Øvelser og Opgaver. til. Satellitgeodæsi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Øvelser og Opgaver. til. Satellitgeodæsi"

Transkript

1 File:H:\EXCERC\sat\sat_oevelser05.wpd, version Okt Øvelser og Opgaver til Satellitgeodæsi C.C.Tscherning Niels Bohr Instituttet, MOG-Gruppen, Juliane Maries Vej 30, 2100 København Ø Oktober 2005.

2 Øvelse En satellit har banehældningen i = 30 o, samt en cirkulær bane. Jorden betragtes som kugleformet med middelradius m. Beregn den halve storakse (a), der gør satellitten netop synlig over horisonten for bredderne 60 o og 90 o Betragt en satellit med cirkulær bane, i = 60 o, = = 0 o. Angiv banehastighederne for a = 7000, 7300 og 8000 km. Jorden regnes igen homogen og kugleformet. Hvor skærer banerne Ækvator første gang efter et omløb, idet satellitterne til t = 0 alle er i punkterne (a,0,0). Hvor er satellitterne efter 30 minutter? 1.3. (1) Beregn keplerelementerne for en centralbevægelse om en homogen, kugleformet Jord, idet vi kender et punkt på banen og hastigheden for t = 3 timer: X = ( m, m, m) v = ( m/s, m/s, 0.0 m/s) (2) Hvad er satellittens (geocentriske) længde efter præcis et omløb? Øvelse Gennemfør udregningen af [,e], [a,e] og [a,m] (Kaula, Kap. 3) Hvad er Delauny-variablernes værdi svarende til punktet i opgave 1.3? 2.3. Gennemfør udregningen der fører til Kaula ligning (3.78) Antag potentialet er givet ved Opskriv potentialet som en funktion af (X,Y,Z). Hvad er det hertil svarende tyngdepotential i punktet i opgave 1.3?

3 Benyt i det følgende WGS84 koordinatsystemet. En satellit har den 21 maj 2005 kl. 0 (tiden t 0 = 0) Kepler-elementerne a= m, i=80.0 o, e= (cirkulær bane), = o, = o samt f= o Hvor lang tid vil det tage før har ændret sig 360 o? 2.6. Beregn Kepler-elementerne til tiden t 1 = 3600 s med o nøjagtighed, idet der tages hensyn til koefficienten J Beregne satellittens koordinater og hastighedsvektor i inertialsystemet (CIS) med 10 m nøjagtighed til tidspunktet t En satellit har en cirkulær bane med a = 7070 km. Hvilken hældning (i) skal banen have for at satellitten bliver sol-synkron? Øvelse Et punkt A på jordoverfladen har geocentrisk bredde o, længde o samt ellipsoidehøjde h = 0 m i WGS84 koordinatsystemet (CTS). Hertil svarer de kartesiske koordinater A = (X,Y,Z) = ( m, m, m). Den 21 maj 1999 er Polens koordinater x P = " og y P = ". Greenwich stjernetid (GAST) er på dette tidspunkt (t 1 ) 18.0 timer. Vi antager at præcession og nutation begge er 0. Hvad er A's koordinater i det inertielle system (CIS)? 3.2 Hvad er middelstjernetid i Greenwich d. 18 sept. 1998, kl (GMST)? Hvad er lokal middel stjernetid, når længden sættes til 12.5 grader? Hvad er lokal stjernetid (LAST) når vi antager det er nymåne, at F = 0 i ligning (2.21) samt at månens opstigende knude har længden 45 grader? Øvelse 4. (1) Et signal med frekvensen 1.2 Ghz passerer lodret gennem ionosfærens F lag fra 800 km til 200 km højde. Elektrontætheden antages at være lig med værdierne i Tabel 2.5. (Pas på med disse værdier!). Hvor lang tid tager gennemløbet i vakuum? Hvor lang tid tager gennemløbet ved dag og ved nat når der tages hensyn til elektrontætheder-

4 ne? Hvad er de til tidsforskellen svarende afstande i m? Gentag beregningerne for frekvensen f = 5.0 Ghz. (2) Antag vi har signal med frekvensen f = 1.2 Ghz, der modtages i et punkt med højde h = 0 m. Her er temperaturen K, trykket Hpa, det partielle vanddamptryk 20 HPa. Hvad er H D (Seeber, 2001, formel (2.112))? Hvad er afstandskorrektionerne for højdevinklerne 90 o og 45 0? Øvelse 5. Beregning af soltryk, drag mm Antag Månen og en satellit ligger på en ret linie gennem Jordens tyngdepunkt, i Ækvator planen. Satellittens baneradius er r 0 = m. Afstanden til Månen sættes lig med 60 jordradier. Hvad er den relative acceleration af satellitten forårsaget af Månen? Antag at satellittens bane er cirkulær. Antag endvidere at satellittens og Månebanens hældning (inklination) begge er 18 grader. Hvad er så ændringerne af satellittens Kepelerelementer. I de følgende opgaver betragter vi den samme satellit som i opgave 5.1, med den samme position. 5.2 Hvad er størrelsen af accelerationen forårsaget af den del af tidejorden der stammer fra Månen? Vi sætter Love tallet k 2 = Hvad er satellittens stedvektor og dens hastighedsvektor? Hvad er atmosfærens hastighedsvektor? Vi antager at satellitten er kugleformig med massen 200 kg og en radius på 1 m. Atmosfærens tæthed sættes til 30 g/ m 3. Hvad er størrelsen af drag accelerationsvektoren? 5.4. Satellittens refleksivitet sættes til 2.0. Det er jævndøgn, og solen står 90 o fra retningen mellem satellitten og Jordens centrum. Hvad er effekten af soltrykket på satellitten? Øvelse 6. SAR. ERS-1 satellitten antages at være 800 km over Jorden. Hvad er (tilnærmet indenfor 100 m) hastigheden over jorden? Den har en radar med en 10 m antenne, og udsender signaler med en frekvens på 5.3 GHz. Antennen er rettet i en retning 23 o ud fra satellitten. Pulslængden er 37.1 * 10-6 s. Hvad er pulsens længde i m i signalets retning, og hvad er den projiceret på jordens overflade? Hvad er opløsningen?

5 Hvor stort et område dækkes når synsvinklen er 6 o.? Hvad er strålebredden? Hvor stort er så området, der oplyses på Jorden? Der udsendes pulser med frekvens 1700 Hz. Hvor mange pulser vil så ramme et punkt på Jorden? Og hvad er afstanden mellem 2 pulser? Den chirpede puls giver en komprimeret puls længde på 64.3 * 10-6 s svarende til en båndbredde på Mhz. Hvad bliver så range-opløsningen? Vi ønsker med en syntetiseret antenne at få en opløsning på 5 m. Hvor lang skal antennen så være? Hvad er ændringen i Dopplerfrekvensen svarende til den syntetiserede antennelængde ( forskellen mellem den maximale og den minimale frekvens)? Denne forskel er (betragter vi som ) båndbredden Hvad er så den nye tidslige og rumlige opløsning i azimuth? Øvelse 7. Eksempler på anvendelse af Mindste Kvadraters Metode (Least Squares Adjustment, LSQ). I det følgende antages alle fejl at være normalfordelte. Øvelse 7.1. Udjævning af højdenet. Følgende højder er observeret: h B - h A = 1371 mm h C - h B = 2521 mm h A - h C = mm h A - h C = mm h A = mm Fejlene på alle observationerne antages først at have standardafvigelsen 1 mm. Opstil observationsligningerne A x = b, hvor x er en vektor med de 3 højder som elementer. Benyt mindste kvadraters metode til at beregne skøn for de 3 højder, deres standardafvigelsen og korrelationerne mellem fejlene.

6 Hvad er skønnet for fejlene på observationerne? Antag nu at observationerne har en standardafvigelse, der er 0.5 mm * sqrt (afstand i km), hvor afstanden i km fremgår af tegningen. Gentag udjævningen med de nye vægte ( dvs. beregn de udjævnede højder, samt deres standardafvigelser). Øvelse 7.2 Antag vi har 3 punkter A, B, C, der ligger i en plan. A har koordinaterne (100 cm, 200 cm), og B har koordinaterne (100 cm, 600 cm). C s koordinater skal bestemmes, og vi har en foreløbig antagelse om at punktet har koordinaterne (410 cm, 590 cm). A og B s koordinater betragtes som fejlfri. Der er målt 2 afstande, D(A,C) = 500 cm, D(B,C) = 300 cm, begge med en standardafvigelse på 1 cm. Beregn et skøn for C s koordinater, samt for fejlen på koordinaterne med mindste kvadraters metode. Øvelse Benyt positions og hastighedsvektor for en satellit som regnet i opgave 2.7. Et punkt P har koordinaterne i et CTS: (X,Y,Z) = ( m, m, m) I opgave 3.1 er punktets koordinater beregnet i et CIS. Hvad er vektoren mellem punktet P og satellitten i CIS. Hvad er vinklen mellem hastighedsvektoren og forbindelsesvektoren? 8.2. Satellitten udsender er signal på 400 MHz. Hvad er Dopplerforskydningen af det i P modtagne signal? 8.3. Lettere: Satelliten udsender signaler på 400 Mhz og 150 Mhz. Vi står på Nordpolen! En satellit har i = 90 o, cirkulær bane, hastighed v = 7.5 km/s. Jorden regnes for kugleformig med radius 6371 km.

7 Hvad er satellittens halve storakse? Hvad er Dopplerskiftet målt ved opgang og nedgang? Hvad svarer det til i afstandsændring pr. minut? 8.4. Satellitten udsender signaler med frekvens som i opgave 9.3. Dens halve storakse er km, og satellitten er i zenith. Hvad er afstandsdifferencen efter 30 sek.? (Forudsæt vinkelhastighed = 0). 8.5: Opgaven illustrerer punkt-positionering med GPS. Foreløbige koordinater (i m): (X,Y,Z) Observationer: Sat Tid X Y Z Afstand Beregn forbedrede koordinater med meters nøje samt tidskorrektionen. Opgaven regnes på en lommeregner. Opgave 9: 9.1. Opgaven illustrerer GPS punkt-positionering udfra 2 sæt af data, med forskellige startværdier og fejlskøn for observationerne. Nu bruges programmet dixyz. (/cct/cctf/dixyz ). Observationerne ligger i en fil med navn /cct/cctf/station620. Foruden disse data skal programmet have et skøn for data-fejlen som input. Benyt her 1.0, 0.5, 0.1 og 0.01 m som fejlskøn, og sammenlignresultatet. Programmet producerer en fil, hvor de nye koordinater står. Den kan benyttes som nyt input for at kontrollere lineariteten. Kør programmet med disse nye værdier som input med fejlskøn 0.1 m. Slet 2 observationer, og undersøg hvordan resultatet ændres for fejlskøn 0.1 m. Lav en ny fil med navn station620.ny, hvor start-koordinaterne er 1000 m forskellige i x, y, z, og fejlskøn 0.1 m. Programmet producerer en fil, hvor de nye koordinater står, der kan benyttes som nyt input for at kontrollere lineariteten. Kør programmet med disse nye værdier som input.

8 9.2 Der er opgivet GPS afstandsmålinger fra 4 satellitter til 2 stationer (Buddinge og Nikolai Kirke), til 2 forskellige tidspunkter. Data er i filerne /disk1/cct/cctf/station620 og station41. Nøjagtigheden sættes til 0.1 m. Foreløbig koordinater (X,Y,Z) i m for Buddinge: SRN tid XS YS ZS /Dist Foreløbig koordinater for Nicolai Kirke: SRN tid XS YS ZS /Dist Benyt programmet dixyz til beregning af koordinater for 8

9 Nicolai Kirke (Buddinge er regnet i forrige øvelse). Hvad er enkelt og doppel differenserne for de 2 stationer og satellitterne 16, 23, 26 og 27? Beregn koefficienterne i observations-ligningerne i de to tilfælde. Hvordan ser normalligningerne ud? Hvad er løsningsvektorens dismension? Kan de benyttes til bestemmelse af koordinat-forbedringerne? Hvad skal vi kræve før de kan benyttes? Hvad vil en fasemåling have givet i Buddinge til satellit 16 på L1 frekvensen. Fejl fra Ionosfære og Troposfære antages at være 0, og urfejlen var 0. Øvelse 10. GPS data indsamling og processering. I alt 4 GPS modtagere opererer samtidig i mindst ½ time i Buddinge Oksbjerget K Bro over Hareskovvejen samt Tårnet Juliane Maries vej 30 Punktskitser findes i Appendix 2. De indsamlede data down-loades efter hjemkomst på en diskette eller lægges på nettet. De indsamlede GPS skal processeres med Trimbles standard program. Processeringen foregår under Windows på en PC. Station 620 Buddinge benyttes som fast station. Koordinaterne i WGS84 er Bredde: 55 o 44' ", Længde: 12 o 44' ", kote = m, samt geoidehøjde m. (Hvad er ellipsoidehøjden?). Find de 2 andre stationers koordinater i WGS84 samt afstandene mellem stationerne. Hvad er fejlen på koordinatforskellene, og hvordan er de korreleret? 10.2 Koordinaterne i UTM for de 3 punkter i ED1950 er vedlagt som bilag til opgaven. Sammenlign afstandene som beregnet udfra koordinaterne og udfra GPS målingerne Hvad er højden over havet i de 2 punkter, idet vi har opgivet 9

10 at Geoidehøjderne i to punkter er m K m Benyt programmet TRANS13 til at beregne punkternes længde og bredde i ED1950. Her er er geoidehøjden i alle punkter m Vi har nu 3 punkter, hvor vi kender koordinaterne i WGS84 og ED1950. Hvad er datumskift mellem de to systemer udtrykt som en translationsvektor? Hvor godt passer den i stationerne? Overvej om det vil være muligt at udtrykke datumskift som en translation og 3 rotationer. Datudskift kan udtrykkes som middeltallet af ændringen i bredde og længde. Hvor stor en fejl ville man begå herved? Øvelse 11. Altimeterdata. Vælg et område, der er interessant oceanografisk, fx. omkring en af de store havstrømme. Altimeterdata fra NASA s Pathfinder datasæt fra området hentes fra ikos. Der kan benyttes data fra TOPEX/Poseidon eller fra ERS-1/2. Først udtrækkes data. Data består af en højde, samt afvigelserne fra middelhøjden for hver måling. Tegn et (farve) konturkort ved hjælp af GMT. (Skelet for job-fil findes i /cct/geod ). Hvert kort lagres som en farve post-script-fil. Giv filerne navne, så de ordnes sekventielt (alt01, alt02,..., alt77). Prøv derefter at vise filerne som en animation ved hjælp af programmet amin. Opgaven løses ved at gennemgaa følgende trin: (1) gaa til directory /cct/geod/pathfinder og start programmet readtpxc. (2) Vælg et område, og udtræk Topex data fra 12 eller flere consekutive cycles (> 10), ikke 21 og 118. Programmet giver output-data med format Cycle-nummer, bredde, længde, (grader), h, h-middelværdi (m), tidspunkt (s). (3) Navngiv data fra hver cycle som fx tpx23.dat så cyclens nummer indgår i navnet. (4) Kør tegnejobbet der benytter GMT /cct/geod/altimetry.gmt, der ændres så området passer og input-fil navnet passer. Check om konturintervallet passer. (5) Ændrer navnet på output postskript filen altimetry.ps,til fx tpx23.ps Når alle filerne er lavet, så vis den ved en animation ved hjælp af programmet anim Kan man se havstrømme? Kan man se effekten af u-modelleret tidevand? Kan man se temperaturafhængige højdeændringer? 10

11 For de avancerede: Benyt programmet geocol17 til at fratrække bidraget fra EGM96. En "skabelon" job til at udføre dette findes som fil /cct/geod/geocol.egm. Det korrekte fil-navn skal indsættes. Tegn et kontur-kort, efter at have ændret figurteksten og kontureringsintervallet. Øvelse 12. SST og SGG Betragt (2,0) leddet i kuglefunktionsudviklingen for tyngdepotentialet. Hvad er den største forskel mellem dette leds bidrag til de radiale og den nordgående komponenter af potentialets 2.ordens afledede (zz, yy)for en satellit (GOCE) med inklination 82 o og en cirkulær bane med radius m. Hvad siger det om måleområdet for gradiometeret i GOCE? Antag vi har 2 accelerometre med aftstanden 0.5 m i en satellit som i opgave Den befinder sig over Ækvator. Accelerometrene måler med en uafhængig støj. (Det kan de ikke gøre i virkeligheden). Med hvilken nøjagtighed skal accelerometrene måle for at tyngdegradienten bestemmes med en nøjagtighed på 1 * s -2? I opgave 2.6 udregnes en satellits position under antagelse af at den kun påvirkes af 0,0 og 2,0 leddene i kuglefunktionsudviklingen for potentialet. Hvad ville positionen (X,Y,Z) have været hvis vi ikke tog hensyn til 2,0-leddet? Data fra Ørsted Satellitten ligger i /cct/martin for en enkelt dag med 1 s sampling. Vælg 5 positioner og hastigheder med 4 timers interval og benyt de afledte værdier af Keplerelementerne til at beregne C 20. Hvor stor forskel er der på værdierne, og hvad siger det om usikkerheden på bestemmelsen af størrelsen? Programmet /cct/geod/cake kan benyttes til beregningerne Hvad er tyngden og den radiale tyngdegradient for en kugle med samme masse som Jorden og radius m i højderne 0 m, m, m og m? Antag vi har en kugle med radius r og med centrum på Jordens overflade med massetætheden d, og antag vi i en satellit kan måle tyngdegradienten med en nøjagtighed på e. Hvad skal kuglens radius så være for at dens tiltrækning har en virkning i satellitten der er større end e? Udregn sammenhørende værdier af r for e = 0.01 EU, e= EU, d = 0.1 g/cm**3, og r = 10 km, 100 km, 250 km og 700 km. 11

12 Appendix 1.. Eksamensopgaver, Januar Alle hjælpemidler tilladt. Vi benytter gennemgående WGS84 koordinatsystemet. Opgave 1. En satellit befinder sig til tiden T = 0 timer i punktet med koordinaterne (X,Y,Z) = ( m, m, m) i et inertielt koordinatsystem med centrum i Jordens tyngdepunkt. På dette tidspunkt antages satellitten at være i Greenwich meridian planet. Satellitten har i inertialkoordinatsystemet hastighedsvektoren ( m/s, m/s, m/s). Beregn herudfra Kepler-elementerne for satellitten. Hvad er Kepler-elementerne efter 1 time, når der kun tages hensyn til de lineære perturbationer forårsaget af J2? Opskriv den rotationsmatrix, det på dette tidspunkt giver forbindelsen mellem inertialsystemet og det med Jorden fast forbundne system. Opgave 2. Ved hjælp at højdemåling fra satellit måles afstanden fra en satellit til havoverfladen. Under hvilke forudsætninger kan denne måling benyttes til bestemmelse af tyngdeanomalier? Hvilke tidsafhængige størrelser kan man bestemme? (Nævn mindst 2). Opgave 3. GPS-satellitternes koordinater kaldes (X i, Y i, Z i ), og en observator har koordinaterne (X, Y, Z), samt en urfejl t der skal bestemmes ved afstandsmåling til et antal GPS-satellitter. Observator's foreløbige koordinater kaldes (X 0, Y 0, Z 0 ). Opskriv de lineariserede observationsligninger for pseudo-afstandsmålinger til GPS-satellitter. Vi antager nu at satellitternes ure er fejlfrie. Observator har de foreløbige koordinater (X 0, Y 0, Z 0 ) = ( m, m, m) 12

13 Satellitterne 16, 23, 26 og 27 har de nedenfor anførte koordinater. Den målte afstand er anført i højre kolonne (D i ). Alle enheder er m. i (X i, Y i, Z i ) D i Hvad er korrektionerne til punktets foreløbige koordinater samt ur-korrektionen t. Opgave 4. Hvordan elimineres Ionosfærens indflydelse på GPS afstandsmålinger. Angiv korrektionens størrelsesorden. Eksamensopgaver Juni Indledning. D. 1 Januar 2001, kl har Ørsted Satellitten positionen (i meter) (x,y,z)= ( , , ) og hastigheden (vx, vy, vz) = ( , , ) (m/s) i et inertial system. Dette svarer til Kepler-elementerne a= m, e= , i= grader, = grader og E= grader og = grader. Opgave 1. Udregn GMST på det i indledningen angivne tidspunkt. Hvad er satellittens opstigende knudes (geografiske) længde i et CTS (vi tager ikke hensyn til præcession, nutation og polbevægelse)? Opgave 2. 3 timer senere har Ørsted satellitten koordinaterne (x,y,z)= ( , , ) (meter) og hastighed (vx,vy,vz)=( , , ) (m/s). Udregn perigæums argument, og den opstigende knudes længde,. Opgave 3. Denne opgave skal først løses efter at opgave 2 er løst! Benyt differensen mellem værdierne af Kepler-elementerne opgivet i indledningen og resultaterne i Opgave 2 til at udregne leddet C 20 i kuglefunktionsrækken, idet vi antager at kun 13

14 0-ordens leddet og dette led bestemmer banen. Er der andre størrelser, der kunne bidrage til bestemmelsen af C 20? Opgave 4. Udregn den kinetiske energi (pr. masse-enhed) i Ørsted svarende til hastighedsvektoren opgivet i indledningen og i opgave 2. Hvad skyldes forskellen mellem de 2 værdier? Opgave 5. Hvilken banehældning skulle Ørsted have, svarende til den halve storakse opgivet i indledningen, hvis satellitten skulle være solsynkron? Opgave 6. Ved behandlingen af GPS målinger benyttes differensdannelse til at eliminere forskellige fejl og ukendte parameter. Forklar hvilke størrelser der elimineres ved dannelse af op til anden-differenser. Kan flere størrelser elimineres ved yderligere differensdannelse? 14

15 Appendix 2: Punkt-skitser for øvelse

16 16

17 17

18 18

19 19

Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder.

Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder. 2. Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder. 2.1 I Figur 1.1 i kapitel 1 er der vist et ideelt Kartesiske eller Euklidiske koordinatsystem, med koordinater ( X, Y, Z) = ( X 1, X 2, X

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

GPS og geometri - 1 Baggrund. lineære og ikke-lineære ligninger. Køreplan 01005 Matematik 1 - FORÅR 2007

GPS og geometri - 1 Baggrund. lineære og ikke-lineære ligninger. Køreplan 01005 Matematik 1 - FORÅR 2007 GPS og geometri - lineære og ikke-lineære ligninger Køreplan 01005 Matematik 1 - FORÅR 2007 1 Baggrund GPS (Global Positioining System) er et system, der ved hjælp af 24 satellitter i kredsløb om jorden,

Læs mere

Tyngdepunkt og Masse Midtpunkt.

Tyngdepunkt og Masse Midtpunkt. C.C.Tscherning, Niels Bohr Instituttet Tyngdepunkt og Masse Midtpunkt.. Masse-midtpunkt: Definitioner: Ligevægtspunkt for summen af alle masse-dele Tyngdepunkt: Punkt, hvor drejningsmomentet er nul (ligevægt

Læs mere

Geodæsi og Geostatistik

Geodæsi og Geostatistik 1 Noter til Geofysik 5 Geodæsi og Geostatistik C.C.Tscherning Niels Bohr Institutet Forår 2009. Indhold: 2 1. Indledning 1.1. Hvad er geodæsi? 2. Matematiske Hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder

Læs mere

Teorien. solkompasset

Teorien. solkompasset Teorien bag solkompasset Preben M. Henriksen 31. juli 2007 Indhold 1 Indledning 2 2 Koordinatsystemer 2 3 Solens deklination 4 4 Horisontalsystemet 5 5 Solkompasset 9 6 Appendiks 11 6.1 Diverse formler..............................

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk Mekanik 2 Skriftlig eksamen 23. januar 2009 Tilladte hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner Besvarelsen må

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk Mekanik 2 Skriftlig eksamen 16. april 2009 Tilladte hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner Besvarelsen må

Læs mere

2.9. Dette er en god simpel projektion for områder nær Ækvator. Hvad er den inverse afbildning, f -1?

2.9. Dette er en god simpel projektion for områder nær Ækvator. Hvad er den inverse afbildning, f -1? 2.9 2.4 Kortprojektioner og kort. Den matematiske baggrund for kortprojektioner er differentialgeometri. Det basale begreb her er mangfoldighed, dvs. om ethvert punkt ligger en omegn, der ligner en del

Læs mere

En studerende der har gennemført Geodæsi elementet af kurset vil kunne følgende:

En studerende der har gennemført Geodæsi elementet af kurset vil kunne følgende: Geodæsi Lars Stenseng stenseng@space.dtu.dk Læringsål En studerende der har genneført Geodæsi eleentet af kurset vil kunne følgende: Beskrive den grundlæggende virkeåde for GNSS systeer Beskrive de tre

Læs mere

Evaluering af Soltimer

Evaluering af Soltimer DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-16 Evaluering af Soltimer Maja Kjørup Nielsen Juni 2001 København 2001 ISSN 0906-897X (Online 1399-1388) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Beregning

Læs mere

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering Opgaver Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om solsikke Opgave 1 Opgave 2 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om bobler Opgave 3 Opgave 4 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen

Læs mere

Vektorfunktioner. (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium

Vektorfunktioner. (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Vektorfunktioner (Parameterkurver) x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Indholdsfortegnelse VEKTORFUNKTIONER... Centrale begreber... Cirkler... 5 Epicykler... 7 Snurretoppen... 9 Ellipser... 1 Parabler...

Læs mere

Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 2010

Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 2010 Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 1 Parameterkurver Vi har tidligere set på en linjes parameterfremstilling, feks af typen: 1 OP = t +, hvor t R, og hvor OP er stedvektor

Læs mere

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål.

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. Labøvelse 2, fysik 2 Uge 47, Kalle, Max og Henriette Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. 1. Vi har to forskellige størrelser: a: en skive

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

I Indledning. I Indledning Side 1. Supplerende opgaver til HTX Matematik 1 Nyt Teknisk Forlag. Opgaverne må frit benyttes i undervisningen.

I Indledning. I Indledning Side 1. Supplerende opgaver til HTX Matematik 1 Nyt Teknisk Forlag. Opgaverne må frit benyttes i undervisningen. Side 1 0101 Beregn uden hjælpemidler: a) 2 9 4 6+5 3 b) 24:6+4 7 2 13 c) 5 12:4+39:13 d) (1+4 32) 2 55:5 0102 Beregn uden hjælpemidler: a) 3 6+11 2+2½ 10 b) 49:7+8 11 3 12 c) 4 7:2+51:17 d) (5+3 2) 3 120:4

Læs mere

Tegn med GPS 1 - Vejledning

Tegn med GPS 1 - Vejledning Tegn med GPS 1 - Vejledning Lærerforberedelse: Det er altid en god ide at afprøve opgaven selv, inden eleverne sættes i gang. Inden forløbet skal læreren have materialerne til posten klar og klargøre GPS

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Exoplaneter fundet med Kepler og CoRoT

Exoplaneter fundet med Kepler og CoRoT Exoplaneter fundet med Kepler og CoRoT Analyse af data fra to forskningssatellitter Af Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet I denne artikel demonstreres det hvordan man kan

Læs mere

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet Højere Teknisk Eksamen maj 2008 HTX081-MAA Matematik A Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING Undervisningsministeriet Fra onsdag den 28. maj til torsdag den 29. maj 2008 Forord

Læs mere

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008 Skråplan Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen 2. december 2008 1 Indhold 1 Formål 3 2 Forsøg 3 2.1 materialer............................... 3 2.2 Opstilling...............................

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk mekanik 2 - ny og gammel ordning Vejledende eksamensopgaver 16. januar 2008 Tilladte hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med forsøget er at undersøge det skrå kast, bl.a. med fokus på starthastighed, elevation og kastevidde. Teori Her følger der teori over det skrå kast Bevægelse

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Matematik 1A, Efterår 2005, Hold 3 Prøveopgave A

Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Matematik 1A, Efterår 2005, Hold 3 Prøveopgave A Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Matematik 1A, Efterår 2005, Hold 3 Prøveopgave A Opgaven består af tre dele, hver med en række spørgsmål, efterfulgt af en liste af teorispørgsmål. I alle opgavespørgsmålene

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i Begreber 1 Columbus tog fejl! - jorden er flad når vi tegner i MicroStation!!! Geodætiske begreber definition af jorden Jordens overflade Jordens

Læs mere

Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard

Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard Dopplereffekt Rødforskydning Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard 2012 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Dopplereffekt Fænomenet Dopplereffekt, som vi skal

Læs mere

Formelsamling Matematik C

Formelsamling Matematik C Formelsamling Matematik C Ib Michelsen Ikast 2011 Ligedannede trekanter Hvis to trekanter er ensvinklede har de proportionale sider (dvs. alle siderne i den ene er forstørrelser af siderne i den anden

Læs mere

Udledning af Keplers love

Udledning af Keplers love Udledning af Keplers love Kristian Jerslev 8. december 009 Resumé Her præsenteres en udledning af Keplers tre love ud fra Newtonsk tyngdekraft. Begyndende med en analyse af et to-legeme problem vil jeg

Læs mere

MATEMATIK A-NIVEAU. Kapitel 1

MATEMATIK A-NIVEAU. Kapitel 1 MATEMATIK A-NIVEAU Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik, 01 Kapitel 1 016 MATEMATIK A-NIVEAU Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik 01

Læs mere

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion Matematikken bag parallel- og centralojektion 1 Matematikken bag Parallel- og centralojektion Dette er et redigeret uddrag af lærebogen: Programmering med Delphi fra 2003 (570 sider). Delphi ophørte med

Læs mere

Projekt 6.5 Ellipser brændpunkter, brændstråler og praktisk anvendelse i en nyrestensknuser

Projekt 6.5 Ellipser brændpunkter, brændstråler og praktisk anvendelse i en nyrestensknuser Projekt 65 Ellipser brændpunkter brændstråler og praktisk anvendelse i en nyrestensknuser Ellipsens ligning undersgte vi kapitel i bog B I det flgende skal vi undersge ellipser som banekurver og vise hvorledes

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Brug af GPS for korttegning

Brug af GPS for korttegning Brug af GPS for korttegning Fremstilling af grid på grundmaterialet side 1 Import af track og waypoints fra GPS til OCAD side 2 Indstilling af GPS og brug af antenne side 5 Almanac for satellitmodtagelse

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk mekanik 2 - ny og gammel ordning Skriftlig eksamen 25. januar 2008 Tillae hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

Grupperede observationer et eksempel. (begreber fra MatC genopfriskes og varians og spredning indføres)

Grupperede observationer et eksempel. (begreber fra MatC genopfriskes og varians og spredning indføres) Grupperede observationer et eksempel. (begreber fra MatC genopfriskes og varians og spredning indføres) Til Gribskovløbet 006 gennemførte 118 kvinder 1,4 km distancen. Fordelingen af kvindernes løbstider

Læs mere

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Fysik 5 - kvantemekanik 1 Joachim Mortensen, Rune Helligsø Gjermundbo, Jeanette Frieda Jensen, Edin Ikanović 12. oktober 28 1 Indledning Formålet med denne

Læs mere

Elektron- og lysdiffraktion

Elektron- og lysdiffraktion Elektron- og lysdiffraktion Fysik 8: Kvantemekanik II Joachim Mortensen, Michael Olsen, Edin Ikanović, Nadja Frydenlund 19. marts 2009 1 Elektron-diffraktion 1.1 Indledning og kort teori Formålet med denne

Læs mere

Aflevering 4: Mindste kvadraters metode

Aflevering 4: Mindste kvadraters metode Aflevering 4: Mindste kvadraters metode Daniel Østergaard Andreasen December 2, 2011 Abstract Da meget få havde løst afleveringsopgave 4, giver jeg har en mulig (men meget udførlig) løsning af opgaven.

Læs mere

Matematik A studentereksamen

Matematik A studentereksamen Xxxx Side 1 af 11 Opgave 7 Jeg aflæser af boksplottet for personbeskatningen i 2007 medianen til. Første og anden kvartil aflæser jeg til hhv. og. Den mindst observerede personbeskatning i år 2007 var

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

1. Bevægelse med luftmodstand

1. Bevægelse med luftmodstand Programmering i TI nspire. Michael A. D. Møller. Marts 2018. side 1/7 1. Bevægelse med luftmodstand Formål a) At lære at programmere i Basic. b) At bestemme stedbevægelsen for et legeme, der bevæger sig

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Tåsinge, Søby, Svendborg kommune, DANMARK 4,6 MW vindmøllepark 2 stk. Siemens SWT-2.3-93, 80 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De to nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: december

Læs mere

Kapitel 4 ØVELSER. Øvelse 1 a) 100 kr. b) 10 km. c) 6,7 km. d) 63 kr. Øvelse 2 - Øvelse 3 - Øvelse 4 - Øvelse 5 a). b) og. c) d) Højst 6 km.

Kapitel 4 ØVELSER. Øvelse 1 a) 100 kr. b) 10 km. c) 6,7 km. d) 63 kr. Øvelse 2 - Øvelse 3 - Øvelse 4 - Øvelse 5 a). b) og. c) d) Højst 6 km. 1 af 19 FACITLISTE, HHX MAT C, 3. udgave Udskriv siden Kapitel 4 ØVELSER Øvelse 1 a) 100 kr. 10 km. c) 6,7 km. d) 63 kr. Øvelse 2 - Øvelse 3 - Øvelse 4 - Øvelse 5 a). og. c) d) Højst 6 km. Øvelse 6 Kurverne

Læs mere

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1):

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1): Lærervejledning Formål Gennem undersøgelsesbaseret undervisning anvendes lineære sammenhænge, som middel til at eleverne arbejder med repræsentationsskift og aktiverer algebraiske teknikker. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

Teknisk Rapport Klimagrid Danmark Referenceværdier Peter Riddersholm Wang

Teknisk Rapport Klimagrid Danmark Referenceværdier Peter Riddersholm Wang Teknisk Rapport 13-09 Klimagrid Danmark Referenceværdier 2001-2010 Måneds- og årsværdier for temperatur, relativ luftfugtighed, vindhastighed og globalstråling 20x20 km samt nedbør 10x10 km Peter Riddersholm

Læs mere

Vektorer og lineær regression

Vektorer og lineær regression Vektorer og lineær regression Peter Harremoës Niels Brock April 03 Planproduktet Vi har set, at man kan gange en vektor med et tal Et oplagt spørgsmål er, om man også kan gange to vektorer med hinanden

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen stx123-mat/a-07122012 Fredag den 7. december 2012 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Matematikprojekt Belysning

Matematikprojekt Belysning Matematikprojekt Belysning 2z HTX Vibenhus Vejledning til eleven Du skal nu i gang med matematikprojektet Belysning. Dokumentationen Din dokumentation skal indeholde forklaringer mm, således at din tankegang

Læs mere

Matematiske metoder - Opgaver

Matematiske metoder - Opgaver Matematiske metoder - Opgaver Anders Friis, Anne Ryelund 25. oktober 2014 Logik Opgave 1 Find selv på tre udtalelser (gerne sproglige). To af dem skal være udsagn, mens det tredje ikke må være et udsagn.

Læs mere

Facitliste til eksamensopgaver hf-tilvalgsfag 1999-2005

Facitliste til eksamensopgaver hf-tilvalgsfag 1999-2005 Facitliste til eksamensopgaver hf-tilvalgsfag 1999-005 99-8-1 C = (,-) radius = 7 f (x) = 6x + 4x 5 + y = x + : dist(t, ) = 1,0607 A(1,) og B(5,-1) M AB = (,1) m: y = x 1 x Redegørelse! f(x) = 70,74 x

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

Opgave 1 - Grønlands størrelse

Opgave 1 - Grønlands størrelse Kort har jeg printet fra nettet. Her er links: Kort 1: https://www.google.gl/maps/@69.604809,-42.1736914,3z Kort 2: http://en.wikipedia.org/wiki/greenland#mediaviewer/file:greenland_ice_sheet_amsl_thickness_mapen.png

Læs mere

Vektorer og lineær regression. Peter Harremoës Niels Brock

Vektorer og lineær regression. Peter Harremoës Niels Brock Vektorer og lineær regression Peter Harremoës Niels Brock April 2013 1 Planproduktet Vi har set, at man kan gange en vektor med et tal. Et oplagt spørgsmål er, om man også kan gange to vektorer med hinanden.

Læs mere

Kursus i Landmåling, Cad og GIS (LCG) Vej og Trafik, 5. semester og Byggeri og Anlæg, 1. semester

Kursus i Landmåling, Cad og GIS (LCG) Vej og Trafik, 5. semester og Byggeri og Anlæg, 1. semester Kursus i Landmåling, Cad og GIS (LCG) Vej og Trafik, 5. semester og Byggeri og Anlæg, 1. semester LCG-2 Introduktion til GPS 1. Observationsteknikker og GPS-koncepter 2. Absolut positionering baseret på

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2014. 22. maj 2014. 22. maj 2014: Delprøven UDEN hjælpemidler

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2014. 22. maj 2014. 22. maj 2014: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 014 f x x 4x 6. maj 014. maj 014: Delprøven UDEN hjælpemidler Koordinatsættet til parablens toppunkt bestemmes ved først at udregne diskriminanten for

Læs mere

Lysets fysik Optiske fibre P0 projekt

Lysets fysik Optiske fibre P0 projekt Lysets fysik Optiske fibre P0 projekt Forsidebillede: En oplyst plexiglasleder hvorpå gruppens navn er skrevet [1] Titel: Optiske fibre Tema: Lysets fysik Projektperiode: 01/09 18/09 2015 Projektgruppe:

Læs mere

Introduktion til GPS. Søren P. Petersen / dvl-lyngby.dk

Introduktion til GPS. Søren P. Petersen / dvl-lyngby.dk Introduktion til GPS Søren P. Petersen / dvl-lyngby.dk Hvad bruges en håndholdt GPS til? Måle tilbagelagt distance og fart Optage spor og markere punkter Navigere til et punkt efter et spor efter en rute

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

Mikkel Gundersen Esben Milling

Mikkel Gundersen Esben Milling Mikkel Gundersen Esben Milling Grundregel nr. 1 En GPS kan og må ikke erstatte navigation med kort og kompas! Kurset Basal brug af GPS Hvad er en GPS og hvordan virker systemet Navigation og positionsformater,

Læs mere

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul LineÄre sammenhänge for C-niveau i stx y 0,5x 2,5 203 Karsten Juul : OplÄg om lineäre sammenhänge 2 Ligning for lineär sammenhäng 2 3 Graf for lineär sammenhäng 2 4 Bestem y når vi kender x 3 5 Bestem

Læs mere

Susanne Ditlevsen Institut for Matematiske Fag Email: susanne@math.ku.dk http://math.ku.dk/ susanne

Susanne Ditlevsen Institut for Matematiske Fag Email: susanne@math.ku.dk http://math.ku.dk/ susanne Statistik og Sandsynlighedsregning 1 Indledning til statistik, kap 2 i STAT Susanne Ditlevsen Institut for Matematiske Fag Email: susanne@math.ku.dk http://math.ku.dk/ susanne 5. undervisningsuge, onsdag

Læs mere

GeoCAD brugermøde 2010

GeoCAD brugermøde 2010 GeoCAD brugermøde 2010 GeoCAD brugermøde 2010 9:30 10:30 Seneste ændringer ScanObs / Obs2Bnr Volumenberegning DKTM GML DSFL-interface Gis2GeoCAD Dan-Das eksport 10:30 10:45 Pause 10:45 11:45 Gennemgang

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Rudmose, Videbæk kommune, DANMARK 7,2 MW vindmøllepark 4 stk. Vestas V9-18kW, 8 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De fire nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: oktober 22, 28

Læs mere

Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland

Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland Solopgang over Søndre Strømfjord. Foto: Aja Brodal Aja Brodal s050940 Cecilie Dybbroe s050938 Indledning Formålet med denne rapport er at beskrive

Læs mere

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Vanløse den 6. juli 2010 af Musa Kronholt Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden

Læs mere

Matematik C. Cirkler. Skrevet af Jacob Larsen 3.år HTX Slagelse Udgivet i samarbejde med Martin Gyde Poulsen 3.år HTX Slagelse.

Matematik C. Cirkler. Skrevet af Jacob Larsen 3.år HTX Slagelse Udgivet i samarbejde med Martin Gyde Poulsen 3.år HTX Slagelse. Cirkler Skrevet af Jacob Larsen 3.år HTX Slagelse Udgivet i samarbejde med Martin Gyde Poulsen 3.år HTX Slagelse Side Indholdsfortegnelse Cirklen ligning Tegning af cirkler Skæring mellem cirkel og x-aksen

Læs mere

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Kristian Jerslev 22. marts 2009 Geotermisk anlæg Det geotermiske anlæg Nesjavellir leverer varme til forbrugerne med effekten 300MW og elektrisk energi

Læs mere

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Lineære modeller Opg.1 Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Hvor meget koster det at køre så at køre 10 km i Taxaen? Sammenhængen

Læs mere

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. , og et punkt er givet ved: P (2, 1).

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. , og et punkt er givet ved: P (2, 1). Plangeometri Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over Opgave 1 To linjer er givet ved ligningerne: x y 0 og x b y 4 0, hvor b er en konstant a) Beregn konstanten b således,

Læs mere

Matlab script - placering af kran

Matlab script - placering af kran Matlab script - placering af kran 1 Til at beregne den ideelle placering af kranen hos MSK, er der gjort brug af et matlab script. Igennem dette kapitel vil opbygningen af dette script blive gennemgået.

Læs mere

Funktioner generelt. for matematik pä B-niveau i stx. 2013 Karsten Juul

Funktioner generelt. for matematik pä B-niveau i stx. 2013 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B-niveau i st f f ( ),8 0 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B-niveau i st Funktion, forskrift, definitionsmångde Find forskrift StÇrste og mindste vårdi

Læs mere

Vejledning til koordinatberegning udenfor bynære områder i Grønland Finn Bo Madsen, DTU Space

Vejledning til koordinatberegning udenfor bynære områder i Grønland Finn Bo Madsen, DTU Space Vejledning til koordinatberegning udenfor bynære områder i Grønland Finn Bo Madsen, DTU Space Indledning Principielt sker der altid en forringelse af GNSS målingers nøjagtighed når resultaterne ønskes

Læs mere

Svingninger & analogier

Svingninger & analogier Fysik B, 2.år, TGK, forår 2006 Svingninger & analogier Dette forsøg løber som tre sammenhængende forløb, der afvikles som teoretisk modellering og praktiske forsøg i fysiklaboratorium: Lokale 43. Der er

Læs mere

1 Generelt om dokumentation af usikkerheder

1 Generelt om dokumentation af usikkerheder 1 1 Generelt om dokumentation af usikkerheder Begrundelsen for at følge den standardprocedure, som er beskrevet i det følgende - og som måske ved første øjekast kan virke vel grundig - er, at det har vist

Læs mere

Mads Peter, Niels Erik, Kenni og Søren Bo 06-09-2013

Mads Peter, Niels Erik, Kenni og Søren Bo 06-09-2013 EUC SYD HTX 1.B Projekt kroppen Fysik Mads Peter, Niels Erik, Kenni og Søren Bo 06-09-2013 Indhold Indledning/formål... 2 Forventninger... 2 Forsøget... 2 Svedekassen... 2 Fremgangsforløb... 2 Materialer...

Læs mere

Til at beregne varmelegemets resistans. Kan ohms lov bruges. Hvor R er modstanden/resistansen, U er spændingsfaldet og I er strømstyrken.

Til at beregne varmelegemets resistans. Kan ohms lov bruges. Hvor R er modstanden/resistansen, U er spændingsfaldet og I er strømstyrken. I alle opgaver er der afrundet til det antal betydende cifre, som oplysningen med mindst mulige cifre i opgaven har. Opgave 1 Færdig Spændingsfaldet over varmelegemet er 3.2 V, og varmelegemet omsætter

Læs mere

fs10 1 Rejsen til New York 2 Fra fahrenheit til celsius 3 Højde og vægt 4 Sukkerroer 5 Afstand til en båd 6 Regulær ottekant Matematik

fs10 1 Rejsen til New York 2 Fra fahrenheit til celsius 3 Højde og vægt 4 Sukkerroer 5 Afstand til en båd 6 Regulær ottekant Matematik fs10 10.-klasseprøven Matematik December 2012 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt 1 Rejsen til New York 2 Fra fahrenheit til celsius 3 Højde og vægt 4 Sukkerroer 5 Afstand til en båd 6

Læs mere

VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1. Jacob Weng & Jeppe Boese. Matematik A & Programmering C. Avedøre-værket. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4. Fag.

VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1. Jacob Weng & Jeppe Boese. Matematik A & Programmering C. Avedøre-værket. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4. Fag. VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1 Fag Matematik A & Programmering C Tema Avedøre-værket Jacob Weng & Jeppe Boese Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4 07-10-2010 1 Vektor i rummet INDLEDNING Projektet omhandler et af

Læs mere

To samhørende variable

To samhørende variable To samhørende variable Statistik er tal brugt som argumenter. - Leonard Louis Levinsen Antagatviharn observationspar x 1, y 1,, x n,y n. Betragt de to tilsvarende variable x og y. Hvordan måles sammenhængen

Læs mere

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Fredag den 17. august 2012. kl. 9.00-14.00

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Fredag den 17. august 2012. kl. 9.00-14.00 Matematik A Højere handelseksamen 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 hhx1-mat/a-170801 Fredag den 17. august 01 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøven uden hjælpemidler Prøvens varighed er 1 time.

Læs mere

Kapitel 3 Centraltendens og spredning

Kapitel 3 Centraltendens og spredning Kapitel 3 Centraltendens og spredning Peter Tibert Stoltze stat@peterstoltze.dk Elementær statistik F2011 1 / 25 Indledning I kapitel 2 omsatte vi de rå data til en tabel, der bedre viste materialets fordeling

Læs mere

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Mandag den 20. december 2010. kl. 9.00-14.00

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Mandag den 20. december 2010. kl. 9.00-14.00 Matematik A Højere handelseksamen 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 hhx103-mat/a-01010 Mandag den 0. december 010 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøven uden hjælpemidler Dette opgavesæt består

Læs mere

DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-07. Opsætning og kalibrering af Mike21 til stormflodsvarsling for Limfjorden

DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-07. Opsætning og kalibrering af Mike21 til stormflodsvarsling for Limfjorden DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-07 Opsætning og kalibrering af Mike21 til stormflodsvarsling for Limfjorden Jesper Larsen og Jacob Woge Nielsen DMI København 2001 ISSN 0906-897X ISSN

Læs mere

Matematik A Delprøven uden hjælpemidler

Matematik A Delprøven uden hjælpemidler Højere Handelseksamen Handelsskolernes enkeltfagsprøve Maj 009 HHX091-MAA Matematik A Delprøven uden hjælpemidler Dette opgavesæt består af 5 opgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse

Læs mere

DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet. Den oprindelige definition af DTU-LOK er desværre gået tabt.

DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet. Den oprindelige definition af DTU-LOK er desværre gået tabt. Notat DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet 17. februar 2015 Projekt nr. 210914 Dokument nr. 1212704515 Version 5 Udarbejdet af MMKS 1 INDLEDNING Da DTU

Læs mere

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Esben Bork Hansen, Amanda Larssen, Martin Qvistgaard Christensen, Maria Cavallius 5. januar 2009 Indhold 1 Formål 1 2 Forsøget 2 3 Resultater 3 4 Teori 4 4.1 simpel

Læs mere

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. 1, og et punkt er givet ved: (2, 1)

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. 1, og et punkt er givet ved: (2, 1) Plangeometri Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. Opgave 1 To linjer er givet ved ligningerne: x y 0 og x b y 4 0, hvor b er en konstant. a) Beregn konstanten b således,

Læs mere

Ting man gør med Vektorfunktioner

Ting man gør med Vektorfunktioner Ting man gør med Vektorfunktioner Frank Nasser. april 11 c 8-11. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadranterne i instrumentpakken fra geomat.dk er kopier af et instrument lavet af Georg Hartman i 1547. Originalen

Læs mere

2. Funktioner af to variable

2. Funktioner af to variable . Funktioner af to variable Opgave 1 Grafisk udformning af de to funktioner,, Opgave f (, y) = z = 5 y N(0) = z = 0 0 = 5 y + y = 5 C = ( ; y) = (0;0) r = 5 Dette medfører som vist en cirkel, med centrum

Læs mere

GGeoid14 Ny gravimetrisk geoide for Grønland

GGeoid14 Ny gravimetrisk geoide for Grønland GGeoid14 Ny gravimetrisk geoide for Grønland Rene Forsberg, Tim Jensen Institut for Rumforskning og Teknologi, DTU Januar 2014 rf@space.dtu.dk En ny gravimetrisk geoide er beregnet for Grønland, som første

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Fredag den 5. december 2014 kl. 9.00-14.00. stx143-mat/a-05122014

Matematik A. Studentereksamen. Fredag den 5. december 2014 kl. 9.00-14.00. stx143-mat/a-05122014 Matematik A Studentereksamen stx143-mat/a-05122014 Fredag den 5. december 2014 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere