Indenlandske prisers konjunkturfølsomhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indenlandske prisers konjunkturfølsomhed"

Transkript

1 21 Indenlandske prisers konjunkturfølsomhed Bo William Hansen og Dan Knudsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har siden 1984 løbende opgjort et prisindeks, som beskriver den indenlandske markedsbestemte inflation (IMI). Prisindekset angiver det samlede forbrugerprisindeks renset for energi, fødevarer, administrerede priser og import. Beregningen af prisindekset bag IMI er senest beskrevet af Hansen og Knudsen (2005). Begrebet inflation dækker over den vedvarende stigning i det almindelige prisniveau i økonomien. Det ligger i betegnelsen "vedvarende", at inflation ikke bare kan måles med år-til-år stigningen i forbrugerprisindekset. Der udfoldes da også bestræbelser på at rense forbrugerprisindekset for tilfældige udsving, så man bedre ser den trendmæssige prisstigning. Energi og fødevarer er to varegrupper med mange store prissving, og én tilgang er at fjerne disse to grupper fra forbrugerprisindekset. Stigningen i det således reducerede indeks betegnes kerneinflationen. En mere generel tilgang er at fjerne eller nedvægte enhver vare eller tjeneste, hvis pris er steget eller faldet meget. IMI-indekset har det tilfælles med kerneinflationsindekset, at energi og fødevarer er fjernet, men det er vigtigt at få sagt, at meningen med IMI-indekset ikke er at fange den underliggende inflationstrend. Meningen er først og fremmest at fange den del af prisudviklingen, der er bestemt på et dansk marked 1. Kriteriet for, at IMI-indekset passer til formålet, er således ikke at indekset udvikler sig jævnt, så det umiddelbart giver en prisstigning med lav volatilitet. Kriteriet er, at IMI-indekset kan relateres til den økonomiske udvikling i Danmark. I nærværende artikel belyses IMI-indeksets relation til konjunkturbevægelser og andre pris- og lønindeks, ligesom det diskuteres, hvorvidt IMI kan ses som en indikator for fremtidig inflation. Endvidere diskuteres afgrænsningen af IMI-indekset i appendiks. 1 Bank of England har i nogle år på lignende vis opgjort et udtryk for "domestically generated inflation", som viser prisudviklingen på det britiske marked, jf. Bank of England (1998, 2006).

2 22 PRIS PÅ VÆRDITILVÆKST IMI-indekset er relateret til prisen på værditilvækst. Den fremgangsmåde, som anvendes ved opstilling af IMI-indekset, er at rense det samlede forbrugerprisindeks for komponenter, der opfattes som "eksogene" for prisdannelsen på det indenlandske marked. Det drejer sig om energi, fødevarer (inkl. drikkevarer og tobak), administrerede priser og indirekte skatter. Yderligere renses for prispåvirkningen fra importindholdet i de resterende varer og tjenester i IMI-indekset, ligesom et mindre bidrag fra det indirekte energiindhold fjernes, jf. Hansen og Knudsen (2005) om beregningsmetoden. Overgangen fra forbrugerprisindeks til IMI-indeks er illustreret i tabel 1. Tilsammen har de udrensede poster en betydelig vægt i privatforbruget, så kun knap 35 pct. af den samlede prisdannelse henføres til det danske marked. Man kan diskutere, hvad der skal renses ud af det samlede prisindeks for at få det bedste indeks for den indenlandske markedsbestemte pris. For de fleste varegrupper er der både et eksogent og et indenlandsk markedsmæssigt element i prisen. Fx er der megen indenlandsk forarbejdning i fødevarer. I appendiks er vist, at hvis forarbejdede føde- og drikkevarer medtages, øges IMIs andel til 45 pct. af privatforbruget, men det ændrer kun lidt ved IMI-indeksets forløb at medtage forarbejdede føde- og drikkevarer. Når virkningen af bevægelserne i importpriserne renses ud, har man et prisudtryk for værditilvæksten ved leverancerne til privat forbrug. Værditilvæksten svarer til produktionen minus input af råvarer og angiver hvad der er til rådighed til aflønning af produktionsfaktorerne. IMIindeksets udvikling modsvarer således udviklingen i lønninger og bruttoavance (restindkomst) på leverancen af de varer og tjenester, der indgår i IMI-indekset. FRA FORBRUGERPRISINDEKS TIL IMI-INDEKS Tabel 1 Forbrugerprisindeks (samlet inflation) Energi og fødevarer Forbrugerprisindeks ekskl. energi og fødevarer (kerneinflation) Produkter med administrerede priser Forbrugerprisindeks ekskl. energi, fødevarer og administrerede priser Indirekte skatter Nettoprisindeks ekskl. energi, fødevarer og administrerede priser Input-output beregnet effekt af energipris (indirekte energiindhold) Input-output beregnet effekt af importpris ekskl. energi (importindhold) IMI-indeks (indenlandsk markedsbestemt inflation)

3 23 IMI-INDEKS OG BVT-DEFLATOR Figur IMI-indeks BVT-deflator for private byerhverv Anm.: Årlige gennemsnit. Kilde: Monabank og egne beregninger. IMI-indekset relaterer sig til værditilvæksten i fremstillingen af private forbrugsgoder minus værditilvæksten i energiproduktionen, fødevareproduktionen og i nogle offentlige erhverv. Det er en bred afgrænsning, der omfatter en stor del af fremstillings-, transport-, post-, tele- og sundhedssektoren, ligesom hotel- og restaurationsbranchen og en del virksomheder inden for finansiering og forretningsservice er inkluderet. Bygge- og anlægssektoren, jern- og metalindustrien og den kemiske industri, der fortrinsvis leverer til investeringer og eksport, indgår kun i beskeden grad. Man kan ikke identificere en egentlig IMI-sektor i nationalregnskabet, da sektorernes værditilvækstdeflatorer, fx elektroniksektorens eller tekstilbranchens, i nationalregnskabet ikke kun afspejler sektorens leverancer til privat forbrug, men også prisen på leverancer til investering, eksport og offentligt forbrug. Tilnærmelsesvis minder IMI-indekset om deflatoren for private byerhverv 1, jf. figur 1. Samvariationen med et officielt prisindeks fra Danmarks Statistik er betryggende, da IMI-beregningen er baseret på de månedlige forbrugerprisindeks og prisindeks for indenlandsk vareforsyning og derfor ikke nødvendigvis ligger tæt på nationalregnskabets priser, der principielt set afspejler al prisstatistik. 1 Denne byerhvervssektor er opgjort som de samlede private erhverv ekskl. erhvervene landbrug, boligbenyttelse, energiudvinding samt nettoeksport af andre tjenester end turistbranchens.

4 24 IMI-INDEKSET OG ANDRE PRIS- OG LØNINDEKS IMI-indekset har mange træk fælles med det samlede forbrugerprisindeks. Fx har stigningstakten i IMI-indekset i gennemsnit været 4,8 pct. år-til-år siden begyndelsen af 1975, mod 4,7 pct. i forbrugerprisindekset. Desuden angiver begge indeks, at inflationen har været lavere efter 1990 end før, jf. figur 2. Der er dog også forskelle, fx svinger IMI de seneste år mere end forbrugerprisstigningen. Den indenlandske inflation var i slutningen af 1970'erne væsentligt lavere end den samlede inflation, hvilket kan afspejle den svage konjunktursituation med høj ledighed. I midten af 1980'erne var der igen tryk på økonomien, og den indenlandske inflation lå forholdsvis højt, samtidig med at lønudviklingen accelererede, jf. figur 3. De seneste tydelige afvigelser mellem IMI- og forbrugerindeksets udvikling ligger i 2000 og især 2005, hvor IMI-indekset ligefrem faldt år-til-år. Faldet kan afspejle, at kapacitetspresset i 2005 trods alt var for behersket til, at prisstigningerne på import- og energivarer anvendt i produktionen umiddelbart kunne sendes videre til forbrugerne. I 2006 er IMIindekset begyndt at accelerere, jf. omtalen i Seneste økonomiske og monetære udvikling. Omkring de netop nævnte episoder er der en tendens til negativ korrelation mellem stigningen i forbrugerprisindekset og IMI-indekset. Det er ikke mindst importpriserne, som gør forskellen på de to indeks. Ud- FORBRUGERPRISINDEKS OG IMI-INDEKS Figur Forbrugerprisindeks IMI-indeks IMI-indeks inkl. import Anm.: Kvartalsvise observationer. Sidste observation er 3. kvartal Kilde: Monabank og egne beregninger.

5 25 LØN, IMPORT- OG ENERGIPRISER Figur Timeløn i industrien Importpris Energipris (højre akse) -30 Anm.: Kvartalsvise observationer. Sidste observation er 3. kvartal Kilde: Monabank og egne beregninger. viklingen i forbrugerprisindekset følges således tættere med udviklingen i IMI-indekset før fraregning af importpriserne. Som allerede beskrevet minder IMI-indekset om en værditilvækstdeflator, og det betyder at lønomkostningerne er en vigtig forklarende faktor bag udviklingen i IMI-indekset. Desuden betyder trægheden i prisdannelsen, at udviklingen i import- og energipriser afspejles i IMIindekset. Nærmere bestemt reduceres IMI-indekset ved hop i importprisen 1. Det samme gør en værditilvækstdeflator, hvis importprisstigningen ikke umiddelbart og fuldt ud overvæltes i produktprisen. SAMVARIATION MELLEM IMI OG KONJUNKTURSVING Da IMI-indekset består af varer og tjenester, hvis prisdannelse er relateret til danske markedsforhold, vil vi også forvente, at IMI-indekset er mere følsomt over for den indenlandske konjunkturudvikling end fx forbrugerprisindekset. Samtidig er der grund til at tro, at et prisindeks for værditilvækst har et anderledes reaktionsmønster end priser på forbrugsvarer- og tjenester. For at undersøge dette nærmere ser vi på samvariationen mellem på den ene side BNP 2 i faste priser og forskellige pris- og lønindeks i niveau 1 2 For en beskrivelse af en adfærdsrelation for IMI-indekset henvises til Danmarks Nationalbank (2003). Vi opnår lignende resultater ved at erstatte BNP med privatforbruget eller den indenlandske efterspørgsel.

6 26 SAMVARIATION MED BNP Figur 4 Korrelation(BNP(t), Prisvariabel(+t)) 0,75 0,50 0,25 0,00-0,25-0, IMI-indeks Timeløn i industrien IMI-indeks inkl. import Forbrugerprisindeks Anm.: X-aksen angiver kvartaler. Korrelationskoefficienterne vedrører Kilde: Monabank og egne beregninger. form på den anden. Den undersøgte periode er , da den økonomiske politik blev omlagt i begyndelsen af 1980'erne. Alle serier er sæsonkorrigerede kvartalsdata, dvs. i alt 64 observationer. Udgangspunktet for analysen er at dekomponere de anvendte kvartalsserier i en cyklisk komponent og en trend 1. Både BNP samt pris- og lønindeks har en tydeligt voksende trend. Herefter studeres konjunkturforløbet ved at se på korrelationsmønstret for de cykliske komponenter. De simple korrelationer mellem cykliske komponenter beskriver mønstret i samvariationen mellem aktivitetsvariable og nominelle variable. Korrelationen mellem den cykliske komponent i BNP og de forskellige indeks leaded op til 12 kvartaler er vist i figur 4. Korrelationen mellem BNP og forbrugerprisindekset er til at begynde med negativ og forbliver negativ nogle kvartaler. Fx er korrelationen mellem BNP og forbrugsprisindekset seks kvartaler senere stadig en smule negativ. Først efter otte kvartaler øges denne korrelation mærkbart. Det tager med andre ord tid, før en inflationær effekt af højt BNP sætter sig igennem på den samlede forbrugerpris. Cykliske forløb i forbrugerpriserne er et af de kontroversielle emner i studiet af konjunkturcyk- 1 Til at opdele tidsrækker i cyklisk komponent og trend benyttes det såkaldte HP-filter, jf. Hodrick og Prescott (1997). Dataperioden i beregningen af de filtrerede serier er Da HP-filteret har vanskeligt ved at estimere trend og cyklisk komponent nær endepunkterne, fjernes de første og sidste 12 observationer.

7 27 ler, jf. Kydland og Prescott (1990), der mente, den negative korrelation viste, at konjunkturcyklerne mest var skabt af udbudsstød. Derimod er der hurtigere en positiv korrelation mellem BNP og IMIindekset. Det kan udtrykke, at IMI-indekset er hurtigere til at afspejle aktivitetspres. De første kvartaler er korrelationen dog negativ, og man kan ikke regne med, at pludselige hop eller fald i BNP med det samme afspejles i IMI-indekset. I beregningsovergangen fra forbrugerprisindekset til IMI-indekset er det specielt fraregningen af importindholdet, der løfter korrelationen mellem BNP og IMI-indekset. Det fremgår af, at et mellemregningsresultat, hvor netop fraregningen af importindholdet mangler, korrelerer negativt med BNP på en måde, der er tættere på niveauet for BNPs korrelation med forbrugerprisindekset. Den tydelige forskel på BNPkorrelationen for henholdsvis IMI-indekset og IMI-indekset inkl. import afspejler, at høj importpris, dvs. et dårligt bytteforhold, typisk har været forbundet med såvel lavt BNP som lavt IMI-indeks. Timelønnen kan ses som en indenlandsk markedsbestemt pris dannet på det danske arbejdsmarked. Højt cyklisk BNP betyder at aktiviteten er høj. Dermed øges presset på arbejdsmarkedet, så med forsinkelse skulle korrelationen mellem BNP og løn blive positiv. I den undersøgte periode bliver korrelationen mellem BNP og timelønnen i industrien da også positiv med fire kvartalers forsinkelse. Effekten fra BNP på løn minder i høj grad om effekten fra BNP på IMI-indeks. SAMVARIATION MED LEDIGHED Figur 5 Korrelation(Ledighed(t), Prisvariabel(+t)) 0,00-0,15-0,30-0,45-0,60-0,75-0, IMI-indeks Timeløn i industrien IMI-indeks inkl. import Forbrugerprisindeks Anm.: X-aksen angiver kvartaler. Korrelationskoefficienterne vedrører Kilde: Monabank og egne beregninger.

8 28 I stedet for med BNP kan konjunkturen beskrives med ledigheden. Figur 5 viser korrelation mellem den cykliske komponent i ledigheden, målt i antal personer, og de nominelle variable. Hvis påvirkningen af lønnen går via arbejdsmarkedet, må der være en klarere og hurtigere konjunktureffekt i korrelationsmønstret mellem de cykliske komponenter i ledighed og løn end mellem BNP og løn. Man ser da også, at lønnen umiddelbart korrelerer negativt med ledigheden. IMI-indeksets korrelation med ledigheden er svagere end lønnens, men forløbet over tid minder om lønnens korrelation med ledigheden. Forbrugerprisindeksets korrelation med ledigheden er derimod tydeligt langsommere og svagere, og igen ser vi, at reaktionen for IMIindekset inkl. import minder om forbrugerprisindeksets. Det mest afgørende informationselement i opstillingen af IMI-indekset synes således at være, at importpriserne fjernes. IMI-INDEKSET SOM INDIKATOR FOR FREMTIDIG INFLATION? Hvis IMI-indekset reagerer hurtigere på konjunkturudviklingen, end forbrugerprisindekset gør, tyder det på, at IMI-indekset ligesom løn kan forudsige retningen for den samlede forbrugerpris. En simpel måde at undersøge IMIs forudsigelsesegenskaber på er at sætte den aktuelle år-til-år stigning i forbrugerprisindekset og IMIindekset over for den realiserede fremtidige forbrugerprisinflation: π = α + β π + β π + ε t+ h 1 t 2 IMI t t Med månedsdata og en horisont på fx 12 måneder (h=12) angiver ligningens venstreside år-til-år stigningstakten i forbrugerprisindekset ét år frem. På ligningens højreside kan mange andre forklarende variable potentielt være nyttige til at forudsige inflationen. REGRESSIONSRESULTATER Tabel 2 Forklaringsgrad (R 2 ) Konstant Forbrugerprisinflation Kerneinflation IMI Venstresidevariabel: Inflationen leaded 12 mdr. 0,45 0,97 (3,9) 0,10 (0,6) 0,45 (3,5) - Inflationen leaded 12 mdr. 0,49 1,15 (4,8) 0,23 (1,9) - 0,24 (4,3) Inflationen leaded 24 mdr. 0,27 1,19 (4,8) 0,24 (1,4) 0,20 (1,2) - Inflationen leaded 24 mdr. 0,44 1,23 (6,0) 0,09 (0,9) - 0,29 (3,8) Anm.: Dataperioden er januar 1985 til september Tabellen præsenterer de estimerede koefficienter samt forklaringsgraderne. Heteroskedasticitets- og autokorrelationskorrigeret t-statistik i parentes. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

9 29 FORBRUGERPRISER, KERNEINFLATION OG IMI Figur Forbrugerpriser Kerneinflation IMI Anm.: Månedlige observationer. Sidste observation er september Kilde: Danmarks Statistik, Eurostat og egne beregninger. Som benchmark for vores resultater erstattes IMI i ligningen med kerneinflationen afgrænset som forbrugerprisindekset ekskl. energi og fødevarer. Kerneinflationen svinger typisk mindre end både den samlede forbrugerprisstigning og IMI, jf. figur 6, og bruges internationalt set ofte til at forudsige bevægelserne i forbrugerprisindekset. Tabel 2 præsenterer nogle regressionsresultater for h=12 og h=24. Dataperioden er januar 1985 til september Med en horisont på 12 måneder bidrager både kerneinflationen og IMI til at forudsige forbrugerprisinflationen. I begge tilfælde er den estimerede koefficient signifikant, og forklaringsgraden er en anelse større, når IMI indgår i ligningen. Ved h=24 falder forklaringsgraden, især for kerneinflationen. Samtidig ser vi, at kun koefficienten til IMI er signifikant, så regressionsanalysen tyder på, at opgang i IMI ofte følges af opgang i den samlede forbrugerprisstigning. Med andre ord har udviklingen i IMI kunnet bidrage til at forudsige udviklingen i forbrugerprisinflationen om 2 år, mens kerneinflationen ikke har tilsvarende styrke. KONKLUSION Vores analyse viser, at IMI-indekset er mere følsomt over for danske konjunkturbevægelser end det samlede forbrugerprisindeks. IMI-indekset reagerer hurtigere end forbrugerprisindekset på BNP og arbejdsløshed,

10 30 og minder i den forbindelse om reaktionerne i timelønsindekset. Samtidig er år-til-år stigningen i IMI-indekset trods højere volatilitet bedre end kerneinflationen til at forudsige den samlede forbrugerprisinflation, især på mere end et års sigt. Accelerationen i IMI-indekset i 2006 afspejler bl.a. det stramme arbejdsmarked, og opgangen i det indenlandske inflationspres, som IMIindeksets acceleration indikerer, vil påvirke den samlede inflation i LITTERATUR Bank of England (1998), Inflation Report, August. Bank of England (2006), Minutes of The Monetary Policy Committee Meeting 5 & 6 July Danmarks Nationalbank (2003), Mona en kvartalsmodel af dansk økonomi. Hansen, B. W. og D. Knudsen (2005), Indenlandsk markedsbestemt inflation, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Hodrick, R. J. og E. C. Prescott (1997), Postwar U.S. Business Cycles: An Empirical Investigation, Journal of Money, Credit and Banking, Vol. 29, No. 1. Kydland, F. E. og E. C. Prescott (1990), Business Cycles, Real Facts and a Monetary Myth, Federal Reserve Bank of Minneapolis Quarterly Review, Vol. 14, No. 2.

11 31 Appendiks: En bredere afgrænsning af IMI I beregningen af IMI fraregnes alle føde- og drikkevarer, jf. Hansen og Knudsen (2005). Dermed ligger IMI-beregningen i forlængelse af den af Eurostats opgørelser af kerneinflationen, hvor man sammen med energi fjerner alle føde-, drikkevarer og nydelsesmidler fra HICP-indekset. Eurostat offentliggør imidlertid også en kerneinflation, der er afgrænset som HICP ekskl. energi og uforarbejdede fødevarer. Den Europæiske Centralbank, ECB, anvender ofte denne i sine analyser. Knyttes beregningsstrukturen for IMI til dette udtryk for kerneinflationen, skal IMI-indekset udvides til at indeholde nydelsesmidler og forarbejdede fødevarer. Føde- og drikkevarer inkl. alkohol og tobak udgør i det seneste vægtgrundlag for nettoprisindekset 1 14,4 pct. af forbrugernes udgifter, mens uforarbejdede fødevarer (kød, fisk, frugt og grøntsager) kun udgør 5,1 pct. Vægtgrundlaget for IMI udvides således med 9,3 (14,3-5,1) procentpoint til 60 pct., hvis man vælger kun at fjerne uforarbejdede fødevarer. Figur 7 viser stigningen i to strippede nettoprisindeks i perioden januar 2001 til juli Trods det forskellige indhold er der en betydelig samvariation i de to indeks. De forbrugskomponenter (IMI-produkter), som er repræsenteret i det rensede nettoprisindeks, identificeres i Danmarks Statistiks input-output tabel for På det mest detaljerede niveau er privatforbruget opdelt i 73 komponenter. Ved at inkludere forarbejdede fødevarer og nydelsesmidler udvides IMI-sektoren fra 41 til 55 af disse forbrugskomponenter, men trods den anderledes sammensætning, ændres input-output vægtene ikke nævneværdigt. Importpriserne måles ved prisindeks fra statistikken for indenlandsk vareforsyning. Til at repræsentere forarbejdede fødevarer og nydelsesmidler anvendes importprisindeksene "råvarer til landbrug" samt "nydelsesmidler". Der indgår også forarbejdede forbrugsvarer (fx mejeriprodukter) i importprisindekset "animalske fødevarer, ekskl. fisk", men da dette indeks domineres af en række uforarbejdede kødprodukter, kan det ikke anvendes. De "nye" importprisindeks vægtes sammen med de hidtidigt anvendte importprisindeks, "råvarer til øvrige erhverv" og "andre forbrugsvarer". Indeksene vægtes sammen efter vægtfordelingen (fra 2000) i prisindekset for indenlandsk vareforsyning: 1 Danmarks Statistik har senest opdateret vægtgrundlaget for nettoprisindekset i januar 2006 baseret på forbrugets sammensætning i 2003.

12 32 FORSKELLIGT AFGRÆNSEDE NETTOPRISINDEKS OG IMI-INDEKS Figur 7 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0, Nettoprisindeks ekskl. energi, uforarbejdede fødevarer og administrerede priser Nettoprisindeks ekskl. energi, fødevarer og administrerede priser 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0-1,0-2, IMI Anderledes afgrænsning af IMI Anm.: Månedlige observationer. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Importprisindeks produktionsmidler = (26,1*"råvarer til øvrige erhverv" + 1,6*"råvarer til landbrug")/(26,1+1,6) Importprisindeks forbrugsvarer = (12,3*"andre forbrugsvarer" + 0,7*"nydelsesmidler")/(12,3+0,7) Da vægtene for de to nye indeks er relativt beskedne (henholdsvis 1,6 pct. og 0,7 pct.), ændres importprisindeksene ikke signifikant, jf. figur 8. Hverken det strippede nettoprisindeks, input-output vægtene eller importprisindeksene ændres væsentligt ved at inkludere forarbejdede fødevarer og nydelsesmidler i beregningen af IMI. Selv om IMI-produkternes samlede andel af forbrugernes udgifter udvides fra knap 35 pct. til omkring 45 pct. er effekten på IMI-indekset af manøvren altså begrænset, jf. figur 7. FORSKELLIGT AFGRÆNSEDE IMPORTPRISINDEKS Figur Råvarer til øvrige erhverv Råvarer til øvrige erhverv + råvarer til landbrug 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0, Andre forbrugsvarer Andre forbrugsvarer + nydelsesmidler Anm.: Månedlige observationer. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

Indenlandsk markedsbestemt inflation

Indenlandsk markedsbestemt inflation 25 Indenlandsk markedsbestemt inflation Bo William Hansen og Dan Knudsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Inflationen målt ved den årlige ændring i forbrugerpriserne er et af de vigtigste makroøkonomiske

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

ST Statistisk Tiårsoversigt 2004, Danmarks Statistik 1 SB Statistikbanken, www.statistikbanken.dk, Danmarks Statistik

ST Statistisk Tiårsoversigt 2004, Danmarks Statistik 1 SB Statistikbanken, www.statistikbanken.dk, Danmarks Statistik Termer ST Statistisk Tiårsoversigt, Danmarks Statistik 1 SB Statistikbanken, www.statistikbanken.dk, Danmarks Statistik Prisindeks Et økonomisk-politisk mål som gennem tiden har påvirket den førte økonomiske

Læs mere

Hvor længe vil reallønnen lide?

Hvor længe vil reallønnen lide? 08-0998 - poul - 12.08.2008 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Hvor længe vil reallønnen lide? Reallønnen har det ikke så godt for tiden. Årsagen er især stigende priser. Prisstigningerne

Læs mere

Lønudviklingen 4. kvartal 2007

Lønudviklingen 4. kvartal 2007 07-0347 - poul - 28.02.2008 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lønudviklingen 4. kvartal 2007 Lønudviklingen i den private sektor er stigende. For 4. kvartal 2007 viser Danmarks Statistik

Læs mere

KonjunkturNYT uge februar 2017

KonjunkturNYT uge februar 2017 KonjunkturNYT uge 7. 7. februar 7 KonjunkturNyt Uge 7 7 Denne publikation er udarbejdet af Økonomi- og Indenrigsministeriet Kontoret for konjunktur Slotsholmsgade København K Telefon 78 Redaktionen er

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Råvarepriser og inflation i Danmark

Råvarepriser og inflation i Danmark 77 Råvarepriser og inflation i Danmark Morten Spange, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et af Nationalbankens overordnede formål er at sikre stabile priser. Det gøres i praksis ved at tilrettelægge

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 36

KonjunkturNYT - uge 36 KonjunkturNYT - uge 3 31. august. september 1 Danmark Svag fremgang i BNP i. kvartal Fald i bruttoledigheden i juli Højeste lønstigninger i kommuner og regioner i. kvartal Huspriserne faldt i juni let

Læs mere

Dekomponering af nettoeksporten

Dekomponering af nettoeksporten Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 2. januar 2015 Dekomponering af nettoeksporten Resumé: I forbindelse med udarbejdelsen af et temakapitel i Danmarks udenrigsøkonomi 2013 er forholdet mellem

Læs mere

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning Konjunktur 25:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 25 Sammenfatning Fremgangen i den grønlandske økonomi fortsætter. Centrale økonomiske indikatorer for 1. halvår 25 peger alle i samme

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 14. december 2006 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 1995-2006 Der har været stigninger i arbejdstiden for lønmodtagere i samtlige erhverv fra 1995-2006. Det er erhvervene

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli 2003 2003:2

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli 2003 2003:2 Priser 2003:2 De grønlandske pristal pr. 1. juli 2003 Halvårlig stigning i forbrugerpriserne på 1,1 pct. Huslejerne er steget med 7,5 pct. Priserne på fødevarer er faldet med 0,3 pct. Priserne på sodavand

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

AKTUEL STATISTIK. Nr. 03/07 Den 16. marts 2007

AKTUEL STATISTIK. Nr. 03/07 Den 16. marts 2007 AKTUEL STATISTIK Nr. 3/7 Den 16. marts 7 Hidtil højeste antal beskæftigede Beskæftigelsesindikatoren opgjort på grundlag af ATP-indbetalingerne for lønmodtagerne viste i. kvartal 6 en kraftigt stigende

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar :1. Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct.

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar :1. Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct. Priser 2006:1 De grønlandske pristal pr. 1. januar 2006 Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct. Stigende forbrugerpriser først og fremmest i 2. halvår Forbrugerpriserne steg med 2,3 pct. fra 1. januar til

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 34

KonjunkturNYT - uge 34 KonjunkturNYT - uge 8. august. august Danmark Højere beskæftigelse og lavere ledighed i. kvartal ifølge AKU Fortsat stigning i forbrugertilliden i august Fald i detailomsætningen i juli, men stigning i

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Pristallene pr. 1. januar 2015 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 11 4. Metode 15 5. Udgivelser 17 1. Formålet med prisstatistikken

Læs mere

Løn- og prisudviklingen 2. kvartal 2008

Løn- og prisudviklingen 2. kvartal 2008 08-0998 - poul - 15.09.2008 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Løn- og prisudviklingen 2. kvartal 2008 Lønindeksene for maj måned stiger med 5,6 procent i statens område, 4,6 for den

Læs mere

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST . januar af Frederik I. Pedersen direkte tlf. Resumé: MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST De seneste nationalregnskabstal for dansk vækst, beskæftigelse og arbejdstimer indeholder en kraftig

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Pristallene pr. 1. januar Revideret forbrugerprisindeks og reguleringspristal

Pristallene pr. 1. januar Revideret forbrugerprisindeks og reguleringspristal Priser 2010:1 Pristallene pr. 1. januar 2010 Revideret forbrugerprisindeks og reguleringspristal Fra og med januar 2010 er nye vægte taget i brug i beregningen af forbrugerprisindekset og reguleringspristallet.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET 26. august 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET Dagens beskæftigelsestal fra ATP-statistikken for er det første hårde tegn på, at det danske arbejdsmarked

Læs mere

Pristallene pr. 1. januar Forbrugerpriserne er steget 1,7 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne

Pristallene pr. 1. januar Forbrugerpriserne er steget 1,7 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne Priser 2011:1 Pristallene pr. 1. januar 2011 Forbrugerpriserne er steget 1,7 pct. det seneste år Årlig stigning i forbrugerpriserne Forbrugerpriserne opgjort ved forbrugerprisindekset er steget med 1,7

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Pristallene pr. 1. juli Forbrugerpriserne er steget 2,3 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne

Pristallene pr. 1. juli Forbrugerpriserne er steget 2,3 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne Priser :3 Pristallene pr. 1. juli Forbrugerpriserne er steget 2,3 pct. det seneste år Årlig stigning i forbrugerpriserne Forbrugerpriserne opgjort ved forbrugerprisindekset er steget med 2,3 pct. i perioden

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 47

KonjunkturNYT - uge 47 KonjunkturNYT - uge 7 9. november. november Danmark Fald i detailomsætningsindekset i oktober Lille stigning i forbrugertilliden i november Svage forventninger til industriens investeringer i Fortsat lavere

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK

NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK 16. januar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK Det reviderede nationalregnskab for 3. kvartal 2007 indeholdt på den ene side en lille

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar 2005 2005:1. Fra 1. juli 2004 til 1. januar 2005 er forbrugerpriserne steget med 0,8 pct.

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. januar 2005 2005:1. Fra 1. juli 2004 til 1. januar 2005 er forbrugerpriserne steget med 0,8 pct. Priser :1 De grønlandske pristal pr. 1. januar Fra 1. juli til 1. januar er forbrugerpriserne steget med 0,8 pct. Årlig ændring i forbrugerpriserne på 1,1 pct. Prisen på olie er steget Fødevarepriserne

Læs mere

Priser. Pristallene pr. 1. juli :2. Højere inflation

Priser. Pristallene pr. 1. juli :2. Højere inflation Priser :2 Pristallene pr. 1. juli Højere inflation Forbrugerpriserne steg med 8,2 pct. i perioden 1. juli - 1. juli. Hermed øges inflationen væsentligt i forhold til de senere år, jf. figuren. Det er først

Læs mere

Prisdannelsen i Danmark

Prisdannelsen i Danmark 45 Prisdannelsen i Danmark Ester Hansen, Morten Hedegaard Rasmussen og Jonas Staghøj, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske forbrugerpriser har igennem en længere årrække udviklet sig

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT Termer KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT SAMFUNDSBESKRIVELSE, 1. ÅR, 1. SEMESTER HOLD 101, PETER JAYASWAL HJEMMEOPGAVE NR. 2, FORÅR 2005 THOMAS RENÉ SIDOR, 100183-1247 ME@MCBYTE.DK SÅ ST SB Statistisk

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2014

Priser Pristallene pr. 1. januar 2014 Priser Pristallene pr. 1. januar 2014 Pristallene pr. 1. januar 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Forbrugerprisindekset... 4 3. Reguleringspristallet... 9 4. Metode... 12 5. Udgivelser... 14 1. Indledning

Læs mere

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag Konjunkturstatistik 2:2 Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer Indholdfortegnelse Indledning og datagrundlag... 1 Beskrivelse af den økonomiske udvikling, 1955 til 1999... 2 Metode...

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. juli 2014

Priser Pristallene pr. 1. juli 2014 Priser Pristallene pr. 1. juli 2014 Pristallene pr. 1. juli 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Forbrugerprisindekset... 4 3. Reguleringspristallet... 9 4. Metode... 12 5. Udgivelser... 14 1. Indledning

Læs mere

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2016

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2016 Priser Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2016 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2016 til juli 2016 steget med 0,2 pct., hvilket er mindre end i den tilsvarende periode for et

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG 26. november 2008 var direkte påvirket af strejken i 2. kvartal 2008, viser statistikken et margiaf Erik Bjørsted (33557726) og Frederik I. Pedersen (33557712) VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG Dagens

Læs mere

Pristallene pr. 1. juli 2011

Pristallene pr. 1. juli 2011 Priser 2011:3 Pristallene pr. 1. juli 2011 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 7 4. Metode 8 5. Udgivelser 9 1. Indledning Formålet med nærværende prisstatistik

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Dokumentation for internationale prissammenligninger

Dokumentation for internationale prissammenligninger 1 af 5 21-08-2013 16:00 Dokumentation for internationale prissammenligninger Datagrundlag Kilde/årstal: Prissammenligningerne er baseret på Eurostats købekraftspariteter offentliggjort i Purchasing power

Læs mere

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2017

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2017 Priser Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2017 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2016 til januar 2017 steget med 0,1 pct., hvilket er mindre end i den tilsvarende periode for

Læs mere

Faktor- og konjunkturanalyse af efterspørgselskomponenter

Faktor- og konjunkturanalyse af efterspørgselskomponenter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 05.02.2015 Faktor- og konjunkturanalyse af efterspørgselskomponenter og store brancher i ADAM Resumé: I papiret sammenholdes konjunkturgab

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2016

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2016 Priser Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2016 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2015 til januar 2016 steget med 0,7 pct., hvilket er mindre end i den tilsvarende periode for

Læs mere

Prognoser for løn- og prisudviklingen

Prognoser for løn- og prisudviklingen 07-0347 - poul 06.02.2008 Kontakt: Poul Pedersen (Poul) - poul@ftf.dk - Tlf: 3336 8848 Prognoser for løn- og prisudviklingen Finansministeriet har i Økonomisk Redegørelse skønnet over udviklingen i dansk

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Nationalregnskabet Peter Jayaswal Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Bogens opbygning Kap. 1: Motivation. Hvad er NR? Kap. 2: Hovedposterne Kap. 3: Afgrænsning Kap. 4: Begreber

Læs mere

Hvorfor er den danske inflation forskellig fra euroområdets?

Hvorfor er den danske inflation forskellig fra euroområdets? 26. september 2016 2016:13 Hvorfor er den danske inflation forskellig fra euroområdets? Af Thomas Hjorth Jacobsen. 1 På grund af den danske fastkurspolitik overfor euroen, er det forventeligt, at inflationen

Læs mere

PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER

PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER i:\november 99\prisudviklingen-grupper-mh.doc Af Martin Hornstrup 23. november 1999 RESUMÉ PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER Dette notat udregner prisudviklingen for forskellige socioøkonomiske grupper

Læs mere

Priser 9. oktober 2018

Priser 9. oktober 2018 Priser 9. oktober 2018 Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2018 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2018 til juli 2018 steget med 0,3 pct. De halvårlige ændringer i procent i forbrugerpriserne

Læs mere

Priser 26. september 2017

Priser 26. september 2017 Priser 26. september 2017 Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2017 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2017 til juli 2017 steget med 1,2 pct., hvilket er større end i den tilsvarende

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Priser. 1. Pristallene pr. 1. juli 2015

Priser. 1. Pristallene pr. 1. juli 2015 Priser 1. Pristallene pr. 1. juli 2015 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2015 til juli 2015 steget med 0,5 pct., hvilket er det samme som i den tilsvarende periode for et år

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Priser 5. april Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2018

Priser 5. april Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2018 Priser 5. april 2018 Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2018 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2017 til januar 2018 faldt med 0,8 pct. Faldet i forbrugerpriserne skyldes primært

Læs mere

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT November 2002 Af Jakob Legård Jakobsen Resumé: LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT Ledigheden har været svagt stigende siden årsskiftet. I september måned steg ledigheden dog markant. Stigningen udgjorde næsten

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 25

KonjunkturNYT - uge 25 KonjunkturNYT - uge. juni. juni Danmark Fortsat stigning i forbrugertilliden i juni Fortsat stigende tendens i detailomsætningsindekset i maj Råstofindvinding trak producentpriserne op i maj Lille fald

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 16-17

KonjunkturNYT - uge 16-17 KonjunkturNYT - uge -7. april. april Danmark Detailomsætningsindekset steg i første kvartal Uændret forbrugertillid i april Dansk inflation stadig lavere end euroområdets Producent- og importpriserne faldt

Læs mere

Priser 2012:2. Pristallene pr. 1. januar 2012

Priser 2012:2. Pristallene pr. 1. januar 2012 Priser 2012:2 Pristallene pr. 1. januar 2012 Indhold 1. Indledning...3 2. Forbrugerprisindekset...4 3. Reguleringspristallet...8 4. Metode...10 5. Udgivelser...12 1. Indledning Formålet med nærværende

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 51

KonjunkturNYT - uge 51 KonjunkturNYT - uge 1 1. december 18. december 1 Danmark Firmaernes salg faldt lidt i oktober Flere i beskæftigelse i. kvartal 1 BNP-vækst i hele landet i 1 Fald i både producent- og importpriser i november

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 20

KonjunkturNYT - uge 20 KonkturNYT - uge. maj. maj Dank Lille fald i beskæftigelsen blandt lønmodtagere i. kvartal Fald i AKU-ledigheden i. kvartal Lavere lønstigningstakter på DA-området i Lille stigning i prisen på engrosvarer

Læs mere

Forenklet brancheopdeling i ADAM

Forenklet brancheopdeling i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 9. september 28 Forenklet brancheopdeling i ADAM Resumé: Der foreslås en forenklet brancheopdeling. Nøgleord: Modelformulering Modelgruppepapirer

Læs mere

PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI-

PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI- 27. juni 21 Af Lise Nielsen PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI- Resumé: TUATION De økonomiske indikatorer har i det seneste halve år peget snart i den ene, snart i den anden retning. På

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 16

KonjunkturNYT - uge 16 KonjunkturNYT - uge 6 6. april. april Danmark Fortsat stigning i forbrugertilliden i april Stigning i dankortomsætningen i marts Inflationen i Danmark på niveau med euroområdet i marts Stigning i prisen

Læs mere

Øvelse 1 - Samfundsøkonomi

Øvelse 1 - Samfundsøkonomi Øvelse 1 - Samfundsøkonomi Nationalregnskab I Pratisk information e-mail: Tobias.Markeprand@econ.ku.dk Økonomisk Institut, Københavns Universitet Adjunkt i Økonomi 2 første øvelser: Nationalregnskab Derefter:

Læs mere

Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1

Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1 Arbejdspapir nr. 6/2002 Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1 Forfatter: Joakim Søndergaard Hansen (jsh@fm.dk) Resumé: I arbejdspapiret beskrives beregninger

Læs mere

Priser. Pristallene pr. 1. januar :1. Højere inflation

Priser. Pristallene pr. 1. januar :1. Højere inflation Priser 2008:1 Pristallene pr. 1. januar 2008 Højere inflation Forbrugerpriserne steg med 5,4 pct. i perioden 1. januar - 1. januar 2008. Hermed øges inflationen væsentligt i forhold til de senere år, jf.

Læs mere

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester 25 4. Vægtgrundlag Vægtgrundlaget i forbrugerprisindekset opgøres på grundlag af husholdningernes udgifter til forbrug af varer og tjenester. Det anvendes ved sammenvejning af basisindeksene til prisindeks

Læs mere

KonjunkturNyt. Uge 10 (7.-11. marts 2016)

KonjunkturNyt. Uge 10 (7.-11. marts 2016) KonjunkturNyt Uge (7.-. marts ) Side af 9 KonjunkturNyt Uge, Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet Center for konjunktur og økonomisk politik Christiansborg Slotsplads 8 København K Telefon

Læs mere

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi matematik-økonomi studiet 1. basissemester Esben Høg I17 Aalborg Universitet 7. og 9. december 2009 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli :2. Fortsat stigning i forbrugerpriserne

Priser. De grønlandske pristal pr. 1. juli :2. Fortsat stigning i forbrugerpriserne Priser :2 De grønlandske pristal pr. 1. juli Fortsat stigning i forbrugerpriserne Stigende forbrugerpriser også i forhold til tidligere Figur Forbrugerpriserne steg med 2,9 pct. fra 1. juli til 1. juli.

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

DEN ØKONOMISKE SITUATION

DEN ØKONOMISKE SITUATION i:\november 99\den oek-sit-sb-ms.doc Af Steen Bocian og Michael Schrøder RESUMÉ 3.november 1999 DEN ØKONOMISKE SITUATION Ifølge den seneste opgørelse af Dansk Arbejdsgiverforening er tendensen til faldende

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2005 25

DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2005 25 DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 25 25 Frank Øland Hansen Danmarks Nationalbank, København Samvariation i danske konjunkturcykler April 25 The Working Papers of Danmarks Nationalbank describe research

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser og tvangsauktioner Renter

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 18. oktober 2004 Af Thomas V. Pedersen Resumé: INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 Notatet foretager over en længere årrække analyser af udviklingen i sammensætningen af industrivirksomhedernes

Læs mere