Notat om procedure for overførsler af budgetbeløb i Varde Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat om procedure for overførsler af budgetbeløb i Varde Kommune."

Transkript

1 Notat om procedure for overførsler af budgetbeløb i Varde Kommune. Side 1 / 11 Dette notat beskriver den hidtidige praksis i forbindelse med overførsler af budgetbeløb fra et regnskabsår til det næste i Varde Kommune. Notatet berører endvidere en generel problemstilling i forhold til den økonomiske kultur, man ønsker i Varde Kommune, set i forhold til økonomisk ansvarlighed overfor et budget, der er uden eller indenfor et fagområdes budgetramme. Notatet beskriver de problemstillinger, den hidtidige praksis medfører, samt forslag til ny fremtidig procedure. Derudover beskrives de enkelte udvalgsområder efterfølgende enkeltvis. Under de enkelte udvalgsområder er adresseret konkrete problemstillinger, der bør tages beslutning om. Økonomiafdelingen foreslår, med baggrund i notatet, en drøftelse af overførselsadgangen samt en revision af principperne. Styrelsesloven: Af styrelseslovens bestemmelser fremgår det, at bevillinger er ét-årige og det er kommunalbestyrelsen, der har bevillingskompetencen, der ikke kan delegeres. Der er ikke hjemmel til formel adgang til at overføre uforbrugte midler eller at låne af det kommende års budget. Der findes dog ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets regler en uformel adgang i forhold til en vurderet og politisk godkendt overførselsadgang mellem regnskabsårene. I Varde Kommune er hovedprincippet om, at der sker budgetoverførsel automatisk når overeller underskud udgør under 5% af det korrigerede budget, opstået i forbindelse med kommunesammenlægningen og etableringen af aftalestyringen. På det tidspunkt var der mange små aftaleholdere rent budgetmæssigt. Kommunens organisering har ændret sig gennem årene, således at der som hovedregel er færre, men langt større aftaleholdere. Det bør endvidere være et opmærksomhedspunkt, at et større forbrug af overførsler kan påvirke kommunens likviditet samt den tekniske serviceramme, hvor det kan medføre sanktioner at overskride servicerammen. Hidtidig praksis: Den seneste revidering af aftalestyringskonceptet er fra 2012 med ændring pr. 1. januar Bevillingsniveauet er på funktion 2. niveau (folkeskoler m.m, dagtilbud til børn og unge, tilbud til ældre og handicappede.

2 Den hidtidige praksis har været, at der opereres med flere begreber i forhold til overførselsadgang for et regnskabsresultat fra et år til et andet: Beløb indenfor rammen Beløb udenfor rammen Beløb udenfor rammen med 100% overførsel Beløb under direktionens lønramme Side 2 / 11 I forhold til beløb indenfor rammen, har det været muligt at overføre +/- 5% af det korrigerede budget (inkl. overførsler) uden at skulle afgive nærmere forklaring. Beløb over/under 5% kan stadig overføres; men det kræver en forklaring. Der har været tale om det samlede over/underskud på aftaleniveau (funktion 2. niveau) og eksempelvis ikke ned på det enkelte ældrecenter. Derudover er der enkelte konti, der grundet forskellige forhold og tidligere praksis alligevel ikke overføres til næste regnskabsår. Beløb udenfor rammen overføres ikke. Beløb udenfor rammen med 100% overførsel overføres én til én på konto nr. niveau, således at det ikke kan anvendes til andre formål. Det kan eksempelvis være puljemidler m.v. Budget under direktionens lønramme er tilsvarende som indenfor rammen. Det hører blot under direktionen og ikke et fag- eller stabsområde. Problemstillinger: Der er mange begreber Grænsen på 5% er ikke ledsaget af en øvre/nedre grænse for beløb Der ses på det samlede aftaleniveau (funktion 2. niveau) og ikke på de enkelte områder Der er ikke samme praksis på samme områder Beløb udenfor rammen kan i værste fald medføre risiko for en manglende oplevelse af økonomisk ansvar for overholdelse Der ses på resultatet inkl. overførsler fra tidligere år og ikke indeværende års budget.

3 1. Der er mange begreber: De mange begreber kan opleves som forvirrende og skaber ikke tilstrækkelig klarhed. Det er muligt at operere med to begreber: Med overførselsadgang eller Uden overførselsadgang Side 3 / Der er ikke en øvre/nedre beløbsgrænse på de 5% Den manglende beløbsgrænse betyder, at der i nogle tilfælde skal afgives forklaringer på meget små beløb. Modsat kan der være millionbeløb, der overføres, uden der skal afgives forklaring, eftersom beløbet falder indenfor de 5%. 3. Samlet aftaleniveau og ikke på enkelt områder Eftersom der ses på samlet aftaleniveau og ikke enkelt områder, medfører dette eksempelvis, at der kan være et ældreområde, hvor et ældrecenter har et merforbrug på 2 millioner kroner, mens hjemmeplejen i samme område har et mindre forbrug på 2 millioner, som udligner hinanden. Dermed afgives der ikke forklaring på de store afvigelser. 4. Der opleves forskellig praksis fra område til område Der findes eksempler på, at der ikke er samme praksis gældende for overførselsadgang fra fagområde til fagområde, på trods af at udgiftstypen er enslydende. 5. Manglende økonomisk ansvar på beløb udenfor rammen Beløb udenfor rammen udlignes ved årsafslutningen via kassen. Der kan derfor være udfordringer og risiko i forhold til en manglende økonomisk ansvarlighed for budgetoverholdelse. 6. Resultat inklusiv overførsler Ved at tage udgangspunkt i resultatet inklusiv overførsler, vil områder med et overført overskud øge deres mulighed for +/- 5 % overførslen i forhold til året før. Modsat vil områder med et overført underskud have en mindre margen end året før, såfremt alt andet ikke ændres i budgettet. Dette kan ligeledes medføre, at der bliver afgivet forklaringer på samme opnåede over- /underskud år for år, såfremt der ikke sker andre ændringer i budgettet eller indeværende års resultat. Dette medfører, at der ikke er samme fokus på indeværende års resultat, som der vil være ved at fokusere på resultatet eksklusiv overførsler. Forslag til fremtidig praksis:

4 1. Begreber: Der anvendes fremadrettet kun to begreber: Med overførselsadgang eller Uden overførselsadgang Side 4 / 11 Det er muligt at styre på eks. puljer m.v. på anden vis. 2. Grænse på 5% med en øvre/nedre grænse Det foreslås, at der ikke afgives forklaring på beløb under kroner, og at der altid afgives forklaring på beløb over kroner uanset procentbeløb. 3. Aftaleniveau eller enkeltområder: Fremadrettet ses på enkeltområder indenfor en nærmere definition, som økonomikonsulenterne er med til at fastsætte, således at der afgives forklaring på områder, der økonomisk giver mening. Det er eksempelvis det enkelte ældrecenter, skole, handicapcenter m.v. Bevillingsniveauet vil fortsat være på funktion 2. niveau; men dette hindrer ikke i at kræve forklaring ved større afvigelser på et lavere niveau. 4. Samme praksis: Områderne er gennemgået med økonomikonsulenterne, og der gives i det nedenstående anbefalinger, således at der er samme praksis på samme udgiftstyper. 5. Økonomisk ansvar udenfor rammen: Der arbejdes med en økonomisk kultur, således at det står klart, at der er ansvar for budgetoverholdelse, uanset om et budget er udenfor eller indenfor rammen. Under alle omstændigheder skal der sikres fælles forståelsesramme i forhold til, hvad budgetansvaret indeholder og indebærer i forhold til beløb uden for rammen. Alternativet kan være at flytte flere budgetområder til indenfor rammen. 6. Resultat ekskl. overførsler Fremadrettet ses på indeværende års resultat i forhold til indeværende års budget, således at der er mer-/mindre forbruget i indeværende år, der afgives forklaring på, og ikke en gentagelse af tidligere års over-/underskud. Dette skal ligeledes ses i sammenhæng med ændringen i budgetopfølgningen, hvor der vurderes på forventet regnskabsresultatet i forhold til indeværende års budget.

5 7. Èn samlet sag til politisk godkendelse Fremadrettet udarbejdes én samlet sag til politisk godkendelse. Sagen Side 5 / 11 behandler både regnskabsresultatet samt anmodning om overførslerne, eftersom det er samme årsregnskab/resultat, der politisk skal ske beslutning om i begge sager. Dette vil give politikerne en bedre sammenhæng i forståelsen af regnskabsresultatet samt medføre et mindre ressourceforbrug i organisationen i forbindelse med udarbejdelse af sagerne. Dette skyldes blandt andet, at årsagsforklaringerne og regnskabsbemærkningerne er stort set enslydende. Inden sagen behandles politisk, skal den være drøftet i Direktionen. Økonomi- og Erhverv: Økonomi- og Erhvervsudvalget har beløb indenfor rammen, lederløn indenfor direktionens ramme samt udenfor rammen med 100% overførsel. Der er således ikke områder uden overførselsadgang; men i praksis sker der ikke overførsel af alle udgiftsområder. En stor del af budgettet er lønninger til administrationen. Der er dele af budgettet, der kan overvejes flyttet til Teknik og Miljøudvalget, som eksempelvis energirenovering m.fl. Tilsvarende er der andre beløb, der bør overvejes flyttet til andre fagudvalg. Dette bør vurderes og flyttes i samarbejde med økonomikonsulenterne. Konklusion og områder til beslutning: (se vedhæftede bilag) Beløb, der i dag står indenfor rammen (inkl. direktionens ramme) ændres der ikke ved. Budgetbeløbene er fremadrettet områder med overførselsadgang Beløb udenfor rammen med 100% overførsel. Nuværende praksis betyder, at der hvert år tages aktivt stilling til, om der skal ske overførsel eller ej. Dette ændres fremover således, at det besluttes om et udgiftsområde er med overførselsadgang eller uden overførselsadgang Der er enkelte udgiftsområder, som kan overvejes flyttet til et andet udvalgsområde.

6 Kultur- og Fritid: Kultur- og Fritid har stort set hele deres budget indenfor rammen. Side 6 / 11 Det er delt op i rammen for cheflønninger, Kultur- og Fritid, Biblioteket, Musikskolen samt en ramme til udvendig vedligehold og rengøring. For Biblioteket, Musikskolen, cheflønninger samt udvendig vedligehold/rengøring vurderes det, at være et passende niveau at se på deres samlede regnskabsresultat holdt op mod det samlede budget. For Kultur- og Fritid bør forklaringerne på årets regnskabsresultat dog nedbrydes til et lavere bevillingsniveau. Eksempelvis: 1. Faste Ejendomme og fritidsfaciliteter, 2. Idræt, Fritid og Folkeoplysning, 3. Kulturel virksomhed samt 4. Tilskud til socialt arbejde. I forhold til overførselssagen for 2017 til 2018 er der overført et overskud på Kulturel virksomhed på 1,7 million kroner (12%) uden der er afgivet forklaring, da det indgår i det samlede resultat for Kultur og Fritid. Konklusion og områder til beslutning: (se vedhæftede bilag) Der sker ingen ændringer i forhold til indenfor/udenfor rammen. Beløb indenfor rammen bliver til beløb med overførselsadgang. Den ene budgetpost udenfor rammen ændres til uden overførselsadgang For Kultur- og Fritid fastholdes bevillingsniveau 2; men der afgives forklaringer på et laveres niveau. Social- og Sundhed: Social- og Sundhed dækker over et stort område, som derfor nedenstående er opdelt i Ældreområdet, Handicapområdet samt sundhedsområdet. Ældreområdet: Der er budget i forhold til direktionens lønramme, indenfor rammen og indenfor rammen med 100% overførsel. På fagområdets centrale budget er stort set hele budgettet udenfor rammen. Det vil sige budget til hjemmehjælp, hjælpemiddeldepot, madservice m.v. I forhold til overførselsadgang, er det især det enkelte ældrecenter og hjemmeplejeområde m.v. der er indenfor rammen.

7 På områder indenfor rammen er der dog eksempler på, at der er taget beslutning om enkelte områder, der ikke er overført til næste regnskabsår. Eksempelvis et underskud på kroner på et af områderne. Såfremt der ikke skal være overførsel på særskilte områder, bør disse flyttes til udenfor rammen (uden overførselsadgang). Alternativt indstilles til udvalget, at de pågældende områder ikke overføres trods overførselsadgang, således at det er udvalget, der indstiller beslutningen til Byrådet. Side 7 / 11 På institutionsniveauet er ældreområdet opdelt i distrikter, og ved overførselssagen ses det enkelte område under ét. Dette betyder, at der eksempelvis har været et hjemmeplejeområde med et overført underskud på 2,5 million kroner (67%), der ikke har afgivet forklaring, eftersom det indgår i det samlede resultat for området, der ikke oversteg de +/- 5 %. Fremadrettet bør de enkelte ældrecentre/hjemmepleje ses som enkelte områder, hvor der gives forklaring ved +/- 5% afgivelser. Dette sker i samarbejde med økonomikonsulenterne. Der bør endvidere overvejes en ændret tildelingsmodel på eksempelvis hjemmeplejeområdet. I dag tildeles områderne ikke et budget ved regnskabsårets start; men får overført et indtægtsbudget i takt med at de visiterede/leverede timer registreres. Det betyder, at der ikke er et årsbudget at styre efter, hvilket er uhensigtsmæssigt set ud fra et økonomistyrings princip. I forhold til de store beløb udenfor rammen, bør dette indgå i en samlet diskussion, hvorvidt der er områder, der bør ændres til at være indenfor rammen eller om der i dag opleves at være en hensigtsmæssig styring i forhold til budgetansvar. Handicapområdet: På handicapområdet er der ligeledes store områder med budget udenfor rammen. Derudover er der budgetområder indenfor rammen (institutionsniveau) og udenfor rammen med 100% overførsel. I lighed med ældreområdet opleves, at der, grundet et område ses under et, er store overførsler, der ikke er afgivet forklaringer på, eftersom de er udlignet ved et mindre/merforbrug på andre steder, således at området samlet set ikke udviser et forbrug ud over de +/- 5%. I et samarbejde med økonomikonsulenterne vurderes det fremadrettet, hvordan områderne opgøres. I forhold til beløb udenfor rammen henvises til samme afsnit under ældreområdet.

8 Sundhedsområdet: Sundhedsområdet har i lighed med de øvrige områder budget indenfor rammen eller udenfor rammen med 100% overførsel. Derudover ligger budgettet til medfinansiering af sundhedsvæsnet samt fysioterapi og genoptræning udenfor rammen. Side 8 / 11 Konklusion og områder til beslutning: (se vedhæftede bilag) Beløb der i dag står indenfor rammen ændres ikke bliver til med overførselsadgang. Det er bl.a. alle institutioner. De har enkelte beløb udenfor rammen med 100% overførsel ændres til med overførsel Regnskaber ældreboliger står udenfor rammen. Det er et lukket regnskab, så det ændres blot til uden overførselsadgang. Tildeling af midler på visiterede timer/hjemmehjælp. Der bør arbejdes med en anden model, der uddeler et budget forlods, så det er muligt at økonomistyre på et budgetbeløb. Der er områder under ældreområdet, der vedr. tilbud for voksne med særlige behov kan overvejes flyttet til handicapområdets budgetramme Hele budgettet under Social- og Handicap (og ældreområdet) står i dag udenfor rammen modsat på Børn og Familie. Det vurderes umiddelbart at dette bør være ens. Der skal derfor tages beslutning om, om områderne bør være med eller uden overførselsadgang?

9 Børn og Læring: Side 9 / 11 For Børn og Læring gælder de samme problemstillinger som på Social- og Sundhed. Der ses på et området under et, hvorfor der er store afgivelser, der ikke afgives forklaring på. Generelt er skoler, sfo og børnehaver indenfor rammen. Der er dog store områder, der er udenfor rammen: mellemkommunale betalinger, demografi, fripladser, søskenderabat, elevbefordring, STU, produktionsskole, efterskoler og friskoler, privat pasning. Der bør være en genvurdering af samtlige områder i forhold, om de fortsat skal være udenfor rammen, og med sigte på en ensretning til Social- og Sundhed og den generelle drøftelse af økonomisk styring. Konklusion og områder til beslutning: (se vedhæftede bilag) Beløb der i dag står indenfor rammen ændres ikke bliver til med overførselsadgang. Det er bl.a. alle institutioner Beløb indenfor rammen med 100% overførsel ændres til med overførselsadgang. Beløb udenfor rammen så som tilskud til søskende, tilskud til private ordninger, mellemkommunale betalinger står i dag uden for rammen. Det kan diskuteres om det giver mening af flytte det til med overførselsadgang. Det vil afhænge af, om der er mulighed for at styre udgiftsniveauet eller det er udgifter, der sker på baggrund af fastlagte kriterier. Det vurderes umiddelbart, at de bør være uden overførselsadgang. Ungdomsuddannelser, FGU, STU står i dag udenfor rammen; men har tidligere været indenfor rammen bør det ændres til med overførselsadgang? Hele budgettet under Børn og Familie står i dag indenfor rammen modsat det voksne socialområde. Det vurderes umiddelbart at dette bør være ens. Der skal derfor tages beslutning om, om områderne bør være med eller uden overførselsadgang?

10 Arbejdsmarked og Integration: Side 10 / 11 På udvalget for Arbejdsmarked og Integration er hele budgetområdet udenfor rammen, bortset fra de administrative lønninger på konto 6. Området er karakteriseret ved, at udgifterne til området set under et for hele landet, dækkes af tilsvarende indtægter. Det betyder, at en evt. nedgang i udgifterne medfører en midtvejsregulering i indtægterne, såfremt der er tale om konjunkturændringer og dermed en udvikling som på landsplan. Der bør fremadrettet arbejdes med en større gennemsigtighed i de enkelte udgiftstyper og sammenhængen mellem disse, tillige med en større sammenhæng mellem udgifterne og indtægterne på området. Der sker en ændret lovgivning på området, således at konto 5.90 aktiv indsats ikke længere modsvares af en refusionsindtægt. Dermed kan det overvejes, om der fremadrettet bør være overførselsadgang på dette område. Konklusion og områder til beslutning: Grundet de store ændringer, der sker på fagudvalgets budgetområde, anbefales det, at der ikke sker ændringer på området Teknik og Miljø: På Teknik og Miljø udvalgets område er stort set hele budgettet indenfor rammen eller udenfor rammen med 100% overførsel. De eneste områder udenfor rammen er vejafvandingsbidrag samt vintervedligeholdelse. Det bør overvejes, at disse to områder ligeledes kommer indenfor rammen med overførselsadgang og med udgangspunkt i et budget, der dækker et middelår. (Gennemsnitsudgifter 5 år tilbage.) Dermed vil overførslerne blive udlignet over en årrække. Der ses samme problemstilling som nævnte under flere udvalg, at der ses på for store områder under et, således at der opleves store under-/overskud, der ikke er afgivet forklaring på. Dette ændres i samarbejde med økonomikonsulenten.

11 Der er endvidere en del budgetposter udenfor rammen med 100% overførsel. Disse bør ligeledes gennemgås med henblik på, om nogle af posterne kan udlignes via kassen. Side 11 / 11 Konklusion og områder til beslutning: (se vedhæftede bilag) Beløb indenfor rammen ændres ikke bliver til med overførselsadgang Vejvandsbidrag og vintertjeneste ændres til med overførselsadgang med udgangspunkt i gennemsnitsudgifter En gangs beløb til busdrift (1 mio. kr.) anvendes ikke bør tilgå kassen i forbindelse med budgetlægningen Busskure står under Borgerservice kan overvejes flyttet til Vej og Park Busdrift ændres til med overførselsadgang står under Borgerservice;

Sagsnr.: 2016/ Dato: 1. november Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår

Sagsnr.: 2016/ Dato: 1. november Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår Notat Sagsnr.: 2016/0002042 Dato: 1. november 2016 Titel: Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår 1. Indledning I bestræbelserne på at sikre god økonomistyring og en

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger Halvårsregnskab 2014 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2014 og det forventede regnskab

Læs mere

Regnskab 2009. Byrådsorientering d. 22. marts 2010. Randers Kommune

Regnskab 2009. Byrådsorientering d. 22. marts 2010. Randers Kommune Regnskab 2009 Byrådsorientering d. 22. marts 2010 Randers Kommune Resultatopgørelse 2009 Mio. kr. B 2009 KB 09 R09 Afv. Skatter -3.312,4-3.313,1-3.309,1 4,0 Tilskud og udligning -1.318,5-1.360,3-1.362,5-2,2

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune.

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. 5. april 2018. Løn og personaleafdelingen Budgetansvarlig Økonomiafdelingen Budget ramme Direktion Politikere Afdelingsleder Side 1 INDLEDNING Formålet med Grundlag

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE. fra 2010

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE. fra 2010 Acadre 09/28381 Lb. nr. 209844 REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING i HADERSLEV KOMMUNE fra 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Hvem er omfattet... 3 3. Èn økonomisk ramme pr. driftsenhed...

Læs mere

Standard i Økonomisk Politik: Principper for overførsler mellem årene

Standard i Økonomisk Politik: Principper for overførsler mellem årene Standard i Økonomisk Politik: (Vedtaget i Byrådet, de seneste ændringer ved overførselssagen fra 2014 til 2015) Økonomi / Innovation og IT marts 2015 1 Skanderborg Kommune ønsker en høj grad af økonomisk

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

PRINCIPPER FOR OVERFØRSLER MELLEM ÅRENE

PRINCIPPER FOR OVERFØRSLER MELLEM ÅRENE Standard til den økonomiske politik PRINCIPPER FOR OVERFØRSLER MELLEM ÅRENE Skanderborg Kommune 1 Skanderborg Kommune ønsker en høj grad af økonomisk decentralisering. Derfor er der som hovedregel adgang

Læs mere

Halvårs- regnskab 2013

Halvårs- regnskab 2013 1 Halvårsregnskab 213 Regnskabsopgørelse i 1. kr. Forbrug pr. 3.6.213 regnskab Korrigeret budget Budget 213 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.68.436 498.22 2.14.939

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

Standard i Økonomisk Politik: Principper for overførsler mellem årene

Standard i Økonomisk Politik: Principper for overførsler mellem årene Bilag 1 Standard i Økonomisk Politik: (Vedtaget i Byrådet d. 24. april 2013, her med foreslåede korrektioner marts 2014) Økonomi / Innovation og IT marts 2014 Ændringsforslag er tilføjet med rødt Skanderborg

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Tabel 1 SÆH udvalget Vedtaget Budget Overførsel fra 2017 til Ompl. + Till.bev. Korrigeret budget i mio. kr. Regnskab Afvigelse korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug

Læs mere

Regnskab 2014. Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015

Regnskab 2014. Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015 Regnskab 2014 Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget regnskab Korr. budget Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud 2014 30/9 14 2014 2014

Læs mere

Standard i Økonomisk Politik: Principper for overførsler mellem årene

Standard i Økonomisk Politik: Principper for overførsler mellem årene (Vedtaget i Byrådet, de seneste ændringer ved overførselssagen fra 2017 til 2018) Økonomi / Innovation og IT marts 2018 1 Skanderborg Kommune ønsker en høj grad af økonomisk decentralisering. Derfor er

Læs mere

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger Halvårsregnskab 2013 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2013 og det forventede regnskab

Læs mere

Halvårsregnskab 2017 August 2017

Halvårsregnskab 2017 August 2017 Halvårs August Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau 4 Kommuneoplysninger

Læs mere

Temaer i nye regler for økonomistyring

Temaer i nye regler for økonomistyring NOTAT Temaer i nye regler for økonomistyring 11. juni 2019 Center for Økonomi, Personale og Politisk betjening (CØPP) har udarbejdet et forslag til nye regler for økonomistyring. Kommunens økonomiske politik

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019.

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. 2. budgetopfølgning for budget 2019 d. 2.8.2019 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. halvår 2019 samt de

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj viser det forventede for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Økonomisk

Læs mere

Årsregnskab Overførsler

Årsregnskab Overførsler Årsregnskab Overførsler Direktionsnotat Acadre: 18-163 14.3.2019 Indhold 1. Resume:...2 2. Foreløbigt regnskab...3 2.1 Årets likviditetsændring...4 3. Overførsler fra regnskab til efterfølgende år jf.

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 GENERELLE OPLYSNINGER...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 GENERELLE OPLYSNINGER... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 GENERELLE OPLYSNINGER... 2 KOMMUNEOPLYSNINGER... 2 REGNSKABSOPLYSNINGER... 3 REGNSKABSBEMÆRKNINGER... 5 1 - TILSKUD OG UDLIGNING SAMT SKATTER,

Læs mere

Halvårs- regnskab 2012

Halvårs- regnskab 2012 1 Halvårsregnskab 2012 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2012 regnskab Korrigeret budget Budget 2012 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. Indtægter i alt

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2016 samt forventet regnskab 2016... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger.

Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger. Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger. Generelt Med udgangspunkt i ets pkt. 2.3. skal de nærmere regler omkring fastlæggelse af bevillings-

Læs mere

Bilag til Økonomiregulativ

Bilag til Økonomiregulativ Bilag til Center for Økonomi og Personale Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Telefon: 4477 2000 balkom@balk.dk www.ballerup.dk Godkendt den 20-05-2014 1 Indhold 1.... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Baggrund... 3 1.3.

Læs mere

Driftsoverførsel fra 2017 til 2018

Driftsoverførsel fra 2017 til 2018 Driftsoverførsel fra til 2018 1. Indledning og opgørelse af driftsoverførsel -18 Reglerne for overførsel af uforbrugte driftsbevillinger (restbudget) sker ifølge Principper for økonomisk styring, jf. bilag

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 31 % af Assens Kommunes samlede. Bevillingen indeholder til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt sundhedsundersøgelser

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Halvårsregnskab Greve Kommune

Halvårsregnskab Greve Kommune Halvårsregnskab Greve Kommune Halvårsregnskab Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårsregnskab Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 2 Tillægsbevillinger 2 Bemærkninger

Læs mere

Foreløbigt regnskab 2016

Foreløbigt regnskab 2016 Foreløbigt regnskab 2016 Hermed fremsendes bemærkninger til det foreløbige regnskab 2016 for Aalborg Kommune under følgende overskrifter: 1. Foreløbig resultatopgørelse pr. 7. marts 2017 2. Forventet overførsel

Læs mere

7 Budgetoverførsler fra 2014 til 2015

7 Budgetoverførsler fra 2014 til 2015 Åbent punkt 7 Budgetoverførsler fra 2014 til 2015 00.30.10P19-0014 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Børne- og Skoleudvalget 07-04-2015 7 Hvem beslutter Børne- og Skoleudvalget indstiller Økonomi-

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Notat. Til: Økonomiudvalget. Fra: Finn G. Johansen. Genopretningsplan Indledning Økonomien i Assens Kommune er under pres.

Notat. Til: Økonomiudvalget. Fra: Finn G. Johansen. Genopretningsplan Indledning Økonomien i Assens Kommune er under pres. Notat Til: Økonomiudvalget Fra: Finn G. Johansen Sags id: 18/14241 Den 20.08.2018 Genopretningsplan 2018 Indledning Økonomien i Assens Kommune er under pres. Regnskab 2017 udviste et kasseforbrug på 22,5

Læs mere

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2017

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2017 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25 & 32 Faste ejendomme og fritidsfaciliteter budget 3.003.897 2.851.754 2.784.181 2.594.787 Forskel 219.716 256.967 Overført til kommende budgetår 270.064

Læs mere

Halvårsregnskab. Hjørring Kommune. August 2016

Halvårsregnskab. Hjørring Kommune. August 2016 Halvårs Hjørring Kommune August Halvårs Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau

Læs mere

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag D - opfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag Sagnr.: 17/14847 Sagsansvarlig: HELLE KISUM J.nr.: 00.30.00 Ø00 Sagen afgøres i: Byrådet Anledning I Billund Kommunes principper

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts viser det forventede regnskab for ØKONOMI, HR & IT 0 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts

Læs mere

Halvårs- regnskab 2014

Halvårs- regnskab 2014 1 Halvårsregnskab 2014 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2014 regnskab Korrigeret budget Budget 2014 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.081.130 488.446

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Frederikshavn Kommune Økonomiudvalget

Frederikshavn Kommune Økonomiudvalget Økonomiafdelingen, d. 13. april 2015 Dok. 218875-14 Frederikshavn Kommune Økonomiudvalget Generelle bemærkninger regnskab 2014 1 "-" = overskud "+" = underskud i 1.000 kr. Drift Korrigeret Center Forbrug

Læs mere

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE Acadre 10/186. Lb. nr. 32110. REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING i HADERSLEV KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3 2. Hvem er omfattet...3 3. Èn økonomisk ramme pr. driftsenhed...4 4. Reguleringer

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2015 samt forventet regnskab 2015... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

Regnskabsafslutning for året 2013 Tids- og aktivitetsplan

Regnskabsafslutning for året 2013 Tids- og aktivitetsplan Generelt I principper for økonomistyring er fastsat regler for regnskabsaflæggelse. Inden udgangen af november måned skal der udarbejdes en detaljeret tids- og aktivitetsplan for den kommende regnskabsafslutning.

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar Budgetopfølgning 1 Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar viser det forventede regnskab for. Foto: Vallø Slotspark ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler

Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler Bilag 10.2 Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler Generelt Med udgangspunkt i budget- og regnskabsregulativets pkt. 3.2 og 3.3 beskrives i dette bilag processen omkring budgetlægningen, proceduren

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 3 pr. 30. september Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september viser det forventede regnskab for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Aarhus Kommunes regnskab for 2018

Aarhus Kommunes regnskab for 2018 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. april 2019 Aarhus Kommunes regnskab for 2018 1. Resume Driftsresultatet for 2018 viser en forbedring på 326 mio. kr. i forhold

Læs mere

Socialudvalget. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2

Socialudvalget. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2 Socialudvalget Budgetrevision 2 - Vurdering Holder det korrigerede budget? I forhold til det korrigerede budget forventes der et samlet mindreforbrug på 1,6 mio. kr. før politiske omplaceringer. Efter

Læs mere

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret.

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret. Halvårsregnskab, Holbæk Kommune Økonomi & effekt Lovgrundlag Social- og Indenrigsministeriet har indgået aftale om, at kommunerne fra 2011 skal udarbejde halvårsregnskaber. Folketingen vedtog i februar

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet Rød for at budgettet ikke holder,

Læs mere

Regnskabsbemærkninger, regnskab 2016

Regnskabsbemærkninger, regnskab 2016 Regnskabsbemærkninger, regnskab 2016 Politikområde: 11 Dagpasning DRIFT I hele 1.000 kr., i 2016-priser Udgift Indtægt Netto Hele politikområdet Korrigeret budget 2016 364.694-87.430 277.264 Forbrug regnskab

Læs mere

Regnskabsbemærkninger, regnskab 2015

Regnskabsbemærkninger, regnskab 2015 Regnskabsbemærkninger, regnskab 2015 Politikområde: 11 Dagpasning DRIFT I hele 1.000 kr., i 2015-priser Udgift Indtægt Netto Hele politikområdet Korrigeret 2015 371.302-87.964 283.338 Forbrug regnskab

Læs mere

Acadre:

Acadre: Direktionsnotat Foreløbigt regnskab Acadre: 17-1594 12.3.2018 et udviser et samlet driftsoverskud inkl. renter på 96,9 mio. kr., lidt lavere end det oprindelige med et overskud på 101,0 mio. kr., dog tæt

Læs mere

Regnskab 2017 Budgetproces Handicaprådet d. 15. marts

Regnskab 2017 Budgetproces Handicaprådet d. 15. marts Regnskab Budgetproces 2019 Handicaprådet d. 15. marts Hvad viser regnskab 1. Samlet set et positivt regnskabsresultat for 2. Resultat af den ordinære drift er et overskud på 112 mio. kr. (i forhold til

Læs mere

Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg

Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der

Læs mere

Bilag 3.1 Retningslinjer for hvordan økonomien skal styres i Næstved Kommune

Bilag 3.1 Retningslinjer for hvordan økonomien skal styres i Næstved Kommune Økonomistyring i en kommune handler i bund og grund om at holde øje med, at udgifterne ikke overstiger indtægterne i en kommune vil det sige at udgifterne ikke overstiger budgettet. Næstved s retningslinjer

Læs mere

Halvårsregnskab 2013

Halvårsregnskab 2013 Halvårsregnskab 2013 August 2013 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2013... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Udvalget for plan, udvikling og kultur Opgørelse af overførselsbeløb fra 2015 til 2016 vedr. drift i henhold til reglerne om aftalestyring

Udvalget for plan, udvikling og kultur Opgørelse af overførselsbeløb fra 2015 til 2016 vedr. drift i henhold til reglerne om aftalestyring Udvalget for plan, udvikling og kultur Opgørelse af overførselsbeløb fra 2015 til 2016 vedr. drift i henhold til reglerne om aftalestyring Resterende Overførsel Ordinær over- Ekstraordinær Nr. AftalekapitalmidOmråde

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Forudsætninger for budgettet Udgangspunktet for budgetlægningen for 2009-2012 har været det vedtagne budget 2008. I budgetaftalen for 2008 var forudsat en række ændringer, som først havde fuld effekt fra

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. maj 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. maj 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. maj 2016 rev. 12.8.16 Samlet overblik budgetopfølgning 2-2016 Samlet set viser budgetopfølgningen et driftsoverskud på 45,8 mio. kr., hvilket er 4,8 mio. kr. bedre end det korrigerede

Læs mere

Økonomistyring sådan gør vi. Introduktion til den nye kommunalbestyrelse

Økonomistyring sådan gør vi. Introduktion til den nye kommunalbestyrelse Økonomistyring sådan gør vi Introduktion til den nye kommunalbestyrelse INDLEDNING... 2 1. ØKONOMISTYRING OG ØKONOMISKE STYRINGSPRINCIPPER... 2 1.1 ØKONOMISKE STYRINGSPRINCIPPER... 2 1.2 KASSE- OG REGNSKABSREGULATIVET...

Læs mere

Varde Kommune Halvårsregnskab 2015

Varde Kommune Halvårsregnskab 2015 2 Indholdsfortegnelse Borgmesterens forord...5 Ledelsens påtegning...7 Ledelsens beretning...8 Halvårsregnskabet...10 Regnskabsopgørelse pr. 30. juni 2015...10 Balance pr. 30. juni 2015...11 Bemærkninger

Læs mere

Acadre: marts 2014

Acadre: marts 2014 NOTAT Acadre: 13-1294 13. marts 214 er nu afsluttet. et udviser et samlet driftsoverskud inkl. renter på 157,8 mio. kr. sammenholdt med et overskud på 1,6 mio. kr. i oprindeligt, svarende til en forbedring

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016 Greve Kommune Halvårs Halvårs Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårs Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 3 Tillægsbevillinger 3 Bemærkninger til væsentlige

Læs mere

Driftsoverførsel fra 2018 til 2019

Driftsoverførsel fra 2018 til 2019 Driftsoverførsel fra til 2019 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og opgørelse af driftsoverførsel -2019...2 2. Driftsoverførslen specificeret på udvalg...3 3. Udvikling i driftsoverførsler siden 2008...3

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. oktober 2016 rev. 29.11.16 Samlet overblik budgetopfølgning 3-2016 Dette overblik over resultaterne af budgetopfølgning 3-2016 er en sammenskrivning af budgetopfølgningerne på de

Læs mere

Overførsler Ved Økonomi- og Aktivitetsrapport 1 søges om at overføre uforbrugte budgetbeløb fra 2009 til 2010. Der søges om tre typer overførsler:

Overførsler Ved Økonomi- og Aktivitetsrapport 1 søges om at overføre uforbrugte budgetbeløb fra 2009 til 2010. Der søges om tre typer overførsler: Overførsler Ved Økonomi- og Aktivitetsrapport 1 søges om at overføre uforbrugte budgetbeløb fra 2009 til 2010. Der søges om tre typer overførsler: 1. Overførsler vedrørende Én pose penge 2. Formålsbestemte

Læs mere

Halvårsregnskab 2014

Halvårsregnskab 2014 Halvårsregnskab 2014 August 2014 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2014... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Halvårsregnskab 2012

Halvårsregnskab 2012 Halvårsregnskab 2012 August 2012 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2012... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Halvårsregnskab for Holbæk Kommune 2017

Halvårsregnskab for Holbæk Kommune 2017 Halvårsregnskab for Holbæk Kommune 2017 Lovgrundlag Social- og Indenrigsministeriet har indgået aftale om, at kommunerne fra 2011 skal udarbejde halvårsregnskaber. Folketinget vedtog i februar måned 2011

Læs mere

Indledning. Regnskab 2018 i hovedtal. Driftsudgifter og udvalgsrammer. Driftsrammer pr. udvalg Driftsudgifter på udgiftsrammer BSU SVBU TEPMU KIU ØU

Indledning. Regnskab 2018 i hovedtal. Driftsudgifter og udvalgsrammer. Driftsrammer pr. udvalg Driftsudgifter på udgiftsrammer BSU SVBU TEPMU KIU ØU Regnskab 2018 i overblik Indledning I dette notat præsenteres regnskabsresultatet 2018 i hovedtal og overordnende konklusioner. I årsregnskab 2018 fremgår det detaljerede regnskabsresultat, mens udvikling

Læs mere

1 Driften - oversigter

1 Driften - oversigter 1 Driften - oversigter 2 Driften De følgende sider viser Direktionens forslag til driftsbudget for 2019. Forslaget er opstillet ud fra Økonomi- og Indenrigsministeriets bestemmelse om, at Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2017 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det forventede regnskab for 2017. 1 Indhold Indledning...

Læs mere

PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG FINANSMINISTERIET SOCIAL- OG INDENRIGSMINISTERIET KL

PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG FINANSMINISTERIET SOCIAL- OG INDENRIGSMINISTERIET KL PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG FINANSMINISTERIET SOCIAL- OG INDENRIGSMINISTERIET KL DECEMBER 2015 HVAD ER PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG, OG HVAD KAN DE BRUGES TIL? Den økonomiske krise og de deraf

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Tids- og handleplan for budgetopfølgning i 2013

Tids- og handleplan for budgetopfølgning i 2013 Tids- og handleplan for budgetopfølgning i 2013 Indledning Faxe Kommune har i principper for økonomistyring fastlagt, at der skal foretages tre budgetopfølgninger årligt for hele kommunen. Disse tre opfølgninger

Læs mere

BUDGETKONTROL Marts 2019

BUDGETKONTROL Marts 2019 BUDGETKONTROL Marts 2019 Indhold 1. Indledning...3 2. Overordnet resultat...3 3. Resultatopgørelse...4 4. Finansiering...5 5. Anlæg...5 6. Overførsler til 2020...5 6.1 Selvforvaltningsoverskud og selvforvaltningsunderskud...6

Læs mere

GENERELLE OPLYSNINGER...

GENERELLE OPLYSNINGER... BILAG 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse GENERELLE OPLYSNINGER... 2 KOMMUNEOPLYSNINGER... 2 REGNSKABSOPLYSNINGER... 3 TAL DEL... 5 REGNSKABSOPGØRELSE... 5 REGNSKABSOVERSIGT... 6 Halvårsregnskab

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 30. april 2014 - DRIFT (beløb i mio. kr.)

Budgetopfølgning pr. 30. april 2014 - DRIFT (beløb i mio. kr.) Drift: Økonomiudvalg 5,2-5,6 Udvalg for Plan og Teknik 0,0 0,0 Udvalg for Børn og Undervisning 1,9-7,2 Udvalg for Kultur og Fritid 0,7-0,4 Udvalg for Social og Sundhed 18,9-18,1 Udvalg for Arbejdsmarked

Læs mere

Retningslinjer for overførsel 2013 frem. Drift

Retningslinjer for overførsel 2013 frem. Drift Retningslinjer for overførsel 2013 frem Drift Da byrådet traf beslutningen om overførsel af uforbrugte driftsmidler til budget 2014, blev det samtidig besluttet; at reglerne skulle evalueres. Regelgrundlaget

Læs mere

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomiudvalg og Byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune I løbet af 2014 er ledigheden for de forsikrede ledige i Holbæk Kommune faldet overraskende

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Halvårs- regnskab 2011

Halvårs- regnskab 2011 Halvårsregnskab 2011 1 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2011 regnskab Korrigeret budget Budget 2011 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. Indtægter i alt

Læs mere

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat.

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat. Budgetrevision II Økonomiudvalg og Byråd April, 2013 Der forventes et merforbrug på driften på 19,3 mio. kr. Heraf vil ca. 10 mio. kr. få varig effekt på 2014-2017. Resten af merforbruget vedrører engangsudgifter

Læs mere