Systemer til indkøbsanalyser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Systemer til indkøbsanalyser"

Transkript

1 UC Effektivíseringsprogrammet Indsatsprogrammet for Generel Administration Projekt Effektivt Indkøb Version 1.0 Devoteam A/S Lautrupsgade 13 DK-2100 Copenhagen Denmark Tel Fax oktober 2013 Systemer til indkøbsanalyser 1 Baggrund og sigte UC erne overvejer i fællesskab at anskaffe et system til indkøbsanalyse på grundlag af efaktura-data. Indsatsprogramstyregruppen for Generel Administration har bedt om, at der udarbejdes et meget kort beslutningsoplæg, inkl. bemærkninger fra økonomichefer og et bud fra leverandøren på en offensiv og skarp prissætning. Beslutningsoplægget skal balanceres op i mod de muligheder, der eksisterer. Indkøbsnetværket har også drøftet spørgsmålet om anskaffelse af et fælles system til indkøbsanalyser og anbefaler stærkt, at man får et sådant fælles værktøj. Projektejeren for projektet Effektivt Indkøb, økonomichef Ole Ejdrup Christensen, UCC, har på den baggrund bedt Devoteam give input til et sådant beslutningsoplæg. I nærværende notat har Devoteam derfor opsummeret en række overvejelser, som man bør gøre sig ved valg af it-løsning til indkøbsanalyser samt beskrevet nogle forudsætninger, som er væsentlige, hvis man skal sikre sig optimal nytte af it-systemer til indkøbsanalyser. Devoteam har ikke foretaget nogen nærmere vurdering af konkrete systemer eller markedsanalyse, men baserer sine vurderinger på generel viden om området samt på oplysninger om den løsning, som tilbydes af SAS Institute sammen med Valcon. 2 Konklusion Devoteam vurderinger i notatet kan sammenfattes således: UC erne vil have stor fordel af at gennemføre løbende, systematiske indkøbsanalyser og -monitorering baseret på efaktura-data, forudsat, at monitorering og analyser går hånd i hånd med fastlæggelse af overordnede indkøbspolitikker, der dækker alle områder, faste afrapporteringer til relevante ledelsesniveauer, herunder direktionsniveau, samt løbende ad hoc indsats med vejledning af disponerende indkøbere. VAT N DK PBS: Bank: Danske Bank, Branch N 4260, Account N IBAN: DK CVR N

2 2/8 Fordelene ved, at UC erne vælger en fælles løsning til it-understøttelse af indkøbsanalyser er klart større end fordelene ved individuelle løsninger for de enkelte UC er. Spørgsmålet om, hvorvidt UC erne bør anskaffe en færdig, fælles it-løsning (som fx SAS/Valcon-løsningen eller en anden) til at understøtte indkøbsanalyser eller selv gennemføre udvikling af en løsning må bero på en konkret vurdering af økonomi og funktionalitet ved en færdig løsning sammenholdt med, hvad det vil kræve ressource- og kompetencemæssigt selv at varetage udvikling af en fælles løsning baseret på kendte standardværktøjer. 3 Formål og rammer for indkøbsanalyser Med indkøbsanalyser forstås i denne sammenhæng analyser af institutionens faktiske indkøb af varer og tjenesteydelser. Indkøbsanalyser vil være en del af en overordnet indsats for at effektivisere og opnå besparelser på institutions indkøb 3.1 Indkøbsanalyser Formålet med indkøbsanalyser er at skabe overblik og statistik over institutionens indkøb af varer og tjenesteydelser i form af såkaldte spend -analyser, der besvarer nøglespørgsmål som disse: Hvilke varer og tjenesteydelser købes? Hvilke varer og tjenesteydelser købes og hos hvilke leverandører, med henblik på vurdering af potentialer ved indgåelse og evt. konsolidering af indkøbsaftaler og på overholdelse af evt. udbudspligt. Hvem køber hvad? Hvilke varer og tjenesteydelser købes af hvilke afdelinger og personer i institutionen i hvilke mængder og hvornår, med henblik på vurdering af indkøbsmønstre Anvendes de rigtige aftaler (aftaleloyalitet/compliance)? I hvilket omfang overholdes de indgåede indkøbsaftaler, herunder om der købes på de rigtige aftaler, om der købes de aftaleomfattede varer og tjenester, og om det sker til de aftalte priser. Aftaleloyaliteten omfatter således både indkøbernes bestillinger af varer og tjenester og leverandørernes faktiske leverancer samt fakturering af korrekte priser. Sådanne detaljerede spend-analyser er relevante dels til løbende monitorering af indkøb, dels i mere omfattende og detaljeret form i forbindelse med udbud og indgåelse af/tilslutning til nye indkøbsaftaler. Indkøbsanalyser kan foregå på forskellige måder. Indkøbsanalyser kan fx gennemføres på grundlag af registreringer af udgifter i regnskabssystemet, herunder bl.a. på finanskonti, ansvarssteder, leverandører (kreditorer) og evt. statens indkøbskategorier (hvis de anvendes til registrering ved anvisningen), eller ved manuel gennemgang af stikprøvevist udvalgte fakturaer. I denne sammenhæng ses imidlertid på indkøbsanalyser, der gennemføres ved hjælp af et it-analysesystem, og på grundlag af detaljerede e-fakturadata på varelinjeniveau. Herved kan opnås den mest detaljerede og komplette analyse.

3 3/8 3.2 Realisering af gevinster ved indkøbsanalyser Indkøbsanalyser er en vigtig del af en indsats for effektivisering af institutionens indkøb. Men realisering af gevinster ved anskaffelse af et indkøbsanalysesystem forudsætter, at institutionen samtidig gennemfører andre initiativer til effektivisering af indkøb. Ved vurdering af besparelsespotentialet ved indkøbsanalyser skal det tages i betragtning, at disse øvrige initiativer evt. også vil medføre yderligere omkostninger. De nødvendige initiativer kan kort beskrives således: Fastlæggelse af overordnede indkøbspolitikker, der dækker alle områder Der skal udarbejdes, vedtages og implementeres indkøbspolitikker og lignende retningslinjer, der sikrer at erfaringerne fra analyserne kan omsættes til besparende indkøbspraksis bredt i organisationen. Disse politikker m.v. skal jævnligt opdateres og formidles. Faste afrapporteringer til relevante ledelsesniveauer Institutionen skal anvende analysesystemet løbende og systematisk, og skal formidle resultater til relevante beslutningstagere, herunder overordet til direktionsnivauet - ellers vil man erfaringsmæssigt ikke sikre tilstrækkelig opmærksomhed og opbakning til realisering af indkøbspolitikkerne. Ad hoc indsats med vejledning af indkøbere Endvidere skal der anvendes ressourcer på løbende konkret at vejlede de enkelte, disponerende indkøbere, hvis analyserne viser, at der er en uønsket praksis (fx manglende compliance). Evt. øget indsats til udbud og indgåelse af indkøbsaftaler En del af de mulige gevinster, som analyserne kan identificere, vil kunne realiseres ved øget anvendelse af bestående indkøbsaftaler (fx egne, SKI s, Statens Indkøbs eller evt. andre offentlige institutioners aftaler). Derimod vil andre gevinster kun kunne realiseres gennem indgåelse af nye indkøbsaftaler, herunder på evt. områder, der hidtil ikke har været aftaledækket. Institutionen skal i så fald anvende ressourcer på indgåelse af indkøbsaftaler, hvilket ofte vil omfatte at gennemføre udbud.

4 4/8 4 Elementer i et indkøbsanalysesystem Etablering og anvendelse et it-system til indkøbsanalyser stiller krav om data, værktøjer og særlig opsætning til dette analyseformål. 4.1 Data Indkøbsanalyser kræver følgende datasæt: Fakturadata på varelinjeniveau Data kan enten hentes direkte fra efaktura er, eller fra Navision, hvis der her konteres på varelinjeniveau. Fakturadata endnu ikke i ØS-LDV. Hvis data hentes direkte fra efakturaer, kan der opstå problemer med uoverensstemmelser i forhold til regnskabet og vanskeligheder med korrekt placering på udgiftssteder, formål etc. Kontoplaner m.v Kontoplaner, lister over indkøbsberettigede mv. kan som regeloverføres elektronisk fra regnskabssystemet til indkøbsanalysesystemet Varekataloger vedr. indkøbsaftaler Såfremt der foreligger elektroniske lister med aftalte varer, varenumre og priser, kan de indgå i analyserne. Kataloget kan også indeholde kodning af de enkelte varenumre i forhold til UNSPSC (se nedenfor). Elektroniske varekataloger, som løbende opdateres af leverandøren, forekommer typisk i forbindelse med f.eks. SKI-aftaler. Branchekoder fra CVR-registeret Opslag i CVR-registeret vil kunne give grundlag for kategorisering af de enkelte leverandører i forhold til branchekoder Standardiserede varegruppekoder (UNSPSC) Sammenligning og analyse på tværs af leverandører (og evt. af købende organisationer) kan understøttes gennem kodning af indkøb i forhold til UNSPSC-standarden, der pt. indeholder kategorier af varer og tjenesteydelser fordelt på 4 detaljeringsniveauer. UNSPSC-standarden er dog afhængigt af område noget varieret i detaljeringsgrad og vil derfor på nogle områder ikke være tilstrækkelig præcis til at kategorisere substituerbare varegrupper. Man kan i disse tilfælde være nødt til at lave en supplerende kategorisering ( varemaster ). Statens indkøbskodeliste til kategorisering En mere overordnet sammenligning af indkøbsmønstre kan også understøttes ved kodning i forhold til den kodeliste med ca. 80 indkøbskategorier, som er fastsat af Moderniseringsstyrelsen, og som er obligatorisk for statsinstitutioner (men ikke for statsfinansierede selvejende institutioner). 4.2 Værktøjer Etablering af et it-miljø til indkøbsanalyser forudsætter rådighed over følgende it-værktøjer Database (driftsplatform etc. og grundlæggende databaseprogrammel) Datavarehus-værktøjer, fx til at o Importere data o Tilføje koder automatisk og manuelt o Omstrukturere data som grundlag for udtræk og analyser (fx i kuber)

5 5/8 Præsentationsværktøjer o Analysegrænseflade for controller o.l. med fx drill-down fra mindste til største detaljeringsniveau o Rapporter, tabeller, grafer, etc. Et sådant it-miljø kan fx tilvejebringes ved lokalt eller fælles initiativ ved brug af allerede eksisterende platforme, og forskellige standard analyseværktøjer, fx de værktøjer fra Microsoft, der følger med ØS-LDV, suppleret med Microsoft Excel. It-miljøet kan også anskaffes specielt til formålet, fx ved at indgå aftale med en leverandør som SAS/Valcon, der tilbyder en hosted service specielt til formålet Specifikke behov i forhold til indkøbsanalyser Ud over de generelle værktøjer nævnt ovenfor vil et system til indkøbsanalyse være defineret ved en række særlige opsætninger og automatiserede rutiner, specielt: Konkret opsætning til læsning af de omhandlede indkøbsdata, kontoplaner, priskataloger etc. fra de forhåndenværende kilder. Rutiner til automatisk kategorisering af varer, leverandører mv. ud fra varetekster, varenumre, herunder varekataloger fra f.eks. SKI-aftaler, CVR-numre etc. og/eller ud fra generelle kodelister (UNSPSC) mv., eller ud fra særlige kodningslister, oparbejdet af systemleverandør eller 3. part. Konkret opsætning af værktøjer (kuber etc) til den specifikke analyse-anvendelse Anvendelse af indkøbsterminologi og -logik i navngivning og strukturering. Denne specifikke, systemmæssige tilpasning kan som ovenfor ske fælles eller lokalt med de anførte værktøjer. Hertil kommer, at der i alle tilfælde må forudses en del manuel indsats for hver institution, fx med hensyn til indledende kodning af leverandører og varer, der ikke lader sig kode automatisk. Den systemmæssige tilpasning og en stor del af den manuelle opsætning, som ovenfor beskrevet, vil være en væsentlig del af den ydelse, som kan købes hos fx SAS/Valcon. 5 Observationspunkter ved anskaffelse af et indkøbsanalysesystem I det følgende peges på en række forhold, der bør overvejes i forbindelse med planer om anskaffelse og etablering af et indkøbsanalysesystem. Det falder i følgende fire kategorier: Funktionelle Kommercielle Tekniske og Organisatoriske 1 Der findes også andre leverandører, som tilbyder bistand til indkøbsanalyser, herunder analysesystemer. Fx kan nævnes BDO, Rehfeld, Tricom, mysupply.

6 6/8 5.1 Funktionelle Indkøbsanalysesystemet bør have følgende vigtige funktionelle egenskaber: Mulighed for målrettede analyser og rapporter, baseret på indkøbsterminologi og indkøbslogik Nødvendige og formålstjenlige funktioner (fx. drill down i data) Automatisk, enkel overførsel af indkøbsdata (varelinier) fra efaktura, IndFak/IFS og/ eller Navision Indkøbskategorier kan afledes af varenavn, leverandørnavn o.l. (kompliceret proces, der løbende skal kunne "lære"). Bør fungere på tværs af UC'er aht. hurtig læring Anvendeligt uden større programmerings/modelleringsevner/-forståelse Enkel opsætning (kontoplaner, udtræk, adgangskontrol, disponenter) Mulighed for analyser på tværs af UC'er 5.2 Kommercielle Ved anskaffelse eller etablering af et indkøbssystem bør følgende kommercielle forhold tages i betragtning: Udbuds- og indkøbsregler Samkøbsrabat, hvis flere køber (eller et fælles system til fælles brug) Muligheder videreudvikling (leverandør eller institution(er)) Åbent system - muligheder for 3. parts værktøjer og udvikling (direkte eller på relevante udtræk) Ejerskab til data. Data bør ejes af UC'erne - skal kunne trækkes ud løbende og leveres samlet til UC'erne ved kontraktophør Fælles og individuel udnyttelse af evt. konsulentbistand/uddannelse Fortrydelsesret/udtrædelsesret - Binder man sig for et eller flere år? Licenskrav til løsning og evt. underliggende programmel 5.3 Tekniske Ved anskaffelse eller etablering af et indkøbssystem bør følgende tekniske forhold tages i betragtning: Driftsforhold - Egen drift eller hos ekstern systemleverandør Relation til egen og evt. fælles IT-strategi Driftskrav Krav til platform, kapacitet etc. 5.4 Organisatoriske Ved anskaffelse eller etablering af et indkøbssystem bør følgende organisatoriske forhold tages i betragtning: Systemets mulighed for at passe ind sammen med øvrige controller-værktøjer, evt. i et fælles analysemiljø for UC'ernes controllere m.fl. (værktøjer, look-and-feel) Supportmuligheder Implementeringstid Tid til effekt

7 7/8 6 Mulige veje til realisering Som nævnt vil anskaffelse af et indkøbsanalysesystem til UC erne kunne realiseres på forskellige organisatoriske og tekniske måder. Overordnet set kan UC erne vælge mellem at foretage en anskaffelse i fællesskab eller individuelt, og man kan vælge mellem en færdig løsning (som den SAS/Valcon tilbyder) eller at udvikle en selv. 6.1 Fælles eller individuelt for hvert UC Der kan anføres følgende fordele ved at vælge fælles løsning (færdiglavet eller selvudviklet): Mulighed for fælles videreudvikling (selv eller ved ekstern bistand) Mulighed for udveksling af data Mulighed for fælles kurser Erfaringsudveksling lettes ved samme system Mulighed for lavere omkostning/pris Der kan anføres følgende fordele ved en individuel løsning: Frit valg af løsning for hvert UC Uafhængig implementeringstakt (kan dog også være muligt ved fælles løsning) Det er Devoteams vurdering, at fordelene ved at vælge en fælles løsning er klart større end fordelene ved individuelle løsninger. 6.2 Færdig løsning eller egen udvikling UC erne kan vælge at anskaffe en færdig løsning, fx ved at gennemføre et udbud. Der vil formentlig kunne opnås flere egnede tilbud 2. Alternativt kan man vælge at udvikle sin egen løsning, baseret på generelle datavarehusværktøjer, fx de værktøjer, der hører til ØS-LDV (jf. afsnit 4). Der kan anføres følgende fordele ved valg af en færdig løsning (baseret på beskrivelse af SAS/Valcons løsning) Systemet fremtræder med indkøbsterminologi og -logik Grundopsætning vedr. import af data er udviklet. Men eksport fra fødesystemer skal ordnes lokalt eller fælles. Grundopsætning af informations-kuber etc. er allerede udviklet - ift. format/struktur for efaktura, regnskabs- og indkøbsdata, indkøbskategorier, etc. Mekanismer til delvis automatisk kategorisering er udviklet Specialiseret konsulentbistand er til rådighed Muligt at trække på erfaringer fra en større kreds af brugere. Erfaringer er i et vist omfang allerede indbagt i løsningen Hurtig implementering 2 Ud over SAS/Valcon, findes der som nævnt ovenfor andre firmaer, der tilbyder systemer og bistand til indkøbsanalyse, Fx kan nævnes BDO, Rehfeld, Tricom, mysuppl. Markedet er ikke undersøgt bredere.

8 8/8 En (formodet) bred funktionalitetspalette vil gøre det relativt nemt at optrappe analyseambition, fordi funktionalitet ikke først skal udtænkes og udvikles Der kan anføres følgende fordele ved selv at udvikle et indkøbsanalysesystem: Udviklingshastighed og økonomi kan løbende tilpasses behov og finansieringsmuligheder Løsning kan integreres i et bredere controlling-miljø (analytisk, funktionelt og teknisk). Giver mulighed for at udbygge UC ernes kapacitet for omkostningsanalyser mv. ved intern udvikling af tilsvarende løsninger, herunder ved at udvikle kompetencer hos medarbejderne i forhold til de anvendte it-redskaber En relativ vurdering af her anførte fordele ved færdig løsning, hhv. egen udvikling, afhænger i meget høj grad af de kommercielle, funktionelle og tekniske forhold, der vil være knyttet til en evt. færdig løsning, såvel som af en nærmere analyse og vurdering af, hvad det vil kræve ressource- og kompetencemæssigt selv at varetage udvikling af et indkøbsanalysesystem. Devoteam kan således ikke på det foreliggende grundlag vurdere de økonomiske konsekvenser ved den ene eller anden løsning. En vurdering af, hvorvidt UC erne bør anskaffe en færdig, fælles løsning eller selv gennemføre udvikling af en løsning må således bero på en konkret vurdering af økonomi og funktionalitet ved en færdig løsning sammenholdt med, hvad det vil kræve ressource- og kompetencemæssigt selv at varetage udvikling af en fælles løsning baseret på kendte standardværktøjer. 6.3 Fællesstatslig løsning Det fremgår af information fra Moderniseringsstyrelsen, at styrelsen generelt arbejder for at øge institutionernes muligheder for økonomi-analyser. Som led heri oplyser man, at man er på vej med en løsning, hvor fakturadata kan tilgås i ØS-LDV. Der er dog ingen eksakte meldinger om ambition eller tidsplan herfor. En evt. fællesstatslig løsning på større eller mindre dele af behovet for it-understøttelse af indkøbsanalyser vurderes således ikke at være relevant på kortere sigt ( ).

Bilag 2.2 Kompetencer, analyser og udbudsplan. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.2 Kompetencer, analyser og udbudsplan. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.2 Kompetencer, analyser og udbudsplan Gør tanke til handling VIA University College Formål I dette notat findes anbefalinger til den samlede kreds af ansvarlige for indkøb på de 7 University Colleges

Læs mere

IFS i UC-sektoren: Perspektiver og muligheder

IFS i UC-sektoren: Perspektiver og muligheder UC Effektiviseringsprogrammet Indsatsprogrammet Generel Administration Projektet Effektivt Indkøb Ajourført efter behandling på fællesworkshop med Økonomichefudvalget og Indkøbsnetværket 19. december 2013

Læs mere

Afrapportering fra projekt Effektiv Bygningsdrift

Afrapportering fra projekt Effektiv Bygningsdrift UC Effektiviseringsprogrammet Indsatsprogrammet Generel Administration Projekt Effektiv Bygningsdrift Afrapportering til møde i Indsatsprogramstyregruppen,november 2013 version 0.9 Afrapportering fra projekt

Læs mere

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune Indkøbsstrategi 2014-2017 Herning Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 Indsatsområder:... 3 2. Effektiv kontraktstyring... 4 2.1. E-handel (digitalisering af indkøbsprocessen)... 4 2.2. Fakturakontrol...

Læs mere

Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget.

Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget. Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget. Du kan se kubens indhold med Excel og udarbejde dine analyser i Excel. Der er anvendt drillthrough funktionalitet på kuben.

Læs mere

Fællesoffentlige krav til e-handel

Fællesoffentlige krav til e-handel Fællesoffentlige krav til e-handel Præsentation til IKA tænketankmøde 7. november 2018 AGENDA Emnepunkter Aftalerne for kommunernes og regionernes økonomi for 2019 (ØA19) Initiativer vedrørende standardisering

Læs mere

Færre penge mere tid, realisering af indkøbsgevinster. Kommunal netværkskonference 2008:

Færre penge mere tid, realisering af indkøbsgevinster. Kommunal netværkskonference 2008: Løsningen dækker Nullutat Suscips Blalit lanse Amconsendit Praestrud Kommunal netværkskonference 2008: Færre penge mere tid, realisering af indkøbsgevinster Hvis der med én Færre penge og behovet for mere

Læs mere

Projektbeskrivelse: Effektivt indkøb

Projektbeskrivelse: Effektivt indkøb UC Effektiviseringsprogrammet Indsatsprogrammet Generel Administration Version 3, ajourført efter behandlingen på Indsatsprogram-styregruppens møde 13/8, i Indkøbsnetværket 16/8, i Bygningschefudvalget

Læs mere

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Den 4. februar 2008 Indledning og resumé af mål Der er disse år fokus på mulighederne for at effektivisere offentlige indkøb i både stat, regioner og kommuner. Det

Læs mere

FIF: Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser

FIF: Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser FIF: Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser Indkøbsprocesser i kommunerne: Digitalisering af indkøb via e-handel har været et ønske i kommunerne igennem en årrække. Faktum er at antallet af elektroniske

Læs mere

IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse)

IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse) IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse) Denne kube anvendes til at se og analysere oplysningerne fra det fælles statslige system IndFak, der understøtter indkøbs- og fakturahåndteringsprocessen. Nogle af oplysningerne

Læs mere

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 Statens Indkøbspolitik...3 Samarbejde på tværs af Danmark...4 Lokale

Læs mere

For at sikre Kunden en attraktiv bestillingsprocedure, stilles der i nærværende Rammeaftale krav til Leverandøren i forbindelse med e-handel.

For at sikre Kunden en attraktiv bestillingsprocedure, stilles der i nærværende Rammeaftale krav til Leverandøren i forbindelse med e-handel. Bilag 8 Side 1 af 6 E-handelssystemet (MK) 1. INDLEDNING For at sikre Kunden en attraktiv bestillingsprocedure, stilles der i nærværende Rammeaftale krav til Leverandøren i forbindelse med e-handel. E-handel

Læs mere

IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse)

IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse) IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse) Denne kube anvendes til at se og analysere oplysningerne fra det fælles statslige system IndFak, der understøtter indkøbs- og fakturahåndteringsprocessen. Nogle af oplysningerne

Læs mere

De nærmere krav til de forskellige platforme for e-handel fremgår af punkt 2, 3 og 4 nedenfor.

De nærmere krav til de forskellige platforme for e-handel fremgår af punkt 2, 3 og 4 nedenfor. Bilag 8 Side 1 af 6 E-handelssystemet (MK) 1. INDLEDNING For at sikre Kunden en attraktiv bestillingsprocedure, stilles der i nærværende Rammeaftale krav til Leverandøren i forbindelse med e-handel. E-handel

Læs mere

Formål med IndFak. Staten skal have ét system til håndtering af indkøb og fakturaer Procesbesparelser ved at automatisere arbejdsgange og kontroller

Formål med IndFak. Staten skal have ét system til håndtering af indkøb og fakturaer Procesbesparelser ved at automatisere arbejdsgange og kontroller Inspirationsdag Uni-C 4/6-2012 Formål med IndFak Staten skal have ét system til håndtering af indkøb og fakturaer Procesbesparelser ved at automatisere arbejdsgange og kontroller Ind: Mål om at der i stor

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene

Sammenfatning af høringssvarene Devoteam A/S Lyngbyvej 2 DK-2100 Copenhagen Denmark Tel +45 20 45 07 00 E-mail info.dk@devoteam.com www.devoteam.dk 9. december 2014 Sammenfatning af høringssvarene Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Fælles UC Videoplatform 08-05-2014

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Fælles UC Videoplatform 08-05-2014 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Fælles UC Videoplatform 08-05-2014 Den fællesstatslige it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen Produkt: Projektgrundlag, ver. 27/8-2013 1 Stamdata Stamdata

Læs mere

Velkommen til Indkøb & Udbud

Velkommen til Indkøb & Udbud Velkommen til Indkøb & Udbud Indkøbscenteret i Aarhus Kommune Med fokus på: Contract Management Den politiske dagsorden 1 Bidrag til kommunens 2 Bidrag til den samlede omdømme økonomi Udbytte for borgerne

Læs mere

EDI til Microsoft Dynamics

EDI til Microsoft Dynamics EDI til Microsoft Dynamics EDI til Microsoft Dynamics Anvend EDI og udnyt potentialet fuldt ud i økonomisystemer fra Microsoft Dynamics herved opnår din virksomhed et mindre ressourceforbrug og færre fejl.

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

Erfaringer med organisering og indkøbspolitikker

Erfaringer med organisering og indkøbspolitikker UC Effektiviseringsprogrammet Indsatsprogrammet for Generel Administration Projekt Effektivt Indkøb Baseret på oplægget Fælles træk, forskelle og forslag til indsatser på indkøbsområdet udsendt til workshoppen

Læs mere

Indkøbs workshop. Implementering af indkøbsdelen i IndFak2

Indkøbs workshop. Implementering af indkøbsdelen i IndFak2 Indkøbs workshop Implementering af indkøbsdelen i IndFak2 Novemberr 2015 MÅLGRUPPE Medarbejdere i jeres Institution som har kendskab til indkøbsaftaler, indkøbsprocesser og kontering, som i praksis skal

Læs mere

Opstartsmøde indkøb. Implementering af indkøbsdelen i IndFak2

Opstartsmøde indkøb. Implementering af indkøbsdelen i IndFak2 Opstartsmøde indkøb Implementering af indkøbsdelen i IndFak2 September 2015 INDKØB I INDFAK - OVERBLIK LDV IndFak Varekataloger Upload af kataloger Aftaler FM, SKI, lokale Katalogordre eordre afsendes

Læs mere

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 INDLEDNING Det statslige indkøb af konsulentydelser har flere gange været

Læs mere

IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse)

IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse) IndFak Kuben (IndFak_beskrivelse) Denne kube anvendes til at se og analysere oplysningerne fra det fælles statslige system IndFak, der understøtter indkøbs- og fakturahåndteringsprocessen. Nogle af oplysningerne

Læs mere

Visma Rappor tering og Analyse Rapporter der dækker hele virksomhedens behov

Visma Rappor tering og Analyse Rapporter der dækker hele virksomhedens behov Visma Rappor tering og Analyse Rapporter der dækker hele virksomhedens behov Et webbaseret værktøj som gør informationerne og tallene i virksomhedens forretningssystemer tilgængelige for alle ansatte Visma

Læs mere

Indkøbspolitik For EUC Sjælland.

Indkøbspolitik For EUC Sjælland. Indkøbspolitik For EUC Sjælland. Revideret juli 2011. 1 Indholdsfortegnelse: EUC Sjælland i tal...3 EUC Sjællands indkøbspolitik...4 Indkøbspolitikkens formål og mål...5 Indkøbspolitikkens omfang og afgrænsning...5

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september 2018

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september 2018 Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 12. oktober 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september

Læs mere

Kommunernes Ydelsessystem: Vejledning til business caseredskab

Kommunernes Ydelsessystem: Vejledning til business caseredskab Kommunernes Ydelsessystem: Vejledning til business caseredskab Version 1.0, maj 2014 Denne vejledning til en lokal business case suppleres af følgende dokumenter: Instruktion til udfyldelse af business

Læs mere

April Rigsrevisionens notat om beretning om. indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner

April Rigsrevisionens notat om beretning om. indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner April 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Bilag 6 Elektronisk varekatalog og webshop

Bilag 6 Elektronisk varekatalog og webshop Bilag 6 Elektronisk varekatalog og webshop 1 Bestilling af de i rammeaftalen omfattede varer på universiteterne og Fødevarestyrelsen Dette bilag beskriver universiteterne og Fødevarestyrelsens indkøbsproces

Læs mere

Shared A/S INDKØBSPOLITIK. Fælles grundlag for indkøb

Shared A/S INDKØBSPOLITIK. Fælles grundlag for indkøb Shared A/S INDKØBSPOLITIK Fælles grundlag for indkøb INDHOLD 1 Baggrund og formål for indkøbspolitikken... 3 2 Formålet med Shared... 3 3 Shareds funktion og arbejdsopgaver... 3 4 Fælles indkøbspolitik...

Læs mere

Muligheder for optimering af bygningsudnyttelse via automatisk registrering af faktisk lokaleudnyttelse

Muligheder for optimering af bygningsudnyttelse via automatisk registrering af faktisk lokaleudnyttelse UC Effektiviseringsprogrammet Indsatsprogrammet Generel Administration Projekt Effektiv Bygningsdrift Delprojekt om lokaleovervågning Bilag til afrapportering, version 0.9 Devoteam A/S Lautrupsgade 13

Læs mere

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Business Intelligence version 1.2 9. september 2014 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Business Intelligence It-chef Hans-Henrik

Læs mere

DECEMBER Vejledning til kommunens snitfladestrategi

DECEMBER Vejledning til kommunens snitfladestrategi DECEMBER 2016 Vejledning til kommunens snitfladestrategi Dette notat introducerer arbejdet med kommunens snitfladestrategi. Snitfladestrategien beskriver kommunens strategiske beslutninger vedr. snitflader

Læs mere

INDKØBSPOLITIK Udarbejdet oktober 2011

INDKØBSPOLITIK Udarbejdet oktober 2011 INDKØBSPOLITIK Udarbejdet oktober 2011 Indholdsfortegnelse: Side Uddannelsescenter Holstebro i tal 3 Uddannelsescenter Holstebros indkøbspolitik 4 Indkøbspolitikkens formål og mål 5 Indkøbspolitikkens

Læs mere

Rettigheder og Roller i IndFak

Rettigheder og Roller i IndFak Rettigheder og Roller i IndFak September 2015 ØSY Generelt om rettigheder i IndFak En brugers rettigheder i IndFak kan inddeles i to typer af rettigheder 1. Adgangsrettigheder fx retten til at tilgå en

Læs mere

IKA Tænketank for E-handel SKI up-date

IKA Tænketank for E-handel SKI up-date IKA Tænketank for E-handel SKI up-date 25. August 2016 IT-chef Søren Olsen og IT-chefkonsulent Bent Mentzler Siden sidst SKI-kataloget Interne kontrolfunktioner klar til implementering intern undervisning

Læs mere

Udkast til Udbudspolitik for. Kommunalt Udbudsfællesskab af 2012 u

Udkast til Udbudspolitik for. Kommunalt Udbudsfællesskab af 2012 u Udkast til Udbudspolitik for Kommunalt Udbudsfællesskab af 2012 u 12. december 2011 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Afgrænsning... 3 1.3 Miljø og sociale klausuler... 3 2. Overordnede mål...

Læs mere

Til kommunernes og Udbetaling Danmarks fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale støttesystemer

Til kommunernes og Udbetaling Danmarks fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale støttesystemer UdbudsVejledning Til kommunernes og Udbetaling Danmarks fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale støttesystemer KOMBIT udarbejder i samarbejde med kommunerne en trin-for-trin Drejebog,

Læs mere

KONTRAKTSTYRING I PRAKSIS

KONTRAKTSTYRING I PRAKSIS KONTRAKTSTYRING I PRAKSIS Konteksten 40 % af kommunens driftsudgifter vedrører indkøb hos eksterne leverandører. 4700 leverandører årligt. 130.000 bestillinger om året. Mere end 200 leveringssteder + borgere

Læs mere

Lad os rydde op i e-handelsbøvlet

Lad os rydde op i e-handelsbøvlet Lad os rydde op i e-handelsbøvlet E-handel kan forbedre og effektivisere de offentlige indkøb. Men succesen er afhængig af, at de praktiske problemer bliver løst. For både kunder og leverandører er der

Læs mere

STATUS OG FINDINGS. - implementering af den fælleskommunale indkøbsstrategi. IKA tænketank for e-handel, 7. november 2018

STATUS OG FINDINGS. - implementering af den fælleskommunale indkøbsstrategi. IKA tænketank for e-handel, 7. november 2018 STATUS OG FINDINGS - implementering af den fælleskommunale indkøbsstrategi IKA tænketank for e-handel, 7. november 2018 Kommunernes indkøb i tal 98 kommuner 100 mia. kr. varer og tjenesteydelser 5,7 mio.

Læs mere

Indkøber Basisuddannelse

Indkøber Basisuddannelse Indkøber Basisuddannelse Dagsorden Præsentation Indkøberens arbejdsopgaver Lærings mål Best practice i digital indkøb Gennemgang Indkøberes IndFak opgaver Opgaver Indkøberens arbejdsopgaver Som Indkøber

Læs mere

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir /

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir / F ORELØBIG BUSINESS CASE F OR PROJEKT VEDR. SAGER P Å TVÆRS AF IT - LØSNINGER O G ORGANISATORISKE S K E L 1. Ledelsesresumé Der anvendes i dag mange ressourcer på at integrere forskellige it-løsninger

Læs mere

Procedurer og retningslinjer for indkøb i Region Syddanmark for medarbejdere (bilag til indkøbspolitikken)

Procedurer og retningslinjer for indkøb i Region Syddanmark for medarbejdere (bilag til indkøbspolitikken) Operationelle retningslinjer til indkøbspolitikken i Region Syddanmark 31. januar 2007 Sagsnr.: 06/862 Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle 76631000 Procedurer og retningslinjer for indkøb i Region

Læs mere

Navision Stat 7.0. CVR Integration. Overblik. Side 1 af 15. 30. april 2015 ØS/ØSY/MAG

Navision Stat 7.0. CVR Integration. Overblik. Side 1 af 15. 30. april 2015 ØS/ØSY/MAG Side 1 af 15 Navision Stat 7.0 30. april 2015 ØS/ØSY/MAG CVR Integration Overblik Introduktion I denne vejledning kan du læse om, hvordan du validerer dine debitorers og kreditorers data op imod Det Centrale

Læs mere

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE INDKØBSPOLITIK I ALLERØD KOMMUNE 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indkøbspolitikkens formål og principper 2. Indkøbspolitik og udbudsstrategi 3. Hvem er omfattet 4. Organisering af indkøb i Allerød Kommune

Læs mere

Notat. Emne Bemærkninger til Revision af årsregnskabet for 2005 Direktøren Kopi til. Den 28. august 2006. Århus Kommune

Notat. Emne Bemærkninger til Revision af årsregnskabet for 2005 Direktøren Kopi til. Den 28. august 2006. Århus Kommune Notat Emne Til Direktøren Kopi til Den 28. august 2006 Det skal indledningsvis bemærkes, at der i revisionsberetningen ikke er forhold vedr. Magistratens 5. afdeling, som Byrådet skal tage stilling til,

Læs mere

Indkøbspolitik for Odsherred Kommune.

Indkøbspolitik for Odsherred Kommune. Projekt Indkøb Dok. Nr. 306-2010-192320 Indkøbspolitik for Odsherred Kommune. Baggrund Odsherred kommune forvalter med sine ca. 33.000 indbyggere et indkøbsbudget på over 400 mill kr. årligt. Odsherred

Læs mere

Miljømærker i SKI udbud

Miljømærker i SKI udbud Miljømærker i SKI udbud 6. november 2017 Katrine Pape Huldahl Udbudsjurist og CSR-ansvarlig i SKI Fakta om SKI SKI er sat i verden for at hjælpe det offentlige med at spare penge ved netop indkøb Vi samler

Læs mere

Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget.

Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget. Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget. Du kan se kubens indhold med Excel og udarbejde dine analyser i Excel. Der er anvendt drillthrough funktionalitet på kuben.

Læs mere

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1 Indkøbspolitik for Hillerød kommune Gældende fra januar 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Formål... 3 2. Overordnede målsætninger og indsatsområder... 3 3. Omfang og afgrænsning... 3 4. Rammebetingelser

Læs mere

Retningslinjer for indkøb i Hillerød Kommune

Retningslinjer for indkøb i Hillerød Kommune Retningslinjer for indkøb i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse: 1. Retningsliniernes formål... 3 2. Organisering... 3 3. Krav til leverandører... 3 4. Brugerinvolvering... 4 5. Indkøbsprocessen... 4

Læs mere

INDKØBSPOLITIK FOR MARIAGER HØJ- & EFTERSKOLE

INDKØBSPOLITIK FOR MARIAGER HØJ- & EFTERSKOLE Kort om Mariager Høj- & Efterskole Mariager Høj- & Efterskole driver højskole og efterskole under lovgivningen for frie skoler. Skolen har et årselevtal på ca. 200, ca. 45 medarbejdere og en årlig omsætning

Læs mere

Udbudsbetingelser. for Etablering, udvikling og drift af nationalt børnesite

Udbudsbetingelser. for Etablering, udvikling og drift af nationalt børnesite Devoteam Consulting A/S Lautrupsgade 13 DK-2100 Copenhagen Copenhagen, Denmark Tel +45 20 45 07 00 Fax +45 39 43 07 77 E-mail info@devoteam.dk www.devoteam.dk Udbudsbetingelser for Etablering, udvikling

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter Januar 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Kommunernes Sygedagpengesystem: Instruktion til udfyldelse af business case-redskab

Kommunernes Sygedagpengesystem: Instruktion til udfyldelse af business case-redskab Kommunernes Sygedagpengesystem: Instruktion til udfyldelse af business case-redskab Version 1.0, 4. april 2014 Dette notat indeholder en instruktion til kommunens udfyldelse af business caseredskabet for

Læs mere

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT SAPA overblik på et øjeblik Kenneth Møller Johansen, KOMBIT 1 Om forprojektet for SAPA Hvorfor? Del af Udbudsplanen for monopolområderne (ejes af KL, udføres af KOMBIT) Udbudsplanen skal iværksætte it-projekter,

Læs mere

INDKØBSAFTALEFUNKTIONEN HJULMAGERVEJ 24, 9000 AALBORG

INDKØBSAFTALEFUNKTIONEN HJULMAGERVEJ 24, 9000 AALBORG INDKØBSAFTALEFUNKTIONEN HJULMAGERVEJ 24, 9000 AALBORG AALBORG KOMMUNE FORSYNINGSVIRKSOMHEDERNE INDHOLDSFORTEGNELSE Side HOVEDTAL... 3 ÅRSBERETNING... 4 REGNSKAB Anvendt regnskabspraksis... 9 Resultatopgørelse...

Læs mere

MICROSOFT C5 LIGHT MICROSOFT C5. FÅ ET lettilgængeligt ØKONOMISYSTEM, DER KAN VOKSE MED DIN VIRKSOMHED

MICROSOFT C5 LIGHT MICROSOFT C5. FÅ ET lettilgængeligt ØKONOMISYSTEM, DER KAN VOKSE MED DIN VIRKSOMHED MICROSOFT C5 LIGHT MICROSOFT C5 FÅ ET lettilgængeligt ØKONOMISYSTEM, DER KAN VOKSE MED DIN VIRKSOMHED ET EFFEKTIVT økonomisystem SPARER BÅDE TID OG PENGE Der er nok at se til i en mindre virksomhed. Og

Læs mere

Bilag 2.3. Analyse-model. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.3. Analyse-model. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.3. Analyse-model Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Basis tilgang til indkøbsbesparelser...3 3. Analysemodellen...4 4. Spend analyse...5 5. Benchmarking

Læs mere

INDKØB. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Indkøb. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1.

INDKØB. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Indkøb. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. INDKØB i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for Indkøb af varer og tjenesteydelser Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. oktober 2015 Indhold 1. Baggrund for retningslinjerne... 2 2. Hvem gælder retningslinjerne

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK

FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK INDHOLD 1. Indkøbspolitikkens formål. 3 1.1. Indkøbspolitik og de overordnede mål for Frederikssund Kommune.. 3 1.2. Indkøbspolitikkens omfang af afgrænsning 3 2. Grundlag

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

I medfør af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (tilbudsloven) 15 a - 15 d annonceres følgende:

I medfør af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (tilbudsloven) 15 a - 15 d annonceres følgende: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 02.12.2013 Indkøb af testsystem Jens Ole Nielsen joni@vd.dk 7244 3035 ANNONCERING AF INDKØB I medfør af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt

Læs mere

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Kommissorium for Fællesudbud Sjælland 2015 18 Fællesudbud Sjælland (FUS) er et velfungerende udbudssamarbejde mellem 16 af de 17 kommuner

Læs mere

Nyheder MICrOSOFT dynamics C5 2008

Nyheder MICrOSOFT dynamics C5 2008 MICROSOFT DYNAMICS C5 2008 Nyheder INDHOLDSFORTEGNELSE Økonomistyring på dine betingelser... side 3 Integration... side 3 Udveksling af data med revisor... side 3 Import og Eksport... side 4 Sikkerhed...

Læs mere

VEJLEDNING. Bilaget skal udfyldes af tilbudsgiver på baggrund af vedlagte skabelon. Mindstekrav: Priser skal afgives i de angivne skemaer.

VEJLEDNING. Bilaget skal udfyldes af tilbudsgiver på baggrund af vedlagte skabelon. Mindstekrav: Priser skal afgives i de angivne skemaer. BILAG 13 PRISER VEJLEDNING Bilaget skal udfyldes af tilbudsgiver på baggrund af vedlagte skabelon. Mindstekrav: Priser skal afgives i de angivne skemaer. Der skal angives pris i alle skemaer. Er prisen

Læs mere

Guideline. EAN-systemet

Guideline. EAN-systemet Guideline Hammershusgade 17 DK-2100 København Ø Tel: 39 27 85 27 Fax: 39 27 85 10 www.ean.dk for anvendelsen af EAN-systemet til entydig identifikation af målepunkter i EL-forsyningssektoren samt EAN-13

Læs mere

Whitepaper Compliance As A Service

Whitepaper Compliance As A Service Whitepaper Compliance As A Service Version 1.0 juli 2018 DPOware - White Paper 1 Øget regulering af private og offentlige organisationer Den øgede globalisering medfører, at de fleste sektorer og virksomheder

Læs mere

a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt

a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt Aktstykke nr. 133 Folketinget 2016-17 133 Finansministeriet. København, den 12. januar 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt

Læs mere

Krav og vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud

Krav og vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud Klik her for at angive tekst. Krav og vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud I forbindelse med det forestående monopolbrud udarbejder KOMBIT i samarbejde med kommunerne en trin-for-trin drejebog,

Læs mere

BILAG 2. Notat. Vedrørende: Forslag til prioritering af it-investeringer på folkeskoleområdet. Skoleafdelingen og it-afdelingen.

BILAG 2. Notat. Vedrørende: Forslag til prioritering af it-investeringer på folkeskoleområdet. Skoleafdelingen og it-afdelingen. BILAG 2 Notat Vedrørende: Forslag til prioritering af it-investeringer på folkeskoleområdet Skrevet af: Skoleafdelingen og it-afdelingen Dato: 12-01-2016 Forslag til prioritering af it-investeringer på

Læs mere

Opfølgning på Udvidet forvaltningsrevision 2010, udbudsområdet varer og tjenesteydelser

Opfølgning på Udvidet forvaltningsrevision 2010, udbudsområdet varer og tjenesteydelser Region Midtjylland Indkøb & Medicoteknik Olof Palmes Allé 15 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 8949 8510 Fax: +45 8949 8515 mta@rm.dk www.mta.rm.dk Opfølgning på Udvidet forvaltningsrevision 2010, udbudsområdet

Læs mere

2A Connectivity for Procurement

2A Connectivity for Procurement Indkøb 2A Connectivity for Procurement Morten Høegh-Guldberg DTU e-handel Basware brugerforum d. 12. oktober 2011 Morten Høegh-Guldberg e-handelskoordinator Afdelingen for Økonomi og Regnskab Anker Engelundsvej

Læs mere

Du kan få flere oplysninger, kontakt: Tina Karsberg Nygaard - Tlf. 25 23 57 52 - mail: tiny@eucsj.dk. Revideret juli 2015

Du kan få flere oplysninger, kontakt: Tina Karsberg Nygaard - Tlf. 25 23 57 52 - mail: tiny@eucsj.dk. Revideret juli 2015 Du kan få flere oplysninger, kontakt: Tina Karsberg Nygaard - Tlf. 25 23 57 52 - mail: tiny@eucsj.dk Revideret juli 2015 Indholdsfortegnelse: EUC Sjælland i tal... 3 EUC Sjællands indkøbspolitik... 4 Indkøbspolitikkens

Læs mere

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN HVORFOR EN FÆLLESKOMMUNAL RAMME ARKITEKTUR? Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, fordi Borgerne skal møde en nær og sammenhængende

Læs mere

Indkøbspolitik for Furesø Kommune

Indkøbspolitik for Furesø Kommune Indkøbspolitik for Furesø Kommune Tilrettet efter beslutning truffet i Byrådet den 31. januar 2007 1. Formål Det overordnede formål med Furesø Kommunes indkøbspolitik er, at Furesø Kommune kan købe sine

Læs mere

Bilag: Potentialer ved fælles it

Bilag: Potentialer ved fælles it UDKAST Devoteam A/S Lautrupsgade 13 DK-2100 Copenhagen Denmark Tel +45 20 45 07 00 Fax +45 39 43 07 77 E-mail info.dk@devoteam.com www.devoteam.dk 4. februar 2013 Bilag: Potentialer ved fælles it Dette

Læs mere

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata 18. juli 2012 Sag: /mli-mbbl Baggrund Initiativet Genbrug af

Læs mere

Systemspecifikt bilag til Rakat e-handel

Systemspecifikt bilag til Rakat e-handel Systemspecifikt bilag til Rakat e-handel Version 1 1 Indledning til Rakat e-handel Dette bilag indeholder krav og retningslinjer til leverandører, der skal levere E-kataloger til kommuner i KomUdbud, der

Læs mere

Projektgrundlag fælles Microsoft aftale version 1.0

Projektgrundlag fælles Microsoft aftale version 1.0 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Fælles Microsoft aftale 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Fælles Microsoft aftale Mads Konge Nielsen, VIA Effektivisering,

Læs mere

NOTAT. Brugerportalsinitiativet

NOTAT. Brugerportalsinitiativet NOTAT Brugerportalsinitiativet Den 26. januar 2015 Sags ID: SAG-2014-07107 Dok.ID: 1966628 1. Baggrund Der har i de senere år været stort fokus på og investeret i at bringe folkeskolen ind i den digitale

Læs mere

Opfølgning på nationale målsætninger for indkøb og logistik 2015

Opfølgning på nationale målsætninger for indkøb og logistik 2015 Regionshuset Aarhus Indkøb & Medicoteknik Olof Palmes Allé 15 DK-Aarhus N Tel. +45 7841 4500 Fax: +45 7841 4580 im@rm.dk www.im.rm.dk Opfølgning på nationale målsætninger for indkøb og logistik 2015 I

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste vidensog udviklingsklub.

Læs mere

Version 29.04.2014 BILAG 13 PRISER

Version 29.04.2014 BILAG 13 PRISER Version 29.04.2014 BILAG 13 PRISER VEJLEDNING Bilaget udfyldes på baggrund af de af tilbudsgiver tilbudte priser i bilag 13.1. Tilbudsgiverne skal udfylde bilag 13.1 med henblik på en beregning af den

Læs mere

Digitalisering af bogføring af sociale regninger

Digitalisering af bogføring af sociale regninger Digitalisering af bogføring af sociale regninger Baggrund Rudersdal Kommune har implementeret en digital løsning til match og bogføring af regninger på det sociale område. Rudersdal Kommune besluttede

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om staten som indkøber. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om staten som indkøber. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om staten som indkøber Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om staten som indkøber (beretning nr. 13/05) 2. marts 2010

Læs mere

Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget.

Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget. Indkøbskuben (NS_Indkøb) Denne kube anvendes til at se de indkøb der er foretaget. Du kan se kubens indhold med Excel og udarbejde dine analyser i Excel. Der er anvendt drillthrough funktionalitet på kuben.

Læs mere

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik Indkøb i Aalborg Forsyning Udbuds- og Indkøbspolitik UD T S KA Indhold Forord... 3 Formål og indhold... 5 Samfundsansvar og FN s Verdensmål... 7 Effektivitet og innovation... 9 Samarbejde og kommunikation...

Læs mere

Målbillede for sammenhængende systemlandskab i signalprogrammet. 19. juni 2018

Målbillede for sammenhængende systemlandskab i signalprogrammet. 19. juni 2018 Målbillede for sammenhængende systemlandskab i signalprogrammet 19. juni 2018 1 Effekt Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for sammenhængende systemlandskab af styringen i Signalprogrammet

Læs mere

AU Økonomi snitflader

AU Økonomi snitflader AU Økonomi snitflader Udgangspunkt for snitflader mellem AU Økonomi og institutter (og øvrige enheder udenfor AU Administration). 1. Formål Notatet har til formål at afstemme forventningerne til samarbejdet,

Læs mere

Omstilling & Effektivisering

Omstilling & Effektivisering Omstilling & Effektivisering Nummer 6 Projektnavn Effektive køb af varer og tjenesteydelser Fagudvalg Økonomiudvalget Funktion 06.45. Administrativ enhed Stab Økonomi og Løn Indsatsområde Tværgående effektivisering

Læs mere

Bemærk! Det er ministerområdernes ansvar at registreringen foretages korrekt, herunder at det sker på de korrekte konti..

Bemærk! Det er ministerområdernes ansvar at registreringen foretages korrekt, herunder at det sker på de korrekte konti.. FAQ INDKØB 15. april 2009 KUN/MAI/CDN Regelsættet: 1. Hvornår skal der angives en indkøbskategori? Indkøbskategorien skal benyttes på alle driftsrelaterede udgifter. Det vil oftest være udgifter, som bogføres

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

RCS Autogenbrug Se vejen frem med RCS løsninger. 13-02-2014 RCS Autogenbrug - Infomøde -- RCS IT A/S 1

RCS Autogenbrug Se vejen frem med RCS løsninger. 13-02-2014 RCS Autogenbrug - Infomøde -- RCS IT A/S 1 RCS Autogenbrug Se vejen frem med RCS løsninger 13-02-2014 RCS Autogenbrug - Infomøde -- RCS IT A/S 1 RCS hvem er vi? Autogenbrugsbranchen Kundefordeling Hvorfor et nyt program? Programmodel Skalérbar

Læs mere

Rapport Intern Revision. Indkøb og Udbud i Koncernservice. Overvågning og styring af indkøbsområdet. Modtager Departementschef Jens Brøchner

Rapport Intern Revision. Indkøb og Udbud i Koncernservice. Overvågning og styring af indkøbsområdet. Modtager Departementschef Jens Brøchner Skatteudvalget 2017-18 (Omtryk - 02-11-2018 - Bilag tilføjet) SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 556 Offentligt 7. september 2015 J. nr. 15-0076978 Plannr. 114-500 Intern Revision Rapport 2015 i

Læs mere

Udbud og organisering

Udbud og organisering Udbud og organisering Peter Stig Jakobsen 2 Et oplæg til inspiration Styrelsen for It og Læring 1 3 Bedre leverancer og kontraktvilkår Udfordringen består i som offentlig indkøber på udbudstidspunktet

Læs mere