Boligen. Tema b. 1. Urbanisering og flytninger. Af Bo Møller

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Boligen. Tema b. 1. Urbanisering og flytninger. Af Bo Møller"

Transkript

1 5 Boligen Af Bo Møller Boligforhold og boligpolitik er varme emner i disse år, og det er ikke mærkeligt, da boligsituationen i et land har afgørende betydning for såvel den enkelte som for hele samfundet: Boligen danner den naturlige base for menneskenes dagligdag. Boligstandarden er et væsentligt element i den enkeltes livskvalitet. Udgifterne til boligbenyttelse udgør for de fleste husstande en stor del af den samlede indkomst. Investering i en bolig er ofte den største økonomiske beslutning, som familien foretager. Boligbyggeriet er en samfundsmæssigt væsentlig sektor, hvor der skabes produktion og beskæftigelse. Bolig- og byggepolitikken i landet udgør en væsentlig del af den samlede økonomiske politik. Der kommer jævnligt politiske og økonomiske analyser, der enten forsøger at påvise boligmangel og behovet for nye boliger, eller behovet for at bremse byggeriet for ikke at overophede økonomien. Andre analyser forsøger at vise, at enten ejerne eller lejerne er forfordelt. Og der er en løbende diskussion om boligområdernes udvikling, om belastede boligområder osv. Vi håber med denne temaartikel at give et bidrag til den fortsatte debat. Artiklen vil gennem en række små afsnit om hvert sit udvalgte emne belyse en række sider af problemet. 1. Urbanisering og flytninger Set i det meget lange perspektiv har Danmark været præget af flytningen fra land til by urbaniseringen. Figur 1 Flytning fra land til by Millioner personer By 4 Land Vandring fra land til by Langt den overvejende del af den danske befolkning bor nu i byerne. Landbefolkningen voksede som resultat af den generelle befolkningstilvækst til omkring år 19, hvorefter den var nogenlunde stabil i nogle årtier. Efter 2. verdenskrig faldt landbefolkningen, men det ser ud til, der er sket en stabilisering i 199'erne. Bybefolkningen er derimod vokset hele perioden, jf. figur 1.

2 6 b Tema Urbanisering stiller krav til boligbyggeriet 7. flytter årligt Det er klart, at den kraftige vækst i bybefolkningen har stillet krav om flere boliger i byområderne. Ikke kun flytningen fra land til by stiller krav til boligmarkedet. Også flytninger inden for måske samme by stiller krav. Danskerne flytter meget. I løbet af et år flytter omkring 7. personer én eller flere gange det er omkring 13 pct. Ofte er det hele husstanden, som flytter. Andre gange kun et enkelt eller nogle af husstandens medlemmer. Og denne megen flytten rundt kan naturligvis kun være mulig, hvis der er en vis 'overkapacitet' af boliger til rådighed. 2. Husstandene bliver mindre De danske husstande er små og de bliver mindre og mindre. Til gengæld bliver der flere og flere af dem. Figur 2 Gennemsnitlig husstandsstørrelse Personer pr. husstand 2,8 2,6 2,4 2,2 2, Tabel 1 Husstandene fordelt efter størrelse. 21 Antal personer i husstanden eller flere Alle Antal husstande, tusinde Procentvis fordeling pct. bor alene I gennemsnit består en husstand i dag af 2,18 personer. Hele 37 pct. af husstandene er kun på én person det er bl.a. unge, der endnu ikke har stiftet familie, og ældre, der er blevet alene. 12 pct. af husstandene er på fire personer, den 'klassiske' familie med to voksne og to børn udgør kun 9 pct. På den ene side stiller det voksende antal husstande krav til et stigende antal boliger på den anden side er antallet af boliger i sig selv med til at bestemme husstandsstørrelsen. Kan den unge fx ikke finde en bolig, er han eller hun måske nødt til at blive boende hjemme hos forældrene længere tid, end det egentligt er ønsket. 3. Boligen og samfundsøkonomien Boligbenyttelsen udgør 21 pct. af det private forbrug De samlede udgifter til boligbenyttelse udgjorde i milliarder kr. der er godt 21 pct. af det samlede private forbrug eller 11 pct. af bruttonationalproduktet. Yderligere 36 milliarder kr. blev brugt til opvarmning og belysning af boligen.

3 7 Boligbenyttelse i nationalregnskabet Udgifterne til boligbenyttelse omfatter i nationalregnskabets opgørelser især: Husleje af lejeboliger. En beregnet husleje af ejerboliger svarende til den leje, der skulle betales af tilsvarende udlejede boliger. Udgifter til reparation og vedligeholdelse. Vand og renovation. Figur 3. Udgifterne til boligbenyttelse i faste priser Milliarder kroner, 1995-priser Mindre vækst i udgifterne til boligbenyttelse De samlede udgifter til benyttelse i faste priser voksede stærkest indtil begyndelsen af 198'erne, hvorefter væksten har været noget svagere var der endda tale om et mindre fald. De seneste ti år er boligbenyttelsen kun vokset med 4,7 pct. mod fx hele 48 pct. i perioden , jf. figur 3. En vigtig forklaring på udviklingen er, at der tidligere var tale om en vækst i den andel af husstandene, der bor i større og dermed dyrere enfamiliehuse. Senere stabiliseredes andelen af ejere for at falde en smule fra slutningen af 198'erne. Figur 4 Udgifterne til boligbenyttelsen i procent af det samlede private forbrug Procent Boligbenyttelsens andel af det samlede private forbrug steg fra ca. 1 pct. i 1966 op til knap 2 pct. i 198 for herefter med lidt udsving at ligge nogenlunde stabilt. Fra slutningen af 198'erne var der en mindre stigning til omkring pct. Toppunktet blev nået i 1993, hvor udgifterne til boligbenyttelse udgjorde mere end 22 pct., jf. figur 4.

4 8 b Tema 4. Boligen og det offentlige Det offentlige påvirker på mange måder boligmarkedet og boligsituationen. På den ene side kan det offentlige ønske at påvirke befolkningens boligforhold for at sikre, at alle har en rimelig bolig, og på den anden side kan det offentlige ønske at benytte boligforholdene og boligbyggeriet som et led i den almindelige styring af økonomien. Det er meget svært at opgøre den samlede virkning af det offentliges påvirkning af boligmarkedet, idet en del af påvirkningen sker indirekte. Tabel 2 Det offentliges direkte indtægter og udgifter vedr. bolig 2 mio. kr. Udgifter i alt Boligsikring og boligydelse Rentesikring og bidrag Sanering og andre udgifter 2 13 Indtægter i alt Ejendomsskatter Ejendomsværdiskat 8 5 Direkte nettoindtægt for det offentlige Det offentlige har således en direkte nettoindtægt vedrørende bolig på 6,5 milliarder kr., jf. tabel 2. Udgifter til mere overordnede formål, herunder byplanlægning, kloaksystemer mv. er ikke medtaget i opgørelsen. Også store indirekte indtægter og udgifter Ud over de direkte indtægter af ejendomsskatter og ejendomsværdiskat har det offentlige en indirekte indtægt, idet dele af boligforbruget (vedligeholdelse, vand mv.) er belagt med moms og afgifter. Denne indirekte indtægt kan skønnes til at være i størrelsesordenen 7-8 milliarder kr. Ud over de direkte udgifter har det offentlige også indirekte udgifter vedrørende ejerboligerne. Det er nemlig sådan, at 'afkastet' af en investering i en ejerbolig beskattes væsentligt lavere end afkastet af andre former for investeringer. Det er skønnet, at det offentlige herved har et indtægtstab (en indirekte udgift) og ejerne samtidig en skattebesparelse på ca. 15 milliarder kr. (Dansk økonomi, forår 21. Det Økonomiske Råd, 21). Offentlig regulering påvirker boligudgifterne og boligbyggeriet Til disse virkninger, der direkte eller indirekte påvirker det offentliges økonomi, kommer så yderligere en række områder, hvor det offentliges regulering mv. påvirker boligforholdene. Fx må det antages, at reguleringen af huslejerne i udlejningsboligerne har været med til at begrænse huslejerne, hvilket kan siges at have givet lejerne en økonomisk fordel. Det offentliges beskatning af pensionskassernes overskud på udlejningsboliger, beskatningen i forbindelse med salg af bolig mv., lovgivningen om realkredit, rentepolitikken osv. påvirker også boligudgifterne og byggeriet, men en talmæssig opgørelse heraf er yderst kompliceret. 5. Boligbyggeriet Udgiften i boligbenyttelsen altså udgiften ved at bo voksede kraftigt indtil den stabiliseredes på et højt niveau i 199'erne. Omvendt ser det ud for udgifterne til boligbyggeriet.

5 9 Boligbyggeri I denne opgørelse omfatter boligbyggeriet såvel det egentlige nybyggeri som større forbedringer mv. men ikke almindelig reparation og vedligeholdelse Figur 5 Udgiften til boligbyggeri i pct. af bruttonationalproduktet Procent af BNP Boligbyggeriet udgør mindre andel af BNP Boligbyggeri er konjunkturfølsomt Boligbyggeri og boligvedligeholdelse giver beskæftigelse til 95. personer Boligbyggeriets betydning i forhold til den samlede produktion i samfundet, bruttonationalproduktet (BNP), har været faldende siden begyndelsen af 197'erne. I dag udgør boligbyggeriet således 4,6 pct. af BNP, hvor det, da det var højest, lå på 1-11 pct. I øvrigt viser figur 5, at netop investeringerne i nye boliger har et ret ujævnt forløb hvilket bl.a. hænger sammen med, at boligbyggeriet er meget konjunkturfølsomt. Samtidig har den førte politik i perioder støttet nybyggeriet kraftigt, mens nybyggeriet på andre tidspunkter bevidst har været hæmmet. I 1997 var i alt 53. personer direkte beskæftiget i boligbyggeriet herunder 23. ved nybyggeri og 29. ved reparation og vedligeholdelse af boliger. Hertil kom så en indirekte beskæftigelse på 36. skabt ved produktion af byggematerialer osv., således at boligbyggeriet alt i alt skaber beskæftigelse til næsten 95. personer eller ca. 3,6 pct. af den samlede beskæftigelse. 6. Nye boliger Byggeriet af enfamiliehuse særlig konjunkturfølsomt Boligbyggeriet svinger op og ned. Især byggeriet af enfamiliehuse er meget konjunkturfølsomt og påvirket af skiftende skatteregler osv. Især indtrådte der et stort fald i begyndelsen af 199'erne. Denne periode var generelt præget af lavkonjunktur med faldende beskæftigelse og meget svag eller stagnerende vækst i produktionen. Omkring 1994/95 vendte konjunkturerne, hvilket hurtigt gav sig udslag i en fornyet vækst i byggeriet af enfamiliehuse. Boligtyper I denne opgørelse omfatter: Enfamiliehuse: Parcelhuse. Række-, kæde-, og dobbelthuse, herunder også gårdhavehuse mv. Stuehuse i landbruget. Flerfamiliehuse: Almindelige boliger i etageejendomme. Øvrige boliger: Kollegier. Boliger i døgninstitutioner. Anden helårsbeboelse.

6 1 b Tema Figur 6 Fuldførte boliger efter type Antal boliger 25. Enfamiliehuse Flerfamiliehuse Øvrige boliger Fald i byggeri af flerfamiliehuse Byggeriet af flerfamiliehuse har været langt mindre svingende end enfamiliehusene. Dog har der været et klart fald siden omkring 199. Det er især opførelsen af private udlejningsboliger, der stort set er gået i stå, således at de almennyttige boligselskaber nu står for langt størstedelen af byggeriet af flerfamiliehuse. Det største samlede boligbyggeri skete i slutningen af 198'erne, hvor der årligt blev fuldført boliger, hvorefter det i 199'erne faldt kraftigt til i 1999 at være på knap 16.. I 1999 blev ca. en tredjedel af boligerne opført som flerfamiliehuse. Figur 7 Fuldførte boliger efter bygherre Antal boliger Private, I/S, A/S, ApS o.l Almennyttige boligselskaber Offentlig myndighed Private andelsboligforeninger pct. af boligerne bygges af private De fleste boliger opføres af private såvel af privatpersoner som af aktieselskaber mv., jf. figur 7. Fra midten af 198'erne faldt det private byggeri, så der i de første år af 199'erne blev bygget næsten lige så mange almennyttige som private boliger. Fra 1993 vendte billedet: Det almennyttige byggeri fortsatte med at falde, mens der igen kom gang i det private byggeri af især enfamiliehuse. I 1999 blev 77 pct. af boligerne således bygget af private og kun 14 pct. af almennyttige boligselskaber. Også antallet af boliger opført af private andelsboligforeninger har været stærkt faldende fra slutningen af 198'erne til i 1999 kun at udgøre godt 6 boliger. De offentlige myndigheders byggeri bl.a. af plejehjemsboliger har ikke haft nogen særlig klar tendens.

7 11 7. Boligsituationen Tabel 3 Fordelingen af beboede boliger mellem ejere og lejere antal boliger procent af alle I alt Beboet af ejer Lejere mv Enfamilehuse Beboet af ejer Lejere mv Flerfamiliehuse og øvrige Beboet af ejer Lejere mv Flest ejere Ejere bor i enfamiliehuse lejere i flerfamiliehuse Tabel 4 Der er lidt flere ejere end lejere i 2 ejede 53 pct. deres bolig. Andelen af ejere var en smule højere i 1981 nemlig næsten 55 pct., jf. tabel 3. Langt størsteparten af ejerne bor i enfamiliehuse, mens de fleste lejere bor i flerfamiliehuse. Dog bor 11 pct. til leje i enfamiliehuse herunder almennyttige gård- og rækkehuse mv. og 6 pct. af ejerne bor i ejerlejligheder i flerfamiliehuse. Andelen af husstande, der bor i ejet eller lejet enfamiliehus, er samlet steget en anelse, fra 57,6 pct. til 58,8 pct. siden Beboede boliger fordelt efter boligens opførelsesår Enfamiliehuse Flerfamiliehuse og øvrige procent Alle Alle boliger Før Flerfamiliehuse er ældst Næsten alle boliger har i dag bad og toilet Større boliger og mindre husstande 6 pct. af boligerne er under ti år gamle. Omvendt er hele 1 pct. af boligerne over 1 år gamle. Flerfamiliehusene er som hovedregel ældre end enfamiliehusene. Hele 75 pct. er fra før 197 mod kun 61 pct. for enfamiliehusene, jf. tabel 4. I 1981 var 1,7 pct. af boligerne uden eget bad og 4,2 pct. herudover uden eget toilet, jf. figur 8. Der er her sket en væsentlig fremgang i standarden: I 2 var der kun 4,4 pct. af de beboede boliger, der ikke havde bad, og kun 1,6 pct., der ikke havde eget toilet. En vigtig indikator for boligstandarden er boligens størrelse i forhold til husstandens størrelse. Én måde at belyse dette på er ved boligarealets størrelse, jf. tabel 5.

8 12 b Tema Figur 8 Boliger med og uden toilet og bad Procent Med toilet og bad Med toilet men uden bad Uden toilet Tabel 5 Boligerne fordelt efter areal Antal personer i husstanden antal boliger, tusinde 5 eller flere I alt 1981 Alle Under 8 m m m 2 eller mere Alle Under 8 m m m 2 eller mere boliger i procent 1981 Alle Under 8 m m m 2 eller mere Alle Under 8 m m m 2 eller mere I 2 var der væsentligt færre store husstande på fire personer eller derover, der boede i boliger under 8 m 2 nemlig 19. mod 3. i Det skyldes, at husstandene i dag råder over større boliger, og at antallet af familier på fire eller flere personer samtidig er faldet kraftigt fra godt 481. til knap Samtidig har der været en meget kraftig vækst i antallet af husstande på kun en eller to personer, der bor i boliger over 16 m 2 fra 76. til En anden måde at måle boligernes størrelse på er ved at tælle antallet af værelser. Her er problemet dog, at den tilgængelige statistik kun giver pålidelige oplysninger om antallet af værelser på det tidspunkt, hvor boligen blev bygget efterfølgende kan der være sket sammenlægninger eller opdelinger, der ikke er registreret. Med de forbehold kan man opstille nedenstående tabel. Tabellen dækker kun 'almindelige' boliger

9 13 dvs. at fx kollegier og fælleshusholdninger (der ofte har særlige fællesrum mv.) ikke er talt med. Tabel 6 Boligerne fordelt efter antal værelser Antal personer i hustanden antal boliger 6 eller flere I alt værelse værelser værelser værelser eller flere værelser værelse værelser værelser værelser eller flere værelser boliger i procent værelse værelser værelser værelser eller flere værelser værelse værelser værelser værelser eller flere værelser Hvis man forudsætter, at en god boligstandard indebærer, at hver husstand skal have ét værelse pr. person plus et fællesrum, så har boligstandarden forbedret sig siden 1981, hvilket såvel kan skyldes større boliger som mindre familier I 1981 havde husstande, der boede i boliger på 1-4 værelser, flere værelser end den gode boligstandard i 2 var tallet vokset til Omvendt var der i husstande, der boede under den gode boligstandard, og var for mange i boligen. I 2 var antallet faldet til husstande. 8. Hvem bor i hvilke boliger? Figur 9 viser aldersfordelingen for beboere af forskellige boligformer. Boliger i erhvervsbygninger, sommerhuse, institutioner mv. er ikke medtaget.

10 14 b Tema Figur 9 Aldersfordelingen i forskellige boligformer Antal personer Enfamiliehuse Flerfamilieboliger Kollegier Af figuren fremgår bl.a. De fleste børn bor i enfamiliehuse. De fleste unge mellem 2 og 29 år bor i flerfamiliehuse, og et mindre antal bor på kollegier. Personer over 29 år bor hovedsagelig i enfamiliehuse men antallet begynder at falde kraftigt fra 55 år. Derimod er antallet af personer over 55 år mere stabilt i flerfamiliehusene bortset fra de allerældste. Denne karakteristiske fordeling kan tolkes ud fra et generationssynspunkt: Børnene bliver født af forældre, der bor i enfamiliehus. De bliver ældre og flytter hjemmefra til en mindre lejebolig i et flerfamiliehus eller eventuelt kollegium. De stifter selv familie og flytter på et tidspunkt til en større bolig typisk et parcelhus. Når deres egne børn så er flyttet hjemmefra, flytter de måske selv tilbage til en mindre lejebolig. En del af de allerældste flytter på plejehjem eller anden form for institution mv. Naturligvis er virkeligheden langt mere kompliceret ud over generationsudviklingen spiller bl.a. også den generelle historiske og økonomiske udvikling ind. Det store byggeri af parcelhuse skete i årene mellem 196 og 1979, hvor 38 pct. af alle landets nuværende enfamiliehuse blev opført. Det største antal blev opført inden for en femårsperiode mellem 197 og Personer, der i dag er over 7 år, var således 4 år eller derover, da parcelhusbyggeriet var på sit højeste en del af dem havde på det tidspunkt allerede større børn, der var flyttet hjemmefra eller snart skulle hjemmefra. Incitamentet til at flytte fra en mindre lejebolig til et parcelhus var derfor lille.

11 15 9. Udviklingen i boligpriserne Boligpriserne stiger mere end andre priser I nedenstående figur 1 er udviklingen i boligpriserne sammenholdt med den almindelige prisudvikling. Mens boligpriserne steg lidt svagere end forbrugerpriserne i øvrigt i begyndelsen af 198'erne, har stigningen været kraftigere i perioden siden. Siden 1981 er boligpriserne steget med i alt 137 pct. mod den generelle prisstigning på 96 pct. Boligprisen i forbrugerprisindekset Boligprisen omfatter i forbrugerprisindekset udgifterne til husleje og til vedligeholdelse mv. Derimod indgår prisen på køb af ejerbolig ikke. Figur 1 Boligprisernes udvikling Indeks, 1981= Bolig Forbrugerprisindeks Knap 25 pct. stigning på ejerlejligheder siden 1981 Ejendomspriserne altså prisen på at købe en ejendom - har udviklet sig langt mere ujævnt. Til anden halvdel af 198'erne steg ejendomspriserne kraftigt for herefter at falde til begyndelsen af 199'erne. Fra 1994 er de så igen steget kraftigt stærkest for ejerlejligheder og lidt svagere for andre boligformer. I løbet af de seneste 2 år er en ejerlejlighed samlet steget knap 25 pct., mens enfamiliehusene er steget ca. 175 pct. I den samme periode steg de almindelige priser med 96 pct. Figur 11 Ejendomsprisernes udvikling Indeks, 1981= Enfamiliehuse Ejerlejligheder Forbrugerprisindeks Hvem ejer og hvem lejer deres bolig? Ejere og lejere adskiller sig meget fra hinanden. På grundlag af forbrugsundersøgelsen kan ejere og lejere i 1998 bl.a. beskrives således:

12 16 b Tema Tabel 7 Forskelle mellem ejere og lejere Ejer husstande, tusinde Lejer Samtlige husstande Antal personer i husstanden 1 person personer personer personer eller flere personer Husstandstype Enlig under 3 år Enlig 3-59 år Enlig over 59 år voksne, hovedperson under 3 år voksne, hovedperson 3-59 år voksne, hovedperson over 59 år Enlig med børn, ældste barn under 1 år Enlig med børn, ældste barn over 9 år voksne med børn, ældste barn under 1 år voksne med børn, ældste barn over 9 år Husstande med mindst 3 voksne Bymæssighed Hovedstad med forstæder Andre kommuner i Hovedstadsregionen Bykommuner med byer over 1. indb Bykommuner med byer på indb Bykommuner med byer på indb Bykommuner med byer på indb Andre kommuner Hovedindkomstmodtagers socioøkonomiske gruppe Selvstændig Lønmodtager på højeste niveau Lønmodtager på mellemniveau Lønmodtager på grundniveau Arbejdsløs 1 15 Uddannelsessøgende 22 Pensionist eller efterlønsmodtager Ude af erhverv i øvrigt Samlet husstandsindkomst Under kr kr kr kr kr. og derover Boligareal Under 3 m m m m m eller flere m Årlig udgift til boligbenyttelse Under 2. kr kr kr kr kr kr. eller mere 115 7

13 17 Blandt alle landets private husstande er 53 pct. boligejere. Små husstande bor typisk til leje, mens husstande med flere personer oftere ejer boligen. Unge enlige er stort set altid lejere, mens husstande med to voksne over 3 år i langt højere grad ejer deres bolig. Lejerne er koncentreret i hovedstaden og andre store byer, mens ejerne er koncentreret i landdistrikterne. Ejerbolig er nært knyttet til husstandens indkomst: Husstande med lav indkomst bor til leje, mens husstande med høj indkomst ejer boligen. Husstande i lejeboliger betaler typisk kr. i årlig husleje mv., mens boligbenyttelsen i ejerboligerne typisk er 4. kr kr. 11. Sammenligning mellem ejere og lejere Lejerne betaler husleje Ejerne betaler renter og afdrag Sammenligning af udgiften ved at være henholdsvis ejer eller lejer er meget kompliceret. For lejerne er det nemt at opgøre udgifterne til boligbenyttelsen som huslejen mv. Hertil kommer det offentliges støtte direkte gennem boligsikring, boligydelse mv. (der kun i meget begrænset omfang gives til ejere) og indirekte ved at have givet støtte til opførelsen af almennyttige boliger osv. For ejerne er der ikke tale om nogen egentlige udgifter til boligbenyttelse ud over ejendomsskatter, vedligeholdelse mv. Men som regel er boligen finansieret ved lån, så der skal betales renteudgifter og afdrag på lånene afdragene kan naturligvis af husstanden opfattes som en udgift, men reelt er der tale om en nedbringelse af gæld dvs. en form for opsparing. Yderligere kompliceres sammenligningen mellem ejere og lejere af, at skattesystemet på mindst to måder påvirker ejernes økonomi: På den ene side gives der fradrag for de betalte renteudgifter på huslånene, og på en anden side sker der en beskatning af ejerboligen i form af beskatningen af den skattemæssigt opgjorte værdi af egen bolig (til og med 1999) eller ejendomsværdiskat (fra 2) samt de egentlige ejendomsskatter. Beregnet husleje for ejerne På baggrund af internationale anbefalinger opgør Danmarks Statistik en beregnet husleje af ejerboligerne. Grundideen er følgende: Sætter man fx 1 million kr. i banken, får man et afkast i form af renteindtægter. Men bruger man i stedet pengene på at købe et hus, får man ikke noget afkast i klingende mønt. Men indirekte får man alligevel et afkast, idet man så kan bo uden at skulle betale husleje. For disse ejere beregner man derfor en indkomst svarende til den sparede husleje altså til hvad en tilsvarende lejebolig ville have kostet årligt. Denne såkaldte beregnede husleje af ejerboliger indgår derfor i nationalregnskabet og i forbrugsundersøgelsens opgørelser både som en indkomst og som en beregnet udgift til boligbenyttelse for ejerne. Hermed bliver det muligt at sammenligne, hvor meget man reelt bor for dvs. det faktiske forbrug af boligydelser, brugsværdien, som man har uanset om man er ejer eller lejer. Ud over denne beregnede husleje har ejerne en række andre udgifter til fx ejendomsskatter og vedligeholdelse dvs. udgifter, som af lejerne hovedsagelig betales via huslejen. For at kunne belyse forskellene mellem ejere og lejere er der i tabel 8 foretaget en sammenligning af økonomien for husstande bestående af to voksne med en indkomst (eksklusiv beregnet husleje af ejerboligen) mellem 4. kr. og 7. kr. For netop disse husstande er gennemsnitsindkomsten stort set ens for ejerne og lejerne.

14 18 b Tema Tabel 8 Udgiftsfordeling for ejere og lejere med en indkomst på kr Ejer Lejer Ejer Lejer kr. pr. husstand pct. af samlet indkomst Samlet indkomst (ekskl. beregnet husleje) Indkomstskatter mv Private renteudgifter mv Nettoopsparing Forbrug i alt (ekskl. beregnet husleje) Fødevarer Drikkevarer og tobak Beklædning og fodtøj Boligbenyttelse Elektricitet, opvarmning Boligudstyr, husholdningstjenester o. lign Medicin og lægeudgifter Anskaffelse af køretøjer Anden transport og kommunikation Fritidsudstyr, underholdning og rejser Andre varer og tjenester Den beregnede husleje af ejerboliger er i denne opgørelse udeladt, idet kun egentlig betalte udgifter og indtægter er medtaget. Ejerne har derfor et væsentligt lavere boligforbrug end lejerne. Lejere betaler mere i skat Nettoopsparing på samme niveau Ejere har større udgifter til boligudstyr Selv om husstandene har stort set samme indkomst, betaler lejerne 13. kr. mere i skat end ejerne, der pga. de store renteudgifter har et stort skattefradrag. Alene renter af boliglånene udgør for ejerne 35. kr. Nettoopsparingen blandt ejere og lejere er stort set ens, men sammensætningen er forskellig. Ejerne har en større opsparing i pensions- og livsforsikringsordninger og desuden en opsparing i forbindelse med selve boligen (tilbagebetaling af lån samt investeringer i form af tilbygning mv.). Ud over at selve udgiften til boligbenyttelse er meget forskellig, er ejernes udgifter til især opvarmning og til boligudstyr mv. forholdsvis store hvilket naturligt hænger sammen med, at ejerboligerne er væsentligt større end lejeboligerne, 133 m 2 mod 83 m 2. Sammenlignes forbrug ekskl. boligbenyttelse og opvarmning, er det dog meget ens for ejere og lejere ca kr. og heller ikke fordelingen af forbruget på forskellige hovedgrupper er meget forskellig. 12. Boligudgifterne sammensætning I tabel 9 nedenfor er alle ejeres og lejeres udgifter vedrørende boligen vist mere detaljeret. Ejerhusstande størst og tjener mest Ejerbolighusstandene er betydeligt større end lejebolighusstandene 2,5 personer i gennemsnit mod 1,8 for lejerne. Det betyder, at ejerhusstandene oftest består af to voksne i erhverv. Indkomsten blandt ejerhusstandene er derfor næsten dobbelt så stor som blandt lejerne.

15 19 Lejere modtog gennemsnitlig 7. kr. i boligsikring Lejehusstandene modtager knap 7. kr. i boligsikring mv. af det offentlige, mens beløbet for ejerne er ubetydeligt. Det hænger sammen med, at disse tilskud normalt kun udbetales til lejere, som netop også ofte har en lav indkomst. Tabel 9 Udgiftsfordeling for ejere og lejere Ejer kr. pr. husstand Lejer Samlet indkomst Heraf boligsikring, boligydelse og varmehjælp Indkomstskatter mv Boligrenter (renter af gæld med pant i bolig) Beløb til rådighed Nettoopsparing Heraf værdi af til- og ombygning mv. af bolig Forbrug i alt Forbrug ekskl. bolig og opvarnning Bolig og opvarmning i alt Husleje Fast leje af sommerhus og campingplads o.l Beregnet husleje mv., helårsbolig Ejendomsskat, ejerbolig Stempelafg. mv. vedr. lån med pant i ejerbolig Værdi af fri bolig 91 Beregnet husleje mv., fritidsbolig Ejendomsskat, fritidsbolig Stempelafg. mv. vedr. lån med pant i fritidsbolig 9 2 Materialer til vedligeholdelse af bolig Materialer til reparation af bolig Fliser mv. til have Reparation mv., håndværker Vand Renovation Vandafledningsafgift, kloak Diverse vedligeholdelse o.l Fællesudgifter, kontingenter o.l Elektricitet Bygas, naturgas Flaskegas Flydende brændsel Kul, koks, brænde, anden opvarmning Fjernvarme o.l Ejere har 6 pct. større forbrug Huslejen den dominerende post Det samlede forbrug er ca. 6 pct. større blandt ejerhusstandene. Forholdet mellem udgifter til bolig og opvarmning i forhold til andre udgiftsposter er stort set ens for ejere og lejere: for begge grupper udgør bolig- og opvarmningsudgifterne godt 28 pct. af husstandenes samlede forbrug. Herudover afspejler tabellen sammensætningen af boligudgiften for ejere og lejere. For ejerne er den dominerende post den beregnede husleje af ejerboligen altså den husleje, som husstanden skulle have betalt, hvis den havde lejet en bolig af samme størrelse, kvalitet osv. som ejerboligen. Denne beregnede husleje viser derfor, hvor stort det reelle boligforbrug har været uden hensyn til den enkelte boligs konkrete finansiering osv. se også afsnit 11. For lejerne er det også huslejen, der dominerer. Bemærk at ejerhusstande godt kan have 'lejeudgifter' og omvendt fx som følge af, at husstanden er flyttet fra én boligform til en anden i løbet af året.

16 2 b Tema Stor forskel på vedligeholdelsesudgifter Ejere har de største varmeudgifter 11 pct. har fritidshus Ud over den beregnede husleje betaler ejerne især ejendomsskatter samt en række udgifter i forbindelse med vedligeholdelsen af boligen. For lejerne er de direkte betalte vedligeholdelsesudgifter begrænsede, idet størstedelen af vedligeholdelsen betales via huslejen. Det samme gælder for ejendomsskatterne. Udgifterne til opvarmning mv. er væsentligt større for ejerne, hvilket hænger sammen med, at ejerhusstandene består af flere personer, og at ejerboligerne er væsentligt større end lejeboligerne 132 m 2 mod 77 m 2 i lejeboligerne. For alle husstande under ét udgør udgifterne til fritidsbolig (ekskl. varme og dele af vedligeholdelsesudgifterne, der ikke kan opdeles på helårs-/fritidsbolig) godt 1.5 kr. For de ca. 11 pct. af husstandene, der har rådighed over fritidshus mv., udgør udgifterne ved fritidsboligen (ekskl. varme mv.) godt 13. kr. 13. Hvor sparer husstande med høj udgift til boligbenyttelse? I tabel 1 er forskellene mellem forbrugsfordelingen i husstande med høj og med lav udgift til boligbenyttelse analyseret. For at gøre sammenligningen lettere, ses kun på husstande, hvor det samlede forbrug er mellem 25. kr. og 35. kr. Disse husstande har i gennemsnit stort set samme samlede forbrug. Tabel 1 Forbrug i husstande med et samlet forbrug på kr. Samlede udgifter til boligbenyttelse på under 5. kr. 5. kr. og derover kroner pr. husstand Samlet indkomst i alt Indkomstskatter mv. i alt Private renteudgifter mv. i alt Beløb til rådighed Nettoopsparing i alt Forbrug i alt Fødevarer Drikkevarer og tobak Beklædning og fodtøj Boligbenyttelse Elektricitet, opvarmning Boligudstyr, husholdningstjenester o.lign Medicin og lægeudgifter Anskaffelse af køretøjer Anden transport og kommunikation Fritidsudstyr, underholdning og rejser Andre varer og tjenester Antal personer i husstanden 2,8 3, Antal husstande i Danmark - tusinder Antal personer i Danmark - tusinder Lavere udgifter til bl. a. bil og tobak Husstandene med høj udgift til boligbenyttelse har meget lavere udgifter til køb af bil. Også for drikkevarer og tobak, beklædning og fodtøj, fritidsudstyr og underholdning mv. er forbruget væsentligt lavere. Den højere husleje kompenseres altså ved at spare på andre mere luksusprægede områder.

17 Bolig og arbejdsplads Boligen er husstandens eller familiens base. Men for de erhvervsaktive er arbejdspladsen også central. Den geografiske placering af boligen i forhold til arbejdspladsen er interessant af mange årsager: Den daglige transport kan være en tidsmæssig belastning for familielivet, den er forbundet med omkostninger og med en skadelig miljøpåvirkning. På den anden side har mange familier bevidst valgt at bosætte sig langt fra arbejdspladsen måske for at komme væk fra storbyen eller pga. lavere huspriser eller andet. Pendler En pendler er en person, der bor i én kommune, men har sin arbejdsplads i en anden. Kun pendling til et arbejdssted, hvor den pågældende henter indkomst, er medtaget i tabellen hvorimod uddannelsessøgendes transport til og fra uddannelsesstedet ikke er med. Som regel er der tale om en daglig pendling mellem hjem og arbejde men også personer, der pendler sjældnere, er talt med. Tabel 11 Pendling Pendlere i alt, tusinder Millioner kilometer pendlet i alt 19,7 25,5 31,9 Kilometer pr. pendler 23,8 25,3 27, Skal krydse kommunegrænse Kun den ene vej er talt med Man kan godt have en lang transport uden at krydse en kommunegrænse (fx i København), men dette indgår ikke i statistikken. Omvendt bliver man talt som pendler, selv om man kun har meget kort transport, som dog tilfældigvis krydser en kommunegrænse. Opgørelsen af antallet af pendlede kilometer i tabel 11 er sket ud fra afstanden mellem centrum i henholdsvis bopæls- og arbejdsstedskommunen og ikke ud fra de præcise adresser. Afstanden er opgjort som afstanden den ene vej selv om pendlerne normalt dagligt tilbagelægger strækningen to gange. I tabellen indgår ikke fx sømænd eller ansatte, der pendler til udlandet, idet det her ikke er muligt at opgøre pendlingsafstanden. Vi pendler mere 14 mia. km årligt Knap 1,2 millioner mennesker er pendlere det er over 4 pct. af de beskæftigede. Antallet af pendlere er vokset med 42 pct. siden 1981, og den totale pendlede afstand er steget med 62 pct. Hvis man antager, at hver pendler dagligt rejser frem og tilbage, og at antallet af arbejdsdage er 22, så kan den samlede årlige pendling opgøres til ca. 14 milliarder km det er knap 1 gange afstanden til solen!

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

BOLIGER OG BYGGERI, M.M.

BOLIGER OG BYGGERI, M.M. BOLIGER OG BYGGERI, M.M. I Odense Kommune findes der godt 9.00 boliger. Knap / af boligerne er parcelhuse, mens ca. procent er flerfamiliehuse og ca. procent er række, kæde eller dobbelthuse. Lidt over

Læs mere

PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER

PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER i:\november 99\prisudviklingen-grupper-mh.doc Af Martin Hornstrup 23. november 1999 RESUMÉ PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER Dette notat udregner prisudviklingen for forskellige socioøkonomiske grupper

Læs mere

De ældres boligforhold 2018

De ældres boligforhold 2018 ÆLDRE I TAL 2018 De ældres boligforhold 2018 Ældre Sagen November 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik,

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1 Danskernes boligforhold Flest parcelhuse 1. januar 2009 var der 2.735.486 boliger i Danmark, hvilket er en stigning på 25.189 i forhold til året før. 58 pct. af boligerne er enfamiliehuse,

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1. Danskernes boligforhold Byggeri og boligforhold Flest boliger i parcelhuse Den 1. januar 2004 var der 2.561.306 helårsboliger i Danmark. 41 pct. af boligerne er parcelhuse, 40

Læs mere

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 17. april 2002 Af Jonas Schytz Juul - Direkte telefon: 33 55 77 22 Resumé: STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 DA s lønstatistik for 2001 viser en gennemsnitlige stigning på 4,4 procent i timefortjenesterne

Læs mere

Forældrekøb giv dit barn en god studiestart

Forældrekøb giv dit barn en god studiestart 22. juli 2008 Forældrekøb giv dit barn en god studiestart Snart kommer det længe ventede brev ind af postsprækken hos de mange unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse, og dermed skydes højsæsonen

Læs mere

De tomme boliger. Dette notat vil på baggrund af tal fra Danmarks Statistik kigge lidt nærmere på de tomme boliger.

De tomme boliger. Dette notat vil på baggrund af tal fra Danmarks Statistik kigge lidt nærmere på de tomme boliger. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 ULØ alm. del Bilag 21 Offentligt De tomme boliger Det faldende befolkningstal giver en række problemer og udfordringer for Lolland Kommune. Et af de vigtigste

Læs mere

Voksne hjemmeboende børn i perioden Københavns Kommune Statistisk Kontor

Voksne hjemmeboende børn i perioden Københavns Kommune Statistisk Kontor Voksne i perioden 1997-21 Københavns Kommune Statistisk Kontor April 23 Voksne i perioden 1997-21 Baggrund I ierne er det blevet drøftet, om ene i Danmark i stigende grad bliver boende hjemme hos forældrene

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1. Danskernes boligforhold Byggeri og boligforhold Halvdelen af befolkningen bor i parcelhuse Danmarks befolkning bestod pr. 1. januar 2001 af i alt 5.349.000 personer. Halvdelen

Læs mere

MAD OG ENERGI KOSTER DYRT MEN DANSKERNE OPLEVER

MAD OG ENERGI KOSTER DYRT MEN DANSKERNE OPLEVER 10. september 2008 af Mie Dalskov direkte tlf. 33557720 MAD OG ENERGI KOSTER DYRT MEN DANSKERNE OPLEVER Resumé: STADIG POSITIVE REALLØNSSTIGNINGER Danske børnefamilier vil med de nye inflationstal fra

Læs mere

boligform 1981-2003 enlige under 30 år i egen bolig 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% boligform 1981-2003 par under 30 år uden børn i egen bolig 45%

boligform 1981-2003 enlige under 30 år i egen bolig 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% boligform 1981-2003 par under 30 år uden børn i egen bolig 45% livscyklusgrupper Unge enlige, barnløse par, singler og ældre par. Sådan lyder nogle af de livscyklusgrupper, som civilingeniør og økonom Hans Skifter Andersen og sociolog Hans Kristensen inddeler os i.

Læs mere

Forældrekøb. - når de unge flytter hjemmefra. home as oktober 2013. Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53

Forældrekøb. - når de unge flytter hjemmefra. home as oktober 2013. Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53 home as oktober 2013 Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53 Søg og du skal finde Det kan være svært at finde tag over hovedet, når man som ungt menneske skal

Læs mere

Notat 25. april 2017 MSB / J-nr.: /

Notat 25. april 2017 MSB / J-nr.: / Notat 25. april 2017 MSB / J-nr.: 87091 / 2388024 Et boligmarked i forårshumør Der er fremgang på boligmarkedet med både øget salg, kortere liggetider og flere nybyggerier. Der vil fortsat være efterspørgsel

Læs mere

Privatøkonomi og. uddannelse. Martin Jeppesen. analyser på baggrund af forbrugsundersøgelsen 2001-2003

Privatøkonomi og. uddannelse. Martin Jeppesen. analyser på baggrund af forbrugsundersøgelsen 2001-2003 Privatøkonomi og uddannelse analyser på baggrund af forbrugsundersøgelsen 2001-2003 Martin Jeppesen Privatøkonomi og uddannelse Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2005 Oplag: 400 Danmarks Statistiks

Læs mere

Indledning... 2. 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3. 2. Befolkningstilvækst... 6. 3. Flyttemønstre... 7

Indledning... 2. 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3. 2. Befolkningstilvækst... 6. 3. Flyttemønstre... 7 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3 2. Befolkningstilvækst... 6 3. Flyttemønstre... 7 4. Befolkningsfremskrivning fordelt på aldersgrupper... 10 5. Forskellige

Læs mere

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD-

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- 8. maj 2004 Af Mikkel Baadsgaard, direkte tlf. 33557721 INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- VIKLEDE LANDE Resumé: I perioden 1991 til 2001 er de disponible indkomster steget væsentligt

Læs mere

Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra

Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Søg og du skal finde Det kan være svært at finde tag over hovedet, når man som ungt menneske skal begynde en længerevarende uddannelse. Skal man læse i fem år

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

5. Indkomstudvikling

5. Indkomstudvikling 64 - Indkomstudvikling 5. Indkomstudvikling 1995-2005 40 pct. i indkomststigning på 10 år Den gennemsnitlige indkomst for personer er steget med 39,4 pct. fra 1995 til 2005. For familier med én voksen

Læs mere

SALG AF ALMENE BOLGER KAN KOSTE DYRT

SALG AF ALMENE BOLGER KAN KOSTE DYRT 14. maj 2003 Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 og Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 Resumé: SALG AF ALMENE BOLGER KAN KOSTE DYRT Salg af almene boliger betyder, at der bliver

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1. Danskernes boligforhold Flest parcelhuse 1. januar 2007 var der 2.684.002 boliger i Danmark, hvilket er en stigning på 26.173 i forhold til året før.

Læs mere

Tema. de ældres indkomster, opsparing og forbrug

Tema. de ældres indkomster, opsparing og forbrug Ældrestyrken kommer de ældres indkomster, opsparing og forbrug Når jeg bliver gammel Skal byen kende til kærlighed, der hvor solen går ned Der er et lys, der rækker helt ind til land På den anden side

Læs mere

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET BOLIGPRISER

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET BOLIGPRISER 84 TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET BOLIGPRISER BOLIGPRISER De svenske boligpriser mindre attraktive for danskere Billigere boliger, mere og bedre bolig for pengene var drivkraften bag den flyttestrøm af danskere,

Læs mere

De ældres boligforhold 2015

De ældres boligforhold 2015 ÆLDRE I TAL 2015 De ældres boligforhold 2015 Ældre Sagen Januar 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

De ældres boligforhold 2016

De ældres boligforhold 2016 ÆLDRE I TAL 2016 De ældres boligforhold 2016 Ældre Sagen Februar 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1. Danskernes boligforhold Flest parcelhuse 1. januar 2008 var der 2.710.297 boliger i Danmark, hvilket er en stigning på 25.910 i forhold til året før.

Læs mere

privat boligudlejning under lup

privat boligudlejning under lup privat boligudlejning under lup 82 En meget blandet sektor. Sådan lyder karakteristikken fra civilingeniør og økonom Hans Skifter Andersen, når han skal beskrive den private udlejningssektor i Danmark.

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

ANALYSENOTAT Dagligvaresalget på nettet fortsætter fremgangen

ANALYSENOTAT Dagligvaresalget på nettet fortsætter fremgangen ANALYSENOTAT Dagligvaresalget på nettet fortsætter fremgangen AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Andelen som køber dagligvarer eller madvarer på nettet stiger fortsat Nye tal som Danmarks Statistik lige har

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Boligmarkedet DANSKERNES FORVENTNINGER MAJ 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 1 2 Tabeloversigt... 1 3 Figuroversigt... 2 4 Sammenfatning... 3 5 Undersøgelsen

Læs mere

Boligudviklingen de seneste 10 år

Boligudviklingen de seneste 10 år de seneste 10 år Boligudviklingen i Odense Kommune I de seneste 10 år er der sket en befolkningsvækst i Odense kommune på ca. 6.000 indbyggere, og indbyggertallet er stagneret de senere år. Der bor ca.

Læs mere

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026 Befolkningsprognose Vallensbæk Kommune 214-226 223 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 1975 5 1 15 2 25 3 35 4 45 5 55 6 65 7 75 8 85 9 95 1971-5 5-1 1-15 15-2 2-25 25-3 3-35 35-4 Prognosen

Læs mere

Almene boliger i Danmark

Almene boliger i Danmark Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 144 Offentligt Velfærdspolitisk Analyse Almene boliger i Danmark Almene boliger er udbredte i hele landet, og på landsplan bor 17 pct.

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Forbruget af sundhedsydelser København 1998-2000 Nr. 17. 30. juli 2003 Forbruget af sundhedsydelser i København Martha Kristiansen Tlf.: 33 66 28 93

Læs mere

De ældres boligforhold 2017

De ældres boligforhold 2017 ÆLDRE I TAL 2017 De ældres boligforhold 2017 Ældre Sagen December 2017/April 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar :1. Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct.

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar :1. Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct. Priser 2006:1 De grønlandske pristal pr. 1. januar 2006 Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct. Stigende forbrugerpriser først og fremmest i 2. halvår Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct. fra 1. januar til

Læs mere

Priser. Pristallene pr. 1. juli :2. Højere inflation

Priser. Pristallene pr. 1. juli :2. Højere inflation Priser :2 Pristallene pr. 1. juli Højere inflation Forbrugerpriserne steg med 8,2 pct. i perioden 1. juli - 1. juli. Hermed øges inflationen væsentligt i forhold til de senere år, jf. figuren. Det er først

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1 Danskernes boligforhold Flest enfamiliehuse 1. januar 2011 var der 2.745.458 boliger i Danmark, hvoraf 2.474.988 er beboede. 44 pct. af boligerne er enfamiliehuse, 39 pct. etageboliger,

Læs mere

Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet

Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet I dag er der borgere med sociale udfordringer, som ikke tæller med i udligningen. Kriterierne bør passe til alle kommunetyper,

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli 2003 2003:2

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli 2003 2003:2 Priser 2003:2 De grønlandske pristal pr. 1. juli 2003 Halvårlig stigning i forbrugerpriserne på 1,1 pct. Huslejerne er steget med 7,5 pct. Priserne på fødevarer er faldet med 0,3 pct. Priserne på sodavand

Læs mere

Notat 19. juli 2018 J-nr.: / Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne

Notat 19. juli 2018 J-nr.: / Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne Notat 19. juli 2018 J-nr.: 211808 / 2520837 Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne Siden 2015 er flere personer flyttet fra København end til København. Denne nettofraflytning fra

Læs mere

Forældrekøb kan give plus på kontoen

Forældrekøb kan give plus på kontoen 5. maj 2009 Forældrekøb kan give plus på kontoen Priserne på ejerlejligheder falder, renterne har taget sig et dyk de seneste måneder og bunden synes endnu ikke at være nået for hverken boligpriser eller

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Priser. Pristallene pr. 1. januar :1. Højere inflation

Priser. Pristallene pr. 1. januar :1. Højere inflation Priser 2008:1 Pristallene pr. 1. januar 2008 Højere inflation Forbrugerpriserne steg med 5,4 pct. i perioden 1. januar - 1. januar 2008. Hermed øges inflationen væsentligt i forhold til de senere år, jf.

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar 2005 2005:1. Fra 1. juli 2004 til 1. januar 2005 er forbrugerpriserne steget med 0,8 pct.

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar 2005 2005:1. Fra 1. juli 2004 til 1. januar 2005 er forbrugerpriserne steget med 0,8 pct. Priser :1 De grønlandske pristal pr. 1. januar Fra 1. juli til 1. januar er forbrugerpriserne steget med 0,8 pct. Årlig ændring i forbrugerpriserne på 1,1 pct. Prisen på olie er steget Fødevarepriserne

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli :2. Fortsat stigning i forbrugerpriserne

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli :2. Fortsat stigning i forbrugerpriserne Priser :2 De grønlandske pristal pr. 1. juli Fortsat stigning i forbrugerpriserne Stigende forbrugerpriser også i forhold til tidligere Figur Forbrugerpriserne steg med 2,9 pct. fra 1. juli til 1. juli.

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet

Udsigt til fremgang i byggeriet Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 NOVEMBER Udsigt til fremgang i byggeriet Få nye byggerier betyder, at bygge- og anlægsinvesteringerne i dag ligger på et lavt niveau. Men der

Læs mere

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen Direktionen Til Knud Holt Nielsen, MB E-mail: Knud_Holt_Nielsen@kk.dk Kære Knud Holt Nielsen 4. juni 19 Sagsnr. 19-396 Dokumentnr. 19-396-4

Læs mere

Indkomst, forbrug og priser

Indkomst, forbrug og priser Indkomst, forbrug og priser 1 Udviklingen i indkomst og forbrug Indkomstbegreber Indkomststatistikken omfatter både en familie- og en personstatistik. Hovedbegreberne er hhv. personindkomst i alt, diponibel

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1. Danskernes boligforhold Byggeri og boligforhold Flest boliger i parcelhuse Den 1. januar 2003 var der 2.540.908 helårsboliger i Danmark. 41 pct. af boligerne er parcelhuse, 40

Læs mere

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER i:\november-2000\olie-nov.doc Af Martin Hornstrup 28. november 2000 RESUMÉ FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER Revisions- og konsulentfirmaet Deloitte & Touche har beregnet konsekvenserne

Læs mere

Byggeri og boligforhold

Byggeri og boligforhold Byggeri og boligforhold 1. Danskernes boligforhold Byggeri og boligforhold Flest boliger i parcelhuse Den 1. januar 2005 var der 2.633.886 boliger i Danmark. 40 pct. af boligerne er parcelhuse, 38 pct.

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Spar 27 % på boligudgiften med forældrekøb

Spar 27 % på boligudgiften med forældrekøb 5. august 2008 Spar 27 % på boligudgiften med forældrekøb Mandag den 30. juli dumpede det længe ventede brev ind af brevsprækken hos de mange unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse, og dermed

Læs mere

KRISE: EN KVART MIO. BOLIGEJERE UDEN OFFENTLIG HJÆLP

KRISE: EN KVART MIO. BOLIGEJERE UDEN OFFENTLIG HJÆLP 21. april 2009 Specialkonsulent, Mie Dalskov Direkte tlf. 33557720 / Mobil tlf. 42429018 Resumé: KRISE: EN KVART MIO. BOLIGEJERE UDEN OFFENTLIG HJÆLP Markant flere lejere står uden for a-kassesystemet

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-08. Budget 2005-2008. 550 Boligstøtte

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-08. Budget 2005-2008. 550 Boligstøtte Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-08 Budget 2005-2008 550 Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget Vedtaget i Byrådet: 7. oktober 2004 Administrativ: Borgerservice@htk.dk

Læs mere

Andre varer og tjenester 12% Føde-, drikkevarer, tobak 17% Boligudstyr mv. 6% Andre varer og tjenester 15% Føde-, drikkevarer, tobak 17%

Andre varer og tjenester 12% Føde-, drikkevarer, tobak 17% Boligudstyr mv. 6% Andre varer og tjenester 15% Føde-, drikkevarer, tobak 17% Udgifter til børn 83 4. Udgifter til børn Hvad koster det at have et barn? Det er et svært spørgsmål at besvare, for det er kun få af familiens udgifter, man med sikkerhed kan sige skyldes børnene, og

Læs mere

Forældrekøb markant billigere end for ét år siden

Forældrekøb markant billigere end for ét år siden 11. august 2009 Forældrekøb markant billigere end for ét år siden Torsdag den 30. juli fik 45.861 studerende det brev, de har ventet på hele sommeren; et ja til at komme ind på en videregående uddannelse.

Læs mere

De sociale klasser i Danmark 2012

De sociale klasser i Danmark 2012 De sociale klasser i Danmark 2012 Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Her opdeles befolkningen i fem sociale klasser: Overklassen, den højere middelklasse, middelklassen,

Læs mere

Velkommen til verdens højeste beskatning

Velkommen til verdens højeste beskatning N O T A T Velkommen til verdens højeste beskatning 27. november 8 Danmark har en kedelig verdensrekord i beskatning. Intet andet sted i verden er det samlede skattetryk så højt som i Danmark. Danmark ligger

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Udgiver. 30. juli 2012. Redaktion Sonia Khan soah@rd.dk. Realkredit Danmark Strødamvej 46 2100 København Ø Risikostyring og forretningsudvikling

Udgiver. 30. juli 2012. Redaktion Sonia Khan soah@rd.dk. Realkredit Danmark Strødamvej 46 2100 København Ø Risikostyring og forretningsudvikling 30. juli 2012. Forældrekøb en omkostningsfri investering i dit barns fremtid I dag, den 30. juli, får over 80.700 unge det længe ventede brev ind af brevsprækken, nemlig svaret på om de er kommet ind på

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune

Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 19. august 2014 Indhold 1. Nøgletal

Læs mere

Fordelt på aldersgrupper ventes 2016 især at give flere 25-39årige og årige, mens der ventes færre 3-5årige.

Fordelt på aldersgrupper ventes 2016 især at give flere 25-39årige og årige, mens der ventes færre 3-5årige. GENTOFTE KOMMUNE 7. marts STRATEGI OG ANALYSE LEAD NOTAT Befolkningsprognose Efter et år med en moderat vækst i befolkningstallet, er befolkningstallet nu 75.350. I ventes væksten dog igen at være næsten

Læs mere

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN i:\marts-2001\skat-a-03-01.doc Af Martin Hornstrup Marts 2001 RESUMÈ SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN 1986 Det bliver ofte fremført i skattedebatten, at flere og flere betaler mellem- og topskat. Det er

Læs mere

Udsigt til svag fremgang i byggeriet

Udsigt til svag fremgang i byggeriet November 13 Udsigt til svag fremgang i byggeriet Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet i økonomien,

Læs mere

Præsentation af bosætningsanalysen

Præsentation af bosætningsanalysen Præsentation af bosætningsanalysen Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 9. august 20 Indhold. Præsentation af bosætningsanalysen

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose 2018 Fredensborg Kommune udarbejder hvert år en befolkningsprognose på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner

Læs mere

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier i:\jan-feb-2001\skat-d-02-01.doc Af Martin Hornstrup 5. februar 2001 RESUMÈ DE KONSERVATIVES SKATTEOPLÆG De konservative ønsker at fjerne mellemskatten og reducere ejendomsværdiskatten. Finansieringen

Læs mere

5. Vækst og udvikling i hele Danmark

5. Vækst og udvikling i hele Danmark 5. 5. Vækst og udvikling i hele Danmark Vækst og udvikling i hele Danmark Der er fremgang i Danmark efter krisen. Der har været stigende beskæftigelse de seneste år især i hovedstadsområdet og omkring

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2015-2027

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2015-2027 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 2015-2027 2025 2019 2013 2007 2001 1995 1989 1983 1977 0 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 66 72 78 84 90 1971 0-100 100-200 200-300 300-400 400-500 500-600 600-700 700-800

Læs mere

Stigende skatter og benzinpriser koster danske familier dyrt

Stigende skatter og benzinpriser koster danske familier dyrt Stigende skatter og benzinpriser koster danske familier dyrt Mens de danske familier i 2010 oplevede stigende rådighedsbeløb, udhules familiernes indkomstfremgang i 2011 af stigende skatter og forbrugspriser.

Læs mere

Omvendt forældrekøb kan være en rigtig god forretning

Omvendt forældrekøb kan være en rigtig god forretning Omvendt forældrekøb kan være en rigtig god forretning Et omvendt forældrekøb, hvor din søn eller datter køber en bolig til dig, kan være en særdeles god investering for begge parter. Hvis du ønsker at

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer www.nbo.nu Økonomisk udvikling BNP De nyeste tal fra nationalregnskabet

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Indkomst, forbrug og priser

Indkomst, forbrug og priser Indkomst, forbrug og priser 1 Udviklingen i indkomst og forbrug Indkomstbegreber Indkomststatistikken omfatter både en familie- og en personstatistik. Hovedbegreberne er hhv. personindkomst i alt og familieindkomst

Læs mere

2010 statistisk årbog

2010 statistisk årbog 2010 statistisk årbog Bolig 1. Boliger generelt Boliger generelt Størstedelen af boligerne i Grønland ejes af det offentlige, og udviklingen på boligmarkedet sker først og fremmest på baggrund af politiske

Læs mere

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning Konjunktur 25:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 25 Sammenfatning Fremgangen i den grønlandske økonomi fortsætter. Centrale økonomiske indikatorer for 1. halvår 25 peger alle i samme

Læs mere

Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09?

Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09? Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09? Hans Skifter Andersen Hovedkonklusioner... 2 Undersøgelse af ændrede boligpræferencer 2008-2009... 3 Hvem er påvirket af boligkrisen og hvordan... 3 Ændringer

Læs mere

Yderligere oplysninger fås hos kommunen.

Yderligere oplysninger fås hos kommunen. 26 26 Boligstøtte xx Boligstøtte Boligstøtte omfatter boligsikring, boligydelse og lån til betaling af beboerindskud. Retten til boligstøtte er betinget af: at man har fast bopæl her i landet at boligen

Læs mere

Boligmarkedet er stadigvæk varmt

Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligpriserne bevæger sig stadig op på tværs af hele landet. Efter et vinterhalvår med moderat udvikling er der igen en vis fart på priserne til trods for, at der handles

Læs mere

Boligbyggeriet er i fremgang

Boligbyggeriet er i fremgang Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit. APRIL 2017 Boligbyggeriet er i fremgang Stigende huspriser har betydet stor fremgang i boligbyggeriet

Læs mere

Boliger subsidier og tilskud. Torben M Andersen Økonomisk Råd Marts 2014

Boliger subsidier og tilskud. Torben M Andersen Økonomisk Råd Marts 2014 Boliger subsidier og tilskud Torben M Andersen Økonomisk Råd Marts 2014 Boligpolitik er vanskelig! Grundlæggende krav til en rimelig bolig for alle Varigt forbrugsgode: Stor up-front investering løbende

Læs mere

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester 25 4. Vægtgrundlag Vægtgrundlaget i forbrugerprisindekset opgøres på grundlag af husholdningernes udgifter til forbrug af varer og tjenester. Det anvendes ved sammenvejning af basisindeksene til prisindeks

Læs mere

REGERINGENS BOLIGPOLITIK

REGERINGENS BOLIGPOLITIK 19. april 2002 Af Lise Nielsen Resumé: REGERINGENS BOLIGPOLITIK Notatet beskriver regeringens boligpolitik fra forskellige synsvinkler De ændrede rammer for boligpolitikken har andet end signalværdi. Økonomi-

Læs mere

10 års vækst med samme andel lejerboliger - hvorfor?

10 års vækst med samme andel lejerboliger - hvorfor? 10 års vækst med samme andel lejerboliger - hvorfor? Morten Skak Center for Bolig og Velfærd, Realdania Boligdag 2008 Center for Boligforskning Ejerboligandelen i Danmark og nogle andre europæiske lande.

Læs mere

Budget 2004-2007. 550 Boligstøtte

Budget 2004-2007. 550 Boligstøtte Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Sagsnr. 5-1-9/0803 Budgetdokument nr. 4-07 Budget 2004-2007 Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget Behandlet i udvalget: 13/8 2003

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Nordvestsjælland som forstad

Nordvestsjælland som forstad Nordvestsjælland som forstad Borgmester Jørn Sørensen, Holbæk Kommune Nordvestsjælland som forstad Borgmester Jørn Sørensen, Holbæk Kommune Bykatalog - Nordvestsjælland - Ny Holbæk Kommune - Holbæk Kommune

Læs mere

Forældrekøb økonomi og skat

Forældrekøb økonomi og skat Forældrekøb økonomi og skat Indhold Køb af lejlighed...3 Udlejning...3 Boligsikring...3 De unges skatteforhold...3 Forældrenes skatteforhold...4 Virksomhedsordningen...4 Kapitalafkastordningen...4 Fortjeneste

Læs mere