Holdninger hvor står vi?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Holdninger hvor står vi?"

Transkript

1 Holdninger hvor står vi? Sekretariatschef Andreas Jull Sørensen, Det Centrale Handicapråd

2 BAGGRUND Enheden for Antidiskrimination og Det Centrale Handicapråd er gået sammen om en holdningsundersøgelse. Den udføres af Incentive. Enheden for Antidiskrimination skal bruge undersøgelsens viden til at tilrettelægge indsatser, herunder kampagner, der skal forebygge og mindske omfanget af diskrimination mod mennesker med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Når den endelige undersøgelse foreligger, vil EFA medvirke til oplysning ved direkte dialogmøder med kommuner og virksomheder og mere generelle tiltag som fx målrettede kampagner Det Centrale Handicapråd skal bruge undersøgelsen i arbejdet med en strategi for at flytte holdninger og gøre op med fordomme, som leveres til regeringen ved udgangen af Strategien og antidiskriminationsarbejdet er en del af regeringens handicappolitiske handlingsplan.

3 UNDERSØGELSENS OPBYGNING Vi undersøger holdninger på tre områder: Beskæftigelse, uddannelse og det sociale liv. Vi bruger cases med tre forskellige handicap: Kørestolsbruger, døv person og person med ADHD. Vi spørger også personer med handicap om deres oplevelser og forventninger.

4 UNDERSØGELSENS FORM Resultaterne i dag er fra en forundersøgelse udført på Userneeds internetpanel med godt 1100 besvarelser. Den endelige undersøgelse bliver udsendt til repræsentativt udtrukne danskere. Vi har et mål på 8000 besvarelser. Den endelige undersøgelse vil gøre det muligt at lave solide analyser på undergrupper fx mennesker med handicap under uddannelse.

5 JERES INPUT I DAG Om lidt bliver I præsenteret for nogle resultater. Resultaterne kan fortolkes på forskellig vis. I får en række spørgsmål til jeres opfattelse af resultaterne. Vi vil bruge jeres svar i vores arbejde.

6 BESKÆFTIGELSE

7 STATUS FOR BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesgraden for mennesker uden handicap er 78 procent. Beskæftigelsesgraden for mennesker med handicap er 44 procent. Forskellen på 34 procentpoint er den fjerdestørste i Europa.

8 SKEPSIS I FORHOLD TIL HANDICAP OG EGET JOB Tror du, at en person med dette handicap, som i øvrigt minder om dig selv med hensyn til uddannelse, erfaring, alder og køn, vil kunne varetage dit job (efter en oplæringsperiode)?

9 ER DET ET SPØRGSMÅL OM VIDEN? Tror du, at en person, som har ADHD, og som i øvrigt minder om dig selv med hensyn til uddannelse, erfaring, alder og køn, vil kunne varetage dit job? Information: Mennesker med ADHD kan få hjælp i form af bl.a. medicin og samtaleterapi. Medicinen kan mindske uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

10 GØR DET EN FORSKEL, OM MAN KENDER NOGEN MED HANDICAP? Tror du, at en person, som har et handicap, og som i øvrigt minder om dig selv med hensyn til uddannelse, erfaring, alder og køn, vil kunne varetage dit job?

11 AFSTEMNING: ER DER FLEST FORDOMME OM FYSISKE ELLER PSYKISKE HANDICAP I FORHOLD TIL BESKÆFTIGELSE? 1. Mange flere fordomme om psykiske handicap. 2. Lidt flere fordomme om psykiske handicap. 3. Der er ingen forskel. 4. Lidt flere fordomme om fysiske handicap. 5. Mange flere fordomme om fysiske handicap.

12 HVAD SIGER UNDERSØGELSEN? Der blev spurgt til syv udfordringer: Økonomiske udgifter, samarbejde, det sociale fællesskab, fravær, fordomme, evne til at gøre en ekstra indsats og evne til at løse opgaver på samme niveau som andre. På fem ud af syv spørgsmål var der flere, der så en barriere for ADHD gruppen end de to andre særligt vedrørende det sociale fællesskab og kundekontakt. Men kun 61 procent mener, ADHD-gruppen har dårligere muligheder for beskæftigelse end personer uden handicap, mens det er over 75 procent for de andre grupper.

13 UDFORDRINGER AFHÆNGER AF HANDICAP Andel der mener noget i høj eller i nogen grad er en udfordring Disse tre udfordringer scorer højest af syv for den samlede gruppe: Men folk ser færre udfordringer på egen arbejdsplads. Her var kun 40 procent bekymret for økonomien ved en kørestolsbruger

14 FORVENTER VI, AT ANDRE ER MERE FORDOMSFULDE? Reaktion på tilbud om at arbejde sammen med en fuldt kvalificeret person med handicap egen reaktion, og hvad man forventer af andre 100% 90% 80% 70% 5% 7% 5% 13% 16% 4% 7% Ved ikke Sige nej uden tøven 60% 50% 40% 30% 20% 26% 44% 32% 34% Overveje det lidt, men nok ende med et nej Ville være meget i tvivl Overveje de lidt, men nok ende med et ja Sige ja uden tøven 10% 0% Min reaktion 7% Andres reaktion

15 AFSTEMNING: ER DET ACCEPTABELT, HVIS FOR EKSEMPEL EN PERSON MED ADHD HAR LAVERE SANDSYNLIGHED FOR AT BLIVE ANSAT END EN ANDEN KANDIDAT MED SAMME KVALIFIKATIONER? 1. Ja 2. Måske 3. Nej 4. Ved ikke

16 HVAD SIGER UNDERSØGELSEN? Er det efter din mening acceptabelt, hvis en person med nedenstående karakteristika har lavere sandsynlighed for at blive ansat end en anden kandidat med samme kvalifikationer?

17 SPØRGSMÅL TIL OVERVEJELSE Hvis du skulle vælge ét resultat i forhold til beskæftigelse, som der skal handles på, hvad skulle det så være? Mange finder det acceptabelt, at man har lavere sandsynlighed for at blive ansat på grund af et handicap. Mange er skeptiske i forhold til personer med psykiske handicap som ADHD. Mange er skeptiske i forhold til kvalificerede personer med handicaps evne til at varetage et job. Mange er skeptiske i forhold til samarbejde med personer med handicap. Viden om kompensation kan mindske skepsis om evne til at varetage et job. Vi forventer, at andre er mere skeptiske, end vi selv er.

18 UDDANNELSE

19 STATUS FOR UDDANNELSE Ingen kompetencegivende uddannelse Med handicap Uden 45,6 39,0 Erhvervsuddannelse 35,5 31,9 Kort videregående uddannelse 3,7 4,1 Mellemlang videregående uddannelse 11,7 16,0 Lang videregående uddannelse 3,4 9,0 NB: Uddannelsesniveauet for personer med handicap er nok overvurderet, fordi tallene er baseret på en survey

20 UDDANNELSE ER MULIG MED JUSTERINGER Tror du, at en person med dette handicap, og som i øvrigt minder om dig selv med hensyn til alder og køn, ville kunne gennemføre din seneste eller nuværende uddannelse?

21 AFSTEMNING: TROR I SVARPERSONERNES VURDERING ER REALISTISK? 1. Ja. 2. Nej, der er generelt bedre muligheder, end de siger. 3. Nej, der er generelt dårligere muligheder, end de siger. 4. Nej, de vurderer nogle for højt, andre for lavt.

22 DE STØRSTE UDFORDRINGER FOR UDDANNELSE Andel der mener noget i høj eller i nogen grad er en udfordring Disse tre udfordringer scorer højest af syv for den samlede gruppe:

23 DE STØRSTE UDFORDRINGER FOR UDDANNELSE Flere spørgsmål viser markant større skepsis i forhold til ADHD gruppen end de øvrige grupper. Op mod en fjerdedel ser fordomme mod handicappede som en udfordring. Til gengæld er meget få bekymrede for døve og kørestolsbrugeres fravær og evne til at gøre en ekstra indsats.

24 POSITIVE FORVENTNINGER TIL GRUPPEARBEJDE, MEN UDFORDRINGER FOR DØVE Forestil dig, at der i klassen/på holdet er en person med dette handicap, som i øvrigt minder om dig selv med hensyn til alder og køn. Tror du, at denne person kunne indgå på lige fod i din gruppe?

25 FÅ VILLE SIGE NEJ TIL GRUPPE PÅ GRUND AF HANDICAP Hvad ville du sige til, at en person med dette handicap spurgte, om han/hun kunne være med i din gruppe? 100% 90% 1% 1% 1% 2% 10% 14% 80% 70% 60% 28% 45% Sige nej uden tøven Overveje det lidt, men nok ende med et nej Ville være meget i tvivl 50% 40% Overveje de lidt, men nok ende med et ja Sige ja uden tøven 30% 59% 20% 37% 10% 0% Min reaktion Andres reaktion

26 IMØDEKOMMENDE UNDERVISERE Vi har spurgt alle, der underviser i forbindelse med deres arbejde om undervisningssituationen i forhold til de tre handicapgrupper. Der er en vis tvivl, om personerne med handicap kunne få samme udbytte af undervisningen som andre. Men langt de fleste ville være villige til i større eller mindre grad at tilpasse undervisningen.

27 SPØRGSMÅL TIL OVERVEJELSE Hvis du skulle vælge ét resultat i forhold til uddannelse, som der skal handles på, hvad skulle det så være? Op mod en fjerdedel ser fordomme som en barriere Stor bekymring i forhold til ADHD Udfordringer for døve i forhold til gruppearbejde Undervisere er noget i tvivl om udbyttet for personer med handicap

28 SOCIALT LIV

29 STATUS FOR SOCIALT LIV Blandt personer uden handicap går godt 40 procent på cafe, i biografen eller lignende ugentligt eller månedligt. Det gælder kun 23 procent af personer med større fysiske og psykiske handicap. (Kilde: SFI) Det er specielt de mindre strukturerede aktiviteter, hvor der er forskel (Kilde: SFI) I vores undersøgelse svarer personer uden handicap i gennemsnit, at de brugte 21,4 timer på sociale aktiviteter i den seneste uge. For personer med handicap var tallet 9,2. Men der er omtrent lige så mange mennesker med handicap, der laver frivilligt arbejde, som mennesker uden handicap.

30 FÆRRE MED HANDICAP ER MED I EN FORENING, MEN MEDLEMMER MED HANDICAP DELTAGER MERE SOCIALT

31 FORSKELLE PÅ GRUNDE TIL IKKE AT DELTAGE Hvorfor går du ikke til noget i en klub eller forening? (Udvalgte begrundelser)

32 AFSTEMNING: HVAD BETYDER MEST FOR, OM DER ER BARRIERER FOR PERSONER MED HANDICAPS DELTAGELSE I DET SOCIALE FÆLLESSKAB? 1. Om aktiviteten, man er sammen om, kræver større eller mindre tilpasning i forhold til et handicap. 2. Om personerne kender til hinanden på forhånd. 3. Om gruppen er sammen for sig selv eller ude blandt andre (fx på en café)?

33 ANNA OG PETER Vi beskrev to fiktive situationer for svarpersonerne Forestil dig, at du er spejder, og i weekenden skal I på hyttetur. Anna, som også er spejder, og som sidder i kørestol/er døv/har ADHD, skal med. Nogle af de bedste aktiviteter, når I er på hyttetur, er natteløb, sang ved bålet og samarbejdsøvelser. Du overvejer nu, hvordan det vil gå Anna på hytteturen. I weekenden er i en gruppe på 5 venner, som skal ud at spise og derefter ind og se jeres yndlingsunderholdning (standup, biograf, foredrag, koncert eller lignende). En af vennerne vil gerne have sin bror, Peter, med, som I alle sammen kender godt. Han sidder i kørestol/er døv/har ADHD. I hvor høj grad ville du bekymre dig om følgende?

34 ANNA MEST UDFORDRET Andel der svarer at nedenstående i mindre grad, i nogen grad eller i høj grad er en udfordring NB: Kun omkring én ud af tyve var noget eller meget bekymrede for omgivelsernes reaktion på Peter på cafeen.

35 PÅ TVÆRS

36 MULIGHEDER FOR JOB SKILLER SIG NEGATIVT UD Andel, der mener, at de tre grupper af personer med handicap har (mindst) de samme muligheder for...

37 OG DET VIL FOLK GERNE GØRE NOGET VED For at skabe lige muligheder for alle på arbejdsmarkedet kan man overveje specifikke tiltag rettet mod visse grupper. (Andel der er for specifikke tiltag baseret på personens...)

38 HVAD GØR VI VED DET? I undersøgelse er der et åbent spørgsmål: Hvis mulighederne for mennesker med handicap skulle forbedres ved at flytte holdninger og fjerne fordomme hos omgivelserne, hvad tror du så, man kunne gøre? Skriv også gerne hvem, der skulle gøre det. Forslagene er blandede, men de gennemgående temaer er oplysning, synlighed og åbenhed.

39 DISKUSSION OG AFSTEMNING

40 HVAD SKAL VI HANDLE PÅ? Beskæftigelse Mange finder det acceptabelt, at man har lavere sandsynlighed for at blive ansat på grund af et handicap. Mange er skeptiske i forhold til personer med psykiske handicap som ADHD. Mange er skeptiske i forhold til kvalificerede personer med handicaps evne til at varetage et job. Mange er skeptiske i forhold til samarbejde med personer med handicap. Viden om kompensation kan mindske skepsis om evne til at varetage et job. Vi forventer, at andre er mere skeptiske, end vi selv er. Uddannelse Op mod en fjerdedel ser fordomme som en barriere. Stor bekymring i forhold til ADHD. Udfordringer for døve i forhold til gruppearbejde. Undervisere er noget i tvivl om udbyttet for personer med handicap.

41 AFSTEMNING: BESKÆFTIGELSE Hvis du skulle vælge ét resultat i forhold til beskæftigelse, som der skal handles på, hvad skulle det så være? Mange finder det acceptabelt, at man har lavere sandsynlighed for at blive ansat på grund af et handicap. Mange er skeptiske i forhold til personer med psykiske handicap som ADHD. Mange er skeptiske i forhold til kvalificerede personer med handicaps evne til at varetage et job. Mange er skeptiske i forhold til samarbejde med personer med handicap. Viden om kompensation kan mindske skepsis om evne til at varetage et job. Vi forventer, at andre er mere skeptiske, end vi selv er.

42 AFSTEMNING: UDDANNELSE Hvis du skulle vælge ét resultat i forhold til uddannelse, som der skal handles på, hvad skulle det så være? Op mod en fjerdedel ser fordomme som en barriere. Stor bekymring i forhold til ADHD. Udfordringer for døve i forhold til gruppearbejde. Undervisere er noget i tvivl om udbyttet for personer med handicap.

43 TAK FOR HJÆLPEN OG GOD PAUSE

Afstemning #DCHår CH smød år e2015

Afstemning #DCHår CH smød år e2015 Afstemning Så længe afstemningen er åben, kan du skifte mening. blinker ved afstemning bruges ikke Hvem er vi? Vælg køn 58,4% 1) Mand 2) Kvinde 41,6% Mand 1 2 Kvinde Hvem er vi? Hvor kommer du fra i landet?

Læs mere

Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap Rapport. Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd

Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap Rapport. Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap Rapport Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd 1 Forord 4 2 Opsummering 5 3 Indledning 6 3.1 Baggrundsviden 6 3.2 Undersøgelsesdesign

Læs mere

Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap Rapport. Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd

Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap Rapport. Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap Rapport Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd 1 Forord 4 2 Opsummering 5 3 Indledning 6 3.1 Baggrundsviden 6 3.2 Undersøgelsesdesign

Læs mere

VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP

VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP 1 VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP 2 INDHOLD 26 UDDANNELSE 5 INTRODUKTION 29 33 FORENINGS- OG SOCIALT LIV BØRNS HOLDNINGER TIL MENNESKER MED HANDICAP 8 8 HVAD ER HOLDNINGER

Læs mere

VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP

VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP 1 2 VIDEN OM HOLDNINGER OG HANDICAP 5 8 8 9 10 12 12 14 20 20 21 22 INDHOLD 26 UDDANNELSE INTRODUKTION 29 33 FORENINGS- OG SOCIALT LIV BØRNS HOLDNINGER TIL MENNESKER MED

Læs mere

Det betaler sig at investere i job til mennesker med handicap

Det betaler sig at investere i job til mennesker med handicap Det betaler sig at investere i job til mennesker med handicap Socialrådgiverdage 2015 Andreas Jull Sørensen Sekretariatschef i Det Centrale Handicapråd DISPOSITION Kort om Det Centrale Handicapråd Beskæftigelsessituationen

Læs mere

Åbne, inkluderende og tilgængelige arbejdspladser for personer med bevægelseshandicap?

Åbne, inkluderende og tilgængelige arbejdspladser for personer med bevægelseshandicap? Åbne, inkluderende og tilgængelige arbejdspladser for personer med bevægelseshandicap? Thomas Bredgaard Professor MSO, Ph.d. Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse (www.fhb.aau.dk) Handicap 2019,

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet December 2016 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Indhold Hovedresultater... 1 Forventet tilbagetrækningsalder... 2 Fastholdelse på arbejdsmarkedet... 4 Bekymringer på arbejdspladsen... 6 Arbejdsmarkedet...

Læs mere

Beskæftigelse af personer med handicap

Beskæftigelse af personer med handicap Beskæftigelse af personer med handicap Resultater fra SFI s forskning Jan Høgelund Seniorforsker Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Disposition: Resultater fra SFI s forskning Hvor mange har et

Læs mere

Af Lisbeth Pedersen Forsknings- og analysechef, VIVE Arbejde og Ældre

Af Lisbeth Pedersen Forsknings- og analysechef, VIVE Arbejde og Ældre ANALYSE Handicappede får endnu sværere ved at få job fremover Fredag den 12. januar 2018 Der tages mange politiske initiativer, der skal højne vores kompetencer, så vi kan følge med kravene på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen. Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.

Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen. Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd. Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd. POINTER Stor forskel i vurderingen af den kommunale sagsbehandling Borgernes vurdering ligger

Læs mere

Hvem er vi i KBHFF? Resultater fra den 1. Medlemsundersøgelse Evalueringskorpset

Hvem er vi i KBHFF? Resultater fra den 1. Medlemsundersøgelse Evalueringskorpset Hvem er vi i KBHFF? Resultater fra den 1. Medlemsundersøgelse Evalueringskorpset Svar indsamlet i perioden 8. til 17. januar 2014 Første resultater fremlagt på stormøde lørdag den 25. januar 2014 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Analyse af dagpengesystemet

Analyse af dagpengesystemet Analyse af dagpengesystemet Udarbejdet september/oktober 2011 BD272 Indhold Indledning... 2 Metode og validitet... 2 Dataindsamling fra... 2 Dataindsamling fra den øvrige befolkning... 2 Forventninger

Læs mere

Beskæftigelse / titel. Din alder Køn Kvinde Mand. Hvor længe har du arbejdet i din stilling?

Beskæftigelse / titel. Din alder Køn Kvinde Mand. Hvor længe har du arbejdet i din stilling? Beskæftigelse / titel Din alder Køn Kvinde Mand Hvor længe har du arbejdet i din stilling? Møder du elever med bekymringer over deres udseende eller kropsbillede problemer som en del af dit job? Ja Nej

Læs mere

Hvordan får vi mennesker med handicap med på vognen?

Hvordan får vi mennesker med handicap med på vognen? Hvordan får vi mennesker med handicap med på vognen? Uddannelse og beskæftigelse Liselotte Hyveled National handicapkonference COK 24. april 2019 Definition af handicap personer, der har en langvarig

Læs mere

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 INDHOLD 3 BAGGRUND OG FORMÅL 4 HOVEDKONKLUSIONER 5-7 RESPONDENTERNES BAGGRUND 8-12 AARHUS EN GOD BY FOR ALLE 13-15 TRIVSEL OG ENSOMHED 16-19

Læs mere

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Oktober 2011 1 Indhold Løn til fædre under orlov... 3 Øremærkning af barsel til fædre... 3 Mænd vil gerne holde længere orlov... 4 Mænd og

Læs mere

Inklusion i folkeskolen

Inklusion i folkeskolen Baggrund: Vi er en gruppe handicappede, bosat på Djursland, der arbejder på at nedbryde fordomme om handicappede og for at øge kendskabet til og forståelsen for at mennesker med handicap kan være lige

Læs mere

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer P r æ s e n t a t i Jakob Heltoft kontorchef April 2019 Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer Jakob Heltoft, kontorchef, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Lisbet

Læs mere

Beskæftigelse og handicap

Beskæftigelse og handicap Notat v. Max Miiller SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd Beskæftigelse og handicap Beskæftigelse blandt personer med og uden et handicap SFI udgav i efteråret 2006 rapporten Handicap og beskæftigelse

Læs mere

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. 26. februar 2015 Ulighed blandt børn 86 procent af FOAs medlemmer, som arbejder med børn under 6 år, oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

BORGERPANEL. Hver tiende frygter for jobbet i Februar 2013

BORGERPANEL. Hver tiende frygter for jobbet i Februar 2013 BORGERPANEL Februar 2013 Hver tiende frygter for jobbet i 2013 Knap en ud af ti beskæftigede frygter for deres job mens hver tredje tror, at det bliver vanskeligt eller umuligt at finde et nyt job på samme

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer FOA Kampagne og Analyse December 2010 FOA - Fag og Arbejde gennemførte i november 2010 en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Mødet mellem borgeren og den kommunale forvaltning på handicapområdet. Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.

Mødet mellem borgeren og den kommunale forvaltning på handicapområdet. Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd. Mødet mellem borgeren og den kommunale forvaltning på handicapområdet Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd. DET CENTRALE HANDICAPRÅD Opgave: rådgive om handicapspørgsmål Bredt

Læs mere

FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011

FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011 FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011 ISBN 978-87-92689-33-7 Københavns Kommune Marts 2011 Center for Ressourcer Teknik-

Læs mere

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen Med udgangspunkt i SFI s survey fra 2006, som er indsamlet i forbindelse med rapporten Handicap

Læs mere

Idéhæfte til brug af filmen om

Idéhæfte til brug af filmen om 1 Idéhæfte til brug af filmen om FN s handicapkonvention De fem konkrete situationer i filmen lægger op til debat. Brug filmen til at diskutere vilkår og muligheder for mennesker med handicap i boligen,

Læs mere

Medlemsblad nr. 11 2008. Nordsjællands lokalafdeling

Medlemsblad nr. 11 2008. Nordsjællands lokalafdeling ADHD Medlemsblad nr. 11 2008 Nordsjællands lokalafdeling Indhold side 5 side 7 side 9-13 Gode råd før du går til socialforvaltningen 5 Kursusoversigt 7 Søskendekursus 9-13 Forælderkursus 15-19 ADHD 21

Læs mere

Handicapkonventionen nye krav nye muligheder nye udfordringer

Handicapkonventionen nye krav nye muligheder nye udfordringer Handicapkonventionen nye krav nye muligheder nye udfordringer Socialt Lederforum 29. marts 2012 Delforedrag - Salon 22 Birgitte Kofod Olsen Menneskerettighedsrådgiver, PhD Før man har rettigheder, kan

Læs mere

Strømninger på handicapområdet

Strømninger på handicapområdet Strømninger på handicapområdet Kick-off møde den18. maj 2015 v./ kontorchef Randi Lykou, Kontor for kommunikationshandicap, sjældne handicap og specialundervisning, Disposition Den overordnede ramme den

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Torsdag 31. oktober Fredag 1. november Workshop 1: Unge med ADHD og kriminalitet

Torsdag 31. oktober Fredag 1. november Workshop 1: Unge med ADHD og kriminalitet ADHD modul 4 Teenager Torsdag 31. oktober 17.00 18.00 Ankomst og indkvartering 18.00 18.45 let måltid herunder velkomst og præsentation af aftenens program 19.00 20.30 Foredrag om livet med ADHD og de

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Danskerne undervurderer massivt deres folkepensionsalder

Danskerne undervurderer massivt deres folkepensionsalder Danskerne undervurderer massivt deres folkepensionsalder Med regeringens 2025-plan lægges der op til at forhøje danskernes efterløns- og folkepensionsalder med et halvt år fra 2025. Men kender danskerne

Læs mere

Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper

Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper Forbundet af Offentligt Ansatte November 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE RESUMÉ...1 BAGGRUND OG FORMÅL...2 FORMÅL...2

Læs mere

Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier

Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier Oplæg ved KL og COK konferencen: Børn og unge med handicap 2015 Comwell, Kolding, den 09.09 2015 Steen Bengtsson Oversigt UNDERSØGELSEN, BØRNENE HANDICAP

Læs mere

Projekt Jobkompetence Trods Handicap. Et analyseprojekt om handicap og beskæftigelse i Århus Kommune. Resultater kort fortalt

Projekt Jobkompetence Trods Handicap. Et analyseprojekt om handicap og beskæftigelse i Århus Kommune. Resultater kort fortalt Projekt Jobkompetence Trods Handicap Et analyseprojekt om handicap og beskæftigelse i Århus Kommune Resultater kort fortalt Hvorfor er emnet vigtigt? Århus Kommune vil gerne være en mangfoldig arbejdsplads.

Læs mere

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder FOA Kampagne og Analyse December 2012 Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder DR Nyheders analyseafdeling har i perioden 29. oktober 2012 til 4. november 2012 gennemført

Læs mere

Stor opbakning til campus

Stor opbakning til campus Stor opbakning til campus Opbakningen til campus-dannelse, hvor ungdomsuddannelser flytter helt eller delvist ind i fælles faciliteter, er stor, men dog faldet noget siden en tilsvarende undersøgelse fra

Læs mere

Forventninger til 2013

Forventninger til 2013 Region Syddanmarks Borgerpanel Forventninger til 2013 Region Syddanmarks Borgerpanel er et repræsentativt panel af mere end 1000 borgere over 15 år i Region Syddanmark. Region Syddanmark gennemfører undersøgelsen

Læs mere

Handicappolitik for Fanø Kommune

Handicappolitik for Fanø Kommune Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Vedtaget i Fanø Byråd den 15.12.2014 Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Begrebsafklaring... 4 Formål / målgruppe... 4

Læs mere

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo i Region Sjælland

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo i Region Sjælland Livskriser og psykisk mistrivsel kan ramme alle også dine medarbejdere Den 26. april 2017 Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo

Læs mere

Dimittendundersøgelse Socialrådgiveruddannelsen

Dimittendundersøgelse Socialrådgiveruddannelsen Dimittendundersøgelse 2013 Socialrådgiveruddannelsen Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Dimittendernes jobsituation 3 3.0 Overordnet tilfredshed med uddannelse 4 4.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 4 5.0

Læs mere

Voksenhandicapundersøgelsen. Tema 3: Ledsagelse og ud af matriklen

Voksenhandicapundersøgelsen. Tema 3: Ledsagelse og ud af matriklen Voksenhandicapundersøgelsen Tema 3: Ledsagelse og ud af matriklen 1 Voksenhandicapundersøgelsen 3:4 I juni måned 2011 gennemførte Socialpædagogerne en stor undersøgelse på voksenhandicapområdet blandt

Læs mere

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål December 2005 Analysesektionen. Indholdsfortegnelse Baggrund og konklusioner s. 3 Spørgsmål om kompetenceudvikling og arbejdstilrettelæggelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012

Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012 Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012 Baggrund for undersøgelsen Undersøgelsen kortlægger, hvor stor udbredelsen af mobning er i forhold til medlemmernes egne oplevelser og erfaringer

Læs mere

Trivselstimer 2015/2016:

Trivselstimer 2015/2016: 0. klassetrin Den gode klassekultur Aftale fælles sociale regler og normer i klassen. Inddrage børnene i fælles dialog, hvorigennem aftales konkrete regler og normer, som efterfølgende hænges op i klassen.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - svar fra 1.011 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - svar fra 1.011 danskere Holdninger til socialt udsatte - svar fra 1.11 danskere Epinion og Rådet for Socialt Udsatte, oktober 13 1 Introduktion Hvordan ser den danske befolkning på socialt udsatte er der socialt udsatte, hvem

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009. Skole og SFO

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009. Skole og SFO Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009 Indhold 1 2 3 Introduktion 3 Læsevejledning 4 Skolen 6 4 SFO Bilag Rangering af samtlige spørgsmål 5 40 25 2 1. Introduktion Lyngby-Taarbæk Kommune har i løbet

Læs mere

Jord til Bord BAR. Kontaktoplysninger: Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg Sekretariat Torsøvej 7 8240 Risskov Tel.: 87 403 400

Jord til Bord BAR. Kontaktoplysninger: Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg Sekretariat Torsøvej 7 8240 Risskov Tel.: 87 403 400 Kontaktoplysninger: BAR Jord til Bord Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg Sekretariat Torsøvej 7 8240 Risskov Tel.: 87 403 400 Arbejdstagersekretariat Kampmannsgade 4 1790 København V Tel.: 88 920 991 Under

Læs mere

Spørgeskema undersøgelse om holdningen til æstetisk kompetence på det offentlige og private arbejdsmarked. udført for. Magasinet Arbejdsmiljø

Spørgeskema undersøgelse om holdningen til æstetisk kompetence på det offentlige og private arbejdsmarked. udført for. Magasinet Arbejdsmiljø Spørgeskema undersøgelse om holdningen til æstetisk kompetence på det offentlige og private arbejdsmarked udført for Magasinet Arbejdsmiljø 17. februar 2009 Udarbejdet af Lars Wiinblad Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Kommunikation og borgerdialog i Rudersdal Kommune. Undersøgelse udført for Borgerdialogudvalget, april 2015

Kommunikation og borgerdialog i Rudersdal Kommune. Undersøgelse udført for Borgerdialogudvalget, april 2015 Kommunikation og borgerdialog i Rudersdal Kommune Undersøgelse udført for Borgerdialogudvalget, april 2015 Undersøgelsens karakteristika Formålet med undersøgelsen er overordnet at afdække generelle holdninger

Læs mere

Hvad ved vi - inden projektet går i gang

Hvad ved vi - inden projektet går i gang Hvad ved vi - inden projektet går i gang Dokumentation og viden før projektstart Titel: Knæk koden og del den Ansvarlig skole: Faaborg Gymnasium Metoder Hvilket kendskab har skolen på forhånd til de metoder,

Læs mere

Ledernes forventninger til konjunkturerne i 1. halvår 2014

Ledernes forventninger til konjunkturerne i 1. halvår 2014 Ledernes forventninger til konjunkturerne i 1. halvår 2014 Lederne December 2013 Indledning Lederne undersøger hvert halve år privatansatte lederes forventninger til beskæftigelse, eksport og de økonomiske

Læs mere

Generation Y Om ledelse, beskæftigelse, & uddannelse

Generation Y Om ledelse, beskæftigelse, & uddannelse Generation Y Om ledelse, beskæftigelse, & uddannelse Generation Y: De unge, krævende talenter? Dén generation der lige nu er på vej ind på arbejdsmarkedet er unge talenter, der kræver, at virksomhederne

Læs mere

Notat om kønsforskelle

Notat om kønsforskelle Notat om kønsforskelle Hvad tilbyder kommuner og arbejdsgiver mænd og kvinder, der har været udsat for en arbejdsulykke? Socialforskningsinstituttet har på foranledning af Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet

Læs mere

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. 3. Kvartal 2012

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. 3. Kvartal 2012 JOBCENTER MIDDELFART o Evalueringsrapport Job- og Kompetencehuset 3. Kvartal 2012 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund og Formål... 2 Datagrundlag... 2 Retur til Job... 2 Køn... 3 Alder... 3

Læs mere

Handicappolitik Fanø Kommune

Handicappolitik Fanø Kommune Handicappolitik 2019-2023 Fanø Kommune Introduktion Fanø Kommunes Handicappolitik 2019-2023 er en visionær politik. Med politikken sikrer vi et fælles fundament, og et fælles udgangspunkt når vi drøfter

Læs mere

Beskæftigelsespolitik

Beskæftigelsespolitik Beskæftigelsespolitik 2019-2022 Forord I Greve Kommune er det en forudsætning for vores fælles velfærd, at vi har et velfungerende og rummeligt arbejdsmarked, hvor alle bidrager med de ressourcer, de har.

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Hovedkonklusion. Om undersøgelsen. Brugen af praktik og løntilskud. Forbundet af It-professionelle /APL/MIT

Hovedkonklusion. Om undersøgelsen. Brugen af praktik og løntilskud. Forbundet af It-professionelle /APL/MIT Forbundet af It-professionelle 20130816/APL/MIT Notat: Aktiveringsundersøgelsen 2013 Hovedkonklusion Undersøgelsen viser at der er sket et kraftigt fald i brugen af løntilskud. Dette gør sig særligt gældende

Læs mere

Kommunal handicappolitik. Rådskoordinator Claus Wendelboe Det Centrale Handicapråd

Kommunal handicappolitik. Rådskoordinator Claus Wendelboe Det Centrale Handicapråd Kommunal handicappolitik Rådskoordinator Claus Wendelboe Det Centrale Handicapråd Det Centrale Handicapråd Vores opgaver er: Rådgive regeringen, Folketinget, myndigheder og andre aktører om, hvordan de

Læs mere

Djøfs studielivsundersøgelse (foråret 2016)

Djøfs studielivsundersøgelse (foråret 2016) Djøfs studielivsundersøgelse (foråret 2016) Tabelrapport Indhold Forord... 2 Del 1 April 2016... 3 Del 2 Maj 2016... 9 Del 1 og del 2... 12 Undersøgelsens deltagere... 13 1 Forord Denne tabelrapport viser

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen Arbejdsmarkedsudvalget L 149 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsmarkedsstyrelsen 3. kontor Notat Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse

Læs mere

Udvalgte dele af resultaterne af undersøgelsen fremlægges her generelt i form af ukommenterede tabeller.

Udvalgte dele af resultaterne af undersøgelsen fremlægges her generelt i form af ukommenterede tabeller. Undersøgelse om kompetenceudvikling IDAs Kompetence- og Uddannelsesudvalg har gennemført en spørgeundersøgelse om kompetenceudvikling blandt foreningens medlemmer. Undersøgelsen er gennemført via IDAs

Læs mere

Iværksætterlyst i Danmark

Iværksætterlyst i Danmark Iværksætterlyst i Danmark Danskeres lyst til at stifte egen virksomhed er faldet ASE har spurgt ca. 2500 lønmodtagere om deres forhold til at stifte egen virksomhed. Undersøgelsen viser generelt ringe

Læs mere

Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle. Strategi 2018

Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle. Strategi 2018 Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle Strategi 2018 1 Muskelsvindfondens mission og formål Det er Muskelsvindfondens formål at forbedre livsvilkårene for mennesker med muskelsvind og andre neuromuskulære

Læs mere

Bilag 1. Interviewguide 1: Gruppeinterview Jonsstruplejren

Bilag 1. Interviewguide 1: Gruppeinterview Jonsstruplejren Bilag 1 Interviewguide 1: Gruppeinterview Jonsstruplejren Før interviewet: Kort præsentation af mig selv. Kort forklaring af afhandlingens emne. Hvorfor interviewet blev optaget og filmet. Hvad der bliver

Læs mere

Side 1 af 7. Indkomsttryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET

Side 1 af 7. Indkomsttryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET Side 1 af 7 Indkomsttryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET JANUAR 2019 Side 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Om undersøgelsen af tryghed på arbejdsmarkedet... 3 2. Indkomsttryghed... 4 2.1. er mere utrygge end

Læs mere

Syddanmarks unge. på kanten af fremtiden. Et kig på Syddanmarks unge nøglen til fremtidens vækst

Syddanmarks unge. på kanten af fremtiden. Et kig på Syddanmarks unge nøglen til fremtidens vækst Syddanmarks unge på kanten af fremtiden Et kig på Syddanmarks unge nøglen til fremtidens vækst NO.03 baggrund og analyse Uddannelse trækker i de unge job og kæreste i de lidt ældre Pigerne er de første

Læs mere

HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE - INDSATSER OG KOMMUNALE FOKUSPUNKTER METTE DEDING, FORSKNINGSCHEF

HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE - INDSATSER OG KOMMUNALE FOKUSPUNKTER METTE DEDING, FORSKNINGSCHEF HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE - INDSATSER OG KOMMUNALE FOKUSPUNKTER METTE DEDING, FORSKNINGSCHEF UDDANNELSE ER VIGTIGT For alle børn også børn med handicap Den brændende platform det går ikke så godt 2 BØRN

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om arbejdstid

Det siger FOAs medlemmer om arbejdstid FOA Kampagne og Analyse 7. september 2011 Det siger FOAs medlemmer om arbejdstid FOA har i perioden 2. september til 5. september 2011 gennemført en undersøgelse om FOA-medlemmernes holdninger til arbejdstid.

Læs mere

Handicaprådenes stemme udfordringer og fokus 2019

Handicaprådenes stemme udfordringer og fokus 2019 Handicaprådenes stemme udfordringer og fokus 2019 Det Centrale Handicapråd har i perioden december 2018 januar 2019 foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt formændene for de kommunale handicapråd.

Læs mere

Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer

Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af Corona 214 Resultater Der blev udsendt 6 spørgeskemaer. 4 medlemmer har besvaret spørgeskemaundersøgelsen. Dette giver en svarprocent på 83,1 procent.

Læs mere

Hvilken klasse går ud i?

Hvilken klasse går ud i? Hvilken klasse går ud i? 2 Alle svarpersoner (=335) 167 15 113 5 49 6 7. klasse 8. klasse 9. klasse 1. klasse 1/2 Angiv dit køn 25 Alle svarpersoner (=336) 211 2 15 125 5 Dreng Pige 2/2 28 29 235 Hvilke

Læs mere

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? Der skal to til et møde Mennesker med handicap er sjældent medlemmer af foreningerne. Det er der mange årsager

Læs mere

STRATEGIPLAN Specialfunktionen Job og Handicap

STRATEGIPLAN Specialfunktionen Job og Handicap STRATEGIPLAN 2016 Specialfunktionen Job og Handicap Indhold Indledning... 2 Fokusområde 1: Samarbejde... 3 Fokusområde 2: Viden... 4 Fokusområde 3: Kurser... 5 Fokusområde 4: Virksomhedsindsats... 6 1

Læs mere

Handicappede og arbejdsmarkedet

Handicappede og arbejdsmarkedet Den 8. Nordiske Kongres for Synspædagoger: Handicappede og arbejdsmarkedet ved Finn Amby Email: finn.amby@gmail.com Mobil: (+45) 41 30 15 45 Oslo, 6. maj 2015 Kort præsentation Født 1959. Født svagsynet

Læs mere

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Teresa Holmberg tho@si-folkesundhed.dk Hvorfor er vi her i dag? Præsentere jer for et udpluk af resultaterne fra en ny undersøgelse

Læs mere

Lær at tackle kronisk sygdom

Lær at tackle kronisk sygdom Lær at tackle kronisk sygdom Deltaget på tre eller færre moduler Kære kursist Du har deltaget på tre eller færre moduler i kurset Lær at tackle kronisk sygdom. Vi vil bede dig om at udfylde dette skema,

Læs mere

Socialpædagogers efterog videreuddannelse

Socialpædagogers efterog videreuddannelse Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers efterog videreuddannelse Marts 2019 Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel RAPPORT Socialpædagogers efterog videreuddannelse Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel

Læs mere

TILFREDSHED STUDERENDE 2013

TILFREDSHED STUDERENDE 2013 HUM beelser: 77 TILFREDSHED STUDERENDE 2013 Svarprocent: 30% SVARPROCENT 01 På denne side fremgår procenten opdelt på uddannelsesniveau og alder. Bachelor 214 28 Kandidat 44 41 0 25 50 75 100 Inviterede

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Helbred og arbejdskraft

Helbred og arbejdskraft Helbred og arbejdskraft Varigheden af funktionsnedsættelser Jan Høgelund Seniorforsker Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Disposition: Varigheden af funktionsnedsættelser Helbred, funktionsevne

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Bülowsvej. Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts Side 1 af 25

Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Bülowsvej. Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts Side 1 af 25 Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Bülowsvej Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts 2017 Side 1 af 25 Folkeskolen Blandt respondenterne svarer 73 procent, at de er tilfredse eller

Læs mere

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft. en undersøgelse af akademikeres præferencer

Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft. en undersøgelse af akademikeres præferencer Sådan tiltrækker den offentlige sektor akademisk arbejdskraft en undersøgelse af akademikeres præferencer Undersøgelsens hovedkonklusioner Moments undersøgelse viser, at den offentlige sektor generelt

Læs mere

Barselsfond for selvstændige Barrierer og muligheder

Barselsfond for selvstændige Barrierer og muligheder Barselsfond for selvstændige Barrierer og muligheder Indledning ASE har i december 2012 spurgt ca. 800 selvstændige erhvervsdrivende om deres holdning til en barselsfond for selvstændige. Undersøgelsen

Læs mere

Pårørende, tabu og arbejdsmarked

Pårørende, tabu og arbejdsmarked Pårørende, tabu og arbejdsmarked 1. Jeg oplever, at andre synes: Det er mere acceptabelt at have en fysisk sygdom end en psykisk sygdom 85,5% 437 Det er mere acceptabelt at have en psykisk sygdom end en

Læs mere

LÆRDANSK SYDVEST KURSISTUNDERSØGELSE 2014 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2014 SYDVEST

LÆRDANSK SYDVEST KURSISTUNDERSØGELSE 2014 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2014 SYDVEST LÆRDANSK RESULTATER OG ANBEFALINGER INDHOLD - Svarprocent - Hvem har svaret? - Resultater for udvalgte nøgleindikatorer: overordnet tilfredshed, ambassadørvilje - Resultater for hovedområder: uddannelse,

Læs mere

Børns holdninger til handicap

Børns holdninger til handicap Børns holdninger til handicap Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: servicestyrelsen@servicestyrelsen.dk www.servicestyrelsen.dk Forfatter:

Læs mere

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Uddannelse Uddannelsesniveauet i Region

Læs mere

Handicappolitik. Et liv som alle andre

Handicappolitik. Et liv som alle andre Handicappolitik Et liv som alle andre Forord Mennesker med handicap skal betragtes som ligeværdige borgere med samme ret som alle andre til at deltage aktivt i alle dele af samfundslivet. Sådan lyder det

Læs mere

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 9. maj 2014 Psykiske lidelser på arbejdspladsen FOA har i perioden 21.-31. marts 2014 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om bl.a. holdningen til kolleger med alvorlige

Læs mere

Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015. Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring

Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015. Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015 Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring Uddannelsesprofil for arbejdsstyrken i Grønland 2013 (seneste tal) Antal Procent af arbejdsstyrke

Læs mere

FORBERED DIT PERSONALEMØDE OM MTU-RESULTATER

FORBERED DIT PERSONALEMØDE OM MTU-RESULTATER 1 FORBERED DIT PERSONALEMØDE OM MTU-RESULTATER Vejledning til lederen Udarbejdet af HR-afdelingen, Sygehus Sønderjylland, november 2011 Inspiration fra bogen Styrkebaseret ledelse Dansk Psykologisk forlag

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 2013 [Institutionsnavn] Spørgeskema Erhvervsakademier Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som

Læs mere