædagogiske arbejde på 0-6 års området i Hedensted kommune Et fælles fagligt grundlag en trædesten Det fælles faglige grundlag er en beskrivelse af de rammer,

Læs mere

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Vore samtaler i foråret satte fokus på din beskrivelse og vurdering af funktionen af teamarbejdet på skolen med henblik på - i spil med

Læs mere

Styrk Sproget. Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer. September 2015 Side 1

Styrk Sproget. Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer. September 2015 Side 1 Styrk Sproget Temadag september 2015 Forankring og organisering af sprogmiljøer Side 1 Formål med dagen At sætte fokus på ledelse og organisering af sprogmiljøer. Udvikling og forankring gennem løbende

Læs mere

Fællesskaber for alle. - inklusionsstrategi 2015-2018

Fællesskaber for alle. - inklusionsstrategi 2015-2018 Fællesskaber for alle - inklusionsstrategi 2015-2018 Vores mål 1. Alle kan se, at de bliver dygtigere hver dag 2. Alle har mod til at deltage i verden 3. Alle har en ven i skolen 4. Læringen foregår overvejende

Læs mere

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Et handlings- og praksisorienteret udviklingsforløb for ledere, ledelsesteam, projektledere, teamledere og koordinatorer på alle former for uddannelsesinstitutioner.

Læs mere

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder Ørebroskolen forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen. Baggrund for tilbagemelding (Se program og bilag for aftenen)

Læs mere

Resultater. Succesfaktorer

Resultater. Succesfaktorer Forskningsbaseret ledelse og udvikling af læringsmiljøet på erhvervsgymnasiet, EUC Nord i samarbejde med Laboratorium for forskningsbaseret skoleudvikling og pædagogisk praksis, Institut for Læring og

Læs mere

KOMPETENCEHUSET HECKMANN ØNSKER, AT ALLE LÆRER MEST MULIGT

KOMPETENCEHUSET HECKMANN ØNSKER, AT ALLE LÆRER MEST MULIGT KOMPETENCEHUSET HECKMANN ØNSKER, AT ALLE LÆRER MEST MULIGT VI TILBYDER RÅDGIVNING, KURSER OG STØRRE KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB MED FOKUS PÅ LÆRING OG LEDELSE Vi brænder for læring og kan omsætte den

Læs mere

Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring

Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring Projektperiode: Januar 2018 December 2018 Projektdeltagere: Gry Furhauge, Susanne Ploug, Ann-Louise Holm-Jensen, Mette Stephensen, Kirsa Gytkjær, Kamilla

Læs mere

Lyst til. Laering 2O16-2O18. Skolepolitiske målsætninger

Lyst til. Laering 2O16-2O18. Skolepolitiske målsætninger Lyst til Laering Skolepolitiske målsætninger 2O16-2O18 Dialogkæden - kort fortalt Vi arbejder med 4 niveauer i dialogkæden, som hver især er med til at give viden om, hvordan vi lykkes med at gøre målene

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis.

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis. UDDANNELSESPLAN 1. Søgårdsskolen som uddannelsessted Søgårdsskolen er Gentofte kommunes specialskole for elever med særlige behov. Søgårdsskolen har nuværende 152 elever, hvoraf de 11 elever går i kompetencecenteret

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

Udviklingsmål. [Eltang Skole og Børnehave]

Udviklingsmål. [Eltang Skole og Børnehave] Udviklingsmål [Eltang Skole og Børnehave] Spørgsmål til overvejelse, når I arbejder med skemaet: Udviklingsmål: Hvad vil vi gerne opnå? Kan målet opdeles i flere og måske mere konkrete og lettere målbare

Læs mere

Uddannelsesplan for Hedegårdenes Skole - et godt praktiksted

Uddannelsesplan for Hedegårdenes Skole - et godt praktiksted Uddannelsesplan for Hedegårdenes Skole - et godt praktiksted Præsentation af skolen: Skolen har - ca. 400 elever - ca. 30 % 2-sprogede elever fordelt på omkring 20 nationaliteter - generelt 2 spor - 4

Læs mere