Skriveregler for matematik og dermed beslægtede emner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skriveregler for matematik og dermed beslægtede emner"

Transkript

1 Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Fagets formidling HEb Skriveregler for matematik og dermed beslægtede emner 0. Indhold 0. Indhold 4. Sætning af formler. Indledning, formeltyper 5. Matematisk tekst 2. Skriftsnit i formler 6. Eksempler 3. Skriveregler for enheder 7. Referenceliste. Indledning En formel er en tekst, skrevet i et særligt sprog, der består af matematiske elementer sammenføjet efter en vedtaget syntax. Ofte forglemmes, at der også findes en vedtagelse om det semantiske indhold, hvorfor mange formler kommer til at fremstå som løsrevne fragmenter, som nok rent matematisk ikke kan siges at indeholde egentlige fejl, men som alligevel ikke formidler den idé, der ligger bagved. Både de syntaktiske regler og de semantiske har skiftet udseende mange gange i historiens løb, siden Fibonaccis dage. Dette lille skrift drejer sig mest om skrivereglerne for formler, men det kan dog indledningsvis være på sin plads at ofre en tanke på, hvilke typer af idéer, der normalt ønskes formidlet via formler. En formel kan være et udtryk eller et udsagn om at to eller flere udtryk er lig med hinanden. <udsagn>: <udtryk> = <udtryk> Fokuspunktet i en ligning er næsten altid lighedstegnet. De tilfælde, hvor der ikke findes et lighedstegn i en formel, ligger det som regel implicit i den ledsagende tekst. I almindelige ligninger skelnes der almindeligvis ikke så nøje mellem det deskriptive lighedstegn (=) og det preskriptive (:=), som også kaldes det imperative lighedstegn. Undertiden fremhæves dette dog ved benyttelse af tegnet def = ( defineret som ). Typer af udsagn - Definitioner - Sætninger -Axiomer -Formodninger - Formler (udtryk) - Ligninger (fysiske eller teoretiske sammenhænge) - Udledninger (sammenhænge under visse forudsætninger) - Identiteter - Beviser (kæder af udledninger)

2 2 Det må jo dog siges at være vigtigt at gøre læseren opmærksom på, om, det man udtrykker i sin formel, er: - Noget, man definerer - En teoretisk sammenhæng - En empirisk fundet sammenhæng - En direkte, simpel identitet Typer af ligninger Der arbejdes grundlæggende med to typer af ligninger: - Størrelsesligninger. Beskriver sammenhænge mellem fysiske størrelser med enhed. De elementer, der indgår indeholder altså både en talværdi og en enhed. Der kan dog også indgå numeriske konstanter eller funktioner. - Talværdiligninger. Beskriver sammenhænge mellem tal. Tallene kan være rene matematiske objekter eller fysiske størrelser, hvor enheden er fjernet. Indenfor ingeniørfaget foretrækkes og anbefales det at anvende størrelsesligninger. I det følgende beskrives derefter hvorledes ligninger sættes på korrekt vis, idét de almindeligt antagne regler remses op. Men ingen regel uden undtagelse: Man vil ofte i litteraturen finde eksempler, der af forskellige grunde bryder med disse regler, og det er der heller ikke noget i vejen for, hvis kommunikationsværdien derved forhøjes. Hvis man ikke har specielle grunde til andet, anbefales det som et udgangspunkt at anvende reglerne. Tidligere tiders tekniske rapporter indenfor ingeniørfaget var skrevet på skrivemaskine, og det æ- stetiske indtryk af de gengivne ligninger lod meget tilbage at ønske, selv om der også for dette specialområde fandtes visse vedtagne regler. I dag anvendes rutinemæssigt pc-programmer af forskellig art, som er i stand til at gengive formler på en professionel måde. Dette har så medført, at læseren automatisk stiller højere krav til de tekniske skrifter, samt at der desuden optræder nye typer af fejl og mangler i formlerne pga. forkert anvendelse af EDB-værktøjerne. Ofte forstår forfatteren ikke at gøre fuldt og rigtigt brug af formel-editor -værktøjet. 2. Skriftsnit i formler I formler anvendes følgende skrifttyper: ordinær, kursiv, fed, kursiv fed (samt ofte script og fraktur). Derudover anvendes skrifterne i forskellige skriftgrader (størrelser), dette vender vi tilbage til. Tegnene, der anvendes er: bogstaver, tal, matematiske symboler, græske bogstaver, supplerende symboler. Det er værd at mærke sig, at den kursive skrift i formler ikke er den samme som den, der anvendes i almindelig tekst. Dette er illustreret herunder:. Ordinær skrift: differential 2. Tekstkursiv: differential 3. Matematikkursiv: dif f erential Eksempel 3 ovenfor er skrevet i tekstbehandlingssystemets formel-editor, og denne opfatter ordet som: d gange i gange f gange f gange e osv. Læg mærke til, at der er to forskelle: Afstanden mellem bogstaverne er anderledes, og selve skriftens udseende er anderledes.

3 3 Her er oversigten over, hvilke skrifttyper, der anvendes:. Tal: ordinær., 2, 3, 4, 0 ;24 2. Symboler: mat. kursiv. V A v c l 3.Enheder:ordinær. volt,v,a,n,newton,kg,s 4. Funktioner: ordinær. cos(x) log(x). (Ikke: cos(x) log(x)) 5. Græske bogstaver: sædvanligvis kursiv. 6. Læsbare ord: ordinær. V = slutspænding startspænding 7. Indices: som udgangspunkt ordinær. Hvis det er et enkelt tegn, kan det være kursiv (fx. n i n o C p ). Hvis indexet omfatter flere bogstaver, skal det være ordinær: N max P effektiv K øjeblik V ind Bemærk, at symboler faktisk er det eneste, der skal sættes med matematikkursiv. De fleste tekstbehandlingssystemers formel-editor vil sætte alting med kursiv, hvorfor det er op til brugeren, at vride systemet, så formlerne sættes korrekt. Hvorledes dette kan gøres, er der vist ingen generel opskrift på, men noget skal der gøres! En god formel: S diff. (t) = p Ebit cos(! 0 t + nt bit ) En dårlig formel: S dif f: (t) = p Ebit cos(! 0 t + nt bit ) 3. Skriveregler for enheder Anvend SI-enheder, anvend SI-prefixer, anvend SI-symboler for størrelser og SI-symboler for enheder. Hvis andre symboler skal anvendes, så sørg for at de ikke virker forvirrende ved at betegne noget andet, end det der ligger i SI-stilen (anvend fx. ikke a for en hastighed eller I for en spænding). Skriveregler: - Enheder skrives med ordinær skrift - Enheder skrives med små bogstaver (undtagen i begyndelsen af en sætning): volt, ampere, newton, weber. - Der skal være mellemrum mellem talværdien og enheden: 34,5 V og 38,45 s (Ikke: 34,5V og 38,45s). - Der skal ikke tilføjes flertalsendelser: 7 volt, 8,45 sekund, 3 ampere. (Bemærk dog: 4 timer, 7 dage, 3 grader.) - Symboler eller forkortelser for enheder efterfølges ikke af punktum: V A s Wb (Ikke: V. A. s. Wb.) - I følgende undtagelser skal der ikke være mellemrum mellem enheden og talværdien: 5 C, vinkel " (grader celsius, buegrader, bueminutter, buesekunder). - Prefixer sættes med ordinær skrift, og der skal ikke være mellemrum mellem prefixet og enheden. Man må ikke anvende flere prefixer sammen, så skriv pf og ikke F. Skriv km og ikke decahektometer. Skriv nh og ikke mh. Amerikansksproget litteratur anvender flertals-s på enheder: volts, ohms, amps. Dette er ikke i overensstemmelse med SI. En pudsighed: Det modsatte af ohm ( ) er siemens (S). Amerikanerne anvender ikke enheden siemens, men skriver i stedet ohm bagfra: mho. Så størrelsen 20 S vil en amerikaner skrive som: 20 mhos. Indenfor disciplinen dobbeltprefixer har amerikanerne også uvaner, idét de tidligere gjorde udstrakt brug af sådanne: FvarpF,ogmmFvarF. Desuden anvendte de også mf for Ffor elektrolytkondensatorer, så forvirringen var total! Dette kan stadigvæk findes i amerikansksproget litteratur.

4 4 4. Sætning af formler Rent typografisk findes formler i to udgaver: - Præsenterede formler. Disse er sat adskilt fra teksten som en selvstændig enhed, ofte med et formelnummer. -Tekstformler. Dette er formeludtryk, der findes inde i den løbende tekst. Disse er almindeligvis små, korte udtryk. De to typer formler sættes med forskellige skriftgrader, og for visse udtryks vedkommende også med en anden stil. I formler anvendes tre skriftgrader:.stor (tekst) ( punkt i mit system: A) 2.Mellem (index) (8 punkt i mit system: A) 3.Lille (index-index) (5 punkt i mit system: A) Anvendelserne er angivet herunder, idét tallene refererer til listen ovenfor: - Præsenterede formler. -Symboler: - Index, potens: 2 - Brøker, integrations- og summationsgrænser: 2 - Index til indexer: 3 - Yderligere indexer: 3 -Tekstformler. -Symboler:2 - Index, potens: 3 - Brøker, integrations- og summationsgrænser: 3 - Index til indexer: 3 - Yderligere indexer: 3 Forskellige stilarter: Præsenteret: Z kx Adxog a n ; n=0 Tekstudgave: R ; Adxog P k n=0 a n I den løbende tekst er brøkformen a=b ofte bedre at anvende end formen a b,oghvispræsentationsformen anvendes, vil formlen stikke meget ud fra linien a, hvilket giver et uskønt spring i b liniemellemrummet. For vektorer anvendes undertiden fed, kursiv (A) og for matrixer fed, ordinær (A).Dererdogingen konsensus om dette. Hvis man skal lave formler med disse objekter, vil det være en god idéatbeskrive notationen for læseren i begyndelsen af kapitlet. Andre forhold Herunder er angivet forskellige andre forhold, der kan forhøje kommunikationsværdien: - Alle symboler, konstanter etc, der anvendes i en formel, skal være forklaret. Dette kan gøres i den omgivende tekst, men dette har undertiden en tendens til at forsvinde i mængden. Som udgangspunkt kan man anvende at skrive hvor: lige efter en præsenteret formel, hvorefter der kommer en total liste over alle symboler etc. i formlen. - Præsenterede formler, der hører sammen, skal rettes på linie. Almindeligvis rettes ind efter forkanten, men ofte må andre løsninger vælges.

5 5 - Mængder af formler, der hører sammen, sættes som en samlet gruppe, der er adskilt fra andre grupper. - Formler skal adskilles af ord. - Anvend gerne [enhed] til at signalere en enhedsangivelse. Dette er ikke en del af ligningen, men en supplerende tekst. Det er heller ikke en del af SI-systemet. - ISO 3/ siger, at konstanter som e, i og j skal skrives med ordinær skrift. - Sæt numre på de formler, hvor det er nødvendigt. Der sættes sædvanligvis ikke numre på formler i eksempler. Eksempel på en præsenteret formel: V C = V start e ; t [V] (3.0) Enhedssignalet yderst til højre viser, at enheden for V C er volt, hvilket kan hjælpe læseren. Hvis ikke andet var fremgået af teksten, kunne læseren måske ud fra højresiden i ligningen komme frem til enheden (kg m 2 A ; s ;3 ), hvilket også er helt korrekt, men måske knapt så sigende, bortset fra at læseren måske har brugt en del tid på at komme frem til resultatet. Læg også mærke til, at e i e x skrives med ordinær skrift, da det er en funktion. Der kunne også have stået exp(x). Et andet eksempel Tyngdefeltet bestemmes ud fra massetiltrækningskraften, som er givet ved: F = m m 2 k d 2 [N] (3.02) hvor: F er kraften [N] m og m 2 er masserne [kg] d er afstanden [m] k er en konstant [kgm 2 s ;3 ] Her har vi det hele, der som udgangspunkt skal være: Formelnummer, enhedssignaler, forklaring af symboler. Ingen er i tvivl om noget, høj kommunikationsværdi! 5. Matematisk skrift Her er forskellige udtryk, der ofte skrives forkert: Produkt, skriv: ab eller a b (Ikke a b og ikke a b) Kvotient, skriv: a=b, a b eller a b; (Ikke a : b ) Differens, skriv: a ; b (Ikke a b ) Decimaltegn: 3,45 (Ikke 3:45 ) Brug komma! Udtrykket (a b) står som regel for foldning, og (a b) for krydsproduktet. Traditionelt anvender amerikanerne (a b)tilatbetegne( a ), og englænderne anvender en prik som b decimaltegn i fysiske konstanter (fx. 345).Så udtrykket (a 34) ville for en englænder betegne ). For os ville det betyde (a ; 3 4). ( a 3 4 Brug ikke flere brøkstreger undtagen, hvor det ikke kan misforstås. Fx. er (3==2) ikke til at tyde, men udtrykket (3=(=2)) kan anvendes, ligeledes (3 (=2) ; ) eller ( 3 2 ). Det sidste udtryk kunne forbedres ved at skrive ( 3 =2 )

6 6 Andre forhold - Anvend SI-prefixer (m,, n,petc.) - Anvend ingeniørmæssige potenser af 0, dvs. potenser, der er delelige med 3 som i: 0 ;3,0 3,0 6,0 9 etc. Skriv = S/m og ikke = S/m. Denne regel fraviges dog for fysiske konstanter, der har en accepteret fast form fx. Boltzmanns konstant: k = ;23 J/K. - Anvend gerne EE-notation i teksten, dvs. skriv Ex istedetfor0 x.fx. = 58E6 S/m og Boltzmanns konstant k = 3807E-23 J/K. (Man kunne også bruge ex, men dettekunne måske forveksles med tallet e.) - Lange tal kan deles op i grupper på tre med et lille ophold imellem. Lysets hastighed: c = m/s. (Jeg plejer dog (ukorrekt) at anvende punktummer: c = 299:792:458 m/s) - Ingeniører anvender normalt j i stedet for i i komplekse tal. (43 + j2, ikke: 43 + i2). - En sætning må ikke begynde med et symbol, og helst heller ikke slutte med et symbol. Eksempel på en dårlig sætning: 6. Eksempler a n q er antallet af mulige ord multipliceret med q.n skal være et heltal.q skal kunne dividere n.a, som også er et heltal, skal være 0. Man kunne stedet skrive: Størrelsen a n er antallet af mulige ord, og q er et heltal, der skal kunne dividere tallet n, som også er et heltal. osv.. Prøv at omformulere sætningerne, så de bliver gode. Her er et par eksempler på gode og dårlige formler. Dette er en god opsætning af præsenterede ligninger: V C = V start e ; t [V] (3.03) = R C =37 40 s (3.04) Her er de samme ligninger sat på en dårlig måde: V C = V start e ; t [V ] (3.05) = R C =37:40s (3.06) Her er et andet eksempel på gode ligninger: = afleveret effekt tilført effekt S diff. (t) = [-] (3.07) p Eb cos(! 0 t + nt b ) [V] (3.08) og her de samme ligninger på en dårlig måde: = aflevereteffekt [;] tilfoerteffekt (3.09) S dif f: (t) = p cos(! 0 t + nt b )[V ] Eb (3.0)

7 7 7. Referenceliste Denne liste indeholder litteratur, der er anvendt i nærværende note, samt supplerende litteratur om samme eller beslægtede emner.. Center for Dansk Fundamental Metrologi: Metrologi kort og godt. Rapportnummer DFM-98-R2, 999 (. udg., 2. opl.) 2. DS/ISO 000 Fysiske størrelser, måleenheder og symboler. SI-enheder og brugen af deres decimale multipla og af visse andre enheder. 3. DS/ISO 3 Fysiske størrelser, måleenheder og symboler. ISO 3/0 Almindelige principper ISO 3/ Rum og tid ISO 3/2 Periodiske og dermed beslægtede fænomener ISO 3/ Matematiske tegn og symboler ISO 3/2 Dimensionsløse parametre 4. Erhvervsfremme Styrelsens bekg. nr. 6 af 9. januar 996: Bekendtgørelse om det internationale enhedssystem (SI) og andre lovlige enheder. 5. ISO 2955 Informationsbehandling. Angivelse af SI- og andre enheder til brug i systemer med begrænset tegnsæt. (5/5 983) 6. DS/ISO 087. Terminologisk vokabular. (:2000) 7. DS Metrologisk vokabular. (995-2.) 8. Donald E. Knuth et. al: Mathematical Writing The Mathematical Association of America, 989, ISBN X Report no. STAN-CS Donald E. Knuth: The Texbook. Addison-Wesley Publ. Comp., 990, ISBN William Karush: Matematisk opslagsbog. Politikens Forlag, 996, ISBN Chemical Rubber Company: Handbook of Chemistry and Physics CRC-Press, Chemical Rubber Publishing Co., USA 42nd edition (960-96) 55th edition ( ), ISBN

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Oprids over grundforløbet i matematik

Oprids over grundforløbet i matematik Oprids over grundforløbet i matematik Dette oprids er tænkt som en meget kort gennemgang af de vigtigste hovedpointer vi har gennemgået i grundforløbet i matematik. Det er en kombination af at repetere

Læs mere

Om brugen af matematiske tegn og objekter i en god matematisk fremstilling

Om brugen af matematiske tegn og objekter i en god matematisk fremstilling Om brugen af matematiske tegn og objekter i en god matematisk fremstilling af Petur Birgir Petersen Et særpræg ved matematik som videnskab er den udstrakte brug af symboler. Det er vigtigt at symbolerne

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

Matematik opgave Projekt afkodning Zehra, Pernille og Remuss

Matematik opgave Projekt afkodning Zehra, Pernille og Remuss Matematik opgave Projekt afkodning Zehra, Pernille og Remuss Opgave A Sæt de overstående symboler ind i en matematisk sammenhæng der gør dem forståelige. Det kan være som en sætning eller med tal og bogstaver

Læs mere

Grundlæggende Matematik

Grundlæggende Matematik Grundlæggende Matematik Hayati Balo, AAMS August 2012 1. Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske

Læs mere

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal.

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal. 1 Tal Tal kan forekomme os nærmest at være selvfølgelige, umiddelbare og naturgivne. Men det er kun, fordi vi har vænnet os til dem. Som det vil fremgå af vores timer, har de mange overraskende egenskaber

Læs mere

cm findes ikke i Units(SI) paletten, så det må du skrive selv: Tryk på unit og erstat unit med cm. l := 34 cm t := 24.500 s

cm findes ikke i Units(SI) paletten, så det må du skrive selv: Tryk på unit og erstat unit med cm. l := 34 cm t := 24.500 s Units i Maple 12 1. Default Environment Vælg enhederne i paletten Units(SI): interface displayprecision =3 : m d 90.4 kg (1) cm findes ikke i Units(SI) paletten, så det må du skrive selv: Tryk på unit

Læs mere

Projekt 7.4. Rationale tal brøker og decimaltal

Projekt 7.4. Rationale tal brøker og decimaltal ISBN 98806689 Projekter: Kapitel. Projekt.4. Rationale tal brøker decimaltal Projekt.4. Rationale tal brøker decimaltal Hvad er en brøk? Når vi taler om brøker i dette projekt, mener vi tal på formen,,

Læs mere

og til summer af stambrøker. Bemærk: De enkelte brøker kan opskrives på flere måder som summer af stambrøker.

og til summer af stambrøker. Bemærk: De enkelte brøker kan opskrives på flere måder som summer af stambrøker. Hvad er en brøk? Når vi taler om brøker i dette projekt, mener vi tal på formen a, hvor a og b er hele tal (og b b 0 ), fx 2,, 3 og 3 7 13 1. Øvelse 1 Hvordan vil du forklare, hvad 7 er? Brøker har været

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt

brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt 1 brikkerne. Tal og algebra E+D 2. udgave som E-bog ISBN: 978-87-92488-35-0 2010 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er

Læs mere

π can never be expressed in numbers. William Jones og John Machins algoritme til beregning af π

π can never be expressed in numbers. William Jones og John Machins algoritme til beregning af π can never be expressed in numbers. William Jones og John Machins algoritme til beregning af. Oprindelsen til symbolet Første gang vi møder symbolet som betegnelse for forholdet mellem en cirkels omkreds

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

MM501 forelæsningsslides

MM501 forelæsningsslides MM50 forelæsningsslides uge 36, 2009 Produceret af Hans J. Munkholm Nogle talmængder s. 3 N = {, 2, 3, } omtales som de naturlige tal eller de positive heltal. Z = {0, ±, ±2, ±3, } omtales som de hele

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

Regneoperationerne plus og minus er hinandens omvendte regneoperation og at gange og dividere er hinandens omvendte regneoperation.

Regneoperationerne plus og minus er hinandens omvendte regneoperation og at gange og dividere er hinandens omvendte regneoperation. Ligninger Eksempel 1. Et eksempel på en ligning er 2x 4 = 10 En ligning er et matematisk udtryk hvor der indgår et lighedstegn. I en ligning indgår der et bogstav, en ukendt størrelse/variabel. Dette bogstav

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 8

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 8 Matematisk modellering og numeriske metoder Lektion 8 Morten Grud Rasmussen 18. oktober 216 1 Fourierrækker 1.1 Periodiske funktioner Definition 1.1 (Periodiske funktioner). En periodisk funktion f er

Læs mere

Skriftlig prøve i KDS

Skriftlig prøve i KDS Kredsløbsteori & dynamiske systemer for EIT2/16 Opgavesæt 02 160728HEb Kredsløbsteori & dynamiske systemer Skriftlig prøve i KDS Omprøve d. 16. august 2016 kl. 09.00-13.00. Ved bedømmelsen vægtes de 4

Læs mere

potenstal og rodtal trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

potenstal og rodtal trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal, trin 2 ISBN: 978-87-92488-06-0 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

MM501 forelæsningsslides

MM501 forelæsningsslides MM501 forelæsningsslides uge 35-del 1, 2010 Redigeret af Jessica Carter efter udgave af Hans J. Munkholm 1 Nogle talmængder s. 4 N = {1,2,3, } omtales som de naturlige tal eller de positive heltal. Z =

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009 Lysets hastighed Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.1.009 Indholdsfortegnelse 1. Opgaveanalyse... 3. Beregnelse af lysets hastighed... 4 3.

Læs mere

Projekt Pascals trekant

Projekt Pascals trekant ISBN 988089 Projekter: Kapitel 9 Projekt 9 Pascals trekant Projekt 9 Pascals trekant Et af målene i dette afsnit er at generalisere kvadratsætningerne, så vi fx umiddelbart og uden nødvendigvis at bruge

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Matematik i Word. En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links. Kom godt i gang med Word Matematik. At regne i Word Matematik

Matematik i Word. En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links. Kom godt i gang med Word Matematik. At regne i Word Matematik Matematik i Word En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links Kom godt i gang med Word Matematik At regne i Word Matematik Kom godt i gang med WordMat Opsætning, redigering og kommunikationsværdi

Læs mere

3D-grafik Karsten Juul

3D-grafik Karsten Juul 3D-grafik 2005 Karsten Juul Når der i disse noter står at du skal få tegnet en figur, så er det meningen at du skal få tegnet den ved at taste tildelinger i Mathcad-dokumentet RumFig2 Det er selvfølgelig

Læs mere

formler og ligninger trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

formler og ligninger trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger, trin 1 ISBN: 978-87-92488-08-4 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

formler og ligninger trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

formler og ligninger trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger, trin 2 ISBN: 978-87-92488-09-1 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Generelle kommentarer omkring løsning af fysikopgaver

Generelle kommentarer omkring løsning af fysikopgaver Generelle kommentarer omkring løsning af fysikopgaver Det skal tydeligt fremgå af besvarelsen hvilken tankegang, der ligger bag løsningen. Dvs. fyldestgørende og præcis forklaring, men samtidig så kort

Læs mere

Hvad bør du vide om layout og typografi

Hvad bør du vide om layout og typografi Hvad bør du vide om layout og typografi Når man vil lave en tekst, som andre skal læse, er det vigtigt at vælge en skrifttype, der er motiverende og inspirerende at læse for målgruppen. Derfor bør man

Læs mere

Grundlæggende Matematik

Grundlæggende Matematik Grundlæggende Matematik Hayati Balo, AAMS Juli 2013 1. Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske

Læs mere

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder 3 Algebra Faglige mål Kapitlet Algebra tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Variable og brøker: kende enkle algebraiske udtryk med brøker og kunne behandle disse ved at finde fællesnævner. Den distributive

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Fibonacci følgen og Det gyldne snit

Fibonacci følgen og Det gyldne snit Fibonacci følgen og Det gyldne snit af John V. Petersen Indhold Fibonacci... 2 Fibonacci følgen og Binets formel... 3... 4... 6... 6 Bevis for Binets formel... 7 Binets formel fortæller os, at...... 9...

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne UCN act2learn Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

formler og ligninger basis brikkerne til regning & matematik preben bernitt

formler og ligninger basis brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger, basis ISBN: 978-87-92488-07-7 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Nasser 9. april 20 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her.

Læs mere

Elementær Matematik. Tal og Algebra

Elementær Matematik. Tal og Algebra Elementær Matematik Tal og Algebra Ole Witt-Hansen 0 Indhold Indhold.... De naturlige tal.... Regneregler for naturlige tal.... Kvadratsætningerne..... Regningsarternes hierarki...4. Primtal...4 4. Nul

Læs mere

brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt

brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F ISBN: 978-87-92488-06-0 2. Udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

TREKANTER. Indledning. Typer af trekanter. Side 1 af 7. (Der har været tre kursister om at skrive denne projektrapport)

TREKANTER. Indledning. Typer af trekanter. Side 1 af 7. (Der har været tre kursister om at skrive denne projektrapport) Side 1 af 7 (Der har været tre kursister om at skrive denne projektrapport) TREKANTER Indledning Vi har valgt at bruge denne projektrapport til at udarbejde en oversigt over det mest grundlæggende materiale

Læs mere

Introduktion til Laplace transformen (Noter skrevet af Nikolaj Hess-Nielsen sidst revideret marts 2013)

Introduktion til Laplace transformen (Noter skrevet af Nikolaj Hess-Nielsen sidst revideret marts 2013) Introduktion til Laplace transformen (oter skrevet af ikolaj Hess-ielsen sidst revideret marts 23) Integration handler ikke kun om arealer. Tværtimod er integration basis for mange af de vigtigste værktøjer

Læs mere

Algebra - Teori og problemløsning

Algebra - Teori og problemløsning Algebra - Teori og problemløsning, januar 05, Kirsten Rosenkilde. Algebra - Teori og problemløsning Kapitel -3 giver en grundlæggende introduktion til at omskrive udtryk, faktorisere og løse ligningssystemer.

Læs mere

1. En nyttig formel Lad mig uden bevis angive en nyttig trigonometrisk formel, som i dag kaldes for en logaritmisk formel: (1) sin( A) sin( B) = 1 [ cos( A B) cos( A+ B) ] 2 Navnet skyldes løst sagt, at

Læs mere

1. En nyttig formel Lad mig uden bevis angive en nyttig trigonometrisk formel, som i dag kaldes for en logaritmisk formel: (1) sin( A) sin( B) = 1 [ cos( A B) cos( A+ B) ] 2 Navnet skyldes løst sagt, at

Læs mere

Løsning af simple Ligninger

Løsning af simple Ligninger Løsning af simple Ligninger Frank Nasser 19. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Villa 2. maj 202 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

Affine - et krypteringssystem

Affine - et krypteringssystem Affine - et krypteringssystem Matematik, når det er bedst Det Affine Krypteringssystem (Affine Cipher) Det Affine Krypteringssystem er en symmetrisk monoalfabetisk substitutionskode, der er baseret på

Læs mere

tal og algebra F+E+D brikkerne til regning & matematik preben bernitt

tal og algebra F+E+D brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra E+D ISBN: 978-87-92488-35-0 2. udgave som E-bog 2012 by bernitt-matematik.dk Denne

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere

Euklids algoritme og kædebrøker

Euklids algoritme og kædebrøker Euklids algoritme og kædebrøker Michael Knudsen I denne note vil vi med Z, Q og R betegne mængden af henholdsvis de hele, de rationale og de reelle tal. Altså er { m } Z = {..., 2,, 0,, 2,...} og Q = n

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

brikkerne til regning & matematik tal og algebra preben bernitt

brikkerne til regning & matematik tal og algebra preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra 2+ preben bernitt brikkerne. Tal og algebra 2+ 1. udgave som E-bog ISBN: 978-87-92488-35-0 2008 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt

Læs mere

Matematik. 1 Matematiske symboler. Hayati Balo,AAMS. August, 2014

Matematik. 1 Matematiske symboler. Hayati Balo,AAMS. August, 2014 Matematik Hayati Balo,AAMS August, 2014 1 Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske symboler.

Læs mere

Komplekse tal. Jan Scholtyßek 29.04.2009

Komplekse tal. Jan Scholtyßek 29.04.2009 Komplekse tal Jan Scholtyßek 29.04.2009 1 Grundlag Underlige begreber er det, der opstår i matematikken. Blandt andet komplekse tal. Hvad for fanden er det? Lyder...komplekst. Men bare roligt. Så komplekst

Læs mere

Pascals trekant. Hvad er matematik? B, i-bog ISBN: 978 87 7066 494 3

Pascals trekant. Hvad er matematik? B, i-bog ISBN: 978 87 7066 494 3 Pascals trekant Det mest bemærkelsesværdige ved Pascals trekant er formentlig, at den for en gangs skyld ikke går tilbage til grækerne. I stedet har den gamle indiske, muslimske og kinesiske rødder, der

Læs mere

Programmering. Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen

Programmering. Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen Programmering Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen Oversigt Undervisningen Hvad er programmering Hvordan er et program organiseret? Programmering og fysik Nobelprisen

Læs mere

Noter til Computerstøttet Beregning Taylors formel

Noter til Computerstøttet Beregning Taylors formel Noter til Computerstøttet Beregning Taylors formel Arne Jensen c 23 1 Introduktion I disse noter formulerer og beviser vi Taylors formel. Den spiller en vigtig rolle ved teoretiske overvejelser, og også

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin august 2015 maj 2016 Institution Rybners Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX A Steffen Podlech Hold 2.E Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel 2 Titel

Læs mere

Ren versus ligesvævende stemning

Ren versus ligesvævende stemning Ren versus ligesvævende 1. Toner, frekvenser, overtoner og intervaller En oktav består af 12 halvtoner. Til hver tone er knyttet en frekvens. Kammertonen A4 defineres f.eks. til at have frekvensen 440

Læs mere

SÆRE SYMBOLER OG FORVIRRENDE FORMLER

SÆRE SYMBOLER OG FORVIRRENDE FORMLER SÆRE SYMBOLER OG FORVIRRENDE FORMLER Et oplæg om brugen af symboler og formler i undervisningen og om nogle af de problemer, de er skyld i. Marit Hvalsøe Schou IN D H O L D Præsentation Symboler i overgangen

Læs mere

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011 Omskrivningsregler Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Et CAS program til Word.

Et CAS program til Word. Et CAS program til Word. 1 WordMat WordMat er et CAS-program (computer algebra system) som man kan downloade gratis fra hjemmesiden www.eduap.com/wordmat/. Programmet fungerer kun i Word 2007 og 2010.

Læs mere

Matematikkens metoder illustreret med eksempler fra ligningernes historie. Jessica Carter Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12.

Matematikkens metoder illustreret med eksempler fra ligningernes historie. Jessica Carter Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12. illustreret med eksempler fra ligningernes historie Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12. april 2019 Matematiklærerdag, Aarhus Universitet I læreplanen for Studieretningsprojektet står: I studieretningsprojektet

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwerty

cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwerty cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwerty Matematik Den kinesiske prøve uiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui 45 min 01 11

Læs mere

Differential- regning

Differential- regning Differential- regning del () f () m l () 6 Karsten Juul Indhold Tretrinsreglen 59 Formler for differentialkvotienter64 Regneregler for differentialkvotienter67 Differentialkvotient af sammensat funktion7

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORMELSAMLING TIL FORMLER OG LIGNINGER... 2 Tal, regneoperationer og ligninger... 2 Isolere en ubekendt... 3 Hvis x står i første brilleglas...

Læs mere

Besvarelser til Calculus og Lineær Algebra Globale Forretningssystemer Eksamen - 3. Juni 2014

Besvarelser til Calculus og Lineær Algebra Globale Forretningssystemer Eksamen - 3. Juni 2014 Besvarelser til Calculus og Lineær Algebra Globale Forretningssystemer Eksamen - 3. Juni 204 Mikkel Findinge Bemærk, at der kan være sneget sig fejl ind. Kontakt mig endelig, hvis du skulle falde over

Læs mere

4. Snittets kædebrøksfremstilling og dets konvergenter

4. Snittets kædebrøksfremstilling og dets konvergenter Dette er den fjerde af fem artikler under den fælles overskrift Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN (forfatter: Jørgen Erichsen) 4. Snittets kædebrøksfremstilling og dets konvergenter Vi

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 12. april 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 12. april 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Vektorer og lineær regression

Vektorer og lineær regression Vektorer og lineær regression Peter Harremoës Niels Brock April 03 Planproduktet Vi har set, at man kan gange en vektor med et tal Et oplagt spørgsmål er, om man også kan gange to vektorer med hinanden

Læs mere

Kompendium i faget. Matematik. Tømrerafdelingen. 2. Hovedforløb. Y = ax 2 + bx + c. (x,y) Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard

Kompendium i faget. Matematik. Tømrerafdelingen. 2. Hovedforløb. Y = ax 2 + bx + c. (x,y) Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard Kompendium i faget Matematik Tømrerafdelingen 2. Hovedforløb. Y Y = ax 2 + bx + c (x,y) X Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard Indholdsfortegnelse for H2: Undervisningens indhold...

Læs mere

Ordbog over Symboler

Ordbog over Symboler Ordbog over Symboler Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Evaluering af matematikundervisningen december 2014

Evaluering af matematikundervisningen december 2014 Evaluering af matematikundervisningen december 0 Evalueringen er udarbejdet på baggrund af et ønske om dokumentation for elevernes udbytte af matematikundervisningen. Af forskellige årsager er evalueringen

Læs mere

Grundlæggende matematiske begreber del 2 Algebraiske udtryk Ligninger Løsning af ligninger med én variabel

Grundlæggende matematiske begreber del 2 Algebraiske udtryk Ligninger Løsning af ligninger med én variabel Grundlæggende matematiske begreber del Algebraiske udtryk Ligninger Løsning af ligninger med én variabel x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium 1 Indholdsfortegnelse ALGEBRAISKE UDTRYK... 3 Regnearternes

Læs mere

Vektorer og lineær regression. Peter Harremoës Niels Brock

Vektorer og lineær regression. Peter Harremoës Niels Brock Vektorer og lineær regression Peter Harremoës Niels Brock April 2013 1 Planproduktet Vi har set, at man kan gange en vektor med et tal. Et oplagt spørgsmål er, om man også kan gange to vektorer med hinanden.

Læs mere

Differentialregning Infinitesimalregning

Differentialregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Differentialregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne differentialregning, og anskuer dette som et derligere redskab til vækst og funktioner. Noterne er supplement til kapitel

Læs mere

brikkerne til regning & matematik formler og ligninger F+E+D preben bernitt

brikkerne til regning & matematik formler og ligninger F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik formler og ligninger, F+E+D ISBN: 978-87-92488-09-1 1. Udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

5: Trigonometri Den del af matematik, der beskæftiger sig med figurer og deres egenskaber, kaldes for geometri. Selve

5: Trigonometri Den del af matematik, der beskæftiger sig med figurer og deres egenskaber, kaldes for geometri. Selve 5: Trigonometri Den del af matematik, der beskæftiger sig med figurer og deres egenskaber, kaldes for geometri. Selve ordet geometri er græsk og betyder jord(=geo)måling(=metri). Interessen for figurer

Læs mere

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Artikel i Matematik nr. 2 marts 2001 VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Inge B. Larsen Siden midten af 80 erne har vi i INFA-projektet arbejdet med at udvikle regne(arks)programmer til skolens

Læs mere

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE z x y z=exp( x^2 0.5y^2) CAS er en fællesbetegnelse for matematikprogrammer, som foruden numeriske beregninger også kan regne med symboler og formler. Det betyder: Computer

Læs mere

Kapitel 5 Renter og potenser

Kapitel 5 Renter og potenser Matematik C (må anvedes på Ørestad Gymnasium) Renter og potenser Når en variabel ændrer værdi, kan man spørge, hvor stor ændringen er. Her er to måder at angive ændringens størrelse. Hvis man vejer 95

Læs mere

Dansk. 1. Er sproget Dansk i Open Office og er der dansk stavekontrol?

Dansk. 1. Er sproget Dansk i Open Office og er der dansk stavekontrol? NEED TO KNOW Nedenstående er et bud på nogle af de funktioner man kan have glæde af i Open Office når man skriver opgaver til skolen. - Nedenstående er alene en anvisning på nogle af de punkter der står

Læs mere

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion Matematikken bag parallel- og centralojektion 1 Matematikken bag Parallel- og centralojektion Dette er et redigeret uddrag af lærebogen: Programmering med Delphi fra 2003 (570 sider). Delphi ophørte med

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Som 2015 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Mat B Niels Johansson 14MACB11E14

Læs mere

Mujtaba og Farid Integralregning 06-08-2011

Mujtaba og Farid Integralregning 06-08-2011 Indholdsfortegnelse Integral regning:... 2 Ubestemt integral:... 2 Integrationsprøven:... 3 1) Integration af potensfunktioner:... 3 2) Integration af sum og Differens:... 3 3) Integration ved Multiplikation

Læs mere

Pointen med Funktioner

Pointen med Funktioner Pointen med Funktioner Frank Nasser 0. april 0 c 0080. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er en

Læs mere

Om at udregne enkeltstående hexadecimaler i tallet pi

Om at udregne enkeltstående hexadecimaler i tallet pi Om at udregne enkeltstående hexadecimaler i tallet pi I 996 var det en sensation, da det kom frem, at det var lykkedes D. Bailey, P. Borwein og S. Plouffe at finde en formel for tallet π, med hvilken man

Læs mere

Om problemløsning i matematik

Om problemløsning i matematik Om problemløsning i matematik Frank Villa 15. juni 2012 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal trin 2 preben bernitt

brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal, trin 2 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er kun

Læs mere

potenstal og rodtal F+E+D brikkerne til regning & matematik preben bernitt

potenstal og rodtal F+E+D brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal F ISBN: 978-87-92488-06-0 1. udgave som E-bog til tablets 2012 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

KOMMENTARSKABELON. ccs_- _strukturelle_aspekter_r1_ pdf Allan Dam Jepsen, CPC Center for Product Customization Aps

KOMMENTARSKABELON. ccs_- _strukturelle_aspekter_r1_ pdf Allan Dam Jepsen, CPC Center for Product Customization Aps KOMMENTARSKABELON Dato Udfyldt af: E-mail: Dokument ccs_- _strukturelle_aspekter_r1_2013-01-09.pdf Allan Dam Jepsen, CPC Center for Product Customization Aps adj@pfmp.com Navn på CPC - ADJ CPC - ADJ afsnit

Læs mere

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER. Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi!

VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER. Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi! AC VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi! Frekvens: Frekvensen (f) af et system er antallet af svingninger eller rotationer pr. sekund:

Læs mere