Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion"

Transkript

1 Kapitel 15 Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Når man forsøger at karakterisere et sandsynlighedsmål ν på R ved hjælp af dets momenter, fortæller man essentielt hvordan man skal integrere polynomier med hensyn til ν. Når man forsøger at karakterisere sandsynlighedsmålet ved hjælp af dets fordelingsfunktion, fortæller man essentielt hvordan man skal integrere indikatorfunktioner for standardintervaller. Ordet karakteristisk funktion er af historiske grunde knyttet til en tilsvarende konstruktion, hvor man forsøger at karakterisere ν ved at fortælle hvordan sandsynlighedsmålet integrerer de elementære trigonometriske funktioner x cos θx og x sin θx, for alle mulige værdier af θ R. Umiddelbart lyder det måske som en besynderlig ide at integrere trigonometriske funktioner - hvis man har lyst, skal man selvfølgelig have lov til at integrere sinus er og cosinus er, men der er så meget andet man kunne kaste sig over... Men vi skal se at trigonometriske polynomier (linearkombinationer af de elementære trigonometriske funktioner) udgør et meget fleksibelt system af funktioner på den reelle akse, et system, der er langt bedre egnet til brug i sandsynlighedsregning end de sædvanlige polynomier, der jo har det problem at de nødvendigvis går mod ± i halerne. Og derfor karakteriserer den karakteristiske funktion vitterligt sandsynlighedsmålet på en forbavsende brugbar måde. I dette kapitel vil vi forsøge at indkredse hvad den karakteristiske funktion for et sandsynlighedsmål ν egentlig siger om målet. Hvilke egenskaber ved ν kan man af- 292

2 15.1. Komplekse integraler 293 læse, og hvordan gør man det i praksis? Men den virkelige motivation bag begrebet bliver udsat til afsnit 18.5, hvor vi viser at foldning af sandsynlighedsmål lader sig udtrykke meget effektivt i termer af karakteristiske funktioner. Foldning af sandsynlighedsmål er et centralt tema i sandsynlighedsregning, og beregningsmæssigt er det ikke spor trivielt at håndtere. Essentielt er den karakteristiske funktion et trick, der gør det muligt at få regnemæssigt styr på foldninger i en forbløffende bred vifte af eksempler. Det viser sig at de smidigste formuleringer af dette trick involverer komplekse tal - foldningsformlen udtrykkes simpelthen ved kompleks multiplikation. Og derfor starter vi med en diskussion af komplekse integraler. Denne diskussion munder dog ikke ud i overraskende konklusioner - alt er som man ville forvente det. Det er nok meget nyttigt at være klar over at de komplekse tal i denne sammenhæng mest er til pynt - teorien er ikke på de indre linier kompleks, sådan som f.eks. teorien for polynomiumsrødder eller teorien for egenværdier for matricer. Vi får igen og igen brug for de trigonometriske additionsformler, cos(u + v) = cos u cos v sin u sin v, sin(u + v) = cos u sin v + sin u cos v, for alle u, v R. Og den fikse måde at formulere additionsformlerne på, er at inddrage den komplekse eksponentialfunktion med rent imaginære argumenter, e i θ = cos θ + i sin θ for θ R. (15.1) For så kan de to additionsformler samles i én formel, der kan ses som et specialtilfælde af den komplekse eksponentialfunktions funktionalligning, e i (u+v) = e i u e i v for u, v R. Denne formel repræsenterer stort set al den komplekse analyse der kommer på banen i det følgende Komplekse integraler Lad (X, E, µ) være et målrum. Vi vil i dette afsnit interessere os for afbildninger f : X C. Disse afbildninger skrives naturligt på formen f = f 1 + i f 2

3 294 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion hvor f 1 og f 2 er reelle funktioner - vi taler om f s real- og imaginærdel. Hvis vi identificerer C med R 2, så har C naturligt en Borelalgebra, som vi med et vist misbrug af notation kan kalde B 2. Og vi ser at f er E B 2 -målelig hvis og kun hvis real- og imaginærdele begge er målelige reelle funktioner. Definition 15.1 Lad (X, E, µ) være et målrum. En målelig funktion f : X C, skrevet på formen f = f 1 + i f 2, er integrabel hvis f 1 dµ <, f 2 dµ <. I bekræftende fald definerer vi integralet af f som f dµ := f 1 dµ + i f 2 dµ. De integrable komplekse funktioner kaldes ofte L C (X, E, µ) eller blot L C. Bemærk de trivielle uligheder f 1 f, f 2 f, f f 1 + f 2. Det følger heraf at f er integrabel hvis og kun hvis f dµ <. Eksempel 15.2 Lad γ være et reelt tal. Idet e i γt = 1 for alle t R, ser vi at t e i γt er integrabel med hensyn til Lebesguemålet hen over ethvert kompakt interval [a, b]. Vi kan oven i købet regne integralet ud: b a e iγt dt = b a cos γt dt + i sin γb sin γa = γ = i γ = eiγb e iγa. iγ b a + i sin γt dt cos γb + cos γa γ (cos γb + i sin γb cos γa i sin γa)

4 15.1. Komplekse integraler 295 Bemærk hvor nydeligt denne formel passer ind i mønsteret for integration af den reelle eksponentialfunktion, skønt den jo dybest set handler om trigonometriske funktioner. Sætning 15.3 Lad (X, E, µ) være et målrum. Hvis f L C og c C, så er c f L C og der gælder at c f dµ = c f dµ. (15.2) Hvis f, g L C, så er f + g L C og der gælder at f + g dµ = f dµ + g dµ. (15.3) BEVIS: Påstandende om additionsegenskaberne er banale konsekvenser af de tilsvarende egenskaber for reelle integraler, brugt på real- og imaginærdel for sig, så dem vil vi ikke gøre noget ud af. Der er lidt mere kød på den skalare multiplikation. Hvis f L C og c C så er c f dµ = c f dµ = c f dµ <, ifølge de reelle regneregler, så integrabiliteten af c f er klar nok. Og (15.2) følger: hvis f = f 1 + i f 2 og c = c 1 + ic 2, så er c f dµ = (c 1 f 1 c 2 f 2 ) + i(c 1 f 2 + c 2 f 1 ) dµ = c 1 f 1 c 2 f 2 dµ + i c 1 f 2 + c 2 f 1 dµ ) = c 1 f 1 dµ c 2 f 2 dµ + i (c 1 f 2 dµ + c 2 f 1 dµ ( ) = (c 1 + ic 2 ) f 1 dµ + i f 2 dµ = c f dµ.

5 296 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Sætning 15.4 Lad (X, E, µ) være et målrum. Hvis f L C så gælder der at f dµ f dµ. (15.4) BEMÆRK: Formel (15.4) går ligesom i det reelle tilfælde under navnet trekantsuligheden. BEVIS: Ethvert komplekst tal z kan opskrives på modulus/argument-formen z = z e i θ for et passende θ R. Bruges denne opskrivning på f dµ, ser vi at for et passende θ er f dµ = e i θ f dµ = e i θ f dµ. Venstre side i denne formel er rent reel, og derfor må højre side også være rent reel - integralet af e i θ f har imaginærdel nul. Bruger vi symbolet Re(z) til at betegne realdelen af z har vi derfor at f dµ = Re ( e i θ f ) dµ Re ( e i θ f ) dµ e i θ f dµ = f dµ, hvor vi undervejs har benyttet at Re(z) z. Det er vigtigt at bemærke at majorantsætningen gælder uindskrænket. Antag at f 1, f 2,... er en følge af målelige funktioner X C, der konvergerer punktvist mod en grænsefunktion f. Hvis f n (x) g(x) for en M + -funktion g med endeligt integral, så er såvel f som alle f n -funktionerne integrable, og f n dµ f dµ for n. Det følger ved at bruge den sædvanlige reelle majorantsætning på følgerne af realog imaginærdel hver for sig. Eksempel 15.5 En funktion f : R C er konjugeret symmetrisk hvis f ( t) = f (t) for alle t R. (15.5)

6 15.2. Den karakteristiske funktion 297 Hvis en konjugeret symmetrisk funktion f er integrabel med hensyn til Lebesguemålet over et interval af formen [ T, T], så er T T f (t) dt R. Integralet over et symmetrisk interval er rent reelt. For betingelse (15.5) siger i virkeligheden at f s imaginærdel er en ulige funktion - og ulige funktioner integrerer til over intervaller af formen [ T, T]. Eksempel 15.5 fremstår som en lidt tilfældig observation, men er en nøgle til mange regninger med karakteristiske funktioner. Vi vil i de kommende afsnit skrive en lang række integraler op, der tilsyneladende er komplekse, men hvor der kan opnås vigtig indsigt ved at bemærke at integranden er konjugeret symmetrisk, så imaginærdelen af integralet forsvinder Den karakteristiske funktion Definition 15.6 Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B). Den karakteristiske funktion for ν er funktionen φ : R C givet som φ(θ) = e i θx dν(x) for θ R. (15.6) Eftersom e i θx 1 for alle værdier af θ og x, er der ingen problemer med integrabiliteten i (15.6). Husker vi definitionen af den komplekse eksponentialfunktion fra (15.1), ser vi at den karakteristiske funktion i virkeligheden er φ(θ) = cos θx dν(x) + i sin θx dν(x). (15.7) Så den karakteristiske funktion er simpelthen en måde at holde styr over alle integralerne af de elementære trigonometriske funktioner. Man kunne utvivlsomt holde styr på disse integraler på mange andre måder, men som vi skal se fører netop dette valg af bogholderiprincip til et smidigt samspil med kompleks multiplikation.

7 298 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Hvis X er en reel stokastisk variabel taler man ofte om X s karakteristiske funktion når man i virkeligheden mener den karakteristiske funktion for X s fordeling. Den definerende formel er altså φ(θ) = e i θx dx(p)(x) = e i θx dp, hvor sidste udtryk fremkommer ved hjælp af integraltransformationssætningen. Vi kan trivielt konstatere at den karakteristiske funktion φ for et sandsynlighedsmål ν opfylder at φ() = 1, (15.8) eftersom integranden er konstant 1 i dette tilfælde. Af trekantsuligheden følger endvidere at φ(θ) 1 for alle θ R. Lemma 15.7 Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B). Den karakteristiske funktion φ for ν er konjugeret symmetrisk. BEVIS: Resultatet er en reformulering af det forhold at sinus er en ulige funktion: φ( θ) = cos( θx) dν(x) + i sin( θx) dν(x) = cos θx dν(x) i sin θx dν(x) = φ(θ) for alle θ R. Sætning 15.8 Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B). Den karakteristiske funktion φ for ν er uniformt kontinuert. BEVIS: Lad os indføre hjælpefunktionen ψ : R R ved e i ψ( θ) = θx 1 dν(x) for θ R. For alle θ, θ R ser vi at φ(θ + θ) φ(θ) = e i (θ+ θ)x e i θx dν(x) e ( i θx e i θx 1 ) dν(x) = ψ( θ).

8 15.2. Den karakteristiske funktion 299 Så hvis vi kan vise at ψ( θ) for θ, så har vi påvist den ønskede uniforme kontinuitet. Men ser vi på integranden, kan vi konstatere at e i θx 1 for θ, for alle x R, domineret af konstanten 2. Så majorantsætningen garanterer at ψ( θ) vitterligt går mod nul. Formelt er der måske tale om en lille stramning i brugen af majorantsætningen: Vi bruger en kontinuert variant af sætningen, skønt de kendte formuleringer taler om en funktionsfølge. Strengt taget har vi vel vist at for en vilkårlig følge ( θ n ) n N der går mod nul for n, vil der gælde at ψ( θ n ). Men hvis vi et øjeblik antager at ψ( θ) ikke går mod nul, så må der findes en følge θ n, der går mod nul, men sådan at ψ( θ n ) undlader at gå mod nul. Og vi har lige overbevist os om at sådan en følge ikke findes. Sætning 15.9 Lad X være en reel stokastisk variabel med karakteristisk funktion φ. Den stokastiske variabel α + βx har karakteristisk funktion ψ(θ) = e i θα φ(βθ) for alle θ R. BEVIS: Beviset er en triviel udregning. Hvis ψ betegner den karakteristiske funktion for α + βx, så er ψ(θ) = e i θ(α+βx) dp = e i αθ e i βθx dp = e i αθ φ(βθ). Eksempel 15.1 Lad X være en reel stokastisk variabel med karakteristisk funktion φ. Den karakteristiske funktion ψ for X er ifølge sætning 15.9 givet ved ψ(θ) = φ( θ) = φ(θ), hvor vi har brugt at φ er konjugeret symmetrisk. Hvis fordelingen af X er symmetrisk, må ψ = φ, og dermed må φ = φ - altså er φ en rent reel funktion.

9 3 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Omvendt, hvis φ er rent reel, så følger det af disse regninger at ψ = φ. Så X og X har samme karakteristiske funktion. Når vi i sætning har vist at den karakteristiske funktion vitterligt karakteriserer en fordeling, følger det derfor at fordelingen af X er symmetrisk, når den karakteristiske funktion er rent reel. Eksempel Etpunktsmålet ɛ x i x R har den karakteristisk funktion φ(θ) = e i θx for θ R. Tilsvarende har det empiriske mål ɛ x1,x 2,...,x n i punkterne x 1,..., x n karakteristisk funktion φ(θ) = 1 n e i θx n n for θ R. i=1 Et specielt tilfælde der ofte dukker op i behandlingen af karakteristiske funktioner er det empiriske mål i de to punkter 1 og -1. Her får vi karakteristisk funktion φ(θ) = ei θ + e i θ 2 = cos θ for θ R. Vi bemærker at denne karakteristiske funktion er rent reel, i god overensstemmelse med eksempel Eksempel Binomialfordelingen med parametre (n, p) har den karakteristiske funktion n ( ) n n ( ) n φ(θ) = e i θ k p k (1 p) n k = (e i θ p) k (1 p) n k = ( e i θ p + 1 p ) n. k k k= k= Specielt har binomialfordelingen med længde n og successandsynlighed 1 2 karakteristisk funktion ( e i θ ) n + 1 φ(θ) = = e i nθ/2 cos n (θ/2). 2 Hvis S er binomialfordelt med længde n og successandsynlighed 1 2, så har variablen T = 2S n karakteristisk funktion ψ(θ) = e i nθ φ(2θ) = cos n θ. (15.9) Denne karakteristiske funktion dukker op i analysen af en symmetrisk random walk, hvor to spillere til hvert heltalligt tidspunkt spiller et fair spil. Ved indgangen

10 15.2. Den karakteristiske funktion 31 til hvert spil lægger begge spillere en fast indsats, og vinderen tager puljen. Variablen T beskriver den samlede gevinst for en af spillerne efter n spil. Eksempel funktion φ(θ) = Poissonfordelingen med middelværdi λ har den karakteristiske x= i θx λx e x! e λ = (e i θ λ) x e λ = e λ(ei θ 1) x! x= for θ R, hvor vi har brugt potensrækkefremstillingen for den generelle komplekse eksponentialfunktion. Skriver man det ud i detaljer, fører det til noget så eksotisk som itererede trigonometriske funktioner: φ(θ) = e λ (cos θ 1) ( cos(λ sin θ) + i sin(λ sin θ) ). Eksempel Ligefordelingen over intervallet (a, b) har ifølge eksempel 15.2 den karakteristiske funktion φ(θ) = b a e i θx b a dx = ei bθ e i aθ i (b a) θ for θ R. Hvis b > ser vi specielt at ligefordelingen over ( b, b) har den karakteristiske funktion sin bθ φ(θ) =. (15.1) bθ Denne funktion er rent reel, i god overensstemmelse med eksempel Eksempel Når man vil finde den karakteristiske funktion for en eksponentialfordeling, er det naturligt at interessere sig for klassen af funktioner af formen a cos θx e x + b sin θx e x, hvor a og b har lov at variere frit i R. Denne klasse er stabil over for differentation, idet d ( a cos θx e x + b sin θx e x) = (bθ a) cos θx e x (aθ + b) sin θx e x. dx

11 32 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Ligningssystemet har løsningen og derfor er a = bθ a = c (aθ + b) = d c dθ 1 + θ 2, b = cθ d 1 + θ 2, d ( c dθ dx 1 + θ 2 cos θx e x + cθ d 1 + θ 2 sin θx e x) = c cos θx e x + d sin θx e x. (15.11) Eksponentialfordelingen med middelværdi 1 har således karakteristisk funktion φ(θ) = cos θx e x dx + i sin θx e x [ ] [ ] cos θx = 1 + θ 2 e x θ sin θx θ cos θx θ 2 e x + i 1 + θ 2 e x sin θx θ 2 e x 1 = 1 + θ 2 + i θ 1 + θ 2 1 = 1 iθ Hvis X er eksponentialfordelt med middelværdi 1 vil λx være eksponentialfordelt med middelværdi λ. Det følger af sætning 15.9 at eksponentialfordelingen med middelværdi λ har karakteristisk funktion φ(θ) = λ 2 θ 2 i λθ 1 + λ 2 θ 2 = 1 1 iλθ for θ R. (15.12) Eksempel En anden brug af integrationstricket (15.11) er til at finde den karakteristiske funktion for Laplacefordelingen. Denne fordeling er symmetrisk, så den karakteristiske funktion vil være rent reel. Ser vi på Laplacefordelingen med positionsparameter og skalaparameter 1 får vi den karakteristiske funktion φ(θ) = = cos θx 1 2 e x dx = [ cos θx 1 + θ 2 e x + θ sin θx 1 + θ 2 e x cos θx e x dx ] = θ 2 for θ R.

12 15.2. Den karakteristiske funktion 33 Eksempel Cauchyfordelingen har den karakteristiske funktion φ(θ) = e θ for θ R. Der findes ingen elementære måder at udlede dette resultat på, men vi giver et bevis i eksempel 15.26, når vi har udviklet tilstrækkelig meget teori. Bemærk at denne karakteristiske funktion har en anden opførsel end hvad vi ellers har set: den har en spids i, hvor de karakteristiske funktioner vi har set indtil nu alle har været uendelig ofte differentiable. Eksempel Lad f være tætheden for N(, 1)-fordelingen. Da N(, 1) er symmetrisk, er den karakteristiske funktion φ rent reel, og vi ser derfor at φ(θ) = cos θx f (x) dx for θ R. Bemærk at d cos θx f (x) dθ = x sin θx f (x) x f (x), der er integrabel over hele den reelle akse. Ifølge sætning 6.18 er φ derfor differentiabel overalt med φ (θ) = Partiel integration giver at sin θx x f (x) dx = φ (θ) = [ sin θx f (x) ] sin θx f (x) dx. θ cos θx f (x) dx = θ φ(θ). Differentialligningen φ (θ) = p(θ)φ(θ) har som bekendt løsninger af formen c e P(θ), hvor P er en stamfunktion til p. Kombineres med betingelsen φ() = 1 får vi at N(, 1) har karakteristisk funktion φ(θ) = e θ2 /2 for θ R. (15.13) Bemærk den forbavsende tætte forbindelse mellem den karakteristiske funktion og tætheden i dette tilfælde. Hvis X er N(, 1)-fordelt så følger ξ+σx en N(ξ, σ 2 )-fordeling. Kombineres (15.13) med sætning 15.9 ser vi derfor at N(ξ, σ 2 ) har karakteristisk funktion φ(θ) = e i ξθ e σ2 θ 2 /2 for θ R. (15.14)

13 34 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion 15.3 Trigonometriske polynomier Et reelt trigonometrisk polynomium er en funktion p : R R af formen n p(θ) = c + a k cos kθ + b k sin kθ k=1 θ R for passende reelle konstanter c, a 1,..., a n og b 1,..., b n. Det underforstås sædvanligvis i denne fremstilling at a n og/eller b n er forskellig fra nul, og i så fald siges graden af polynomiet at være n. Det er klart at mængden af reelle trigonometriske polynomier udgør et reelt vektorrum. Funktionerne i dette vektorrum er periodiske med periode 2π, og de er pæne og glatte. Men derudover er der store variationsmuligheder. Et komplekst trigonometrisk polynomium er en funktion p : R C af formen n p(θ) = c k e i k θ k= n θ R for passende komplekse konstanter c n,..., c n. Hvis c n og/eller c n er forskellig fra nul, siges graden af polynomiet at være n. Det er klart at mængden af komplekse trigonometriske polynomier udgør et komplekst vektorrum. Et reelt trigonometrisk polynomium kan uden videre opfattes som et komplekst trigonometrisk polynomium, for cos kθ = ei k θ + e i k θ 2, sin kθ = ei k θ e i k θ, 2i så hvert af de indgående led i et reelt trigonometrisk polynomium kan opfattes som et komplekst trigonometrisk polynomium. Men omvendt: hver led i et komplekst trigonometrisk polynomium p(θ) kan skrives ce i k θ = (a + ib)(cos kθ + i sin kθ) = (a cos kθ b sin kθ) + i(a sin kθ + b cos kθ) Benyttes denne omskrivning på alle leddene, og samles leddene hensigtsmæssigt, ser vi at p(θ) kan skrives på formen p 1 (θ)+ip 2 (θ), hvor p 1 og p 2 er reelle trigonometriske polynomier.

14 15.3. Trigonometriske polynomier 35 Samlet kan man sige at de reelle trigonometriske polynomier netop er de komplekse trigonometriske polynomier hvis imaginærdel er identisk nul. I en vis forstand er der ikke den store forskel på at diskutere reelle og komplekse trigonometriske polynomier. Den påstand skal dog tages med et gran salt. Geometrisk intuition om hvad funktioner gør er vanskelig at anvende på komplekse funktioner, så langt hen ad vejen vil vi foretrække de reelle trigonometriske polynomier. Men teknisk set viser de komplekse trigonometriske polynomier sig ofte at være nemmere at arbejde med. At holde sig til reelle trigonometriske polynomier vil derfor være at gøre livet vanskeligt for sig selv. Så selv om vi primært er interesserede i reelle trigonometriske polynomier, vil manipulationerne i et vist omfang foregå med komplekse trigonometriske polynomier. Eksempel Hvis p 1 (θ) og p 2 (θ) er reelle trigonometriske polynomier, så er produktet p 1 (θ) p 2 (θ) også et reelt trigonometrisk polynomium. Denne påstand kan principielt godt vises direkte: man skal i så fald overbevise sig om at størrelser af formen cos kθ cos mθ, cos kθ sin mθ, sin kθ sin mθ, alle er reelle trigonometriske polynomier. Og det følger af de såkaldte logaritmiske trigonometriske formler. Men simplere er det dog at indse at produktet af to komplekse trigonometriske polynomier selv er et trigonometrisk polynomium. Det kommer nemlig ud på at vise at e ikθ e imθ er et komplekst trigonometrisk polynomium. Men eksponentialfunktionens funktionalligning fortæller at e ikθ e imθ = e i(k+m)θ, så den påstand er triviel. Den tilsvarende reelle påstand fås gratis herudfra, for produktet af to komplekse funktioner, hvis imaginærdel er identisk nul, har selvfølgelig selv imaginærdel identisk nul. Det er ikke umiddelbart klart at trigonometriske polynomier skulle være værd at beskæftige sig med, og det var da også en ide der først modnedes omkring år 18. Det primære skriftsted er Fouriers arbejde om partielle differentialligninger, specielt varmeledningsligningen. Han demonstrerede f.eks. at varmeudviklingen i en stang,

15 36 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion hvis to ender har en fastholdt temperatur på nul, kan forstås ganske nøje hvis temperaturen hen igennem stangen til tid t = er et trigonometrisk polynomium. I så fald vil temperaturen til hvert tidspunkt t kunne beskrives som eksponentielt dæmpede svingninger med de frekvenser, der indgår i det oprindelige polynomium. Ikke blot fastholdes frekvenserne, men man kan vise at højfrekvente svingninger dæmpes hurtigere end de lavfrekvente. Det har den meget rimelige fysiske fortolkning at lokale temperaturophobninger udjævnes med tiden, og at denne udjævning ikke blot er et udtryk for at temperaturen går mod nul - udjævningen sker simpelthen hurtigere end den generelle temperaturdrift. Fourier var ikke en mand, der lod sig standse af bekymringer om konvergensforhold, så han lod rask væk sine trigonometriske polynomier have uendeligt mange led, og han postulerede på baggrund af en håndfuld tegninger at enhver funktion havde en fremstilling som en uendelig trigonometrisk række. Det tog godt 1 år inden den problemstilling var endeligt afklaret, og adskillige højt begavede matematikere fik sig nogle slemme overraskelser undervejs (de første eksempler på intetsteds differentiable, kontinuerte funktioner, kendt som Weierstrass chok, hører til i denne afdeling). Men succesen i forbindelse med partielle differentialligninger var uomtvistelig, og siden har det været et vigtigt værktøj i megen funktionsteori at prøve at tænke på funktioner som opbygget af svingninger. Fordi disse svingninger gerne har frekvenser der er hele multipla af en grundfrekvens, taler man om harmonisk analyse, når man anlægger denne synsvinkel. Sætning 15.2 Lad f : [ π, π] R opfylde at f ( π) = f (π). Hvis f er kontinuert findes der en følge af reelle trigonometriske polynomier p 1, p 2,... så sup f (θ) p n (θ) for n. θ [ π,π] BEVIS: Betingelsen om f s opførsel i de to endepunkter sikrer at der findes en entydigt bestemt funktion F : S 1 R (hvor S 1 er enhedscirklen i R 2 ) der opfylder at F(cos θ, sin θ) = f (θ) for alle θ [ π, π]. Da f er kontinuert ser vi at F er kontinuert. Og der findes derfor ifølge sætning en følge af polynomier q n i to variable så sup q n (x, y) F(x, y) for n. (x,y) S 1

16 15.3. Trigonometriske polynomier 37 Hvis punktet (cos θ, sin θ) indsættes i et polynomium k,l a k l x k y l af to variable fås a kl cos k θ sin l θ. k,l Hver led er ifølge eksempel et reelt trigonometrisk polynomium, og derfor er hele kombinationen et reelt trigonometrisk polynomium i θ. Og tydeligvis har vi at sup q n (cos θ, sin θ) f (θ) = sup q n (x, y) F(x, y) for n. θ [ π,π] (x,y) S 1 For en kontinuert funktion (og for en række diskontinuerte funktioner med, for den sags skyld) f : [ π, π] R med f ( π) = f (π), taler man gerne om funktionens Fourierrække af grad n som det komplekse trigonometriske polynomium p n (θ) = nk= n c k e ikθ, hvor c k = 1 π f (θ)e ikθ dθ 2π π Disse trigonometriske polynomier minimerer L 2 -afstanden til f, og som regel har de også en meget lille uniform afstand til f. Der findes meget ubehagelige eksempler, hvor en funktions Fourierrække ikke konvergerer punktvist mod funktionen selv. Men der skal være et eller andet helt degenereret på færde - mange meget skarpe spidser, f.eks. Og i fald det skulle kikse med funktionens Fourierrække, er der altså ifølge sætning 15.2 andre trigonometriske polynomier, der ligger uniformt tæt ved funktionen. I denne diskussion af trigonometriske polynomier har intervallet [ π, π] spillet en speciel rolle. Vi har set at de trigonometriske polynomier kunne beskrive stort set hvad som helst inden i dette interval. Men periodiciteten gør at de umuligt kan sige noget særligt interessant om hvad der sker på større intervaller. I beviset for Weierstrass approksimationssætning stod vi med et tilsvarende problem: vi kunne approksimere uniformt med polynomier på enhedsintervallet, men ønskede at approksimere på andre intervaller også. Vi løste problemet ved at flytte det interval vi interesserede os for ind i [, 1] ved en affin transformation. Vi kan gøre det samme nu, men prisen er en generalisering af hvad der skal forstås ved et trigonometrisk polynomium. Hvis f : [ K, K] R er kontinuert og opfylder at f ( K) = f (K), så er det naturligt at se på funktionen ( K θ ) θ f for θ [ θ, θ]. π

17 38 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Vi approksimerer denne funktion med et reelt trigonometrisk polynomium, q(t) = N k= N c k e i k t. Vender vi tilbage til det oprindelige f, ser vi at det approksimeres uniformt over [ K, K] af ( π θ ) N θ q = c k e i π k θ/k for θ [ K, K]. K k= N Vi ledes derfor til at betragte generaliserede trigonometriske polynomier af formen N c k e i α k θ k=1 hvor c 1,..., c N er komplekse tal, og hvor α 1,..., α N er vilkårlige reelle tal. Og den naturlige udvidelse af sætning 15.2 til at dække funktioner defineret på et vilkårligt interval siger at hvis f : [ K, K] R er kontinuert og opfylder at f ( K) = f (K), så kan vi finde en følge af generaliserede trigonometriske polynomier, der approksimerer f uniformt over [ K, K]. Vi kan uden problemer antage at disse generaliserede trigonometriske polynomier har imaginærdel nul. Korollar Lad f : R R være en kontinuert, begrænset funktion. For hvert K > findes en følge af generaliserede reelle trigonometrisk polynomier p 1, p 2,... så sup θ [ K,K] f (θ) p n (θ) for n. Vi kan antage at p n f + 1 for alle n N. BEMÆRK: Her og i det følgende bruger vi konventionen f = sup f (θ) θ R når f er en begrænset funktion. Man kan bemærke at et generaliseret trigonometrisk polynomium er begrænset, for N N c k e i α k θ c k for alle θ R. k=1 k=1

18 15.3. Trigonometriske polynomier 39 BEVIS: Når der overhovedet er noget at vise, er det fordi vi ikke har nogen antagelse der sikrer at f s værdi i K og K skulle være den samme. Men det er ikke noget stort problem: find en bumpfunktion g (se afsnit 13.7) der opfylder at [ K, K] g ( K 1, K + 1 ) og sæt f (θ) = g(θ) f (θ) for alle θ R. Den nye funktion f er kontinuert, og den er identisk uden for det åbne interval ( K 1, K + 1). Specielt opfylder den at f ( K 1) = f (K + 1) =. Endvidere er f lig med f på intervallet [ K, K] hvor vores hovedinteresse ligger, og endelig er f f. Vi kan nu finde en følge af ægte trigonometriske polynomier, q 1, q 2,..., så ( ) sup f (K + 1)θ q n (θ) π for n. θ [ π,π] Disse q er er periodiske med periode 2π, så de antager deres numerisk største værdier i intervallet [ π, π]. Ved i værste fald at droppe de første endeligt mange q er, ser vi at q n f + f q n f + 1 f + 1. De generaliserede trigonometriske polynomier ( πθ ) r n (θ) = q n K + 1 opfylder at Og da sup θ [ K 1,K+1] f (θ) r n (θ) for n. sup f (θ) r n (θ) = sup f (θ) r n (θ) θ [ K,K] θ [ K,K] har vi vist det ønskede. sup θ [ K 1,K+1] f (θ) r n (θ), (15.15) På baggrund af disse resultater om uniform approksimation med trigonometriske polynomier, er vi nu i stand til at vise at den karakteristiske funktion for et sandsynlighedsmål på R vitterligt karakteriserer målet.

19 31 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Sætning Lad ν og λ være to sandsynlighedsmål på (R, B), med karakteristiske funktioner φ henholdsvis ψ. Hvis φ = ψ, så er ν = λ. BEVIS: Vi viser at antagelsen om at ν og λ har samme karakteristiske funktion medfører at f dν = f dλ for alle f C b (R), (15.16) hvor C b (R) betegner systemet af kontinuerte, begrænsede reelle funktioner defineret på R. At ν og λ er samme sandsynlighedsmål, følger herefter af sætning Lad q(θ) = N k=1 c k e i α k θ være et generaliseret trigonometrisk polynomium. Da er N q(θ) dν(θ) = c k k=1 N e i α k θ dν(θ) = c k φ(α k ). k=1 Vi ser at ν-integralet af et generaliseret trigonometrisk polynomium er givet ved den karakteristiske funktion. Da ν og λ har samme karakteristiske funktion, har vi altså at q(θ) dν(θ) = q(θ) dλ(θ). Så lad f være en C b (R)-funktion. Ifølge korollar kan vi finde generaliserede trigonometriske polynomier q 1, q 2,... så sup f (θ) q n (θ) < 1 θ [ n,n] n og så g n f + 1 for alle n. Vi ser heraf at q n (θ) f (θ) for alle θ, majoriseret af f + 1, og majorantsætningen fortæller os at q n dν f dν for n. Samme type grænseresultat gælder for λ-integraler, og derfor har vi at f dν = lim q n dν = lim q n dλ = f dλ. n n

20 15.4. Omvendingsintegraler 311 Sætning er forholdsvis ukonstruktiv, fordi den trækker en ret indirekte forbindelse mellem karakteristisk funktion og sandsynlighedsmål. Men i løbet af beviset har vi faktisk lært en hel del mere, og det er vigtigt at opsamle den viden. Kendskab til den karakteristiske funktions værdier i de hele tal, altså til φ(z) hvor z gennemløber Z, er tilstrækkelige til at finde integralet af ethvert ægte trigonometrisk polynomium. Og det fremgår af sætning 15.2, måske kombineret med nogle overvejelser om bumpfunktioner, at det er nok til at kunne fastlægge sandsynlighedsmålets opførsel på intervallet [ π, π]. Hvis vi ønsker at studere sandsynlighedsmålets opførsel på [ 2π, 2π] har vi lært at presse intervallet sammen til [ π, π], foretage de trigonometriske approksimationer på dette interval, og derefter blæse op igen. Denne teknik viser at kendskab til den karakteristiske funktion på gitteret Z/2 er tilstrækkeligt til at fastlægge sandsynlighedsmålets opførsel på [ 2π, 2π]. Helt generelt er kendskab til den karakteristiske funktion på gitteret Z/K tilstrækkelig til at fastlægge sandsynlighedsmålets opførsel på intervallet [ Kπ, Kπ]. Hvis vi vil vide hvordan ν opfører sig på et meget bredt interval, må vi altså kende φ s værdier på et meget fint gitter. Den centrale lære at drage af denne observation er, at informationen om ν s opførsel i de ekstreme haler kan uddrages af hvordan φ ændrer sig over meget små intervaller - hvis der ikke er noget spændende at sige om disse lokale ændringer, behøver vi ikke noget fint gitter for at få fastlagt målet over det hele. Vi ved at φ er uniformt kontinuert - men det efterlader jo stadig forskellige muligheder for lokale oscillationer. Halesandsynlighederne vil i høj grad været karakteriseret ved om φ f.eks. er differentiabel eller ej. Det viser sig uvægerligt at de største lokale forskelle i den karakteristiske funktions opførsel opstår inde omkring. Vi skal i afsnit 15.5 præsentere en række resultater, der giver kød på princippet om at et sandsynlighedsmåls opførsel i den ekstreme hale er bestemt af hvor kraftigt den karakteristiske funktion oscillerer lokalt om Omvendingsintegraler Hvis man finder at den indirekte forbindelse mellem sandsynlighedsmål og karakteristisk funktion i sætning er for svag, så kan man måske værdsætte de såkaldte omvendingsintegraler, der forholdsvis eksplicit udtrykker sandsynligheden for f.eks. intervaller i termer af den karakteristiske funktion. De nødvendige konstruktioner er dog så komplicerede at de ikke rigtigt lader sig gennemføre i praksis,

21 312 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion og derfor er omvendingsintegralerne ikke så meget et praktisk værktøj som de er en æstetisk tilfredsstillelse. Til overflod er de ganske vanskelige at vise: populært sagt består problemerne i at man skal integrere ikke-integrable funktioner... Det kan man selvfølgelig ikke, og man må foretage sig en lang række krumspring for at undgå at stå i den situation. Lemma Der gælder at x sin t t dt π 2 for x. BEMÆRK: Man indser uden det store problem at funktionen sin t/t ikke er integrabel over hele den reelle akse, så eksistensen af en grænseværdi er en ganske delikat sag. Men disse integraler dukker op i mange sammenhænge, så det er et vigtigt naturhistorisk faktum at grænsen eksisterer og har værdien π/2. Når resultatet er så vigtigt, så findes der naturligvis adskillige beviser - men ingen af dem kan kaldes elementære. Et bevis der baseres på kompleks analyse og i særdeleshed på residuesætningen findes i Rudin (1987). Et andet bevis i almindelig cirkulation er baseret på integration af den såkaldte Dirichletkerne fra Fourierrækketeori. Vi giver her et tredie bevis, der baseres på en inspireret brug af Fubinis sætning. BEVIS: Betragt funktionen f : (, ) (, ) R givet ved f (t, y) = sin t e ty. For x > er funktionen m 2 -integrabel over den lodrette stribe af formen (, x) R. Hvis vi udnytter at sin t t har vi nemlig at x f (t, y) dy dt x te ty dy dt = x 1 dt = x. Fubinis sætning tillader os derfor at udregne integralet af f over striben ved successiv integration. Det kan vi gøre på to måder der adskiller sig ved integrationsrækkefølgen, og de to måder må føre til samme resultat. Først ser vi at x sin t e ty dy dt = x sin t t dt,

22 15.4. Omvendingsintegraler 313 så f -integralet er bestemt relevant i forhold til at vise det ønskede resultat. For det andet kan vi bruge integrationstricket (15.11) til at indse at x Bemærk at sin t e ty dt dy = = = xy sin z 1 y e z dz dy y [ y 1 + y 2 cos z y e z + y2 1 + y 2 sin z ] xy y e z y 2 cos x e xy + y 1 + y 2 sin x e xy y 2 dy = [ arctan y ] = π 2, så vi har nu vist at x sin t dt π t 2 = y 2 cos x e xy + y 1 + y 2 sin x e xy dy 2 hvilket medfører det ønskede. e xy dy = 2 x, 1 y dy y 2 dy. Vi har brug for et par små varianter af dette resultat. For det første findes der en konstant C så x sin t dt t C for alle x R. (15.17) Lemma klarer de store x er, og da integranden er begrænset er der ingen problemer inde omkring. For det andet viser en elementær substitution at x π hvis γ > sin γt lim dt = hvis γ =. x x t π hvis γ < Sætning Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B) med karakteristisk funktion φ. For a < b gælder der at lim T 1 T 2π T e i ta e i tb φ(t) dt = ν ( (a, b) ) + ν( {a} ) + ν ( {b} ). (15.18) i t 2

23 314 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion BEMÆRK: Læserens første forbløffelse har sikkert at gøre med den måde punktsandsynlighederne i de to intervalendepunkter dukker op i grænsen. Men det er ikke rigtigt til at undgå at det kommer til at se sådan ud, der er en vis udjævningseffekt i at integrere kontinuerte funktioner. Betragter man kun intervaller, hvis endepunkter er kontinuitetspunkter for ν, så forsvinder punktsandsynlighederne naturligvis fra formlen. Næste forbløffelse rettes nok mod at integralerne skal være så komplicerede. Hvis man viste at 1 T e i tb φ(t) dt (15.19) 2π T i t konvergerer mod ν ( (, b) ) + ν ( {b} ) /2, så kunne man opnå (15.18) ved at trække to integraler fra hinanden, hvis man skulle have lyst til det. Men skønt det projekt virker mere overskueligt, så løber det ind i grimme problemer. Sagen er at integralerne (15.19) ikke eksisterer! Integranden opfører sig som i/t inde omkring nul. Men ved at trække to funktioner af den type fra hinanden, så får man - som vi skal se - en funktion frem, der faktisk kan integreres. BEVIS: Vi holder a og b fast, og indfører funktionen Det følger af eksempel 15.2 at g(t) = b a g(t) = e i t a e i t b i t e i t y b dy e i t y dy = b a a. (15.2) så g er begrænset, og der er ingen problemer med eksistensen af integralerne i (15.18). Bemærk iøvrigt at g er konjugeret symmetrisk ligesom φ. Derfor er produktet af dem konjugeret symmetrisk, og af eksempel 15.5 følger det at integralerne i (15.18) alle er reelle. Når man indsætter definitionen af den karakteristiske funktion i (15.18) ser man at integralerne i virkeligheden er dobbeltintegraler af formen 1 T g(t) e i tx dν(x) dt. 2π T Ideen er at bytte om på integrationsordenen i dette dobbeltintegral. Det tillader Fubinis sætning os at gøre, fordi T T g(t) e i t x dν(x) dt (b a) dν(x) dt = (b a) 2T <. T T

24 15.4. Omvendingsintegraler 315 Foretager vi ombytningen, ser vi at de nye inderintegraler bliver T T g(t) e i t x dt = T T e i (x a) t e i (x b) t dt = i t T T sin(x a) t t dt T T sin(x b) t t hvor vi har skaffet os af med imaginærdelene under henvisning til den konjugerede symmetri. Lader vi T, ser vi at de to integraler konvergerer mod samme grænse hvis x a og x b har samme fortegn, dvs. hvis x [a, b], og derfor vil differensen konvergere mod nul. Hvis vi derimod ser på et x (a, b) vil første integral konvergere mod π mens andet integral konvergerer mod π, og differensen konvergerer mod 2π. Endelig overbeviser man sig om at differensen konvergerer mod π i de to specielle tilfælde x = a og x = b. Opsummeret har vi at T T hvis x [a, b] g(t) e i t x dt π hvis x = a eller x = b 2π hvis x (a, b) og denne konvergens er majoriseret af 2C, hvor C er konstanten fra (15.17). Derfor tillader majorantsætningen os at konkludere at T g(t) e i t x dt dν(x) 2π1 (a,b) (x) + π1 {a,b} (x) dν(x) for T. T Dette resultat oversættes hurtigt til (15.18)., dt Korollar Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B) med karakteristisk funktion φ. Hvis φ er integrabel med hensyn til Lebesguemålet m, så har ν tæthed med hensyn til m. Faktisk er ν = f m hvor f (x) = 1 e i x t φ(t) dt for alle x R. (15.21) 2π Denne tæthed er begrænset og uniformt kontinuert. BEVIS: Lad os starte med at konstatere at integranden i definitionen af f er konjugeret symmetrisk, så f er vitterligt en reel funktion. Det er klart at f er begrænset af φ(t) dt. Vi ser også at f (x + x) f (x) = (e i (x+ x) t e i x t) φ(t) dt e i x t 1 φ(t) dt,

25 316 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion så den uniforme kontinuitet af f følger analogt med argumentet i sætning Lad a < b være to kontinuitetspunkter for ν, og lad g(t) være funktionen fra (15.2). Idet 1 ( T,T) (t) g(t) φ(t) g(t) φ(t) for T, majoriseret af den integrable funktion (b a) φ(t), følger det af majorantsætningen at inverteringsformlen tager udseendet ν ( (a, b) ) = 1 2π g(t) φ(t) dt = b hvor vi har brugt at g(t) kan skrives som et integral. Eftersom b a 1 2π e i t x φ(t) a dx dt = b a 2π 1 2π e i t x φ(t) dx dt, φ(t) dt <, tillader Fubinis sætning os at bytte om på integrationsordenen, og vi opnår at ν ( (a, b) ) = b a 1 b 2π e i t x φ(t) dt dx = f (x) dx. (15.22) a Der er kun tælleligt mange diskontinuitetspunkter for ν, så intervallerne af formen (a, b), hvor både a og b er kontinuitetspunkter, udgør et fællesmængdestabilt frembringersystem for B. Bemærk at f ikke kan være negativ. For hvis f (x ) < så ville kontinuiteten medføre at f var negativ på et interval (x ɛ, x + ɛ). I dette interval ville der findes kontinuitetspunkter a < b for ν. Af (15.22) ville det nu følge at (a, b) havde negativt ν-mål. Ved at bruge (15.22) på to følger (a n ) n N og (b n ) n N af kontinuitetspunkter for ν, der konvergerer mod henholdsvis og for n, giver monotonisætningen at bn f (x) dx = lim n a n f (x) dx = lim n ν ( (a n, b n ) ) = 1. Vi ved derfor at f m er et sandsynlighedsmål, og kombineres (15.22) med entydighedssætningen, ser vi at ν = f m.

26 15.5. Haleopførslen 317 Vi har tidligere set at den karakteristiske funktions opførsel inde om bestemmer sandsynlighedsmålet i den ekstreme hale. Her ser vi det modsatte forhold: den karakteristiske funktions opførsel i halen (der jo er bestemmende for om den er integrabel eller ej) siger noget om sandsynlighedsmålets variation over meget små intervaller. Eksempel Vi husker fra eksempel at Laplacefordelingen har karakteristisk funktion (1 + θ 2 ) 1. Denne karakteristiske funktion er m-integrabel, og skriver vi (15.21) op, får den udseendet e x = 1 2π e i t x t 2 dt. Ganske overraskende kan vi identificere integralet på højre side af dette lighedstegn som den karakteristiske funktion for Cauchyfordelingen! Og vi har dermed vist at den karakteristiske funktion for Cauchyfordelingen er φ(θ) = e θ for θ R, sådan som det blev postuleret i eksempel Der findes ingen elementære måder at vise dette resultat på Haleopførslen I dette afsnit vil vi give resultater, hvor vi siger noget om et sandsynlighedsmåls haleopførsel ud fra den karakteristiske funktion. Det første resultat er ganske groft, men vil være af stor betydning i senere kapitler. Sætning Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B) med karakteristisk funktion φ. For alle u > gælder at ([ ν 2 u, 2 ] c ) 1 u (1 φ(θ)) dθ. (15.23) u u u BEVIS: Integranden på højre side af uligheden er konjugeret symmetrisk, så integralet er rent reelt. Det ses derfor at 1 u φ(θ)) dθ = u u(1 1 u 1 cos θx dν(x) dθ. u u

27 318 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Integranden i dette dobbeltintegral er numerisk mindre end 2, så Fubinis sætning tillader os at ombytte integrationsordenen. Vi får 1 u φ(θ)) dθ = u u(1 1 u ( ) sin ux 1 cos θx dθ dν(x) = 2 1 dν(x) u u ux Integranden her er ikke-negativ, og vi ser at Heraf følger det ønskede. 1 sin ux ux 1 2 når x 2 u. Et mere raffineret resultat knytter momenterne for et sandsynlighedsmål sammen med dets karakteristiske funktion. Sætning Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B) med karakteristisk funktion φ. Hvis ν har k te moment, så er φ en C k -funktion og φ (k) (θ) = i k x k e i θ x dν(x) for θ R. (15.24) BEMÆRK: Når vi siger at den komplekse funktion φ er C k, betyder det naturligvis at såvel real- som imaginærdel er C k -funktioner. Bemærk hvordan (15.24) tillader os at finde ν s k te moment ved at sætte θ = : φ (k) () = i k x k dν(x). BEVIS: Vi ser først på tilfældet k = 1. Vi har at d cos θx dθ = x sin θx x. Da x er ν-integrabel, følger det af sætning 6.17 at d cos θx dν(x) = x sin θx dν(x). dθ

28 15.6. Laplacetransformationer 319 Tilsvarende kan det vises at d dθ sin θx dν(x) = x cos θx dν(x), Kombineres disse to resultater ser vi at φ er differentiabel, og at φ (θ) = x sin θx dν(x) + i x cos θx dν(x) ( ) = i x cos θx dν(x) + i x sin θx dν(x) = i x e i θ x dν(x). At den afledte er kontinuert (endda uniformt kontinuert) følger analogt med argumentet i sætning De tilsvarende resultater om de afledte af højere orden følger induktivt ved at vise og udnytte at d x k 1 cos θx dν(x) = x k sin θx dν(x), dθ d x k 1 sin θx dν(x) = x k cos θx dν(x), dθ når ν har k te moment. Alle eksemplerne i afsnit 15.2 på nær ét viser karakteristiske funktioner, der er er uendelig ofte differentiable - i god overensstemmelse med at de tilhørende sandsynlighedsmål alle har momenter af vilkårlig orden. Den eneste undtagelse fra dette mønster er den karakteristiske funktion for Cauchyfordelingen i eksempel 15.17, der ikke er differentiabel i - men Cauchyfordelingen har jo heller ikke 1. moment. Bemærk dog at den karakteristiske funktion for Cauchyfordelingen faktisk er differentiabel alle andre steder end i, så det er kun helt inde i at de tunge haler for alvor manifesterer sig Laplacetransformationer I dette afsnit vil vi præsentere to konstruktioner, der er inspireret af de karakteristiske funktioner. De er nok endnu mindre intuitive, og de giver i øvrigt kun mening

29 32 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion for visse sandsynlighedsmål. Men når man kan slippe af sted med at bruge dem, så er det ofte en fordel, for de er simplere at have med at gøre rent regneteknisk - de undgår brugen af trigonometriske funktioner og komplekse tal. Og de involverer eksponentialfunktionen på en måde, der gør at det centrale foldningstrick - se afsnit fungerer på samme måde som for karakteristiske funktioner. Definition Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B) sådan at ν ( [, ) ) = 1. Den Laplacetransformerede af ν er funktionen ψ : [, ) R givet som ψ(θ) = e θ x dν(x) for θ [, ). (15.25) Vi ser at Laplacetransformationen ψ har værdier i (, 1]. Hvis X er en stokastisk variabel med værdier i [, ) taler man ofte om den Laplacetransformerede af X når man i virkeligheden mener den Laplacetransformerede af X s fordeling. Den definerende formel er altså ψ(θ) = e θ x dx(p)(x) = e θx dp, hvor sidste udtryk fremkommer ved hjælp af integraltransformationssætningen. For sandsynlighedsmål ν på N falder det ofte for at bruge den såkaldte frembringende funktion. Hvis ν har punksandsynligheder p, p 1,... er den frembringende funktion µ(x) = p n x n. n= Denne potensrække er konvergent på den afsluttede enhedskugle i den komplekse plan, og derfor kan vi uden problemer opfatte µ som værende defineret på [, 1]. Man kan bemærke at µ(x) = p n e n log x = ψ( log x) for alle x (, 1), n= hvor ψ er den Laplacetransformerede. Så den frembringende funktion er simpelthen den Laplacetransformerede i nogle lidt andre gevandter.

30 15.6. Laplacetransformationer 321 Sætning 15.3 Lad X være en stokastisk variabel med værdier i [, ) og med Laplacetransformeret ψ. Hvis α, β så har den stokastiske variabel α + βx karakteristisk funktion υ(θ) = e θα ψ(βθ) for alle θ [, ). BEVIS: Som den tilsvarende relation for karakteristiske funktioner er denne egenskab ganske triviel. Hvis υ betegner den karakteristiske funktion for α + βx, så er υ(θ) = e θ(α+βx) dp = e αθ e βθx dp = e αθ φ(βθ). Eksempel Binomialfordelingen med parametre (n, p) har Laplacetransformeret ψ(θ) = ( e θ p + 1 p ) n for θ [, ). som det ses analogt med regningerne i eksempel Den frembringende funktion bliver derfor µ(x) = (xp + 1 p) n for x [, 1]. Eksempel Poissonfordelingen med middelværdi λ har Laplacetransformeret ψ(θ) = e λ(e θ 1) for θ [, ). som det ses analogt med regningerne i eksempel Den frembringende funktion bliver derfor µ(x) = e λ(x 1) for x [, 1]. Eksempel Den negative binomialfordeling med parametre (r, p) har Laplacetransformeret p r ψ(θ) = ( 1 (1 p)e θ ) r for θ [, ).

31 322 Kapitel 15. Deskriptiv teori: den karakteristiske funktion Den frembringende funktion bliver derfor µ(x) = p r ( 1 (1 p)x ) r for x [, 1]. Eksempel Γ-fordelingen med formparameter λ har Laplacetransformeret ψ(θ) = e θx 1 Γ(λ) xλ 1 e λ dx = 1 Γ(λ) x λ 1 e (1+θ) x dx = 1 (1 + θ) λ. Sætning Lad ν 1 og ν 2 være to sandsynlighedsmål på (R, B) der begge giver sandsynlighed 1 til [, ). Lad de to mål have Laplacetransformeret ψ 1 og ψ 2. Hvis ψ 1 = ψ 2 så vil ν 1 = ν 2. BEVIS: Betragt afbildningen g : R R givet ved g(x) = e x. De to billedmål g(ν 1 ) og g(ν 2 ) giver da sandsynlighed 1 til enhedsintervallet [, 1]. Og momenterne kan udregnes ud fra de oprindelige Laplacetransformerede, f.eks. er x k d(g(ν 1 ))(x) = g(x) k dν 1 (x) = ψ 1 (k). Når ν 1 og ν 2 har samme Laplacetransformerede, må g(ν 1 ) og g(ν 2 ) derfor have de samme momenter. Det følger af sætning at g(ν 1 ) = g(ν 2 ). At ν 1 og ν 2 også er ens, følger ved at tilbagetransformere med log x. Sætning Lad ν være et sandsynlighedsmål på (R, B) sådan at ν ( [, ) ) = 1, og lad ψ være den Laplacetransformerede. På det åbne interval (, ) er ψ uendeligt ofte differentiabel med ψ (k) (θ) = ( 1) k x k e θ x dν(x) for θ (, ), k N. (15.26)

32 15.6. Laplacetransformationer 323 BEVIS: Følger af sætning 6.17 ved induktion efter k. Man skal blot bemærke at enhver funktion af typen x x k e θx er begrænset. Det følger af monotonisætningen at ψ (θ) = x e θ x dν(x) x dν(x) for θ +. Grænseintegralet er veldefineret, men det kan eventuelt være. Heraf slutter vi at ψ er differentiabel fra højre i hvis ν har 1. moment. Men også omvendt: hvis ν ikke har 1. moment, så er ψ ikke differentiabel fra højre i. Tilsvarende bemærkninger gælder for de højere afledede, og det adskiller Laplacetransformationen en smule fra de karakteristiske funktioner: den karakteristiske funktion kan i princippet være glattere end hvad antallet af momenter garanterer, mens man rent faktisk kan aflæse af den Laplacetransformeredes glathed i hvor mange momenter målet har.

For så kan de to additionsformler samles i én formel, der kan ses som et specialtilfælde af den komplekse eksponentialfunktions funktionalligning,

For så kan de to additionsformler samles i én formel, der kan ses som et specialtilfælde af den komplekse eksponentialfunktions funktionalligning, 15.1. Komplekse integrler 293 læse, og hvordn gør mn det i prksis? Men den virkelige motivtion bg begrebet bliver udst til fsnit 18.5, hvor vi viser t foldning f sndsynlighedsmål lder sig udtrykke meget

Læs mere

Deskriptiv teori i flere dimensioner

Deskriptiv teori i flere dimensioner Kapitel 17 Deskriptiv teori i flere dimensioner I kapitel 13 og 14 udviklede vi en række deskriptive værktøjer til at beskrive sandsynlighedsmål på (R, B). Vi vil i dette kapitel forsøge at udvikle varianter

Læs mere

Taylors formel. Kapitel Klassiske sætninger i en dimension

Taylors formel. Kapitel Klassiske sætninger i en dimension Kapitel 3 Taylors formel 3.1 Klassiske sætninger i en dimension Sætning 3.1 (Rolles sætning) Lad f : [a, b] R være kontinuert, og antag at f er differentiabel i det åbne interval (a, b). Hvis f (a) = f

Læs mere

Integration m.h.t. mål med tæthed

Integration m.h.t. mål med tæthed Integration m.h.t. mål med tæthed Sætning (EH 11.7) Lad ν = f µ på (X, E). For alle g M + (X, E) gælder at gdν = g f dµ. Bevis: Standardbeviset: 1) indikatorfunktioner 2) simple funktioner 3) M + -funktioner.

Læs mere

Momenter som deskriptive størrelser. Hvad vi mangler fra onsdag. Momenter for sandsynlighedsmål

Momenter som deskriptive størrelser. Hvad vi mangler fra onsdag. Momenter for sandsynlighedsmål Hvad vi mangler fra onsdag Momenter som deskriptive størrelser Sandsynlighedsmål er komplicerede objekter de tildeler numeriske værdier til alle hændelser i en σ-algebra. Vi har behov for simplere, deskriptive

Læs mere

Hvad vi mangler fra onsdag. Vi starter med at gennemgå slides fra onsdag.

Hvad vi mangler fra onsdag. Vi starter med at gennemgå slides fra onsdag. Hvad vi mangler fra onsdag Vi starter med at gennemgå slides 34-38 fra onsdag. Slide 1/17 Niels Richard Hansen MI forelæsninger 6. December, 2013 Momenter som deskriptive størrelser Sandsynlighedsmål er

Læs mere

Integration m.h.t. mål med tæthed

Integration m.h.t. mål med tæthed Integration m.h.t. mål med tæthed Sætning (EH 11.7) Lad ν = f µ på (X, E). For alle g M + (X, E) gælder at gdν = g f dµ. Bevis: Standardbeviset: 1) indikatorfunktioner 2) simple funktioner 3) M + -funktioner.

Læs mere

2. Fourierrækker i en variabel

2. Fourierrækker i en variabel .1. Fourierrækker i en variabel I Kapitel II 7 blev der indført, dels funktionsrummene L p (X, µ) (mere udførligt skrevet L p (X, E, µ)), dels rummene L p (X, µ), der fås af L p (X, µ) ved at funktioner

Læs mere

Reeksamen 2014/2015 Mål- og integralteori

Reeksamen 2014/2015 Mål- og integralteori Reeksamen 4/5 Mål- og integralteori Københavns Universitet Institut for Matematiske Fag Formalia Eksamensopgaven består af 4 opgaver med ialt spørgsmål. Ved bedømmelsen indgår de spørgsmål med samme vægt.

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 8

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 8 Matematisk modellering og numeriske metoder Lektion 8 Morten Grud Rasmussen 18. oktober 216 1 Fourierrækker 1.1 Periodiske funktioner Definition 1.1 (Periodiske funktioner). En periodisk funktion f er

Læs mere

Svag konvergens. Kapitel Historisk indledning

Svag konvergens. Kapitel Historisk indledning Kapitel 4 Svag konvergens 4.1 Historisk indledning I første halvdel af 1700-tallet var stort set al sandsynlighedsregning af kombinatorisk natur. Hovedværker fra perioden er Abraham de Moivres The Doctrine

Læs mere

Karakteristiske funktioner og Den Centrale Grænseværdisætning

Karakteristiske funktioner og Den Centrale Grænseværdisætning E6 efterår 1999 Notat 10 Jørgen Larsen 20. oktober 1999 Karakteristiske funktioner og Den Centrale Grænseværdisætning Karakteristiske funktioner som er nære slægtninge til Fourier-transformationen) er

Læs mere

Sandsynlighedsregning Oversigt over begreber og fordelinger

Sandsynlighedsregning Oversigt over begreber og fordelinger Tue Tjur Marts 2007 Sandsynlighedsregning Oversigt over begreber og fordelinger Stat. MØK 2. år Kapitel : Sandsynlighedsfordelinger og stokastiske variable En sandsynlighedsfunktion på en mængde E (udfaldsrummet)

Læs mere

Besvarelse, Eksamen Analyse 1, 2013

Besvarelse, Eksamen Analyse 1, 2013 Københavns Universitet Prøve ved Det naturvidenskabelige Fakultet juni 23 Besvarelse, Eksamen Analyse, 23 Opgave Lad, for n N, funktionen f n : [, ) R være givet ved NB. Trykfejl. Burde være x. f n (x)

Læs mere

Elementær sandsynlighedsregning

Elementær sandsynlighedsregning Elementær sandsynlighedsregning Sandsynlighedsbegrebet Et udfaldsrum S er mængden af alle de mulige udfald af et eksperiment. En hændelse A er en delmængde af udfaldsrummet S. Den hændelse, der ikke indeholder

Læs mere

Eksamen 2014/2015 Mål- og integralteori

Eksamen 2014/2015 Mål- og integralteori Eksamen 4/5 Mål- og integralteori Københavns Universitet Institut for Matematiske Fag Formalia Eksamensopgaven består af 4 opgaver med ialt spørgsmål Ved bedømmelsen indgår de spørgsmål med samme vægt

Læs mere

af om en given kombination af binomialkoefficienter svarer til en stor eller en lille sandsynlighed.

af om en given kombination af binomialkoefficienter svarer til en stor eller en lille sandsynlighed. Kapitel 22 Svag konvergens I første halvdel af 1700-tallet var stort set al sandsynlighedsregning af kombinatorisk natur. Hovedværker fra perioden er Abraham de Moivres The octrine of Chances; or, a Method

Læs mere

Supplerende opgaver. S1.3.1 Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at

Supplerende opgaver. S1.3.1 Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at Supplerende opgaver Analyse Jørgen Vesterstrøm Forår 2004 S.3. Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at (A B C) (A B C) (A B) C og find en nødvendig og tilstrækkelig betingelse for at der gælder lighedstegn

Læs mere

Analyse 1, Prøve 4 Besvarelse

Analyse 1, Prøve 4 Besvarelse Københavns Universitet Prøve ved Det naturvidenskabelige Fakultet juni 2011 1 Analyse 1, Prøve 4 Besvarelse Lad Opgave 1 (50%) M = {T R 2 T er en åben trekant} og lad A : M R være arealfunktionen, dvs.

Læs mere

standard normalfordelingen på R 2.

standard normalfordelingen på R 2. Standard normalfordelingen på R 2 Lad f (x, y) = 1 x 2 +y 2 2π e 2. Vi har så f (x, y) = 1 2π e x2 2 1 2π e y2 2, og ved Tonelli f dm 2 = 1. Ved µ(a) = A f dm 2 defineres et sandsynlighedsmål på R 2 målet

Læs mere

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning. Eksempler. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning. Eksempler. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål Program Statistik og Sandsynlighedsregning Sandsynlighedstætheder og kontinuerte fordelinger på R Varians og middelværdi Normalfordelingen Susanne Ditlevsen Uge 48, tirsdag Tætheder og fordelingsfunktioner

Læs mere

5.3 Konvergens i sandsynlighed Konvergens i sandsynlighed 55. Hvis vi regner den karakteristiske funktion for X, v ud i argumentet 1, fås

5.3 Konvergens i sandsynlighed Konvergens i sandsynlighed 55. Hvis vi regner den karakteristiske funktion for X, v ud i argumentet 1, fås 5.3. Konvergens i sandsynlighed 55 BEVIS: Lad φ 1, φ 2,... og φ være de karakteristiske funktioner for X 1, X 2,... og X. Hvis vi regner den karakteristiske funktion for X, v ud i argumentet 1, fås φ X,v

Læs mere

En differentiabel funktion hvis afledte ikke er kontinuert Søren Knudby

En differentiabel funktion hvis afledte ikke er kontinuert Søren Knudby 24 En differentiabel funktion hvis afledte ikke er kontinuert Søren Knudby Det er velkendt for de fleste, at differentiabilitet af en reel funktion f medfører kontinuitet af f, mens det modsatte ikke gælder

Læs mere

MATEMATIK 11 Eksamensopgaver Juni 1995 Juni 2001, 4. fjerdedel

MATEMATIK 11 Eksamensopgaver Juni 1995 Juni 2001, 4. fjerdedel Juni 2000 MATEMATIK 11 Eksamensopgaver Juni 1995 Juni 2001, 4. fjerdedel Opgave 1. (a) Find den fuldstændige løsning til differentialligningen y 8y + 16y = 0. (b) Find den fuldstændige løsning til differentialligningen

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians Helle Sørensen Uge 6, onsdag SaSt2 (Uge 6, onsdag) Middelværdi og varians 1 / 18 Program I formiddag: Tætheder og fordelingsfunktioner kort resume

Læs mere

En martingalversion af CLT

En martingalversion af CLT Kapitel 9 En martingalversion af CLT Når man har vænnet sig til den centrale grænseværdisætning for uafhængige, identisk fordelte summander, plejer næste skridt at være at se på summer af stokastiske variable,

Læs mere

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians. Eksempler fra sidst. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål

Program. Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians. Eksempler fra sidst. Sandsynlighedstæthed og sandsynlighedsmål Program Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Middelværdi og varians Helle Sørensen Uge 6, onsdag I formiddag: Tætheder og fordelingsfunktioner kort resume fra i mandags og et par eksempler mere om sammenhængen

Læs mere

ANALYSE 1, 2014, Uge 5

ANALYSE 1, 2014, Uge 5 ANALYSE, 204, Uge 5 Afleveringsfrist for Prøve 2 er Tirsdag den 20/5 kl 0:5. Forelæsninger Tirsdag Vi går videre med Afsnit 4 om uniform konvergens af Fourierrækker, hvor hovedsætningen er Sætning 4.3.

Læs mere

Elementær sandsynlighedsregning

Elementær sandsynlighedsregning Elementær sandsynlighedsregning Sandsynlighedsbegrebet Et udfaldsrum S er mængden af alle de mulige udfald af et eksperiment. En hændelse A er en delmængde af udfaldsrummet S. Et sandsynlighedsmål er en

Læs mere

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Trykfejlsliste - alle fejl Asymptotisk teori

Trykfejlsliste - alle fejl Asymptotisk teori 9. januar 2005 Stat 2A / EH Trykfejlsliste - alle fejl Asymptotisk teori Denne liste indeholder alle de regulære fejl, slåfejl og stavefejl der er fundet i 2A-noterne indtil nu. 9 1 Forkert: x C x ro alle

Læs mere

Mere om differentiabilitet

Mere om differentiabilitet Mere om differentiabilitet En uddybning af side 57 i Spor - Komplekse tal Kompleks funktionsteori er et af de vigtigste emner i matematikken og samtidig et af de smukkeste I bogen har vi primært beskæftiget

Læs mere

af koblede differentialligninger (se Apostol Bind II, s 229ff) 3. En n te ordens differentialligning

af koblede differentialligninger (se Apostol Bind II, s 229ff) 3. En n te ordens differentialligning EKSISTENS- OG ENTYDIGHEDSSÆTNINGEN Vi vil nu bevise eksistens- og entydighedssætningen for ordinære differentialligninger. For overskuelighedens skyld vil vi indskrænke os til at undersøge een 1. ordens

Læs mere

Gult Foredrag Om Net

Gult Foredrag Om Net Gult Foredrag Om Net University of Aarhus Århus 8 th March, 2010 Introduktion I: Fra Metriske til Topologiske Rum Et metrisk rum er en mængde udstyret med en afstandsfunktion. Afstandsfunktionen bruges

Læs mere

Besvarelses forslag til Tag-hjemeksamen Vinteren 02 03

Besvarelses forslag til Tag-hjemeksamen Vinteren 02 03 IMFUFA Carsten Lunde Petersen Besvarelses forslag til Tag-hjemeksamen Vinteren 02 0 Hvor ikke andet er angivet er henvisninger til W.R.Wade An Introduction to analysis. Opgave a) Idet udtrykket e x2 cos

Læs mere

Hilbert rum. Chapter 3. 3.1 Indre produkt rum

Hilbert rum. Chapter 3. 3.1 Indre produkt rum Chapter 3 Hilbert rum 3.1 Indre produkt rum I det følgende skal vi gøre brug af komplekse såvel som reelle vektorrum. Idet L betegner enten R eller C minder vi om, at et vektorrum over L er en mængde E

Læs mere

En martingalversion af CLT

En martingalversion af CLT Kapitel 11 En martingalversion af CLT Når man har vænnet sig til den centrale grænseværdisætning for uafhængige, identisk fordelte summander, plejer næste skridt at være at se på summer af stokastiske

Læs mere

Analyse 2. Bevis af Fatous lemma (Theorem 9.11) Supplerende opgave 1. Øvelser

Analyse 2. Bevis af Fatous lemma (Theorem 9.11) Supplerende opgave 1. Øvelser Analyse 2 Øvelser Rasmus Sylvester Bryder 24. og 27. september 203 Bevis af Fatous lemma (Theorem 9.) Hvis (u j ) j er en følge af positive, målelige, numeriske funktioner (dvs. med værdier i [, ]) over

Læs mere

Konvergens i L 1 -forstand. Definition af L 1 -seminorm. Topologi i pseudometrisk rum. Seminorm til norm

Konvergens i L 1 -forstand. Definition af L 1 -seminorm. Topologi i pseudometrisk rum. Seminorm til norm Definition af L 1 -seminorm Konvergens i L 1 -forstand Lad (X, E, µ) være et målrum. Husk at L(µ) er et reelt vektorrum. Vi definerer f 1 = f dµ for f L Definition En følge af funktioner f 1, f 2, L siges

Læs mere

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige længde: z = 1 n hvor z i = xi 2 + yi 2. n z i = 1 n i=1 n i=1 x 2 i + y 2 i Indfør tabellen samt vægtene Da er a k = #{i

Læs mere

Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec.

Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec. Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec. 1 Komplekse vektorrum I defininitionen af vektorrum i Afsnit 4.1 i Niels Vigand Pedersen Lineær Algebra

Læs mere

Heisenbergs usikkerhedsrelationer. Abstrakt. Hvorfor? Funktionsrum. Nils Byrial Andersen Institut for Matematik. Matematiklærerdag 2013

Heisenbergs usikkerhedsrelationer. Abstrakt. Hvorfor? Funktionsrum. Nils Byrial Andersen Institut for Matematik. Matematiklærerdag 2013 Heisenbergs usikkerhedsrelationer Nils Byrial Andersen Institut for Matematik Matematiklærerdag 013 1 / 17 Abstrakt Heisenbergs usikkerhedsrelationer udtrykker at man ikke på samme tid både kan bestemme

Læs mere

Den homogene ligning. Vi betragter den n te ordens, homogene, lineære differentialligning. d n y dt n. an 1 + any = 0 (1.2) dt. + a1 d n 1 y dt n 1

Den homogene ligning. Vi betragter den n te ordens, homogene, lineære differentialligning. d n y dt n. an 1 + any = 0 (1.2) dt. + a1 d n 1 y dt n 1 1/7 Den homogene ligning Vi betragter den n te ordens, homogene, lineære differentialligning a 0 d n y dt n + a1 d n 1 y dt n 1 hvor a 0,..., a n R og a 0 0. Vi skriver ligningen på kort form som + + dy

Læs mere

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige. Histogrammetoden. Histogrammetoden.

Histogrammetoden For (x i, y i ) R 2, i = 1,..., n, ser vi på den gennemsnitlige. Histogrammetoden. Histogrammetoden. For ( i, y i ) R 2, i =,, n, ser vi på den gennemsnitlige længde: z = n hvor z i = i 2 + yi 2 Indfør tabellen samt vægtene Da er z i = n 2 i + y 2 i a k = #{i 00z i = k}, k N 0 z ned := ν k = a k n 00kν

Læs mere

Fortolkning. Foldning af sandsynlighedsmål. Foldning af tætheder. Foldning af Γ-fordelinger Eksempel: Hvis X og Y er uafhængige og. Sætning (EH 20.

Fortolkning. Foldning af sandsynlighedsmål. Foldning af tætheder. Foldning af Γ-fordelinger Eksempel: Hvis X og Y er uafhængige og. Sætning (EH 20. Foldning af sandsnlighedsmål Lad µ og ν være to sandsnlighedsmål på (R, B). Fortolkning Lad φ : R R være φ(, ) = + for (, ) R. Lad X og Y være to reelle stokastiske variable defineret på (Ω, F, P). Definition

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. MI 2007 Obligatorisk opgave 4

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. MI 2007 Obligatorisk opgave 4 NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. MI 2007 Obligatorisk opgave 4 Sættet består af 3 opgaver med ialt 15 delopgaver. Besvarelsen vil blive forkastet, medmindre der er gjort et

Læs mere

MATEMATIK 11 Eksamensopgaver Juni 1995 Juni 2001, 3. fjerdedel

MATEMATIK 11 Eksamensopgaver Juni 1995 Juni 2001, 3. fjerdedel MATEMATIK Eksamensopgaver Juni 995 Juni 200, 3. fjerdedel August 998 Opgave. Lad f : R \ {0} R betegne funktionen givet ved f(x) = ex x for x 0. (a) Find eventuelle lokale maksimums- og minimumspunkter

Læs mere

Mat H /05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb

Mat H /05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb Mat H 1 2004/05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb Nødvendige og tilstrækkelige betingelser for ekstremum, konkave og konvekse funktioner. Fremstillingen i Kapitel 13.1 2 af Sydsæters bog [MA1] suppleres her med

Læs mere

Besvarelser til Calculus Ordinær eksamen - Forår - 6. Juni 2016

Besvarelser til Calculus Ordinær eksamen - Forår - 6. Juni 2016 Besvarelser til Calculus Ordinær eksamen - Forår - 6. Juni 16 Mikkel Findinge Bemærk, at der kan være sneget sig fejl ind. Kontakt mig endelig, hvis du skulle falde over en sådan. Dette dokument har udelukkende

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Normalfordelingens venner og bekendte Helle Sørensen Uge 9, onsdag SaSt2 (Uge 9, onsdag) Normalfordelingens venner 1 / 20 Program Resultaterne fra denne uge skal bruges

Læs mere

Borel-σ-algebraen. Definition (EH 1.23)

Borel-σ-algebraen. Definition (EH 1.23) Borel-σ-algebraen Definition (EH 1.23) Borel-σ-algebraen B k på R k er σ-algebraen frembragt af de åbne mængder O k. Andre frembringersystemer for B k : De afsluttede mængder. De åbne kasser I k (k = 1,

Læs mere

Svar til eksamen i Matematik F2 d. 23. juni 2016

Svar til eksamen i Matematik F2 d. 23. juni 2016 Svar til eksamen i Matematik F d. 3. juni 06 FORBEHOLD FOR FEJL! Bemærk, i modsætning til herunder, så skal det i besvarelsen fremgå tydeligt, hvordan polerne ndes og hvordan de enkelte residuer udregnes.

Læs mere

n=1 er veldefineret for alle følger for hvilke højresiden er endelig. F.eks. tilhører følgen

n=1 er veldefineret for alle følger for hvilke højresiden er endelig. F.eks. tilhører følgen 2 Hilbert rum 2. Eksempler på Hilbert rum Vi skal nu først forsøge at begrunde, at de indre produkt rum af funktioner eller følger, som blev indført i Kapitel, ikke er omfattende nok til vores formål.

Læs mere

Differentiation af Trigonometriske Funktioner

Differentiation af Trigonometriske Funktioner Differentiation af Trigonometriske Funktioner Frank Villa 15. oktober 01 Dette dokument er en del af MatBog.dk 008-01. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-9775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her.

Læs mere

Komplekse tal og algebraens fundamentalsætning.

Komplekse tal og algebraens fundamentalsætning. Komplekse tal og algebraens fundamentalsætning. Michael Knudsen 10. oktober 2005 1 Ligningsløsning Lad N = {0,1,2,...} betegne mængden af de naturlige tal og betragt ligningen ax + b = 0, a,b N,a 0. Findes

Læs mere

DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof

DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof Preben Alsholm Efterår 2010 1 Hovedpunkter fra forårets pensum 11 Taylorpolynomium Taylorpolynomium Det n te Taylorpolynomium for f med udviklingspunkt x 0 : P

Læs mere

Tonelli light. Eksistensbeviset for µ ν gav målet. for G E K ved succesiv integration. Alternativ definition:

Tonelli light. Eksistensbeviset for µ ν gav målet. for G E K ved succesiv integration. Alternativ definition: Tonelli light Eksistensbeviset for µ ν gav målet ( ) λ(g) = G (x, y)dν(y) dµ(x) for G E K ved succesiv integration. Alternativ definition: ( ) λ(g) = G (x, y)dµ(x) dν(y). Som λ(a B) = µ(a)ν(b) gælder λ(a

Læs mere

Indhold. Litteratur 11

Indhold. Litteratur 11 Indhold Forord ii 00-sættet 1 Opgave 1....................................... 1 Spørgsmål (a).................................. 1 Spørgsmål (b).................................. 1 Spørgsmål (c)..................................

Læs mere

Wigner s semi-cirkel lov

Wigner s semi-cirkel lov Wigner s semi-cirkel lov 12. december 2009 Eulers Venner Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet Diagonalisering af selvadjungeret matrix Lad H være en n n matrix med komplekse

Læs mere

Idenne note giver vi et eksempel på, hvorledes det er vigtigt at holde sig

Idenne note giver vi et eksempel på, hvorledes det er vigtigt at holde sig Analyse : Eulers formel Sebastian rsted 9. maj 015 Idenne note giver vi et eksempel på, hvorledes det er vigtigt at holde sig for øje, hvor de matematiske resultater kommer fra, og hvad de baseres på;

Læs mere

Deskriptiv teori i flere dimensioner

Deskriptiv teori i flere dimensioner Kapitel 17 Deskriptiv teori i flere dimensioner I kapitel 13 og 14 udviklede vi en række deskriptive værktøjer til at beskrive sandsynlighedsmål på (R, B) Vi vil i dette kapitel forsøge at udvikle varianter

Læs mere

DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof

DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof Preben Alsholm Efterår 008 01 Lineært ligningssystem Lineært ligningssystem Et lineært ligningssystem: a 11 x 1 + a 1 x + + a 1n x n = b 1 a 1 x 1 + a x + +

Læs mere

z + w z + w z w = z 2 w z w = z w z 2 = z z = a 2 + b 2 z w

z + w z + w z w = z 2 w z w = z w z 2 = z z = a 2 + b 2 z w Komplekse tal Hvis z = a + ib og w = c + id gælder z + w = (a + c) + i(b + d) z w = (a c) + i(b d) z w = (ac bd) + i(ad bc) z w = a+ib c+id = ac+bd + i bc ad, w 0 c +d c +d z a b = i a +b a +b Konjugation

Læs mere

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer enote enote Lineære ordens differentialligningssystemer Denne enote beskriver ordens differentialligningssystemer og viser, hvordan de kan løses enoten er i forlængelse af enote, der beskriver lineære

Læs mere

Introduktion til differentialregning 1. Jens Siegstad og Annegrethe Bak

Introduktion til differentialregning 1. Jens Siegstad og Annegrethe Bak Introduktion til differentialregning 1 Jens Siegstad og Annegrete Bak 16. juli 2008 1 Indledning I denne note vil vi kort introduktion til differentilregning, idet vi skal bruge teorien i et emne, Matematisk

Læs mere

Additionsformlerne. Frank Villa. 19. august 2012

Additionsformlerne. Frank Villa. 19. august 2012 Additionsformlerne Frank Villa 19. august 2012 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Epistel E2 Partiel differentiation

Epistel E2 Partiel differentiation Epistel E2 Partiel differentiation Benny Lautrup 19 februar 24 Funktioner af flere variable kan differentieres efter hver enkelt, med de øvrige variable fasthol Definitionen er f(x, y) x f(x, y) f(x +

Læs mere

Integration og desintegration af mål

Integration og desintegration af mål Kapitel 20 Integration og desintegration af mål Lad som i kapitel 8 (X,E) og (Y,K) være to målbare rum. Vi vil i dette kapitel gå i detaljer med forholdet mellem mål på (X Y, E K) og mål på de to faktorrum

Læs mere

Partielle afledede og retningsafledede

Partielle afledede og retningsafledede Partielle afledede og retningsafledede 1 Partielle afledede, definitioner og notationer Bertragt en funktion af to reelle variable f : D R, hvor D R 2 er et åbent område Med benyttelse af tilvækstfunktionen

Læs mere

Projekt 4.6 Løsning af differentialligninger ved separation af de variable

Projekt 4.6 Løsning af differentialligninger ved separation af de variable Projekt 4.6 Løsning af differentialligninger ved separation af de variable Differentialligninger af tpen d hx () hvor hx ()er en kontinuert funktion, er som nævnt blot et stamfunktionsproblem. De løses

Læs mere

Kalkulus 2 - Grænseovergange, Kontinuitet og Følger

Kalkulus 2 - Grænseovergange, Kontinuitet og Følger Kalkulus - Grænseovergange, Kontinuitet og Følger Mads Friis 8. januar 05 Indhold Grundlæggende uligheder Grænseovergange 3 3 Kontinuitet 9 4 Følger 0 5 Perspektivering 4 Grundlæggende uligheder Sætning

Læs mere

Besvarelser til Calculus Ordinær Eksamen Juni 2019

Besvarelser til Calculus Ordinær Eksamen Juni 2019 Besvarelser til Calculus Ordinær Eksamen - 14. Juni 2019 Mikkel Findinge Bemærk, at der kan være sneget sig fejl ind. Kontakt mig endelig, hvis du skulle falde over en sådan. Dette dokument har udelukkende

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 10

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 10 Matematisk modellering og numeriske metoder Lektion 10 Morten Grud Rasmussen 2. november 2016 1 Partielle differentialligninger 1.1 Det grundlæggende om PDE er Definition 1.1 Partielle differentialligninger

Læs mere

Fundamentale begreber fra Analysen. Introduktion. De reelle tal. Carsten Lunde Petersen

Fundamentale begreber fra Analysen. Introduktion. De reelle tal. Carsten Lunde Petersen IMFUFA Carsten Lunde Petersen Fundamentale begreber fra Analysen Introduktion Disse noter udgør et meget ltreret udkik over de grundlæggende begreber i reel analyse. Noten indeholder meget lidt om det

Læs mere

Komplekse Tal. 20. november 2009. UNF Odense. Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet

Komplekse Tal. 20. november 2009. UNF Odense. Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet Komplekse Tal 20. november 2009 UNF Odense Steen Thorbjørnsen Institut for Matematiske Fag Århus Universitet Fra de naturlige tal til de komplekse Optælling af størrelser i naturen De naturlige tal N (N

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

z j 2. Cauchy s formel er værd at tænke lidt nærmere over. Se på specialtilfældet 1 dz = 2πi z

z j 2. Cauchy s formel er værd at tænke lidt nærmere over. Se på specialtilfældet 1 dz = 2πi z Matematik F2 - sæt 3 af 7 blok 4 f(z)dz = 0 Hovedemnet i denne uge er Cauchys sætning (den der står i denne sides hoved) og Cauchys formel. Desuden introduceres nulpunkter og singulariteter: simple poler,

Læs mere

Sandsynlighedsteori. Sandsynlighedsteori. Sandsynlighedsteori Et eksperiment beskrives af et udfaldsrum udstyret med et. Et Bayesiansk argument

Sandsynlighedsteori. Sandsynlighedsteori. Sandsynlighedsteori Et eksperiment beskrives af et udfaldsrum udstyret med et. Et Bayesiansk argument Sandsynlighedsteori Sandsynlighedsteori Et eksperiment beskrives af et udfaldsrum udstyret med et sandsynlighedsmål, (, E, ν). Et eksperiment beskrives af et udfaldsrum udstyret med et sandsynlighedsmål,

Læs mere

Vejledende besvarelse på august 2009-sættet 2. december 2009

Vejledende besvarelse på august 2009-sættet 2. december 2009 Vejledende besvarelse på august 29-sættet 2. december 29 Det følgende er en vejledende besvarelse på eksamenssættet i kurset Calculus, som det så ud i august 29. Den tjener primært til illustration af,

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 4

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 4 Matematisk modellering og numeriske metoder Lektion 4 Morten Grud Rasmussen 17. september, 013 1 Homogene andenordens lineære ODE er [Bogens afsnit.1] 1.1 Linearitetsprincippet Vi så sidste gang, at førsteordens

Læs mere

Introduktion til Laplace transformen (Noter skrevet af Nikolaj Hess-Nielsen sidst revideret marts 2013)

Introduktion til Laplace transformen (Noter skrevet af Nikolaj Hess-Nielsen sidst revideret marts 2013) Introduktion til Laplace transformen (oter skrevet af ikolaj Hess-ielsen sidst revideret marts 23) Integration handler ikke kun om arealer. Tværtimod er integration basis for mange af de vigtigste værktøjer

Læs mere

MM501 forelæsningsslides

MM501 forelæsningsslides MM501 forelæsningsslides uge 40, 2010 Produceret af Hans J. Munkholm bearbejdet af JC 1 Separabel 1. ordens differentialligning En generel 1. ordens differentialligning har formen s.445-8 dx Eksempler

Læs mere

Teoretisk Statistik, 16. februar Generel teori,repetition

Teoretisk Statistik, 16. februar Generel teori,repetition 1 Uge 8 Teoretisk Statistik, 16. februar 2004 1. Generel teori, repetition 2. Diskret udfaldsrum punktssh. 3. Fordelingsfunktionen 4. Tæthed 5. Transformationer 6. Diskrete vs. Kontinuerte stokastiske

Læs mere

(c) Opskriv den reelle Fourierrække for funktionen y(t) fra (b), og afgør dernæst om y(t) er en lige eller ulige funktion eller ingen af delene.

(c) Opskriv den reelle Fourierrække for funktionen y(t) fra (b), og afgør dernæst om y(t) er en lige eller ulige funktion eller ingen af delene. MATEMATIK 3 EN,MP 4. februar 2016 Eksamenopgaver fra 2011 2016 (jan. 2016) Givet at 0 for 0 < t < 1 mens e (t 1) cos(7(t 1)) for t 1, betragt da begyndelsesværdiproblemet for t > 0: y (t) + 2y (t) + 50y(t)

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 5

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 5 Matematisk modellering og numeriske metoder Lektion 5 Morten Grud Rasmussen 19. september, 2013 1 Euler-Cauchy-ligninger [Bogens afsnit 2.5, side 71] 1.1 De tre typer af Euler-Cauchy-ligninger Efter at

Læs mere

1 Beviser for fornyelsessætningen

1 Beviser for fornyelsessætningen Hvordan beviser man fornyelsessætningen? 1 1 Beviser for fornyelsessætningen I dette notat skal vi diskutere, hvorman man kan bevise fornyelsessætningen. Vi vil starte med at se på tilfældet, hvor ventetidsfordelingen

Læs mere

Differentialregning i R k

Differentialregning i R k Differentialregning i R k Lad U R k være åben, og lad h : U R m være differentiabel. Den afledte i et punkt x U er Dh(x) = h 1 (x) x 1 h 2 (x) x 1. h m (x) x 1 h 1 (x) x 2... h 2 (x) x 2.... h m (x) x

Læs mere

Antag at. 1) f : R k R m er differentiabel i x, 2) g : R m R p er differentiabel i y = f(x), . p.1/18

Antag at. 1) f : R k R m er differentiabel i x, 2) g : R m R p er differentiabel i y = f(x), . p.1/18 Differentialregning i R k Kæderegel Lad U R k være åben, og lad h : U R m være differentiabel Antag at Den afledte i et punkt x U er Dh(x) = 1) f : R k R m er differentiabel i x, 2) g : R m R p er differentiabel

Læs mere

matx.dk Differentialregning Dennis Pipenbring

matx.dk Differentialregning Dennis Pipenbring mat.dk Differentialregning Dennis Pipenbring 0. december 00 Indold Differentialregning 3. Grænseværdi............................. 3. Kontinuitet.............................. 8 Differentialkvotienten

Læs mere

Eksamensnoter til Analyse 1

Eksamensnoter til Analyse 1 ksamensnoter til Analyse 1 Martin Geisler gimpster@daimi.au.dk Sommer 23 Indledning Disse noter gennemgår de 26 spørgsmål stillet til den mundtlige eksamen i Analyse 1 ved Aarhus Universitet sommeren 23.

Læs mere

EKSAMENSOPGAVELØSNINGER CALCULUS 2 (2005) JANUAR 2006 AARHUS UNIVERSITET.. Beregn den retningsafledede D u f(0, 0).

EKSAMENSOPGAVELØSNINGER CALCULUS 2 (2005) JANUAR 2006 AARHUS UNIVERSITET.. Beregn den retningsafledede D u f(0, 0). EKSAMENSOPGAVELØSNINGER CALCULUS 2 (2005) JANUAR 2006 AARHUS UNIVERSITET H.A. NIELSEN & H.A. SALOMONSEN Opgave. Lad f betegne funktionen f(x, y) = x cos(y) + y sin(x). ) Angiv gradienten f. 2) Lad u betegne

Læs mere

Matematik F2 Opgavesæt 2

Matematik F2 Opgavesæt 2 Opgaver uge 2 I denne uge kigger vi nærmere på Cauchy-Riemann betingelserne, potensrækker, konvergenskriterier og flertydige funktioner. Vi skal også se på integration langs en ve i den komplekse plan.

Læs mere

Bevægelsens Geometri

Bevægelsens Geometri Bevægelsens Geometri Vi vil betragte bevægelsen af et punkt. Dette punkt kan f.eks. være tyngdepunktet af en flue, et menneske, et molekyle, en galakse eller hvad man nu ellers har lyst til at beskrive.

Læs mere

Fordybelsesprojekt Matematik 2, forår 2005 Potensrækker

Fordybelsesprojekt Matematik 2, forår 2005 Potensrækker Fordybelsesprojekt Matematik 2, forår 2005 Potensrækker Arne Jensen 7. 11. marts 2005 1 Indledning I forbindelse med kurset i Reelle og Komplekse Funktioner afholdes et fordybelsesprojekt med et omfang

Læs mere

Algebra - Teori og problemløsning

Algebra - Teori og problemløsning Algebra - Teori og problemløsning, januar 05, Kirsten Rosenkilde. Algebra - Teori og problemløsning Kapitel -3 giver en grundlæggende introduktion til at omskrive udtryk, faktorisere og løse ligningssystemer.

Læs mere

Eksamen i Matematik F2 d. 19. juni Opgave 2. Svar. Korte svar (ikke fuldstændige)

Eksamen i Matematik F2 d. 19. juni Opgave 2. Svar. Korte svar (ikke fuldstændige) Eksamen i Matematik F2 d. 9. juni 28 Korte svar (ikke fuldstændige Opgave Find realdelen, Re z, og imaginærdelen, Im z, for følgende værdier af z, a z = 2 i b z = i i c z = ln( + i Find realdelen, Re z,

Læs mere

Statistik og Sandsynlighedsregning 2

Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Statistik og Sandsynlighedsregning 2 Uafhængighed og reelle transformationer Helle Sørensen Uge 8, mandag SaSt2 (Uge 8, mandag) Uafh. og relle transf. 1 / 16 Program I dag: Uafhængighed af kontinuerte

Læs mere

Overheads til forelæsninger, mandag 5. uge På E har vi en mængde af mulige sandsynlighedsfordelinger for X, (P θ ) θ Θ.

Overheads til forelæsninger, mandag 5. uge På E har vi en mængde af mulige sandsynlighedsfordelinger for X, (P θ ) θ Θ. Statistiske modeller (Definitioner) Statistik og Sandsynlighedsregning 2 IH kapitel 0 og En observation er en vektor af tal x (x,..., x n ) E, der repræsenterer udfaldet af et (eller flere) eksperimenter.

Læs mere

Chapter 3. Modulpakke 3: Egenværdier. 3.1 Indledning

Chapter 3. Modulpakke 3: Egenværdier. 3.1 Indledning Chapter 3 Modulpakke 3: Egenværdier 3.1 Indledning En vektor v har som bekendt både størrelse og retning. Hvis man ganger vektoren fra højre på en kvadratisk matrix A bliver resultatet en ny vektor. Hvis

Læs mere

Grafmanipulation. Frank Nasser. 14. april 2011

Grafmanipulation. Frank Nasser. 14. april 2011 Grafmanipulation Frank Nasser 14. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere