1 Indledning. 1.1 Emne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Indledning. 1.1 Emne"

Transkript

1 1 Indledning 1.1 Emne Erhvervsvirksomheder har behov for likviditet til bl.a. at kunne aflønne medarbejdere, betale leverandører og udlejere samt skatter og afgifter til det offentlige. Endvidere har virksomhederne behov for løbende at foretage investeringer i nyt produktionsudstyr og opkøb af andre virksomheder med henblik på vækst. De selskabsretlige krav til selskabskapitalens størrelse, jf. selskabslovens 4, stk. 2, kan i et vist omfang ses som udtryk herfor. Minimumskapitalen vil dog ofte være ganske utilstrækkelig som finansieringskilde ikke alene fordi selskabet ikke kan bruge hele selskabskapitalen (i det omfang kapitalen er indskudt kontant) til investeringer og dækning af udgifter uden at komme i»kapitaltab«1, men navnlig fordi svar på spørgsmålet om, hvor meget kapital en virksomhed konkret har brug for, varierer fra virksomhed til virksomhed. Bestemmelsen i selskabslovens 4, stk. 2, er i den forstand blot udtryk for, at der skal indskydes en vis kapital i et kapitalselskab til gengæld for kapitalejernes begrænsede hæftelse, 2 og at et aktieselskab ofte driver mere omfattende virksomhed end et anpartsselskab, hvorfor selskabskapitalen i et aktieselskab principielt bør være større end i et anpartsselskab. Kravene til selskabskapitalen er i øvrigt løbende blevet nedsat, senest ved lov nr. 675/2018, hvilket ikke skal ses som udtryk for, at det er blevet mindre risikabelt at drive erhvervsvirksomhed, men blot for, at man politisk har ønsket at lette adgangen til at stifte kapitalselskaber for at fremme erhvervsaktivitet. Når et selskab er stiftet med en kapital, som opfylder mindstekravene, er det herefter op til ledelsen at sikre, at selskabet har et kapitalberedskab, der er forsvarligt i forhold til driften. 3 Erhvervsvirksomheden vil da hvis indtægterne overstiger udgifterne generere et overskud, som 1. Jf. afsnit Jf. afsnit Jf. afsnit 3.2.

2 20 1. Indledning kan udloddes til kapitalejerne eller anvendes til nye investeringer, så virksomheden kan vokse sig større og dermed skabe vækst til gavn for samfundet i almindelighed og virksomhedens ejere og medarbejdere i særdeleshed. Finansiering med et sådant løbende optjent overskud er en konservativ finansieringsform, som imidlertid har den betydelige fordel for selskabet og dets kapitalejere, at der ikke afgives kontrol over selskabet til tredjemand (medinvestorer eller banken), ligesom virksomheden ikke belastes med finansieringsomkostninger. Som finansieringskilde kan optjent overskud imidlertid kræve en vis tålmodighed, afhængig af virksomhedens rentabilitet, eftersom der skal tjenes en krone for hver krone, der skal bruges. Dette stiller store krav til selskabets likviditetsstyring, ikke mindst ved sæsonbetonet virksomhed. Optjent overskud kan derfor være en ufleksibel kilde til finansiering. Selskaber vælger derfor ofte at finansiere sig på anden vis, enten som supplement eller alternativ til optjent overskud. Hvor finansieringen består i tilførsel af likviditet, kan dette ske på to principielt forskellige måder: egenfinansiering og fremmedfinansiering. Emnet for denne fremstilling er de retsregler i henhold til hvilke danske kapitalselskaber kan fremskaffe finansiering. Emnet er i almindelighed relevant for de fleste erhvervsvirksomheder og deres investorer, og er tillige aktualiseret som følge af den seneste finansielle krise, der har skabt øget fokus på virksomhedernes adgang til finansiering. Både i erhvervslivet og fra politisk side har der således vist sig betydelig interesse for at lette adgangen til kapital for både små og store erhvervsvirksomheder med henblik på at skabe rammer for fortsat vækst selv i tilfælde, hvor bankerne er under pres. 1.2 Terminologi Finansieringsret er ikke noget klassisk retsområde i dansk ret, og som begreb har finansieringsretten ikke hidtil haft noget særlig klart indhold. Finansiering betyder at fremskaffe likviditet med henblik på betaling af en udgift. 4 Fremskaffelse af likviditet kan regnskabsmæssigt enten 4. Jf. nærmere om begrebets historiske rødder Hudson: The Law of Finance (2013), s. 6 f.

3 1.2. Terminologi 21 ske i form af tilførsel af egenkapital eller fremmedkapital. Finansiering ved tilførsel af egenkapital benævnes egenfinansiering, mens tilførsel af fremmedkapital benævnes fremmedfinansiering. Hedegaard Kristensen definerer (erhvervs)finansieringsretten som»de juridiske aspekter af erhvervsvirksomheders kreditoptagelse hos professionelle kreditgivere som f.eks. pengeinstitutter og finansieringsselskaber«, mens»de problemer, som knytter sig til den del af virksomhedens regnskabsmæssige passiver, som udgøres af egenkapitalen«ifølge forfatteren ikke er en del af finansieringsretten (forfatterens fremhævning). 5 Definitionen er i vid udstrækning i overensstemmelse med afgrænsningerne i de få danske fremstillinger, der har en egentlig finansieringsretlig vinkel, 6 idet Lynge Andersen & Werlauff dog vil anvende betegnelsen kreditret i stedet. 7 Den hidtidige forståelse af begrebet finansieringsret er imidlertid ikke hensigtsmæssig. Også reglerne for erhvervsvirksomheders tilførsel af egenkapital bør af de nedennævnte grunde omfattes af begrebet og dermed behandles i finansieringsretten og ikke alene i selskabsretten. For det første er begrebet finansieringsret et meget bredt begreb, som ikke ud fra en almindelig sproglig forståelse fordrer nogen sondring mellem finansiering med egenkapital og fremmedkapital. Det forekommer derfor sprogligt i bedste fald upræcist, i værste fald misvisende, ikke tillige at anskue egenfinansiering som en del af finansieringsretten. For det andet opererer dansk ret allerede med begrebet kreditret, jf. ovenfor, og der ses ikke at være behov for at anvende finansieringsret og kreditret som synonyme begreber. Kreditretten bør i stedet anskues som en delmængde af finansieringsretten. For det tredje er egenfinansiering for erhvervsvirksomheder en i praksis meget væsentlig finansieringsform, der som udgangspunkt er et alternativ til fremmedfinansiering ved valg af finansieringsform for 5. Jf. Hedegaard Kristensen: Studier i erhvervsfinansieringsret (2003), s. 1 og s Jf. navnlig Berning: Finansieringsret (1977), Lynge Andersen & Werlauff: Kreditretten (2014), Iversen: Finansieringsret (1999) og Hedegaard Kristensen: Studier i erhvervsfinansieringsret (2003). 7. Jf. nærmere om begrebet kreditret i Lynge Andersen, Gam & Juul: Introduktion til kreditretten (2015), s. 13 ff.

4 22 1. Indledning det kapitalsøgende selskab. 8 Begge finansieringsformer indgår da også i den økonomiske corporate finance teori, der beskæftiger sig med de økonomiske aspekter af, hvordan virksomheder finansierer sig. Den hidtidige forståelse af begrebet finansieringsret forekommer derfor også indholdsmæssigt at være noget teoretisk og ude af trit med den praktiske virkelighed. For det fjerde tilsiger pædagogiske hensyn en ny og udvidet fortolkning af begrebet. En samlet behandling af egen- og fremmedfinansiering synliggør forskelle på og sammenhænge mellem forskellige finansieringsformer, som ellers kunne være vanskelige at få øje på, ligesom finansieringsformernes karakteristika fremstår klarere end ellers. Mens eksempelvis pligten for ledelsen i et kapitalselskab til at sikre et forsvarligt kapitalberedskab sædvanligvis behandles i almindelige fremstillinger af selskabsretten, får pligten et mere konkret indhold i en finansieringsretlig fremstilling. 9 For så vidt angår kapitalforhøjelser har de traditionelle selskabsretlige fremstillinger typisk fokus på de selskabsretlige hensyn, der knytter sig til selskabskapitalen, mens kapitalforhøjelsens kapitalrejsende funktion for selskabet ofte har spillet en mindre rolle. 10 Endelig spiller forbuddet mod selvfinansiering formentlig en større rolle ved fremmedfinansiering end egenfinansiering, men har alligevel hidtil primært været behandlet inden for selskabsretten og ikke inden for kreditretten. Ved alene at behandle finansieringsret som udtryk for fremmedfinansiering fås derfor ikke et dækkende billede af de regler, som regulerer selskabers finansiering. Endelig er der heller ikke i engelsk ret, der i mange henseender må anses for at være toneangivende inden for den internationale finansieringsret, støtte for den hidtidige danske anvendelse af begrebet finansieringsret. Det er således almindeligt antaget i engelsk ret, at begrebet corporate finance law dækker både egen- og fremmedfinansiering. 11 Finansieringsret bør derfor defineres som de juridiske aspekter af erhvervsvirksomheders finansiering, uanset om den tilførte kapital 8. Jf. kapitel Jf. afsnit Jf. kapitel Jf. bl.a. Ferran & Ho: Principles of Corporate Finance Law (2014), s. 4, og Gullifer & Payne: Corporate Finance Law (2015).

5 1.3. Afgrænsning 23 regnskabsmæssigt behandles som egenkapital eller fremmedkapital. Disse retsregler findes navnlig inden for mere traditionelle retsområder som selskabsret, kapitalmarkedsret og obligationsret. Set fra et finansieringsretligt perspektiv lider dansk retsvidenskab netop under, at der ikke findes en samlet juridisk analyse af de muligheder og begrænsninger, der gælder, når en virksomhed ønsker at optage finansiering. Omvendt er der som følge af et så bredt emne risiko for, at detaljeringsniveauet i en fremstilling som denne kompromitteres, i hvert fald på nogle punkter. Imod den foreslåede definition kan anføres, at der ikke begrebsmæssigt er behov for at begrænse finansieringsretten til erhvervsvirksomheders finansiering, idet også forbrugere kan have finansieringsbehov. Da forbrugere imidlertid ikke har adgang til egenfinansiering behandles»forbrugerfinansiering«mere hensigtsmæssigt inden for kreditretten. Finansieringsretten, ikke mindst den del, der vedrører fremmedfinansiering, er i høj grad internationalt drevet, og rummer derfor også mange engelske udtryk og begreber, som ikke nødvendigvis har danske oversættelser. Dette skyldes ikke mindst en tendens til stigende globalisering, hvor bl.a. selskaber søger finansiering på tværs af landegrænser, enten fordi de driver virksomhed i de pågældende lande eller fordi der er mulighed for attraktive finansieringsvilkår ved optagelse af finansiering fra et andet land. I den forbindelse har navnlig angelsaksiske principper for aftalekoncipering vundet betydelig udbredelse selv i aftaler, der er undergivet dansk ret. I denne fremstilling anvendes så vidt muligt de danske begreber, idet der ofte henvises til de tilsvarende engelske begreber, som anvendes i praksis. Der er dog ikke udfoldet nogen særlige bestræbelser på at opfinde danske udtryk i det omfang sådanne ikke allerede anvendes i praksis. Fremstillingen bygger på den retsdogmatiske metode, og søger således at beskrive gældende ret. 1.3 Afgrænsning Selv om fremstillingens emne er finansieringsret i bred forstand, behandles emnet ikke udtømmende. Formålet er at redegøre for den grundlæggende finansieringsret med fokus på en række klassiske finansieringsmuligheder med udgangspunkt i praktisk relevante problemstillinger.

6 24 1. Indledning Forhold, der allerede er velbeskrevne i litteraturen, er som udgangspunkt nedprioriteret, medmindre der er behov for at behandle forholdene af hensyn til fremstillingens systematik eller for at revurdere den traditionelle opfattelse. Fremstillingen er først og fremmest begrænset til finansieringen af (danske) kapitalselskaber, dvs. aktie- og anpartsselskaber, med udgangspunkt i store og mellemstore virksomheder. Afgrænsningen til kapitalselskaber skyldes først og fremmest, at denne selskabsform er særdeles udbredt i praksis. 12 Ganske vist kan også virksomheder, der er organiseret på anden vis, i et vist omfang finansiere sig efter samme regler som kapitalselskaber, men det vil være for omfattende tillige at skulle redegøre for særregler. Et konkret selskabs finansieringsbehov afhænger bl.a. af virksomhedens størrelse og den virksomhed, der udøves. Et flyselskab vil eksempelvis have helt andre behov og udfordringer end en produktionsvirksomhed, og både juridisk og i praksis er der forskel på, hvordan sådanne selskaber finansierer sig. Denne fremstilling fokuserer på grundlæggende karakteristika ved forskellige finansieringsformer. Penge- og realkreditinstitutter, hvis forretningsmodel består i at udlåne kapital til deres kunder, har imidlertid helt særlige finansieringsbehov, og der gælder i vidt omfang specialregler for sådanne finansielle virksomheder. Finansiering af penge- og realkreditinstitutter falder derfor uden for rammerne af denne fremstilling. Af den ovenfor foreslåede definition af begrebet finansieringsret, hvorefter finansieringsretten vedrører erhvervsvirksomheders finansiering, følger modsætningsvis, at de regler, der gælder for forbrugeres finansiering om optagelse af realkreditlån, kassekreditter, forbrugslån, familielån osv. ikke behandles. Et selskab kan for det første finansiere sig ved tilførsel af kapital i form af udstedelse af nye kapitalandele, modtagelse af tilskud eller optagelse af lån. En anden mulighed som ikke nødvendigvis er et alternativ, men som meget vel kan være et supplement består i optimering af likviditet, f.eks. ved leverandørkreditter (hvor selskabet køber f.eks. varer hos dets leverandører på kredit, eventuelt med ejendomsforbehold, og derved undgår at skulle skabe likviditet til finansiering af hele købesummen på 12. Jf. kapitel 2.

7 1.3. Afgrænsning 25 købstidspunktet), leasing (hvor selskabet i stedet for f.eks. at købe en maskine og erlægge købesummen på købstidspunktet leaser den mod betaling af en løbende leasingydelse) eller factoring (hvor et selskab, der selv yder kredit til dets kunder, foretager en systematisk belåning af selskabets udestående simple fordringer og derved opnår likviditeten før den enkelte fordrings forfaldstidspunkt). Denne fremstilling er begrænset til at vedrøre kapitalfremskaffelse til selskaber, og tager i den forbindelse naturligt udgangspunkt i det finansieringssøgende selskabs perspektiv. Der tales derfor i fremstillingen om eksempelvis»udstedelse«fremfor»tegning«af kapitalandele og»optagelse«fremfor»ydelse«af lån. Medmindre andet fremgår af konteksten er henvisninger til»selskabet«til dette selskab, som også efter omstændigheder benævnes låntager eller udsteder. Der kan ikke ganske ses bort fra investorernes retsstilling, som behandles i relevant omfang, herunder hvor investoren er et koncernforbundet selskab. Begrebet»investor«anvendes i fremstillingen som samlet betegnelse for kapitalejere og långivere, der kan siges at have investeret egenkapital henholdsvis fremmedkapital i selskabet. Terminologisk sondres mellem det primære marked og det sekundære marked. Det primære marked er markedet for selve selskabets kapitalfremskaffelse (forholdet mellem selskabet og investorerne). Markedet for efterfølgende overdragelse af investeringen mellem investorer (forholdet mellem investorerne) betegnes det sekundære marked, og tilfører ikke selskabet kapital (bortset fra særlige tilfælde som salg af selskabets egne kapitalandele). Det sekundære marked kan dog have en afledt betydning for selskabets finansiering, fordi eksistensen af et likvidt sekundært marked typisk forbedrer de vilkår, som selskabet kan rejse finansiering på. Et likvidt sekundært marked gør det således muligt for investorerne helt eller delvist at overdrage investeringen til tredjemand, og derved realisere hidtidig fortjeneste eller tab og begrænse fremtidig eksponering. Dette skal ses i lyset af, at en investor i mange tilfælde ikke har ret til på anfordring at kræve investeringen tilbagebetalt fra selskabet. Eksempelvis kan en kapitalejer i et selskab bortset fra ved solvent likvidation af selskabet kun realisere fortjeneste eller tab på kapitalandelene ved overdragelse af kapitalandelene til tredjemand, 13 og en bank kan i 13. Jf. afsnit

8 26 1. Indledning praksis kun kræve et banklån tilbagebetalt før det ordinære forfaldstidspunkt, hvis låntager har misligholdt aftalen eller der er adgang til at opsige aftalen. 14 Denne fremstilling beskæftiger sig alene med de primære markeder. Overdragelse af kapitalandele og lån mellem investorer kun behandles sporadisk, hvor det har betydning for selskabets finansieringsmuligheder. 15 Der er betydelig forskel på den skatteretlige behandling af egen- og fremmedfinansiering for såvel selskabet som investorerne. Skatteretlige aspekter falder dog uden for fremstillingens rammer. Kapitalselskabers finansiering handler om langt mere og andet end blot jura. I praksis har juraen som regel kun sekundær betydning i form af en fastsættelse af de rammer, inden for hvilke der lovligt kan ageres. Hvor juraen f.eks. sætter rammerne for, til hvilken pris kapitalandelene i et selskab kan udbydes til, 16 gives der ikke svar på, hvilken pris kapitalandelene i praksis skal udbydes til for at sikre en fuldtegnet emission. Sidstnævnte er et kommercielt spørgsmål, som afhænger af, hvilken pris investorerne i markedet er villige til at betale. Tilsvarende findes der heller ikke noget juridisk svar på, om et selskab skal finansiere sig ved egen- eller fremmedfinansiering, 17 når blot de juridiske krav til fremgangsmåden overholdes. Dette beror derimod på en forretningsmæssig vurdering af, hvad der under de givne markedsforhold anses for mest fordelagtigt for selskabet. Disse og lignende spørgsmål besvares normalt på grundlag af den økonomiske corporate finance teori, som vedrører teorier og modeller for selskabers investerings- og finansieringsbeslutninger. Emnet for denne fremstilling er alene finansieringens juridiske aspekter. 14. Jf. afsnit Jf. om det sekundære marked for kapitalandele bl.a. Lego Andersen: Aktiehandelsaftaler (2002) og om det sekundære marked for lån bl.a. Mugasha: The Law of Multi- Bank Financing: Syndicated Loans and the Secondary Loan Market (2007), s. 353 ff., Gullifer & Payne: Corporate Finance Law (2015), s. 423 ff. og McKnight: The Law of International Finance (2017), s. 691 ff. 16. Jf. afsnit Jf. kapitel 4.

9 1.4. Opbygning og systematik Opbygning og systematik Bogen består af tre dele; først en almindelig del og herefter to dele om henholdsvis egenfinansiering og fremmedfinansiering. I første del (kapitel 2-6) gennemgås en række almindelige emner af betydning for den øvrige fremstilling. Således besvares i kapitel 2 det indledningsvist relevante spørgsmål, hvorfor kapitalselskabsformen generelt betragtet er en egnet virksomhedsform til optagelse af finansiering. Kapitel 3 behandler selskabsledelsens pligter i forbindelse med optagelse af finansiering. I kapitlet analyseres de selskabsretlige pligter til bl.a. at sikre, at selskabet har et forsvarligt kapitalberedskab og en betryggende formueforvaltning. Endvidere behandles ledelsens særlige pligter, hvor selskabet er kriseramt, herunder reglen om kapitaltab. I kapitel 4 gives en overordnet introduktion til de to grundlæggende forskellige finansieringsformer egenfinansiering og fremmedfinansiering med henblik på at fremtrække nogle karakteristika. Endvidere beskrives kort nogle mellemformer. Kapitel 5 behandler visse offentligretlige regler om udbud til offentligheden, herunder de krav, der i visse tilfælde gælder om udarbejdelse af prospekt. I kapitlet behandles også visse aktiviteter, der kan kræve tilladelse fra Finanstilsynet. Fremstillingens almindelige del afsluttes i kapitel 6 med en analyse af det selskabsretlige forbud mod selvfinansiering, som spiller ind i en række af de øvrige kapitler, og har stor betydning for, hvordan finansieringen konkret struktureres. I anden del (kapitel 7-10) behandles egenfinansiering, som er kendetegnet ved, at selskabet tilføres egenkapital, og derfor i vid udstrækning er styret af de selskabsretlige regler. I kapitel 7 behandles først nogle indledende emner herom, herunder sondringen mellem tilførsel af selskabskapital og anden egenkapital end selskabskapital. I kapitel 8 analyseres de selskabsretlige krav til udstedelse af nye kapitalandele, dvs. de selskabsretlige regler om kapitalforhøjelse. Kapitel 9 omhandler en særlig mellemform af egen- og fremmedfinansiering i form af udstedelse af konvertible gældsbreve, som på tidspunktet for lånets optagelse er fremmedkapital, men som efterfølgende kan konverteres af långiver til selskabskapital (og dermed egenkapital).

10 28 1. Indledning Kapitel 10 beskriver modtagelse af tilskud som en særlig form for egenfinansiering. Tilskud har påkaldt sig begrænset interesse i den juridiske teori, men kan efter omstændighederne være et alternativ til en kapitalforhøjelse. Da den kapital, som tilføres selskabet ved et tilskud, er udtryk for anden egenkapital end selskabskapital, er tilskud ikke omfattet af den selskabsretlige regulering. Fremstillingens tredje og sidste del (kapitel 11-18) behandler fremmedfinansiering, dvs. den form for finansiering, hvor et selskab tilføres fremmedkapital, f.eks. i form af et banklån eller udstedelse af erhvervsobligationer. Kapitel 11 er en indledning til denne del om fremmedfinansiering, hvor bl.a. det juridiske lånebegreb nærmere afgrænses, og forskellige former for lån introduceres. I kapitel 12 behandles optagelse af banklån, som er en klassisk form for fremmedfinansiering og en af de i praksis vigtigste finansieringsformer for danske selskaber. Kapitel 13 handler om udstedelse af erhvervsobligationer. Retligt har erhvervsobligationer betydelige lighedstræk med banklån, og kan for meget store erhvervsvirksomheder da også udgøre et alternativ til optagelse af banklån. I praksis har obligationslån imidlertid kun spillet en begrænset rolle for danske virksomheder. I kapitel 14 behandles optagelse af koncerninterne lån, som adskiller sig fra bank- og obligationslån ved, at långiveren er en med låntageren interesseforbundet part i form af et koncernselskab, hvilket på en række punkter påvirker lånevilkårene. Efterstillede lån er en særlig kategori af lån, som belyses i kapitel 15. I princippet kan både bank-, obligations- og koncernlån være efterstillede, hvor dette måtte være aftalt, og det særlige ved kapitlet i forhold til de tre foregående er således, at det ikke er afgrænset i forhold til finansieringskilden, men derimod i forhold til et centralt lånevilkår. Kapitel 16 vedrører visse forhold vedrørende kaution og pant for lån. Der findes allerede mange fremstillinger af kaution og pant i dansk ret, og kapitlet fokuserer derfor navnlig på udvalgte emner, som er relevante i praksis, men som alligevel ofte overses i den juridiske teori. Endelig behandles i kapitel 17 interkreditoraftaler og i kapitel 18 legal opinions. Disse emner har stor betydning på tværs af fremmedfinansieringsformer.

11 Almindelig del 2 Finansiering i kapitalselskabsform 31 3 Ledelsens pligter 41 4 Valg af finansieringsform 69 5 Udbud til offentligheden Selvfinansiering 115

12

13 2 Finansiering i kapitalselskabsform 2.1 Indledning Formålet med dette kapitel er at lægge et fundament for fremstillingen ved at behandle de forhold, der ud fra et juridisk synspunkt gør kapitalselskabsformen særligt velegnet til kapitalfremskaffelse. For det første er selskabet en selvstændig juridisk person, for det andet gælder der begrænset hæftelse for kapitalejerne. Det betyder, at selskabet ikke hæfter for kapitalejernes forpligtelser, lige så lidt som kapitalejerne hæfter for selskabets forpligtelser. Begge forhold kunne synes trivielle, da der er tale om grundlæggende selskabsretlige karakteristika, som formentlig ofte tages for givet. Når det alligevel skønnes hensigtsmæssigt at behandle disse to forhold nærmere i et indledende kapitel skyldes det, at forholdene har særlig relevans og betydning i en finansieringsretlig kontekst, og flere steder i den følgende fremstilling trækkes tråde tilbage til de her nævnte forhold. Til illustration af fordelene ved finansiering i kapitalselskabsform var et af formålene med en nylig ændring af landbrugsloven, jf. lov nr. 43/2010, netop at styrke dansk landbrugs muligheder for at tiltrække kapital. Dette søges opnået ved en lempelse af det tidligere gældende krav om, at landbrugsejendomme skulle ejes personligt, således at landbrugsbedrifter fremover i højere grad har mulighed for at organisere sig i selskabsform eller erhverve landbrugsejendomme via et selskab, og dermed kan tiltrække kapital fra f.eks. private investorer, pensionskasser mv. Om baggrunden for lovændringen hedder det i pkt. 2.2 i de almindelige bemærkninger bl.a. følgende:»dansk landbrug har traditionelt været drevet i selveje, og selvejet har hidtil nydt en særlig beskyttelse i landbrugsloven. Denne beskyttelse indebærer meget snævre grænser for, hvilken personkreds der kan investere i landbrugsbedrifter [...]. Landbruget har som erhvervsgren dermed ikke adgang til anden egenkapital end ejerkredsens personlige opsparing, herunder den eventuelle friværdi i ejendommene, bortset fra kapital fra pensions- og livsforsikringsselskaber. Konsekvensen af selvejet er imidlertid samtidig, at det enkelte landbrug tømmes for kapital ved hvert generationsskifte, hvorfor den nye ejer, i det omfang denne ikke selv råder over tilstrækkelig kapital, er nødsaget til at finansiere købet gennem en belåning af ejendommen.

14 32 2. Finansiering i kapitalselskabsform Henset til, at de store produktionsejendomme sælges til beløb mellem 30 og 100 mio. kr. indebærer dette, at de nyetablerede unge landmænd allerede fra starten belastes med meget betydelige renteudgifter. [...] I en situation, hvor stigningen i ejendomspriserne synes at være standset, medfører dette dels, at en række igangværende landbrug vil have vanskeligt ved at rejse tilstrækkelig investeringskapital til de løbende reinvesteringer i produktionsapparatet, herunder også investeringer i forbedret miljøteknologi, dels at de kommende generationsskifter vil blive overordentligt svære at finansiere. [...] Det er derfor afgørende, at der i den nuværende økonomiske situation sker en udvidelse af adgangen til, at ikke-landmænd kan investere midler i landbrug, således at landbrugssektoren får mulighed for at få tilført langsigtet kapital fra andre finansieringskilder end den traditionelle lånefinansiering.«1 I mange tilfælde regulerer lovgivningen aktie- og anpartsselskaber ens. Udover de forskelle, som følger af selskabsloven, er der ikke nødvendigvis store forskelle mellem aktie- og anpartsselskaber fra et praktisk perspektiv. Ofte fremhæves aktieselskaber som store selskaber med mange, passive ejere, mens anpartsselskaber er karakteriserede ved at være mindre selskaber med få ejere, som til gengæld deltager aktivt i selskabets ledelse og drift. Det behøver dog langt fra altid at forholde sig sådan. Selskabsretligt er der f.eks. intet til hinder for at stifte et aktieselskab med blot en enkelt eller få ejere, som aktivt deltager i selskabets drift. Når det alligevel ofte forholder sig som ovenfor nævnt, hænger det sammen med, at reglerne i et vist omfang er designet med disse typetilfælde for øje. De mere fleksible regler for anpartsselskaber vil derfor normalt tiltale mindre virksomheder, mens større virksomheder vælger aktieselskabsformen, bl.a. på grund af de udvidede finansieringsmuligheder og den prestige, der er knyttet til denne selskabsform. I finansieringsretligt perspektiv er den vigtigste forskel på aktie- og anpartsselskaber, at et anpartsselskab ikke må udbyde sine anparter til offentligheden, jf. selskabslovens 1, stk Forbuddet er begrundet i, at anpartsselskaber ifølge lovgivers udgangspunkt er selskaber med en lukket og kendt ejerkreds. Forbuddet fører til en væsentlig begrænsning i anpartsselskabers finansieringsmuligheder, eftersom anpartsselskaber ikke kan tiltrække kapital ved at udbyde anparter til»offentligheden«. Selskabslovens 1, stk. 3, er ikke til hinder for, at et anpartsselskab udby- 1. Jf. pkt. 2.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget. 2. Jf. afsnit 5.1.

15 2.2. Kapitalselskabet er en selvstændig juridisk person 33 der obligationer til offentligheden. I praksis er det dog alene store selskaber, som udsteder obligationer, og disse er så godt som altid organiseret som aktieselskaber. En vigtig følge heraf er også, at et anpartsselskab ikke kan lade sine anparter optage til handel på et reguleret marked. Fordelene herved er med andre ord ikke umiddelbart tilgængelige for anpartsselskaber, der således må lade sig omdanne til et aktieselskab i henhold til selskabslovens bestemmelser herom for at få adgang til kapital fra disse kilder. 2.2 Kapitalselskabet er en selvstændig juridisk person Når et kapitalselskab er registreret, er selskabet en selvstændig juridisk person. Det betyder, at selskabet selv kan erhverve rettigheder, indgå forpligtelser eller være part i retssager (bortset fra søgsmål til indkrævning af tegnet selskabskapital og andre søgsmål vedrørende tegningen), jf. selskabslovens 41, stk. 1, modsætningsvis. Selskabets aktiver er herved definitivt adskilt fra kapitalejernes aktiver. Ejendomsretten til selskabets aktiver tilkommer dermed selskabet, ikke kapitalejerne, og aktiverne kan dermed anvendes til at fyldestgøre selskabets kreditorer. Kapitalejerne har ikke ejendomsret over den andel af selskabets aktiver, som deres forholdsmæssige ejerandel svarer til, og selskabets aktiver kan derfor ikke anvendes til fyldestgørelse af kapitalejernes kreditorer. Kapitalejerne har i stedet ejendomsret over deres respektive kapitalandele, som kapitalejernes kreditorer kan søge sig fyldestgjort i kapitalandelene er et aktiv for kapitalejeren, ikke for selskabet. Denne ejendomsret medfører en række forvaltningsmæssige og økonomiske rettigheder for kapitalejerne, 3 som er fastlagt i selskabsloven, selskabets vedtægter og en eventuel ejeraftale, 4 og indebærer bl.a., at kapitalejerne som udgangspunkt har ret til andel i kapitalselskabets overskud i forhold til deres ejerandel, jf. selskabslovens 1, stk. 2, 2. pkt. Overskudsdelingen må dog ske i overensstemmelse med lovens regler om kapitalafgang, jf. 179 ff., og der er derfor heller ikke tale om, at kapitalejerne har direkte (ejendoms)ret til en forholdsmæssig andel af selskabets overskud. 3. Jf. afsnit Jf. afsnit 7.4.

16 34 2. Finansiering i kapitalselskabsform Selskabets aktiver er dermed afskærmet fra kapitalejernes kreditorer, og kapitalejernes aktiver er afskærmet fra selskabets kreditorer allerede fordi der i juridisk forstand er tale om aktiver, som tilhører forskellige fysiske/juridiske personer. Dette gælder, uanset om selskabet har en eller flere kapitalejere. Investorer i et kapitalselskab behøver dermed ikke at foretage en kreditvurdering af de øvrige kapitalejere i forbindelse med overvejelser omkring at yde selskabet egen- eller fremmedfinansiering. Det afgørende for selskabets udvikling, herunder mulighed for tilbagebetaling af investeringen, er alene selskabets forhold, mens kapitalejernes eventuelle økonomiske problemer i princippet er selskabet (og selskabets kreditorer) uvedkommende når bortses fra, at kapitalejerne ofte kan være en god finansieringskilde, herunder i forbindelse med rekonstruktion af en nødlidende virksomhed. 5 En yderligere følge af, at selskabet er en selvstændig juridisk person er, at selskabets finansiering er optaget af kapitalselskabet, hvorfor finansieringen ved overdragelse af kapitalandelene i selskabet»følger med«til den nye kapitalejer. Har selskabet f.eks. optaget et banklån vil lånet, i hvert fald som teoretisk udgangspunkt, ikke blive påvirket af, at kapitalandelene overdrages, fordi den juridiske person som er part i låneaftalen forbliver uændret. I praksis vil navnlig banker og obligationsejere dog ofte betinge sig, at kapitalandelene ikke overdrages uden bankens samtykke i form af en såkaldt change of control-klausul, 6 ligesom kapitalejeren kan have kautioneret eller stillet pant til sikkerhed for opfyldelse af selskabets forpligtelser i hvilket tilfælde kapitalejeren vil sikre sig at blive frigjort fra disse forpligtelser ved overdragelsen. 2.3 Kapitalejernes hæftelse er begrænset til indskuddet Det er kendetegnende for kapitalselskaber, at kapitalejerne ikke hæfter personligt for selskabets forpligtelser, men alene med deres indskud i selskabet, jf. selskabslovens 1, stk. 2, og definitionerne i 5, nr Dette følger for så vidt allerede af det forhold, at selskabet er en selvstændig juridisk person forskellig fra kapitalejerne, og bestemmelsen har derfor i vid udstrækning pædagogisk karakter. 5. Jf. afsnit Jf. afsnit og afsnit

Ny selskabslov, nye muligheder

Ny selskabslov, nye muligheder Ny selskabslov, nye muligheder Fordele og muligheder Bag om loven Den 29. maj 2009 blev der vedtaget en ny, samlet selskabslov for aktie- og anpartsselskaber. Hovedparten af loven forventes at træde i

Læs mere

Ydelse af økonomisk bistand

Ydelse af økonomisk bistand Selskabsret Kapitalselskaber v/advokat Nicholas Liebach Ydelse af økonomisk bistand (aktionærlån/selvfinansiering) Lektion 8 WWW.PLESNER.COM Dagens program Ydelse af økonomisk bistand Økonomisk bistand/aktionærlån

Læs mere

12.3. Kreditgivning eller investering

12.3. Kreditgivning eller investering 12.3. Kreditgivning eller investering 12.3. Kreditgivning eller investering Det forhold, at udlån i lovens forstand skal forstås bredt, og at udlånsvirksomhed som ovenfor nævnt omfatter enhver form for

Læs mere

Henrik Kure. Finansieringsret

Henrik Kure. Finansieringsret Henrik Kure Finansieringsret Henrik Kure Finansieringsret 1. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2015 ISBN 978-87-619-3726-1 Omslag: Carl-H.K. Zakrisson Sats: Henrik Kure og Carl-H.K. Zakrisson

Læs mere

S E L S K A B S L O V E N E T O V E R B L I K O V E R D E V Æ S E N T L I G S T E Æ N D R I N G E R

S E L S K A B S L O V E N E T O V E R B L I K O V E R D E V Æ S E N T L I G S T E Æ N D R I N G E R 15. januar 2018 S E L S K A B S L O V E N E T O V E R B L I K O V E R D E V Æ S E N T L I G S T E Æ N D R I N G E R Indledning Erhvervsstyrelsen har sendt et udkast til lovforslag om ændring af Selskabsloven

Læs mere

ERHVERVSDRIVENDE VIRKSOMHEDER OG SELSKABER

ERHVERVSDRIVENDE VIRKSOMHEDER OG SELSKABER ERHVERVSDRIVENDE VIRKSOMHEDER OG SELSKABER I. HÆFTELSESFORMER 1. Indledning De fleste erhvervsvirksomheder leverer varer og tjenesteydelser på kredit, bortset fra visse detailforretninger, der sælger til

Læs mere

Lov om finansiel virksomhed Fortolkning af reglerne om omdannelse

Lov om finansiel virksomhed Fortolkning af reglerne om omdannelse Finanstilsynet 5. juli 2010 Lov om finansiel virksomhed 207-210 Fortolkning af reglerne om omdannelse Indledning Ifølge 207-210 i lov om finansiel virksomhed (herefter benævnt FiL) kan en sparekasse omdannes

Læs mere

Selskabsreformen. særlige regler for finansielle virksomheder

Selskabsreformen. særlige regler for finansielle virksomheder Selskabsreformen særlige regler for finansielle virksomheder Lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven) 1 trådte for hoveddelens vedkommende i kraft den 1. marts 2010. Den resterende del af loven

Læs mere

Eksempler på kapitalejerlån selskabs- og skatteretligt. Seniorkonsulent, cand.merc.aud., ph.d. Jesper Seehausen

Eksempler på kapitalejerlån selskabs- og skatteretligt. Seniorkonsulent, cand.merc.aud., ph.d. Jesper Seehausen Eksempler på kapitalejerlån selskabs- og skatteretligt Seniorkonsulent, cand.merc.aud., ph.d. Jesper Seehausen Indholdet af hæftet Generelt om eksemplerne - Selskabsretligt - Skatteretligt - Oversigt over

Læs mere

Orientering om den nye selskabslov Kapitalforhøjelser

Orientering om den nye selskabslov Kapitalforhøjelser Oktober 2009 Orientering om den nye selskabslov Kapitalforhøjelser Side 2 Kapitalforhøjelser Reglerne om kapitalforhøjelser er ændret indenfor følgende områder: Beslutning Bemyndigelse Procedurekrav Beslutningens

Læs mere

Iværksætterselskaber - IVS. Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre.

Iværksætterselskaber - IVS. Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre. Iværksætterselskaber - IVS Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre. Iværksætterselskaber - IVS Det er nu blevet muligt for iværksættere og andre at stifte et selskab benævnt iværksætterselskab

Læs mere

Notat til Aalborg Byråd. vedrørende valg af selskabsform for Aalborg Letbane

Notat til Aalborg Byråd. vedrørende valg af selskabsform for Aalborg Letbane Haugaard Nielsen Advokatpartnerselskab Rasmus Haugaard Advokat (H), Ph.d. Notat til Aalborg Byråd vedrørende valg af selskabsform for Aalborg Letbane 1. Indledning I forbindelse med den forestående selskabsdannelse

Læs mere

Nye regler i selskabsloven er nu vedtaget

Nye regler i selskabsloven er nu vedtaget Nye regler i selskabsloven er nu vedtaget Af Henrik Steffensen og Martin Kristensen Den 16. maj 2013 har folketinget vedtaget en række ændringer i selskabsloven. De væsentligste ændringer af loven vedrører:

Læs mere

Sammenfatning af indholdet i forslag om lov om aktie- og anpartsselskaber

Sammenfatning af indholdet i forslag om lov om aktie- og anpartsselskaber Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 79 Offentligt 27. november 2008 /adf/che Sag Sammenfatning af indholdet i forslag om lov om aktie- og anpartsselskaber 1. Sammenfatning af lovforslagets enkelte kapitler

Læs mere

Oversigt. Almindelig del. Egenfinansiering. Fremmedfinansiering. 1 Indledning 19

Oversigt. Almindelig del. Egenfinansiering. Fremmedfinansiering. 1 Indledning 19 Oversigt 1 Indledning 19 Almindelig del 2 Finansiering i kapitalselskabsform 31 3 Ledelsens pligter 41 4 Valg af finansieringsform 69 5 Udbud til offentligheden 101 6 Selvfinansiering 115 Egenfinansiering

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på Henrik Kure. Finansieringsret

Læs mere om udgivelsen på   Henrik Kure. Finansieringsret Henrik Kure Finansieringsret Henrik Kure Finansieringsret 1. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2015 ISBN 978-87-619-3726-1 Omslag: Carl-H.K. Zakrisson Sats: Henrik Kure og Carl-H.K. Zakrisson

Læs mere

Iværksætterselskaber. Vejledning. Denne vejledning handler om de særlige regler, som gælder for iværksætterselskaber. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen

Iværksætterselskaber. Vejledning. Denne vejledning handler om de særlige regler, som gælder for iværksætterselskaber. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Vejledning Iværksætterselskaber Denne vejledning handler om de særlige regler, som gælder for iværksætterselskaber. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: 19-02-2018 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Finanstilsynet. 4. juli J.nr

Finanstilsynet. 4. juli J.nr Finanstilsynet 4. juli 2012 J.nr. 525-0001 Finanstilsynets fortolkning af 7, stk. 1, og stk. 3, 3. pkt., og 334 i lov om finansiel virksomhed i forbindelse med modtagelse af andre tilbagebetalingspligtige

Læs mere

Opstart af virksomhed

Opstart af virksomhed - 1 Opstart af virksomhed Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Etablering af egen virksomhed nødvendiggør en lang række overvejelser af meget forskellig karakter. Et af de centrale spørgsmål

Læs mere

NOTAT 1. marts 2010 SØREN THEILGAARD. Emne: Ændringer i selskabsloven 2010

NOTAT 1. marts 2010 SØREN THEILGAARD. Emne: Ændringer i selskabsloven 2010 SØREN THEILGAARD Advokat, møderet for Højesteret Søren Theilgaard Advokatanpartsselskab, CVR.nr. 16 93 63 08 H.C. Ørstedsvej 38. 2.th. 1879 Frederiksberg C e-mail: theilgaardlaw@gmail.com www.theilgaardlaw.dk

Læs mere

Kreditret Dokumenter og opgaver Gjellerup

Kreditret Dokumenter og opgaver Gjellerup Henrik Juul og Frederik Meding Kreditret Dokumenter og opgaver Gjellerup Kreditret dokumenter og opgaver 2017 Henrik Juul og Frederik Meding og Gjellerup/Gads Forlag 2017 Omslag: Sofie Engel, It s all

Læs mere

L E M P E L S E A F K R A V T I L U D S T E D E R E A F E R H V E R V S O B L I G A T I O N E R

L E M P E L S E A F K R A V T I L U D S T E D E R E A F E R H V E R V S O B L I G A T I O N E R L E M P E L S E A F K R A V T I L U D S T E D E R E A F E R H V E R V S O B L I G A T I O N E R Indledning Den 4. juli 2012 offentliggjorde Finanstilsynet en ny vejledende udtalelse om reglerne om udstedelse

Læs mere

Beskatning af aktionærlån

Beskatning af aktionærlån - 1 Beskatning af aktionærlån Hvornår foreligger der en sædvanlig forretningsmæssig disposition? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog sidste efterår skærpede beskatningsregler

Læs mere

VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER

VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER Indledning Valget af virksomhedsform bør være en velovervejet beslutning, hvor alle aspekter løbende bliver overvejet og vurderet. For mange virksomheder

Læs mere

Følgende dele af loven forventes sat i kraft

Følgende dele af loven forventes sat i kraft Følgende dele af loven forventes sat i kraft Kapitel 1 Indledende bestemmelser De nye definitionsbestemmelser, der bl.a. er konsekvens af, at reglerne for aktie- og anpartsselskaber samles i én lov og

Læs mere

NYHEDER FRA PLESNER APRIL 2009

NYHEDER FRA PLESNER APRIL 2009 NYHEDER FRA PLESNER APRIL 2009 CORPORATE COMMERCIAL Lovforslag om den nye selskabslov Af Advokat Jacob Christensen og Advokatfuldmægtig Husna Sahar Jahangir I forsættelse af vores nyhedsbrev af november

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 199 Bilag 11 Offentligt J.nr. 12-0173763 Dato:30. august 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget L 199 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven, kursgevinstloven, skattekontrolloven

Læs mere

Nye regler i selskabsloven

Nye regler i selskabsloven Nye regler i selskabsloven Af Henrik Steffensen og Martin Kristensen Kontakt Henrik Steffensen Telefon: 3945 3214 Mobil: 2373 2147 E-mail: hns@pwc.dk Martin Kristensen Telefon: 3945 3683 Mobil: 5120 6478

Læs mere

Salg af ejendom fra selskab til aktionær Aktionærlån - Udlodningsbeskatning af sædvanlig prioritetsgæld - SKM SR.

Salg af ejendom fra selskab til aktionær Aktionærlån - Udlodningsbeskatning af sædvanlig prioritetsgæld - SKM SR. - 1 Salg af ejendom fra selskab til aktionær Aktionærlån - Udlodningsbeskatning af sædvanlig prioritetsgæld - SKM2013.113.SR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet antog i sagen SKM2013.113.SR,

Læs mere

Danish Farmers Abroad

Danish Farmers Abroad Danish Farmers Abroad Virksomhedsobligationer en mulig finansieringsmodel for landbrugsvirksomheder i udlandet? Brædstrup, 16. januar 2014 Kontakt Kenneth Larsen, Partner kl@keystones.dk, +45 24251744

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme

EJERSKIFTE. Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Anvendelse af selskaber i minkproduktionen og i landbruget

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Grethe Krogh Jensen

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Grethe Krogh Jensen Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Grethe Krogh Jensen 18.11.2009 UDKAST Bekendtgørelse om delvis ikrafttræden af selskabsloven, ophævelse af aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven og overgangsbestemmelser

Læs mere

VEJLEDNING OM. grundkapitalen og kapitalforhøjelse i erhvervsdrivende fonde

VEJLEDNING OM. grundkapitalen og kapitalforhøjelse i erhvervsdrivende fonde VEJLEDNING OM grundkapitalen og kapitalforhøjelse i erhvervsdrivende fonde UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen December 2014 Indhold 1. Indledning... 1 2. Grundkapital... 1 2.1 Indskud af grundkapitalen i kontanter...

Læs mere

VEJLEDNING OM. Udbytte i kapitalselskaber UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen. December 2013

VEJLEDNING OM. Udbytte i kapitalselskaber UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen. December 2013 VEJLEDNING OM Udbytte i kapitalselskaber UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen December 2013 Denne vejledning er opdateret generelt efter evalueringen af selskabsloven og bekendtgørelse om delvis ikrafttræden af

Læs mere

Konvertibel obligation FirstFarms A/S

Konvertibel obligation FirstFarms A/S Løbenr. [ ] Konvertibel obligation FirstFarms A/S og [ ] Indholdsfortegnelse: 1 Baggrund... 3 2 Definitioner... 3 3 Lånebeløb... 4 4 Rente... 4 5 Tilbagebetaling... 4 6 Konvertering... 4 7 Justering af

Læs mere

Vejledning om overgangen fra aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven til selskabsloven

Vejledning om overgangen fra aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven til selskabsloven Erhvervs- og Selskabsstyrelsen 19.3.2010 GKJ Vejledning om overgangen fra aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven til selskabsloven 1. Indledning Mange af bestemmelserne i den nye selskabslov (nr. 470

Læs mere

Selvfinansiering i selskaber

Selvfinansiering i selskaber Selvfinansiering i selskaber Med vedtagelsen af den nye selskabslov i 2009 blev der indført nye bestemmelser, der giver et selskab mulighed for at foretage selvfinansiering. Selvfinansiering har i den

Læs mere

Ejeraftaler mellem selskabsdeltagere

Ejeraftaler mellem selskabsdeltagere - 1 Ejeraftaler mellem selskabsdeltagere Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med de nye regler for aktieselskaber og anpartsselskaber, der trådte i kraft den 1. marts 2010, er der indført nogle

Læs mere

Ændring af Selskabsloven. Nyhedsbrev Corporate M&A Juni 2013

Ændring af Selskabsloven. Nyhedsbrev Corporate M&A Juni 2013 Ændring af Selskabsloven Nyhedsbrev Corporate M&A Juni 2013 ÆNDRING AF SELSKABSLOVEN Folketinget har den 16 maj 2013 vedtaget en revision af selskabsloven. Dele af lovændringen kræver tilpasning af Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Introduktion til dansk selskabsret I

Introduktion til dansk selskabsret I Søren Friis Hansen Jens Valdemar Krenchel Introduktion til dansk selskabsret I 5. udgave Søren Friis Hansen & Jens Valdemar Krenchel Introduktion til dansk selskabsret I 5. udgave/1. oplag Karnov Group

Læs mere

U D K A S T. Forslag til Lov om ændring af forældelsesloven

U D K A S T. Forslag til Lov om ændring af forældelsesloven Retsudvalget 2012-13 REU Alm.del Bilag 334 Offentligt Civilafdelingen Dato: 20. juni 2013 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Nicholas Rahui Webster Rømer Sagsnr.: 2012-705-0003 Dok.: 771147 U D K A S

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført: Kendelse af 12. maj 1998. 97-129.334. Låneforenings virksomhed omfattet af lov om erhvervsdrivende virksomheder. Låntagere ikke anset for virksomhedsdeltagere. Spørgsmål om hæftelse. Lov om erhvervsdrivende

Læs mere

Overblik over den nye lov Ikke en detaljeret gennemgang, hvor vi når omkring alle detaljerne

Overblik over den nye lov Ikke en detaljeret gennemgang, hvor vi når omkring alle detaljerne Ny selskabslov Tilgang i oplæg Overblik over den nye lov Ikke en detaljeret gennemgang, hvor vi når omkring alle detaljerne Fravalgt visse emner, der omhandler et begrænset antal Fravalgt visse emner,

Læs mere

SDO-lovgivningen og dens betydning

SDO-lovgivningen og dens betydning SDO-lovgivningen og dens betydning Fra 1. juli af, blev de nye SDO- og SDRO-lån en realitet, og vi har allerede set de første produkter på markedet. Med indførelsen af de nye lån er der dermed blevet ændret

Læs mere

Diskussionspapir. Krav til vedtægtsændringer i andelskasser omfattet af 85 a i lov om finansiel virksomhed

Diskussionspapir. Krav til vedtægtsændringer i andelskasser omfattet af 85 a i lov om finansiel virksomhed Diskussionspapir Krav til vedtægtsændringer i andelskasser omfattet af 85 a i lov om finansiel virksomhed 1. Indledning og baggrund Andelskasser har i henhold til lov om finansiel virksomhed lovbestemte

Læs mere

Ejerskab og finansiering

Ejerskab og finansiering Ejerskab og finansiering Oversigt og eksempler Overblik Ejerskab og finansiering er et spørgsmål om at optimere: Økonomiske parametre: Skat, renter, udgifter Organisatoriske opgaver: Regnskaber, rapportering

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende:

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende: Kendelse af 21. november 2007 (J.nr. 2007-0013002). Klage afvist, da Finanstilsynets skrivelse ikke kunne anses som en afgørelse i forhold til klager. 12 i bekendtgørelse nr. 1464 af 13. december 2006

Læs mere

Ejer 1. Ejer 1 Ejer 1. Holding ApS. et selskab ApS. Drift ApS

Ejer 1. Ejer 1 Ejer 1. Holding ApS. et selskab ApS. Drift ApS Model 10 Ejerskifte af selskab hvor succession ikke er mulig V ejer virksomh eden i personligt regi omdanne r virksomh eden til et selskab gennemf ører en anpartso mbytning Ejer 2 49% 51% Ejer 2 gennemf

Læs mere

Ejerskifte ved investormodel Rådgiverens bud. Morten Dahl Thomsen Cheføkonom og virksomhedsrådgiver

Ejerskifte ved investormodel Rådgiverens bud. Morten Dahl Thomsen Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Ejerskifte ved investormodel Rådgiverens bud Morten Dahl Thomsen Cheføkonom og virksomhedsrådgiver Mit bud som rådgiver Meget positiv overfor selskabsmodel ud fra en forretningsmæssig tilgang bredere kapital-

Læs mere

Kan selskaber være vejen til selveje? Finansiering af selvejet 5. marts 2012 v/ Morten Haahr Jensen Specialkonsulent, cand.jur.

Kan selskaber være vejen til selveje? Finansiering af selvejet 5. marts 2012 v/ Morten Haahr Jensen Specialkonsulent, cand.jur. Kan selskaber være vejen til selveje? Finansiering af selvejet 5. marts 2012 v/ Morten Haahr Jensen Specialkonsulent, cand.jur. Selveje Ejeren af en landbrugsejendom er en enkeltperson, der driver ejendommen

Læs mere

Tilskud fra moder- til dattervirksomhed Tilskud fra datter- til modervirksomhed Tilskud fra én dattervirksomhed til en anden dattervirksomhed

Tilskud fra moder- til dattervirksomhed Tilskud fra datter- til modervirksomhed Tilskud fra én dattervirksomhed til en anden dattervirksomhed 28. april 2009 /jcn Sag 2008-16.095 Notat om selskabsretlig og regnskabsretlig regulering af tilskud indenfor en koncern Det er gennem de senere år blevet mere aktuelt at yde tilskud mellem virksomheder

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

Sammenfatning af indholdet i loven om aktie- og anpartsselskaber. 1. Sammenfatning af lovens enkelte kapitler

Sammenfatning af indholdet i loven om aktie- og anpartsselskaber. 1. Sammenfatning af lovens enkelte kapitler 15. september 2009 /adf/che Sag Sammenfatning af indholdet i loven om aktie- og anpartsselskaber 1. Sammenfatning af lovens enkelte kapitler Kapitel 1 - Indledende bestemmelser. Kapitlet indeholder en

Læs mere

BLUE VISION A/S - MARKEDSMEDDELELSE

BLUE VISION A/S - MARKEDSMEDDELELSE Dato: 20. december 2010 Årets meddelelse nr.: 28. BLUE VISION A/S - MARKEDSMEDDELELSE Blue Vision A/S erhverver samtlige aktier i Seaside Holding A/S. Bestyrelsen i Blue Vision A/S har den 17. november

Læs mere

Landbrug - væsentlige lempelser i landbrugsloven Liberalisering af strukturelle begrænsninger inden for landbrugserhvervet er gennemført

Landbrug - væsentlige lempelser i landbrugsloven Liberalisering af strukturelle begrænsninger inden for landbrugserhvervet er gennemført Nyhedsbrev til kunder og samarbejdspartnere Værdifuld viden om skat og moms Landbrug - væsentlige lempelser i landbrugsloven Liberalisering af strukturelle begrænsninger inden for landbrugserhvervet er

Læs mere

Orientering om den nye selskabslov Kapitalandele, ejerfortegnelser m.v.

Orientering om den nye selskabslov Kapitalandele, ejerfortegnelser m.v. Oktober 2009 Orientering om den nye selskabslov Kapitalandele, ejerfortegnelser m.v. Side 2 Kapitalandele, ejerfortegnelser mv. Reglerne om kapitalandele, ejerfortegnelser mv. er ændret indenfor følgende

Læs mere

Nyhedsbrevet vil i overvejende grad fokusere på lånebaseret og aktiebaseret crowdfunding.

Nyhedsbrevet vil i overvejende grad fokusere på lånebaseret og aktiebaseret crowdfunding. Maj 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Crowdfunding i Danmark Crowdfunding er en finansieringsform, hvor projekter, virksomheder eller privatpersoner henter bidrag eller investeringer fra et stort antal personer.

Læs mere

Sporskifte. - hvor vil du hen med dit arbejdsliv eller din virksomhed? - fra lønansat til dit eget enkeltmandsfirma

Sporskifte. - hvor vil du hen med dit arbejdsliv eller din virksomhed? - fra lønansat til dit eget enkeltmandsfirma - fra lønansat til dit eget enkeltmandsfirma 1 Sporskifte - fra lønansat til interessentskab med to eller flere ejere af virksomheden 2 - hvor vil du hen med dit arbejdsliv eller din virksomhed? - fra

Læs mere

Orientering om den nye selskabslov Kapitalafgang

Orientering om den nye selskabslov Kapitalafgang Oktober 2009 Orientering om den nye selskabslov Kapitalafgang Side 2 Kapitalafgang Reglerne om kapitalafgang er ændret indenfor følgendeområder: Præcisering af ledelsens ansvar ved kapitalafgang Vurderingsberetning

Læs mere

Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB

Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB Nye finansielle muligheder med Finansieringspakken fra LFB Landbrugets Finansieringsbank (LFB) har åbnet op for to nye muligheder for at hjælpe dygtige landmænd og generationsskifte på vej til finansiering.

Læs mere

HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard København S NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1.

HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard København S NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1. HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1. INDLEDNING Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR LÅN OG KREDITTER - ERHVERVSKUNDER Gældende fra den 1. juni 2015

SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR LÅN OG KREDITTER - ERHVERVSKUNDER Gældende fra den 1. juni 2015 SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR LÅN OG KREDITTER - ERHVERVSKUNDER Gældende fra den 1. juni 2015 1. STANDSNING AF RENTETILSKRIVNING Basisbank kan til enhver tid vælge at standse rentetilskrivningen på misligholdte

Læs mere

N O T AT 15. marts 2011

N O T AT 15. marts 2011 Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 L 87, endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt N O T AT 15. marts 2011 J.nr. 2203/1190-0082 Ref. Bak/BGI/CFE/TBB/IL Energiforsyning L 87 - Dansk Energi s modeller til

Læs mere

Indledning... 3 Formålet med kapitalnedsættelse... 3 Beslutningen om kapitalnedsættelse... 4

Indledning... 3 Formålet med kapitalnedsættelse... 3 Beslutningen om kapitalnedsættelse... 4 Vejledning Kapitalnedsættelse Denne vejledning handler om reglerne om nedsættelse af selskabskapitalen i kapitalselskaber. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 2.0 Dato: 19-02-2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. En beskrivelse af den alternative investeringsfonds investeringsstrategi og investeringsmålsætninger

1. En beskrivelse af den alternative investeringsfonds investeringsstrategi og investeringsmålsætninger OPLYSNINGER I HENHOLD TIL FAIF-LOVENS 62 Dette dokument skal oplyse investorer om risici i forbindelse med investering i Prime Office A/S. Dokumentet følger punkter, som disse er oplistet i 62 i lov om

Læs mere

FAIF nyhedsservice. November 2014

FAIF nyhedsservice. November 2014 FAIF nyhedsservice November 2014 Fokus på forskellige lovændringer af betydning for FAIF er og AIF er I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på en række kommende (forventede) lovændringer, der alle har det

Læs mere

PROSPEKT. Stiftelse af Klejtrup Udvikling ApS. J.nr. 129431-Jesper Bierregaard

PROSPEKT. Stiftelse af Klejtrup Udvikling ApS. J.nr. 129431-Jesper Bierregaard PROSPEKT VEDRØRENDE Stiftelse af Klejtrup Udvikling ApS : [dato] 129431-Jesper Bierregaard 2 af 12 1 Indhold 2 INDLEDNING... 3 2.1 Formål... 3 2.2 Ansvar og erklæringer... 3 3 UDBUDSOPLYSNINGER... 4 3.1

Læs mere

Fremskaffelse af finansiering og sammensætning af finansiering. - En udfordring i dagligdagen? Title Layout

Fremskaffelse af finansiering og sammensætning af finansiering. - En udfordring i dagligdagen? Title Layout Fremskaffelse af finansiering og sammensætning af finansiering - En udfordring i dagligdagen? Title Layout Finansiering - en mangelvare? Oles Smedeforretning A/S Uvildig finansiel rådgivning V/Per Hovmarkkjh

Læs mere

Tønder kommune. Overbliksnotat om strukturering af lokalt medejerskab af vindmølleparker

Tønder kommune. Overbliksnotat om strukturering af lokalt medejerskab af vindmølleparker Tønder kommune Overbliksnotat om strukturering af lokalt medejerskab af vindmølleparker 22. maj 2013 Chefrevisor Erik Bendtsen, BDO Kommunernes revision Skattepartner Ole Sørensen, BDO skatteafdeling Introduktion

Læs mere

Herning Kongrescenter, 21/10-2015 Kenneth Kjeldgaard SEGES Finans & Formue FREMTIDENS FINANSIERINGSMULIGHEDER

Herning Kongrescenter, 21/10-2015 Kenneth Kjeldgaard SEGES Finans & Formue FREMTIDENS FINANSIERINGSMULIGHEDER Herning Kongrescenter, 21/10-2015 Kenneth Kjeldgaard SEGES Finans & Formue FREMTIDENS FINANSIERINGSMULIGHEDER DISPOSITION Fremtidens finansieringsmuligheder Hvordan er landbruget finansieret i dag Fremtidens

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

VEJLEDNING OM. stiftelse af en erhvervsdrivende fond

VEJLEDNING OM. stiftelse af en erhvervsdrivende fond VEJLEDNING OM stiftelse af en erhvervsdrivende fond UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen December 2014 Indhold 1. Indledning... 1 2. Stiftelse... 2 2.1 Stiftere... 2 2.2 Vedtægt... 3 2.3 Erhvervsdrift... 5 3.

Læs mere

Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Svar på Spørgsmål 81 Offentligt

Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Svar på Spørgsmål 81 Offentligt Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Svar på Spørgsmål 81 Offentligt Kapitalkrav Gældende ret Ny lovgivning Aktieselskabslovens 1, stk. 3, og anpartsselskabslovens 1, stk. 3: Kravene til kapitalens størrelse

Læs mere

VEJLEDNING OM KAPITALNEDSÆTTELSE

VEJLEDNING OM KAPITALNEDSÆTTELSE VEJLEDNING OM KAPITALNEDSÆTTELSE Denne vejledning beskriver de forskellige former for kapitalnedsættelse UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen November 2011 Indholdsfortegnelse 1. De forskellige former for kapitalnedsættelse...

Læs mere

Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} uden for betænkningen

Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} uden for betænkningen Erhvervsudvalget, Erhvervsudvalget L 102 - Bilag 9,L 103 - Bilag 9 Offentligt Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} uden for betænkningen Ændringsforslag til Forslag til Lov om statsligt kapitalindskud

Læs mere

VEJLEDNING OM. Partnerselskaber (kommanditaktieselskaber) UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen

VEJLEDNING OM. Partnerselskaber (kommanditaktieselskaber) UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen VEJLEDNING OM Partnerselskaber (kommanditaktieselskaber) UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Det praktiske anvendelsesområde for virksomhedsformen... 2

Læs mere

Introduktion til dansk selskabsret I

Introduktion til dansk selskabsret I Søren Friis Hansen Jens Valdemar Krenchel Introduktion til dansk selskabsret I 4. udgave Søren Friis Hansen & Jens Valdemar Krenchel Introduktion til dansk selskabsret I 4. udgave/1. oplag Karnov Group

Læs mere

MAZARS UDVALGTE SELSKABSRETLIGE PROBLEMSTILLINGER 26. OKTOBER 2012 ADVOKAT DINES BENNED JENSEN

MAZARS UDVALGTE SELSKABSRETLIGE PROBLEMSTILLINGER 26. OKTOBER 2012 ADVOKAT DINES BENNED JENSEN MAZARS UDVALGTE SELSKABSRETLIGE PROBLEMSTILLINGER 26. OKTOBER 2012 ADVOKAT DINES BENNED JENSEN WINSLØW ADVOKATFIRMA, GAMMEL STRAND 34, 1202 KØBENHAVN K T: (+45) 3332 1033 F: (+45) 3696 0909 WINLAW@WINLAW.DK

Læs mere

KONVERTIBELT GÆLDSBREV. Mellem [långiver] og Erria A/S

KONVERTIBELT GÆLDSBREV. Mellem [långiver] og Erria A/S KONVERTIBELT GÆLDSBREV Mellem [långiver] og Erria A/S Mellem ERRIA A/S CVR-nr. 15 30 05 74 Torvet 21, 2. 4600 Køge (i det følgende benævnt Selskabet ) og [långiver] CVR-nr. * [adresse] (i det følgende

Læs mere

Orientering om den nye selskabslov Fusion og spaltning

Orientering om den nye selskabslov Fusion og spaltning Oktober 2009 Orientering om den nye selskabslov Fusion og spaltning Side 2 Fusion og spaltning Reglerne om nationale fusioner og spaltninger er ændret indenfor følgende områder: Fusions- og spaltningsplan

Læs mere

Finansiering af selvejet Konference på Gråsten Landboskole

Finansiering af selvejet Konference på Gråsten Landboskole Finansiering af selvejet Konference på Gråsten Landboskole 5. marts 2012 1 Alternative veje til selveje - hvad skal der til af nye finansieringskilder og værktøjer 2 Tilbageblik Historisk set har der været

Læs mere

BANK & FINANS Q&A: EQUITY CURES - SPONSORS RET TIL AT REDDE SENIORGÆLDEN MED NY KAPITAL. Marts 2019

BANK & FINANS Q&A: EQUITY CURES - SPONSORS RET TIL AT REDDE SENIORGÆLDEN MED NY KAPITAL. Marts 2019 BANK & FINANS Q&A: EQUITY CURES - SPONSORS RET TIL AT REDDE SENIORGÆLDEN MED NY KAPITAL Marts 2019 Introduktion Side 1 Q&A: Equity Cures - Sponsors ret til at redde seniorgælden med ny kapital Side 2 Kontakt

Læs mere

CROWDFUNDING- JURAKURSUS

CROWDFUNDING- JURAKURSUS CROWDFUNDING- JURAKURSUS 17. maj 2017 www.dlapiper.com 17. maj 2017 0 Thomas Nordestgaard Mortensen Jeg beskæftiger mig primært med selskabsretlig rådgivning, herunder virksomhedsetablering, omstrukturering,

Læs mere

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB SIDE 1 AF 5 POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB STAMDATA Ejer (ansvarlig): Bestyrelsen Version: 2 oprettet den 11.04.2019 Placering: [drev/intranet evt. med deeplink] Godkendt af:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af forældelsesloven

Forslag. Lov om ændring af forældelsesloven Lovforslag nr. L 12 Folketinget 2013-14 Fremsat den 2. oktober 2013 af Justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af forældelsesloven (Forældelse af udestående selskabsindskud) 1 I forældelsesloven,

Læs mere

FAIF nyhedsservice. Juni 2015

FAIF nyhedsservice. Juni 2015 FAIF nyhedsservice Juni 2015 Indledende I dette nyhedsbrev sættes der fokus på de regler der gælder, når en fond (AIF) foretager nye investeringer, herunder kravet om obligatorisk due diligence, opbevaring

Læs mere

ServiceInformation Omstrukturering Fusion af selskaber

ServiceInformation Omstrukturering Fusion af selskaber Nr. 12 Side: 1 af 5 Mentora Innovation Større indsigt Bedre rådgivning Introduktion Der kan være flere formål med at gennemføre en fusion. En fusion er en sammenlægning af to eller flere selskaber, og

Læs mere

Hvordan gødes jorden? - i forhold til finansiering. Søren Roesgaard Villadsen 29. marts 2012

Hvordan gødes jorden? - i forhold til finansiering. Søren Roesgaard Villadsen 29. marts 2012 Hvordan gødes jorden? - i forhold til finansiering Søren Roesgaard Villadsen 29. marts 2012 Er det sandt hvad de siger? Når nu det danske De forlanger en renteniveau er så lavt masse papirer og hvorfor

Læs mere

VEDTÆGTER BOSTEDET ASLA APS CVR-NR

VEDTÆGTER BOSTEDET ASLA APS CVR-NR 30. august 2016 J.nr. 10061 Advokat Ann Christina Rindom Sørensen RIND Advokatfirma CVR-nr. 37 23 53 93 Ahlgade 1C, 2. sal 4300 Holbæk Telefon: 28 40 37 10 Email: ac@rindadvokat.dk VEDTÆGTER BOSTEDET ASLA

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af forældelsesloven

Forslag. Lov om ændring af forældelsesloven 2013/1 LSF 12 (Gældende) Udskriftsdato: 22. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-705-0003 Fremsat den 2. oktober 2013 af Justitsministeren (Morten Bødskov)

Læs mere

Noget at leve af noget at leve for. Landbrugskundedirektør Lene Gade Hovmøller

Noget at leve af noget at leve for. Landbrugskundedirektør Lene Gade Hovmøller Noget at leve af noget at leve for Landbrugskundedirektør Lene Gade Hovmøller Vækstfonden - team LAND Mig selv sagde hunden.. - Udstyret med solid opvækst på kvægejendom på Mors med alt hvad det indebærer.

Læs mere

- NØGLE TIL SELSKABSLOVEN

- NØGLE TIL SELSKABSLOVEN Erhvervs- og Selskabsstyrelsen 31.3.2010 GKJ - NØGLE TIL SELSKABSLOVEN Kolonne 1 angiver de gældende bestemmelser i selskabsloven (lov nr. 470 af 12. juni 2009) og ikrafttrædelsesbekendtgørelsen (bekendtgørelse

Læs mere

Køb af virksomhed. Værdiansættelse

Køb af virksomhed. Værdiansættelse Køb af virksomhed hvad koster den? Findes der i praksis en værdi man kan sætte to streger under? Ja - hvis man er i besiddelse af alt viden om, hvordan indtjeningen vil være i ubegrænset tid fremover.

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 12 Bilag 2 Selskabskonstruktion og ejerforhold 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 36 92 83 19 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Anbefaling

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12.

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk 12. august 2013 Høring af udkast til lovforslag om ændring af lov om

Læs mere

Overordnede betragtninger om relevante modeller for organisering af Ringsted Kongrescenter

Overordnede betragtninger om relevante modeller for organisering af Ringsted Kongrescenter Overordnede betragtninger om relevante modeller for organisering af Ringsted Kongrescenter Organisering Centrale politiske beslutningsprocesser Model 1 Rent kommunalt regi Model 2 Fond, med kommunale midler

Læs mere

NY SELSKABSLOV LOVENS SYSTEMATIK

NY SELSKABSLOV LOVENS SYSTEMATIK LOVENS SYSTEMATIK Reglerne om kapitalselskaber i SL er, hvor ikke andet særligt er angivet i loven, fælles for aktie- og anpartsselskaber. NYE UDTRYK OG BEGREBER Jfr. 5 (definitioner): Kapitalselskaber

Læs mere