Stokastisk integration med anvendelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stokastisk integration med anvendelser"

Transkript

1 tokastisk integration med anvendelser Frank Hansen 23. januar 24 Indhold 1 Mål og integralteori Målrum Mål og udvidelse af mål Integrationsteori Opgaver til afsnit tokastiske variable Normal- og Gaussisk fordelte stokastiske variable Betingede forventninger Opgaver til afsnit Brownske bevægelser tokastiske processer Konstruktion af den Brownske bevægelse ætninger om den Brownske bevægelse Itos integral tokastiske differentialligninger på integralform Konstruktion af Itos integral Egenskaber ved Itos integral En besynderlig formel Itos integral i flere variable Itos lemma Itos lemma i en variabel Itos lemma i flere variable Opgaver til afsnit

2 INDHOLD 2 6 tokastiske differentialligninger Den geometrisk Brownske bevægelse Langevin Ornstein-Uhlenbeck ligningen Koblede lineære stokastiske differentialligninger Opgaver til afsnit Girsanovs sætning 43 8 Finansielle markeder Porteføljer og arbitrage Hedging af derivater Den generaliserede Black choles model Black-choles formel for prisen på en europæisk call option Litteratur 55 Indeks 56 Frank Hansen: Institute of Economics, University of Copenhagen, tudiestraede 6, DK-1455 Copenhagen K, Denmark.

3 1 MÅL OG INTEGRALTEORI 3 1 Mål og integralteori 1.1 Målrum Lad være en ikke-tom mængde. DEFINITION 1.1 En familie eller et system F af delmængder af kaldes en mængdealgebra på, hvis følgende betingelser er opfyldt: i Den tomme mængde tilhører F. ii For enhver mængde A i F tilhører komplementærmængden \A også F. iii For ethvert endeligt sæt A 1,..., A n af mængder i F tilhører foreningsmængden A 1 A n også F. Et godt eksempel på en mængdealgebra er systemet J af endelige foreningsmængder af halvåbne reelle intervaller af formen [a, b[, idet vi anser intervaller af formen ], a[ og [a, [ for at være halvåbne. Bemærk, at herved er komplementærmængden R\[a, b[ foreningen af de to halvåbne intervaller ], a[ og [b, [. Vi indser også, at enhver mængde A J kan skrives som en endelig disjunkt forening af halvåbne intervaller. DEFINITION 1.2 En mængdealgebra F på kaldes en σ-algebra, hvis til enhver følge A 1, A 2,... af mængder i F foreningsmængden også tilhører F. Vi bemærker, at J ikke er en σ-algebra. Fx kan det åbne interval ], 1[= n=1 A n [n 1, 1[ n=2 ikke skrives som en endelig forening af halvåbne intervaller. DEFINITION 1.3 Et par, F kaldes et målrum, hvis er en ikke-tom mængde og F er en σ-algebra på. En delmængde A kaldes målelig hvis A F. I modsat fald siges A at være ikke-målelig.

4 1 MÅL OG INTEGRALTEORI 4 I beslutningsteorien udviklet af Arrow, Debreu et al. benyttes målrum, F til at beskrive de konkrete modeller. Mængden kaldes for tilstandsrummet medens σ-algebraen F repræsenterer de observerbare begivenheder. Når verdens sande tilstand ω er kendt, så kan man afgøre om en begivenhed A F er indtruffet eller ej, idet A er indtruffet netop hvis ω A. Betingelserne i definitionen af en σ-algebra er stabile under vilkårlig fællesmængdedannelse. KOROLLAR 1.4 Lad være en ikke-tom mængde og lad {F i i I} være en familie af σ-algebraer på. å er også fællesmængden F = i I F i = {A A F i i I} en σ-algebra på. Ethvert system af delmængder af er indeholdt i en σ-algebra, simpelthen fordi systemet af alle delmængder af er en σ-algebra. Mængden af σ-algebraer, som indeholder et givet system O af delmængder af, er derfor ikke-tom, og idet deres fællesmængde ifølge Korollar 1.4 er en σ-algebra, findes der åbenbart en mindste σ-algebra σo, som indeholder O. Denne kaldes også for σ-algebraen frembragt af O. ystemet af halvåbne reelle intervaller frembringer derfor en σ-algebra BR på R, som kaldes for systemet af Borel mængder. Det er relativt nemt at vise, at BR også kan karakteriseres som σ- algebraen frembragt af de åbne delmængder af R. Tilsvarende lader vi BR n betegne σ-algebraen frembragt af de åbne mængder i R n og mere generelt for enhver Borel mængde F BR n. BF = {B F B BR n } DEFINITION 1.5 Lad, F være et målrum. En funktion f : R n kaldes F-målelig, hvis for enhver Borel mængde B BR n. f 1 B = {ω f ω B} F Undertiden får man brug for at gå den anden vej og vælge en σ-algebra F f på gerne så lille som muligt, således at en given funktion f : R n bliver F f -målelig. Dette problem løses ved at sætte F f = { f 1 B B BR n }, jvf Opgave 1.2. Endvidere bliver en familie { f i : R n i I} af funktioner F-målelige ved at sætte F = σ F f i. i I Vi kalder F den af funktionerne f i i I frembragte σ-algebra på. Det er den mindste σ-algebra på med hensyn til hvilken funktionerne f i i I er målelige.

5 1 MÅL OG INTEGRALTEORI Mål og udvidelse af mål Lad F være en mængdealgebra på en ikke-tom mængde. DEFINITION 1.6 En funktion µ : F R kaldes et mål, hvis i µa A F. ii µ =. iii Hvis A 1, A 2,... er en følge af mængder fra F således at A i A j = for i = j, og hvis foreningsmængde A = n 1 F, så gælder der µa = µa n. n=1 En mængde A F kaldes en nulmængde hvis µa =. Enhver mængde A J kan skrives som en endelig foreningsmængde A = [a 1, b 1 [ [a n, b n [ af disjunkte halvåbne intervaller. Vi kan altså antage a 1 b 1 a 2 b 2 a n b n. Hvis vi sætter µa = n i=1 b i a i, så defineres der herved et mål µ overvej dette på mængdealgebraen J. Helt bogstaveligt, så måler µ længden af mængden A, og det er netop dette eksempel, som har givet anledning til betegnelsen mål. DEFINITION 1.7 Lad F være en mængdealgebra på en ikke-tom mængde. Et mål µ på F kaldes fuldstændigt, hvis A B og µb = B F for enhver delmængde B. Den følgende sætning er et hovedresultat i målteorien. For beviset henvises til [1]. TEOREM 1.8 Lad F være en mængdealgebra på en ikke-tom mængde udstyret med et mål µ : F R. Der findes en udvidelse af µ til et fuldstændigt mål µ : R defineret på en σ-algebra F på. Hvis dette teorem benyttes på det ovenfor indførte mål µ defineret på mængdealgebraen J, så udvides µ til et mål λ kaldet Lebesgue-målet defineret på en σ-algebra. Mængderne i kaldes for Lebesgue-mængderne, og er mere omfattende end σ- algebraen BR af Borel-mængder.

6 1 MÅL OG INTEGRALTEORI Integrationsteori Lad, F, µ være et målrum udstyret med et fuldstændigt mål µ. Ved indikatorfunktionen 1 A for en mængde A F forstår man funktionen { 1 t A 1 A ω = t / A, En ikke-negativ funktion f : [, [ kaldes simpel, hvis den kan skrives på formen f ω = k c i 1 Ai ω ω, i=1 hvor, for et k 1, mængderne A 1,..., A k er disjunkte F-målelige funktioner med forening en såkaldt brolægning af, og hvor målet µa i < hvis c i = for et i = 1,..., k. Vi indfører integralet af en simpel funktion ved at sætte f ω dµω = k c i µa i i=1 og bemærker, at integralet for c i, i = 1,..., k er arealet under grafen for f. Man indser endvidere, at mængden af simple funktioner er et underrum og at a f + bgω dµω = a f ω dµω + b gω dµω for vilkårlige simple funktioner f og g. Endelig gælder der f g f ω dµω gω dµω for simple funktioner f og g. DEFINITION 1.9 Ved et net af funktioner f i i I forstår man en indiceret familie af funktioner for hvilken indeksmængden I er ordnet på en sådan måde, at der til vilkårlige i, j I findes et k I, således at k i og k j. Nettet siges at være opad filtrerende, hvis der til vilkårlige i, j I findes et k I således at både k i, j i og f k max{ f i, f j }. DEFINITION 1.1 En ikke-negativ F-målelig funktion f : [, [ kaldes integrabel, hvis der findes et opad filtrerende net f i i I af simple funktioner og en konstant C > således at f i ω dµω C i I. Vi indfører så integralet af f ved at sætte f ω dµω = sup i I f i ω dµω.

7 1 MÅL OG INTEGRALTEORI 7 Det er naturligvis vigtigt, at det således indførte integral ikke afhænger af det specifikke net f i i I, men det viser sig at gå godt. En vilkårlig funktion f : [, [ kaldes herefter integrabel, hvis den kan skrives som en differens f + f af to integrable ikkenegative funktioner, og vi sætter f ω dµω = f + ω dµω f ω dµω. Mængden af integrable funktioner bliver herved et vektorrum og integralet en lineær funktional med en række behagelige egenskaber. Man skelner ikke mellem to integrable funktioner f og g for hvilke f ω gω dµω =, og sådanne funktioner kaldes ækvivalente. Det er forholdsvis nemt at vise, at f og g er ækvivalente hvis og kun hvis µ {ω f ω = gω} =. Vi udtrykker også dette ved at sige at f ω = gω for næsten alle ω. Mængden af ækvivalensklasser af reelle integrable funktioner på kaldes L 1, µ. Tilsvarende indføres L 2, µ som mængden af kvadratisk integrable funktioner funktioner f hvis kvadrat f 2 er integrabel på. Der gælder, at produktet f g af to kvadratisk integrable funktioner er integrabelt. Mere præcist gælder uligheden 1 f ωgω dµω 1/2 1/2 f ω 2 dµω gω 2 dµω for vilkårlige funktioner f, g L 2, µ. Vektorfunktioner f = f 1,..., f n : R n integreres ved simpelthen at integrere hver koordinatfunktion for sig. Herved indføres rummene L 1, R n, µ og L 2, R n, µ, der også kan skrives L 1, R n og L 2, R n, når der ikke tvivl om identiteten af målet µ.

8 2 TOKATIKE VARIABLE Opgaver til afsnit 1 Opgave 1.1 Vis, at fællesmængden i I F i af en familie {F i i I} af σ-algebraer på en ikke-tom mængde også er en σ-algebra. Opgave 1.2 Lad, F være et målrum og betragt en funktion f : R n. Vis, at mængden F f = { f 1 B B BR n } er en σ-algebra på og at f er U f -målelig. Opgave 1.3 Lad, F være et målrum og betragt en funktion f : R n. Vi lader U = σ { f 1 O O er åben i R n } betegne σ-algebraen på frembragt af originalmængderne ved f af de åbne mængder i R n og sætter herefter A = {B BR n f 1 B U}. 1 Vis, at A indeholder de åbne mængder i R n. 2 Vis, at A er en σ-algebra på R n. 3 Vis, at f er F-målelig blot f 1 O F for enhver åben mængde O R n. 4 Vis, at f 1 BR n = U. 2 tokastiske variable En n-dimensional stokastisk variabel er en F-målelig funktion X = X 1,..., X n : R n defineret på et sandsynlighedsrum, F, P. Fordelingen af en sådan stokastisk variabel er sandsynlighedsmålet µ X på R n defineret ved at sætte µ X B = P[X 1 B] for enhver Borel mængde B BR n. En familie, indiceret ved en indeksmængde I, af n-dimensionale stokastiske variable skriver vi på formen X i i I idet for i I og ω. X i ω = X 1i ω,..., X ni ω R n DEFINITION 2.1 Den karakteristiske funktion for en stokastisk variabel X : R n er den komplekse funktion φ X : R n C, som vi indfører ved at sætte φ X u = φ X u 1,..., u n = eiu x dµ X x, R n idet µ X er fordelingen af X.

9 2 TOKATIKE VARIABLE 9 Med en sprogbrug som vi ellers ikke skal benytte i disse noter siger man, at φ X er den Fourier transformerede af målet µ X. Det er et generelt resultat at Fourier transformationen er injektiv, og dette medfører at fordelingsmålet µ X er entydigt bestemt alene ud fra kendskabet til den karakteristiske funktion φ X. Ifølge Opgave 2.1 gælder identiteten 2 φ X u 1,..., u n = E [expiu 1 X u n X n ] for en stokastisk variabel. DEFINITION 2.2 Vi siger, at et sæt A 1,..., A k bestående af F-målelige mængder af et sandsynlighedsrum, F, P er uafhængigt, hvis P[A i1 A ip ] = P[A i1 ] P[A ip ] for ethvert delsæt i 1,..., i p af indeksmængden 1,..., k. Tilsvarende siger vi, at en familie af stokastiske variable {X i : R n i I} er uafhængig, hvis ethvert sæt af mængder på formen A i1,..., A ik er uafhængigt for k = 1, 2,... og forskellige sæt af indices i 1,..., i k I, idet vi vælger for ethvert i I. A i σx i = {X 1 i B B BR n } KOROLLAR 2.3 En familie af stokastiske variable {X i : R n i I} på et sandsynlighedsrum, F, P er uafhængig, hvis der for k = 1, 2,... gælder P[X i1 ω F 1,..., X ik ω F k ] = P[X i1 ω F 1 ] P[X ik ω F k ] for vilkårlige Borelmængder F 1,..., F k BR n og forskellige sæt af indices i 1,..., i k I. Ved en simpel udregning, jvf. Opgave 2.3, får vi herefter følgende resultat: ÆTNING 2.4 En familie af stokastiske variable {X i : R n i I} på et sandsynlighedsrum, F, P er uafhængig, hvis og kun hvis der for k = 1, 2,... og forskellige sæt af indices i 1,..., i k I gælder produktformlen φ Z u = φ Xi1 u 1 φ Xik u k for den stokastiske variabel Z : R nk defineret ved at sætte Zω = X i1 ω,..., X ik ω, idet vektoren u = u ij i=1,...,n; j=1,...,k R nk er dobbeltindiceret og vi sætter u j = u 1,j,..., u n,j for j = 1,..., k.

10 2 TOKATIKE VARIABLE Normal- og Gaussisk fordelte stokastiske variable Vi begynder med at give en oversigt over normalfordelingen og multi normalfordelingen. Det tilhørende Teorem 2.6 om formen for den tilhørende karakteristiske funktion gives uden bevis, idet vi ikke skal bruge resultatet til noget. Vi benytter det kun som inspiration til at indføre begrebet Gaussisk fordeling. En stokastisk variabel X : R defineret på et sandsynlighedsrum, F, P kaldes normalfordelt, hvis fordelingen µ X kan skrives på formen µ X B = for en tæthedsfunktion p X givet ved B p X x dx B BR p X x = 1 σ 2π exp x m2 2σ 2, hvor σ > og m er konstanter. I givet fald er middelværdien og variansen Mere generelt indfører vi: E[X] = Var[X] = E[X m 2 ] = R t p X t dt = m R t m 2 p X t dt = σ 2. DEFINITION 2.5 Lad, F, P være et sandsynlighedsrum. En stokastisk variabel X : R n kaldes multi normalfordelt, hvis der findes en vektor m = m 1,..., m n R n og en positiv definit n n matrix A = a ij, således at fordelingen µ X kan skrives på formen 3 µ X B = for en tæthedsfunktion p X givet ved det A p X x 1,..., x n = for x = x 1,..., x n R n. B = p X x 1,..., x n dx 1 dx n B BR n exp 2π n/2 det A exp 2π n/2 1 Ax m x m n x i m i a ij x j m j i,j=1

11 2 TOKATIKE VARIABLE 11 Hvis en stokastisk variabel X = X 1,..., X n : R n er multi normalfordelt, jvf. ovenstående definition, er middelværdierne E[X 1 ],..., E[X n ] = m 1,..., m n og kovariansmatricen C = c ij n i,j=1 = A 1, idet kovarianserne for i, j = 1,..., n. c ij = E[X i m i X j m j ] TEOREM 2.6 Hvis en stokastisk variabel X : R n er multi normalfordelt med middelværdier m = m 1,..., m n og kovariansmatrix C, så er den karakteristiske funktion φ X givet ved φ X u 1,..., u n = exp 1 Cu u + iu m 2 for ethvert sæt u 1,..., u n R n. = exp 1 2 n i,j=1 u i c ij u j + i n i=1 u i m i Bemærk, at vi ved at sætte A = C 1 kan regne baglæns og skrive fordelingen på formen 3. Ved blot at kigge på den karakteristiske funktion kan vi altså direkte aflæse middelværdierne og kovariansmatricen for en multi normalfordelt stokastisk variabel. Herefter benytter vi ovenstående teorem som inspiration til at indføre de såkaldt Gaussisk fordelte stokastiske variable. DEFINITION 2.7 Lad, F, P være et sandsynlighedsrum. En stokastisk variabel X : R n siges at være Gaussisk fordelt, hvis den karakteristiske funktion φ X : R n C kan skrives på formen φ X u 1,..., u n = exp 1 Cu u + iu m 2 4 = exp 1 u 2 i c ij u j + i u i m i n i,j=1 for en vector m = m 1,..., m n R n og en positiv semidefinit n n matrix C = c ij. n i=1

12 2 TOKATIKE VARIABLE 12 Den eneste forskel i forhold til de allerede indførte multi normalfordelte stokastiske variable er at matricen C kun antages at være positiv semidefinit. En Gaussisk fordelt stokastisk variabel med karakteristisk funktion skrevet på formen 4 med positiv definit matrix C er altså multi normalfordelt, og dermed er m vektoren af middelværdier og C kovariansmatricen. Ved et simpelt approximationsargument følger herefter, at også for en vilkårlig Gaussisk fordelt stokastisk variabel med karakteristisk funktion skrevet på formen 4 er m vektoren af middelværdier og C kovariansmatricen. KOROLLAR 2.8 Lad X 1 ω,..., X k ω : R n være stokastiske variable på et sandsynlighedsrum, F, P og betragt den stokastiske variable Z : R nk defineret ved at sætte Zω = X 1 ω,..., X k ω ω Hvis Z er Gaussisk fordelt med middelværdier m ij for i = 1,..., n og j = 1,..., k og de forskellige komponenter i Z er ukorrelerede, dvs. 5 CovX i1 j 1, X i2 j 2 = E[X i1 j 1 m i1 j 1 X j2 i 2 m i2 j 2 ] = for i 1, j 1 = i 2, j 2, så er familien af stokastiske variable X 1 ω,..., X k ω uafhængig. Proof: Idet Z er Gaussisk fordelt har den karakteristiske funktion φ Z formen φ Z u = exp 1 Cu u + iu m 2 idet vektoren u = u ij i=1,...,n; j=1,...,k er dobbeltindiceret og C betegner kovariansmatricen. Ifølge 5 er C en diagonalmatrix skrevet på blokformen C 1 O n O n O n C 2 O n C =......, O n O n C k hvor C j er en diagonalmatrix med diagonalelementer c ij = Var[X ij ω] for i = 1,..., n og j = 1,..., k. Heraf fremgår at det indre produkt Cu u = k j=1 C j u j u j, idet vi sætter u j = u 1j,..., u nj R n for j = 1,..., k. ætter vi også m j = m 1j,..., m nj for j = 1,..., k kan vi sammenfattende skrive den karakteristiske funktion φ Z u = exp 1 k k Cj u 2 j u j + i u j m j = φ X1 u 1 φ Xk u k, j=1 og dermed er familien X 1 ω,..., X k ω uafhængig ifølge ætning 2.4. j=1 QED

13 2 TOKATIKE VARIABLE Betingede forventninger TEOREM 2.9 Lad, F, P være et sandsynlighedsrum udstyret med en ekstra σ-algebra G F. Til enhver stokastisk variabel X L 2, R n findes der en entydigt bestemt stokastisk variabel E[X G] L 2, R n, kaldet forventningen til X betinget af σ-algebraen G, for hvilken i E[X G] er G-målelig ii For enhver G-målelig funktion Y L 2, R n gælder der E[X G] Yω dpω = X Yω dpω Proof: Mængden af ækvivalensklasser af kvadratisk integrable G-målelige funktioner er et afsluttet underrum U af L 2, R n. Lad Φ : L 2, R n U betegne den ortogonale projektion på U og sæt E[X G] = ΦX X L 2, R n. Med denne definition af E[X G] følger i umiddelbart, og idet E[X G] Yω dpω = ΦX Y L 2,R n = X ΦY L 2,R n = X Y L 2,R n = X Yω dpω for enhver G-målelig funktion Y L 2, R n, følger også ii. Hvis betingelserne også er opfyldt for en anden G-målelig funktion Z L 2, R n, gælder der åbenbart E[X G] Z Y ω dpω = for enhver G-målelig funktion Y L 2, R n. Ved specielt at vælge Y = E[X G] Z, får vi hermed Z = E[X G]. QED Der findes en udgave af ovenstående teorem, som kun kræver at X L 1, R n. Men denne lidt finere sætning får vi ikke brug for. ÆTNING 2.1 Lad, F, P være et sandsynlighedsrum udstyret med en ekstra σ-algebra G F. Der gælder

14 2 TOKATIKE VARIABLE 14 i E[aX + by G] = ae[x G] + be[y G] ii E[E[X G] G] = E[X G] iii E[X G] = X hvis X er G-målelig iv E[X G] = E[X] hvis X er uafhængig af G v E[X Y G] = E[X G] Y hvis Y er G-målelig for vilkårlige X, Y L 2, R n og konstanter a, b R. Proof: Egenskaberne i, ii og iii følger direkte af karakteristikken af E[X G] som værende billedet ΦX af X under den ortogonale projection Φ : L 2, R n U. Hvis X er uafhængig af G gælder E[X G] Yω dpω = = E[X] Yω dpω X Yω dpω = E[X] E[Y] for enhver G-målelig funktion Y L 2, R n. Ved specielt at vælge Y = E[X G] E[X], indser vi at E[X G] = E[X], hvoraf iv. Hvis endelig Y er G-målelig, gælder der = E[X Y G]ωZω dpω = E[X G] YZω dpω = X YωZω dpω = E[X G] YωZω dpω X YZω dpω for enhver G-målelig funktion Z L 2, R, idet YZ er den G-målelige funktion YZω = Y 1 ωzω,..., Y n ωzω L 2, R n. Ved specielt at vælge Z = E[X Y G] E[X G] Y får vi E[X Y G] = E[X G] Y, hvormed v er vist. QED

15 3 BROWNKE BEVÆGELER Opgaver til afsnit 2 Opgave 2.1 formen Vis, at den karakteristiske funktion for en stokastisk variabel kan skrives på φ X u 1,..., u n = E [expiu 1 X u n X n ]. Opgave 2.2 Lad X, Y : R være to reelle stokastiske variable på et sandsynlighedsrum, F, P. Vis at middelværdien E[XY] = E[X] E[Y], såfremt X, Y er uafhængig, og X og Y har endelige middelværdier. Opgave 2.3 Bevis ætning 2.4. Opgave 2.4 Lad X : R n være en Gaussisk fordelt stokastisk variabel, hvis karakteristiske funktion φ X : R n C er skrevet på formen φ X u 1,..., u n = exp 1 Cu u + iu m, 2 hvor m = m 1,..., m n R n og C er en positiv semidefinit n n matrix. Vis, at m er vektoren af middelværdier og C er kovariansmatricen. Opgave 2.5 Lad X, Y : R n være to stokastiske variable på et sandsynlighedsrum, F, P, og antag at den stokastiske variabel Zω = Xω, Yω : R 2n er Gaussisk fordelt. Vis, at for vilkårlige λ, µ R er linearkombinationen λx + µy : R n også en Gaussisk fordelt stokastisk variabel. Vink: Benyt sammenhængen i ligning Brownske bevægelser 3.1 tokastiske processer DEFINITION 3.1 Lad, F, P være et sandsynlighedsrum. Vi kalder en stokastisk variabel X : [, [ R n defineret på produktet [, [ for en n-dimensional stokastisk proces på, idet vi udstyrer [, [ med produkt σ-algebraen B[, [ F.

16 3 BROWNKE BEVÆGELER 16 Vi kan betragte en stokastisk proces som en tidsafhængig bølge af stokastiske variable, idet afbildningen ω X t ω = Xt, ω for et fast t [, [ er en stokastisk variabel på. For et fast ω kaldes funktionen en bane for X. [, [ t X t ω DEFINITION 3.2 En n-dimensional stokastisk process Xt, ω på et sandsynlighedsrum, F, P kaldes en Gaussisk proces, hvis for ethvert k = 1, 2,... og ethvert sæt t 1 t 2 t k den stokastiske variable Z : R nk givet ved er Gaussisk fordelt. Zω = Xt 1, ω,..., Xt k, ω DEFINITION 3.3 En k-dimensional fordeling af en stokastisk proces X : [, [ R n er for k 1 og t 1,..., t k [, [ defineret som det mål µ t1,...,t k på R nk for hvilket µ t1,...,t k F 1 F k = P[X t1 ω F 1,..., X tk ω F k ] for ethvert valg af mængder F 1,..., F k BR n. Vi noterer at idet P[X t1 ω F 1,..., X tk ω F k ] = P [X t1 ω,..., X tk ω F 1 F k ] er µ t1,...,t k åbenbart fordelingen af den nk-dimensionale stokastiske variable Zω = Xt 1, ω,..., Xt k, ω R n R k = R nk. Vi kalder målene µ t1,...,t k for de endelig-dimensionale fordelinger hørende til den stokastiske proces X. En berømt sætning af Kolmogorov sikrer, at der til ethvert sæt af mål µ t1,...,t k, parametriseret ved t 1,..., t k [, [ for k = 1, 2,... og opfyldende to simple konsistensbetingelser 1, findes et sandsynlighedsrum, F, P og en stokastisk proces X : [, [ R n, som har de givne mål µ t1,...,t k som endelig-dimensionale fordelinger. Vi skal dog ikke studere denne teori nærmere, men udelukkende benytte Kolmogorovs resultat til at indføre den Brownske bevægelse. 1 Kolmogorov 1: ν tχ1,...,t χk F 1 F k = ν t1,...,t k F χ 1 1 F χ 1 k for enhver permutation χ af {1,..., k}. Kolmogorov 2: µ t1,...,t k F 1 F k = ν t1,...,t k,t k+1,...,t k+m F 1 F k R n R n for ethvert m = 1, 2,....

17 3 BROWNKE BEVÆGELER Konstruktion af den Brownske bevægelse Vi indfører for t > og x R n tæthedsfunktionen p x t, y = 2πt n/2 x y 2 6 exp 2t y R n. Idet der henvises til opgaverne noterer vi at 7 samt at 8 R n p xt, y dy = 1 R n f yp xt, y dy t f x for enhver kontinuert funktion f på R n med kompakt støtte. For t 1 t 2 t k indfører vi et mål ν t1,...,t k på R nk ved først at sætte 9 µ t1,...,t k F 1 F k = p t 1, x 1 p x1 t 2 t 1, x 2 p x t k t, x k dx 1 dx k F 1 F k for mængder F 1,..., F k BR n og derpå udvide µ t1,...,t k til produkt σ-algebraen. Hvis der er lighedstegn t i = t i+1 for et eller flere i benyttes fortolkningen i 8. Derefter udvides definitionen af µ t1,...,t k til vilkårlige følger t 1,..., t k ved at benytte Kolmogorovs første konsistensbetingelse. Endelig følger Kolmogorovs anden konsistensbetingelse af 7. Vi har hermed etableret følgende: TEOREM 3.4 Der findes et sandsynlighedsrum, F, P og en stokastisk proces hvis endelig dimensionale fordelinger opfylder B : [, [ R n, P[B t1 ω F 1,..., B tk ω F k ] = µ t1,...,t k F 1 F k for vilkårlige mængder F 1,..., F k BR n, idet målene µ t1,...,t k er givet ved 9. Vi kalder den ovenfor indførte stokastiske proces B t ω for en version af den Brownske bevægelse med start i nulvektoren i R n. Den er ikke entydigt defineret. Men kunne vi ikke stille det ekstra krav, at banerne [, [ t B t ω

18 3 BROWNKE BEVÆGELER 18 er kontinuerte for næsten alle ω? Dette er desværre meningsløst, idet mængden af ω, for hvilke banen t B t ω er kontinuert, i almindelighed ikke er en målelig mængde. Men vi kan omformulere kravet lidt og spørge, om der findes en anden stokastisk proces ˆB t ω med overalt kontinuerte baner, således at 1 P [ {ω B t ω = ˆB t ω} ] = 1 t. Bemærk, at en stokastisk proces ˆB t ω som opfylder 1 har de samme endelig-dimensionale fordelinger som B t ω. Kolmogorov har vist, at der findes en og essentielt kun en Brownsk bevægelse, som opfylder dette ekstra krav. I det tilfælde kan identificeres med mængden C[, [, R n af kontinuerte funktioner på intervallet [, [ med værdier i R n, og banen t ˆB t ω for den kontinuerte version af den Brownske bevægelse B t ω er så simpelthen identisk med den kontinuerte funktion ω C[, [, R n. 3.3 ætninger om den Brownske bevægelse Lad os for et fast k 1 og t 1 t 2 t k betragte den nk-dimensionale stokastiske variable Z : R nk givet ved Zω = Bt 1, ω,..., Bt k, ω R nk. Fordelingen af Z er den endelig-dimensionale fordeling µ t1,...,t k af den n-dimensionale Brownske bevægelse, hvoraf følger at middelværdien [ ] n k 11 E exp i u ij B i t j, ω = eiu x dµ t1,...,t R nk k x i=1 j=1 idet vektorerne u = u ij i=1,...,n; j=1,...,k og x = x ij i=1,...,n; j=1,...,k er dobbelt indicerede og skalarproduktet u x = n k i=1 j=1 u ij x ij. Lad os begynde med at analysere tilfældet k = 1. Udtrykket 11 antager så formen [ ] n E exp i u i1 B i t 1, ω = eiu 1 x 1 dµ t1 x 1 = eiu 1 x 1 p t 1, x 1 dx 1 R n R n i=1 idet vi sætter u 1 = u 11,..., u n1 og x 1 = x 11,..., x n1. Vi omskriver integranden e iu 1 x 1 p t 1, x 1 = 2πt 1 n/2 exp iu 11 x u n1 x n1 x x2 n1 2t 1 = 2πt 1 n/2 exp 1 x11 it 1 u x n1 it 1 u n1 2 t 1 2t 1 2 u u2 11

19 3 BROWNKE BEVÆGELER 19 ved hjælp af et af de ældste matematiske trick. Det kaldes fuldendelsen af kvadratet, og ideen går mere end 2.5 år tilbage i tiden. Vi kan herefter foretage variabelskiftene x 11 x 11 + it 1 u 11, x 21 x 21 + it 1 u 21,..., x n1 x n1 + it 1 u n1 og får herved omskrevet integralet til udtrykket 2πt 1 n/2 e t 1u u2 n1 /2 R n e x x2 n1 /2t 1 dx 11 dx n1 = e t 1u u2 n1 /2. Vi har altså vist ved at sætte t = t 1 og u i = u i1 for i = 1,..., n at den karakteristiske funktion for den stokastiske variabel Zω = Bt, ω = B 1 t, ω,..., B n t, ω er givet ved udtrykket φ Z u 1,..., u n = E [ exp i n i=1 u i B i t, ω ] = exp t 2 u u2 n. Den n-dimensionale Brownske bevægelse er altså Gaussisk fordelt med middelværdierne og kovariansmatrix E[B 1 t, ω],..., E[B n t, ω] =,..., n Cov[B i t, ω, B j t, ω] = ti n i,j=1 idet I n betegner n n enhedsmatricen. Mere generelt gælder der: TEOREM 3.5 For k 1 og t 1 t 2 t k er den karakteristiske funktion for den nk-dimensionale stokastiske variable Z : R nk defineret ved givet ved udtrykket 12 φ Z u = E [ Zω = Bt 1, ω,..., Bt k, ω R nk exp i n k i=1 j=1 u ij B i t j, ω ] = exp 1 Cu u 2, hvor u = u ij i=1,...,n; j=1,...,k og blok matricen t 1 I n t 1 I n t 1 I n t 1 I n t 2 I n t 2 I n 13 C = t 1 I n t 2 I n t k I n er positiv semidefinit.

20 3 BROWNKE BEVÆGELER 2 Den n-dimensionale Brownske bevægelse er altså en Gaussisk proces med middelværdier nul og matricen C i 13 er en kovariansmatrix. pecielt er Cov[B i t, ω, B j s, ω] = i = j; t, s og Cov[B i t, ω, B i s, ω] = min{t, s} i = 1,..., n. Proof: Vi har allerede formen 12 for den karakteristiske funktion i tilfældet k = 1 og vilkårligt n. Det generelle tilfælde følger på tilsvarende vis ved induktion efter k. Vi mangler så blot at vise, at matricen C i 13 er positiv semidefinit. En lille overvejelse viser, at det er ækvivalent med at k k matricen t 1 t 1 t 1 t 1 t 2 t 2 A k t 1, t 2,..., t k = t 1 t 2 t k er positiv semidefinit. Matricen P k = er positiv semidefinit k 1 P k er den 1-dimensionale projektion på vektoren 1, 1,..., 1. Hvis vi for et vilkårligt fast k antager matrixuligheden A r 2,..., r k r 2 P for vilkårlige r 2 r k så gælder der åbenbart r 1 r 1 r 1 r 1 A k r 1, r 2,..., r k = r 1 r 2 r r 2 r k r 1P k for vilkårlige r 1 r 2 r k. Induktionsantagelsen er trivielt opfyldt for k = 2, idet r1 r A 2 r 1, r 2 = 1 r r 1 r 1 P 2 2 for vilkårlige r 1 r 2. Dermed har vi ved induktion vist matrixuligheden A k t 1, t 2,..., t k t 1 P k, hvilket er den ønskede påstand. QED

21 4 ITO INTEGRAL 21 KOROLLAR 3.6 Den n-dimensionale Brownske bevægelse har uafhængige tilvækster, hvilket betyder at de stokastiske variable 14 Bt 1, ω, Bt 2, ω Bt 1, ω,..., Bt k, ω Bt, ω er uafhængige for t 1 t 2 t k. Proof: Rækken af tilvækster 14 er Gaussisk fordelt, jvf. Opgave 2.5. Komponenterne i rækken er ukorrelerede, fx er og Cov[B i t 1, ω, B j t 2, ω B j t 1, ω] = δ ij Cov[B i t 1, ω, B i t 2, ω B i t 1, ω] = δ ij t1 min{t 1, t 2 } = Cov[B i t 2, ω B i t 1, ω, B j t 3, ω B j t 2, ω] = δ ij Cov[B i t 2, ω B i t 1, ω, B i t 3, ω B i t 2, ω] = δ ij min{t2, t 3 } min{t 2, t 2 } min{t 1, t 3 } + min{t 1, t 2 } = t 2 t 2 t 1 + t 1 =, hvormed rækken er tilvækster udgør en uafhængig familie, jvf. Korollar 2.8. QED 4 Itos integral 4.1 tokastiske differentialligninger på integralform Vi søger at give mening til en stokastisk differentialligning af formen 15 dx dt = bt, X t + σt, X t W t, hvor funktionen t, ω X t ω er den ukendte stokastiske proces, som vi ønsker at bestemme, og funktionen t, ω W t ω repræsenterer et støjled. Ligningen specificeres ved hjælp af b og σ, som er kendte funktioner af to variable. Vi betragter først en diskret udgave af ligningen ved at indføre tidspunkter = t < t 1 < < t k = t og derpå sætte X j = X tj for j =, 1,..., k, W j = W tj for j =, 1,..., k, t j = t j+1 t j for j =, 1,..., k 1.

22 4 ITO INTEGRAL 22 Vi kan herefter tilnærme 15 med den stokastiske differensligning 16 for j =, 1,..., k 1. Vi vælger støjledet X j+1 X j = bt j, X j t j + σt j, X j W j t j W j t j = W tj t j+1 t j = B tj+1 B tj = B j+1 B j = B j som en tilvækst B tj+1 B tj af den Brownske bevægelse. Dette kan måske synes arbitrært. Hvorfor ikke vælge støjledet som tilvæksten af en anden stokastisk proces? Man kan imidlertid vise, at den Brownske bevægelse er den eneste stokastiske proces, hvis tilvækster har de rimelige og hensigtsmæssige egenskaber, som vi normalt forbinder med et støjled. 2 Herved antager ligning 16 formen 17 X j+1 X j = bt j, X j t j + σt j, X j B j for j =, 1,..., k 1. Vi kan udregne X t som en trumpetsum af tilvækster ved at skrive 18 X t = X k = X + = X + j= X j+1 X j bt j, X j t j + σt j, X j B j. j= j= Vi indfører finheden ρk af inddelingen = t < t 1 < < t k = t ved at sætte ρk = max{t j+1 t j j =, 1..., k 1} og vil undersøge 19 for k, idet inddelingens finhed ρk samtidig antages at gå mod nul. Den første sum er integralet af en simpel funktion, og det konvergerer derfor for ω mod t bs, X s ω ds, såfremt funktionen s bs, X s ω er integrabel. Vi ønsker at indføre et såkaldt stokastisk integralbegreb, således at den anden sum i 19 konvergerer mod t σs, X s db s, idet vi sætter det endnu ikke indførte stokastiske integralbegreb i anførselstegn. åfremt dette projekt lykkes vil vi ved en løsning til den stokastiske differentialligning 15 forstå en stokastisk proces X t som opfylder integralligningen 19 for næsten alle ω. X t ω = X ω + t bs, X s ω ds + t σs, X s db s ω 2 Den Brownske bevægelse har stationære uafhængige tilvækster, middelværdi nul og kontinuert bane t B t ω for ethvert ω.

23 4 ITO INTEGRAL Konstruktion af Itos integral Vi ønsker for < T at definere integralet T f t, ω db t ω ω for en stor klasse af funktioner f : [, T] R. Lad os fx betragte en funktion f af formen 2 f t, ω = e j ω1 [tj,t j+1 [t, j= hvor = t < t 1 < < t k = T og den såkaldte indikatorfunktion for et interval [a, b[ er defineret ved { 1 t [a, b[ 1 [a,b[ t = t / [a, b[, og e 1,..., e er tidsuafhængige stokastiske variable. Vi indser at f t, ω = e j ω for det entydigt bestemte j for hvilket t [t j, t j+1 [. For en sådan funktion f virker det rimeligt at definere 21 T f t, X t db t ω = e j ωb tj+1 ω B tj ω. j= Det stokastiske integral måler således variationen af den Brownske bevægelse henover hvert interval [t j, t j+1 [ og gange denne variation med højden e j ω. Herefter summeres over alle intervallerne. Dette giver en konstruktion af integralbegrebet, som minder om det Riemannintegral, som man kender fra gymnasiet. Forskellen er blot, at man måler variationen af den Brownske bevægelse henover intervallet i stedet for blot at måle intervallængden. Der er imidlertid en alvorlig vanskelighed ved denne konstruktion. om vi skal belyse i det følgende eksempel, kan stokastisk integrationen af funktioner, der tilsyneladende kun afviger en smule fra hinanden, give helt forskellige resultater. EKEMPEL 4.1 Lad os for = t < t 1 < < t k = T sætte ϕ 1 t, ω = ϕ 2 t, ω = j= B tj ω1 [tj,t j+1 [t B tj+1 ω1 [tj,t j+1 [t. j= Dette er funktioner skrevet på formen 2, og den eneste forskel mellem ϕ 1 og ϕ 2 er at den Brownske bevægelse i ϕ 1 tages i begyndelsen af hvert interval, medens den i ϕ 2 tages

24 4 ITO INTEGRAL 24 i endepunktet. Lad os benytte integralbegrebet som indført i 21 og udregne middelværdien [ T ] [ ] E ϕ 1 t, ω db t ω = E B tj ωb tj+1 B tj j= [ ] = E B tj B tj+1 B tj =. j= Derimod er middelværdien [ T ] E ϕ 2 t, ω db t ω = E = [ ] E B tj+1 B tj+1 B tj = j= [ ] B tj+1 ωb tj+1 B tj j= j= [ E B tj+1 B tj 2] = j= t j+1 t j = T, idet vi undervejs har benyttet at middelværdien E[B s B t B s ] = og variansen for s t. E[B t B s 2 ] = t s Det ser ikke godt ud. Hvis vi ønsker at bruge funktionerne i 2 til at approximere sådanne funktioner, som vi måtte ønske at kunne integere med hensyn til den Brownske bevægelse, så er det åbenbart kritisk hvor funktionsværdien beregnes i delintervallerne hørende til en inddeling af definitionsintervallet [, T]. Det er vi ikke vant til fra Riemannintegralet. DEFINITION 4.1 Lad B t ω = B 1 t, ω,..., B n t, ω være den n-dimensionale Brownske bevægelse på sandsynlighedsrummet, F, P. Vi indfører σ-algebraen F n t frembragt af mængderne af formen {ω B s ω F} hvor s t og F BR n. Vi skriver blot F t i tilfældet n = 1. Vi ser, at F n t er den mindste σ-algebra for hvilken afbildningen ω B s ω er F n t - målelig for ethvert s t. Løst sagt betyder det, at en funktion f : R n er F t -målelig, hvis værdien f ω, for næsten alle ω, kan beregnes ud fra kendskabet til værdierne B s ω af den Brownske bevægelse for ethvert s t. Det er altså ikke nødvendigt at kunne se ud i fremtiden for at kunne bestemme værdierne af en F t -målelig funktion. åledes er funktionen f ω = B t/2 ω ω F t -målelig, medens funktionen gω = B t+1 ω ω

25 4 ITO INTEGRAL 25 ikke er F t -målelig. Vi kalder en voksende familie af σ-algebraer for en filtration. Vi skal i disse noter kun beskæftige os med filtrationer af formen {F n t t } for et n 1. DEFINITION 4.2 MARTINGAL En m-dimensional stokastisk proces Xs, ω kaldes for en martingal med hensyn til filtrationen {F n t t }, hvis i Middelværdien E[ Xs, ω ] < for ethvert t. ii For vilkårlige s t er den betingede forventning for næsten alle ω. E[Xt, ω F n s ] = Xs, ω Hvis vejrudsigten er en martingal, så siger den at vejret i morgen bliver ligesom vejret er i dag. TEOREM 4.3 Hver af koordinatprocesserne for den n-dimensionale Brownske bevægelse Bs, ω = B 1 s, ω,..., B n s, ω ω er en martingal med hensyn til filtrationen {F n t t }. Proof: Ifølge Cauchy-chwartz ulighed gælder der E[ B i t, ω ] E[B i t, ω 2 ] = t for ethvert t. For s t og i = 1,..., n gælder der endvidere E[B i t, ω F n s ] = E[B i t, ω B i s, ω + B i s, ω F n s ] = E[B i t, ω B i s, ω F n s ] + E[B i s, ω F n s ] = E[B i t, ω B i s, ω] + B i s, ω = B i s, ω for næsten alle ω, idet vi har benyttet at B i t, ω B i s, ω er uafhængig af F n s og B i s, ω er F n s -målelig. QED Vi er nu i stand til at afgrænse typen af funktioner i 2 på en sådan måde, at vi undgår de problemer, som Eksempel 4.1 illustrerer.

26 4 ITO INTEGRAL 26 DEFINITION 4.4 Lad < T. En funktion f : [, T] R R kaldes simpel, hvis den kan skrives på formen 22 f t, ω = e j ω1 [tj,t j+1 [t, j= hvor = t < t 1 < < t k = T og e j : R er F tj -målelig for j =, 1,..., k 1. Bemærk, at i Eksempel 4.1 er ϕ 1 en simpel funktion, medens ϕ 2 ikke er det. DEFINITION 4.5 En stokastisk proces X : [, [ R n kaldes tilpasset, hvis funktionen er F n t -målelig for ethvert t. ω Xt, ω Vi ser, at en simpel funktion er en tilpasset proces. TEOREM 4.6 ITO IOMETRI For en simpel funktion f t, ω er middelværdien E [ T ] 2 [ T f t, ω db t ω = E ] f t, ω 2 dt. Proof: Vi indfører som tidligere en inddeling = t < t 1 < < t k = T og sætter igen B tj+1 B tj = B j+1 B j = B j j =, 1,..., k 1. Vi benytter også betegnelsen F j for F tj og bemærker at den betingede middelværdi E[ B j F j ] = E[B j+1 B j F j ] = B j B j =, idet den Brownske bevægelse er en martingal. Funktionen f t, ω er simpel og kan derfor skrives på formen 22, hvor funktionen e j : R er F j -målelig for j =, 1,..., k 1. Vi bemærker også at e i e j B i er F j -målelig for i < j, hvormed E[e i e j B i B j ] = E[E[e i e j B i B j F j ]] = E[e i e j B i E[ B j F j ]] = i = j. Endelig beregner vi middelværdien E[e 2 j B j 2 ] = E[E[e 2 j B j 2 F j ]] = E[e 2 j E[ B j 2 F j ]] = t j+1 t j E[e 2 j ].

27 4 ITO INTEGRAL 27 Med disse ingredienser på plads kan vi vise Itos isometri. Idet vi benytter 21 som definition på integralet af den simple funktion f t, ω givet ved 22 får vi E [ T = E = j= ] 2 f t, ω db t ω = E [ e i ωe j ω B i ω B j ω i,j= [ T = E t j+1 t j E[e j ω 2 ] = E ] f t, ω 2 dt, [ 2 e j ωb tj+1 ω B tj ω j= ] = E[e j ω 2 B j 2 ] j= ] t j+1 t j e j ω 2 j= idet det sidste lighedstegn fremgår ved at benytte, at produktet af indikatorfunktioner for disjunkte intervaller er nul. QED DEFINITION 4.7 Lad ν, T betegne mængden af funktioner f : [, T] R for hvilke i f er B[, T] F-målelig. ii ω f t, ω er F t -målelig for ethvert t. [ T ] iii E f t, ω 2 dt <. Idet de simple funktioner 22 ligger tæt i ν, T overvej dette med hensyn til normen [ T ] 1/2 f = E f t, ω 2 dt får vi umiddelbart: KOROLLAR 4.8 Lad f ν, T. Der findes en følge af simple funktioner f n for hvilken f f n for n. Vi kan nu indføre Ito-integralet af en funktion f ν, T. Ifølge ovenstående korollar findes der en følge af simple funktioner f n for hvilken f f n for n. Idet f n f m f n f + f f m

28 4 ITO INTEGRAL 28 følger endvidere at f n f m for n, m. Vi udtrykker dette ved at sige at f n er en Cauchy-følge. Ifølge Itos isometri gælder der endvidere [ T T ] [ 2 T ] 2 E f n t, ω db t ω f m t, ω db t ω = E f n f m t, ω db t ω [ T ] = E f n f m t, ω 2 dt = f n f m 2 for n, m. Heraf følger eksistensen af en stokastisk variabel kaldet Itos integral og benævnt T f t, ω db t ω i L 2, P for hvilken [ T E f t, ω db t ω T ] 2 f n t, ω db t ω for n. Det fremgår endvidere, at integralet ikke afhænger af det specielle valg af følgen f n men kun af grænsefunktionen f. Endvidere konvergerer for næsten alle ω integralet T f n t, ω db t ω T f t, ω db t ω for n. Det er altså funktionerne i ν, T, som kan integreres stokastisk med hensyn til den Brownske bevægelse, og resultatet er en stokastisk variabel i L 2, P. Dette kan synes meget formelt, men giver sjældent nogen problemer i praksis. I gymnasiet bruger vi jo heller ikke definitionen af Riemann-integralet, når man løser en konkret opgave. I stedet benytter man delvis integration eller integration ved substitution kombineret med en liste over kendte stamfunktioner. Vi er imidlertid begrænset af, at man ikke har nogen teori for stokastisk differentiation. Bemærk, at den tilsyneladende differentielle form 15 er et rent symbolsk udtryk, som i virkeligheden dækker over integralligningen 19. Vi skal i næste afsnit indføre Itos lemma, som er det dominerende hjælpemiddel indenfor stokastisk integration. Det er en teknik, som gør det muligt på en enkelt måde at regne konkrete opgaver. Itos lemma har derfor samme praktiske betydning indenfor stokastisk integration som delvis integration og integration ved substitution har det for det sædvanlige deterministiske integral. 4.3 Egenskaber ved Itos integral TEOREM 4.9 Lad R T og lad f, g være funktioner i ν, T. Der gælder følgende:

29 4 ITO INTEGRAL 29 i Indskudsreglen T f t, ω db t ω = R f t, ω db t ω + ii Itos integral er en lineær funktional For vilkårlige konstanter a, b gælder der: T T a f + bgt, ω db t ω = a for næsten alle ω. T R f t, ω db t ω for næsten alle ω. T f t, ω db t ω + b gt, ω db t ω iii Itos [ integral er en martingal T ] E f t, ω db t ω F R = iv Itos [ integral har middelværdi nul T ] E f t, ω db t ω =. R f t, ω db t ω for næsten alle ω. Proof: Vi bemærker først, at iv er en konsekvens af iii. Vi indser herefter, at i, ii og iii følger for vilkårlige funktioner i ν, T, såfremt de blot gælder for simple funktioner. Påstandene i og ii er trivielt opfyldte for simple funktioner. Lad herefter f være en simpel funktion i ν, T på formen f t, ω = e j ω1 [tj,t j+1 [t, j= hvor = t < t 1 < < t k = T og e j : R er F tj -målelig for j =, 1,..., k 1. Der findes åbenbart et j så t j R for j j og t j > R for j > j. Idet Itos integral af den simple funktion f er givet ved T f t, X t db t ω = er den betingede middelværdi [ T ] E f t, ω db t ω F R = = = e j ωb tj+1 ω B tj ω j= e j ω E[B tj+1 ω F R ] E[B tj ω F R ] j= j 1 e j ωb tj+1 ω B tj ω + e j ωb R ω B tj ω j= R f t, ω db t ω

30 4 ITO INTEGRAL 3 for næsten alle ω. Dette følger af at den Brownske bevægelse er en martingal, hvormed { Btj ω j j E[B tj ω F R ] = B R ω j > j for næsten alle ω. Hermed er iii vist. 4.4 En besynderlig formel QED ÆTNING 4.1 Lad f ν, T og sæt e j ω = f t j, ω og B j ω = B tj+1 ω B tj ω for = t < t 1 < < t k = T og ω. Der gælder T e j ω B j ω 2 j= f t, ω dt i L 2, P for k, såfremt inddelingens finhed ρk for k. Proof: Vi udregner E e j B j 2 j= j= 2 e j t j = E[e i e j B i 2 t i B j 2 t j ] i,j= og bemærker at for i < j er middelværdien [ ] E[e i e j B i 2 t i B j 2 t j ] = E E[e i e j B i 2 t i B j 2 t j F tj ] [ ] = E e i e j B i 2 t i E[ B j 2 t j F tj ] Vi får hermed E = = e j B j 2 j= j= 2 e j t j = j= [ ] E e 2 j E[ B j 2 t j 2 F tj ] = j= =. E[e 2 j 3 t j 2 2 t j 2 + t j 2 ] = 2 j= ρke [ ] e 2 j t j j= E[e 2 j B j 2 t j 2 ] [ ] E e 2 j E[ B j 4 2 t j B j 2 + t j 2 F tj ] j= j= E[e 2 j ] t j 2

31 4 ITO INTEGRAL 31 og dette udtryk konvergerer mod nul for k idet [ ] [ T ] E e 2 j t j E at, ω 2 < j= for k. Påstanden følger heraf idet også T e j ω t j j= f t, ω dt i L 2, P for k. QED Vi udtrykker lidt uformelt indholdet af sætningen ved at skrive db t 2 = dt. Dette er første skridt på vejen mod at indføre Itos lemma. 4.5 Itos integral i flere variable Vi har konstrueret Itos integral for funktionerne i νt,, som blev indført i Definition 4.7. Betingelse ii i definitionen kræver at funktionen ω f t, ω er F t -målelig for ethvert t. Endvidere har vi i konstruktionen af Itos integral benyttet at den Brownske bevægelse er en martingal med hensyn til filtrationen {F t t }. Vi har imidlertid ikke benyttet den konkrete definition af σ-algebraen F t for hvert t. Denne fleksibilitet kan vi benytte til at udvide anvendelsesområdet for Itos integral. Det mest nærliggende er at erstatte F t med σ-algebraen F n t frembragt af den n-dimensionale Brownske bevægelse B t ω = B 1 t, ω,..., B n t, ω jvf. Definition 4.1. Den i-te koordinat B i t, ω er nemlig også en martingal med hensyn til filtrationen {F n t t }. Hermed får vi mulighed for at udregne stokastiske integraler af formen t B 1 s, ω db 2 s, ω, som indeholder forskellige komponenter af den n-dimensionale Brownske bevægelse. DEFINITION 4.11 Lad ν m n, T betegne mængden af m n matricer f = f ij t, ω hvis matrixelementer er funktioner f ij : [, T] R for hvilke i f ij er B[, T] F-målelig. ii ω f ij t, ω er F n t -målelig for ethvert t. [ T ] iii E f ij t, ω 2 dt <.

32 5 ITO LEMMA 32 for i = 1,..., m og j = 1,..., n. For f ν m n, T definerer vi det m-dimensionale Ito-integral med n støjkilder repræsenteret ved den n-dimensonale Brownske bevægelse ved at sætte T T f 11 t, ω f 1n t, ω db 1 t, ω f t, ω dbt, ω =... f m1 t, ω f mn t, ω db n t, ω = n T j=1 n T j=1 f 1j t, ω db j t, ω. f mj t, ω db j t, ω og bemærker at resultatet er en m 1 matrix bestående af stokastiske variable i L 2, P. 5 Itos lemma 5.1 Itos lemma i en variabel TEOREM 5.1 Itos lemma Lad X t være en Ito proces givet ved og sæt dx t ω = ut, ωdt + vt, ωdb t ω Y t ω = gt, X t ω, hvor g : [, [ R R er en to gange kontinuert differentiabel funktion. å er Y t også en Ito proces og dy t ω = g 1 t, X tω + g 2 t, X tωut, ω g 22t, X t ωvt, ω 2 dt + g 2t, X t ωvt, ωdb t ω for t og ω. Proof: Vi benytter notationen gt j, X j = gt j+1, X tj+1 ω gt j, X tj ω og omskriver gt, Xω = g, X ω + gt j, X j j=

33 5 ITO LEMMA 33 for = t < t 1 < < t k = t. Herefter benyttes Taylors formel gt j, X j = g 1 t j, X j ω t j + g 2 t j, X j ω X j ω g 11 t j, X j ω t j 2 + g 12 t j, X j ω t j X j g 22 t j, X j ω X j 2 + R j t, X j ω hvor t j = t j+1 t j og X j = X j+1 ω X j ω, og restleddet Dermed er gt, Xω = g, X ω g 11 t j, X j t j 2 + j= R j t, X j ω = o t j 2 + X j ω 2. g 1 t j, X j t j + g 2t j, X j X j j= j= g 12 t j, X j t j X j j= g 22t j, X j X j 2 + j= R j t, X j. j= Den første sum Den anden sum t g 1 t j, X j ω t j g 1 s, X sω ds. j= = g 2t j, X j ω X j ω j= j= t g 2t tj+1 j, X j ω us, X s ω ds + t j g 2s, X s ωus, X s ω ds + t j= g 2t tj+1 j, X j ω vs, X s ω db s ω t j g 2s, X s ωvs, X s ω db s ω For den tredie sum gælder E g j= 2 11 t j, X j t j 2 = E 2 E[g 11 t j, X j 2 ] 1/2 t j 2 j= for ρk. For den fjerde sum gælder [ ] g 11 t i, X i t i 2 g 11 t j, X j t j 2 i,j=

34 5 ITO LEMMA 34 E 2 g 12 t j, X j X j t j j= = E t i t j E[g 12 t i, X i X i g 12 t j, X j X j ] i,j= ρk 2 E g j= t j, X i X j for ρk. Den femte sum kan skrives g 22t j, X j X j 2 = j= +2 j= [ ] g 12 t i, X i X i t i g 12 t j, X j X j t j i,j= g 22t j, X j ut j, ω 2 t j 2 j= g 22t j, X j ut j, ωvt j, ω t j B j + g 22t j, X j vt j, ω 2 B j 2 j= De to første led går mod nul i kvadratisk middel for ρk som ovenfor bemærket, medens det sidste går mod t g 22s, Xsvs, ω 2 ds QED i kvadratisk middel for ρk ifølge det foregående lemma. EKEMPEL 5.1 Vi betragter Ito processen X t = B t B = og funktionen gt, x = 1 2 x2. Ifølge Itos lemma er 1 d 2 B2 t = dy t = 1 2 dt + B t db t Y t = gt, X t, hvormed t B s db s = 1 2 B2 t t 2.

35 5 ITO LEMMA 35 EKEMPEL 5.2 Vi betragter Ito processen X t = B t og funktionen gt, x = tx. Ifølge Itos lemma er d tb t = dy t = B t dt + t db t Y t = gt, X t, hvormed t s db s = tb t t B s ds. EKEMPEL 5.3 Vi betragter Ito processen X t = B t B = og funktionen gt, x = f tx, idet f er en funktion af en variabel. Ifølge Itos lemma er d f tb t = dy t = f tb t dt + f t db t Y t = gt, X t, hvormed t f s db s = f tb t t f sb s ds. 5.2 Itos lemma i flere variable Lad Bt, ω = B 1 t, ω,..., B m t, ω betegne den m-dimensionale Brownske bevægelse. En proces af formen dx 1 t, ω = u 1 t, ω dt + v 11 t, ω db 1 t, ω + + v 1m db m t, ω. dx n t, ω = u n t, ω dt + v n1 t, ω db 1 t, ω + + v nm db m t, ω kaldes en Ito proces, hvis funktionerne v ν m n, og funktionerne u i er tilpassede processer med [ t ] P u i s, ω 2 ds < t = 1. Vi indfører matrix notationen hvor Xt = X 1 t, ω. X n t, ω, u = dxt = u dt + v dbt, u 1 t, ω. u n t, ω, v = v 11 t, ω v 1m t, ω.. v n1 t, ω v nm t, ω

36 5 ITO LEMMA 36 og dbt = db 1 t, ω. db m t, ω. TEOREM 5.2 Lad være en n-dimensional Ito proces og lad dxt = u dt + v dbt gt, x = gt, x 1,..., x n = g 1 t, x,..., g p t, x være en vektor funktion i C 2 [, [ R n, R p. å er en p-dimensional Ito proces hvor gq n dy q = t t, X + i=1 + n i=1 Yt, ω = gt, Xt g q x i t, Xu i n i,j=1 g q x i t, X v i1 db 1 t + + v im db m t for q = 1,..., p. Dette kan skrives forkortet som dy q = g n q t t, X dt + g q t, X dx x i + 1 i=1 i 2 for q = 1,..., p, idet man benytter regnereglerne 2 g q t, Xv x i x i1 v j1 + + v im v jm dt j. n i,j=1 2 g q x i x j t, X dx i dx j dt dt =, dt db i =, db i db j = δ ij dt i, j = 1,..., n. Kiyosi Ito blev født den 7. september 1915 og var i perioden professor ved Kyoto Universitet. Ito besøgte Aahus Universitet som gæsteprofessor i perioden Jeg husker, at Ito ved sin afskedsforelæsning i 1979 fortalte om, hvorledes hans tre døtre som børn havde spurgt, hvorfor far hver dag tegner blæksprutter. Dette er naturligvis en henvisning til en grafisk repræsentation af en variabel, som udvikler sig efter en stokastisk differentialligning - det som vi i dag kalder en Ito proces.

37 6 TOKATIKE DIFFERENTIALLIGNINGER Opgaver til afsnit 5 Opgave 5.1 Vi betragter processen X t ω = exp t 2 + B tω t T, idet B t er en 1-dimensional Brownsk bevægelse med B =. ivis at X t er en Itoproces med dx t = exp t 2 + B t db t Vink: Benyt Itos lemma på funktionen gt, x = e t/2 e x. iiredegør for at X t er en martingal. iiibestem middelværdien E[X t ] idet det oplyses at E[B t ] = expt/2. ivvis at den betingede forventning Vink: Benyt 2. E[expB t F s ] = e t s/2 expb s s t T. 6 tokastiske differentialligninger 6.1 Den geometrisk Brownske bevægelse TEOREM 6.1 GEOMETRIK BROWNK BEVÆGELE Lad r og σ være reelle konstanter. Den stokastiske differentialligning d t = r t dt + σ t db t har løsningerne t = exp r σ 2 /2t + σb t t for >. Middelværdien er E[ t ] = e rt og variansen Var[ t ] = 2 e2rt e σ2t 1 for t. Proof: I intervaller [, t] hvor s > benytter vi Itos lemma for funktionen gs, x = log x x > og sætter Y s ω = gs, s ω = log s ω. Vi udregner g 1 s, x =, g 2s, x = 1 x, g 22s, x = 1 x 2

38 6 TOKATIKE DIFFERENTIALLIGNINGER 38 og får heraf hvormed Hermed er dy s = 1 s r s s Y t Y = σ 2 2 s t ds + 1 s σ s db s = r σ 2 /2 ds + σ db s dy s ds = r σ 2 /2t + σb t. t = expy t = exp r σ 2 /2t + σb t og det fremgår at t > for alle t. Middelværdien udregnes til E[ t ] = exp r σ 2 /2t E[expσB t ] = exp r σ 2 /2t exp σ 2 /2t = e rt og variansen [ Var[ t ] = E[ t E[ t ] 2 ] = E exp r ] σ 2 /2t + σb t e rt 2 [ ] 2 = 2e2rt E exp σ 2 t/2 + σb t 1 [ ] = 2e2rt E exp σ 2 t + 2σB t exp σ 2 t/2 + σb t = 2e2rt e σ2t e 4σ2t/ e σ2t/2 e σ2 t/2 = 2 e2rt e σ2t 1. QED EKEMPEL 6.1 Vi betragter en aktie, som til tiden t betaler en stokastisk dividende x t bestemt ved en geometrisk Brownsk bevægelse dx t = αx t dt + σx t db t med driftsled α og volatilitet σ >. Hvis den konstante kontinuerte diskonteringsrente r > α, så er den forventede nutidsværdi af betalingsstrømmen givet ved udtrykket [ ] [ ] E x t e rt dt = E x exp α σ 2 /2t + σb t e rt dt = x [ ] E exp α r σ 2 /2t + σb t dt = x e α rt dt = x r α. Vi vil derfor gerne købe aktien, hvis kursværdien x r α 1.

Eksamen 2014/2015 Mål- og integralteori

Eksamen 2014/2015 Mål- og integralteori Eksamen 4/5 Mål- og integralteori Københavns Universitet Institut for Matematiske Fag Formalia Eksamensopgaven består af 4 opgaver med ialt spørgsmål Ved bedømmelsen indgår de spørgsmål med samme vægt

Læs mere

Lineære normale modeller (1) udkast. 1 Flerdimensionale stokastiske variable

Lineære normale modeller (1) udkast. 1 Flerdimensionale stokastiske variable E6 efterår 999 Notat 8 Jørgen Larsen 22. november 999 Lineære normale modeller ) udkast Ved hjælp af lineær algebra kan man formulere og analysere de såkaldte lineære normale modeller meget overskueligt

Læs mere

standard normalfordelingen på R 2.

standard normalfordelingen på R 2. Standard normalfordelingen på R 2 Lad f (x, y) = 1 x 2 +y 2 2π e 2. Vi har så f (x, y) = 1 2π e x2 2 1 2π e y2 2, og ved Tonelli f dm 2 = 1. Ved µ(a) = A f dm 2 defineres et sandsynlighedsmål på R 2 målet

Læs mere

Indledning. 1 Martingalerepræsentationssætningen

Indledning. 1 Martingalerepræsentationssætningen Indledning I disse noter vil uddybe nogle af Øksendals resultater i afsnittene 4 og 7 samt give andre beviser for dem. Disse resultater er gennemgået til forelæsningerne. 1 Martingalerepræsentationssætningen

Læs mere

13 Markovprocesser med transitionssemigruppe

13 Markovprocesser med transitionssemigruppe 13 Markovprocesser med transitionssemigruppe I nærværende kapitel vil vi antage at tilstandsrummet er polsk, hvilket sikrer, at der findes regulære betingede fordelinger. Vi skal se på eksistensen af Markovprocesser.

Læs mere

Den Brownske Bevægelse

Den Brownske Bevægelse Den Brownske Bevægelse N.J. Nielsen 1 Notation I dette notesæt vil vi generelt benytte samme notation som i det øvrige undervisningsmateriale i MM23. For ethvert n N betegner B n Borelalgebraen på R, og

Læs mere

Supplerende opgaver. S1.3.1 Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at

Supplerende opgaver. S1.3.1 Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at Supplerende opgaver Analyse Jørgen Vesterstrøm Forår 2004 S.3. Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at (A B C) (A B C) (A B) C og find en nødvendig og tilstrækkelig betingelse for at der gælder lighedstegn

Læs mere

Hilbert rum. Chapter 3. 3.1 Indre produkt rum

Hilbert rum. Chapter 3. 3.1 Indre produkt rum Chapter 3 Hilbert rum 3.1 Indre produkt rum I det følgende skal vi gøre brug af komplekse såvel som reelle vektorrum. Idet L betegner enten R eller C minder vi om, at et vektorrum over L er en mængde E

Læs mere

Wigner s semi-cirkel lov

Wigner s semi-cirkel lov Wigner s semi-cirkel lov 12. december 2009 Eulers Venner Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet Diagonalisering af selvadjungeret matrix Lad H være en n n matrix med komplekse

Læs mere

Momenter som deskriptive størrelser. Hvad vi mangler fra onsdag. Momenter for sandsynlighedsmål

Momenter som deskriptive størrelser. Hvad vi mangler fra onsdag. Momenter for sandsynlighedsmål Hvad vi mangler fra onsdag Momenter som deskriptive størrelser Sandsynlighedsmål er komplicerede objekter de tildeler numeriske værdier til alle hændelser i en σ-algebra. Vi har behov for simplere, deskriptive

Læs mere

Hvad vi mangler fra onsdag. Vi starter med at gennemgå slides fra onsdag.

Hvad vi mangler fra onsdag. Vi starter med at gennemgå slides fra onsdag. Hvad vi mangler fra onsdag Vi starter med at gennemgå slides 34-38 fra onsdag. Slide 1/17 Niels Richard Hansen MI forelæsninger 6. December, 2013 Momenter som deskriptive størrelser Sandsynlighedsmål er

Læs mere

MM501 forelæsningsslides

MM501 forelæsningsslides MM501 forelæsningsslides uge 40, 2010 Produceret af Hans J. Munkholm bearbejdet af JC 1 Separabel 1. ordens differentialligning En generel 1. ordens differentialligning har formen s.445-8 dx Eksempler

Læs mere

Gult Foredrag Om Net

Gult Foredrag Om Net Gult Foredrag Om Net University of Aarhus Århus 8 th March, 2010 Introduktion I: Fra Metriske til Topologiske Rum Et metrisk rum er en mængde udstyret med en afstandsfunktion. Afstandsfunktionen bruges

Læs mere

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable Landmålingens fejlteori - lidt om kurset Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Kursusholder

Læs mere

Reeksamen 2014/2015 Mål- og integralteori

Reeksamen 2014/2015 Mål- og integralteori Reeksamen 4/5 Mål- og integralteori Københavns Universitet Institut for Matematiske Fag Formalia Eksamensopgaven består af 4 opgaver med ialt spørgsmål. Ved bedømmelsen indgår de spørgsmål med samme vægt.

Læs mere

Taylors formel. Kapitel Klassiske sætninger i en dimension

Taylors formel. Kapitel Klassiske sætninger i en dimension Kapitel 3 Taylors formel 3.1 Klassiske sætninger i en dimension Sætning 3.1 (Rolles sætning) Lad f : [a, b] R være kontinuert, og antag at f er differentiabel i det åbne interval (a, b). Hvis f (a) = f

Læs mere

Elementær sandsynlighedsregning

Elementær sandsynlighedsregning Elementær sandsynlighedsregning Sandsynlighedsbegrebet Et udfaldsrum S er mængden af alle de mulige udfald af et eksperiment. En hændelse A er en delmængde af udfaldsrummet S. Den hændelse, der ikke indeholder

Læs mere

Sandsynlighedsregning Oversigt over begreber og fordelinger

Sandsynlighedsregning Oversigt over begreber og fordelinger Tue Tjur Marts 2007 Sandsynlighedsregning Oversigt over begreber og fordelinger Stat. MØK 2. år Kapitel : Sandsynlighedsfordelinger og stokastiske variable En sandsynlighedsfunktion på en mængde E (udfaldsrummet)

Læs mere

En martingalversion af CLT

En martingalversion af CLT Kapitel 11 En martingalversion af CLT Når man har vænnet sig til den centrale grænseværdisætning for uafhængige, identisk fordelte summander, plejer næste skridt at være at se på summer af stokastiske

Læs mere

MM501/MM503 forelæsningsslides

MM501/MM503 forelæsningsslides MM501/MM503 forelæsningsslides uge 50, 2009 Produceret af Hans J. Munkholm 1 Separabel 1. ordens differentialligning En generel 1. ordens differentialligning har formen dx Eksempler = et udtryk, der indeholder

Læs mere

Analyse 2. Bevis af Fatous lemma (Theorem 9.11) Supplerende opgave 1. Øvelser

Analyse 2. Bevis af Fatous lemma (Theorem 9.11) Supplerende opgave 1. Øvelser Analyse 2 Øvelser Rasmus Sylvester Bryder 24. og 27. september 203 Bevis af Fatous lemma (Theorem 9.) Hvis (u j ) j er en følge af positive, målelige, numeriske funktioner (dvs. med værdier i [, ]) over

Læs mere

hvor a og b er konstanter. Ved middelværdidannelse fås videre

hvor a og b er konstanter. Ved middelværdidannelse fås videre Uge 3 Teoretisk Statistik. marts 004. Korrelation og uafhængighed, repetition. Eksempel fra sidste gang (uge ) 3. Middelværdivektor, kovarians- og korrelationsmatrix 4. Summer af stokastiske variable 5.Den

Læs mere

En martingalversion af CLT

En martingalversion af CLT Kapitel 9 En martingalversion af CLT Når man har vænnet sig til den centrale grænseværdisætning for uafhængige, identisk fordelte summander, plejer næste skridt at være at se på summer af stokastiske variable,

Læs mere

DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof

DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof Preben Alsholm Efterår 2010 1 Hovedpunkter fra forårets pensum 11 Taylorpolynomium Taylorpolynomium Det n te Taylorpolynomium for f med udviklingspunkt x 0 : P

Læs mere

Module 1: Lineære modeller og lineær algebra

Module 1: Lineære modeller og lineær algebra Module : Lineære modeller og lineær algebra. Lineære normale modeller og lineær algebra......2 Lineær algebra...................... 6.2. Vektorer i R n................... 6.2.2 Regneregler for vektorrum...........

Læs mere

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians. Eksempler fra sidst. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians. Eksempler fra sidst. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål Program Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians Helle Sørensen Uge 6, onsdag I formiddag: Tætheder og fordelingsfunktioner kort resume fra i mandags og et par eksempler mere om sammenhængen

Læs mere

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3 Oversigt [LA], 2, 3, [S] 9.-3 Nøgleord og begreber Koordinatvektorer, talpar, taltripler og n-tupler Linearkombination Underrum og Span Test linearkombination Lineær uafhængighed Standard vektorer Basis

Læs mere

Fejlforplantning. Landmålingens fejlteori - Lektion 5 - Fejlforplantning. Repetition: Varians af linear kombination. Eksempel: Vinkelberegning

Fejlforplantning. Landmålingens fejlteori - Lektion 5 - Fejlforplantning. Repetition: Varians af linear kombination. Eksempel: Vinkelberegning Fejlforplantning Landmålingens fejlteori Lektion 5 Fejlforplantning - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/undervisning/lf13 Landmåling involverer ofte bestemmelse af størrelser som ikke kan

Læs mere

Definition: Normalfordelingen. siges at være normalfordelt med middelværdi µ og varians σ 2, hvor µ og σ er reelle tal og σ > 0.

Definition: Normalfordelingen. siges at være normalfordelt med middelværdi µ og varians σ 2, hvor µ og σ er reelle tal og σ > 0. Landmålingens fejlteori Lektion 2 Transformation af stokastiske variable - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/undervisning/lf12 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Repetition:

Læs mere

5.3 Konvergens i sandsynlighed Konvergens i sandsynlighed 55. Hvis vi regner den karakteristiske funktion for X, v ud i argumentet 1, fås

5.3 Konvergens i sandsynlighed Konvergens i sandsynlighed 55. Hvis vi regner den karakteristiske funktion for X, v ud i argumentet 1, fås 5.3. Konvergens i sandsynlighed 55 BEVIS: Lad φ 1, φ 2,... og φ være de karakteristiske funktioner for X 1, X 2,... og X. Hvis vi regner den karakteristiske funktion for X, v ud i argumentet 1, fås φ X,v

Læs mere

Den todimensionale normalfordeling

Den todimensionale normalfordeling Den todimensionale normalfordeling Definition En todimensional stokastisk variabel X Y siges at være todimensional normalfordelt med parametrene µ µ og når den simultane tæthedsfunktion for X Y kan skrives

Læs mere

Kvantitative Metoder 1 - Forår Dagens program

Kvantitative Metoder 1 - Forår Dagens program Dagens program Kontinuerte fordelinger Simultane fordelinger Kovarians og korrelation Uafhængighed Betingede fordelinger - Middelværdi og varians - Sammenhæng med uafhængighed 1 Figur 1: En tæthedsfunktion

Læs mere

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning. Eksempler. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning. Eksempler. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål Program Statistik og Sandsynlighedsregning Sandsynlighedstætheder og kontinuerte fordelinger på R Varians og middelværdi Normalfordelingen Susanne Ditlevsen Uge 48, tirsdag Tætheder og fordelingsfunktioner

Læs mere

z 1 = z 1z 1z 1 z 1 2 = z z2z 1 z 2 2

z 1 = z 1z 1z 1 z 1 2 = z z2z 1 z 2 2 M å l e p u n k t R i e m a n n s k G e o m e t r i E 8 J a ko b L i n d b l a d B l a ava n d 2 5 3 6 7 5 27 oktober 28 I n s t i t u t fo r M at e m at i s k e Fag A a r h u s U n i v e r s i t e t indledning

Læs mere

Elementær sandsynlighedsregning

Elementær sandsynlighedsregning Elementær sandsynlighedsregning Sandsynlighedsbegrebet Et udfaldsrum S er mængden af alle de mulige udfald af et eksperiment. En hændelse A er en delmængde af udfaldsrummet S. Et sandsynlighedsmål er en

Læs mere

DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof

DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof Preben Alsholm Efterår 008 01 Lineært ligningssystem Lineært ligningssystem Et lineært ligningssystem: a 11 x 1 + a 1 x + + a 1n x n = b 1 a 1 x 1 + a x + +

Læs mere

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige længde: z = 1 n hvor z i = xi 2 + yi 2. n z i = 1 n i=1 n i=1 x 2 i + y 2 i Indfør tabellen samt vægtene Da er a k = #{i

Læs mere

1.1. n u i v i, (u, v) = i=1

1.1. n u i v i, (u, v) = i=1 1.1 1. Hilbert rum 1.1. Hilbert rum og deres geometri. Definition 1.1. Et komplekst vektor rum V kaldes et indre produkt rum (eller præ-hilbert rum), når det er forsynet med en funktion (, ): V V C, som

Læs mere

Foldningsintegraler og Doobs martingale ulighed

Foldningsintegraler og Doobs martingale ulighed Foldningsintegraler og Doobs martingale ulighed N.J. Nielsen Indledning I dette notat vil vi vise en sætning om foldningsintegraler, som blev benyttet trin 2 i onstrutionen af Itointegralet, gennemgå esempel

Læs mere

Sandsynlighedsteori 1.1 Uge 44.

Sandsynlighedsteori 1.1 Uge 44. Institut for Matematiske Fag Aarhus Universitet Den 18. oktober 2004. Sandsynlighedsteori 1.1 Uge 44. Forelæsninger: Vi afslutter foreløbigt den rene mål- og integralteori med at gennemgå afsnittet Produktmål,

Læs mere

Integration m.h.t. mål med tæthed

Integration m.h.t. mål med tæthed Integration m.h.t. mål med tæthed Sætning (EH 11.7) Lad ν = f µ på (X, E). For alle g M + (X, E) gælder at gdν = g f dµ. Bevis: Standardbeviset: 1) indikatorfunktioner 2) simple funktioner 3) M + -funktioner.

Læs mere

Karakteristiske funktioner og Den Centrale Grænseværdisætning

Karakteristiske funktioner og Den Centrale Grænseværdisætning E6 efterår 1999 Notat 10 Jørgen Larsen 20. oktober 1999 Karakteristiske funktioner og Den Centrale Grænseværdisætning Karakteristiske funktioner som er nære slægtninge til Fourier-transformationen) er

Læs mere

Tonelli light. Eksistensbeviset for µ ν gav målet. for G E K ved succesiv integration. Alternativ definition:

Tonelli light. Eksistensbeviset for µ ν gav målet. for G E K ved succesiv integration. Alternativ definition: Tonelli light Eksistensbeviset for µ ν gav målet ( ) λ(g) = G (x, y)dν(y) dµ(x) for G E K ved succesiv integration. Alternativ definition: ( ) λ(g) = G (x, y)dµ(x) dν(y). Som λ(a B) = µ(a)ν(b) gælder λ(a

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Lineære transformationer, middelværdi og varians Helle Sørensen Uge 8, onsdag SaSt2 (Uge 8, onsdag) Lineære transf. og middelværdi 1 / 15 Program I formiddag: Fordeling

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians Helle Sørensen Uge 6, onsdag SaSt2 (Uge 6, onsdag) Middelværdi og varians 1 / 18 Program I formiddag: Tætheder og fordelingsfunktioner kort resume

Læs mere

Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable

Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 1/41 Landmålingens fejlteori - lidt om kurset

Læs mere

Note om Monte Carlo metoden

Note om Monte Carlo metoden Note om Monte Carlo metoden Kasper K. Berthelsen Version 1.2 25. marts 2014 1 Introduktion Betegnelsen Monte Carlo dækker over en lang række metoder. Fælles for disse metoder er, at de anvendes til at

Læs mere

Borel-σ-algebraen. Definition (EH 1.23)

Borel-σ-algebraen. Definition (EH 1.23) Borel-σ-algebraen Definition (EH 1.23) Borel-σ-algebraen B k på R k er σ-algebraen frembragt af de åbne mængder O k. Andre frembringersystemer for B k : De afsluttede mængder. De åbne kasser I k (k = 1,

Læs mere

6.1 Reelle Indre Produkter

6.1 Reelle Indre Produkter SEKTION 6.1 REELLE INDRE PRODUKTER 6.1 Reelle Indre Produkter Definition 6.1.1 Et indre produkt på et reelt vektorrum V er en funktion, : V V R således at, for alle x, y V, I x, x 0 med lighed x = 0, II

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Specielt: Var(aX) = a 2 VarX 1/40. Lad X α, X β og X γ være stokastiske variable (vinkelmålinger) med

Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Specielt: Var(aX) = a 2 VarX 1/40. Lad X α, X β og X γ være stokastiske variable (vinkelmålinger) med Repetition: Varians af linear kombination Landmålingens fejlteori Lektion 5 Fejlforplantning - rw@math.aau.dk Antag X 1, X,..., X n er uafhængige stokastiske variable, og Y er en linearkombination af X

Læs mere

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2 Affine rum I denne note behandles kun rum over R. Alt kan imidlertid gennemføres på samme måde over C eller ethvert andet legeme. Et underrum U R n er karakteriseret ved at det er en delmængde som er lukket

Læs mere

INSTITUT FOR MATEMATISKE FAG c

INSTITUT FOR MATEMATISKE FAG c INSTITUT FOR MATEMATISKE FAG c AALBORG UNIVERSITET FREDRIK BAJERS VEJ 7 G 9220 AALBORG ØST Tlf.: 96 35 89 27 URL: www.math.aau.dk Fax: 98 15 81 29 E-mail: bjh@math.aau.dk Dataanalyse Sandsynlighed og stokastiske

Læs mere

Middelværdi og varians. Kovarians. korrelation = 0.02 korrelation = 0.7 korrelation = 1.0

Middelværdi og varians. Kovarians. korrelation = 0.02 korrelation = 0.7 korrelation = 1.0 Middelværdi og varians Middelværdien af en diskret skalarfunktion f(x), for x = 0, N er: µ = N f(x) N x=0 For vektorfuktioner er middelværdivektoren tilsvarende: µ = N f(x) N x=0 Middelværdien er en af

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. MI 2007 Obligatorisk opgave 4

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. MI 2007 Obligatorisk opgave 4 NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. MI 2007 Obligatorisk opgave 4 Sættet består af 3 opgaver med ialt 15 delopgaver. Besvarelsen vil blive forkastet, medmindre der er gjort et

Læs mere

n=1 er veldefineret for alle følger for hvilke højresiden er endelig. F.eks. tilhører følgen

n=1 er veldefineret for alle følger for hvilke højresiden er endelig. F.eks. tilhører følgen 2 Hilbert rum 2. Eksempler på Hilbert rum Vi skal nu først forsøge at begrunde, at de indre produkt rum af funktioner eller følger, som blev indført i Kapitel, ikke er omfattende nok til vores formål.

Læs mere

Antag X 1, X 2,..., X n er n uafhængige stokastiske variable, hvor Var(X 1 )=σ 2 1,..., Var(X n )=σ 2 n.

Antag X 1, X 2,..., X n er n uafhængige stokastiske variable, hvor Var(X 1 )=σ 2 1,..., Var(X n )=σ 2 n. Simple fejlforplantningslov Landmålingens fejlteori Lektion 6 Den generelle fejlforplantningslov Antag X, X,, X n er n uafhængige stokastiske variable, hvor Var(X )σ,, Var(X n )σ n Lad Y g(x, X,, X n ),

Læs mere

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer enote enote Lineære ordens differentialligningssystemer Denne enote beskriver ordens differentialligningssystemer og viser, hvordan de kan løses enoten er i forlængelse af enote, der beskriver lineære

Læs mere

Mat H /05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb

Mat H /05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb Mat H 1 2004/05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb Nødvendige og tilstrækkelige betingelser for ekstremum, konkave og konvekse funktioner. Fremstillingen i Kapitel 13.1 2 af Sydsæters bog [MA1] suppleres her med

Læs mere

Sylvesters kriterium. Nej, ikke mit kriterium. Sætning 9. Rasmus Sylvester Bryder

Sylvesters kriterium. Nej, ikke mit kriterium. Sætning 9. Rasmus Sylvester Bryder Sætning 9 Sylvesters kriterium Nej, ikke mit kriterium Rasmus Sylvester Bryder Inspireret af en statistikers manglende råd om hvornår en kvadratisk matrix er positivt definit uden at skulle ud i at bestemme

Læs mere

Kursusindhold: X i : tilfældig værdi af ite eksperiment. Antag X i kun antager værdierne 1, 2,..., M.

Kursusindhold: X i : tilfældig værdi af ite eksperiment. Antag X i kun antager værdierne 1, 2,..., M. Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet March 1, 2013 Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen

Læs mere

Den homogene ligning. Vi betragter den n te ordens, homogene, lineære differentialligning. d n y dt n. an 1 + any = 0 (1.2) dt. + a1 d n 1 y dt n 1

Den homogene ligning. Vi betragter den n te ordens, homogene, lineære differentialligning. d n y dt n. an 1 + any = 0 (1.2) dt. + a1 d n 1 y dt n 1 1/7 Den homogene ligning Vi betragter den n te ordens, homogene, lineære differentialligning a 0 d n y dt n + a1 d n 1 y dt n 1 hvor a 0,..., a n R og a 0 0. Vi skriver ligningen på kort form som + + dy

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Uafhængighed og reelle transformationer Helle Sørensen Uge 8, mandag SaSt2 (Uge 8, mandag) Uafh. og relle transf. 1 / 16 Program I dag: Uafhængighed af kontinuerte

Læs mere

8 Regulære flader i R 3

8 Regulære flader i R 3 8 Regulære flader i R 3 Vi skal betragte særligt pæne delmængder S R 3 kaldet flader. I det følgende opfattes S som et topologisk rum i sportopologien, se Definition 5.9. En åben omegn U af p S er således

Læs mere

Landmålingens fejlteori - Lektion 2. Sandsynlighedsintervaller Estimation af µ Konfidensinterval for µ. Definition: Normalfordelingen

Landmålingens fejlteori - Lektion 2. Sandsynlighedsintervaller Estimation af µ Konfidensinterval for µ. Definition: Normalfordelingen Landmålingens fejlteori Lektion Sandsynlighedsintervaller Estimation af µ Konfidensinterval for µ - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet En stokastisk variabel er en variabel,

Læs mere

Landmålingens fejlteori - Lektion 2 - Transformation af stokastiske variable

Landmålingens fejlteori - Lektion 2 - Transformation af stokastiske variable Landmålingens fejlteori Lektion 2 Transformation af stokastiske variable - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/undervisning/lf12 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 1/31 Repetition:

Læs mere

Landmålingens fejlteori - Repetition - Kontinuerte stokastiske variable - Lektion 3

Landmålingens fejlteori - Repetition - Kontinuerte stokastiske variable - Lektion 3 Landmålingens fejlteori Repetition - Kontinuerte stokastiske variable Lektion 4 - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/undervisning/lf10 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 29. april

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Normalfordelingen og transformation af kontinuerte fordelinger Helle Sørensen Uge 7, mandag SaSt2 (Uge 7, mandag) Normalford. og transformation 1 / 16 Program Paretofordelingen,

Læs mere

Analyse 2. Gennemgå bevis for Sætning Supplerende opgave 1. Øvelser. Sætning 1. For alle mængder X gælder #X < #P(X).

Analyse 2. Gennemgå bevis for Sætning Supplerende opgave 1. Øvelser. Sætning 1. For alle mængder X gælder #X < #P(X). Analyse 2 Øvelser Rasmus Sylvester Bryder 3. og 6. september 2013 Gennemgå bevis for Sætning 2.10 Sætning 1. For alle mængder X gælder #X < #P(X). Bevis. Der findes en injektion X P(X), fx givet ved x

Læs mere

Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 2006

Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 2006 Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 006 I dette notat gennemgås et eksempel, der illustrerer den todimensionale normalfordelings egenskaber. Notatet lægger sig op af

Læs mere

Teoretisk Statistik, 16. februar Generel teori,repetition

Teoretisk Statistik, 16. februar Generel teori,repetition 1 Uge 8 Teoretisk Statistik, 16. februar 2004 1. Generel teori, repetition 2. Diskret udfaldsrum punktssh. 3. Fordelingsfunktionen 4. Tæthed 5. Transformationer 6. Diskrete vs. Kontinuerte stokastiske

Læs mere

Agenda Sandsynlighedsregning. Regneregler (kap. 3-4) Fordelinger og genkendelse af fordelinger (kap. 3-5) Simultane, marginale og betingede

Agenda Sandsynlighedsregning. Regneregler (kap. 3-4) Fordelinger og genkendelse af fordelinger (kap. 3-5) Simultane, marginale og betingede Agenda Sandsynlighedsregning. Regneregler (kap. 3-4) Fordelinger og genkendelse af fordelinger (kap. 3-5) Simultane, marginale og betingede fordelinger (kap. 4) Middelværdi og varians (kap. 3-4) Fordelingsresultater

Læs mere

Om hypoteseprøvning (1)

Om hypoteseprøvning (1) E6 efterår 1999 Notat 16 Jørgen Larsen 11. november 1999 Om hypoteseprøvning 1) Det grundlæggende problem kan generelt formuleres sådan: Man har en statistisk model parametriseret med en parameter θ Ω;

Læs mere

Side 9 sætningen: Kolmogorov s konsistensætning Tue Tjur, Institut for Matematisk Statistik

Side 9 sætningen: Kolmogorov s konsistensætning Tue Tjur, Institut for Matematisk Statistik Side 9 sætningen: Kolmogorov s konsistensætning Tue Tjur, Institut for Matematisk Statistik Advarsel: I denne artikel gives udtryk for holdninger til sandsynlighedsregningens grundlag. Disse er forfatterens

Læs mere

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer enote 7 enote 7 Lineære ordens differentialligningssystemer Denne enote beskriver ordens differentialligningssystemer og viser, hvordan de kan løses Der bruges egenværdier og egenvektorer i løsningsproceduren,

Læs mere

Hilbert rum. Chapter Indre produkt rum

Hilbert rum. Chapter Indre produkt rum Chapter 4 Hilbert rum 4.1 Indre produkt rum I det følgende skal vi gøre brug af komplekse såvel som reelle vektorrum. Idet L betegner enten R eller C minder vi om, at et vektorrum over L er en mængde E

Læs mere

Eksamensnoter til Analyse 1

Eksamensnoter til Analyse 1 ksamensnoter til Analyse 1 Martin Geisler gimpster@daimi.au.dk Sommer 23 Indledning Disse noter gennemgår de 26 spørgsmål stillet til den mundtlige eksamen i Analyse 1 ved Aarhus Universitet sommeren 23.

Læs mere

Landmålingens fejlteori - Lektion 5 - Fejlforplantning

Landmålingens fejlteori - Lektion 5 - Fejlforplantning Landmålingens fejlteori Lektion 5 Fejlforplantning - kkb@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 1/30 Fejlforplantning Landmåling involverer ofte bestemmelse af størrelser som ikke

Læs mere

Nanostatistik: Stokastisk variabel

Nanostatistik: Stokastisk variabel Nanostatistik: Stokastisk variabel JLJ Nanostatistik: Stokastisk variabel p. 1/29 Repetition Ω: udfaldsrummet: alle de mulige udfald af et experiment P(A): ss for hændelsen A = frekvens i uafhængige gentagelser

Læs mere

Introduktion til Laplace transformen (Noter skrevet af Nikolaj Hess-Nielsen sidst revideret marts 2013)

Introduktion til Laplace transformen (Noter skrevet af Nikolaj Hess-Nielsen sidst revideret marts 2013) Introduktion til Laplace transformen (oter skrevet af ikolaj Hess-ielsen sidst revideret marts 23) Integration handler ikke kun om arealer. Tværtimod er integration basis for mange af de vigtigste værktøjer

Læs mere

Gradienter og tangentplaner

Gradienter og tangentplaner enote 16 1 enote 16 Gradienter og tangentplaner I denne enote vil vi fokusere lidt nærmere på den geometriske analyse og inspektion af funktioner af to variable. Vi vil især studere sammenhængen mellem

Læs mere

= λ([ x, y)) + λ((y, x]) = ( y ( x)) + (x y) = 2(x y).

= λ([ x, y)) + λ((y, x]) = ( y ( x)) + (x y) = 2(x y). Analyse 2 Øvelser Rasmus Sylvester Bryder 17. og 20. september 2013 Supplerende opgave 1 Lad λ være Lebesgue-målet på R og lad A B(R). Definér en funktion f : [0, ) R ved f(x) = λ(a [ x, x]). Vis, at f(x)

Læs mere

Lineære differentialligningers karakter og lineære 1. ordens differentialligninger

Lineære differentialligningers karakter og lineære 1. ordens differentialligninger enote 11 1 enote 11 Lineære differentialligningers karakter og lineære 1. ordens differentialligninger I denne note introduceres lineære differentialligninger, som er en speciel (og bekvem) form for differentialligninger.

Læs mere

Anvendt Lineær Algebra

Anvendt Lineær Algebra Anvendt Lineær Algebra Kursusgang 4 Anita Abildgaard Sillasen Institut for Matematiske Fag AAS (I17) Anvendt Lineær Algebra 1 / 32 Vægtet mindste kvadraters metode For et lineært ligningssystem (af m ligninger

Læs mere

4 Oversigt over kapitel 4

4 Oversigt over kapitel 4 IMM, 2002-09-14 Poul Thyregod 4 Oversigt over kapitel 4 Introduktion Hidtil har vi beskæftiget os med data. Når data repræsenterer gentagne observationer (i bred forstand) af et fænomen, kan det være bekvemt

Læs mere

Vektorfelter langs kurver

Vektorfelter langs kurver enote 25 1 enote 25 Vektorfelter langs kurver I enote 24 dyrkes de indledende overvejelser om vektorfelter. I denne enote vil vi se på vektorfelternes værdier langs kurver og benytte metoder fra enote

Læs mere

Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer

Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer Chapter 4 Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer 4. Homogene systemer I teknikken møder man meget ofte modeller der leder til systemer af koblede differentialligninger. Et eksempel på et sådant system

Læs mere

Kvantitative Metoder 1 - Forår Dagens program

Kvantitative Metoder 1 - Forår Dagens program Dagens program Afsnit 6.1 Den standardiserede normalfordeling Normalfordelingen Beskrivelse af normalfordelinger: - Tæthed og fordelingsfunktion - Middelværdi, varians og fraktiler Lineære transformationer

Læs mere

Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec.

Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec. Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec. 1 Komplekse vektorrum I defininitionen af vektorrum i Afsnit 4.1 i Niels Vigand Pedersen Lineær Algebra

Læs mere

Teoretisk Statistik, 9 marts nb. Det forventes ikke, at alt materialet dækkes d. 9. marts.

Teoretisk Statistik, 9 marts nb. Det forventes ikke, at alt materialet dækkes d. 9. marts. Teoretisk Statistik, 9 marts 2005 Empiriske analoger (Kap. 3.7) Normalfordelingen (Kap. 3.12) Opsamling på Kap. 3 nb. Det forventes ikke, at alt materialet dækkes d. 9. marts. 1 Empiriske analoger Betragt

Læs mere

Konvergens i L 1 -forstand. Definition af L 1 -seminorm. Topologi i pseudometrisk rum. Seminorm til norm

Konvergens i L 1 -forstand. Definition af L 1 -seminorm. Topologi i pseudometrisk rum. Seminorm til norm Definition af L 1 -seminorm Konvergens i L 1 -forstand Lad (X, E, µ) være et målrum. Husk at L(µ) er et reelt vektorrum. Vi definerer f 1 = f dµ for f L Definition En følge af funktioner f 1, f 2, L siges

Læs mere

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige. Histogrammetoden. Histogrammetoden.

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige. Histogrammetoden. Histogrammetoden. For ( i, y i ) R 2, i =,, n, ser vi på den gennemsnitlige længde: z = n hvor z i = i 2 + yi 2 Indfør tabellen samt vægtene Da er z i = n 2 i + y 2 i a k = #{i 00z i = k}, k N 0 z ned := ν k = a k n 00kν

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Heisenbergs usikkerhedsrelationer. Abstrakt. Hvorfor? Funktionsrum. Nils Byrial Andersen Institut for Matematik. Matematiklærerdag 2013

Heisenbergs usikkerhedsrelationer. Abstrakt. Hvorfor? Funktionsrum. Nils Byrial Andersen Institut for Matematik. Matematiklærerdag 2013 Heisenbergs usikkerhedsrelationer Nils Byrial Andersen Institut for Matematik Matematiklærerdag 013 1 / 17 Abstrakt Heisenbergs usikkerhedsrelationer udtrykker at man ikke på samme tid både kan bestemme

Læs mere

Kalkulus 2 - Grænseovergange, Kontinuitet og Følger

Kalkulus 2 - Grænseovergange, Kontinuitet og Følger Kalkulus - Grænseovergange, Kontinuitet og Følger Mads Friis 8. januar 05 Indhold Grundlæggende uligheder Grænseovergange 3 3 Kontinuitet 9 4 Følger 0 5 Perspektivering 4 Grundlæggende uligheder Sætning

Læs mere

Bevægelsens Geometri

Bevægelsens Geometri Bevægelsens Geometri Vi vil betragte bevægelsen af et punkt. Dette punkt kan f.eks. være tyngdepunktet af en flue, et menneske, et molekyle, en galakse eller hvad man nu ellers har lyst til at beskrive.

Læs mere

Kvantitative Metoder 1 - Efterår Dagens program

Kvantitative Metoder 1 - Efterår Dagens program Dagens program Afsnit 6.1. Ligefordelinger, fra sidst Den standardiserede normalfordeling Normalfordelingen Beskrivelse af normalfordelinger: - Tæthed og fordelingsfunktion - Middelværdi, varians og fraktiler

Læs mere

MLR antagelserne. Antagelse MLR.1:(Lineære parametre) Den statistiske model for populationen kan skrives som

MLR antagelserne. Antagelse MLR.1:(Lineære parametre) Den statistiske model for populationen kan skrives som MLR antagelserne Antagelse MLR.1:(Lineære parametre) Den statistiske model for populationen kan skrives som y = β 0 + β 1 x 1 + β 2 x 2 + + β k x k + u, hvor β 0, β 1, β 2,...,β k er ukendte parametere,

Læs mere

Integration m.h.t. mål med tæthed

Integration m.h.t. mål med tæthed Integration m.h.t. mål med tæthed Sætning (EH 11.7) Lad ν = f µ på (X, E). For alle g M + (X, E) gælder at gdν = g f dµ. Bevis: Standardbeviset: 1) indikatorfunktioner 2) simple funktioner 3) M + -funktioner.

Læs mere

Fortolkning. Foldning af sandsynlighedsmål. Foldning af tætheder. Foldning af Γ-fordelinger Eksempel: Hvis X og Y er uafhængige og. Sætning (EH 20.

Fortolkning. Foldning af sandsynlighedsmål. Foldning af tætheder. Foldning af Γ-fordelinger Eksempel: Hvis X og Y er uafhængige og. Sætning (EH 20. Foldning af sandsnlighedsmål Lad µ og ν være to sandsnlighedsmål på (R, B). Fortolkning Lad φ : R R være φ(, ) = + for (, ) R. Lad X og Y være to reelle stokastiske variable defineret på (Ω, F, P). Definition

Læs mere

12.1 Cayley-Hamilton-Sætningen

12.1 Cayley-Hamilton-Sætningen SEKTION 12.1 CAYLEY-HAMILTON-SÆTNINGEN 12.1 Cayley-Hamilton-Sætningen Sætning 12.1.1 (Cayley-Hamilton) Lad A Mat n,n (C). Så gælder p A (A) =. Sætningen gælder faktisk over et vilkårligt legeme, men vi

Læs mere