Redaktionen afsluttet 12. februar 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redaktionen afsluttet 12. februar 2016"

Transkript

1 Næstved Lærerkreds Skriftlig beretning 2016 Denne skriftlige beretning indeholder en status på nogle af de væsentligste områder, kredsstyrelsen har arbejdet med og været involveret i siden sidste generalforsamling. Den skriftlige beretning skal ses i sammenhæng med den mundtlige beretning. På generalforsamlingen onsdag d. 9. marts 2016 vil de vigtigste fokuspunkter blive yderligere uddybet. Redaktionen afsluttet 12. februar 2016 Skoleåret Skoleåret er andet år med reform og lov 409. I foråret 2015 blev der udarbejdet et Fælles Forståelsespair mellem CUD, Skolelederforeningen og Næstved Lærerkreds. Forståelsespapiret var en opstramning af forrige års Anbefalinger og skulle som udgangspunkt styrke og skabe forbedringer i forhold til skoleårets planlægning og lærernes arbejdstid. Desuden blev der i forbindelse med OK15-forhandlingerne udarbejdet et fællespapir mellem KL og LC. Fællespapiret indeholder 15 forpligtende punkter, der har til formål at skabe størst mulig kvalitet i undervisningen, understøtte et godt arbejdsmiljø og styrke den sociale kapital. Begge initiativer er evalueret i november Indeværende skoleår blev samtidig det år, hvor politikerne besluttede en ændring af skolernes organisering. Det har fra politisk side været varslet og drøftet adskillige gange. Et nyt forslag, der omhandlede områdeledelse, blev sendt i høring og besluttet på byrådsmødet d. 15. december Den besluttede organisering er en model, hvor 17 skoler bliver til 6 skoledistrikter. Det er en model, der ændrer mange elever og læreres hverdag. Næstved Lærerkreds kan ikke finde andre begrundelser for beslutningen end dårlig økonomi, da der ingen evidens eller erfaringer er for, at større enheder i form af områdeledelse betyder, at eleverne bliver dygtigere - eller det på anden vis udvikler skolerne pædagogisk eller fagligt. Næstved Lærerkreds har i både formelle og uformelle sammenhænge gjort Næstved kommune opmærksom på den problemstilling. Forslaget til ny organisering af skolerne i Næstved Kommune viser med al tydelighed, hvor store de økonomiske problemer er. Der er fortsat brug for en massiv investering i Næstveds folkeskoler, og det er en stadig kamp at få penge til skoleområdet.

2 Ændring af skolernes organisering fra august 2016 Som nævnt i beretningens indledning bliver skolestrukturen i Næstved Kommune ændret pr Planlægningen på de enkelte matrikler i forhold til de store ændringer i kommende skoleår er i skrivende stund i fuld gang. Alle skoler bliver en del af strukturændringerne, men nogle matrikler rammes særdeles hårdt. Det er de enheder, hvor der både skal omplaceres lærere og elever. Det medfører en række konkrete ændringer med omplacering af lærere mellem de enkelte matrikler. Foråret og hele perioden med planlægning af kommende skoleår vil blive præget af mange udfordringer og forandringer. Lærerkredsen vil naturligvis have den ændrede skolestruktur i fokus. Vi vil konkret arbejde for, at der foreligger en gennemskuelig og tydelig procedure for overflytning af lærere, så lærerne kan føle sig mest muligt trygge. Proceduren skal være kendt af alle. Datoer og aftaler for det videre arbejde skal være tydelige. Lærerkredsen har fokus på de tillidsvalgtes arbejdsvilkår, MED-systemet og samarbejdet på tværs af matriklerne i distriktet. Det er en vigtig faktor for lærerne, da det har betydning i forhold til at skabe en god og tryg begyndelse midt i en forandringsproces. Fælles Forståelse Udarbejdelse af Fælles Forståelse skabte nye muligheder for lærerne i indeværende skoleår. En af de positive forbedringer i forhold til lærerens arbejdstid var mulighed for at udarbejde flexaftaler på de enkelte skoler. I vores lokale evaluering af Fælles Forståelse er det et element som lærerne fremhæver meget positivt. Det har været vigtigt for lærerne, at fleksibiliteten - og muligheder for selv at planlægge arbejdstiden - igen er tilstede i arbejdslivet. Flexaftaler/skoleaftaler skal ses som et redskab til, at lærerne igen kan agere professionelt i forhold til den opgave, der skal løses Uanset om fleksibiliteten er skabt gennem skoleaftaler - eller flexaftaler, er det et resultat af et stærkt og solidt arbejde af tillidsrepræsentanterne i tæt samarbejde med Næstved Lærerkreds.

3 Det er vigtigt for Lærerkredsen at pointere, at aftaler skal formaliseres og at det skal være en mulighed, der gælder alle lærere. Vi håber at kunne formalisere flere aftaler - og udbygge den positive udvikling yderligere. Næstved Lærerkreds er meget opmærksom på, at flexaftaler/skoleaftaler ikke fjerner - eller ændrer på lærernes meget store undervisningsforpligtelse. Evaluering af Fælles forståelse I november måned gennemførte Næstved Lærerkreds, Skolelederforeningen og Center for uddannelse i fællesskab en evaluering af Fælles Forståelse og bilag 4. Alle lærere og børnehaveklasseledere har modtaget et brev med resultatet af den individuelle evaluering. Evalueringen viste bl.a. at den Fælles Forståelse, der er aftalt mellem CUD, skolelederforeningen og Næstved Lærekreds, har skabt enkelte men vigtige forbedringer i indeværende skoleår. Det er forbedringer, der kan udbygges og arbejdes videre med. Forbedringer i forhold til sidste skoleår: Stort set alle har fået en opgaveoversigt. Lærere og børnehaveklasseledere oplever, at der er gode muligheder for løbende dialog med ledelsen. Lærere og børnehaveklasseledere oplever, at undervisningsopgaven er samlet mest muligt for at sikre sammenhængende forberedelse. Muligheden for fleksibel arbejdstid har været en stor forbedring i indeværende skoleår. Specielt på de skoler, hvor der er lavet retningslinjer eller fleksaftale, opleves der en forbedring i forhold til lærere og børnehaveklasselederes vilkår. I forhold til TR og AMR opleves det positivt, at der i planlægningen er taget højde for, at de kan varetage deres opgaver. Desuden viser resultatet af undersøgelsen også på, hvilke områder der ønskes forbedringer. Ønskelige forbedringer: Nedsættelse af undervisningstimetallet for lærere og børnehaveklasseledere.

4 Klarere rammer i forhold til resurserne/ tid i forbindelse med kompetenceudvikling/efteruddannelse. Mere præcis dialog mellem ledelse og lærere og børnehaveklasseledere om det forventede tidsforbrug til de enkelte dele af opgavefordelingens indhold. En forpligtende forventningsafstemning mellem lærere/børnehaveklasseledere og pædagoger om den understøttende undervisning. En forbedring i forhold til opgørelse af arbejdstiden. Fokus på strukturen i forhold til samarbejdet mellem ledelsen og de tillidsvalgte. Evalueringen danner dermed grundlag for de fremtidige forhandlinger og samarbejde med CUD om yderligere forbedringer og præciseringer i forhold til lærernes arbejdstid. Landsdækkende møder i faglig klub I uge blev der afholdt landsdækkende møder i faglig klub. Møderne skulle bruges til at følge op og gøre status over OK15 og bilag 4, der omhandler arbejdstid. Det var af stor betydning for det videre arbejde både centralt og lokalt, at medlemmerne bakkede op om møderne i faglig klub. Mødet var lærernes mulighed for kollektivt at fortælle, hvad der er lykkes på skolerne, og hvilke områder, der er nedprioriteret og dermed skal fokus på. Tilbagemeldingerne fra møderne er sendt til DLF centralt. TR/AMR og kredsstyrelsen har også modtaget tilbagemeldingerne. De skal i et forpligtende fællesskab skabe bedre mulighed for på alle niveauer i foreningen at igangsætte initiativer, der skal skabe konkrete forbedringer for den enkelte lærer. I februar måned udsendes et fælles medlemsbrev. Medlemsbrevet beskriver tilbagemeldingerne fra de landsdækkende klubmøder og de 3 parters fremtidige fokusområder i forhold til arbejdstid. Fastholdelse og rekruttering Antallet af lærere, der forlader folkeskolen er steget med 31 procent på landsplan, siden Folketinget vedtog skolereformen og nye arbejdstidsregler. Det viser tal fra kommunernes og regionernes løndatakontor. Det er en

5 alvorlig situation, og det er en problemstilling, vi også kender fra skolerne i Næstved. Årsagen skal i en del tilfælde findes i, at lærerne ikke længere finder det muligt at levere god undervisning. Den store undervisningsforpligtelse og mulighederne for at forberede og tilrettelægge god undervisning, har udfordret lærerarbejdet markant i de seneste år. Det betyder, at lærere, der kunne have undervist i folkeskolen i mange år, søger væk til eksempelvis privatskoler eller til en anden skole med væsentlig bedre vilkår. Samtidig viser en ny undersøgelse fra januar 2016, at 75 % af landets kommuner har problemer med at rekruttere læreruddannede til de ledige stillinger i kommunen. Næstved Lærerkreds har deltaget i undersøgelsen. I indeværende skoleår har der også i Næstved været skoler, der har haft vanskeligheder med at besætte stillinger. Løsningen har ofte været, at en ikke-læreruddannet vikar eller en af de i forvejen ansatte lærere på skolen må overtage undervisningen for en kortere eller længere periode, indtil en permanent løsning findes. Lærere, der forsvinder fra folkeskolen og udfordringerne i forhold til rekruttering, er det vigtigste fokusområde i forhold til Folkeskolens udvikling i de kommende år. Derfor er der også et stort behov for at søge mulighederne og drøfte rammerne for fortsat at skabe attraktive lærerarbejdspladser på skolerne i Næstved. Det er afgørende for elevernes udbytte af undervisningen, at Næstved kan rekruttere og fastholde det nødvendige antal kvalificerede lærere. Ovenstående er en problemstilling som Næstved Lærerkreds følger tæt og ønsker at præge i en positiv retning gennem samarbejdet med Næstved Kommune. Økonomi og skolernes budget Endnu engang må vi konstatere, at planlægningen af indeværende skoleår med tydelighed viste, hvor hårdt trængt Næstved Kommunes økonomi er. Efter politikernes beslutning om, at der ikke skal lukkes skoler, blev det en stor opgave at få enderne til at hænge sammen i budgettildelingen til skolerne. Selvom ressourcerne skal udmøntes efter en politisk besluttet elevtalsmodel, viste det sig hurtigt, at beløbet pr. elev er så lavt, at 12 ud af 17 skoler måtte på garantiordningen, som sikrer skolerne kan oprette de

6 nødvendige antal klasser. Desværre er økonomien fortsat meget stram og kommunens beslutning om en skolestrukturændring med 6 distriktsskoler ser ikke ud til at løse de store økonomiske udfordringer. Næstved Lærerkreds bifalder dog, at det nu også er en politisk erkendelse, at lærernes undervisningsforpligtelse i Næstved kommune er urimelig stor og uforenelig med et fagligt løft af skolevæsnet. Løn Udover de generelle lønstigninger i 0K15 blev der også aftalt et løntrin til alle med mindre man er på løntrin 45 eller mere, så udmøntes det som et tillæg. Desuden lykkedes det at få løftet børnehaveklasseledere på anciennitetsløn. Specialklassetillægget og tillægget for enkeltintegrerede elever er blevet kapitaliseret. Dog bliver specialklassetillægget fastholdt som en personlig ordning for de lærere, som fik det i 14/15, hvis de fortsat arbejder i specialklasser. I forhold til 6. ferieuge er vi nu også normaliseret, og vi har dermed mulighed for at afholde den som det øvrige arbejdsmarked. Den kan fortsat efter eget ønske udbetales. I Næstved lykkedes det endvidere at genforhandle forhåndsaftalerne. Ved løntjek i uge 46 og ved lærerkredsens besøg på skolerne, hvor vi har gennemgået lønsedler sammen med TR, er der da også fundet fejl til medlemmernes fordel. Specielt ved nedsat tid og ansættelse inde i et skoleår skal lærerne være opmærksomme på, at grænsen for det forhøjede undervisningstillæg ændrer sig. Såvel Næstved Lærerkreds som TR på skolerne er behjælpelige med at få tjekket op på disse ting, så alle får den rigtige løn. Næstved Lærerkreds har et godt samarbejde med Næstved Kommune om at få rettet op på lønfejl. Inklusion Det er regeringens målsætning, at 96 % af eleverne skal inkluderes i almendelen. I Næstved Kommune er målet pr. 1. september ,5 %. Der er stadig store individuelle forskelle på skolerne, hvor godt det lykkes at holde sig indenfor den økonomiske ramme. Næstved Lærerkreds vil fortsat

7 have fokus på, hvad der skal til for, at inklusion kan betragtes som vellykket. Hvis skolernes incitament til en øget inklusion udelukkende er styret ud fra økonomiske parametre og uden et kvalitativt fokus, er det vigtigt at følge området tæt. MinUddannelse KL og regeringen vedtog i oktober 2014 en aftale om konkretisering af det fælles brugerportalinitiativ. I Næstved Kommune blev MinUddannelse valgt som den foretrukne læringsplatform. Desværre herskede der meget forvirring på skolerne, da den gjorde sit indtog på skolerne i 11. time. Selvom der fra centralt hold var meldt ud, at det første år skulle betragtes som et indkøringsår, nåede denne melding ikke alle steder ud til den enkelte lærer, hvilket betød en del frustration og en stressbetonet periode i den sidste del af planlægningsfasen til et nyt skoleår. De fleste skoler har dog heldigvis efterhånden valgt at sænke overliggeren her det første år og betragter det som et forsøgsår. Det ændrer dog ikke den kendsgerning, at der er et krav om fuld implementering i skoleåret 2016/17. Selvom vi har haft lejlighed til at lege med redskabet igennem skoleåret, er det dog de færreste, der haft tid og overskud i en presset hverdag til at sætte sig ind i det. En anden nok så vigtig diskussion er hele den pædagogiske debat om målstyret undervisning sat i forhold til Folkeskolens formål om bl.a. elevernes sociale og personlige dannelse. Kompetenceudvikling I indeværende skoleår har Næstved Kommune afsat, hvad der svarer til ca. 12 årsværk til kompetenceudvikling. 30 lærere er i gang med matematik som undervisningsfag og 30 med håndværk og design. Det er positivt, at så mange får mulighed for efteruddannelse, og at kommunerne udmønter midlerne til skolerne. Desværre har det vist sig, at rammesætningen på skolerne har været meget forskellig. Mange af lærerne føler det som et pres at honorere de krav, uddannelsen stiller i forhold til den afsatte tid. Ydermere har der været andre begyndervanskeligheder som f.eks. en meget lille tidsramme til vejledning sammen med læreren. Næstved Lærerkreds er i

8 dialog med Næstved Kommune om vanskelighederne. Det kan forhåbentlig medvirke til et langt bedre forløb for de kommende lærere og børnehaveklasseledere på efter- og videreuddannelse. Arbejdsmiljø I februar 2015 afholdt Næstved Lærerkreds sin årlige temadag for skoledere, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Et af dagens temaer var langtidsfriske medarbejdere. På baggrund af temadagen har arbejdsmiljøudvalget i løbet af 2015 forsøgt at sætte et særligt fokus på betydningen og vigtigheden af, at en arbejdsplads har såkaldte langtidsfriske medarbejdere. I oktober 2015 afholdt vi vores årlige TR/AMR-internat på Hotel Storebælt. Her var der lagt stor vægt på styrkelsen af samarbejdet mellem TR og AMR. Dette skete bl.a. igennem forberedelsen af de landsdækkende møder i faglig klub, hvor der var særlig fokus på bilag 4 fra OK15. Det er af stor betydning for kredsen, at vi kan have både TR og AMR med på internatet, da samarbejdet mellem de tillidsvalgte er meget vigtigt. Vi har endvidere fokuseret på social kapital som væsentlig for det gode arbejdsmiljø på de enkelte arbejdspladser. Der er fx blevet præsenteret en metode til at gennemføre undersøgelser af social kapital på den enkelte skole. Vi har opfordret AMR er til at gennemføre en undersøgelse og efterfølgende udarbejde tiltag igennem MED-udvalget til gavn for et forbedret arbejdsmiljø. Social kapital er fortsat et fokusområde i Næstved Lærerkreds. Derfor har vi også et oplæg om emnet på vores årlige temadag d. 25. feb. på Hotel Kirstine. Det er foredragsholder Thomas Milsted, der kommer og pointerer de vigtige perspektiver, der er i social kapital. Temaet skal også ses i forlængelse af, at skolerne i Næstved står foran store forandringer pga. ny skolestruktur i Det betyder, at social kapital (tillid, retfærdighed og samarbejdsevne) bør være et vigtigt fokusområde for den dynamiske trio (skoledere, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter). God kommunikation er generelt vigtig, hvis nye tiltag skal søsættes ordentligt. Derfor har vi til vores temadag i februar 2016 også inviteret kommunikationsekspert Rune Strøm til at komme med et relevant og

9 konstruktivt bud på, hvordan kommunikation også kan være. Rune Strøm taler om konstruktiv kommunikation som middel til at se hinanden som medspillere og ikke modspillere i en travl hverdag. Næstved Lærerkreds mål med temadagene er, at skolelederne, TR og AMR i fællesskab bliver klædt på til at arbejde videre med de valgte temaer til gavn for den enkelte skole. I Efteråret 2015 blev der på alle skoler gennemført APV er med særligt fokus på det psykiske arbejdsmiljø. De enkelte skoler har udarbejdet handleplaner, som de skal følge op på. I område-med drøftes de samlede resultater af APV, som dermed bruges til, at Næstved Kommune samlet kan gøre noget ved de generelle problemstillinger. I tråd med sidste års APV har stort set alle skoler udfordringer i forhold til: Mulighederne for at udføre arbejdet inden for den tid, der er til rådighed Balancen mellem arbejdsliv og privatliv. Der har i 2015 været fokus på kravet omkring politianmeldelse af vold. Denne stramning ved erstatningsnævnet har betydet, at vold fra elever mod lærere fremover skal politianmeldes inden 72 timer, hvis der skal kunne rejses et krav om erstatning efter Voldsofferloven. Dette er ny praksis hidtil har det oftest været muligt at få dispensation fra kravet om politianmeldelse ud fra pædagogisk hensyn. Det er fortsat DLF s holdning, at vold skal anmeldes til politiet, også selvom det kan skabe nogle pædagogiske dilemmaer. Vi er opmærksomme på de problemstillinger, der knytter sig til kravet om politianmeldelse af børn eller unge. Det udfordrer det pædagogiske relationsarbejde og tillidsforholdet mellem lærere, forældre og elever, og det kan være en både personlig og faglig belastning at skulle lave en anmeldelse. DLF arbejder derfor på at få ændret praksis, så pædagogisk personale permanent er undtaget fra kravet om politianmeldelse. Kommunikation og kurser Næstved Lærerkreds arbejder for at fastholde, styrke og udvikle kommunikationen mellem medlemmerne, tillidsrepræsentanterne og kredsstyrelsen. Det er afgørende, at kommunikationen går begge veje, både fra DLF centralt til det enkelte medlem, men i lige så høj grad fra det enkelte medlem til tillidsrepræsentanten, kredsstyrelsen og til DLF.

10 Kommunikationen og kontakten til medlemmer foregår på flere måder. Skriftlig trykt og digital kommunikation Nyhedsmails sendes direkte til medlemmerne via tillidsrepræsentanterne. De indeholder aktuelle informationer og nyheder og udsendes, når der er behov for det - typisk 4-5 gange om året. Desuden videresender kredsen aktuelle mails fra DLF til tillidsrepræsentanter og medlemmer. Kredsbladet udkommer 2 gange om året med vægt på artikler og informationer med længerevarende relevans. Bladets skrives primært til kredsens lærere, men læses også af andre; politikere, embedsfolk og pressen. Kredsens hjemmeside næstvedlærerkreds.dk, er koblet op på DLF s centrale hjemmeside dlf.org. Siden opdateres løbende med aktuelle informationer og de sidste nyheder. Desuden har Næstved Lærerkreds en Facebookside, hvor der bl.a. er mulighed for debat imellem medlemmerne. Direkte kommunikation og dialog Næstved Lærerkreds lægger i kommunikationen med medlemmerne vægt på nærhedsprincippet. Her har tillidsrepræsentanterne stor betydning. De står for den daglige kommunikation med den enkelte lærer i hverdagen på skolerne. Tillidsrepræsentanterne er afgørende i forhold til at sikre god og flydende kommunikation imellem medlemmer og Kredsstyrelse. Det er også tillidsrepræsentanterne, der står for indkaldelse og gennemførelse af møder i Faglig Klub på de enkelte skoler, hvor informationer videreformidles og aktuelle, lokale problemstillinger drøftes. I efteråret blev der afviklet møder på skolerne i hele landet med fokus på, hvordan overenskomstaftalen fra 2015 kan bruges til at skabe konkrete, mærkbare forbedringer i forhold til arbejdssituationen. TR ernes tilbagemeldinger fra skolerne er samlet og har haft stor betydning og kvalificeret DLF s arbejde for at få størst mulig indflydelse og skabe konkrete forbedringer.

11 Medlemmer af kredsstyrelsen deltager også jævnligt i møder i Faglig klub på de enkelte skoler, når der er behov for det. Lærerkredsen har øget muligheden for direkte kontakt og dialog med det enkelte medlem. Kredskontorets åbningstid har derfor en lang dag, så kontoret har åbent hver torsdag til både for telefoniske og direkte henvendelser. Kurser og møder for medlemmer og tillidsvalgte Kredsen gennemfører forskellige kurser, møder og temadage i løbet af året. Det er bl.a. kurser for foreningens tillidsvalgte. En gang om året arrangeres TR/AMR- internat, hvor der er tid til drøftelse af aktuelle problemstillinger og det fremtidige arbejde. Samarbejdet mellem TR og AMR er vigtigt for at skabe bedst muligt arbejdsmiljø på skolerne. Igennem året er tillidsrepræsentanterne løbende samlet til møde med kredsstyrelsen, hvor der informeres om - og drøftes aktuelle forhold og problemstillinger på skolerne i Næstved. Møderne fungerer som et vigtigt bindeled imellem medlemmerne, kredsstyrelsen og DLF. Hvert år arrangerer kredsstyrelsen et åbent kursus for medlemmer. På kurset er inviteret relevante, aktuelle oplægsholdere. Desuden er der informationer og mulighed for drøftelser med kredsstyrelsen. Sidst men ikke mindst er der tid til socialt samvær med kolleger fra egen og andre af kommunens skoler. Det er et populært kursus, som i år blev afholdt januar med deltagelse af 90 medlemmer fra skolerne i Næstved.

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat.

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. Det betyder, at tillidsrepræsentanten er kandidat til næstformandsposten i MED-udvalget. er kandidat som

Læs mere

Formandens beretning 2015

Formandens beretning 2015 Formandens beretning 2015 Den skriftlige beretning er en fortælling om fortiden hvad der er sket. Den mundtlige beretning skal pege ind i fremtiden og de kommende opgaver. Men først OK 15. Det har været

Læs mere

Næstved Lærerkreds. Skriftlig beretning 2015

Næstved Lærerkreds. Skriftlig beretning 2015 Næstved Lærerkreds Skriftlig beretning 2015 Denne skriftlige beretning indeholder en status på nogle af de væsentligste områder, kredsstyrelsen har arbejdet med og været involveret i siden sidste generalforsamling.

Læs mere

Generalforsamling Varde Lærerkreds den 11. marts 2016 i Helle Hallen 55 deltagere

Generalforsamling Varde Lærerkreds den 11. marts 2016 i Helle Hallen 55 deltagere Generalforsamling Varde Lærerkreds den 11. marts 2016 i Helle Hallen 55 deltagere Velkomst ved formanden Foreningssangen 1. Valg af dirigent og fastsættelse af forretningsorden 2. Beretning Helge Højstrup

Læs mere

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F...

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F... Trivselspolitik Indholdsfortegnelse Trivselspolitik...5 Vision og formål...5 1. Organisationen...5 2. Gruppeniveau...5 3. Den enkelte medarbejder...7 4. Lederen...7 Bilag...8 A. Tiltag...8 Tiltag:...8

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge Januar 2014 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye skolereform.

Læs mere

Sammen om folkeskolen Professionsaftale for lærere og børnehaveklasseledere ansat i Rødovre Kommune

Sammen om folkeskolen Professionsaftale for lærere og børnehaveklasseledere ansat i Rødovre Kommune Sammen om folkeskolen Professionsaftale for lærere og børnehaveklasseledere ansat i Rødovre Kommune Rødovre Kommune og Rødovre Lærerforening har fælles og høje ambitioner for et stærkt fælles skolevæsen.

Læs mere

Aftalen bygger videre på den positive udvikling, som har kendetegnet relationen mellem de faglige organisationer, lederforeningen og forvaltningen.

Aftalen bygger videre på den positive udvikling, som har kendetegnet relationen mellem de faglige organisationer, lederforeningen og forvaltningen. Aarhusaftalen 1. Rammeaftale Med henblik på at nå de fælles ambitioner for børnene og de unge i Aarhus Kommune indgår Århus Lærerforening, BUPL Århus, FOA Århus, Aarhus Skolelederforening samt Børn og

Læs mere

Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag den 7. januar 2015 kl. 10.00 14.30 på kredskontoret, Idrætsvej 73, 2650 Hvidovre.

Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag den 7. januar 2015 kl. 10.00 14.30 på kredskontoret, Idrætsvej 73, 2650 Hvidovre. Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36777014 email: 014@dlf.org www.dlfkreds14.dk 7. januar 2015 Til Kredsstyrelsen Referat af kredsstyrelsesmøde

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

tænketank danmark - den fælles skole

tænketank danmark - den fælles skole NYHEDSBREV NR. 20 SOMMER 16 tænketank danmark - den fælles skole INDHOLD Nyt fra bestyrelsen Nyt fra bestyrelsen Indlæg fra Elisa Bergmann, BUPL Indlæg fra Mette Witt-Hagensen, Skole og Forældre Indlæg

Læs mere

OK 15 Arbejdstid. En tidlig status april 2015

OK 15 Arbejdstid. En tidlig status april 2015 OK 15 Arbejdstid En tidlig status april 2015 Michael Ziegler: En speciel aftale Aftaler eller ej?! "Vi vil bakke loyalt op om den aftale, vi har lavet og bakke loyalt op om de 15 punkter, vi har aftalt

Læs mere

VALLENSBÆK LÆRERKREDS

VALLENSBÆK LÆRERKREDS Blækklatten november 2015 VALLENSBÆK LÆRERKREDS Hovedstyrelsesvalget 2015 Hvert 4. år afholdes der valg til DLF s hovedstyrelse. Præsentation af kandidater: Præsentation af kandidaterne bliver bragt i

Læs mere

1. Godkendelse af referater fra den 17. juni og 12. august 2015 Referater fra den 17.juni og 12. august 2015 Referaterne blev godkendt.

1. Godkendelse af referater fra den 17. juni og 12. august 2015 Referater fra den 17.juni og 12. august 2015 Referaterne blev godkendt. Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36 77 70 14 014@dlf.org dlfkreds14.dk Til Kredsstyrelsen 20. august 2015 Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag

Læs mere

Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid

Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid Med det formål at understøtte den kommunale indsats for at implementere folkeskolereformen, gælder følgende

Læs mere

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA...

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA... FOA Fag og Arbejde Svendborg F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s.

Læs mere

FOA Horsens Når du er medlem af FOA...

FOA Horsens Når du er medlem af FOA... FOA Horsens F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s. 6 at hjælpe og

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Temakursus april 2015

Temakursus april 2015 Temakursus april 2015 Kl. 13.30: Velkommen Politisk vurdering af forhandlingsforløb og resultat Kl. 13.45: OK 15 Præsentation af de 2 forlig Løn, 6. ferieuge, arbejdstid mv. Kl. 15.00: Opsamling, debat

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Projektindstilling. Projekt: Implementering af ny folkeskolereform. Skanderborg Kommune Dato: Maj 2013 Rettet af: Hanne Holstein Ipsen Version:1

Projektindstilling. Projekt: Implementering af ny folkeskolereform. Skanderborg Kommune Dato: Maj 2013 Rettet af: Hanne Holstein Ipsen Version:1 Projektindstilling Skanderborg Kommune Projekt: Implementering af ny folkeskolereform Ansvarlige for projektet Projektejer Annie Noes Projektleder Hanne Holstein Ipsen Projektidé Regeringen har med reformudspillet

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

Det bærer i den grad præg af at beslutningstagerne ikke aner, hvad der foregår i det daglige arbejde på skolerne.

Det bærer i den grad præg af at beslutningstagerne ikke aner, hvad der foregår i det daglige arbejde på skolerne. Beretning 2015. De forløbne år har været de mest turbulente i foreningens nyere historie. Arbejdsgiverne er målrettet gået efter at stække lærernes muligheder for indflydelse. De har frataget foreningens

Læs mere

Tillidsrepræsentantens ABC

Tillidsrepræsentantens ABC Tillidsrepræsentantens 2015/2016 Roskilde Lærerforening FORORD 2 TILLIDSREPRÆSENTANTENS ROLLE 3 FORVENTNINGER TIL TR 4 TILBAGEVENDENDE OPGAVER 5 PRAKTISKE OPLYSNINGER 9 ADRESSER, TELEFONNUMRE OG HJEMMESIDER

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge 20. november 2013 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye

Læs mere

I dette forår indsamles krav til næste års overenskomstforhandlinger, og også her skal vi fortsat arbejde fokuseret.

I dette forår indsamles krav til næste års overenskomstforhandlinger, og også her skal vi fortsat arbejde fokuseret. 1 Ane Søegaard Formand I de 2 år, jeg har været formand for Frederiksberg Kommunelærerforening, har jeg haft som mål at styrke foreningens position og indflydelse overalt, hvor vi færdes. Vi er som faggruppe

Læs mere

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 SYTTEN INFO Rødovre Lærerforenings medlemsblad Årgang 18 Nr. 2 Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 Ny strategi

Læs mere

Formandens mundtlige Beretning

Formandens mundtlige Beretning Formandens mundtlige Beretning 2007 1 PÆDAGOGISKE FORHOLD Vi har lige gennemført konferencen om folkeskolen Naleqqiiffik. Baggrunden for konferencen er, at vi i organisationen ønsker at bevare samfundets

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 1 Indholdsfortegnelse: 2 Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3 Nyvalgt/genvalgt 4 Uddannelse 5 Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 Arbejdsmiljøarbejdet 8 Arbejdsmiljøarbejdet i Mariagerfjord Lærerkreds

Læs mere

Stem Østjylland i DLFs Hovedstyrelse

Stem Østjylland i DLFs Hovedstyrelse Stem Østjylland i DLFs Hovedstyrelse Mit navn er Erik Cloyd Ebsen og jeg er kandidat til DLFs Hovedstyrelse Jeg stiller op til Hovedstyrelsesvalget i DLF, da jeg gerne vil repræsentere Østjylland centralt

Læs mere

Temadag CUD MED-Områdeudvalg & de dynamiske trioer. Arbejdsmiljø- og MED-arbejdet

Temadag CUD MED-Områdeudvalg & de dynamiske trioer. Arbejdsmiljø- og MED-arbejdet Temadag CUD MED-Områdeudvalg & de dynamiske trioer Arbejdsmiljø- og MED-arbejdet v/arbejdsmiljøkonsulenter fra CPH Torben Søndergaard Nielsen tosni@naestved.dk/5674 Dorthe Erika Vang Jensen dojen@naestved.dk/5673

Læs mere

Socialt kapitel i Region Syddanmark

Socialt kapitel i Region Syddanmark Socialt kapitel i Region Syddanmark Forord Region Syddanmark er en social ansvarlig arbejdsplads. Som den største arbejdsplads i regionen har vi et ansvar, overfor både de medarbejdere der er ansat og

Læs mere

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune 2018-2019 Angiver grundlaget for fælles administration og forståelse af arbejdet med lærernes og børnehaveklasseledernes (efterfølgende

Læs mere

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Afgrænsning Aftalen omfatter lærere og børnehaveklasseledere (herefter lærere) omfattet af Overenskomst for lærere med flere

Læs mere

Afsnit 1. Indledning Furesø Kommunes Kompetenceudviklingspolitik udarbejdes på grundlag at MED-aftalen.

Afsnit 1. Indledning Furesø Kommunes Kompetenceudviklingspolitik udarbejdes på grundlag at MED-aftalen. Furesø Kommune Kompetenceudviklingspolitik Vedtaget den 14. maj 2007 af Hoved-MED Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 2. Formål med kompetenceudvikling i Furesø Kommune 3. Kompetenceudviklingsbegrebet 4.

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

HinkeRuden. Opgaveoversigten om inklusion skrevet af pædagogisk

HinkeRuden. Opgaveoversigten om inklusion skrevet af pædagogisk HinkeRuden 11. årgang nr. 2 januar2016 Medlemsblad for Rudersdalkredsen Danmarks Lærerforening kreds 26 TEMA OM INKLUSION Læs Læs om: om: Formanden Formanden skriver skriver TEMA Opgaveoversigten om inklusion

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningens. Godkendt af HovedMED den 17. december 2014 - Revideret august 2015

Børne- og Ungdomsforvaltningens. Godkendt af HovedMED den 17. december 2014 - Revideret august 2015 Børne- og Ungdomsforvaltningens SYGEFRAVÆRSPOLITIK Godkendt af HovedMED den 17. december 2014 - Revideret august 2015 Indhold Forord 3 Fire mål med sygefraværspolitikken 4 Målsætninger med sygefraværspolitikken

Læs mere

Projektoplæg - Forsøg med tolærerordninger. Projektoplæg forsøg med tolærerordninger. 1. Indledning

Projektoplæg - Forsøg med tolærerordninger. Projektoplæg forsøg med tolærerordninger. 1. Indledning Projektoplæg forsøg med tolærerordninger 1. Indledning Danske kommuner står i de kommende år over for en stor udfordring i forhold til på den ene side at give flere børn og unge kompetencerne og motivationen

Læs mere

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune 1. Indledning Frederiksberg Kommune har som mål, at flest mulige børn skal inkluderes i almenområdet fremfor at blive henvist til særlige specialtilbud.

Læs mere

Aftale om administrering af lov 409 på Bøgholt skole. Aftalen er indgået mellem Bøgholt Skole og SL.

Aftale om administrering af lov 409 på Bøgholt skole. Aftalen er indgået mellem Bøgholt Skole og SL. Aftalen skabet rammer for at medarbejdernes kompetencer, viden og ressourcer på bedste vis Folkeskolereformen stiller krav til en mere varieret skoledag med en vekselvirkning mellem forskellige Ram m eaftal

Læs mere

Undersøgelse af kommuners og regioners sygdomspolitik og praksis DISCUS A/S HOVEDKONKLUSIONER

Undersøgelse af kommuners og regioners sygdomspolitik og praksis DISCUS A/S HOVEDKONKLUSIONER HOVEDKONKLUSIONER Om sygefraværspolitikker Følgende konklusioner bygger på undersøgelsens kvalitative data fra dobbeltinterviews med 12 centrale personalechefer og 12 næstformænd i hovedmed: Alle 10 kommuner

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor en ny reform Ny Folkeskolereform Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Vi har en god folkeskole, men den skal være bedre på flere områder vejen til en hel ny version af Parkskolen

Læs mere

Informationsbrev nr. 1/13

Informationsbrev nr. 1/13 Udsendt 12. oktober 2013 Informationsbrevet nu elektronisk! vil gerne takke alle de medlemmer, der tog sig tid til at svare på medlemsundersøgelsen om Informationsbrevet skulle være trykt eller elektronisk.

Læs mere

Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder

Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder ! Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder Dokumentnr.: 727-2015-137306 side 1 Uddannelsesplan 1. niveau Saksild Skole og børnehus - Odder Kultur og særkende: Sidst redigeret

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Lighed & socialt ansvar

Lighed & socialt ansvar Lighed & socialt ansvar Lønpolitik I Møllehuset har vi altid arbejdet ud fra forskellighed og har haft stor åbenhed omkring dette. Vores interne lønpolitik har vi udarbejdet i fællesskab mellem ledelse

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177

Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177 Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177 Sagsfremstilling Sag nr. 178 Finansiering af folkeskolereformen blev udsat på mødet i Børneudvalget den 28. oktober. Sagen fremlægges nu med et supplement

Læs mere

Resultater for Skive kommune - Opsamling på udmøntning af initiativerne fra OK 15 Besvarelser for 18 skoler ud af 22

Resultater for Skive kommune - Opsamling på udmøntning af initiativerne fra OK 15 Besvarelser for 18 skoler ud af 22 Resultater for Skive kommune - Opsamling på udmøntning af initiativerne fra OK 15 Besvarelser for 18 skoler ud af 22 1a. Det er ledelsens ansvar ved opgavefordeling og udarbejdelsen af opgaveoversigten

Læs mere

Hvidovre Lærerforening

Hvidovre Lærerforening Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36 77 70 14 014@dlf.org dlfkreds14.dk Til Kredsstyrelsen 16. marts 2017 Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag

Læs mere

Organisationsuddannelse 2015

Organisationsuddannelse 2015 Forord "Organisationsuddannelse 2015" beskriver den uddannelse, som Danmarks Lærerforening tilbyder alle nye tillidsvalgte. Det overordnede formål med organisationsuddannelsen er at gøre dig til en stærk

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme Strategi og Ledelse Strategi og Ledelse Her ses medarbejdernes vurdering af områderne under Strategi og ledelse. Strategi og ledelse giver pejlinger på Region Nordjyllands arbejde med at indfri ambitionerne

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Handicappolitik i Allerød Kommune

Handicappolitik i Allerød Kommune Handicappolitik i Allerød Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...5 2. Visioner og værdier...7 3. Allerød Kommunes målsætninger med afsæt i FNs Standardregler:...8 Udviklingsforslag...10 Udviklingsforslag...12

Læs mere

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Baggrunden for inspirationskataloget Som led i den politiske aftale fra marts 2011

Læs mere

Regionsmøde for kredsbestyrelsen i Region Midt,

Regionsmøde for kredsbestyrelsen i Region Midt, Regionsmøde for kredsbestyrelsen i Region Midt, Onsdag d.10.4,2013 Mødested: Patienthotellet, Kl.9-15 Mødelokalet på 7. Lille Mikkelsgade 2 8800 Viborg. Referent: Ann-.Birgitte Ordstyrer: Liselotte Tilstede:

Læs mere

Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2015/2016. Gældende for skolernes pædagogiske personale Varde Kommune

Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2015/2016. Gældende for skolernes pædagogiske personale Varde Kommune Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2015/2016 Gældende for skolernes pædagogiske personale Varde Kommune De overordnede rammer... 3 Ledelse og samarbejde... 3 MED-systemet... 4 Fleks-ordninger...

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om Folketingets Ombudsmand.

Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om Folketingets Ombudsmand. Valby den 30. april 2012 Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om Folketingets Ombudsmand. Børns Vilkår takker for muligheden for at afgive høringssvar vedr. udkast til forslag

Læs mere

Socialforvaltningens sygefraværspolitik

Socialforvaltningens sygefraværspolitik Dato: 27-10-2006 Sagsnr.: 312014 Dok.nr.: 1918126 Socialforvaltningens sygefraværspolitik Indledning Københavns Kommunes Socialforvaltning skal være en sund, attraktiv og velfungerende arbejdsplads. Vi

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd

Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd for synergien mellem Sparkær LBO og Mønsted Skole Beskrivelse af Fælles ledelse for den samdrevne institution Sparkær Skole og Mønsted Skole

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Øhavets Lærerkreds. Referat fra styrelsesmødet mandag d. 07.09.2015 og mandag d. 14/9 2015. Fraværende d. 7/9: Ingen. 14/9: Thomas Referat:

Øhavets Lærerkreds. Referat fra styrelsesmødet mandag d. 07.09.2015 og mandag d. 14/9 2015. Fraværende d. 7/9: Ingen. 14/9: Thomas Referat: Referat fra styrelsesmødet mandag d. 07.09.2015 og mandag d. 14/9 2015 Fraværende d. 7/9: Ingen. 14/9: Thomas Referat: 1. Godkendelse af dagsorden. Godkendt. 2. Godkendelse af referat fra 24. Godkendt.

Læs mere

Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte Wolfram

Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte Wolfram Arbejdsgruppe nr. 7 Tema: Styrket efteruddannelse af skolens medarbejdere Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Resultataftale 2013-14 for Skolen på Fjorden

Resultataftale 2013-14 for Skolen på Fjorden Resultataftale 2013-14 for Skolen på Fjorden af resultataftalen og effektmålene for sidste år: Trivsel og inklusion: Arbejdet med LP-modellen er i god drift. Skolens lærerpersonale har gennemgået CL1 kursus

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

Tema 5: Læringsledelse. Fase A: Nuværende praksis. 1.2.Hvordan arbejder vi som ledere af læringsprocesser i dag (læringsledelse) de vigtigste punkter?

Tema 5: Læringsledelse. Fase A: Nuværende praksis. 1.2.Hvordan arbejder vi som ledere af læringsprocesser i dag (læringsledelse) de vigtigste punkter? Tema 5: Læringsledelse Fase A: Nuværende praksis 1.2.Hvordan arbejder vi som ledere af læringsprocesser i dag (læringsledelse) de vigtigste punkter? Fase B: Analyse og vurdering Hvad kendetegner jeres

Læs mere

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015 Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015 1 Kolofon Foto Stengård Skole, april 2014 Kirsten Haase Layout GPV Produktion Gladsaxe TSL 2 Indledning Gladsaxe Kommune, Skolelederforeningen

Læs mere

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne EMNE FOR DENNE RAPPORT Denne rapport er resultatet af workshop for skolebestyrelserne i Stevns Kommune.

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014

Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014 Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014 Dette er årsberetningen fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole, hvor vi redegør for de væsentligste opgaver, bestyrelsen har varetaget

Læs mere

Evaluering af ressourcepædagoger

Evaluering af ressourcepædagoger Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evaluering af ressourcepædagoger Evalueringen tager udgangspunkt i den politiske

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne Bergmann, Michael Høybye, Vivi-Ann Petersen

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne Bergmann, Michael Høybye, Vivi-Ann Petersen Referat Allerød Kommune Personale Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox.

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox. Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid Juni 2014 Billeder:Colourbox.dk Læs om folkeskolereformen og de øvrige arbejdsgrupper på www.norddjurs.dk/folkeskolereformen 2 Forord

Læs mere

TR rolle og forventninger

TR rolle og forventninger TR rolle og forventninger Din rolle som TR Som tillidsrepræsentant er du en nøgleperson på din arbejdsplads. Du varetager medlemmernes interesser og er Danmarks Lærerforenings lokale repræsentant på skolen

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

JAs arbejdsmarkedspolitik

JAs arbejdsmarkedspolitik JAs arbejdsmarkedspolitik Oktober 2015 Formål JAs arbejdsmarkedspolitik tegner foreningens holdning til arbejdsmarkedsforhold og ansættelsesvilkår. Arbejdsmarkedspolitikken er det fælles grundlag, der

Læs mere

Notat vedr. Brug af vikarer på skolerne i Faxe Kommune

Notat vedr. Brug af vikarer på skolerne i Faxe Kommune Center for Undervisning Notat udarbejdet af: Finn Sonne Holm Dato 26-05-2014 Notat vedr. Brug af vikarer på skolerne i Faxe Kommune Dette notat indeholder flg. afsnit: Analyse af tal fra kvalitetsrapporterne

Læs mere

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår. SORØ PRIVATSKOLE Information om kommende skoleår 1 Kære elever og forældre, Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud Børn og Unge Børnemiljø i dagtilbud 1 Indledning Folketinget vedtog i maj 2006 loven om vurderinger af børnemiljø i dagtilbud. Lover trådte i kraft d. 1. juli 2006 for dagtilbud og pr. 1. januar 2007 for

Læs mere

Principprogram Allerød Hørsholm Lærerforening

Principprogram Allerød Hørsholm Lærerforening Principprogram Allerød Hørsholm Lærerforening Principprogram vedtaget på generalforsamling d. 10. marts 2015. Tilrettet på KS-arbejdsdag d. 10. august 2016. Afsked og forflyttelse Allerød - Hørsholm Lærerforening

Læs mere

Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag den 6. juni 2018 kl på kredskontoret, Idrætsvej 73, 2650 Hvidovre.

Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag den 6. juni 2018 kl på kredskontoret, Idrætsvej 73, 2650 Hvidovre. Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36777014 email: 014@dlf.org www.dlfkreds14.dk Til Kredsstyrelsen 7. juni 2018 Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag

Læs mere