MBBL's totaløkonomiværktøj i praksis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MBBL's totaløkonomiværktøj i praksis"

Transkript

1 Oktber 2014 Udgivelsesdat : 10. Oktber 2014 Vres reference : Udarbejdet : Pia Rasmussen Kntrlleret : Jacb Ilsøe

2 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 BOLIGKONTORET 2 3 BOLIGKONTORETS ARBEJDE MED MBBL S TOTALØKONOMIMODEL Værdisætning af kmfrt Nn-Energy Benefits 3 4 ERFARINGER MED BRUG AF TOTALØKONOMIVÆRKTØJET Generelle betragtninger Psitive erfaringer Frbedringsptentialer 5 5 SAMMENFATNING 6

3 Side 2 1 INDLEDNING Ministeriet fr By, Blig g Landdistrikter har i samarbejde med Grntmij A/S udviklet et værktøj til beregning af ttaløknmi ved energirenvering i almene bligbyggerier. I værktøjet kan huslejepåvirkningen ved finansiering af energiprjekter beregnes, når der tages højde driftsudgifter, finansiering, fremskrivning af energipriser, inflatin mm. Værktøjet kan ligeledes sammenligne frskellige alternativer til energirenveringer. Bligkntret har udvist str interesse fr ttaløknmimdellen g har brugt mdellen i frbindelse med udarbejdelse af t energihandlingsplaner, sm der er pnået støtte til via energisparepuljen fr 2013 til almene bligfreninger. Denne rapprt beskriver erfaringer med brug af ttaløknmiregnearket, herunder særligt de erfaringer sm Bligkntret har gjrt sig under udarbejdelsen af energihandlingsplanerne. 2 BOLIGKONTORET Bligkntret administrerer ca bliger fr 59 bligrganisatiner g 41 øvrige samarbejdspartnere. Bligkntret har haft fire prjekter støttet af energisparepuljen 2013 mkring udarbejdelse af energihandlingsplaner. T af prjekterne har været grebet traditinelt an, g har haft fkus på indhentning af teknisk g øknmiske data fr energiprjekterne. Fr de t andre prjekter har Bligkntret ønsket at lægge særlig vægt på metden, hvrmed energihandlingsplanerne udføres. Således har disse t prjekter gså haft til frmål at give generel viden, der kan anvendes fremver i energihandlingsplaner. I arbejdet har ttaløknmiværktøjet spillet en særlig rlle, hvr en del af arbejdet med energihandlingsplanerne gså har fkuseret på at indhente data til beregningerne. Fkus i denne rapprt vil ligge på arbejdet med de t sidste prjekter. De t prjekter er sm følger: Nakskv, Fjrdgården. Her er der udført detaljeret krtlægning g sammenligning af mulige energirenveringer ved hjælp af ttaløknmiværktøjet. Der er desuden udført en spørgeskemaundersøgelse af, hvad bebernes betalingsvillighed er i frhld til diverse renveringer. Nærum. Her er der mindre fkus på detaljegraden i frhld til ttaløknmiværktøjet. Værktøjet vil blive brugt mere verrdnet i frhld til vurdering af energirenveringer. Der er i Nærum udført en spørgeskemaundersøgelse ver, hvilke frbedringer beberne fretrækker frem fr andre. Det er således ikke på samme måde et spørgsmål m, hvad de vil betale, men hvad der er vigtigst fr beberne.

4 Side 3 Bligkntret har ladet sig inspirere af DGNB (Certificeringssystem af bæredygtige bygninger) sm udgangspunkt fr at definere de relevante emner i frbindelse med energihandlingsplanerne. Begge energihandlingsplaner skal være færdige g præsenterede fr beberne senest 1. ktber Denne rapprt er skrevet før energihandlingsplanerne er endelig færdige. Energihandlingsplanen fr Nakskv længst fremme, hvr første udkast ligger parat. Nærum prjektet er ikke lige så langt. Her er udført den tekniske dataindsamling, mens der arbejdes på selve energihandlingsplanen. Da Nakskv prjektet er brugt til at fastlægge frm g metdik fr energihandlingsplanerne g til at blive frtrlig med ttaløknmiværktøjet, vil disse erfaringer kunne effektivisere prcessen i Nærum prjektet. 3 BOLIGKONTORETS ARBEJDE MED MBBL S TOTALØKONOMIMODEL Bligkntret har taget udgangspunkt i Excel ttaløknmiværktøjet fra MBBL s hjemmeside. Værktøjet er benyttet til at analysere en række renveringstiltag: efterislering af taget, efterislering af facaden, nye vinduer g døre samt nyt ventilatinsanlæg. Fr de fire typer af tiltag er der pstillet t alternativer, hvr referencesituatinen beskriver minimumskravet til energieffektivitet ved renvering, sm sammenlignes med en mere ambitiøs energirenvering. Fr døre g vinduer er det fr eksempel en sammenligning af energiklasse C vinduer g døre med energiklasse A. Fr de ttaløknmiske beregninger gælder, at det sm udgangspunkt allerede var frventet at der skulle fretages renveringer af tag, facade, vinduer & døre samt ventilatin. Ttaløknmiberegningerne skulle afdække til hvilket energiteknisk niveau, det kan svare sig at udføre disse renveringer. Der er udført et større arbejde i frhld til de inputparametre, sm en ttaløknmisk beregning kræver. Prissætning af investeringer, reinvesteringer, drift & vedligehldelsesmkstninger, energibesparelser mm. En prissætning der sm udgangspunkt vil kræve en teknisk baggrund. Beregningerne viste at kun fr udskiftning af døre g vinduer, kunne det ttaløknmisk svare sig at vælge den lidt dyrere løsning med A-vinduer frem fr C vinduer. 3.1 Værdisætning af kmfrt Nn-Energy Benefits Ttal øknmi værktøjet giver mulighed fr at medregne værdifrøgelser, der ikke nødvendigvis knytter sig til energibesparelser eller driftsmkstninger. I beregningen kan der indtastes Nn-Energy Benefits. I vejledningen er Nn-Energy Benefits frmuleret således: Værdifastsættelsen af NEB er den betalingsvillighed, der er fr en frhøjet husleje efter renveringen sm følge af f.eks. frbedret indeklima, frbedrede køkken- g badefrhld.

5 Side 4 Fr at kvantificere dette frhld har Bligkntret lavet ngle interessante undersøgelser af netp betalingsvilligheden. Ud fra en argumentatin m, at det er den fremtidige udlejning, der skal sikres, er der udsendt spørgeskemaer m netp betalingsvilligheden til 72 persner på bligfreningens venteliste. Resultaterne viser, at en relativ str andel af de kmmende udlejere (75 %) er villige til at betale en større husleje fr bedre kmfrt. Resultaterne er dg ikke anvendt i de ttaløknmiske beregninger, sm er fretaget uden nn-energy benefits. Det skyldes gså, at de ttaløknmiske beregninger er sammenlignende fr t typer af samme tiltag, der begge vil bidrage til kmfrten. Det skyldes gså Bligkntret fretrækker at vurdere investeringernes rentabilitet uden indflydelsen fra nn-energy benefits. En værdisætning af nn-energy benefits i ttaløknmiberegningerne kan skabe nget frvirring mkring investeringens reelle faktiske på huslejen. Den indtastede værdi af nn-energy benefits vil i beregningen reducere huslejen. Der er i vejledningen lagt vægt på, at det skal kmmunikeres klart i beslutningsprcessen at værdien fra nnenergy benefits ikke kan ses på den faktiske husleje, men at den plevede effekt af investeringen har denne værdi. Nn-energy benefits er relevant, da man i beslutningsprcessen ikke kun skal have fkus på målbare øknmital, men at den værdi investeringen vil medføre, kan have så meget værdi fr beberne, at det verstiger huslejefrøgelsen. Netp sm undersøgelsen fra Bligkntret viser. Nn energy benefits bør derfr være en del af de ttaløknmiske vervejelser, men skal behandles mhyggeligt, når investeringens ttaløknmiske værdier kmmunikeres til interessenter g beslutningstagere. 4 ERFARINGER MED BRUG AF TOTALØKONOMIVÆRKTØJET 4.1 Generelle betragtninger Ttaløknmiske beregninger er generelt kmplekse g svære at udføre rigtigt. Det har krævet, at Bligkntret har arbejdet dedikeret med værktøjet g de ttaløknmiske principper fr at kunne prducere brugbare resultater. Bligkntret mener derfr, at ttaløknmimdellen primært er fr persner, der har interesse g indsigt i emnet, da resultaterne er meget afhængige af krrekt indtastning. Resultaterne fra ttaløknmimdellen er meget følsmme ver fr inputparametrene. Det skyldes ikke nødvendigvis selve beregningsværktøjet, men viser at lånerente, energiprisstigninger g vedligehldelsesmkstninger spiller en str rlle fr rentabiliteten af en energiinvestering. Det betyder samtidig gså, at det er vigtigt at indtaste data helt krrekt fr at få trværdige plysninger.

6 Side 5 Værdierne sm skal indtastes i ttaløknmiværktøjet er ikke nødvendigvis lettilgængelige. Bligkntret har gjrt et strt stykke arbejde fr at finde de nødvendige inputdata. Det kan fr eksempel være indhentning af priser fr arbejdet, beregning af frventede energibesparelser mm. Sammenligner man en række energibesparelsesmuligheder, kan det derfr være udfrdrende at finde alle de nødvendige inputdata. Mdellen arbejder med henlæggelser til investering i nye bygningsdele g tekniske anlæg når levetiden af disse er slut. Investeres der f.eks. i nye vinduer i 2015 med en levetid på 25 år arbejder mdellen med at der fra 2015 g frem hensættes et beløb svarende til at der kan købes nye vinduer i Dette stemmer verens med at de almene bligfreninger er frpligtet til have en plan fr drift g vedligehld, således at bygningens brugsværdi prethldes. Ttaløknmiværktøjet giver mulighed fr at verskrive disse henlæggelser i tilfælde, hvr det er relevant. 4.2 Psitive erfaringer Værktøjet fungerer generelt gdt g behandler et svært emne på en gd måde. Det er gdt at værktøjet er åbent g giver mulighed fr at brugeren selv kan rette i det, så det passer til brugerens specifikke behv. Ttaløknmiværktøjet er et gdt værktøj i dialgen med Landsbyggefnden m lånemuligheder. Ttaløknmiberegningen har værdi både til beregning af enkelte tiltag, men gså til at vurdere den samlede effekt ved flere tiltag på samme tid. 4.3 Frbedringsptentialer Resultaterne (grafer g tabeller) kan alene anvendes sm bilag i en præsentatin eller ntat sm udarbejdes fr bligfreningen. Skal resultaterne f.eks. frmidles til beberne i de enkelte afdelinger, skal disse være mere enkle g i højere grad frmidle: Anbefalinger Enkle begrundelser herfr Effekt på husleje Anden udbytte fr bebere Generelt efterspørges enkle frmidlingsskabelner til bebere. Det kunne være et eksempel på en enkel pwer pint præsentatin med udvalgte grafer g tal fra ttaløknmiværktøjet.

7 Side 6 Nn-energy benefits medtages i den beregnede husleje. Det kan være svært at frstå en værdi, sm ikke kan gøres p i krner eller energifrbrug. Derfr har Bligkntret valgt ikke at lade nn-energy benefits indgå i beregningen af lejemkstninger. 5 SAMMENFATNING Værktøjet giver mulighed fr at lave en mere nuanceret vurdering af øknmien i et renveringsprjekt. Via arbejdet har Bligkntret pnået str indsigt i, hvilke parametre, der er afgørende fr rentabiliteten af et prjekt. Udfrdringen er, at det kan kræve en str indsats, hvis resultaterne skal have str nøjagtighed. Det kræver ligeledes en indledende indsats fr at blive kmfrtabel med værktøjet g udnytte det fuldt ud. Nn Energy benefits giver relevante g interessante vervejelser, men skal indgå på en velvervejet måde i de endelige ttaløknmiske resultater. Omkring beregnede hensættelser, skal det vervejes, m der er behv fr tilretninger i henhld til lvgivningen på mrådet. Desuden efterspørges helt enkle frmidlingsskabelner, sm fkuserer på de mråder, der pleves relevante fr beberne i ttaløknmiværktøjet.

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse Opsamling, Wrkshp, Bedst Praksis Ledelse I frbindelse med prjektet Bedst Praksis Ledelse blev der d. 24. ktber afhldt en wrkshp, hvr de 1. linieledere g øvrige ledere i AaK, sm er blevet interviewet i

Læs mere

at administrationen følger udbudsstrategien i arbejdet med udbud og i samarbejdet med operatørerne.

at administrationen følger udbudsstrategien i arbejdet med udbud og i samarbejdet med operatørerne. Plitisk dkument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 11. september 2008 SEL 15 Udbudsstrategi Indstilling: Direktinen indstiller, at administratinen følger udbudsstrategien i arbejdet med udbud g i samarbejdet

Læs mere

Model for forstærket samarbejde om de mest specialiserede sociale tilbud i Nordjylland

Model for forstærket samarbejde om de mest specialiserede sociale tilbud i Nordjylland 27. februar 2014 Mdel fr frstærket samarbejde m de mest specialiserede sciale tilbud i Nrdjylland Indhld 1. Baggrund... 2 2. Frmål... 2 3. Kriterier fr udvælgelse af de mest specialiserede tilbud... 3

Læs mere

Politik for mødet med borgeren

Politik for mødet med borgeren Plitik fr mødet med brgeren Plitik fr mødet med brgeren Visin Rebild Kmmune vægter nærdemkrati g brgertrivsel højt. Brgerinddragelse g en service verfr brgerne, der er kendetegnet ved kvalitet g rettidighed

Læs mere

Handlingsprogram 2014-17. Boligkontoret Danmark

Handlingsprogram 2014-17. Boligkontoret Danmark Handlingsprgram 2014-17 Lej dig til muligheder - vejen til det gde bligliv 2020 Bligkntret Danmark I frbindelse med Bligkntrets strategi Lej dig til muligheder vejen til det gde bligliv 2020, er der udarbejdet

Læs mere

Guide til valg af opmålingsmetode

Guide til valg af opmålingsmetode Guide til valg af pmålingsmetde Få verblik ver pmålingsprcessen ved hjælp af denne guide til valg af pmålingsmetde. Se hvad der er af it-værktøjer til de enkelte trin i prcessen. Baggrund fr guiden Det

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG KÆRBO

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG KÆRBO BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG KÆRBO Sundheds- g Omsrgsfrvaltningen Brugerundersøgelse : Plejeblig 1 Brugerundersøgelse Plejeblig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinin P/S g Afdeling fr Data g Analyse,

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte i eget hjem ( 85) Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for støtte i eget hjem ( 85) Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 11 Kvalitetsstandard fr støtte i eget hjem ( 85) Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Frmålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet rd fr serviceniveau. Den beskriver indhldet g mfanget

Læs mere

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2014 (LUP Fødende)

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2014 (LUP Fødende) Ntat Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientplevelser blandt Fødende 204 (LUP Fødende) Sundhedsplanlægning, Patientdialg g Kvalitet Kvalitet Niels Bhrs Vej 0 9220 Aalbrg

Læs mere

Dette notat omhandler således alene ansøgning om afhændelse af almene boliger, i henhold til almenboliglovens 27 (salg) og 28 stk. 2-5 (nedrivning).

Dette notat omhandler således alene ansøgning om afhændelse af almene boliger, i henhold til almenboliglovens 27 (salg) og 28 stk. 2-5 (nedrivning). 27. januar 2015 Afhændelse/nedrivning af almene bliger Lv m almene bliger mv. (almenbliglven) mfatter flere frmer fr afhændelse af almene bliger. Blandt andet 75 a-m, der mhandler salg af almene bliger

Læs mere

Belbin Teamrolle Profil for

Belbin Teamrolle Profil for Belbin Teamrlle Prfil fr J Pink Clurful Cmpany PLC Rainbw HR Belbins 9 Teamrller Teamrlle Bidrag Tilladelige svagheder Idémand Kreativ, fantasifuld, frit tænkende. Genererer ideer g løser vanskelige prblemer.

Læs mere

AutoPilot kurser og servicebesøg

AutoPilot kurser og servicebesøg AutPilt - Kursusbeskrivelse AutPilt kurser g servicebesøg KORSGAARD EDB tilbyder følgende kurser, sm giver et gdt indblik i g en slid viden m AutPilt. Basiskurser: Administratin, Fakturering g Sagsplanlægning.

Læs mere

EPINIÇJN. VS: Oplæg - færgeforbindele og turismepotentiale. Side i af i. Ole Paaske (op@aar.dk) Erling Post (erling@viderup.

EPINIÇJN. VS: Oplæg - færgeforbindele og turismepotentiale. Side i af i. Ole Paaske (op@aar.dk) Erling Post (erling@viderup. VS: Oplæg - færgefrbindele g turismeptentiale Side i af i Fra: Til: Ole Paaske (p@aar.dk) Erling Pst (erling@viderup.cm) Dat: 08/06/2010 13:52 Emne: VS: Oplæg - færgefrbindele g turismeptentiale Attachments:

Læs mere

PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG

PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG Februar 2014 1 HVORDAN ARBEJDER PR UDVALGET OG HVAD ER DERES ROLLE Indledning PR udfrdringer i Danmark PR er en prces der

Læs mere

Notat. Side 1 SKOLER OG INSTITUTIONER. Dato: 17. april 2015

Notat. Side 1 SKOLER OG INSTITUTIONER. Dato: 17. april 2015 SKOLER OG INSTITUTIONER Dat: 17. april 2015 Tlf. dir.: 4477 3258 Fax. dir.: 4477 2707 E-mail: shl@balk.dk Kntakt: Susanne Hlst Larsen Sagsid: 17.00.00-G01-1-15 Ntat Indledning Dette ntat er en beskrivelse

Læs mere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for E/F

Privatlivsbeskyttelsespolitik for E/F Dat 25.05.2018 Privatlivsbeskyttelsesplitik fr E/F Dataansvarlighed Vi tager din persndatabeskyttelse alvrligt E/F behandler persndata g har derfr vedtaget denne privatlivsbeskyttelsesplitik, der frtæller

Læs mere

Kikhøj. Rapport over uanmeldt tilsyn 2011. Socialcentret

Kikhøj. Rapport over uanmeldt tilsyn 2011. Socialcentret Kikhøj Rapprt ver uanmeldt tilsyn 2011 Scialcentret 1 Indhld Beskrivelse af enheden: Lvgrundlag, rammer g vurdering... 2 Navn g Adresse...2 Ledelse...3 Målgruppe...3 Dat fr tilsynet...3 Anvendte tilsynsmetder...3

Læs mere

Høring på BCOM af fakultetsledelsens forslag til beslutninger vedr. institutstruktur på BSS som opfølgning på problemanalysen

Høring på BCOM af fakultetsledelsens forslag til beslutninger vedr. institutstruktur på BSS som opfølgning på problemanalysen Den 5. december 2014/ct Høring på BCOM af fakultetsledelsens frslag til beslutninger vedr. institutstruktur på BSS sm pfølgning på prblemanalysen Fakultetsledelsens frslag har været drøftet på møder i

Læs mere

BYGGESKADEFONDEN RENOVERINGER OBLIGATORISK ORDNING BYGGESKADEFORSIKRING

BYGGESKADEFONDEN RENOVERINGER OBLIGATORISK ORDNING BYGGESKADEFORSIKRING RENOVERINGER OBLIGATORISK ORDNING Studiestræde 50, 1554 København V Tel 33 76 20 00, bsf@bsf.dk www.byggeskadefnden.dk BYGGESKADEFONDEN BYGGESKADEFORSIKRING Studiestræde 50, 1554 København V Tel 33 76

Læs mere

Boligmuligheder for kontanthjælpsmodtagere på laveste ydelse

Boligmuligheder for kontanthjælpsmodtagere på laveste ydelse Bligmuligheder fr kntanthjælpsmdtagere på laveste ydelse I frbindelse med kntanthjælpsrefrmen er de tidligere matchgrupper blevet afskaffet. Fremver skal unge uden en erhvervskmpetencegivende uddannelse,

Læs mere

Referat af styringsdialogmøde 2011 med Boligforeningens AAB om afdelingerne på Frederiksberg

Referat af styringsdialogmøde 2011 med Boligforeningens AAB om afdelingerne på Frederiksberg Mødet blev afhldt Rådhus. Fra Bligfreningen AAB: Direktør Christian Høgsbr, gruppeleder Henrik Schultz g kundechef Pia Skv. Fra Frederiksberg Kmmune: Leder af Byggeri g Arkitektur Luise Rsendahl Henriksen,

Læs mere

Tid til lejlighed? fleksibel udlejning i boli.nu. kom foran på ventelisten. boli.nu for alle

Tid til lejlighed? fleksibel udlejning i boli.nu. kom foran på ventelisten. boli.nu for alle km fran på ventelisten Tid til lejlighed? fleksibel udlejning i bli.nu bli.nu fr alle FLEKSIBEL UDLEJNING NYE MULIGHEDER I DE ALMENE BOLIGOMRÅDER Fredericia Kmmune g bli.nu har indgået en aftale m nye

Læs mere

Organisering af bygningsdriften på 8000C

Organisering af bygningsdriften på 8000C Når Viden skaber resultater--- Aarhus Universitet Organisering af bygningsdriften på 8000C Delrapprt Delrapprt Aarhus Universitet Organisering af bygningsdriften på 8000C Delrapprt Rambøll Management AS

Læs mere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for lejere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for lejere Privatlivsbeskyttelsesplitik fr lejere Dataansvarlighed Vi tager din persndatabeskyttelse alvrligt Udlejer af bligejendmme/erhvervsejendmmene behandler persndata g har derfr vedtaget denne privatlivsbeskyttelsesplitik,

Læs mere

Inspiration til etablering af læringsmiljøer for medarbejdere

Inspiration til etablering af læringsmiljøer for medarbejdere Inspiratin til etablering af læringsmiljøer fr medarbejdere Varde Kmmune 2013 Dk. nr. 181170-13 Dette dkument har til frmål at give inspiratin g sætte pejlemærker fr det lkale arbejde i Varde Kmmunes skler,

Læs mere

Diskussion af problemstillingerne

Diskussion af problemstillingerne Diskussin af prblemstillingerne I dette kapitel gives der en lille diskussin af de i kapitel 4 udledte prblemmråder, diskussinen er fretages med Dansk Byggeri, freningen bips, Erhvervs- g Byggestyrelsen

Læs mere

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016 Effektevaluering af gruppetilbud g individuel vejledning i Handicap & Scialpsykiatri i Stevns Kmmune Januar 2016 Side 1 af 15 Indhld Hvedresultater... 3 Effektevaluering af kvalitet... 3 Test fr at frskellen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilag: Et faktaark pr. retning i censorkorpset... 7

Indholdsfortegnelse. Bilag: Et faktaark pr. retning i censorkorpset... 7 Indhldsfrtegnelse Beretning fra censrfrmandskaberne fr Ingeniøruddannelserne g Diplmuddannelserne fr IT g Teknik fr periden september 2013 til september 2014... 2 Resume... 2 Uddannelsernes niveau... 2

Læs mere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for Andelsboligforeninger

Privatlivsbeskyttelsespolitik for Andelsboligforeninger Dat 19. juni 2018 Privatlivsbeskyttelsesplitik fr Andelsbligfreninger Vi tager din persndatabeskyttelse alvrligt Dataansvarlighed Andelsbligfreninger behandler persndata g har derfr vedtaget denne privatlivsbeskyttelsesplitik,

Læs mere

2018 vedtaget denne politik om samfundsansvar. Politikken revideres løbende og ved væsentlige ændringer, dog mindst en gang årligt.

2018 vedtaget denne politik om samfundsansvar. Politikken revideres løbende og ved væsentlige ændringer, dog mindst en gang årligt. Plitik Dkumentnavn Plitik fr samfundsansvar Ikrafttrædelse Bestyrelsen fr Velliv Freningen, har på møde den 24. ktber 2018 vedtaget denne plitik m samfundsansvar. Plitikken revideres løbende g ved væsentlige

Læs mere

VEKSØ BORGERLAUG Arbejdsprogram og fokusområder. Baggrund. 2. Borgerlaugets rolle som samlende kraft i Veksø

VEKSØ BORGERLAUG Arbejdsprogram og fokusområder. Baggrund. 2. Borgerlaugets rolle som samlende kraft i Veksø VEKSØ BORGERLAUG Arbejdsprgram g fkusmråder 2019-2021 Baggrund Frmålet med Arbejdsprgram g fkusmråder fr 2019-2021 er at fungere sm ledetråd fr Brgerlaugets arbejde i periden. Dkumentet er struktureret

Læs mere

Systematisk feedback. Et udviklingsprojekt på Ekstra Bladet 2007-08. Projektet er støttet af Pressens Uddannelsesfond

Systematisk feedback. Et udviklingsprojekt på Ekstra Bladet 2007-08. Projektet er støttet af Pressens Uddannelsesfond Systematisk feedback Et udviklingsprjekt på Ekstra Bladet 2007-08 Prjektet er støttet af Pressens Uddannelsesfnd En UPDATE-evaluering april 2008 1 Indhld 1. Baggrund 2. Målsætning g succeskriterier 3.

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 12 Kvalitetsstandard fr støttecentre g de små bfællesskaber Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 1 Frmålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet rd fr serviceniveau. Den beskriver

Læs mere

Indstilling. Indstilling om organisationsændring af Borgmesterens Afdeling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Indstilling om organisationsændring af Borgmesterens Afdeling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Brgmesterens Afdeling Den 31. juli 2007 Indstilling m rganisatinsændring af Brgmesterens Afdeling Århus Kmmune IT g Organisatinsafdelingen Brgmesterens Afdeling

Læs mere

Vejledning til kulturaftaler

Vejledning til kulturaftaler Hvad er en kulturaftale Vejledning til kulturaftaler En kulturaftale er en frivillig aftale, der indgås mellem Kulturministeriet g en række kmmuner. Tilsammen udgør kmmunerne i aftalen det, der kaldes

Læs mere

Appendiksoversigt. Bilag 1. Bilag 2. Bilag 3. Undersøgelsesbeskrivelse. Spørgeguide til kvalitative interviews. Interviewoversigt

Appendiksoversigt. Bilag 1. Bilag 2. Bilag 3. Undersøgelsesbeskrivelse. Spørgeguide til kvalitative interviews. Interviewoversigt Appendiksversigt Bilag 1 Undersøgelsesbeskrivelse Bilag 2 Spørgeguide til kvalitative interviews Bilag 3 Interviewversigt Bilag 1 Undersøgelsesbeskrivelse NCK 2.5, undersøgelse 3 - fase 2 Titel Barrierer

Læs mere

Opfølgning og fremadrettet tiltag ift. tidligere vedtagne strategi for voksenområdet på Handicap og Psykiatri, 2013-2016

Opfølgning og fremadrettet tiltag ift. tidligere vedtagne strategi for voksenområdet på Handicap og Psykiatri, 2013-2016 Opfølgning g fremadrettet tiltag ift. tidligere vedtagne strategi fr vksenmrådet på Handicap g Psykiatri, 2013-2016 den indledende tekst under hvert punkt er fra den tidligere besluttede strategi, pfølgning

Læs mere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for EJERFORENINGEN Duevej og Mariendalsvej 65-67

Privatlivsbeskyttelsespolitik for EJERFORENINGEN Duevej og Mariendalsvej 65-67 Dat 27.5.2018 Privatlivsbeskyttelsesplitik fr EJERFORENINGEN Duevej 42-60 g Mariendalsvej 65-67 Dataansvarlighed Vi tager din persndatabeskyttelse alvrligtejerforeningen Duevej 42-60 g Mariendalsvej 65-67

Læs mere

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal

Kommunalbestyrelsen_ Kommunalbestyrelsens mødesal Referat Mødetidspunkt: 19:00 Mødested: Kmmunalbestyrelsens mødesal Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Brian Hlm, Karsten Skawb-Jensen, Pernille Høxbr g Mette Bang Larsen havde meldt frfald. I stedet

Læs mere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for Udlejer

Privatlivsbeskyttelsespolitik for Udlejer Dat 25.05.2018 Privatlivsbeskyttelsesplitik fr Udlejer Dataansvarlighed Vi tager din persndatabeskyttelse alvrligt Udlejer behandler persndata g har derfr vedtaget denne privatlivsbeskyttelsesplitik, der

Læs mere

REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL SEKTIONSLEDER SUNDHED OG TRIVSEL BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE

REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL SEKTIONSLEDER SUNDHED OG TRIVSEL BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL SEKTIONSLEDER SUNDHED OG TRIVSEL BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE PÆDAGOGISK AFDELING / SUNDHED OG TRIVSEL Link til hjemmesiden SEKTIONSLEDER

Læs mere

Din læringsrejse. En guide til Det Fælles Lederaspirantforløb. i Aarhus Kommune

Din læringsrejse. En guide til Det Fælles Lederaspirantforløb. i Aarhus Kommune Din læringsrejse En guide til Det Fælles Lederaspirantfrløb i Aarhus Kmmune Indhldsfrtegnelse 1. Indledning 3 2. Samtale med nærmeste leder 4 3. Skabeln fr samtale med nærmeste leder 4 4. Lederpraktikken

Læs mere

Privatlivsbeskyttelsespolitik for Ejerforeninger

Privatlivsbeskyttelsespolitik for Ejerforeninger Privatlivsbeskyttelsesplitik fr Ejerfreninger Dataansvarlighed Vi tager din persndatabeskyttelse alvrligt En ejerfrening behandler persndata g har derfr vedtaget denne privatlivsbeskyttelsesplitik, der

Læs mere

- Reducere antallet af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser - Styrke sammenhængen i og koordinationen af patientforløbet

- Reducere antallet af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser - Styrke sammenhængen i og koordinationen af patientforløbet Puljepslag Styrket samarbejde vedrørende subakutte/akutte tilbud indkalder hermed ansøgninger fra reginer sammen med en eller flere kmmuner m tilskud fra puljen Styrkelse af samarbejde mellem reginer,

Læs mere

Ungdomsskolen har derfor i uge 32 og 33 gennemført en undersøgelse af de unges egen mening om behovet for en Ungdomscafé.

Ungdomsskolen har derfor i uge 32 og 33 gennemført en undersøgelse af de unges egen mening om behovet for en Ungdomscafé. Frederikssund den 18. august 2010 UngdmsCafé Ungdmssklen/Afdækning/Ungdmscafé Indledning Ungdmssklen er, på baggrund af Byrådets supplerende bemærkninger til budget 2010, blevet anmdet m at gennemføre

Læs mere

Bobjergcentret. Rapport over uanmeldt tilsyn 2013 ODSHERRED KOMMUNE, NYVEJ 22, 4573 HØJBY. Udarbejdet af Tilsynsenheden i Holbæk Kommune

Bobjergcentret. Rapport over uanmeldt tilsyn 2013 ODSHERRED KOMMUNE, NYVEJ 22, 4573 HØJBY. Udarbejdet af Tilsynsenheden i Holbæk Kommune Bbjergcentret Rapprt ver uanmeldt tilsyn 2013 Udarbejdet af Tilsynsenheden i Hlbæk Kmmune ODSHERRED KOMMUNE, NYVEJ 22, 4573 HØJBY Indhld BESKRIVELSE AF ENHEDEN: Lvgrundlag, rammer & vurdering... 3 Navn

Læs mere

Målet er på samme tid at forbinde den unge med tagdækkervirksomheder, der mangler arbejdskraft, både nu og i de kommende år.

Målet er på samme tid at forbinde den unge med tagdækkervirksomheder, der mangler arbejdskraft, både nu og i de kommende år. 1 Indhld 1. Hvrfr dette nye kncept?.... Hvem er målgruppen?... 3. Hvad er udbyttet fr den unge?... 3 4. Hvem skal du vælge?... 3 5. Hvem står bag prjektet?... 4 6. Hvem står fr undervisningen?... 4 7.

Læs mere

Orientering om resultaterne af evaluering af ordning med stofindtagelsesrum. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

Orientering om resultaterne af evaluering af ordning med stofindtagelsesrum. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Orientering m resultaterne af evaluering af rdning med stfindtagelsesrum Side 1 af 6 Aarhus Kmmune har mdtaget statsligt tilskud til etablering g drift af stfindtagelsesrum i 2013 g 2014 g mdtager gså

Læs mere

Stillings- og personprofil Afdelingschef for Søterritoriet

Stillings- og personprofil Afdelingschef for Søterritoriet Stillings- g persnprfil Afdelingschef fr Søterritriet Kystdirektratet Juli 2014 [1] Opdragsgiver Adresse Stilling Refererer til Ansættelsesfrhld Kystdirektratet Kystdirektratet Højbvej 1, 7620 Lemvig Telefn

Læs mere

Udvikling af kvalitet, effektivitet og service gennem aktiv involvering af interessenter

Udvikling af kvalitet, effektivitet og service gennem aktiv involvering af interessenter Nævnenes Hus Udvikling af kvalitet, effektivitet g service gennem aktiv invlvering af interessenter Senest pdateret: 12.06.2019 Indledning Nævnenes Hus sekretariatsbetjener uafhængige klagenævn, så der

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik Hillerød Kmmune It-sikkerhedsplitik Overrdnet plitik 23-02-2011 Plitik Frrd Dette er Hillerød Kmmunes it-sikkerhedsplitik, sm er udarbejdet af Administratinen, med udgangspunkt i DS484-2005 g ISO27001.

Læs mere

Hjemmeplejen, Distrikt Hesseløvej

Hjemmeplejen, Distrikt Hesseløvej Hjemmeplejen, Distrikt Hesseløvej Rapprt ver tilsyn 2013 Scialcentret 1 Indhld Hjemmeplejen, Distrikt... 1 Hesseløvej... 1 Beskrivelse af enheden: Lvgrundlag, rammer g vurdering... 3 Navn g Adresse...

Læs mere

Fibonacciprojekt (Undersøgelsesbaseret matematik) 8.a på Ankermedets Skole i Skagen. Matematikken i bolde? December 2011

Fibonacciprojekt (Undersøgelsesbaseret matematik) 8.a på Ankermedets Skole i Skagen. Matematikken i bolde? December 2011 Fibnacciprjekt (Undersøgelsesbaseret matematik) 8.a på Ankermedets Skle i Skagen Matematikken i blde? December 2011 Klassen deltg fr første gang i Fibnacci Prjektet, g der var afsat ca. 10 timer i en enkelt

Læs mere

Perceptionen af Forsvarsministeriets område. Bilag 1: Hovedresultater fra kvalitative interview KØBENHAVN SEPTEMBER 2012. Forsvarsministeriet

Perceptionen af Forsvarsministeriets område. Bilag 1: Hovedresultater fra kvalitative interview KØBENHAVN SEPTEMBER 2012. Forsvarsministeriet ` Perceptinen af Frsvarsministeriets mråde Bilag 1: Hvedresultater fra kvalitative interview Frsvarsministeriet KØBENHAVN SEPTEMBER 2012 EPINION KØBENHAVN RYESGADE 3F DK-2200 KØBENHAVN N TLF. +45 87 30

Læs mere

Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse November 2014. Afsluttende evaluering af samordningskonsulenter i Region Hovedstadens Psykiatri

Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse November 2014. Afsluttende evaluering af samordningskonsulenter i Region Hovedstadens Psykiatri Enhed fr Evaluering g Brugerinddragelse Nvember 2014 Afsluttende evaluering af samrdningsknsulenter i Regin Hvedstadens Psykiatri Afsluttende evaluering af samrdningsknsulenter i Regin Hvedstadens Psykiatri

Læs mere

Dialogmøde 2015 Med baggrund i regnskab 2014

Dialogmøde 2015 Med baggrund i regnskab 2014 Teknik & Miljø Plan Dat: 21-10-2015 Dialgmøde 2015 Med baggrund i regnskab 2014 Referat Dialgmøde med Bjerringbr Andelsbligfrening g Bligselskabet Sct. Jørgen, Vibrg Mødedat: Den 21. ktber 2015 Sagsnr.:

Læs mere

Referat af ordinært repræsentantskabsmøde mandag den 04. november 2013.

Referat af ordinært repræsentantskabsmøde mandag den 04. november 2013. Slbjerg Fællesråd. Referat af rdinært repræsentantskabsmøde mandag den 04. nvember 2013. Anvendte frkrtelser findes sidst i referatet Beretningerne findes i frm af frelæggerens uredigerede manuskript sidst

Læs mere

GENERALFORSAMLING REFERAT

GENERALFORSAMLING REFERAT Hesselbjerg Grundejerfrening www.hesselbjerg-grundejere.dk GENERALFORSAMLING REFERAT 26. juli 2015 kl. 10.00 på Restaurant Søstjernen. Alle fremmødte medlemmer af Hesselbjerg Grundejerfrening (26) ønskes

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Skovvejen/Skovparken, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Skovvejen/Skovparken, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefn +45 7221 8800 Fax 7262 6790 inf@tbst.dk www.tbst.dk Ntat BO0104-002 13-02-2019 Ntat m dispensatinsansøgning, jf. almenbliglvens 168 a, stk. 3, fr bligmrådet

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune 2012 Frmål Den sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune skal sikre en tæt sammenhæng mellem det generelle frebyggende arbejde i kmmunen g den målrettede

Læs mere

Referat Direktørforum for almene boliger

Referat Direktørforum for almene boliger Referat Direktørfrum fr almene : Onsdag den 06. april 2016 Mødetidspunkt:Kl. 11:00 Sluttidspunkt: Kl. 12:30 Mødested: Det Blå Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Marianne Hff Andersen

Læs mere

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet OPSAMLING PÅ EKSTERN MINIRESEARCH SAMMENDRAG INDHOLD Alle de adspurgte brgere tager udgangspunkt i eget mråde g understreger aktuelle lkale emner er vigtige, hvis de skal invlvere sig i nærdemkratiet.

Læs mere

Referat fra møde i Sundhedspolitisk Dialogforum d. 23. oktober 2014

Referat fra møde i Sundhedspolitisk Dialogforum d. 23. oktober 2014 Referat fra møde i Sundhedsplitisk Dialgfrum d. 23. ktber 2014 Del 1: Status vedr. Plitisk Sundhedsaftale Det er stadig de samme 4 verrdnede pejlemærker i Den Plitiske Sundhedsaftale. Fkus på at få indsat

Læs mere

Fællesskab i Kerteminde Kommune LEDELSESGRUNDLAG

Fællesskab i Kerteminde Kommune LEDELSESGRUNDLAG Fællesskab i Kerteminde Kmmune LEDELSESGRUNDLAG 2015 Kerteminde Kmmune VIL fællesskaberne! Baggrunden Kerteminde Kmmune har pr. 1. april fået en ny rganisatin sm bl.a. skal bidrage til at: Øge plevelsen

Læs mere

Formandens beretning for året 2014

Formandens beretning for året 2014 Frmandens beretning fr året 2014 Side 1 af 9 Min beretning vil i år have følgende verskrifter: Indledning Årets resultat Grønne mråder Retssager Nrdfrbrænding Sag md andelshaver Vedligehldelsesprjekter

Læs mere

Ikast-Brande Gymnasiums entreprenante undervisning. Et anderledes men spændende forløb. Om virksomhedspartnerskabet i undervisningen. ting at sige.

Ikast-Brande Gymnasiums entreprenante undervisning. Et anderledes men spændende forløb. Om virksomhedspartnerskabet i undervisningen. ting at sige. Stedet hvr bør læring bygger på kreativitet g innvatin Ikast-Brande Gymnasiums entreprenante undervisning Af Marie Luise Telling Jepsen Fra råstf til færdigt prdukt I frbindelse med prjektet Fra råstf

Læs mere

strategiske mål for Ansvarlig Investering og anvisninger for hvordan de opnås.

strategiske mål for Ansvarlig Investering og anvisninger for hvordan de opnås. Plitik Dkumentnavn Plitik fr ansvarlig investering 16. ktber 2018 Ikrafttrædelse Bestyrelsen fr Velliv Freningen har på møde den 24. ktber 2018 vedtaget denne plitik. Plitikken revideres løbende g ved

Læs mere

Tilbagemelding fra bestyrelsesseminariet

Tilbagemelding fra bestyrelsesseminariet Dansk Selskab fr Fysiterapi 17. marts 2016 NYHEDSBREV 2/2016 Kære alle. Det er ikke så længe siden, at jeg udsendte et nyhedsbrev. Siden sidst har bestyrelsens hldt et rigtig gdt bestyrelsesseminar. Det

Læs mere

Bedømmelseskriterier ved Danmarksmesterskabet

Bedømmelseskriterier ved Danmarksmesterskabet Bedømmelseskriterier ved Danmarksmesterskabet Danmarksmesterskabet fkuserer på at være med til at skabe de nyeste g bedste iværksættere fra de krte g mellemlange videregående uddannelser i Danmark. Til

Læs mere

Forløbsbeskrivelse. Fag: Kompetenceområder for historie: Kompetenceområder for innovation og entreprenørskab:

Forløbsbeskrivelse. Fag: Kompetenceområder for historie: Kompetenceområder for innovation og entreprenørskab: Frløbsbeskrivelse Beskrivelsen er henvendt til dig sm lærer, der genre vil lave tilsvarende frløb, men ikke har mulighed fr at indgå i et samarbejde med et museum. Du kan tage frløbet g bruge det, sm det

Læs mere

Notat. Udvikling af ny Folkeregisteradministration BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE

Notat. Udvikling af ny Folkeregisteradministration BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE Til: Kpi til: BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE Dat: 1. maj 2014 Tlf. dir.: E-mail: Ntat Udvikling af ny Flkeregisteradministratin Indledning Flkeregisteret er indgangen ved tilflytning til kmmunen, g efterfølgende

Læs mere

Skoleleder på Jægerspris Skole Frederikssund Kommune

Skoleleder på Jægerspris Skole Frederikssund Kommune Jbprfil Skleleder på Jægerspris Skle Frederikssund Kmmune 1. Indledning Frederikssund Kmmune ønsker at ansætte en skleleder på Jægerspris Skle. Stillingen er ledig g ønskes besat snarest muligt. Dette

Læs mere

Opgaver De oplistede strategiske opgaver i MRSA-enheden herunder, vil blive udmøntet i lokalt udarbejdede funktionsbeskrivelser.

Opgaver De oplistede strategiske opgaver i MRSA-enheden herunder, vil blive udmøntet i lokalt udarbejdede funktionsbeskrivelser. Kmmissrium fr den reginale MRSA-enhed, herunder beskrivelse af snitflader til primærsektren g hspitalernes Klinisk Mikrbilgiske Afdelinger g infektinshygiejniske enheder. Baggrund På baggrund af Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Samarbejde. mellem lærere og pædagoger i undervisningen. Skolefagenheden

Samarbejde. mellem lærere og pædagoger i undervisningen. Skolefagenheden Samarbejde mellem lærere g pædagger i undervisningen Sklefagenheden Indhld Frrd... Side 3 Samarbejde... Side 4 Frmål... Side 5 Perspektiv...... Side 5 Opmærksmhedspunkter... Side 6 Udviklingsperspektiver...

Læs mere

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R S O M B E B O E R E H O S S I L K E B O R G B O L I G S E L S K AB

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R S O M B E B O E R E H O S S I L K E B O R G B O L I G S E L S K AB B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R S O M B E B O E R E H O S S I L K E B O R G B O L I G S E L S K AB 1 Frmål... 2 1.2 Dataansvar... 2 2. Behandling af persndata relateret til udlejning

Læs mere

INDLEVELSE SKABER UDVIKLING. Tilsynsrapport Vesthimmerlands Kommune. Røde Kors Hjemmet. Uanmeldt tilsyn November 2011 WWW.BDO.DK

INDLEVELSE SKABER UDVIKLING. Tilsynsrapport Vesthimmerlands Kommune. Røde Kors Hjemmet. Uanmeldt tilsyn November 2011 WWW.BDO.DK INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Tilsynsrapprt Vesthimmerlands Kmmune Røde Krs Hjemmet Uanmeldt tilsyn Nvember 2011 WWW.BDO.DK Vesthimmerlands Kmmune Uanmeldt tilsyn, Røde Krs Hjemmet Nvember 2011 Indhldsfrtegnelse

Læs mere

Til: MED-Hovedudvalget. Fra: Koncern HR. Evaluering af Arbejdsmiljøpuljen 2018

Til: MED-Hovedudvalget. Fra: Koncern HR. Evaluering af Arbejdsmiljøpuljen 2018 Til: MED-Hvedudvalget Fra: Kncern HR Dat: 16. januar 2019 Evaluering af Arbejdsmiljøpuljen 2018 Pr. 1. januar 2017 vergik Arbejdsmiljøpuljen til primært at være et pakkekncept, hvr Regin Sjællands afdelinger

Læs mere

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R O M B E B O E R E V O J E N S A N D E L S - B O L I G F O R E N I N G

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R O M B E B O E R E V O J E N S A N D E L S - B O L I G F O R E N I N G B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R O M B E B O E R E V O J E N S A N D E L S - B O L I G F O R E N I N G 1. Indledende bemærkninger...2 1.1 Frmål...2 1.2 Dataansvar...2 2. Behandling

Læs mere

CSR redegørelse 2014 - Kemp & Lauritzen koncernen

CSR redegørelse 2014 - Kemp & Lauritzen koncernen CSR redegørelse 2014 - Kemp & Lauritzen kncernen Der arbejdes aktivt fr at skabe et sikkert g sundt arbejdsmiljø fr medarbejderne i kncernen g samtidig er det hensigten at minimere belastningen af miljøet

Læs mere

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R O M B E B O E R E. 1. Indledende bemærkninger Formål Dataansvar...

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R O M B E B O E R E. 1. Indledende bemærkninger Formål Dataansvar... B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R O M B E B O E R E 1. Indledende bemærkninger...2 1.1 Frmål...2 1.2 Dataansvar...2 2. Behandling af persnplysninger relateret til udlejning mv....2

Læs mere

Forbindelser og fællesskaber Landdistriktspolitik

Forbindelser og fællesskaber Landdistriktspolitik Frbindelser g fællesskaber Landdistriktsplitik Frrd Frbindelser g fællesskaber, sådan lyder verskriften på vres landdistriktsplitik i Haderslev Kmmune. Fr Landdistriktsudvalget er det vigtigt, at landdistrikterne

Læs mere

Kortlægning af Svendborg Kommunes nuværende borger- og patientrettede indsatser indenfor diabetes samt oplæg til en opkvalificeret indsats.

Kortlægning af Svendborg Kommunes nuværende borger- og patientrettede indsatser indenfor diabetes samt oplæg til en opkvalificeret indsats. Ntat Diabetes sm indsatsmråde Krtlægning af Svendbrg Kmmunes nuværende brger- g patientrettede indsatser indenfr diabetes samt plæg til en pkvalificeret indsats. Indledning I 2015 er der i øknmiaftalen

Læs mere

Effektivisering af vandforsyningsanlæg kræver mere nuanceret benchmarking

Effektivisering af vandforsyningsanlæg kræver mere nuanceret benchmarking Ingeniør, MSc Jørgen G. Øllgaard, ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S Civilingeniør Anders Christiansen, ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S Ingeniør Mads Nørgaard, ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S Fkus:

Læs mere

J.nr. 2010 1937 28. februar 2011

J.nr. 2010 1937 28. februar 2011 J.nr. 2010 1937 28. februar 2011 (EU-reference nr. 2011-031741) Udbud af krtlægning af erfaringerne med efterværn g mægling samt afdækning af nye frmer fr støttemuligheder fr mænd g kvinder, der har været

Læs mere

Privatlivspolitik for EJENDOMSVISIONER A/S

Privatlivspolitik for EJENDOMSVISIONER A/S Privatlivsplitik fr EJENDOMSVISIONER A/S I tager vi din persndatabeskyttelse alvrligt. Vi behandler persnplysninger på vegne af vres kunder, sm vi er databehandlere fr. Ejendmsvisiner er selv dataansvarlig

Læs mere

Handicappolitik for Gentofte Kommune 2008-2012

Handicappolitik for Gentofte Kommune 2008-2012 Handicapplitik fr Gentfte Kmmune 2008-2012 Høring Handicapplitikken er i høring frem til fredag den 18. januar 2008. Alle er velkmne til at skrive et høringssvar. Skriv dit høringssvar på e-mail adressen:

Læs mere

Mange måder at lære på Et forskningsbaseret udviklingssamarbejde mellem Vejle Kommune og Universe Research Lab

Mange måder at lære på Et forskningsbaseret udviklingssamarbejde mellem Vejle Kommune og Universe Research Lab Mange måder at lære på Et frskningsbaseret udviklingssamarbejde mellem Vejle Kmmune g Universe Research Lab Resumé December 2009 Sønderbrg, Danmark 1 Universe Research Lab Alsin 2 DK - 6400 Sønderbrg Telefn

Læs mere

Bestyrelsesmøde for SOSU Nykøbing Falster Referat 26. maj 2011 kl. 15-17

Bestyrelsesmøde for SOSU Nykøbing Falster Referat 26. maj 2011 kl. 15-17 Bestyrelsesmøde fr SOSU Nykøbing Falster Referat 26. maj 2011 kl. 15-17 Afbud fra: Skjld de la Mtte, Grete Breinhild, Pia Stryger, Berit Henriksen g Martin (elev) 1. Gdkendelse af dagsrden g evt. tilføjelser

Læs mere

Mentor/facilitator (arbejdsmetodik, organisation og samarbejde)

Mentor/facilitator (arbejdsmetodik, organisation og samarbejde) Fag: Mentr/facilitatr (arbejdsmetdik, rganisatin g samarbejde) Kernemråde: Alment Varighed: 10 uger Status: Obligatrisk ECTS pint: 1 Læringsmål g indhld: Viden Have udviklingsrienteret viden m følgende

Læs mere

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission Værdiregelsæt er pbygget sammen med vres visin g missin Sklens visin: Flere lærer mere Østbirk skle bygger fremtiden Sklens missin: 1. Flkesklen skal udfrdre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.

Læs mere

Eurobarometer - kvalitativ undersøgelse EU S LØFTE. Resumé dansk udgave Rom, den 12. september 2014

Eurobarometer - kvalitativ undersøgelse EU S LØFTE. Resumé dansk udgave Rom, den 12. september 2014 Eurbarmeter - kvalitativ undersøgelse EU S LØFTE Resumé dansk udgave Rm, den 12. september 2014 Resuméet er udarbejdet på dansk, engelsk, finsk, fransk, tysk, italiensk, plsk, prtugisisk g svensk. Denne

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR REVISIONSKOMITEEN I DSV A/S. Global Transport and Logistics

FORRETNINGSORDEN FOR REVISIONSKOMITEEN I DSV A/S. Global Transport and Logistics FORRETNINGSORDEN FOR REVISIONSKOMITEEN I DSV A/S Glbal Transprt and Lgistics Indhldsfrtegnelse Nr. Kapitel Side 1 FORMÅL, MÅLSÆTNING OG KONSTITUERING 3 2 REVISIONSKOMITEENS OPGAVER 3 3 MØDER 4 4 DAGSORDEN

Læs mere

Biogasproduktion i Tyskland

Biogasproduktion i Tyskland Bigasprduktin i Tyskland Af Prjektleder Henning Lyngsø Fged, Center fr Bienergi g Miljøteknlgisk Innvatin, hlf@cbmi.dk Tyskland har ca. 4.000 bigas gårdanlæg, g ca. halvdelen af den bimasse de prducerer

Læs mere

Personalepolitik. Værdigrundlag for. Midt- og Sydsjællands Brand & Redning

Personalepolitik. Værdigrundlag for. Midt- og Sydsjællands Brand & Redning Persnaleplitik Værdigrundlag fr Midt- g Sydsjællands Brand & Redning Telefn 5578 7800 Frrd Det persnaleplitiske værdigrundlag fr Midt- g Sydsjællands Brand & Redning (MSBR) er udarbejdet på baggrund af

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål Opdateres løbende Teknik og Miljø Team Natur Dahlsvej 3 4220

Ofte stillede spørgsmål Opdateres løbende Teknik og Miljø Team Natur Dahlsvej 3 4220 Ofte stillede spørgsmål Opdateres løbende Teknik g Miljø Team Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 www.slagelse.dk Ofte stillede spørgsmål Her vil Slagelse Kmmuneløbende svare på de spørgsmål der kmmer

Læs mere

Borgerrådgiverfunktionen i Hvidovre Kommune

Borgerrådgiverfunktionen i Hvidovre Kommune Brgerrådgiverfunktinen i Hvidvre Kmmune Evaluering af brgerrådgiverfunktinen i Hvidvre Kmmune et år efter pstart Brgmesterkntret nvember 2015 Side 1 Indhld 1. Opsummering af hvedresultater... 3 2. Intrduktin...

Læs mere

Ansøgning. Vedrørende. Hvad skal vi leve af i vores lokalområde i fremtiden?

Ansøgning. Vedrørende. Hvad skal vi leve af i vores lokalområde i fremtiden? Ansøgning Vedrørende Hvad skal vi leve af i vres lkalmråde i fremtiden? Et udviklingsprjekt mellem gymnasiale uddannelser g private g ffentlige virksmheder m bæredygtighed, cirkulær øknmi g innvatin 1.4.2014-31.12.2017

Læs mere

Referat af Lean Construction-DK: Generalforsamling 2012

Referat af Lean Construction-DK: Generalforsamling 2012 Referat af Lean Cnstructin-DK: Generalfrsamling 2012 Afhldt den 22. marts kl. 16.00-17.30, Teknlgisk Institut, Taastrup. Til generalfrsamlingen var der fremmødt bestyrelsen samt ca. 10 medlemmer af freningen.

Læs mere

Virksomhedernes samarbejde med jobcentret - og tilfredshed med jobcentrenes indsats

Virksomhedernes samarbejde med jobcentret - og tilfredshed med jobcentrenes indsats Hrsens Virksmhedernes samarbejde med jbcentret - g tilfredshed med jbcentrenes indsats Hrsens Kmmune - Efteråret 2017 JOBCENTER HORSENS 1 Virksmhedernes samarbejde med jbcentrene - Hrsens efteråret 2017

Læs mere

Dialogmøde 2015 Med baggrund i regnskab 2014

Dialogmøde 2015 Med baggrund i regnskab 2014 Teknik & Miljø Plan Dat: 12-11-2015 Dialgmøde 2015 Med baggrund i regnskab 2014 Sagsnr.: 15/53176 Sagsbehandler: vpevg Referat Dialgmøde med Bligselskabet Kølvrå, Merkurkllegiet g Bligselskabet Vibrg Mødedat:

Læs mere