1. Det plane koordinatsystem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Det plane koordinatsystem"

Transkript

1 1. Det plane koordinatsystem I almindelighed fremstilles en opmåling grafisk, idet man tegner kortet ud fra hovedpunkter, hvis retvinklede koordinater man i forvejen har beregnet. En af undtagelserne herfra er en linietriangulation. Nå man afsætter hovedpunkterne ved deres retvinklede koordinater, opnår man den store fordel, at hvert punkt kan konstrueres uafhængigt af de andre, hvorved der ikke bliver tale om en fejlophobning, som i det tilfælde, hvor et nyt punkt konstrueres i forhold til allerede indtegnede punkter, der i sig selv er behæftede med fejl. Figur Eksempel på orientering af det normale landmålerkoordinatsystem. I landmåling vælges koordinatsystemet således, at abscisseaksen er positiv mod vest og ordinataksen positiv mod nord, og den positive omløbsretning er med uret. Undertiden lægger man dog koordinatsystemet anderledes, f.eks. hvis terrænet har særlig stor udstrækning i en anden retning end nord-syd eller øst-vest. De fire kvadranter ligger som vist på figur Et punkt A's beliggenhed angives ved dets koordinater (y A, x B ). For at fastlægge linien AB's beliggenhed i forhold til koordinatsystemets akser, defineres AB's retningsvinkel som den vinkel, abscisseaksens positive retning skal drejes i positiv omløbsretning for at dække retningen fra A til B. Denne vinkel skrives φ AB (læses φ fra A til B). En linies retningsvinkel kan således antage alle værdier mellem 0 og 400 g. Af retningsvinklen for AB, fab fås retningsvinklen for BA fba ved addition eller subtraktion af 200 g. Om man adderer eller subtraherer 200 g er ligegyldigt, da de to værdier, man får, har en forskel på 400 g, som retningsmæssigt er lig med 0. Altså haves: φ AB = φ BA ± 200 g (1) Vi regner her alle vinkler med fortegn. ABC er den vinkel, som linien fra A til B skal drejes i positiv omløbsretning for at dække linien fra B til C, figur Det kan endvidere ses, at eller φ CB = φ BA + ABC (2) ABC = φ BC - φ BA (3)

2 Ifølge (3) kan en vinkel mellem to linier altså findes som differensen mellem de to liniers retningsvinkler. Figur Eksempel på orientering af en vinkelmåling. Ved addition af (1) og (2) fås φ BC = φ AB + ABC ± 200 g Eksempel (se figur 1.03) Givet: φ DE = 32,206 g og DEH = 87,468 g Ønskes: φ EH Ved anvendelse af (4) fås, φ EH = φ DE + DEH ± 200 g φ EH = 32,206 g + 87,468 g ± 200 g = 319,674 g Figur Sammensætning af vinkeldefinitioner. Længden af linien AB betegnes med S AB. Kendes punkt A's retvinklede koordinater samt AB's længde og retningsvinkel, er punkt B's beliggenhed givet i forhold til punkt A ved polære koordinater, og punkt B's koordinater fås således:

3 y B = y A + S AB sin(φ AB ) x B = x A + S AB cos(φ AB ) (5) (5) gælder for retningsvinkler g. 2. Horisontalvinkelmåling Ved horisontalvinklen mellem to sigteretninger forstås den vinkel, som et lodret sigteplan indeholdende den ene sigteretning skal drejes omkring en lodret akse for at indeholde den anden sigteretning. Denne vinkel indgår i de udtryk, som benyttes til beregning af de forskellige punkters koordinater (afsnit 1). Den sande værdi af vinklen mellem to retninger har normalt ingen interesse. Figur Selvom punkterne, der sigtes til, ligger i forskellige højder, vil det være horisontalvinklen, som aflæses på theodolitten. På figur 2.01 er teodolitten opstillet i punkt A med det viste vandrette plan gående gennem instrumentets horisontalakse. Opstillingspunktet A og sigtepunkterne B, C og D ligger alle i forskellig højde. Ved fra A skiftevis at sigte til B, C og D, vi1 aflæsningsdifferenserne på horisontalkredsen være 1ig med de vinkler a1 og a2, der dannes mellem opstillingspunktet A og de tre projektionspunkter b, c og d på det vandrette plan. Ved måling af horisontalvinkler kan man enten benytte satsmåling eller repetitionsmåling (Repetitionsmåling kræver en speciel teodolit). 2.1 Satsmåling Satsmåling (retningsmåling) anvendes med fordel, når der ønskes målt flere retninger, men kan naturligvis også anvendes, selv om der kun er to retninger. Observationerne bør foretages under så ensartede forhold som muligt. Hvis der fra en station er tale om mere end 6-8 sigter, bør målingen deles op i grupper med fælles udgangsretning. På figur 2.02 er teodolitten opstillet i punkt P, og der ønskes målt retninger til A, B, C, D og E. Der begyndes naturligst med 5 punktet længst til venstre, idet kikkerten indstilles på A med fastspændt horisontalkreds; hvorefter aflæsningen noteres. Dernæst indstilles og aflæses punkterne B, C, D og E stadig med horisontalkredsen fastspændt i forhold til stativet. Der er med denne kikkertstilling I målt en halv sats. Dernæst s1ås kikkerten igennem, og observationerne foretages i omvendt orden, mod uret, til punkterne E, D, C, B og A i kikkertstilling II, og der er nu målt en he1 sats.

4 Ved i de to kikkertstillinger at foretage observationerne i omvendt orden modvirkes den fejl, som fremkommer på grund af stativdrejningen. Figur Satsmålingen foregår ved at der sigtes fra et standpunkt til et målepunkt af gangen, ved hvert sigte foretages en aflæsning, derpå slås kikkerten igennem og der foretages endnu et sæt aflæsning til målepunkterne. Ved måling af de samme retninger med flere satser reduceres virkningen af inddelingsunøjagtigheder på horisontalkredsen, da aflæsningen herved fordeles over hele kredsen. Efter hver sats forskydes kredsen 200g/n, hvor n er antallet af satser. Ved en såkaldt reduktion bliver samtlige retninger reduceret med udgangs-retningens vwdi, saledes at denne bliver lig 0. Reduktionen udføres for lettere at kunne foretage sammenligning mellem de målte satser. Herved får udgangsretningen værdien 0 i alle satser. Ps de andre retninger kan konstateres afvigelser, som kan skyldes instrumentfejl, unøjagtig opstilling eller sigte, eller det kan være aflæsningsfejl. På figur 2.04 er vist et eksempel på bogføringsmetoden ved satsmaling for den i figur 2.03 viste situation. Figur Punkterne til opmålingen i det følgende beregningseksempel. Station Sigte til Aflæsning 1 Aflæsning 2 Middeltal Reduceret middeltal g g g G B 38, ,374 38,371 0 A C 88, ,152 88,147 49,776 D 162, , , ,532

5 Figur Beregningseksempel for figur I det viste eksempel er der målt en sats, til de fleste almindeligt forekommende ingeniørmæssige opmålings- og afsætningsarbejder vil man normalt udføre to satser, mens det ved forøgede nøjagtighedskrav kan være nødvendigt at måle flere satser. Satsmålingens nøjagtighed afhænger af såvel instrumentets ydeevne som observatørens rutine. Fejlgrænsen for satsmålingen, dvs. største forskel mellem satsernes værdier er: F = 3 m i hvor m er middelfejlen på den enkelte måling og n antal satser. Kvalitetskravet til satsmålingen fås således ved fastlæggelsen af m- værdien. Som retningslinie kan det nævnes, at med en ingeniørteodolit, som f.eks. Wild el. lign., bør afvigelsen mellem største og mindste værdi for de forskellige satser kun andrage få enheder af mindste aflæsning. 3. Polygonmåling Polygonmåling er en målemetode, hvor de enkelte hovedpunkter fastlægges indbyrdes ved en fortsat anvendelse af de polære koordinaters princip. Polygonmålingen kan anvendes i forbindelse med triangulationen, eller et andet overordnet punktsystem, idet polygonpunkterne da danner et net af lavere orden end dette, eller den kan anvendes som en selvstændig målemetode, hvorved polygonnettet danner hovedpunkterne. Figur Et polygontræk er en række vinkel- og længdemålinger mellem en række punkter i terrænet. Figur 3.01 viser et polygontræk, bestemt ved polygonpunkterne A, B, C....., hvis forbindelser danner polygonsiderne S AB, S BC.... Polygonvinklen er den vinkel, en polygonside skal drejes i positiv retning for at dække den efterfølgende side. Figur 3.02 Til bestemmelsen af det viste polygontræk måles samtlige vinkler og sider, hvorved polygonpunkternes koordinater kan beregnes.

6 Polygontrækket på figur 3.01 har ikke nogen tilknytning til forud bestemte punkter. Bortset fra dobbeltmålingen vi1 der her ikke være nogen form for kontrol. En sådan anvendelse kan derfor ikke anbefales. Det samme gælder den på figur 3.02 viste udformning, hvor polygontrækket tilsluttes det kendte punkt A, men hvor der heller ikke er målt overtallige størrelser, og derfor ikke kan opstilles betingelsesligninger mellem de målte størrelser. For at opnå en effekt kontrol på polygontrækket, skal det tilsluttes kendte punkter begge ender, som vist på figur 3.03, eller der kan evt. anvendes en lukket polygon som vist på figur Planlægning Som grundlag for en orienterende planlægning benyttes ofte et eksisterende kort, evt. suppleret med luftfotos, medens den endelige planlægning foregår i marken i forbindelse med en grundig rekognoscering. Ved planlægningen skal der tages hensyn til såve1 polygonnettets udformning som placering samt til polygonpunkternes anvendelse ved den efterfølgende detailmåling, henholdsvis afsætning. Denne udføres, som regel polært, evt. kombineret med frie opstillinger. Den ideelle form for polygontrækket er en polygon med lige lange, sider og lige store vinkler. Disse betingelser kan naturligvis ikke altid. opfyldes, men i den aktuelle måling bør polygontrækket gøres så langstrakt som muligt. Polygontrækkets længde er naturligvis afhængig af afstanden mellem de overordnede punkter, men bør normalt ikke vær større end ca. 2 km. Polygontrækket skal sættes i forbindelse med kendte overordnede punkter, som det passerer, enten direkte eller ved hjælp af kontrolsigter eller kontrollængder. Sidelængderne gøres i åbent terræn m, medens der ved tæt bebyggelse eller andre hindringer kan anvendes kortere længder. Anvendelsen af korte sider medfører, at centrerings- og sigteunøjagtigheden vi1 give usikkerheder ved vinkelmålingen. Ved punkternes placering bør der tages hensyn til en række forhold, blandt andet 1) at teodolitten kan opstilles stabilt i de enkelte polygonpunkter, 2) at der fra hvert polygonpunkt kan sigtes til foden af signalet for de to nabopunkter, idet der ved sigte til toppen af en skråtstillet stok fremkommer en centreringsfejl, 3) at polygonsidernes længde kan måles med tilstrækkelig nøjagtighed. Måles længderne med stålbånd, skal terrænet mellem punkterne være plant og nogenlunde fladt, hvorimod det ved elektronisk distancemåling er tilstrækkeligt at kunne sigte til nabopunkterne. 4) at der undgås anvendelse af korte polygonsider, helst ikke under 30 m. 5) at der ved ortogonal opmåling eller afsaetning ikke er for store perpendikulærlængder til de enkelte terrængenstande eller punkter, samt at der ved polær opmåling eller afsætning er god oversigt for en gunstig bestemmelse af detaljerne. 3.2 Afmærkning Afmækningen af punkterne afhænger af, om disse ønskes bevaret for fremtidige målinger, eller de kun skal benyttes, medens den aktuelle måling udføres. Som regel ønskes afmærkningen og sikringen af punkterne udført så den kan bevares gennem flere år, idet punkterne efter den aktuelle målings udførelse måske senere skal danne grundlag for supplerende målinger, afsætninger eller ajourføring af kort.

7 Ved motorvejsbyggeri afmærkes og sikres hovedpunkterne ofte med nedgravede betonafmærkninger. Disse hovedpunkter tjener til en fortætning af G.I.'s punktsystem og danner grundlaget for bestemmelsen af paspunkter, afsætningspunkter samt den berigtigelsespolygon, der benyttes ved udførelsen af den matrikulære ejendomsmåling. Ved mindre lokale opmålinger kan benyttes en mindre varig afmærkning, f.eks. jernrør eller træpløkke. Punkterne skal anbringes, hvor de er til mindst gene, f.eks. i skel eller vejkanter. Der tegnes en skitse over polygonpunkternes beliggenhed til brug ved senere opsøgning af punkterne. 3.3 Målingens udførelse Vinkelmålingen udføres som regel med en teodolit, som har en mindste aflæsning på 0,00lg ved at måle to satser, hvorved der fås kontrol mod grove fejl. Middeltallet af de to satser anvendes. For at opnå størst mulig: nøjagtighed skal centreringen og sigtets indstilling udføres nøjagtigt. Centreringen udføres normalt ved anvendelse af optisk lod eller stanglod. Målebogsføringen sker ved anvendelse af satsmålingsskema, se figur Udføres længdemålingen med stålbånd, må der reduceres for fald, eventuelt ved anvendelse af faldmåler. Længdemålingen opstilles i skemaform i målebogen. Anvendes elektronisk afstandsmåling, noteres zenitdistancen sammen med observation af den skrå afstand, hvorefter den vandrette afstand senere kan beregnes, eller man kan med en medbragt lommeregner straks beregne den vandrette afstand. Ved visse elektroniske afstandsmålere er indbygget en regner, hvorved fås den vandrette afstand ved indtastning af vertikalvinklen. 3.4 Polygonberegning Som tidligere omtalt er det for kontrollens skyld nødvendigt at tilslutte polygontrækket til faste punkter, f.eks, som vist på figur 3.05, hvor koordinaterne til punkterne A, B, C og D er kendt. Figur Et polygontræk kan måles, så det giver et antal overtallige målinger, således at det er muligt at korrigere for fejl. I polygontrækket måles i alt (n + 2) vinkler og (n + 1) sider, medens det kun er nødvendigt at måle 2n stykker til bestemmelse af de n punkter. De overskydende må1 giver mulighed for at opstille 3 betingelsesligninger, som skal være opfyldt. Betingelsesligning I fås ved at udtrykke: φ A;1 = φ BA + O A ± 200 g φ 1;2 = φ A;1 + O 1 ± 200 g.. =

8 .. = φ n;c = φ n-1;n + O n ± 200 g φ C;D = φ n;c + O C ± 200 g Ved addition fås: φ C;D = φ B;A + [O] ± (n + 2) 200 g eller I: [O] = φ C;D - φ B;A ± (n + 2) 200 g Heraf findes fejlen α = [O] - (φ C;D - φ B;A ± (n + 2) 200 g ) Fejlen rettes ligeligt på alle de målte vinkler, også de to tilslutningsvinkler. Rettelserne må dog ikke foretages med mindre enheder end hvormed vinklerne er målt, hvilket kan bevirke, at rettelserne kan afvige 1 på den mindste enhed. Fejlgrænsen for vinkelsummen er F = 3 m hvor m er middelfejlen på den enkelte vinkel, og p er antallet af målte vinkler, tilslutningsvinklerne medregnet. p 1 F = 3 m p 2 EP- vinklerne målt med 2 satser fås. Vælges m = 2/3 c = 0,0067 g c 2 p F = 3 = 2 p 3 2 hvor 1 g = 100 c c fås Ovenstående indførte værdi m = (2/3) c vi1 for mange anvendelser være et rime ligt krav at stille. Kræver den foreliggende opgave en større nøjagtighed af polygonpunkterne fastlæggelse, indføres en mindre værdi for m. Efter vinkelsumsfejlens fordeling beregnes samtlige retningsvinkler for polygontrækket, og beregningen kontrolleres ved, at der fås den rigtig værdi for φ CD med φ BA som udgangsretning. Beregningen opstilles lettest i skemaform, som vist senere i et eksempel. Betingelsesligningerne II og III fremkommer således: y 1 = y A + S A;1 sin(φ A;1 ) x 1 = x A + S A;1 cos(φ A;1 ) y 2 = y 1 + S 1;2 sin(φ 1;2 ) x 2 = x 1 + S 1;2 cos(φ 1;2 ).. = = = = y n = y n-1 + S (n-1);n sin(φ (n-1);n ) x n = x n-1 + S (n-1);n cos(φ (n-1);n ) y C = y n + S n;c sin(φ n;c ) x C = x N + S n;c cos(φ n;c )

9 eller II: y C = y A + [S sin(φ)] og III: x C = x A + [S cos(φ)] [S sin(φ)] = yc - ya [S cos(φ)] = x C - x A Ved hjælp af de målte sider samt de korrigerede vinkler udregnes koordinattilvæksterne ved anvendelse af lommeregneren. Figur Ved en måling er man fra c nået tilbage til punktet c1 hvorved der optræder gabet d, dette gab skal "lukkes". Figur 3.04 viser tilslutningspunktet C. C 1 er det punkt, som disse foreløbige beregninger fører til, hvorved fejlen d (gabet) fremkommer. dy og dx er fejlen på henholdsvis ordinat- og abscisse tilvæksterne, og deres størrelse findes af II og III således: dy = y C - y A - [S sin(φ)] dx = x C - x A - [S cos(φ)] Afhængig af længdemålingens udførelse fordeles fejlene dy og dx således: 1) Er længdemålingen udført med stålbånd fordeles fejlene. dy og dx på tilvæksterne proportionalt med enten sidernes eller tilvæksternes størrelse. 2) Er længdemålingen udført med elektronisk afstandsmåler fordeles fejlene dy og dx ligeligt på tilvæksterne. I begge tilfælde påføres korrektionerne ikke med flere decimaler end længdemålingen er udført med. Gabet d's størrelse findes af: ( dy) 2 ( dx) 2 d = + Der kan ikke ad teoretisk vej findes udtryk for gabets maksimale værdi, men for almindelige tekniske målinger, hvor nøjagtighedskravet er moderat, kan følgende udtryk anvendes: d max = 0,10 + 0, 01 [ s] eller afbildet grafisk

10 Figur Grafik afbildet nøjagtighedskrav. hvor [s] er summen af sidernes længde i m. Dog bør gabet ligge væsentlig lavere end den tilladelige maximumsværdi. Kravet til målingens udførelse kan, hvis omstændighederne kræver det strammes ved en passende nedsættelse af koefficienterne i ovenstående udtryk. 3.5 Taleksempel på polygonberegning Der ønskes udført en beregning af det på figur 3.08 viste "klassiske polygontræk, der er tilsluttet de kendte punkter A og F, hvorfra der er ydre sigter til punkterne 0 og B. Punkterne A, B, 0 og F har nedenstående koordinater: y x Punkt m m A 8642, ,65 B 7736, ,98 O 8342, ,10 F 9130, ,87 Der er målt de vinkler, der på figuren er vist med bue, hvorfor beregningen foretages fra A mod F. Ønskes beregningen udført fra F mod A, skal anvendes eksplementvinklerne. Figur Polygontræk med fikspunkterne A, B, F og O. Længderne er målt med stålbånd og middelværdien af de to længdemålinger er anvendt. Beregningerne ses på regnearket vedlagt som Bilag 1. Endvidere findes en kopi af denne tekst og en kopi af regnearket på T:\auealle\hk\Landmaal\Noter. 3.6 Lukkede polygoner På figur 3.07 er vist et lukket polygontræk, som er tilsluttet et kendt punkt A, hvor retningsorienteringen til punkterne C og B kendes, hvorved betingelsesligningerne er som beskrevet i 3.4. Disse giver her I [O] = φ AB - φ CA ± (n+2) 200 g

11 Såfremt samtlige (her 8) ind- eller udvendige vinkler i den lukkede figur summeres uden hensyn til tilslutninger, fas: I [O] = (n ± 2) 200 g II [dy] = [s sinφ] = 0 III [dx] = [s cosφ] = 0 Figur 3.7. Et lukket polygontræk giver ikke mulighed for korrektion af længdemålingerne, idet der ikke er et "gab" til kontrol. Den på figur 3.07 viste udformning af polygontrækket har den svaghed, at der ikke er kontrol på målestoksforholdet. En unøjagtighed på længdemålingsredskabet eller instrumentet vi1 bevirke en ændret målestok af polygontrækket A-l A, som ikke kommer med i fejludjævningen ud fra de ovenstående tre betingelsesligninger, i modsætning ti1 polygontrækket på figur Lokal polygonmåling Som regel tilsluttes polygonen allerede bestemte punkter som angivet i tidligere afsnit, men for mindre arbejder, som kan løses rent lokalt uden sammenhæng med omgivelserne, kan den på figur 3.8 viste udformning anvendes. For at fastlægge polygonen vælges Figur 3.8 koordinater til et af punkterne således, at alle punkter ligger i 1. kvadrant, f.eks. y 1 /x 1 = 1000/1000. Samtidig fastlægges en vinkel Ν;1;8, som siden S 1;8, danner med nordretningen. Ν;1;8 kan bestemmes med kompas, eller den optages fra et eksisterende kort. Betingelsesligningerne er her som anført under afsnittet lukkede polygoner. Figur 3.8. Et lokalt polygontræk hæftes ofte sammen med en nordretning.

12 Beregningerne kan opstilles i skema, som angivet ved det gennemregnede eksempel i afsnit 3.5. Udføres beregningen ved hjælp af et EDB-program, opbygget ud fra den "klassiske polygon", figur 3.05, væ1ges her et hjælpepunkt N, som gives samme abscisse som det kendte punkt, her punkt 1, mens ordinaten til N vælges med en rimelig større værdi end punkt 1, f.eks. y i /x n = 4000/1000. Udføres beregningen mod uret, vi1 den første "polygonvinkel" være Ν;1;8, mens den sidste vi1 være lig med (O 1, Ν;1;8).

Facitliste til Trigonometri i praksis 8.-9. klasse Erik Bilsted 1.udgave, 1. oplag

Facitliste til Trigonometri i praksis 8.-9. klasse Erik Bilsted 1.udgave, 1. oplag [1] Facitliste til Trigonometri i praksis 8.-9. klasse Erik Bilsted 1.udgave, 1. oplag 2009 Alinea København Kopiering af denne bog er kun tilladt ifølge aftale med COPY-DAN Forlagsredaktion: Heidi Freiberg

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Kursus i Landmåling, CAD og GIS 9/9-2010

Kursus i Landmåling, CAD og GIS 9/9-2010 1. Introduktion til landmåling Kursus i Landmåling, CAD og GIS 9/9-2010 1. Danmarks fikspunktsregister (I) 2. Horisontalretningsmåling og afstandsmåling 3. Detailmåling med totalstation, opstilling i kendt

Læs mere

Pendulbevægelse. Måling af svingningstid: Jacob Nielsen 1

Pendulbevægelse. Måling af svingningstid: Jacob Nielsen 1 Pendulbevægelse Jacob Nielsen 1 Figuren viser svingningstiden af et pendul i sekunder som funktion af udsvinget i grader. For udsving mindre end 20 grader er svingningstiden med god tilnærmelse konstant.

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til analytisk geometri (side 338)

Forslag til løsning af Opgaver til analytisk geometri (side 338) Forslag til løsning af Opgaver til analytisk geometri (side 8) Opgave Linjerne har ligningerne: a : y x 9 b : x y 0 y x 8 c : x y 8 0 y x Der må gælde: a b, da Skæringspunkt mellem a og b:. Det betyder,

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, marts 2007, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

Tal, funktioner og grænseværdi

Tal, funktioner og grænseværdi Tal, funktioner og grænseværdi Skriv færdig-eksempler der kan udgøre en væsentlig del af et forløb der skal give indsigt vedrørende begrebet grænseværdi og nogle nødvendige forudsætninger om tal og funktioner

Læs mere

Løsningsforslag 7. januar 2011

Løsningsforslag 7. januar 2011 Løsningsforslag 7. januar 2011 May 9, 2012 Opgave 1 (5%) Funktionen f er givet ved forskriften f(x) = ln(x 2) + x 2. a) Bestem definitionsmængden for f. b) Beregn f (x). a) Definitionsmængden Logaritmen

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172)

Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side172) Forslag til løsning af Opgaver til ligningsløsning (side17) Opgave 1 Hvis sønnens alder er x år, så er faderens alder x år. Der går x år, før sønnen når op på x år. Om x år har faderen en alder på: x x

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, marts 2007, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer.

TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer. Primfaktoropløsning og divisorer, oktober 2008, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Primfaktoropløsning og divisorer. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan få i Marianne

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Højere Handelseksamen Handelsskolernes enkeltfagsprøve 2005. Typeopgave 1. Matematik Niveau A. Delprøven uden hjælpemidler. Prøvens varighed: 1 time.

Højere Handelseksamen Handelsskolernes enkeltfagsprøve 2005. Typeopgave 1. Matematik Niveau A. Delprøven uden hjælpemidler. Prøvens varighed: 1 time. 054966 22/12/05 7:45 Side 1 Højere Handelseksamen Handelsskolernes enkeltfagsprøve 2005 05-A-1-U Typeopgave 1 Matematik Niveau A Delprøven uden hjælpemidler Prøvens varighed: 1 time. Dette opgavesæt består

Læs mere

Statistik med GeoGebra

Statistik med GeoGebra Statistik med GeoGebra Hayati Balo, AAMS, marts 2012 1 Observationssæt Det talmateriale, som man gerne vil undersøge, kaldes et observationssæt. Det talsæt som fremgår i tabel 5.1 kan indsættes i GeoGebra

Læs mere

Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 2010

Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 2010 Temaopgave: Parameterkurver Form: 6 timer med vejledning Januar 1 Parameterkurver Vi har tidligere set på en linjes parameterfremstilling, feks af typen: 1 OP = t +, hvor t R, og hvor OP er stedvektor

Læs mere

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer Notat om fordeling af midlerne mellem Fredensborgs skoler med udgangspunkt i elevernes sociale baggrund Venturelli Consulting Oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. Resume...3 2. Baggrund...3 3. Den grundlæggende

Læs mere

Beregning af koter, fald og rumfang.

Beregning af koter, fald og rumfang. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Beregning af koter, fald og rumfang. Uddannelsen indgår i rørlæggeruddannelsen Forord Dette hæfte er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for

Læs mere

Teknologi & Kommunikation

Teknologi & Kommunikation Side 1 af 6 Indledning Denne note omhandler den lineære funktion, hvis graf i et koordinatsystem er en ret linie. Funktionsbegrebet knytter to størrelser (x og y) sammen, disse to størrelser er afhængige

Læs mere

Om hvordan Google ordner websider

Om hvordan Google ordner websider Om hvordan Google ordner websider Hans Anton Salomonsen March 14, 2008 Man oplever ofte at man efter at have givet Google et par søgeord lynhurtigt får oplysning om at der er fundet et stort antal - måske

Læs mere

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører.

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. A. Q B. R (sidelængden er 5, som er irrational) C. Q Opgave 2 A. 19 = 1 19 24 = 2 3 3 36 =

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

MATEMATIK B-NIVEAU STX081-MAB

MATEMATIK B-NIVEAU STX081-MAB MATEMATIK B-NIVEAU STX081-MAB Delprøven uden hjælpemidler Opgave 1 Indsættes h = 2 og x = i (x + h) 2 h(h + 2x), så fås (x + h) 2 h(h + 2x) = ( + 2) 2 2(2 + 2 ) = 5 2 2 8 = 25 16 = 9 Hvis man i stedet

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

https://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf14/nov/141127_initiativer_til_videreudvikling _af_folkeskolens_proever.pdf

https://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf14/nov/141127_initiativer_til_videreudvikling _af_folkeskolens_proever.pdf Digitalt prøvesæt Dette er et opgavesæt, som jeg har forsøgt at forestille mig, det kan se ud, hvis det skal leve op til ordene i det der er initiativ 3 i rækken af initiativer til videreudvikling af folkeskolens

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen

Matematik B. Højere forberedelseseksamen Matematik B Højere forberedelseseksamen hfe11-mat/b-3108011 Onsdag den 31. august 011 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Videopoint. Vejledning til simpelt brug

Videopoint. Vejledning til simpelt brug Videopoint Vejledning til simpelt brug 0. Indledning Videopoint er et smart værktøj, der gør fysikstuderende i stand til, nærmest legende let, at analysere bevægelser af forskellige objekter. Eksempelvis

Læs mere

Matematik A Vejledende opgaver 5 timers prøven

Matematik A Vejledende opgaver 5 timers prøven Højere Teknisk Eksamen 007 Matematik A Vejledende opgaver 5 timers prøven Undervisningsministeriet Prøvens varighed er 5 timer. Opgavebesvarelsen skal dokumenteres/begrundes. Opgavebesvarelsen skal udformes

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Vi går ud fra, at vi kender udgangspunktets position det kunne f.eks. være en europæisk havn.

Vi går ud fra, at vi kender udgangspunktets position det kunne f.eks. være en europæisk havn. Om Bestikregning Bestikregning går ud på, at man forsøger at finde ud af hvor man er ved at benytte sig af følgende oplysninger: a. Udgangspunktets position (breddegrad og længdegrad) b. Hvilken retning

Læs mere

Lille Georgs julekalender 08. 1. december

Lille Georgs julekalender 08. 1. december 1. december Et digitalur viser 20:08. Hvor lang tid går der før de samme fire cifre vises igen (gerne i en anden rækkefølge)? Svar: 4 timer og 20 minutter Forklaring: Næste gang cifrene vises, er klokken

Læs mere

brikkerne til regning & matematik geometri trin 2 preben bernitt

brikkerne til regning & matematik geometri trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri, trin 2 ISBN: 978-87-92488-16-9 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er

Læs mere

Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A)

Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A) Projekt 10.1 Er der huller i Euklids argumentation? Et moderne aksiomsystem (især for A) Indhold Introduktion... 2 Hilberts 16 aksiomer Et moderne, konsistent og fuldstændigt aksiomsystem for geometri...

Læs mere

Pladeudfoldning, Kanaler

Pladeudfoldning, Kanaler 2009 Pladeudfoldning Kanaler Teoretisk gennemgang af de grundlæggende færdigheder inden for Pladeudfoldning, Kanaler Teknisk Isolering AMUSYD 06 02 2009-1 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Modul 5: Test for én stikprøve

Modul 5: Test for én stikprøve Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen Modul 5: Test for én stikprøve 5.1 Test for middelværdi................................. 1 5.1.1 t-fordelingen.................................

Læs mere

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau ypotese test Repetition fra sidst ypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type fejl Signifikansniveau Konfidens intervaller Et konfidens interval er et interval, der estimerer

Læs mere

Analyse 1, Prøve 4. 25. juni 2009. r+1. Men vi har øjensynligt, at 2. r r+1

Analyse 1, Prøve 4. 25. juni 2009. r+1. Men vi har øjensynligt, at 2. r r+1 Analyse 1, Prøve 4 25. juni 29 Alle henvisninger til CB er henvisninger til Metriske Rum (1997, Christian Berg), alle henvisninger til TL er til Kalkulus (26, Tom Lindstrøm), og alle henvisninger til Opgaver

Læs mere

Opgavesæt 12 21/01-2009. Laura Pettrine Madsen Uden hjælpemidler. skitse af grafen for f(x).

Opgavesæt 12 21/01-2009. Laura Pettrine Madsen Uden hjælpemidler. skitse af grafen for f(x). Uden hjælpemidler Opgave 8.00 Funktionen f(x) er bestemt ved skitse af grafen for f(x). f ( x) = x 3 4x. På figuren ses en Grafen skærer førsteaksen i punkterne P(,0), O(0,0) og Q(,0). Sammen med førsteaksen

Læs mere

Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, forår 2015 Udleveret 3. marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 13 (24.-25.

Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, forår 2015 Udleveret 3. marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 13 (24.-25. Hjemmeopgave Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, forår 2015 Udleveret 3. marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 13 (24.-25. marts) En stikprøve bestående af 65 mænd og 65 kvinder

Læs mere

Projekt 4.8. Kerners henfald (Excel)

Projekt 4.8. Kerners henfald (Excel) Projekt.8. Kerners henfald (Excel) Når radioaktive kerner henfalder under udsendelse af stråling, sker henfaldet I følge kvantemekanikken helt spontant, dvs. rent tilfældigt uden nogen påviselig årsag.

Læs mere

Det er altså muligt at dele lige på to kvalitativt forskellige måder: Deling uden forståelse af helheden Deling med forståelse af helheden

Det er altså muligt at dele lige på to kvalitativt forskellige måder: Deling uden forståelse af helheden Deling med forståelse af helheden DELE 1 Vejledning Division Allerede i børnehaven oplever man børn travlt optaget af at dele legetøj, mad eller andet af interesse ud fra devisen en til dig og en til mig. Når der ikke er flere tilbage

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ TEKNIK OG MILJØ HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Vejledende retningslinier

Læs mere

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift:

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift: Matematik projekt 4 Eksponentiel udvikling Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009 Underskrift: Teorien bag eksponentiel udvikling er som sådan meget enkel. Den har forskriften: B er vores begndelsesværdi

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1. Jacob Weng & Jeppe Boese. Matematik A & Programmering C. Avedøre-værket. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4. Fag.

VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1. Jacob Weng & Jeppe Boese. Matematik A & Programmering C. Avedøre-værket. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4. Fag. VEKTOR I RUMMET PROJEKT 1 Fag Matematik A & Programmering C Tema Avedøre-værket Jacob Weng & Jeppe Boese Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4 07-10-2010 1 Vektor i rummet INDLEDNING Projektet omhandler et af

Læs mere

Differential- regning

Differential- regning Differential- regning 1 del () (1) 006 Karsten Juul Indhold 1 Funktionsværdi, graf og tilvækst1 Differentialkvotient og tangent8 3 Formler for differentialkvotient16 4 Opgaver med tangent 5 Væksthastighed5

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Manual til skinnelayoutprogram

Manual til skinnelayoutprogram Manual til skinnelayoutprogram Version 1.1 13. marts 2005 Skinnelayoutmanual af 13. marts 2005, version 1.1 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt over startbillede... 3 3 Menulinie... 4

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Middelværdi med mere Hyppigheds- og frekvens-tabeller Diagrammer Hvilket diagram er bedst? Boxplot Lektion 9 Side 1 Når man skal holde styr på mange oplysninger,

Læs mere

Programmering C. Casper Hermansen Klasse 2.7 Programmering C. Navn: Casper Hermansen. Klasse: 2.7. Fag: Programmering C

Programmering C. Casper Hermansen Klasse 2.7 Programmering C. Navn: Casper Hermansen. Klasse: 2.7. Fag: Programmering C Navn: Casper Hermansen Klasse: 2.7 Fag: Skole: Roskilde tekniske gymnasium Side 1 af 16 Indhold Indledende aktivitet... 3 Projektbeskrivelse:... 3 Krav:... 3 Målgrupper:... 3 Problemformulering:... 3 Diskussion

Læs mere

Ligninger med reelle løsninger

Ligninger med reelle løsninger Ligninger med reelle løsninger, marts 2008, Kirsten Rosenkilde 1 Ligninger med reelle løsninger Når man løser ligninger, er der nogle standardmetoder som er vigtige at kende. Vurdering af antallet af løsninger

Læs mere

Vejledende Matematik B

Vejledende Matematik B Vejledende Matematik B Prøvens varighed er 4 timer. Alle hjælpemidler er tilladt. Af opgaverne 8A, 8B, 8C og 8D skal kun to afleveres til bedømmelse. Hvis flere end to opgaver afleveres, bedømmes kun besvarelsen

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden.

Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden. Referat Møde i bestyrelsen for Boligsocialt Hus d. 14. januar 2016 17:00-20.00 I Aktivitetshuset på Rødegårdsvej 237, 5230 Odense M. Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden.

Læs mere

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 007 1 1 Grafteori Grafteori Dette er en kort introduktion til de vigtigste begreber i grafteori samt eksempler på opgavetyper inden for emnet. 1.1 Definition af

Læs mere

Polynomier et introforløb til TII

Polynomier et introforløb til TII Polynomier et introforløb til TII Formål At introducere polynomier af grad 0, 1, 2 samt højere, herunder grafer og rødder At behandle andengradspolynomiet og dets graf, parablen, med fokus på bl.a. toppunkt,

Læs mere

Løsning af præmie- og ekstraopgave

Løsning af præmie- og ekstraopgave 52 Læserbidrag Løsning af præmie- og ekstraopgave 23. årgang, nr. 1 Martin Wedel Jacobsen Både præmieopgaven og ekstraopgaven er specialtilfælde af en mere generel opgave: Hvor mange stykker kan en n-dimensionel

Læs mere

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse Garage, carport, udhus og lignende bygninger, som ikke er beregnet til beboelse: Størrelse Under 50 m² Over 50 m² Hvor står kap. 1.5, stk. 5 Kap. 1.3.1, stk. 1, nr. 1 og 2 reglerne? Hvad skal du gøre?

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt

Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1-4 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg vedr. L8. Spørgsmål nr. 1 Ministeren bedes angive

Læs mere

Afstandsformlerne i Rummet

Afstandsformlerne i Rummet Afstandsformlerne i Rummet Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Geometri med Geometer I

Geometri med Geometer I f Frans Kappel Øvre, Morsø Gymnasium Geometri med Geometer I Markeringspil: Klik på et objekt (punkt, linje, cirkel) for at markere det. Hvis du trykker Shift samtidig kan du markere flere objekter eller

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Areal Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Det stammer fra Egypten og er ca. 3650 år gammelt. I Rhind Papyrus findes optegnelser, der viser, hvordan egypterne beregnede

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Tilstandsligningen for ideale gasser

Tilstandsligningen for ideale gasser ilstandsligningen for ideale gasser /8 ilstandsligningen for ideale gasser Indhold. Udledning af tilstandsligningen.... Konsekvenser af tilstandsligningen...4 3. Eksempler og opgaver...5 4. Daltons lov...6

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler.

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler. Det første kapitel i grundbogen til Kolorit i 9. klasse handler om de reelle tal. Første halvdel af kapitlet har karakter af at være opsamlende i forhold til, hvad eleverne har arbejdet med på tidligere

Læs mere

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører NOTAT April 2016 Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører J. Nr. 16/05933 Digitalisering og Support Dette notat er tænkt som

Læs mere

Modellering med Lego EV3 klodsen

Modellering med Lego EV3 klodsen Modellering med Lego EV3 klodsen - Et undervisningsforløb i Lego Mindstorm med udgangspunkt i matematiske emner og kompetencer Af: Ralf Jøker Dohn Henrik Dagsberg EV3 - et modelleringsprojekt i matematik

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

Kapitel 3 Centraltendens og spredning

Kapitel 3 Centraltendens og spredning Kapitel 3 Centraltendens og spredning Peter Tibert Stoltze stat@peterstoltze.dk Elementær statistik F2011 1 Indledning 2 Centraltendens 3 Spredning 4 Praktisk beregning 5 Fraktiler 6 Opsamling 1 Indledning

Læs mere

Forelæsning 8: Inferens for varianser (kap 9)

Forelæsning 8: Inferens for varianser (kap 9) Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 8: Inferens for varianser (kap 9) Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse Bygning 324, Rum 220 Danmarks Tekniske Universitet 2800 Lyngby

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift,

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift, Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Tale Samrådsspørgsmål G 12. november 2014 J.nr. 14-4367518 Samrådsspm G Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om

Læs mere

Skriv en kommunikationskontrakt

Skriv en kommunikationskontrakt Skriv en kommunikationskontrakt Dette er et værktøj for dig, som vil Udvikle kommunikationen i din arbejdsgruppe Skabe klare rammer, roller og ansvar for dig og dine medarbejderes kommunikation Tydeliggøre

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde Trigonometri Ordet trigonometri er sammensat af de to ord trigon og metri, hvor trigon betyder trekant og metri kommer af det græske ord metros, som kan oversættes til måling. Så ordet trigonometri er

Læs mere

Solaris Værdigrundlag

Solaris Værdigrundlag Solaris Værdigrundlag Solaris En forening der giver inspiration og motivation til at fastholde og fremme spejderarbejdet. Solaris er en forening under Det Danske Spejderkorps. Dermed defineres Solaris

Læs mere

Appendiks 2 Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling

Appendiks 2 Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling Appendiks 2: Analyse af en elevs testforløb i 4. og 6. klasse I de nationale test baseres resultaterne på et ret begrænset antal opgaver (normalt 15-25 items pr. profilområde 1 ). Hensynet ved design af

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

Matematik Eksamensprojekt

Matematik Eksamensprojekt Matematik Eksamensprojekt Casper Wandrup Andresen, 2.F I dette projekt arbejdes der bl.a. med parabler, vektorer, funktioner, sinus, cosinus, tangens, differentialregning, integralregning samt de øvrige/resterende

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Navneregning. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Navneregning. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 2 Navneregning Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Navneregning 2-5 Elevaktiviteter til Navneregning 2.1 Værdifulde navne M-Æ

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere