Publicistisk Barometer 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Publicistisk Barometer 2019"

Transkript

1 Publicistisk Barometer 2019

2 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 2 Rapporten er udført af Center for Nyhedsforskning ved Roskilde Universitet med støtte fra Dagspressens Fond og publiceres i samarbejde med Danske Medier. Rapportens indhold og konklusioner er alene forfatternes ansvar. Center for Nyhedsforskning Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab Roskilde Universitet Universitetsvej Roskilde Universitet Ophavsretten til denne publikation tilhører: Forfatterne og Center for Nyhedsforskning. Printed in Denmark udgave, 1. oplag. ISBN: (EAN ) (Digital udgave) ISBN: (EAN ) (Trykt udgave)

3 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 3 Publicistisk Barometer 2019 I de senere år har der jævnligt været debat om mediernes demokratiske rolle, om journalistisk kvalitet, om offentlig debat og sociale mediers rolle. Meningerne er mange, men de er ikke altid bakket op af fakta. Publicistisk Barometer 2019 søger for første gang at komme et spadestik dybere i debatten og undersøge, hvad danskerne rent faktisk oplever som publicistisk værdi, og hvor de oplever, at de får den. Publicistisk Barometer 2019 er en aktuel tilstandsrapport over danskernes forhold til deres nyhedsmedier, udført i en tid præget af store mediepolitiske beslutninger og et stadigt voksende medieudbud. Samtidig er undersøgelsen designet, så den kan gentages, da vi forudser, at danskernes oplevelse af publicistisk værdi ikke vil være hverken mindre aktuelt eller mindre væsentligt i fremtiden. Metoden bag rapporten er en spørgeskemaundersøgelse, der bygger på svar fra to surveys: en panel-survey udsendt til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18+, og et survey udsendt til samtlige aktive kommunalpolitikere i Danmark. Kommunalpolitikere er udvalgt ud fra ambitionen om at undersøge en population med den bredest mulige brug af ikke mindst regionale og lokale medier. I forbindelse med svarene fra netop kommunalpolitikerne skal der dog tages et metodisk forbehold, da svarprocenten blandt disse desværre var lav. Dette til trods så afviger vores sample af kommunalpolitikere ikke systematisk fra grundpopulationen i forhold til hverken parti eller region. Undersøgelsen stiller spørgsmål om både journalistisk redigerede medier, der producerer nyheder og er platforme for journalistisk redigeret debat, og om sociale medier, der distribuerer nyheder og er platforme for det, man kan betegne som algoritmisk redigeret debat. Når det er sagt, lægger rapporten særlig vægt på oplevelsen af de journalistisk redigerede nyhedsmedier. Vi håber, at undersøgelsen kan bidrage til den fremtidige debat. Mark Blach-Ørsten, Eva Mayerhöffer og Ida Willig Center for Nyhedsforskning, april 2019.

4 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 4 Resultater Publicistisk Barometer 2019 indeholder en række spørgsmål til borgere og kommunalpolitikere, og de mange svar kan findes på de følgende sider i rapporten. Dette er, hvad vi betragter som de vigtigste resultater. Journalistisk redigerede medier i forhold til sociale medier: Borgerne mener, at journalistisk redigerede medier er mere vigtige end sociale medier for et oplyst samfund. 76 % af de adspurgte borgere mener, at journalistisk redigerede medier er vigtige eller meget vigtige for et oplyst samfund i Danmark (figur 5), mens 40 % mener, at sociale medier er vigtige eller meget vigtige for et oplyst samfund (figur 7). Det er især aldersgrupperne fra 35 til 70+ år, der mener, at journalistisk redigerede medier er vigtige for et oplyst dansk samfund (figur 6), mens det i lidt højere grad er aldersgruppen fra 18 til 34 år, der mener, at sociale medier er vigtige eller meget vigtige for et oplyst dansk samfund (figur 8). Blandt de adspurgte kommunalpolitikere svarer 93 %, at journalistisk redigerede medier er enten vigtige eller meget vigtige for et oplyst dansk samfund (figur 9), og 51 % svarer, at sociale medier er vigtige (42 %) eller meget vigtige (9 %) for et oplyst samfund i Danmark. Et flertal af borgerne og kommunalpolitikerne mener, at journalistisk redigerede medier i højere grad end sociale medier bidrager med nyheder og indhold af høj kvalitet til et oplyst dansk samfund. 55 % af de adspurgte borgere mener, at journalistisk redigerede medier i høj grad eller meget høj grad bidrager til et oplyst dansk samfund med nyheder og indhold af høj kvalitet (figur 10), mens 59 % mener, at sociale medier i mindre grad eller nogen grad distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet, der understøtter et oplyst dansk samfund (figur 11). Blandt de adspurgte kommunalpolitikere svarer 64 %, at de oplever, at journalistisk redigerede medier i høj grad eller i meget høj grad bidrager til et oplyst dansk samfund med nyheder og indhold af høj kvalitet (figur 12). I forhold til sociale medier svarer 83 % af kommunalpolitikerne, at de i mindre grad eller nogen grad distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet, der understøtter et oplyst dansk samfund (figur 12).

5 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 5 Borgere og kommunalpolitikere sætter pris på forskellige kvaliteter ved henholdsvis journalistisk redigerede medier og sociale medier. Borgerne vægter den hurtige formidling af information til offentligheden og tilstræbt objektivitet blandt de vigtigste kvaliteter ved journalistisk redigerede medier (tabel 1), mens det at levere underholdning og at formidle informationer hurtigt til offentligheden er de vigtigste kvaliteter ved sociale medier (tabel 3). Blandt de adspurgte kommunalpolitikere vægtes især de journalistisk redigerede mediers evne til at oplyse og klæde borgerne på til demokratisk deltagelse samt en dækning, der er tilstræbt objektiv (tabel 2). Når det gælder sociale medier, vægtes især muligheden for at give borgerne taletid samt at få informationer hurtigt ud til offentligheden (tabel 4). Borgerne mener, at de sociale medier i højere grad end journalistisk redigerede medier bidrager til at sprede misinformation. Et flertal af borgerne mener, at de sociale medier bidrager mest til at sprede misinformation. 68 % af de adspurgte borgere mener, at sociale medier spreder mest misinformation i samfundet (figur 17), mens 13 % mener, at dette ansvar tilfalder de journalistisk redigerede medier. De 18 til 34-årige, der i andre spørgsmål har været mest positive over for sociale medier, ligger i dette spørgsmål stort set på linje med de andre aldersgrupper (figur 18). Det vil sige, at alle aldersgrupper peger på, at de sociale medier bidrager mest til at sprede misinformation. Journalistisk redigerede medier: Borgere over hele landet oplever en demokratisk merværdi ved bruag af journalistisk redigerede medier.uanset om de bor i en storby eller uden for en storby, oplever de borgere, der inden for den seneste uge har brugt mindst et nyhedsmedie, en demokratisk merværdi ved brug af både nationale og regionale/lokale medier. De oplever altså, at nationale, regionale og lokale medier giver dem en mulighed for at følge med og være en del af samfundet, at de får tilbudt politisk debat, som de synes er vigtig, samt at de får dækket de politiske emner, som de synes er vigtige (figur 14). Borgerne mener, at journalistisk redigerede medier er vigtige for at kunne følge med i samfundsdebatten. Et stort flertal af de adspurgte borgere mener ikke, at de ville kunne følge i samfundsdebatten uden journalistisk redigerede medier. Det er især blandt aldersgruppen 35 til 70+ år, at der er opbakning til udsagnet om, at journalistisk redigerede medier er vigtige for at kunne følge med, mens det i mindre grad gør sig gældende for aldersgruppen 18 til 34 år (figur 15).

6 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 6 Borgere og kommunalpolitikere oplever, at journalistisk redigerede medier bidrager til et sundt demokrati med en stærk sammenhængskraft og leverer mest sand og faktuel oplysning og viden. Et klart flertal blandt både borgere og kommunalpolitikere mener, at journalistisk redigerede medier bidrager til demokrati og sammenhængskraft (figur 16). 72 % af de adspurgte borgere mener, at journalistisk redigerede medier leverer mest sand og faktuel oplysning og viden til samfundet (figur 17). Ser vi udelukkende på de 18 til 34-årige mener 64 %, at journalistisk redigerede medier leverer mest sand og faktuel oplysning og viden til samfundet (figur 18). Af hensyn til formidling er alle svarprocenter blevet afrundet til nærmeste hele procenttal i dette afsnit, men i resten af rapporten vil resultaterne fremgå med decimaler. De yngre mediebrugere mener, at journalistisk redigerede medier har det største ansvar for politikerlede. Blandt de 18 til 34-årige mener 52 %, at de journalistisk redigerede medier har det største ansvar for politikerlede (figur 18). Blandt samtlige mediebrugere er forskellen i forhold til ansvaret for politikerlede mellem sociale medier og journalistisk redigerede medier mere jævnt fordelt. Således mener 38 %, at journalistisk redigerede medier har det største ansvar for politikerlede (figur 17). 32 % mener, at det de sociale medier bærer mest ansvar (figur 17).

7 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 7 Publicisme og demokratisk merværdi Denne rapport præsenterer Publicistisk Barometer 2019, der er den første tilstandsrapport over danskernes oplevelse af publicisme. Når det er sagt, bygger rapporten på flere års forskning i medier og demokrati i ind- og udland, især på en række udgivelser i regi af Center for Nyhedsforskning, og er dermed et bidrag til den løbende udvikling af forskningsværktøjer, der kan gøre os klogere på mediernes demokratiske rolle. For hvordan skal vi egentlig forstå publicisme eller beslægtede begreber og vendinger som public service eller demokratisk merværdi? Publicisme er svært at definere, men det er det samme som det altid har været, som journalist Lasse Jensen skrev for nyligt til et debatoplæg i Publicistklubben. Én mulighed er at tage udgangspunkt i nominelle definitioner. Det vil sige definitioner af, hvad publicisme ideelt set er eller bør være. En sådan definition kunne komme fra forskningsverdenen, såsom denne definition af Anker Brink Lund og Lisbeth Marek Vestergaard fra arbejdsrapporten Det Publicistiske Serviceeftersyn (Center for Nyhedsforskning, 2008). Publicistiske aktiviteter tjener til at konstituere publikum som subjekt for deliberativ og herredømmefri meningsdannelse om offentlige anliggender. Med dette udgangspunkt fungerer nyhedsmedierne på almindelige markedsvilkår som bindeled mellem samfund og stat med retten til på publikums vegne at skabe mening og kontrollere magthaverne. Det kunne også være en definition fra den journalistiske verden, som denne definition af Christina Blaagaard, adm. direktør på Ingeniøren, der beskriver publicisme som at bedrive uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag (interview i Danske Mediers ugebrev i januar 2018, citeret fra Jensen, 2019). Der er selvfølgelig mange andre nominelle definitioner. I bogen Hvor kommer nyhederne fra? (Lund, Willig & Blach-Ørsten, 2009: 170) defineres publicisme i relation til nyhedsmediernes demokratiske merværdi. Nyhedsmediernes demokratiske merværdi er således knyttet til folkestyre og politiske normer som ytringsfrihed og presseansvar og legitimerer journalisternes særlige privilegier som den fjerde statsmagt. I denne forståelse af publicisme skaber nyhedsmedierne demokratisk merværdi ved at oplyse borgerne om væsentlige samfundsforhold og ved at være forum for offentlig redigeret debat, der skaber grundlag for beslutninger i det politiske system lokalt, regionalt, nationalt og globalt. Mediernes publicistiske rolle kan altså beskrives som borgernes vagthund, der holder kritisk øje med magthavere af enhver art og klæder borgere på til demokratisk deltagelse. Til demokratisk merværdi kan også knyttes forestillinger om social sammenhængskraft, bekæmpelse af myter og fordomme, fremme af aktiv borgerdeltagelse osv. Hvordan det kan gøres, vil være forskelligt fra medie til medie.

8 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 8 Publicisme og demokratisk merværdi En anden mulighed for at nærme sig en definition af begrebet publicisme er at tage udgangspunkt i operationelle definitioner, altså hvordan publicisme rent faktisk bliver målt. Det har vi også gjort i denne rapport, i høj grad med inspiration fra rapporten Journalistiske Kvaliteter, der undersøgte hhv. borgeres, politikeres og journalisters oplevelse af journalistisk kvalitet (Willig m.fl., 2015). Efter rapportens analyser og resultater følger en konklusion, der forsøger at perspektivere undersøgelsens resultater, samt en redegørelse for undersøgelsens metode og henvisninger til litteratur. Næste afsnit ser på borgere og politikeres vurdering af journalistisk redigerede medier og sociale mediers vigtighed for et oplyst dansk samfund. Tredje afsnit ser på borgernes og politikernes vurdering af kvaliteten af henholdsvis journalistisk redigerede medier og sociale meder. Afsnit fire gør rede for borgernes og politikernes vurdering af de vigtigste opgaver for henholdsvis journalistisk redigerede medier og sociale medier. Afsnit fem redegør for borgernes vurdering af, hvorvidt medierne dækker de politiske emner og debatter, de finder vigtige, om medierne motiverer til politisk deltagelse, om medierne giver en oplevelse af at kunne følge med i samfundet, og om de udfordrer med nye politiske perspektiver og spørgsmål. Afsnit 6 handler om borgernes og politikernes vurdering af mediernes betydning for at kunne følge med i samfundsdebatten, bidrage til et sundt demokrati og en stærk sammenhængskraft samt andre vurderinger af aktuelle temaer som eksempelvis polarisering og misinformation. Analyserne i afsnit 5 og 6 har vi valgt at kalde vurderinger af demokratisk merværdi.

9 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 9 1. Borgernes og politikernes brug af journalistisk redigerede medier og sociale medier De første spørgsmål fokuserer på respondenternes medieforbrug i forhold til både brug af journalistisk redigerede medier og brug af sociale medier. For begge spørgsmål tegner der sig et forbrugsmønster, der kendes fra lignende undersøgelser (se fx Schrøder m.fl., 2018). Brugen af journalistisk redigerede medier (figur 1) er højest for nationalt tv og nationale skriftlige nyhedsmedier både tryk og online. Dernæst følger radio, regionalt tv og lokale skriftlige nyhedsmedier både offline og online. De adspurgte kommunalpolitikerne bruger i højere grad end befolkningen de forskellige journalistisk redigerede medier. Figur 1 Hvilke journalistisk redigerede medier har du brugt til at orientere dig om samfund og politik inden for den seneste uge? 0% 20% 40% 60% 80% 100% Nationale skriftlige nyhedsmedier trykt og online 50,1% 81,1% Regionale skriftlige nyhedsmedier trykt og online Lokale skriftlige nyhedsmedier trykt og online 21,6% 27,5% 66,5% 75,0% Nationalt tv, offline og online (DR eller TV2) 68,1% 89,9% Regionalt tv, både offline og online 34,0% 65,9% Radio 41,1% 75,3% Fagblade/ specialmedier Magasiner/ ugeblade 12,9% 9,7% 8,5% 50,9% Ingen 0,3% 9,3% Befolkningen Kommunalpolitikere Figur 1. Borgernes og politikernes brug af journalistisk redigerede medier

10 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 10 Ser vi på forbruget af journalistisk redigerede medier i forhold til forskellige aldersgrupper (figur 2), så adskiller de 18 til 34-åriges mediebrug sig i nogen grad fra resten af befolkningen. Dette gælder for eksempel i forhold til brugen af nationalt tv, sociale medier samt for brugen af regionale og lokale medier. Figur 2 Hvilke journalistisk redigerede/sociale medier har du brugt til at orientere dig om samfund og politik inden for den seneste uge? (efter aldersgrupper) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Nationale skriftlige nyhedsmedier trykt og online Regionale skriftlige nyhedsmedier trykt og online 17,4% 18,2% 24,5% 31,6% 43,9% 53,2% 52,9% 50,1% Lokale skriftlige nyhedsmedier trykt og online 16,7% 24,2% 36,1% 39,9% Nationalt tv, både offline og online (DR eller TV2) 49,4% 68,8% 81,5% 79,1% Regionalt tv, både offline og online 20,5% 30,7% 46,8% 45,2% Radio 32,8% 40,8% 47,8% 46,2% Fagblade/specialmedier Magasiner/ugeblade Ingen 9,8% 15,0% 15,4% 10,4% 9,6% 8,6% 7,6% 15,0% 15,7% 10,3% 3,0% 5,3% Sociale medier (samlet) 61,0% 54,0% 49,0% 79,0% år år år 70+ år Gruppeforskelle signifikante på p<.01 for nationale skriftlige medier, fagblade/specialemedier og magasiner/ugeblade; øvrige: p<.001 N=2031; vægtet data; ved ikke: 3,7% Figur 2. Borgernes medieforbrug fordelt på alder

11 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 11 Ser vi alene på borgernes forbrug af skriftlige nyhedsmedier, er dette forbrug i figur 3 delt op på urbaniseringsgrad, altså hvordan forbruget fordeler sig alt efter størrelsen af den by, som den enkelte borger bor i. Figuren viser, at forbruget af nationale skriftlige nyhedsmedier er størst i hovedstaden, men derefter jævnt fordelt mellem de andre bystørrelser. Samtidig viser figuren, at forbruget af regionale og lokalemedier samlet set er mindre i hovedstaden og i storbyer, men til gengæld mere jævnt fordelt mellem de andre bystørrelser. Figur 3 Brug af skriftlige nyhedsmedier (efter urbaniseringsgrad) 70% 65,1% 60% 50% 40% 30% 20% 12,5% 30,0% 47,5% 27,6% 16,8% 49,1% 44,1% 31,5% 31,6% 25,6% 20,4% 41,8% 27,0% 24,7% 44,2% 20,8% 29,9% 10% 0% Hovedstadsområdet Storby (over indbyggere) men ikke hovedstadsområdet Bymæssig bebyggelse indbyggere Bymæssig bebyggelse indbyggere Bymæssig bebyggelse under indbyggere Udenfor bymæssig bebyggelse landområde Nationale skriftlige nyhedsmedier trykt og online Regionale skriftlige nyhedsmedier trykt og online Lokale skriftlige nyhedsmedier trykt og online Gruppeforskelle signifikante på p<.001 N=2031; vægtet data Selvom figur 3 altså viser en højere brug af nationale skriftlige nyhedsmedier i hovedstaden, er der ikke tale om en land-by-splittelse i brugen af skriftlige nyhedsmedier. Ligesom nationale medier læses på landet, læses regionale og lokale medier i byerne. Figur 3. Borgernes brug af skriftlige nyhedsmedier

12 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 12 Brugen af hhv. lokale og regionale medier varierer dog regionerne imellem. Andelen af brugere af regionale skriftlige nyhedsmedier er højest i Region Syddanmark (38 %) og Nordjylland (28 %), mens lokale skriftlige nyhedsmedier læses hyppigst i Region Sjælland (35 %), i Region Hovedstaden (32 %) og i Midtjylland (27 %) (fremgår ikke af figuren). Ser vi på respondenternes brug af sociale medier (figur 4), så tegner der sig ligeledes et medieforbrug, der er kendt fra lignende undersøgelser (se Schrøder m.fl., 2018). Facebook er både borgernes og politikernes klart foretrukne sociale medie. Andre sociale medier bruges kun af et mindretal af politikere og borgere. Politikere foretrækker her LinkedIn og Twitter, mens Instagram er det næstmest brugte sociale medie blandt borgerne. Næsten 38 % af borgerne og ca. 11 % af politikere bruger slet ingen sociale meder til at orientere sig om samfund og politik. Figur 4 Hvilke sociale medier har du brugt til at orientere dig om samfund og politik inden for den seneste uge? 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Facebook 50,2% 86,9% Twitter 8,0% 24,4% LinkedIn 11,3% 32,0% Instagram 15,3% 21,0% Snapchat Andre 6,7% 5,2% 5,1% 5,5% Ingen 11,3% 37,8% Befolkningen Kommunalpolitikere Befolkningen: N=2031; vægtet data, ved ikke: 2,9%; Kommunalpolitikere: N=328 Figur 4. Borgernes og politikernes brug af journalistisk redigerede medier

13 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : Borgernes og politikernes vurdering af journalistisk redigerede medier og sociale mediers vigtighed for et oplyst dansk samfund Den samfundsmæssige betydning af både journalistisk redigerede medier og sociale medier har ofte været debatteret i de senere år. Vi har derfor bedt respondenterne om at vurdere værdien af begge medietyper i forhold til et oplyst samfund. Ser vi først på værdien af journalistisk redigerede medier (figur 5), så svarer knap 76 % af de adspurgte borgere, at journalistisk redigerede medier er vigtige eller meget vigtige for et oplyst samfund i Danmark, mens mindre end 4 % af de adspurgte mener, at journalistisk redigerede medier ikke eller slet ikke er vigtige for et oplyst dansk samfund. Figur 5 I dine øjne, hvor vigtige er journalistisk redigerede medier for et oplyst samfund i Danmark? 60% 50% 44,0% 40% 30% 31,7% 20% 10% 0% 13,2% 7,7% 1,1% 2,3% Slet ikke vigtigt Ikke vigtigt Hverken/eller Vigtigt Meget vigtigt Ved ikke N=2031, vægtet data Figur 5. Vigtigheden af journalistisk redigerede medier, ifølge borgerne

14 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 14 I figur 6 ses samme spørgsmål belyst i forhold til to forskellige aldersgrupper: De 18 til 34-årige, som kan betegnes som yngre mediebrugere, og de mere modne mediebrugere fra 35 år og opefter. Figur 6 viser, at det især er i aldersgruppen 35+ år, at journalistisk redigerede medier betragtes som meget vigtige for et oplyst dansk samfund. Figur 6 I dine øjne, hvor vigtige er journalistisk redigerede medier for et oplyst samfund i Danmark? (aldersgrupper) 60% 50% 48,7% 40% 30% 31,7% 31,6% 31,1% 20% 10% 0% 19,8% 10,8% 11,2% 6,4% 4,8% 1,1% 1,5% 1,4% Slet ikke vigtigt Ikke vigtigt Hverken/eller Vigtigt Meget vigtigt Ved ikke 35+ år år Forskel mellem aldersgrupperne signifikant på p<.001 N=2031 (18-34: n= 549); vægtet data Figur 6. Vigtigheden af journalistisk redigerede medier ifølge borgerne (aldersgrupper)

15 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 15 Ser vi på spørgsmålet i forhold til de sociale medier (figur 7), så svarer mindre end halvdelen (39,5 %), at sociale medier enten er vigtige eller meget vigtige for et oplyst samfund i Danmark, mens 29,5 % svarer hverken/eller til spørgsmålet. Hver fjerde respondent mener, at sociale medier ikke eller slet ikke er vigtige for et oplyst samfund i Danmark. Figur 7 I dine øjne, hvor vigtige er sociale medier for et oplyst samfund i Danmark? 60% 50% 40% 30% 29,5% 30,2% 20% 15,7% 10% 9,3% 9,3% 6,1% 0% Slet ikke vigtigt Ikke vigtigt Hverken/eller Vigtigt Meget vigtigt Ved ikke N=2031, vægtet data Figur 7. Vigtigheden af sociale medier, ifølge borgerne

16 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 16 Ser vi på samme spørgsmål i forhold til aldersgrupperne 18 til 34 og 35+, viser figur 8, at der er lidt flere i den yngre aldersgruppe, der mener, at sociale medier er vigtige for et oplyst dansk samfund. Det er dog stadig kun hver anden respondent blandt den yngre aldersgruppe (46,2 %), der mener, at sociale medier spiller en vigtig eller en meget vigtig rolle for et oplyst samfund i Danmark. Figur 8 I dine øjne, hvor vigtige er sociale medier for et oplyst samfund i Danmark? 60% 50% 40% 36,5% 30% 30,1% 27,8% 27,8% 20% 16,7% 10% 10,9% 5,2% 12,9% 9,2% 9,7% 5,4% 8,0% 0% Slet ikke vigtigt Ikke vigtigt Hverken/eller Vigtigt Meget vigtigt Ved ikke 35+ år år Forskel mellem aldersgrupperne signifikant på p<.001 N=2031 (18-34: n= 549); vægtet data Figur 8. Vigtigheden af sociale medier, ifølge borgerne (aldersgrupper)

17 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 17 Ser vi på kommunalpolitikernes svar på de samme spørgsmål (figur 9), så mener ca. 93 %, at journalistisk redigerede medier er enten vigtige eller meget vigtige for et oplyst dansk samfund. Samtidig mener 50,3 %, at sociale medier er vigtige eller meget vigtige for et oplyst dansk samfund. Kommunalpolitikere ser dermed ud til at være mere overbeviste om journalistiske mediers vigtighed for et oplyst dansk samfund end borgerne. Afstanden mellem politikere og borgerne er især iøjnefaldende i forhold til vurderingen af, hvorvidt journalistisk redigerede medier er meget vigtige for et oplyst samfund (68,9 % politikere vs. 44,0 % borgere). Selvom politikere vurderer sociale mediers vigtighed for et oplyst samfund højere end befolkningen, er afstanden mellem politikere og befolkningen her dog en del mindre. Figur 9 I dine øjne, hvor vigtige er journalistisk redigerede/sociale medier for et oplyst samfund i Danmark (kommunalpolitikere) 80% 70% 68,9% 60% 50% 40% 30% 28,4% 24,4% 41,8% 20% 10% 0% 16,2% 8,5% 4,3% 4,3% 0,3% 1,2% 0,9% 0,9% Slet ikke vigtigt Ikke vigtigt Hverken/eller Vigtigt Meget vigtigt Ved ikke Journalistisk redigerede medier Sociale medier N=328 Figur 9. Vigtigheden af journalistisk redigerede og sociale medier, ifølge kommunalpolitikere

18 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : Borgernes og kommunalpolitikernes vurdering af kvaliteten af henholdsvis journalistisk redigerede medier og sociale medier Ser vi derimod på de sociale medier (figur 11), svarer 41,1 % af borgerne, at sociale medier i mindre grad eller slet ikke distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet. Kun 16,3 % oplever, at dette sker i høj eller meget høj grad. Figur 10 I hvilken grad oplever du, at journalistisk redigerede medier bidrager med nyheder og indhold af høj kvalitet, der understøtter et oplyst samfund i Danmark? 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 34,4% 28,0% 20,7% 9,5% 6,3% 1,2% Slet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke N=2031, vægtet data Figur 10. Borgernes oplevelse af journalistisk redigerede medier og kvalitet

19 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 19 Ser vi på de adspurgte kommunalpolitikere (figur 12), oplever 91,7 %, at journalistisk redigerede medier i nogen grad eller mere bidrager med nyheder og indhold af høj kvalitet. 64,3 % svarer, at dette er tilfældet i høj grad og i meget høj grad. Derimod mener kun 8,2 % af politikerne, at sociale medier i høj eller meget høj grad distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet, mens 82,6 % mener, at sociale medier i mindre grad eller i nogen grad bidrager til et oplyst dansk samfund. Figur 11 I hvilken grad oplever du, at sociale medier distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet, der understøtter et oplyst samfund i Danmark? 40% 35% 30% 25% 20% 29,0% 30,0% 15% 12,1% 12,7% 12,5% 10% 5% 3,6% 0% Slet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke N=2031, vægtet data Figur 11. Borgernes oplevelse sociale medier og kvalitet

20 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 20 Ser vi på de adspurgte kommunalpolitikere (figur 12), oplever 91,7 %, at journalistisk redigerede medier i nogen grad eller mere bidrager med nyheder og indhold af høj kvalitet. 64,3 % svarer, at dette er tilfældet i høj grad og i meget høj grad. Derimod mener kun 8,2 % af politikerne, at sociale medier i høj eller meget høj grad distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet, mens 82,6 % mener, at sociale medier i mindre grad eller i nogen grad bidrager til et oplyst dansk samfund. Figur 12 I hvilken grad oplever du, at journalistisk redigerede/sociale medier distribuerer nyheder og indhold af høj kvalitet, der understøtter et oplyst samfund i Danmark? (kommunalpolitikere) 60% 50% 40% 42,7% 39,9% 39,6% 30% 27,4% 24,7% 20% 10% 0% 7,3% 6,7% 6,7% 0,3% 1,5% 1,2% 1,8% Slet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad I meget høj grad Ved ikke Journalistisk redigerede medier Sociale medier N=328 Figur 12. Kommunalpolitikeres oplevelses af kvalitet: Journalistisk redigerede og sociale medier

21 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : Borgernes og kommunalpolitikernes vurdering af de vigtigste opgaver for henholdsvis journalistisk redigerede medier og sociale medier I den vestlige verden har vi tradition for at tilskrive journalistisk redigerede medier en række forskellige demokratiske opgaver (Willig m.fl., 2015). I dette spørgeskema har vi spurgt ind til følgende ti opgaver, der traditionelt forbindes med journalistisk redigerede medier: At udøve kontrol med magthavere og myndigheder, at være tilstræbt objektiv, at levere holdninger, at analysere og fortolke komplekse problemstillinger, at efterprøve og fakta-tjekke informationer, at levere underholdning, at give borgere taletid og mulighed for at udtrykke deres holdninger, at formidle information hurtigt til offentligheden, at oplyse og klæde borgerne på til demokratisk deltagelse samt at belyse oversete problemstillinger. Vi har således bedt respondenterne om at rangordne, hvilke opgaver, de mener, er vigtigst, at journalister udfører. De enkelte opgaver rangordnes fra 1 til 10, hvor 1 er vigtigst og 10 er mindst vigtig. Tabel 1 viser både de journalistiske opgaver, der hyppigst er nævnt som vigtigst, samt den samlede gennemsnitlige rangordning mellem 1 og 10 af de journalistiske opgaver. Hyppigst nævnt som #1 (%) Gennemsnitlige position (1.-10.) At formidle informationer hurtigt til offentligheden (22,3 %) 4,36 (2.) At være tilstræbt objektiv (16,1 %) 4,42 (3.) At udøve kontrol med magthavere og myndigheder (14,7 %) 5,05 (7.) At efterprøve og fakta-tjekke informationer (14,0 %) 4,13 (1.) N=1756 (eksklusive respondenter, der svarer ved ikke ) Tabel 1: Journalistisk redigerede mediernes opgaver ifølge befolkningen

22 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 22 Ser vi udelukkende på de journalistiske opgaver, der har fået flest svar som førsteprioritet, så er journalistikkens vigtigste opgaver ifølge de adspurgte borgere 1) at formidle informationer hurtigt til offentligheden, 2) at være tilstræbt objektiv, 3) at udøve kontrol med magthavere og myndigheder samt 4) at efterprøve og fakta-tjekke informationer. Billedet forandrer sig lidt, når man betragter den samlede gennemsnitlige position for hver enkelt opgave. Her viser det sig, at fakta-tjek i gennemsnit bliver højst rangeret, mens kontrol med magthavere og myndigheder kun rangerer på en gennemsnitlig syvendeplads ud af ti. Mediernes kontrolfunktion er dermed en omstridt rolle, der placeres højt af nogle, men også ret lavt af mange andre. Ser vi på de journalistisk redigerede mediers vigtigste opgaver ifølge kommunalpolitikerne (tabel 2), så er der mere enighed indbyrdes blandt politikerne om de journalistisk redigerede mediers rolle. Det er især at oplyse og klæde borgerne på til demokratisk deltagelse, der anses som klart vigtigst her. Hyppigst nævnt som #1 (%) Gennemsnitlige position (1.-10.) At oplyse og klæde borgerne på til demokratisk deltagelse (27,8 %) 3,53 (1.) At være tilstræbt objektiv (17,7 %) 4,36 (3.) At udøve kontrol med magthavere og myndigheder (16,5 %) 4,64 (5.) At formidle informationer hurtigt til offentligheden (14,6 %) 5,16 (6.) N=316 (eksklusive respondenter, der svarer ved ikke ) Tabel 2: Journalistisk redigerede mediernes opgaver ifølge kommunalpolitikere

23 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 23 Forsøgsvis har vi ligeledes bedt om borgernes vurdering af de sociale mediers opgaver (tabel 3) ud fra samme ti muligheder som i foregående spørgsmål. Skønt opgavelisten er udsprunget af de journalistisk redigerede medier, er der samtidig tale om brede samfundsmæssige og kommunikationsmæssige opgaver, der potentielt kunne udføres af andre typer af medier. Starter vi med de opgaver, der har fået flest svar som førsteprioritet, så er de sociale mediers vigtigste opgaver 1) at levere underholdning (26,2 %), 2) at formidle informationer hurtigt til offentligheden (17,6 %) og 3) at give borgerne taletid og mulighed for at udtrykke deres holdninger (16,9 %). Ser vi derimod på den gennemsnitlige position, viser det sig, at der er især underholdningsfunktionen, der deler vandene. Selvom mere end hver fjerde af de adspurgte betragter underholdning som de sociale mediers vigtigste opgave, rangerer denne opgave i gennemsnit kun på en fjerdeplads. Hyppigst nævnt som #1 (%) Gennemsnitlige position (1.-10.) At levere underholdning (26,2 %) 5,51 (4.) At formidle informationer hurtigt til offentligheden (17,6 %) 4,10 (1.) At give borgere taletid og mulighed for at udtrykke deres holdninger (16,9 %) 4,10 (1.) N=1352 (eksklusive respondenter, der svarer ved ikke ) Ser vi på kommunalpolitikernes holdning til sociale mediers rolle (tabel 4), så er svaret igen noget mere entydig. Kommunalpolitikere prioriterer således i høj grad, at sociale mediers rolle er at give borgerne taletid og mulighed for at udtrykke deres holdninger. Mere end hver tredje kommunalpolitiker (35,5 %) ser dette som de sociale mediers vigtigste opgave. Ligesom borgerne er kommunalpolitikere mere splittede omkring de sociale mediers underholdende funktion. At levere underholdning nævnes som vigtigste opgave af ca. hver femte politiker, men rangerer i gennemsnit kun på en sjetteplads ud af ti. Derudover er hurtig formidling af information også en opgave for de sociale medier, der rangerer højt, ifølge kommunalpolitikere. Hyppigst nævnt som #1 (%) Gennemsnitlige position (1.-10.) At give borgere taletid og mulighed for at udtrykke deres holdninger (35,5 %) 3,00 (1.) At levere underholdning (18,4 %) 5,98 (6.) At formidle informationer hurtigt til offentligheden (14,8 %) 3,58 (2.) N=256 (eksklusive respondenter, der svarer ved ikke ) Tabel 3: Sociale mediernes opgaver ifølge befolkningen Tabel 4: Sociale mediernes opgaver ifølge kommunalpolitikere

24 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : Borgernes vurdering af demokratisk merværdi (1) ved brug af forskellige typer af medier I figur 13 ses borgernes vurdering af, hvilke typer af demokratisk merværdi de oplever i forhold til deres medieforbrug. Demokratisk merværdi er her defineret i forhold til, hvorvidt medierne dækker de politiske emner, som borgerne synes er vigtige, samt om medierne tilbyder politisk debat, motiverer til politisk deltagelse, giver en oplevelse af at kunne følge med i samfundet og udfordrer med nye politiske perspektiver og spørgsmål. I figuren er kun medtaget svar fra borgere, der har svaret ja til at have brugt et eller flere af de nævnte medier inden for den seneste uge. Figur 13 Andel af brugere, der er (helt eller delvist) enig i, at... Nationale medier (n=1594) Regionale og lokale medier (n=1084) Fagblade og specialmedier (n=262) Magasiner og ugeblade (n=197) Sociale medier (n=1263) 80% 70% 60% 50% 70,2% 67,3% 69,3% 65,9% 56,1% 57,6% 57,3% 47,5% 43,0% 73,1% 72,1% 69,1% 45,4% 68,2% 63,0% 50,0% 40% 30% 20% 32,2% 22,1% 36,0% 29,9% 19,5% 18,6% 36,1% 35,5% 24,7% 10% 0%... dækker de politiske emner, som jeg synes er vigtige...tilbyder politisk debat om det, jeg synes er vigtigt...motiverer mig til at engagere mig politisk...giver mig oplevelse af at følge med og være en del af samfundet...udfordrer mig og giver mig nye perspektiver på politiske spørgsmål Det fremgår af figur 13, at borgerne, der bruger nationale medier, regionale/lokale medier samt fagblade og specialmedier, i høj grad oplever en demokratisk merværdi ved brugen af disse medier. Samtidig oplever brugerne, at disse medier i højere grad end sociale medier giver en oplevelse af demokratisk merværdi. Figur 13. Borgernes vurdering af demokratisk merværdi i forhold til forskellige mediegrupper

25 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : Borgernes vurdering af demokratisk merværdi (1) ved brug af forskellige typer af medier Ser vi på figur 14, så ses fordelingen af demokratisk merværdi i forhold til en opdeling mellem borgere, der bor i storbyer, og borgere, der bor uden for storbyer. Igen er der kun medtaget svar fra borgerne, der inden for den seneste uge har brugt de forskellige medietyper. Figuren viser, at uanset urbaniseringsgrad oplever borgerne i høj grad, at både nationale og regionale/lokale medier giver dem en mulighed for at følge med og være en del af samfundet, at de får tilbudt politisk debat, som de synes er vigtig samt at de får dækket de politiske emner, som de synes er vigtige. Storbybeboere bliver dog mere motiveret til at engagere sig politisk ved at bruge nationale medier end folk uden for de store byer og oplever derudover hyppigere, at regionale og lokale medier dækker de emner, de synes er vigtige. I begge tilfælde er forskellene dog stadig ret begrænsede og statistisk set kun marginalt signifikante. Figur 14 Andel af brugere, der er (helt eller delvist) enig i, at... 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%... dækker de politiske emner, som jeg synes er vigtige 69,6% 70,6% Nationale medier...tilbyder politisk debat om det, jeg synes er vigtigt...motiverer mig til at engagere mig politisk*...giver mig oplevelse af at følge med og være en del af samfundet 44,3% 52,0% 70,2% 65,4% 75,4% 71,5%...udfordrer mig og giver mig nye perspektiver på politiske spørgsmål 65,1% 61,5% m edier og lokale... dækker de politiske emner, som jeg synes er vigtige*...tilbyder politisk debat om det, jeg synes er vigtigt...motiverer mig til at engagere mig politisk 54,8% 59,7% 61,5% 57,9% 48,1% 44,7% Regionale...giver mig oplevelse af at følge med og være en del af samfundet...udfordrer mig og giver mig nye perspektiver på politiske spørgsmål 53,2% 49,6% 71,5% 68,1% Storbybeboere (n=811) Ikke storbybeboere (n=1220) Storby: > indbyggere; *gruppeforskel signifikant på p<.05 Figur 14. Borgernes vurdering af demokratisk merværdi i forhold til urbaniseringsgrad

26 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : Borgernes og kommunalpolitikernes vurdering af demokratisk merværdi (2) i forhold til journalistisk redigerede medier og sociale mediers betydning for debat, demokrati og sammenhængskraft. I det følgende fokuseres på demokratisk merværdi i forhold til nogle brede udsagn om debat, demokrati og sammenhængskraft, hvor borgere og politikere er blevet bedt om at forholde sig til de forskellige udsagns værdi i forhold til forskelle mellem journalistisk redigerede medier og sociale medier. Ser vi først på figur 15, hvor der spørges ind til samfundsdebatten og samfundsudviklingen, så mener de fleste af de adspurgte, at det vil være umuligt at følge med i samfundsdebatten uden journalistisk redigerede medier. Figuren viser dog også forskel mellem aldersgrupper i forhold til deres afgivne svar. De 18 til 34-årige svarer i mindre grad end de andre aldersgrupper ja til, at de ikke ville kunne følge med i samfundsdebatten uden journalistisk redigerede medier (43 %). Og 21 % af de adspurgte yngre mediebrugere svarer, at de decideret ville kunne erstatte de journalistisk redigerede medier helt, enten med samtaler med familie, venner og kollegaer (8 %) eller med brugen af sociale medier (13 %). Inden for de andre aldersgrupper vokser den andel, der ikke ville kunne følge med uden journalistisk redigerede medier, støt fra 68 % i aldersgruppen år til 79 % i aldersgruppen 70+. Figur 15 I forhold til at kunne følge med i samfundsdebatten- og udviklingen, ville du kunne undvære journalistiske redigerede medier? år (n=544) 8% 22% 13% år (n=690) 7% 4% 15% 6% Ja, jeg kunne sagtens følge med via samtaler med familie, venner og kollegaer på mit arbejde 43% 14% 68% Ja, sociale medier ville kunne erstatte de journalistisk redigerede medier helt år (n=463) 70+ år (n=334) 1% 1% 11% 6% 4% 4% 9% 7% Ja, sociale medier ville kunne erstatte de journalistisk redigerede medier delvist Nej, jeg ville ikke kune følge med uden journalistisk redigerede medier Ved ikke 78% 79% Forskel mellem aldersgrupperne signifikant på p<.001 N=2031; vægtet data Figur 15. At følge med i samfundsdebatten (efter aldersgrupper)

27 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 27 Spørger vi til medier, demokrati og sammenhængskraft (figur 16), så er et tydelig flertal af både borgere og kommunalpolitikere enten delvist enige eller helt enige i, at journalistisk redigerede medier bidrager til et sundt demokrati og en stærk sammenhængskraft. Figur 16 Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Journalistisk redigerede medier bidrager til, at vi har et sundt demokrati og en stærk sammenhængskraft 60% 57,0% 50% 40% 38,6% 30% 30,5% 29,3% 20% 16,8% 10% 0% 5,8% 4,0% 2,2% 3,3% 3,4% Helt uenig Delvist uenig Hverken enig eller uenig 8,6% 0,6% Delvist enig Helt enig Ved ikke Befolkningen Kommunalpolitikere Befolkningen: N=2031; vægtet data, ved ikke: 2,9%; Kommunalpolitikere: N=328 Figur 16. Journalistiske mediers bidrag til demokrati og sammenhængskraft ifølge befolkningen og politikere

28 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 28 I figur 17 er borgerne blevet bedt om at forholde sig til en række udsagn omkring henholdsvis journalistisk redigerede medier og sociale medier. Figur 17 viser, at borgerne oplever, at journalistisk redigerede medier i høj grad bidrager med vigtige funktioner i et demokratisk samfund og er den medietype som et demokratisk samfund er mest afhængig af. Samtidig udtrykker borgerne bekymring og skepsis omkring sociale mediers rolle i forhold til polarisering af samfundet og spredning af misinformation. Endelig viser figur 17, at borgerne generelt set tilskriver journalistisk redigerede medier et medansvar for politikerlede. Således svarer 38,2 %, at journalistisk redigerede medier har det største ansvar for politikerlede, mens 32,3 % svarer, at dette ansvar tilfalder de sociale medier. Figur 17 I dine øjne, hvem...? (borgere) 80% 70% 72,2% 67,8% 71,7% 68,3% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 16,4% 11,4% 19,0% 44,0% 37,0% 38,2% 32,3% 29,5% 13,2% 18,9% 20,0% 18,6% 13,1% 8,2% 0% bidrager bedst til at oplyse samfundet polariserer samfundet mest har det største medansvar for politikerlede spreder mest misinformation i samfundet leverer mest sand og faktuel oplysning og viden er vi mest afhængige af i et velfungerede demokratisk samfund Journalistisk redigerede medier N=2031; vægtet data Sociale medier Ved ikke Figur 17. I dine øjne, hvem (borgere)

29 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 29 Ser vi på den yngre gruppe af mediebrugere (figur 18) går fordelingen af svar nogenlunde igen. Det vil sige, at selv om denne mediegruppe er de hyppigste brugere af sociale medier, så er de i næsten lige så høj grad skeptiske over for de sociale mediers rolle, når det gælder polarisering og misinformation. Til gengæld mener 52,4 % af de 18 til 34-årige i modsætning til 38,2 % af alle respondenter at de journalistisk redigerede medier har det største ansvar for politikerlede. Figur 18 I dine øjne, hvem...? (18-34 år) 80% 70% 60% 50% 59,9% 46,5% 52,4% 65,8% 64,4% 57,5% 40% 33,9% 30% 20% 22,0% 18,1% 19,6% 20,8% 26,8% 17,4% 16,8% 14,5% 21,1% 22,3% 20,1% 10% 0% bidrager bedst til polariserer har det største at oplyse samfundet mest medansvar for samfundet politikerlede Journalistisk redigerede medier Sociale medier spreder mest misinformation i samfundet Ved ikke leverer mest sand og faktuel oplysning og viden er vi mest afhængige af i et velfungerede demokratisk samfund N=544, vægtet data Figur 18. I dine øjne, hvem (18-34 år)

30 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 30 Endelig har vi i figur 19 bedt borgerne om at forholde sig til et spørgsmål omkring annoncer og troværdighed. Figuren viser, at en relativ høj andel af borgerne har svaret ved ikke til dette spørgsmål, hvilket kan indikere, at de ikke oplever en entydig forskel i troværdigheden af annoncer på de forskellige platforme. Samtidig viser figur 19, at 56 % af de 18 til 34-årige oplever, at reklamer er mest troværdige i journalistisk redigerede medier. Oplevelsen af troværdighed af reklamer i journalistisk redigerede medier er således højest i denne aldersgruppe. Dette kan virke overraskende, når samme aldersgruppe bruger journalistisk redigerede medier i mindre grad end resten af borgerne, men kan samtidig forstås ud fra samme aldersgruppes skepsis i forhold til sociale medier og deres rolle i at sprede misinformation. Figur 19 Hvor oplever du annoncer mest troværdige? (efter aldersgrupper) 60% 50% 56,0% 51,8% 43,3% 48,5% 48,2% 44,2% 52,1% 40% 30% 28,4% 20% 15,6% 10% 4,8% 3,3% 3,7% 0% år år år 70+ år Journalistisk redigerede medier Sociale medier Ved ikke Forskel mellem aldersgrupperne signifikant på p<.001 N=2031; vægtet data Figur 19. Hvor oplever du annoncer som mest troværdige

31 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 31 Konklusion: Den publicistiske tilstand Nærværende rapport er et første forsøg på mere systematisk at undersøge, hvad man kan kalde den publicistiske tilstand i Danmark, og er et barometer over borgernes og kommunalpolitikernes opfattelse af publicisme og demokrati anno Udover resultaterne, som er præsenteret på de første sider og løbende igennem rapporten, vil vi fremdrage nogle konklusioner på tværs af rapporten om de journalistisk redigerede medier, der er grundstenen i den danske mediemodel. Rapporten danner baggrund for at tale om både styrkepositioner og udfordringer. Styrkepositioner Barometeret viser, at publicisme står på et solidt fundament med en bred opbakning blandt både kommunalpolitikere og befolkning til journalistisk redigerede nyhedsmediers samfundsrolle i forhold til både demokrati og sammenhængskraft. Barometeret viser også, at journalistisk redigerede medier tilbyder demokratisk merværdi til borgerne især i forhold til oplevelsen af at kunne følge med og være en del af samfundet, at få tilbudt relevant politisk debat samt at få dækket de politiske emner, borgerne synes er vigtige. Endelig viser barometeret, at journalistisk redigerede medier og sociale medier bruges i stort omfang af både borgere og kommunalpolitikere, men borgerne og kommunalpolitikerne har klart forskellige forventninger til de to medietypers opgaver. På opgave- og indholdssiden konkurrerer de to medietyper således kun i mindre grad med hinanden. Barometeret viser, at både mediebrug og opfattelsen af publicisme ikke adskiller sig væsentlig mellem hovedstaden/storbyer og resten af landet. Danskere står forholdsvis ens landet rundt, når det gælder oplevelsen af journalistisk redigerede og sociale mediers publicistiske rolle.

32 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 32 Men der er også nogle udsving i barometeret, som varsler udfordringer for de journalistisk redigerede medier. Udfordringer Den yngre aldersgruppe mellem 18 til 34 år oplever ikke i samme omfang som resten af befolkningen, at journalistisk redigerede medier er væsentlige for at kunne følge med i samfundsdebatten og udviklingen. Journalistisk redigerede medier tilskrives et ansvar af befolkningen for politikerlede, hvor de 18 til 34-årige oplever, at journalistisk redigerede medier i højere grad end sociale medier bidrager til politikerlede. I forhold til, hvad kan der gøres i fremtiden, så peger denne rapport på to udfordringer: Den yngre målgruppes begrænsede brug af journalistisk redigerede medier og den samlede opfattelse blandt borgerne i forhold til journalistisk redigerede mediers medansvar for politikerlede. Ser vi først på den yngre målgruppe her de 18 til 34-årige så er udfordringerne ved at ramme en yngre målgruppe også tidligere fremhævet af fx public service-udvalget i deres rapport fra Publicistisk Barometer 2019 viser dog også, at selvom den yngre målgruppe i mindre grad benytter sig af journalistisk redigerede medier, så anerkender de flere af de klassiske værdier, som traditionelt forbindes med journalistisk redigerede nyhedsmedier. Således svarer den yngre målgruppe også, at journalistisk redigerede medier spiller en vigtigere rolle for et godt og oplyst demokrati end sociale medier. På denne baggrund kan man argumentere for, at den yngre målgruppes mindre brug af journalistisk redigerede medier ikke skyldes en gennemgående opfattelse af, at disse medier ikke indeholder kvalitet eller ikke er betydningsfulde for samfundet. Snarere kan det virke som om, at årsagen til den mindre brug i stedet kan handle om det øgede udbud af andre medietilbud samt evt. spørgsmål om de emner, som de journalistisk redigerede medier dækker, eller spørgsmålet om prisen for at få adgang til journalistisk redigerede medier. Udfordringen bliver derfor at prøve at omsætte den anerkendelse som journalistisk redigerede medier nyder blandt også den yngre målgruppe til en indtægtskilde. Her kan et lille skridt på vejen være, at 56 % af netop denne målgruppe faktisk oplever reklamer i journalistisk redigerede medier som mest troværdige. I forholdet til ansvaret for politikerlede, der især fremhæves af den yngre målgruppe, så står journalistisk redigerede medier over for et opklaringsarbejde, hvor fokus kunne være at komme tættere på de forskellige holdninger, der ligger til grund for denne vurdering, og på mulige forklaringer på, hvorfor det forholder sig sådan. Spørgeskemaer er gode til at måle opfattelser og vurderinger, men ikke gode til at finde bagvedliggende forklaringer. For at komme i dybden med dette ville mere kvalitative undersøgelser, eksempelvis fokusgruppeinterview, være en mulighed i fremtiden.

33 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 33 Metoden bag rapporten Rapporten bygger på to spørgeskemaundersøgelser, der begge er blevet gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Center for Nyhedsforskning, Roskilde Universitet. Befolkningsundersøgelsen er gennemført i perioden den marts 2019 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet. Data er indsamlet, så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i målgruppen. Der er i alt gennemført 2031 CAWI-interview med personer i aldersgruppen 18+ i perioden marts Yderlige 305 personer i YouGov Panelet har startet undersøgelsen, men har ikke gennemført den. Dette svarer til en svarprocent på 86,9 procent. Resultaterne er vægtede efter køn, alder og region. Derudover er samme spørgeskema sendt via til samtlige aktive kommunalpolitikere (ekskl. politikere på orlov og deres stedfortrædere) i Danmark (n=2380). Der er i alt gennemført 328 CAWI-interview med danske lokalpolitikere i perioden 13. marts - 1. april Yderlige 135 politikere valgte at begynde, men ikke afslutte besvarelsen, og disse indgår derfor ikke i analysen. De 328 fuldt gennemførte besvarelser giver en svarprocent på 13,8 procent. Dette er desværre en forholdsvis lav svarprocent, men også udtryk for en generel tendens som kendes fra andre spørgeskemaundersøgelser. Vores sample af kommunalpolitikere afviger dog ikke systematisk fra grundpopulationen i forhold til hverken parti eller region. Resultaterne for kommunalpolitikere er ikke vægtede.

34 PUBLICISTISK BAROMETER 2019 : 34 Litteratur Jensen, Lasse (26/2, 2019) Publicisme er svært at definere, men det er det samme som det altid har været. Debatoplæg til Publicistklubben. Lund, Anker Brink og Lisbeth Marek Vestergaard (2008) Det Publicistiske Serviceeftersyn. Arbejdspapir. Center for Nyhedsforskning. Roskilde Universitet Lund, Anker Brink, Ida Willig & Mark Blach-Ørsten (2009) Hvor kommer nyhederne fra? Ajour: Aarhus. Schrøder, Kim, Mark Blach-Ørsten & Mads Kæmsgaard Eberholst (2018) Danskernes brug af nyheder Center for Nyhedsforskning. Roskilde Universitet. Willig, Ida; Mark Blach-Ørsten; Sofie Flensburg og Jannie Møller Hartley (2015) Journalistiske kvaliteter. Specialrapport. Kulturstyrelsen

SPECIALRAPPORT Journalistiske kvaliteter 1999-2014

SPECIALRAPPORT Journalistiske kvaliteter 1999-2014 SPECIALRAPPORT Journalistiske kvaliteter 1999-2014 Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 DK-1553 København V +45 3373 3373 www.kulturstyrelsen.dk medieudviklingen@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk/medieudviklingen

Læs mere

Journalistiske kvaliteter

Journalistiske kvaliteter Korallen i RUC s segl Journalistiske kvaliteter Rapport udarbejdet af Ida Willig, Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller-Hartley og Sofie Flensburg Ida Willig, professor mso Center for Nyhedsforskning CBIT,

Læs mere

ANALYSENOTAT Streaming boomer frem

ANALYSENOTAT Streaming boomer frem ANALYSENOTAT Streaming boomer frem AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Nye tal for streaming Andelen af forbrugerne som streamer fortsætter med at stige. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen som

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Forholdet

Læs mere

Bilag 3: Spørgeskemaundersøgelse, journalister

Bilag 3: Spørgeskemaundersøgelse, journalister Bilag 3: Spørgeskemaundersøgelse, journalister Hvilken platform er du primært tilknyttet? Print 538 0 0 0 0 0 0 51,3% TV 0 202 0 0 0 0 0 19,3% Radio 0 0 98 0 0 0 0 9,3% Net 0 0 0 130 0 0 0 12,4% Sociale

Læs mere

AI, demokrati og sociale medier 3. En analyse blandt de danske medier

AI, demokrati og sociale medier 3. En analyse blandt de danske medier AI, demokrati og sociale medier 3 En analyse blandt de danske medier Februar 2019 AI, demokrati og sociale medier 3 Resume Uanset om nyheder kommer på avispapir, organiserede digitale medier eller som

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

Måling: De unge tror mest på velfærden

Måling: De unge tror mest på velfærden 1 Måling: De unge tror mest på velfærden En ny måling foretaget af Megafon for Cevea afdækker danskernes forhold til en række velfærdsinstitutioner og overførselsindkomster. Målingen viser en noget lunken

Læs mere

Forundersøgelse til kampagne om biocider. 1 Kort om undersøgelsen NOTAT

Forundersøgelse til kampagne om biocider. 1 Kort om undersøgelsen NOTAT Forundersøgelse til kampagne om biocider NOTAT 1 Kort om undersøgelsen Miljøstyrelsen er ved at udvikle en informationskampagne, der skal skabe kendskab til miljø- og sundhedseffekter af hverdagsgifte

Læs mere

SoMe og demokratiet. en befolkningsundersøgelse om danskernes holdning til den politiske debat i sociale medier

SoMe og demokratiet. en befolkningsundersøgelse om danskernes holdning til den politiske debat i sociale medier SoMe og demokratiet en befolkningsundersøgelse om danskernes holdning til den politiske debat i sociale medier DEL 1: PERSPEKTIVER INDHOLD DEL 1: PERSPEKTIVER DEL 2: RESULTATER SOCIALE MEDIER OG DEMOKRATI...

Læs mere

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik 5. november 18 Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik I foråret 18 har Epinion gennemført en undersøgelse af den danske befolknings kendskab og tillid til Danmarks Statistik ved at spørge et repræsentativt

Læs mere

Kommunal- og regionsvalg 2013 Valgkampens medier KMD Analyse November 2013

Kommunal- og regionsvalg 2013 Valgkampens medier KMD Analyse November 2013 Kommunal- og regionsvalg 2013 Valgkampens medier KMD Analyse November 2013 DANSKERNE FORETRÆKKER VALGKAMP PÅ TV FREM FOR BESØG VED HOVEDDØREN SOCIALE MEDIER KAN FÅ BETYDNING FOR UDFALDET AF VALGET VALGPLAKATER

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Dannebrog Del 2 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Dannebrog Del 2 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Dannebrog Del 2 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Danskernes brug

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Folk og forskning Forskningsformidling - Danskernes kilder til viden om forskning Notat 2001/2 ISSN: 1399-8897 Analyseinstitut for Forskning/ The Danish Institute for Studies

Læs mere

Delrapport fra DUFs spørgeskemaundersøgelse om demokratiets tilstand med fokus på de årig.

Delrapport fra DUFs spørgeskemaundersøgelse om demokratiets tilstand med fokus på de årig. Unges syn på demokratiet anno 2018 Delrapport fra DUFs spørgeskemaundersøgelse om demokratiets tilstand med fokus på de 16-25- årig. Om undersøgelsen DUF har siden 2011 gennemført en årlig demokratiundersøgelse,

Læs mere

Danske lærebøger på universiteterne

Danske lærebøger på universiteterne Danske lærebøger på universiteterne Dansk Universitetspædagogisk Netværk (DUN) og Forlæggerforeningen har gennemført en undersøgelse blandt studielederne på landets otte universiteter om danske lærebøger

Læs mere

Rapport: Danskernes kendskab til og forestillinger om mindretallet Del 1 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes kendskab til og forestillinger om mindretallet Del 1 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes kendskab til og forestillinger om mindretallet Del 1 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side

Læs mere

Telemedicin i Danmark

Telemedicin i Danmark Telemedicin i Danmark 3 INDSIGTER om danskernes holdning til digitale sundhedsløsninger i eget hjem PUBLICERET DEN 5. JULI 2019 Forord I den nationale strategi for digital sundhed 2018-2022 står der, at

Læs mere

Telemedicin i Danmark

Telemedicin i Danmark Telemedicin i Danmark 3 INDSIGTER om danskernes holdning til digitale sundhedsløsninger i eget hjem PUBLICERET DEN 5. JULI 2019 Forord I den nationale strategi for digital sundhed 2018-2022 står der, at

Læs mere

Markedsanalyse. 25. maj 2018

Markedsanalyse. 25. maj 2018 Markedsanalyse 25. maj 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gerne på gårdbesøg Muligheden for at besøge et landbrug imødekommer

Læs mere

Kendskabs- og læserundersøgelse

Kendskabs- og læserundersøgelse Kendskabs- og læserundersøgelse Magasinet Sammen om Rødovre Konsulent: Connie F. Larsen Konsulent: Asger H. Nielsen Gennemført d. 16. til 21. november, 2016 1 Om undersøgelsen Undersøgelsen er gennemført

Læs mere

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier KMD Analyse Maj 2014 VEJEN TIL EU GÅR VIA TV KLASSISKE MEDIER SLÅR DE NYE SOCIALE MEDIER MED FLERE LÆNGDER VALGPLAKATER:

Læs mere

Undersøgelse af kommunikationsindsatsen under oktoberstormen Allan

Undersøgelse af kommunikationsindsatsen under oktoberstormen Allan Undersøgelse af kommunikationsindsatsen under oktoberstormen Allan Beredskabsstyrelsen Rigspolitiet RAPPORT November 2013 Indhold INDHOLD 1 2 Executive summary Side 3-5 Befolkningsundersøgelsen Side 6-17

Læs mere

ANALYSENOTAT Danskerne: offentlig digitalisering, ja tak

ANALYSENOTAT Danskerne: offentlig digitalisering, ja tak ANALYSENOTAT Danskerne: offentlig digitalisering, ja tak AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG ANALYSEMEDARBEJDER RASMUS SAND Befolkningen støtter op om udrulning af digitale løsninger i det offentlige Der

Læs mere

Medieetik. Rapport udarbejdet af Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller Hartley, Sofie Flensburg & Maria Bendix Olsen

Medieetik. Rapport udarbejdet af Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller Hartley, Sofie Flensburg & Maria Bendix Olsen Korallen i RUC s segl Medieetik Rapport udarbejdet af Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller Hartley, Sofie Flensburg & Maria Bendix Olsen Mark Blach- Ørsten, professor mso Jannie Møller- Hartley, adjunkt Center

Læs mere

Markedsanalyse. Danskerne er stadig storforbrugere af naturen. 15. juni 2016

Markedsanalyse. Danskerne er stadig storforbrugere af naturen. 15. juni 2016 Markedsanalyse 15. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne er stadig storforbrugere af naturen Hvad er danskernes holdning til

Læs mere

Bilag 5: Spørgeskemaundersøgelse, mediebrugere

Bilag 5: Spørgeskemaundersøgelse, mediebrugere ilag 5: Spørgeskemaundersøgelse, mediebrugere V1 Køn: Mand 49,19% 100,00% 40,83% 49,80% 53,82% 54,71% 45,18% 51,67% C CG CG C Kvinde 50,81% 100,00% 59,17% 50,20% 46,18% 45,29% 54,82% 48,33% DEFH EF TOTL

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Danskernes e-julehandel i 2013 Gang i e-julegavehandlen

Danskernes e-julehandel i 2013 Gang i e-julegavehandlen Notat Danskernes e-julehandel i 2013 Traditionen tro er julehandlen gået i gang, og danskerne bruger meget tid og mange penge på at købe julegaver til familie og venner. Dansk Erhverv har, på baggrund

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

Notat på baggrund af national repræsentativ survey

Notat på baggrund af national repræsentativ survey 27.05.14 Danskernes syn på medlemsdemokrati Side 1 af 6 Notat på baggrund af national repræsentativ survey En stor del af danskerne er aktive i foreninger og har med jævne mellemrum mulighed for at yde

Læs mere

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på Januar 2012 Indhold Lovgivningen om lønmodtagernes rettigheder er ude af trit med et moderne arbejdsmarked... 2 Danskerne vil have mere barselsorlov til

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018 VÆRD AT DELE STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL DR er sat i verden for at skabe og formidle kultur og journalistik til hele befolkningen. Public service-opgaven har været den samme siden DRs første udsendelser

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION

HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION BORGERPANELUNDERSØGELSE AUGUST 2015 Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Om undersøgelsen Side 4 Sammenfatning Side 5 Resultater fordelt på emnerne: Information om Holbæk

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de, befolkningen debatterer mere politiske emner men det varierer med bl.a.

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet December 2016 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Indhold Hovedresultater... 1 Forventet tilbagetrækningsalder... 2 Fastholdelse på arbejdsmarkedet... 4 Bekymringer på arbejdspladsen... 6 Arbejdsmarkedet...

Læs mere

Resultatrapport for DUFs spørgeskemaundersøgelse om demokratiets tilstand blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning

Resultatrapport for DUFs spørgeskemaundersøgelse om demokratiets tilstand blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning Danskernes syn på demokratiet anno 2018 Resultatrapport for DUFs spørgeskemaundersøgelse om demokratiets tilstand blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning Om undersøgelsen DUF har siden

Læs mere

Surveyundersøgelse af danske kiropraktorpatienter

Surveyundersøgelse af danske kiropraktorpatienter Surveyundersøgelse af danske kiropraktorpatienter Foto: Uffe Johansen Dansk Kiropraktor Forening København 2013 Indhold 1 Baggrund for undersøgelsen.. 2 2 Indkomstniveau. 3 Kiropraktorpatienters årlige

Læs mere

ADBLOCK 2018 I DANMARK. Udarbejdet af AW Media

ADBLOCK 2018 I DANMARK. Udarbejdet af AW Media ADBLOCK 2018 I DANMARK Udarbejdet af AW Media INTRODUKTION Hvordan ser danskernes adblock tendenser ud i år 2018? Det har AW Media sat sig for at undersøge. I rapporten præsenteres et kombineret billede

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 017-20 VÆRD AT DELE. STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL. MISSION DRs mission er, at DR samler, udfordrer og oplyser Danmark. VISION Det er DRs vision at tilbyde indhold, der er værd at dele originalt kvalitetsindhold

Læs mere

Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation

Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation Kontakt: Merethe Kring merethe.kring@yougov.com www.yougov.dk København, februar 2012 1 Sociale medier ændrer verden 2

Læs mere

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Indhold Indledning... 4 Om undersøgelsen... 4 Oplægget til borgerne... 5 Sådan læses grafikken... 6 Kommunens information...

Læs mere

Er danskerne parat til digital kommunikation med det offentlige?

Er danskerne parat til digital kommunikation med det offentlige? Side 1 af 6 TDC A/S, Presse 13. oktober 2014 BWJ/IKJE Final Er danskerne parat til digital kommunikation med det offentlige? Fra den 1. november 2014 skal vi vænne os til, at der ikke længere kommer brevpost

Læs mere

Danske Mediers anbefalinger til en revision af Medieaftalen

Danske Mediers anbefalinger til en revision af Medieaftalen 21. juni 2019 Danske Mediers anbefalinger til en revision af Medieaftalen Danske Medier bifalder mange af initiativerne i Medieaftalen for 2019-23, som blev indgået 29. juni 2018. Det gælder især aftalen

Læs mere

Analyse. Er politisk selvværd bestemt af geografisk. 1 februar Af Julie Hassing Nielsen

Analyse. Er politisk selvværd bestemt af geografisk. 1 februar Af Julie Hassing Nielsen Analyse 1 februar 2017 Er politisk selvværd bestemt af geografisk placering? Af Julie Hassing Nielsen Danskernes geografiske placering og deres relation til centraladministrationen og det politisk system

Læs mere

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV Rapporten er udarbejdet for Landsforeningen Liv&Død i samarbejde med

Læs mere

Mediernes Tilstandsrapport Den Danske Publicistklub og Center for Journalistik, SDU i samarbejde med Dansk Journalistforbund

Mediernes Tilstandsrapport Den Danske Publicistklub og Center for Journalistik, SDU i samarbejde med Dansk Journalistforbund Mediernes Tilstandsrapport 2016 Den Danske Publicistklub og Center for Journalistik, SDU i samarbejde med Dansk Journalistforbund Mediernes Tilstandsrapport 2016 er udarbejdet af: Den Danske Publicistklub

Læs mere

Danskerne er blevet mere demensvenlige.

Danskerne er blevet mere demensvenlige. Danskerne er blevet mere demensvenlige Undersøgelse af danskernes viden og holdning til demenssygdomme 16 1. Resumé... 1. Flere ved mere og færre ingenting om demens... 3. Flere ved hvordan de kan hjælpe

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere

Sociale medier. Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier

Sociale medier. Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier Sociale medier Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier Lederne April 2014 Indledning Undersøgelsen belyser i hvilket omfang ledere bruger de sociale medier, og hvilke sociale medier

Læs mere

Markedsanalyse. Hver fjerde tænker over bæredygtighed ved valg af fødevarer. 5. december 2016

Markedsanalyse. Hver fjerde tænker over bæredygtighed ved valg af fødevarer. 5. december 2016 Markedsanalyse 5. december 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hver fjerde tænker over bæredygtighed ved valg af fødevarer Bæredygtighed

Læs mere

Journalister i Danmark

Journalister i Danmark Landerapport Journalister i Danmark Morten Skovsgaard, Arjen van Dalen, Syddansk Universitet 7. februar 2017 Journalisters baggrund Den typiske danske journalist er midt i 40 erne og har en bachelorgrad

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public Penge- og Pensionspanelet Resultaterne og spørgsmålene i undersøgelsen om unges lån og opsparing, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet. 2 Om undersøgelsen Undersøgelsen

Læs mere

Kystdirektoratet. Kundetilfredshedsundersøgelse juli respondenter. 13. til 29. juni 2016

Kystdirektoratet. Kundetilfredshedsundersøgelse juli respondenter. 13. til 29. juni 2016 Kystdirektoratet Kundetilfredshedsundersøgelse juli 2016 81 respondenter 13. til 29. juni 2016 1 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen...3-5 Hovedkonklusioner... 6-8 Gennemgang af resultater - Service...

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Bioteknologi Opfattelser og holdninger blandt danskere, 1989-2000 Notat 2001/3 ISSN: 1399-8897 Analyseinstitut for Forskning/ The Danish Institute for Studies in Research

Læs mere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Erik Albæk, Arjen van Dalen & Claes de Vreese Center for Journalistik Institut for Statskundskab Syddansk Universitet

Læs mere

ANALYSENOTAT To ud af tre danskere køber julegaver på nettet

ANALYSENOTAT To ud af tre danskere køber julegaver på nettet ANALYSENOTAT To ud af tre danskere køber julegaver på nettet AF MARKEDSCHEF LONE RASMUSSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Juletiden er for danskerne tæt forbundet med julegaveindkøb. Mange gaver

Læs mere

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

FOA-medlemmernes brug af sociale medier 10. oktober 2017 FOA-medlemmernes brug af sociale medier Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat er de sociale medier, hvor FOAs medlemmer er mest til stede, og de følger primært FOA og FOAs valgte/talspersoner

Læs mere

Skal man lade sit barn vaccinere? Er cannabis

Skal man lade sit barn vaccinere? Er cannabis TÆNKETANKEN Stigende usikkerhed om sundhed det mener danskerne Mens mængden af information om, hvad man selv kan gøre for at holde sig sund, bare vokser og vokser, oplever et stigende antal danskere, at

Læs mere

Stress og tabu. 5. november 2018

Stress og tabu. 5. november 2018 5. november 2018 Stress og tabu 4 ud af 10 af FOAs stressramte medlemmer, oplever det som skamfuldt at være ramt af stress. Det viser en undersøgelse, som FOA gennemførte i juni 2018 blandt 4.444 medlemmer.

Læs mere

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Standard Eurobarometer 82 MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne

Læs mere

Kommunalpolitiske ønsker og prioriteringer inden for OPS

Kommunalpolitiske ønsker og prioriteringer inden for OPS Analysenotat Kommunalpolitiske ønsker og prioriteringer inden for OPS Dansk Erhverv har i februar 2010 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommunalpolitikere. Undersøgelsen omhandler blandt

Læs mere

pwc.dk/tillidsbarometer Tillidsbarometeret 1. halvår 2018

pwc.dk/tillidsbarometer Tillidsbarometeret 1. halvår 2018 pwc.dk/tillidsbarometer Tillidsbarometeret 1. halv 18 Indholdsfortegnelse Introduktion til Tillidsbarometeret...3 s tillid til hinanden...4 Tillid til offentlige myndigheders databehandling...5 Tillid

Læs mere

- Knap halvdelen af befolkningen er helt eller overvejende enige i, at vikarer har lav status blandt de fastansatte.

- Knap halvdelen af befolkningen er helt eller overvejende enige i, at vikarer har lav status blandt de fastansatte. Analysenotat Befolkningsundersøgelse om vikarbureauer Til: Fra: Dansk Erhverv/LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen på 18 år eller derover.

Læs mere

Etik og troværdighed i dansk journalistik

Etik og troværdighed i dansk journalistik Kulturudvalget 2013-14 KUU Alm.del Bilag 189 Offentligt Etik og troværdighed i dansk journalistik Center for Nyhedsforskning ved Anker Brink Lund, Mark Blach-Ørsten og Rasmus Burkal Model for journalistisk

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Virksomhedernes brug af og tilfredshed med Jobnet

Virksomhedernes brug af og tilfredshed med Jobnet Virksomhedernes brug af og tilfredshed med Jobnet Capacent Epinion for Arbejdsmarkedsstyrelsen November 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning og formål... 4 1.1 Rapportens opbygning... 4 1.2 Respondentgrundlag...

Læs mere

Markedsanalyse. Sundhed handler (også) om livskvalitet og nydelse. 10. januar 2018

Markedsanalyse. Sundhed handler (også) om livskvalitet og nydelse. 10. januar 2018 Markedsanalyse 10. januar 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Sundhed handler (også) om livskvalitet og nydelse En stor del af danskerne

Læs mere

BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE

BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE FSR survey oktober 2012 BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Lyngallup om unge og uddannelse. Dato: 5. januar 2011

Lyngallup om unge og uddannelse. Dato: 5. januar 2011 Lyngallup om unge og uddannelse Dato: 5. januar 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om unge og uddannelse Dato: 5. januar 2011 TNS Gallup A/S Kontaktperson Camilla Kann

Læs mere

F. Socialistisk Folkeparti. B. Radikale Venstre

F. Socialistisk Folkeparti. B. Radikale Venstre Danskerne vil af med mellem- og topskatten Danskerne er parate til at skrotte både mellem- og topskatten ved en kommende skattereform. Det viser en meningsmåling foretaget af Megafon. Således erklærer

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge?

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Nye tal fra Cevea viser, at kun 20,3 pct. af de unge mellem føler sig inddraget i kommunalpolitik, mens tallet for de 64-75

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Efteråret 2014. Undersøgelse af borgertilfredsheden på Jobcenter Rebild

Efteråret 2014. Undersøgelse af borgertilfredsheden på Jobcenter Rebild Efteråret 2014 Undersøgelse af borgertilfredsheden på Jobcenter Rebild Indholdsfortegnelse 1. Rapport Borgertilfredshedsundersøgelse Jobcenter Rebild... 3 1.1 - Kort om undersøgelsen... 3 1.2 - Formål...

Læs mere

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Markedsanalyse 22. november 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Landbrug & Fødevarer

Læs mere

POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER

POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER Kære kommunalbestyrelsesmedlemmer På Kommunalpolitisk Topmøde 2019 stiller vi skarpt på det politiske lederskab i kommunalbestyrelserne. Hvad kendetegner

Læs mere

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervdrivende. For

Læs mere

Forhold til kolleger og ledelse

Forhold til kolleger og ledelse 16. marts 2016 Forhold til kolleger og ledelse Mere end 9 ud af 10 FOA-medlemmer har et godt forhold til deres kolleger, og næsten 2 ud af 3 medlemmer oplever, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger.

Læs mere

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn 4. februar 2016 Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn Over halvdelen af FOAs medlemmer får aldrig eller ikke tit nok tilstrækkelig søvn til at føle sig udhvilet. Blandt de medlemmer, der ikke får

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

BYGGET PÅ KOMPETENCER. OG KOMPETENCER POLITIKERNES HOLDNING TIL LOBBYISME SURVEY MED DANSKE POLITIKERE. November 2015

BYGGET PÅ KOMPETENCER. OG KOMPETENCER POLITIKERNES HOLDNING TIL LOBBYISME SURVEY MED DANSKE POLITIKERE. November 2015 CLICK TO ADD TEXT BYGGET PÅ KOMPETENCER. OG KOMPETENCER Vi kombinerer altid faglig indsigt I kundernes verden med skarpe kommunikationskompetencer. Det kalder vi dobbeltkompetencer. POLITIKERNES HOLDNING

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

Kulturens digitale udvikling og udfordringer - set fra et mediehus. Ved Trine Nielsen Direktør for Forretningsudvikling i Berlingske Media

Kulturens digitale udvikling og udfordringer - set fra et mediehus. Ved Trine Nielsen Direktør for Forretningsudvikling i Berlingske Media Kulturens digitale udvikling og udfordringer - set fra et mediehus Ved Trine Nielsen Direktør for Forretningsudvikling i Berlingske Media Dagens tekst Berlingske hvem er vi? Mediernes digitale udfordringer

Læs mere

Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune

Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune Byrådet i Fredericia Kommune ønsker at styrke lokaldemokratiet i kommunen. Derfor har vi brug for dine inputs til, hvordan vi engagerer endnu flere borgere

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 1 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Profil af den danske kiropraktorpatient

Profil af den danske kiropraktorpatient Profil af den danske kiropraktorpatient Foto: Uffe Johansen Dansk Kiropraktor Forening Version 2-2014 Indholdsfortegnelse 1. Resumé... 2 2. Metode... 2 3. Indkomstniveau... 3 4. Aldersfordeling... 4 5.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling 19. december 2013 Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling Fokus på faglig udvikling er positivt for både arbejdsmiljøet og fastholdelsen af medarbejdere. Det er nogle af konklusionerne i denne undersøgelse

Læs mere

ANALYTICS & INSIGHT DECEMBER 2017

ANALYTICS & INSIGHT DECEMBER 2017 ANALYTICS & INSIGHT DECEMBER 2017 METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Undersøgelsen er gennemført for personer i alderen 18 år+. Målgruppen svarer til ca. 4,5 millioner danskere. Interviews Der

Læs mere

RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE

RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE Debatoplæg til Public service-udvalgets temamøde den 10. september 2015 S I D E 2 AF 6 R A T I O N A L E T F O R P U B L I C S E R V I C E I D E T 2 1.

Læs mere

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Notat 6. august 2018, opdateret 1. november 2018 MEB+JT+NP Side 1 af 18 Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Dansk Socialrådgiverforening (DS) gennemførte i 2017 en undersøgelse blandt vore medlemmer

Læs mere

DEN DIGITALE FORBRUGER Køb, leje og streaming. Maj 2018

DEN DIGITALE FORBRUGER Køb, leje og streaming. Maj 2018 DEN DIGITALE FORBRUGER Køb, leje og streaming Maj 2018 1 M e t o d e Metode Interviewperiode & dataindsamlingsmetode Undersøgelsen er gennemført i perioden 30. november - 11. december 2017 via internettet

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 4 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Journalisters troværdighed

Journalisters troværdighed Journalisters troværdighed Radius Kommunikation 16.10.2012 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S

Læs mere

LOKALDEMOKRATIET RAPPORT 2019

LOKALDEMOKRATIET RAPPORT 2019 LOKALDEMOKRATIET RAPPORT 2019 FREDERICIA KOMMUNE POLITIK & KOMMUNIKATION LOKALDEMOKRATIET I FREDERICIA RAPPORT 2019 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. HOVEDKONKLUSIONER... 3 2. VIDEN OM LOKALDEMOKRATIET... 5 Afsnittet

Læs mere

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016 Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016

Læs mere