Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner"

Transkript

1 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 25 Tema: Pesonlig udvikling Sociale kompetence Spog Kop og bevægelse Natu Kultuelle udtyksfome Målguppe: ½ - 2 å 3-6 å Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Bønene tilegne sig en bevidsthed om dees eget væd/ dees egne behov. At de blive selvhjulpne og magte hvedagens udfodinge. Anekendes fo den de e. Øves i empati og læe at espektee foskellighed. Øve sig i at tackle egne følelse Læe at buge dees spog til at løse konflikte. Øve sig i stye dees tempeament både ved vede og glæde. Banet skal læe at se og fostå samspillet og de konflikte de kan opstå i fællesskabet. Banet må føle selvvæd fo at kunne udvikle sig i fællesskabet. Spille teate Tin fo tin Læse bøge med følelse som tema Fælleslege hvo man skal aflæse kopsspog Bønene vælge selv nogle aktivitete Dialog med de voksne hvo man sætte od på følelse Bønene skal sætte od på ved konfliktløsninge. Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Vi ha valgt at abejde med disse punkte ud af de foventede gennemføte aktivitete, da vi i voes bønehave med de essouce vi ha, ikke mente at kunne opfylde dem alle. - Spille teate med odspog fo ande bøn. - Læse bøge med følelse som tema. - Fælleslege hvo man skal aflæse kopsspog. - Abejde med at bønene skal blive bede til at sætte od på egne følelse og udsætte egne behov. Vi ha leget lille hund og tampen bænde fo at læe at vente på tu.

2 Vi ha leget følelses leg, hvo banet valgte et tegnet hoved de viste en følelse og skulle spille den følelse fo de ande i guppen. Bønene skal nu gætte, hvilken følelse banet spille. Vi snakkede om odspogene og øvede dem. Vi ha hve dag læst følelses bøge og snakket om følelse ud fa dem. Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? De va en sto inteesse fa bønene til at snakke og spille følelse, sæligt fa de stoe bøn. De ville gene gætte følelsene og blev igtig god til det. Snakken gik også blandt bønene selv, om hvodan de ande havde det. eksempel se lige på ham, se han glad elle tist ud. Bønene kunne genkende sig selv i bøgene og snakkede om sig selv ud fa dem. De snakkede meget om hvodan det føltes at blive dillet. I hvilken gad e mål blevet opfyldt? I nogen gad. Vi fik ikke lavet alt det vi havde planlagt elle så ofte som planlagt. Dog va voes foventning at de blev skabt dialog mellem bønene omking følelse og aflæsning af hinanden. Dette e blevet opfyldt i høj gad. Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Et stot ban gad slet ikke guppeabejdet og pøvede at ødelægge det. Banet pøvede at få de ande bøn med til at ødelægge det. Dette gjode at flee af samlingene ikke blev som foventet. Vi ha desvæe haft sygdom og meget få voksne, så det ha ikke væet muligt at opfylde alle voes planlagte aktivitete. De opfyldte aktivitete e blevet opfyldt på gund af god planlægning og fodi aktivitetene ha va noget, som fangede bønenes opmæksomhed. Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det Fobeedelses tid og planlægning e det vigtigste i fohold til opfyldelsen af aktivitet. Det e igtig vigtigt, at man ved pæcis ved hvad man vil lave og skal buge. Så ha vi læt, hvo vigtigt det e at have voksne nok til at få aktivitetene igennem.

3 kommende pædagogiske abejde? Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoces ha de væet i dagtilbudet? Vi ha i fællesskab føt logbog, samt iagttaget. De daglige iagttagelse blev bugt til at evalueing på voes stuemøde. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

4 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 25 Tema: Pesonlig udvikling Sociale kompetence Spog Kop og bevægelse Natu Kultuelle udtyksfome Målguppe: ½ - 2 å 3-6 å Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Væe med til at udvikle en støe kopsbevidsthed gennem temae om koppen. Opleve glæden ved at væe i bevægelse og styke dees fysik. Basal viden om sund kost. Den basale viden om hygiejne. De opnås mentalt oveskud ved at væe i bevægelse. Nå man buge koppen og e i bevægelse udvikle man sig og gundlægge fysisk og psykisk sundhed. Hygiejne e gundlæggende foebyggelse. Dålig kost = dålig indlæing Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Udfodende ude miljø. Temae om sund kost. Temae om koppen. Håndvaskekuse/toiletvane. Bevægelse ude og inde. Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Vi ha i voes bønehave valgt at abejde med disse punkte ud fa de foventede gennemføte aktivitete. - Håndvaskekuse/toiletvane. - Pøve at gå i udfodende ude miljø. - Løb i guppe. - Kaste og gibe bold.

5 - Lave fohindingsbane på stuen. - Lave planche med sund og usund kost Vi ha løbet i guppe hve tisdag og tosdag. Stoe og mellem guppen løb. Lille guppen gik. Pøve at gå i udfodende ude miljø. Gået op og ned af jodbunke og vi ha pøvet at glide på isen og øvet os i at holde balancen. Hve onsdag ha vi lavet sundt mad med gønsage og snakket om at sund mad give enegi til koppen ligesom benzin til bilen. Vi ha lavet fohindingsbane på stuen, hvo de blev slået koldbøtte, gået på line, hoppe og snue undt osv. Boldlege hvo man skulle kaste og gibe. De stoe skulle gøe to ting i boldlegen, hvilket va igtig svæt. Lavet planche med sund og usund mad. Det blev klippet ud af eklame og snakken gik om det sunde og usunde mad. Lavet håndvaskkusus, hvo alle læte at vaske hænde. Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Bønene snakkede selv mellem hinanden om hvad de va god benzin til koppen og hvad de gav enegi. De va glade fo at løbe og de kunne fa gang til gang løbe længee og længee. Det va de igtig stolte af. De snakkede også om, hvodan dees kop føltes imens - og efte de løb. Et ban tude ikke gå op af et jodbjeg og efte guidning kunne og tude han selv. Han gjode det selv flee gange efte og va utolig stolt. De snakkede meget sammen og fotalte om sund mad ud fa planchene til bøn og foælde. I hvilken gad e mål blevet opfyldt? I høj gad. Vi ha fået oveholdt voes plane og mee til. Bønene ha vikelig haft inteesse og lysten til at deltage. Det ha væet nogle aktivitete vi stadig holde fast i og som bønene spøg efte. De kan stadig huske og snakke om dette pojekt. Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet Det e aktivitete som kan udføes selvom de mangle folk, da vi ha gode fysiske amme omking os. Vi ha også væet fuldt pesonale på gennem hele foløbet. Planlægning og fobeedelses

6 opfyldt elle hindet? tid e vigtigt fo gennemføelsen af dette pojekt. Det ha også væet aktivitete som vikelig fangende bønene og som alle kunne deltage i. Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? At det e nemmee at fange bønene med fysiske aktivitete. At det e vigtigt, at man ha folk nok og tid til fobeedelse og gennemføelse. At det e nemmee at gennemføe aktivitete med få voksne nå det e en ude - aktivitete end inde. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoces ha de væet i dagtilbudet? Vi ha i fællesskab føt logbog og evalueet løbende på stuemøde. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

7 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 16 Tema: Pesonlig udvikling Sociale kompetence Spog Kop og bevægelse Natu Kultuelle udtyksfome Målguppe: ½ - 2 å 3-6 å Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Bønene skal opnå et kendskab til standens og fjodens plante og dyeliv. Fo at give bønene en natuoplevelse, de kan væe fundament fo espekten fo plante og dy og gøe bønene miljøbevidste. Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Mange tue til skallevæket og standen, hvo de fiskes og indsamles plante, skalle m.m. f.eks. udstilling af det vi ha fundet/ elieffe elle collage akvaium med smådy og plante Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Vi ha i voes bønehave valgt at abejde med disse punkte ud fa de foventede gennemføte aktivitete. - Vi skal på tu te dagen om ugen til foskellige stede ved vandet. - Lave mad om onsdagen med ting fa fjoden. - Se, opleve og dufte samt finde ting ved vandet. - På hjemmedage skal vi snakke om de ting vi ha set og fundet.

8 - De tinge vi finde vil vi lave en planche med. - Vi skal fange kabbe. - Vi skal se på fiskee og hvad de fange Vi va af sted alle te dage om ugen, i 4 uge, som planlagt fa kl Om onsdagene lavede vi mad hjemme i bønehaven. Vi lavede muslinge, humme, fiskelasagne og honfisk. Vi snakkede på hjemmedagene om de ting vi havde fundet og vi malede et kæmpe malei med himmel, vand og stand. De på klistede vi de ting vi fandt på voes tue. Vi klistede tingene på det sted de høte til om det va unde himmel, vand elle stand. Ungene fotalte og viste hvo tingene skulle sættes på og det gjode at vi fik en go snak om alle tingene. Vi fangende også mange små dy og fladfisk som vi havde med hjem i en spand og passede godt på. Vi tegnede fiskene som levede i vandet omking voes næomåde, vi tegnede efte plakate vi havde sat op. Bagefte klippede vi dem ud og klistede dem på maleiet. Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Bønene kunne genkende de seks fisk/skaldy ved navn som kunne ses på plakatene i bønehaven. De kunne også genkende de foskellige muslinge og sige navnet nå de fandt dem på standen. Alle de natu/stand ting vi fandt og snakket om kunne bønene selv placee på maleiet med himmel, vand, stand nå vi kom hjem. De kunne også fotælle, hvis de høte til flee stede. Da vi pøvede at fange kabbe, kunne nogle af de små væe med i minutte, enkelte bøn lå en hel time uden at fange en eneste kabbe. Dette va bøn som oftest ha svæt ved at koncente sig længe. Nogle af bønene læte at se på fugle i kikket, hvilket kan væe meget svæt. I hvilken gad e mål blevet opfyldt? I meget høj gad. De va igtig meget læing i disse uge. De va sto inteesse fa alle bøn fo at deltage i alle aktivitete. Det e blevet til en viden, de ha sat sig fast og blive bugt i hvedagen. Bønene give udtyk fo, at billene ikke må tages ned. Hvilke åsage kan foklae om God planlægning. Vi pioiteede essouce til heldagstue ud af huset. Vejet va igtig godt. De voksne bændte meget fo det, og

9 mål e blevet opfyldt elle hindet? det smittede tydeligt af på bønene. Vi va meget ude og det give albueum til alle. Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Det at bønene sanse og selv e fysisk aktive gø at inteessen og engagementet blive støe. Den viden blive en del af dem selv og ikke kun en fotalt ting. Vi ha også fundet ud af at tid e meget vigtig, så man kan igtig opleve natuen og sanse den, og at det ikke kun blive tanspottiden. De skal væe tid til at bønene kan fodybe sig. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoces ha de væet i dagtilbudet? Vi ha fælles føt logbog. Vi ha taget billede samt lavet planchen med bønene. Evalueet efte foløb på et stuemøde. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

10 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 17 Tema: Pesonlig udvikling Sociale kompetence Spog Kop og bevægelse Natu Kultuelle udtyksfome Målguppe: ½ - 2 å 3-6 å Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Bønene skal have mulighed fo at genkende foskellige musikgene. Bønene skal have mulighed fo at læe foskellige musikinstumente at kende og afpøve dem, både hjemmelavede og taditionelle så de kan læe at udtykke sig på foskellig måde og mæke hvad musikken gø ved dem. Pøve at spille musik sammen med ande. Oplevelsen af at skabe noget sammen med ande e meningsfuld og opbygge banets selvvæd. Ved at indgå i dette samabejde e de mulighed fo at udvikle evnen til empati og toleance fo ande. Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Aktivitete efte aldestin Danse, lave egne instumente, spille sammen, besøg fa musikskolen, lytte til foskellige musikgene,

11 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Vi ha i voes bønehave valgt at abejde med disse punkte ud fa de foventede gennemføte aktivitete. - Vi vil synge og spille med bønene, samt intoduce bønene fo foskellige musikgene. - Vise bønene en musik dvd med Sigud og symfoniokestet, hve gang et nyt instument. - Få nogle udøvende musikee ud og spille fo og med os. - Tage til København og høe gademusik. Vi ha væet i København på tu, men så elle høte ingen musik. De va ingen gademusikante nogen stede selvom vi va hele byen undt. Vi ha sunget igtig meget med bønene og spillet på tomme og på voes egen kop. Vi havde også to musikee ude på besøg og de spillede på flee slags instumente fo os og foskellige musikgene. Vi læte også selv at spillesangen Se den lille kattekilling. Vi sang, spillede og dansede hele den dag. Vi ha også set dvd en og læte om violine, basune, batschen, fagotten og om bassen. Instumentene kunne væe glad, su, tist osv. Og vi læte hvodan man holdt og spillede på instumentene. Nogen bøn tegnede og favelage instumentene bagefte. Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Bønene snakkede meget om musik instumentene og om hvodan de lød nå de va glade sue osv. De kunne også vise hvodan man holdte og spillede på instumentene. Flee af bønene kan stadig tælle takten i sangen Se den lille kattekilling. I hvilken gad e mål blevet opfyldt? I nogen gad. Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Det hinde pojektet lidt at det ikke komme natuligt fo de voksne at spille på instumente. De voksne kan ikke spille på noget musikinstumente, så det gjode det vanskeligt at læe det til bønene. Det de gjode det lykkes va så at vi fandt ande læingsfome så som dvd en, som bønene vikelig va fanget af og at vi inviteet folk udefa. Lysten til musik va sto fa de voksne og bøn.

12 Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Vi ha læt, at det kan væe igtig godt at finde ande, som e ekspete på de omåde, man ikke selv e. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoces ha de væet i dagtilbudet? Vi ha fælles føt logbog. Taget billede. Tegnet instumentene. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

13 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 17 Tema: Pesonlig udvikling Sociale kompetence Spog Kop og bevægelse Natu Kultuelle udtyksfome Målguppe: ½ - 2 å 3-6 å Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Banet få mulighed fo at udvide både sit aktive og passive odfoåd, spogfoståelse og kendskab til begebe. Banet øve sig i at genkende stavelse, bogstavlyde, oddele og udtale Genkendelse og udtale af odlyde ha betydning fo spogtilegnelsen, og styke muligheden fo at læe at skive og læse Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Rim, emse, oplæsning, Leg med spoget - den lille daglige dosis (Albetslund modellen) lege skive tal, bogstave og tegn.

14 Kopie fa læeplan punkt 3 Sange med fagte, små dama foløb. Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Vi ha i voes bønehave valgt at abejde med dette punkt ud fa de foventede gennemføte aktivitete. - Vi vil buge Leg med spoget den lille daglige dosis (Albetslund modellen) hve tisdag og tosdag til samling. I modellen e de et nyt pogam fo hve dag, hvo man bl.a. abejde med bogstav lyde, im/emse, synge og skal læse en bog højt. Vi ha abejdet med Leg med spoget den lille daglige dosis, hve tisdag og tosdag som planlagt. Hve dag e de et nyt pogam, med nye im/emse, sange og bøge m.m. Vi ha også snakket meget om bogstavenes lyde og hvodan de se ud. Bønene skulle så fotælle hvilke od de toede statede med det bogstav efte at have høt bogstav lyden. Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Bønene e uden opfoding meget inteesseet i bogstavene og vil gene skive. Imens de lege skive, sige de selv lydene og hvilke od de to state med det bogstav. Selv de små bøn e meget med og pøve at finde de bogstave de ha i dees navn og de stoe hjælpe dem. De ime også meget af dem selv og e sammen om at finde på od de ime. Bønene ved nu hvad bogstavene hedde og hvodan de lyde. De stoe kan genkende flee od de state med de foskellige bogstave bae ud fa lyden De bogstave som hænge på stuen blive bugt til at kigge på og efte, samt sunget om. Sangene fa Leg med spoget den lille daglig dosis blive også sunget ofte af bønene selv. I hvilken gad e mål blevet opfyldt? Målet e blevet opfyldt i høj gad. Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle Leg med spoget den lille daglig dosis model e også en metode som vikelig fange bønene, den e meget vaieende i fohold til alle de ting som bønene skal væe med til undevejs. Man skal også væe fysisk samtidigt med at man buge sit spog,

15 hindet? fo eksempel ved at man lege slange med hele koppen og lyde som en slange. Dette gø at bønene synes det e sjovt at deltage, hvilket e igtig vigtigt nå man gene vil have skabt et læings um som guppe. Det ha også væet en nem metode at gå til fo de voksne og sike at man komme hele vejen undt om banets spog. Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Albetslund modellen Leg med spoget den lille daglig dosis e igtig god at abejde med. Den dække alle de omåde man skal fo at kunne stimulee banets spog. Det e også en model man kan buge til alle bønene og som de synes det e sjovt. Da det e så mange foskellige ting bønene skal deltage i unde denne fom fo spogsamling, ha man hele tiden bønenes opmæksomhed. At have alle bønenes opmæksomhed e meget vigtigt, hvis de skal ske læing, da det e det enkle ban selv de e fokus punktet unde spogstimuleing. Det e en model vi vil buge femove. At abejde med spog kæve fobeedelsestid og den kan væe svæ at finde i en bønehave, men da denne model tilbyde det hele i en mappe, gø den det hele mee oveskueligt. Hvilken evalueingspoces ha de væet i dagtilbudet? Vi ha i fællesskab skevet logbog og evalueet løbende på voes stuemøde. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

16 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_3-6 å 2010 Antal bøn: 18 Tema: Pesonlig udvikling Sociale kompetence Spog Kop og bevægelse Natu Kultuelle udtyksfome Målguppe: ½ - 2 å 3-6 å Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Bønene skal øve sig i at sætte od på tanke og følelse og buge det konstuktivt i løsning af konflikte. Bønene skal øve sig i at aflæse andes kopsspog og espektee dees integitet. Fo at give bønene edskabe til at nedbinge antallet af voldsomme konflikte og styke bønenes opmæksomhed hvodan ha de ande bøn det og øve dem i at espektee og anekende hinanden. Styke selvopfattelsen, man få lov til at væe den man e Hjælp til selv at løse en konflikt i situationen Tin fo tin tilpasset aldesguppen ved samlinge Venskabsstolen i centum på skift Samling med dialog/leg Bønemøde Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Vi ha i voes bønehave at abejde med dette punkt ud fa de foventede gennemføte aktivitete. - Samlinge med snak om aflæsninge af følelse - Læse bøge om følelse - Lave foskellige guppe sammensætninge. - Vi ha abejdet meget med at guide bønene til at buge dees spog til at løse konflikte bønene imellem. Og at man må gå på kompomis nå man lege flee i en guppe, hvilket kan væe svæt og føe til mange konflikte. Vi ha også delt bønene i foskellige guppe på tvæs af dees

17 venskabe og alde, fo at styke nye venskabe. Dette ville måske gøe, at man så de ande bøn, som man ikke altid lige legede med, på en ny måde. Vi ha snakket meget om hvodan man se ud nå man fo eksempel e ked af det og hvodan man kan vise det ovefo ande og selv aflæse ande. Dette ha også gjot at vi ha abejdet med den sociale kompetence i folængelse med den pesonlige kompetence, da disse hænge meget tæt sammen. Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Vi kan se at bønene abejdet med at løse dees konflikte med dees spog. De ha også væet flee fohandlinge i gang og kompomis e indgået bønene imellem, end vi måske ha set fø. Dette e en udvikling. Det e skabt nye venskabe og vi kan se efte at have fået en ny deng at bønene pøve at væe åben ove fo nye måde at gøe tingene elle lege på. I hvilken gad e mål blevet opfyldt? I nogen gad. Det e ting man abejde med hele tiden og altid vil, både fo bøn og voksne. Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Bønene ha til tide svæt ved at løse konflikte med dees spog og indgå kompomis. Men lysten til at kunne løse dem selv e sto og dette gø at de abejde på det og ved guidning kan selv. Det e vigtigt, at de voksne e til stede og hjælpe bønene med at løse dees pobleme i mellem via spoget og dette ha de væet sto fokus på unde hele foløbet. Dette kan væe svæt med de essouce man ha i en bønehave. Den sociale kompetence e en kompetence som de skal og som abejdes med hele tiden. Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Det e igtig vigtigt, at de e voksne til stede og guide nå det blive svæt. Det ha også væet igtig godt, at dele guppene på kyds og tvæs og dette e en efaing som vi skal abejde mee med. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende

18 initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoces ha de væet i dagtilbudet? Vi ha fælles føt logbog og evalueet på stuemøde. Vi ha også snakket med foældene om hvodan de synes det gå og hvodan de opleve det de hjemme. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

19 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_1/2-2 å 2010 Antal bøn:_11 Tema: Målguppe: Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Pesonli g udvikling Sociale kompetence ½ - 2 å Spo g Kop og bevægels e Natu Banet skal læe at væe selvhjulpent. Have en oplevelse af at væe en del af fællesskabet, og opleve sig som vædifuld. 3-6 å Kultuelle udtyksfome Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Bønene skal væe med til at dække bod og tage af bodet, ved fokost. Hente mad på ullebod. Opfodes til selv at øse op, hælde mælk op og vælge mad. De syv ældste bøn ha deltaget ( fa 1.9 til 2.9 å ). De ha dækket ullebod i køkkenet, køt ullebodet ind på stuen og dækket bodet på stuen. Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? I hvilken gad e Det e blevet en fast del af den daglige utine. Bønene e meget glade fo at deltage. De fleste bøn tage selv initiativ til at deltage. De udvise glæde og stolthed ove at deltage. Målet e opfyldt i høj gad.

20 Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Det e en sto del af voes dagligdag og bønene spøge, selv om de må væe med. Da vuggestue bøn e meget behovsstyet, og nogle gange hutigt skal have mad, ha de voksne måttet odne bodet. Vi vil fotsat abejde på, at det e natulig del af hvedagen, men det kæve, at de e pesonaleessouce. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoce s ha de væet i dagtilbudet? Vi ha dokumenteet via en afkydsningsseddel, hvo man kan se om bønene ha deltaget. Vi ha ikke haft billeddokumentation, da det e et pesset tidspunkt. Vi ha løbende evalueet. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

21 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_1/2-2 å 2010 Antal bøn:_11 Tema: Målguppe: Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Pesonli g udvikling Sociale kompetence ½ - 2 å Spo g Kop og bevægels e Natu Banet skal læe at indgå i elatione med ande bøn, Læe at dele med ande og vente på tu. 3-6 å Kultuelle udtyksfome Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Bønene skal sidde i undkeds og tille bold til hinanden. Den voksne e opmæksom og undestøttende. Den voksne give støtte/ hjælp ved konflikte. Vi ha valgt en anden måde at spille bold på. Da vi lige havde købt nye bolde, bugte vi dem. Vi ha spillet med bolde, bøn og voksne ha kastet til og på hinanden. De stoe bøn ha kastet til måls. Skiv max ½ side Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Alle bøn deltage på skift, selv de mindste bøn på 1.1 å deltage. Bønene eftespøge selv legen, og deltage aktivt og koncenteet. De lege sammen, kaste til hinanden. Bønene hjælpe hinanden med at kaste boldene op i en kuv. De skiftes til at kaste og finde bolde til hinanden.

22 I hvilken gad e Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Det beskevne mål e ikke opfyldt, vi fandt på en anden bold leg. Det e en sjov leg, det e en aktivitet, som ikke kæve den stoe fobeedelse. Det e sto foskel på bøns sociale adfæd. Nogle evne, at se de ande bøns behov, og kan udsætte sine egne. Ande ha meget svæt ved at dele. Det e vigtigt at de voksne til stede, fo at hjælpe bønene med løse konfliktene. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoce s ha de væet i dagtilbudet? Vi ha ikke lavet dokumentation, men ha løbende evalueet. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

23 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_1/2-2 å 2010 Antal bøn:_11 Tema: Målguppe: Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Pesonli g udvikling Sociale kompetence ½ - 2 å Spo g Kop og bevægels e Bønene skal tilegne sig spog, og stimulee dees kopsspog. Udvikle dees aktive og passive odfoåd, Natu 3-6 å Kultuelle udtyksfome Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? I fobindelse med fomiddagssamlingen buges de følgende: Idékatalog: Daglig dosis, Albetslund kommune Sange med tegn Rim og emse Højtlæsning Vi synge hve dag med tegn og fagte. Vi ha højtlæsning hve dag, ved spisetid. Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? I hvilken gad e Bønene kan mange sange. De synge med og lave tegn og fagte til sangen. De mindste vise med tegn, hvilken sang de ønske, vi skal synge. Bønene e meget koncenteede og vise sto glæde. De synge næsten hele dagen og lave dees egne kombinatione, eks. Lille Pete Eddekop sammen med Se min kjole. I Høj gad

24 Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Det e en del af voes daglige stuktu. Det ha sto betydning at de voksne e motiveede, voes entusiasme ha sto effekt. Det fostæke inteessen og koncentationen, at de ha foskellige ting og dy at se og øe ved. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoce s ha de væet i dagtilbudet? Vi evaluee løbende. Men, da vi ikke ha kameaet lige ved hånden, blive de ofte ikke dokumenteet fyldestgøende. Men vi købe et eksta kamea. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

25 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_1/2-2 å 2010 Antal bøn:_11 Tema: Målguppe: Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Pesonli g udvikling Sociale kompetence ½ - 2 å Spo g Kop og bevægels e Natu 3-6 å Banet skal udvikle sin finmotoik. Banet skal opleve glæde ved at læe nye fædighede. Kultuelle udtyksfome Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Idékatalog: Tegne- klippe- kliste Lave ting af pele Smø selv Puslespil Sanglege med fagte Modellevoks Smø selv: De ældste bøn ha smut smø og lagt pålæg på bødet. De ha pillet skalden af æg og klementine. Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Alle deltage aktivt. Bønene ha støe appetit, nå de selv e med til at tilbeede dees mad.

26 Hvilke åsage kan foklae om målet e blevet opfyldt elle hindet? Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Bønene ha væet motiveede. Men det e en aktivitet, de kæve, at de e nok voksne på stuen. I peiode med sygdom, ha aktiviteten ikke kunnet gennemføes. De skal væe god tid. Bønene skal væe veloplagte, ikke tætte. Kavene skal tilpasses banets udvikling. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoce s ha de væet i dagtilbudet? Vi ha skevet logbog. Vi ha evalueet mundtlig fa gang til gang. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

27 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_1/2-2 å 2010 Antal bøn:_11 Tema: Målguppe: Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Pesonli g udvikling Sociale kompetence ½ - 2 å Spo g Kop og bevægels e Natu 3-6 å Kultuelle udtyksfome Banet skal via sanseoplevelse få kendskab til vands egenskabe. Banet skal kunne kende foskel på våd og tø Kold og vam. Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Idékatalog: Bade ude og inde. Udflugte til stand, gadekæ. Lege med vand. Fosøg med at fyse/tø vand Akvaium, med småkyb. Fosøg med at fyse/tø vand: Vi ha sammen med bønene lånt bøge om vand på biblioteket. Vi ha fosset små figue og sugeø i vand og saftevand. Vi snakkede om sammenhængen med is fa fyseen og vejet uden fo. Skiv max ½ side Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? I hvilken gad e Bønene va meget nysgeige og alle va deltagende. De pøvede, efte fomåen, at sætte od på oplevelsen: Uh, det e koldt. De sugede vand og saftevand fa isen. De sansede kulde og smag. De viste, at de syntes det va sjovt. I høj gad.

28 Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? Bønene ha væet inteesseede og de syntes det va sjovt. Aktiviteten ha væet tilpasset bønenes udviklings tin. Vi kan se, at det e vigtigt at væe godt fobeedt. Vi ha ingen fobeedelsestid, voes fobeedelse må ofte ske sammen med bønene. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoce s ha de væet i dagtilbudet? Vi ha evalueet pojektet mundtlig. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

29 Skema til evalueing af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læeplane De udfyldes et evalueingsskema p. tema p. aldesguppe. Institutionens navn:_katholt Målguppe:_1/2-2 å 2010 Antal bøn:_11 Tema: Målguppe: Hvilke kompetence og efainge skal den pædagogiske læingspoces give bønene mulighed fo at tilegne sig? Kopie fa læeplan pkt. 1 Hvilke esultate foventede I? Pesonli g udvikling Sociale kompetence ½ - 2 å Spo g Kop og bevægels e Natu 3-6 å Kultuelle udtyksfome Banet skal gøe sig paktiske efainge og ekspeimentee med fave, mateiale og edskabe. Hvilke aktivitete foventes gennemføt? Kopie fa læeplan punkt 3 Hvilke faktiske aktivitete e blevet udføt? Indianepojekt, afsluttes med en fælles dag, fo vuggestuene i Skuldelev og Gelev. - Male indianedagte - Lave pelekæde - Læse bøge om indianee - Aktivitetene foegå i små guppe. Vi ha malet pandebånd. Vi ha sunget indianesange med fagte. Vi ha holdt en indianefest i Gelev vuggestue. Anfø de mest betydningsfulde aktivitete Skiv max ½ side Hvilke tegn e de set på at faktiske esultate e opnået? Bønene va aktive og deltagende. De va meget inteesseede, da de malede med pensel på indiane pandebåndet. Det fædige podukt va ikke så vigtigt, de va kun et ban, de ville have pandebåndet på. Indianefesten va en sto succes. Alle bønene va meget aktive og legede, ikke sammen, men ved siden af hinanden.

30 I hvilken gad e målet blevet opfyldt. Hvilke åsage kan foklae om mål e blevet opfyldt elle hindet? Hvilken læing ha efleksion ove foløbet esulteet i og hvodan kan denne læing anvendes det kommende pædagogiske abejde? I høj gad De va stot engagement hos både bøn og voksne. Jo, mee konket en aktivitet e, desto nemmee e det at skabe motivation. Nå, de e en dato fo en fælles aktivitet, blive de støe incitament. Hvilke efainge kan væe anvendelige ved lignende initiative i lignende kontekst? Hvilken evalueingspoce s ha de væet i dagtilbudet? De e dokumenteet med billede og logbog. E de opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Ha de væet en løbende vudeing, inten supevision, efaingsudveksling på tvæs elle lign. Refeee til læeplan punkt 4.

Pædagogisk Handleplan. Møllehøjens Børnegård i 2016

Pædagogisk Handleplan. Møllehøjens Børnegård i 2016 ! Pædagogisk Handleplan Møllehøjens Bønegåd i 2016 Møllehøjens iske mål fo 2016, tage udgangspunkt i de nationale læeplane fo daginstitutione. Vi ha sat os nogle mål fo hvilke aktivitete, vi g vil have

Læs mere

PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING

PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING - E N M E T O D E, D E R V I R K E R I P R A K S I S HVAD ER PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING? Pædagogisk Kvalitetsevalueing gø det attaktivt fo ledelse og pesonale at gå pædagogikken

Læs mere

p o drama vesterdal idræt musik kunst design

p o drama vesterdal idræt musik kunst design musik dama kunst design filmedie idæt pojektpocespobieenpos itpoblempovokationpodu kt p on to p ot estpobablypogessivpodu ktionpovinspomotionp otesepologpoevefipofil Vestedal Efteskole // Gl. Assensvej

Læs mere

Etiske dilemmaer i fysioterapeutisk praksis

Etiske dilemmaer i fysioterapeutisk praksis side 06 fysioteapeuten n. 06 apil 2008 AF: FYSIOTERAPEUT, PH.D.-STUDERENDE JEANETTE PRÆSTEGAARD j.paestegaad@oncable.dk Foto: GITTE SKOV fafo.fysio.dk Etiske dilemmae i fysioteapeutisk paksis Hvis vi ikke

Læs mere

Trafikpolitik 2018 Lynghedeskolen

Trafikpolitik 2018 Lynghedeskolen Respekt Engagement Faglighed Ansvalighed Fællesskab Tafikpolitik 2018 Lynghedeskolen På Lynghedeskolen ha vi udabejdet en tafikpolitik. Baggunden fo politikken e et ønske om at skabe sike og tygge skoleveje,

Læs mere

VI SEJREDE! Vi kom, vi så,

VI SEJREDE! Vi kom, vi så, Vi kom, vi så, VI SEJREDE! Pojekt JCI Julehjælp Svendbog Hjælp os med at hjælpe ande 2011 afsluttede indsamlingen til tængte bønefamilie i Svendbog med sto succes! Søndag d. 18. dec. va sidste indsamlingsdag

Læs mere

MEREg BEDRE FØLGERSKAB. VENTETIDg NU! VEDLIGHOLDg SELVREPARATION

MEREg BEDRE FØLGERSKAB. VENTETIDg NU! VEDLIGHOLDg SELVREPARATION MEREg BEDRE. Vi stå ovefo et kæmpe skifte i synet på succes. I stedet fo at ville have mee, vil vi have bede. Vi gå mod mee miljøvenlige, konstuktive og bæedygtige løsninge. CHAUFFØRg FØRERLØS Spildtid

Læs mere

Dimittendundersøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009

Dimittendundersøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009 Dimittendundesøgelse 2008-2009 Afspændingspædagoguddannelsen Dimittendundesøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009 Opsummeing af undesøgelse foetaget blandt dimittende fa Afspændingspædagoguddannelsen Datagundlag

Læs mere

Småskolen ved Nakkebølle Fjord

Småskolen ved Nakkebølle Fjord Småskolen ved Nakkebølle Fjod nelse n a d ænse læing og udvik ud g g u t ling mso stuk o e t g alo ivite i t k d b a kt a a t k s n lles ko æ e f c ou s s e lse e l a t i o n anekende Et hav af mulighede

Læs mere

Projekt 0.5 Euklids algoritme, primtal og primiske tal

Projekt 0.5 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Pojekt 0.5 Euklids algoitme, pimtal og pimiske tal Betegnelse. Mængden af hele tal (positive, negative og nul) betegnes. At et tal a e et helt tal angives med: aî, de læses a tilhøe. Nå vi ha to vilkålige

Læs mere

Digital dannelse og kultur

Digital dannelse og kultur Digital dannelse og kultu X X X - - - - - Eleve og medabejdee efteleve skolens etningslinje fo digitale kultu 01-05- til 31-12- X X X X X X X X 99% af alle medabejdee anvende Intanettet som skolens pimæe

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø (kort) udarbejdet af NFA (AMI)

Psykisk arbejdsmiljø (kort) udarbejdet af NFA (AMI) Psykisk abejdsmiljø (kot) udabejdet af NFA (AMI) Navn, dato, å Hvilken afdeling abejde du i? Afdelingens navn De følgende spøgsmål handle om dit psykiske abejdsmiljø. Sæt et kyds ud fo hvet spøgsmål ved

Læs mere

Hverdagsliv før og nu. fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum. Arbejdsbog

Hverdagsliv før og nu. fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum. Arbejdsbog Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Bønenes Abejdemuseum Abejdsbog Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Bønenes Abejdemuseum Denne bog tilhøe Navn: Klasse: 1 Hvedagsliv fø og nu fotalt gennem Abejdemuseets

Læs mere

MuligHeden. www.ikast-brande.dk September 2015. Robuste idéer

MuligHeden. www.ikast-brande.dk September 2015. Robuste idéer www.ikast-bande.dk Septembe 2015 Robuste idée Fitid, oplevelse og en håndsækning til kultuen En en mandeguppe ha sat sig på opgaven som scenemeste og lysfolk i Bakkehuset Skulle Ikasts kultuhus, Bakkehuset,

Læs mere

Projekt 1.8 Design en optimal flaske

Projekt 1.8 Design en optimal flaske ISBN 978-87-7066-9- Pojekte: Kapitel Vaiabelsammenænge. Pojekt.8 Design en optimal flaske Pojekt.8 Design en optimal flaske Fimaet PatyKids ønske at elancee dees enegidik Enegize. Den skal ave et nyt navn

Læs mere

Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse

Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse Obligatoisk ehvevspaktik i 8. klasse Fomål: Fo eleve i 8. klasse kan det væe vanskeligt at have klae foestillinge om abejdslivet og de pesonlige og uddannelsesmæssige kompetence, som abejdsmakedet eftespøge.

Læs mere

Procent og eksponentiel vækst - supplerende eksempler

Procent og eksponentiel vækst - supplerende eksempler Eksemple til iveau F, E og D Pocet og ekspoetiel vækst - suppleede eksemple Pocete og decimaltal... b Vækst-fomle... d Fa side f og femefte vises eksemple på bug af vækstfomle. Fomle skives omalt på dee

Læs mere

Bekendtgørelse for musikskoler formulerer følgende overordnede mål:

Bekendtgørelse for musikskoler formulerer følgende overordnede mål: Bekendtgøelse fo musikskole fomulee følgende oveodnede mål: Musikskolen ha, jf. lov om musik, 3 a, stk. 3, til fomål at udvikle og femme elevenes musikalske evne og kundskabe gennem sine undevisningstilbud.

Læs mere

Alt hvad du nogensinde har ønsket at vide om... Del 2. Frank Nasser 2006-2007

Alt hvad du nogensinde har ønsket at vide om... Del 2. Frank Nasser 2006-2007 Alt hvad du nogensinde ha ønsket at vide om... VEKTORER Del 2 Fank Nasse 2006-2007 - 1 - Indledning Vi skal i denne lille note gennemgå det basale teoi om vektoe i planen og i ummet. Stoffet e pæcis det

Læs mere

Privatøkonomi og kvotientrækker KLADDE. Thomas Heide-Jørgensen, Rosborg Gymnasium & HF, 2017

Privatøkonomi og kvotientrækker KLADDE. Thomas Heide-Jørgensen, Rosborg Gymnasium & HF, 2017 Pivatøkonomi og kvotientække KLADDE Thomas Heide-Jøgensen, Rosbog Gymnasium & HF, 2017 Indhold 1 Endelige kvotientække 3 1.1 Hvad e en ække?............................ 3 1.2 Kvotientække..............................

Læs mere

Baggrunden for den nye G3. De psykologisk-pædagogiske principper bag opbygningen af skolehverdagen og det samlede skoleforløb. Den konkrete hverdag

Baggrunden for den nye G3. De psykologisk-pædagogiske principper bag opbygningen af skolehverdagen og det samlede skoleforløb. Den konkrete hverdag Baggunden fo den nye G3 De psykologisk-pædagogiske pincippe bag opbygningen af skolehvedagen og det samlede skolefoløb Paathed Me nin g Den konkete hvedag Abejdet med elevenes femtidsplane Social konstuktion

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Projekt 0.5 Euklids algoritme og primiske tal

Projekt 0.5 Euklids algoritme og primiske tal Pojekt 0.5 Euklids algoitme og pimiske tal BETEGNELSER. Mængden af hele tal (positive, negative og nul) betegnes. At et tal a e et helt tal angives med: aî, de læses a tilhøe. Nå vi ha to vilkålige hele

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Basthøj 2016.

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Basthøj 2016. Pædagogsk Handleplan Bønehuset Basthøj. I Bønehuset Basthøj ha v valgt at abejde med temaet Joden bevægelse fa 1 apl tl 31 mats. V abejde med temaet gennem de 6 læeplansmål med sælg vægt på de spoglge

Læs mere

Hidsig debat om fleksjobreform Sygemeldte følges tæt i Jammerbugt Når stress ødelægger helbredet

Hidsig debat om fleksjobreform Sygemeldte følges tæt i Jammerbugt Når stress ødelægger helbredet magasin om det ummelige abejdsmaked N. 14 decembe 2010 4. ågang lige mulighede fo alle altid Hidsig debat om fleksjobefom Sygemeldte følges tæt i Jammebugt Nå stess ødelægge helbedet Indhold Fleksicuity

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Kontakt: - en anden tid et andet tempo! A13 Hobro. Løgstør. Skive. Bjerregrav Hjarbæk Fjord. Skals A13. Hobro/Randers Viborg. Kulturarvsforbindelsen

Kontakt: - en anden tid et andet tempo! A13 Hobro. Løgstør. Skive. Bjerregrav Hjarbæk Fjord. Skals A13. Hobro/Randers Viborg. Kulturarvsforbindelsen Hvolis Jenaldelandsby og Kultuavsfobindelsen, Skive Heedsvejen 135 Veste Bjeegav 9632 Møldup www.jenaldelandsby.dk hvolis@vibog.dk A13 Hobo Løgstø Bjeegav Hjabæk Fjod Skals OL Kontakt: - en anden tid et

Læs mere

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening - Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2016

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening - Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2016 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffe Jodfouening - Offentlig høing Foslag til nye foueningsundesøgelse og opensninge 2016 Decembe 2015 Food En jodfouening kan skade voes fælles gundvand, voes sundhed

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Generel læreplan 2015 Ådalen

Generel læreplan 2015 Ådalen Generel læreplan 2015 Ådalen Tema Overordnede målsætning Læringsmål Sprog Vi ønsker at børnene får mulighed for at udtrykke sig i et nuanceret sprog og kunne kommunikere i et socialt samvær Børnene skal

Læs mere

Stå op fo Odense. Vis, at vi er mange, der arbejder for det samme

Stå op fo Odense. Vis, at vi er mange, der arbejder for det samme Odense Vis, at vi e mange, de abejde fo det samme Inspiation til at spede budskabet om Beskæftigelsesalliancens indsatse på sociale medie. En alliance bestående af odenseanske viksomhede, uddannelsesinstitutione,

Læs mere

Annuiteter og indekstal

Annuiteter og indekstal Annuitete og indekstal 1 Opspaing og lån Mike Auebach Odense 2010 Hvis man betale til en opspaingskonto i en bank, kan man ikke buge entefomlen til at beegne, hvo mange penge, de vil stå på kontoen. På

Læs mere

Indhold (med link til dokumentet her) Introduktion til låntyper. Begreber. Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen

Indhold (med link til dokumentet her) Introduktion til låntyper. Begreber. Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen Thomas Jensen og Moten Ovegåd Nielsen Annuitetslån I bogens del 2 kan du læse om Pocent og ente (s. 41-66). Vi vil i mateialet he gå lidt videe til mee kompliceede entebeegninge i fobindelse med annuitetslån.

Læs mere

Tilfredshedsmåling SKP 2015 AARHUS TECH. 1. Har du været i praktik i en virksomhed i løbet af den seneste praktikperiode? 2. Køn. 3.

Tilfredshedsmåling SKP 2015 AARHUS TECH. 1. Har du været i praktik i en virksomhed i løbet af den seneste praktikperiode? 2. Køn. 3. Tilfedshedsmåling SKP 2015 AARHUS TECH 1. Ha du væet i paktik i en viksomhed i løbet af den seneste paktikpeiode? 2. Køn 3. Alde 4. Hvo langt e du i uddannelsen? 5. Hvo meget ha du sammenlagt væet i paktik

Læs mere

Ønskekøbing Kommune - netværksanalyse i den administrative organisation

Ønskekøbing Kommune - netværksanalyse i den administrative organisation Ønskekøbing Kommune - netvæksanalyse i den administative oganisation Hvodan vike det i paksis? Elektonisk spøgeskemaundesøgelse Svaene fa undesøgelsen kombinees med alleede eksisteende stamdata i minde

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2010

Trivselsundersøgelse 2010 Tivselsundesøgelse, byggeteknike, kot-og landmålingseknike, psteknolog og bygni (Intenatal) Pinsesse Chalottes Gade 8 København N T: Indhold Indledning... Metode... Tivselsanalyse fo bygni... Styke og

Læs mere

KICK- START STANDE FORÅRETS SALG ENTRÉ GRATIS. Endnu ledige FOR JERES MESSEGÆSTER. - mød over 20.000 købedygtige nordjyder!

KICK- START STANDE FORÅRETS SALG ENTRÉ GRATIS. Endnu ledige FOR JERES MESSEGÆSTER. - mød over 20.000 købedygtige nordjyder! DET NYE KICK- START FORÅRETS SALG - mød ove 20.000 købedygtige nodjyde! Eksklusive moms Nodjysk Ivæksætte Netvæk indbyde igen til Se side 4 GRATIS ENTRÉ FOR JERES MESSEGÆSTER Endnu ledige STANDE - SE STANDPLAN

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Ehvevs- og Selskabsstyelsen Måling af viksomhedenes administative byde ved afegning af moms, enegiafgifte og udvalgte miljøafgifte Novembe 2004 Rambøll Management Nøegade 7A DK-1165 København K Danmak

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Danmarks Tekniske Museum. Det kunstige øje - om mikroskopet og dets verden

Danmarks Tekniske Museum. Det kunstige øje - om mikroskopet og dets verden Danmaks Tekniske Museum O P T I K & L Det kunstige øje - om mikoskopet og dets veden Y S Til læeen At bille både e fysik og kultuhistoie, e fo mange bøn en velbevaet hemmelighed. Dette til tods fo at alle

Læs mere

Stillings- og personprofil. Trafik og vejchef

Stillings- og personprofil. Trafik og vejchef Teknik- og Miljøfovaltningens seketaiat Middelfat Kommune Østegade 21 80 Nøe Aaby www.middelfat.dk Stillings- og pesonpofil Tafik- og vejchef Middelfat Kommune Mats 2008 Opdagsgive Adesse Stilling Refeee

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud TC A/S Nøegade 21 0900 København C Afgøelse om fastsættelse af WACC i fobindelse med omkostningsdokumentation af pisene i TC s standadtilbud Sagsfemstilling en 29. juni 2006 modtog TC s notat om den beegningsmæssige

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

Hvis man vil lægge 15% til 600, så kan det gøres ved at udregne, hvor meget 15% af 600 er lig med og lægge det til det oprindelige beløb:

Hvis man vil lægge 15% til 600, så kan det gøres ved at udregne, hvor meget 15% af 600 er lig med og lægge det til det oprindelige beløb: 0BRetesegig BTæk i femskivigsfaktoe! I dette tillæg skal vi se, at begebet femskivigsfaktoe e yttigt til at fostå og løse foskellige poblemstillige idefo pocet- og etesegig. 3B. Lægge pocet til elle tække

Læs mere

HTX Holstebro Jacob Østergaard 20. oktober 2008 3. A Fysik A Accelererede Roterende Legemer 19:03:00

HTX Holstebro Jacob Østergaard 20. oktober 2008 3. A Fysik A Accelererede Roterende Legemer 19:03:00 1 Fomål 1. At bestemme acceleationen fo et legeme med et kendt inetimoment, nå det ulle ned ad et skåplan - i teoi og paksis.. I teoi og paksis at bestemme acceleationen fo et legeme med kendt inetimoment,

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

TEORETISK OPGAVE 3. Hvorfor er stjerner så store?

TEORETISK OPGAVE 3. Hvorfor er stjerner så store? TEORETISK OPGAVE 3 Hvofo e stjene så stoe? En stjene e en kuglefomet samling vam gas De fleste stjene skinne pga fusion af hydogen til helium i dees entale omåde I denne opgave skal vi anvende klassisk

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

Helikopterprojekt Vejprospektering mellem Sisimiut og Sønderstrømfjord

Helikopterprojekt Vejprospektering mellem Sisimiut og Sønderstrømfjord Helikoptepojekt Vejpospekteing mellem Sisimiut og Søndestømfjod 7.-. august 006 Hold Emil Stüup-Toft, s060480 Vivi Pedesen, s06048 János Hethey, s03793 Moten Bille Adeldam, s00334 Rettelsesblad til tykt

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Annuiteter og indekstal

Annuiteter og indekstal Annuitete og indekstal Mike Auebach Odense, 2010 1 OPSPARING OG LÅN Hvis man betale til en opspaingskonto i en bank, kan man ikke buge entefomlen til at beegne, hvo mange penge, de vil stå på kontoen.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Sabatiers princip (elevvejledning)

Sabatiers princip (elevvejledning) Sabaties pincip (elevvejledning) Væ på toppen af vulkanen Sammenligning af katalysatoe Fomål I skal måle hvo godt foskellige stoffe vike som katalysato fo udvikling af oxygen fa hydogenpeoxid. I skal sammenligne

Læs mere

Projekt 5.2. Anvendelse af Cavalieris princip i areal- og rumfangsberegninger

Projekt 5.2. Anvendelse af Cavalieris princip i areal- og rumfangsberegninger Hvad e matematik? B, i-bog Pojekte: Kapitel 5. Pojekt 5.. Anvendelse af Cavalieis pincip i aeal- og umfangsbeegninge Pojekt 5.. Anvendelse af Cavalieis pincip i aeal- og umfangsbeegninge Den gundlæggende

Læs mere

MuligHeden. www.ikast-brande.dk. Vær med!

MuligHeden. www.ikast-brande.dk. Vær med! www.ikast-bande.dk Væ med! Vi vil godt væe med I te månede ha bogee i Nøe Snede taget skald og skidt i eg hånd. Det e histoi om by, de også e ved at tage ejeskab fo at tage sig godt ud. Skald på bys offtlige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesodning fo uddannelsen til Gastonom Udstedelsesdato: 9. juni 2011 Udstedt af Det faglige Udvalg fo Gastonomuddannelsen i henhold til bekendtgøelse n. 329 af 28. apil 2009 om uddannelsene i den

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Gravitationsfeltet. r i

Gravitationsfeltet. r i Gavitationsfeltet Den stoe bitiske fysike Isaac Newton opdagede i 600-tallet massetiltækningsloven, som sige, at to masse m og i den indbydes afstand påvike hinanden med en kaft af følgende støelse, hvo

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

De Kongelige Køer Evaluering af pejlemærkerne 2016

De Kongelige Køer Evaluering af pejlemærkerne 2016 De Kongelige Køer Evaluering af pejlemærkerne 2016 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis For at beskrive

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

fritid for dig Det bedste til dig og dine venner periode 3 FRITID for dig 1

fritid for dig Det bedste til dig og dine venner periode 3 FRITID for dig 1 fitid fo dig Det bedste til dig og dine venne 2010 peiode 3 FRITID fo dig 1 Indhold Mangategning hold 1 4 Tegning og model 5 Malei 6 Kidsvolley 7 Sækkepibeundevisning 8 Tenotommeundevisning 9 Tommeundevisning

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Julestjerner af karton Design Beregning Konstruktion

Julestjerner af karton Design Beregning Konstruktion Julestjene af katon Julestjene af katon Design Beegning Konstuktion Et vilkåligt antal takke En vilkålig afstand fa entum ud til spidsene En vilkålig afstand fa entum ud til toppunktene i "indakkene" En

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Find vej. 1. Find vej igennem labyrinten.

Find vej. 1. Find vej igennem labyrinten. B Find vej. Find vej iennem layinten. Hvodan kan du dele? To lie stoe unke? Ja Nej Ja Nej Ja Nej Ja Nej Ja Nej Ja Nej Læs histoien om Familien Tal højt. Se læevejledninen.. Tæl enkonene. Del dem i to unke.

Læs mere

Den stigende popularitet af de afdragsfrie lån har ad flere omgange fået skylden for de kraftigt stigende boligpriser de senere år.

Den stigende popularitet af de afdragsfrie lån har ad flere omgange fået skylden for de kraftigt stigende boligpriser de senere år. 16. septembe 8 Afdagsfie lån og pisstigninge på boligmakedet Den stigende populaitet af de afdagsfie lån ha ad flee omgange fået skylden fo de kaftigt stigende boligpise de senee å. Set ove en længee peiode

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

g-påvirkning i rutsjebane

g-påvirkning i rutsjebane g-påvikning i utsjebane I denne note skal vi indføe begebet g-påvikning fo en peson, som sidde i en vogn, de bevæge sig undt i en utsjebane i et lodet plan. Dette skal vi gøe via begebet elativ bevægelse.

Læs mere

Udfordringer i et arbejdsmarkedsperspektiv

Udfordringer i et arbejdsmarkedsperspektiv Udfodinge i et abejdsmakedspespektiv Semina den 17. febua 2009 i Essex Pak Randes Kommune Hvad vil jeg sige noget om? Den demogafiske udfoding g lde stadig Vi blive bełt af konjunktunedgangen Besk ftigelsesindsatsens

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere