TRAFIKSIKKERHEDSIND SATSER 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TRAFIKSIKKERHEDSIND SATSER 2014"

Transkript

1 SIDE 1 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSIND SATSER 2014 GENNEMGANG AF UDVALGTE STRÆKNINGER STRÆKNINGSUHELD I ÅBENT LAND

2 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 2 Indholdsfortegnelse Side 1. INDLEDNING 3 2. ANALYSE AF STRÆKNINGSUHELD I ÅBENT LAND Uheldsanalyse Uheld, vejklasser og forslag til indsats 5 3. TRAFIKINSPEKTION AF 11 LOKALITETER 7 4. VIRKEMIDLER / IDEKATALOG Etablering af 2 minus 1 veje ITS Tavler Bump og hævede flader Krydsningspunkter (fodgængerfelt) Cykelbaner og Cykelstrimmel (kantbane) Gennemført fortov Styrket markering af kryds på mindre kommuneveje Styrket markering af kurver på mindre kommuneveje Byporte Hastighedszoner Forsætninger Mini-rundkørsel Visuelle virkemidler - "Shared Space" 28 BILAG: Katalog med projektblade for inspektion af 11 lokaliteter i Vejen Kommune.

3 SIDE 3 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE 1. INDLEDNING Vejen Kommune har fokus på at forbedre trafiksikkerheden. Kommunen har udarbejdet en trafiksikkerhedsplan for perioden , som følger Færdselssikkerhedskommissionens målsætning, at personskadeantallet skal halveres i perioden Trafiksikkerhedsplanen identificerer en række områder, hvor det er nødvendigt at lave en særlig indsats, hvis målsætningen frem mod 2020 skal blive indfriet. Det drejer sig om, at: Antallet af strækningsuheld i landområder er stigende og der er kun sket en mindre reduktion i personskadeantallet i de senere år. Antallet af uheld med cyklister og knallertførere i byzonen er generelt ikke faldet i perioden. Unge bilister op til 24 år fylder trods en faldende uheldstendens - stadig meget i kommunens uheldsstatistik. Der køres stærkt på kommunens veje særligt på klasse 1 og klasse 2 vejene i det åbne land. Ved udarbejdelsen af trafiksikkerhedsplanen udpegede borgerne desuden et antal strækninger som var utrygge eller som borgerne fandt uheldsbelastede. Der er i 2014 udført en uddybende analyse af strækningsuheld i det åbne land. Analysen har identificeret en række tiltag, som kan medvirke til at reducere antallet af strækningsuheld i det åbne land. Der er desuden udført en trafiksikkerhedsinspektion af de strækninger, som er udpeget af borgerne, eller hvor der på anden måde er vurderet, at det kunne give mening med en trafiksikkerhedsrevision. Denne rapport indeholder et sammendrag af analysen af strækningsuheld i åbent land og et inspirationskatalog over tiltag, som kan anvendes til forbedring af trafiksikkerheden. Kataloget er tænkt som inspiration det omfatter derfor ikke en liste over alle tiltag, som kan forbedre trafiksikkerheden. Som bilag til rapporten er der udarbejdet et projektkatalog, hvor udfordringer og løsningsforslag på de 11 strækninger er beskrevet mere indgående. Dette katalog har sammen med afrapporteringen af strækningsuheldene i det åbne land været forelagt Vejen Kommunes Trafiksikkerhedsudvalg.

4 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 4 2. ANALYSE AF STRÆKNINGSUHELD I ÅBENT LAND Som konsekvens af, at omkring 40 % af alle uheld i Vejen Kommune er strækningsuheld i det åbne land, og at mere end 45 % af alle personskader sker i strækningsuheld i åbent land, har Teknik & Miljø gennemgået alle strækningsuheld i åbent land, som er sket i perioden Formålet med analysen er, at se, om der kan findes fællesheder ved strækningsuheldene, som gør det muligt at udføre tiltag, der kan understøtte en uheldsreduktion. Indsatsen er beskrevet i Trafiksikkerhedsplan Strækningsuheld er uheld som sker på en åben strækning, ved bagendekollision eller ved frontalsammenstød eller uheld, der sker i forbindelse med at en bil er ved at svinge væk fra vejen. Strækningsuheld er ofte forbundet med uopmærksomhed. Strækningsuheld sker typisk udenfor de sorte pletter. Fokus for bekæmpelsen af strækningsuheldene ligger derfor primært på informationskampagner, som skal påvirke trafikantadfærden. Der er mindre fokus på at vurdere, om justering af vejens udformning kan forbedre trafiksikkerheden. Med denne indsats vurderes det, om der kan udføres mindre, spredte og prisbillige tiltag, som kan reducere antallet af strækningsuheld i det åbne land. 2.1 Uheldsanalyse I perioden er der samlet sket 291 strækningsuheld i det åbne land på Vejen Kommunes vejnet. Cirka 2/3 af uheldene, 190 uheld, er sket på det overordnede vejnet, klasse 1 og klasse 2 vejene. De øvrige 101 uheld er sket på de underordnede veje, klasse 3 og klasse 4 vejene. Som det ses i tabel 1 sker der et stigende antal strækningsuheld på det overordnede vejnet. Uheldsantallet på de underordnede veje er nogenlunde konstant igennem årene.

5 SIDE 5 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Vejklasse Klasse 1 og Klasse 3 og Total Tabel 1: antal strækningsuheld fordelt på vejklasse og år 2.2 Uheld, vejklasser og forslag til indsats Vejnettet i Vejen kommune er opdelt i et overordnet og et underordnet vejnet. Det overordnede vejnet består af Klasse 1 veje, gennemfartsveje, og klasse 2, fordelingsveje. Det overordnede vejnet betjener hovedparten af trafikken i det åbne land, Vejene er typisk bredere, og vejstandarden er højere. Det overordnede vejnet er typisk projekteret således, at der er mødesigt ved en rejsehastighed på 80 km/t. På steder, hvor der ikke er mødesigt, vil der typisk være etableret lokal hastighedsbegrænsning. Hovedparten af strækningsuheldene i det åbne land sker på det overordnede vejnet. Ca. 60 % af strækningsuheldene på det overordnede vejnet sker som eneuheld. Eneuheld er uheld, hvor der kun er en uheldspart. De skyldes ofte, at bilisten ikke er tilstrækkeligt opmærksom på en ændring i vejens udformning. Ligeledes er det kendetegnende for strækningsuheldene i det åbne land, at en forholdsvis stor del af dem sker på lige strækninger. Dette underbygger, at man kan tilvejebringe uheldsreduktion på de overordnede veje, hvis man forbedrer informationen til bilisten. Trafiksikkerhedsindsatsen på de overordnede veje bør således fremover fokusere mere på: Øget indbygning af rumleriller. Rumlerillerne informerer bilisten, og giver mulighed for at rette op, hvis køresporet forlades. Tilpasning af forholdet mellem kørebane og sideareal. Et lidt bredere sideareal (areal på ydersiden af kantstriben) giver en bilist større mulighed for at rette op, hvis bilisten kommer ud på kantstriben. Dette kan modvirke antallet af afkørsler Forbedret markering af mindre kryds. Teknik & Miljø vurderer, at denne indsats vil kunne medvirke til en tydelig uheldsreduktion på det overordnede vejnet.

6 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 6 Det underordnede vejnet består af lokale veje og sekundære lokalveje (klasse 3 og klasse 4 veje). Deres funktion er i højere grad at forbinde de enkelte ejendomme med det overordnede vejnet trafikmængderne på de underordnede veje er typisk lave. Vejenes standard er typisk blevet udvidet efterhånden som trafikken på vejene øgedes. Det er typisk mere kompliceret at færdes som bilist på de underordnede veje, da vejene ofte er smallere, og da vejens informationsstandard typisk ikke er så høj, som på de overordnede veje. Ca. 35 % af alle strækningsuheld på kommunens vejnet er sket på de underordnede veje. Det er kendetegnende, at en større andel af uheldene på de mindre veje er eneuheld, ligesom det er en markant forskel, at ca. 30 % af uheldene sker i et kurvet vejforløb. Dette underbygger, at man kan tilvejebringe uheldsreduktion på de mindre veje, hvis afmærkningen af kurverne forbedres. Vi foreslår derfor, at trafiksikkerhedsindsatsen på de underordnede veje fremover fokuserer mere på, at forbedre afmærkningen af et antal kurver. Fokus bør være på at lave prisbillig forbedring i forholdsvis mange kurver så det virker som et massetiltag. Konceptet for kurveafmærkningen er beskrevet i projektbladene for trafiksikkerhedsinspektion af 11 strækninger. Og tiltagene er beskrevet nærmere i kapitel 4 Virkemiddelkatalog. Teknik & Miljø vurderer, at denne indsats vil kunne medvirke til en tydelig uheldsreduktion på det underordnede vejnet.

7 SIDE 7 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE 3. TRAFIKINSPEKTION AF 11 LOKALITETER Ved udarbejdelsen af Trafiksikkerhedsplan blev der udpeget 11 strækninger, hvor der er sket flere uheld, eller hvor der var stor sammenblanding af trafikantarter eller strækninger, som borgerne opfattede som særligt trafikfarlige. Vejen Kommune har i samarbejde med en ekstern rådgiver foretaget en trafiksikkerhedsinspektion på de udvalgte strækninger. Formålet har været at afdække problemerne på strækningerne og finde løsninger, som kunne afhjælpe de fundne problemer. Trafiksikkerhedsinspektion er foretaget på følgende strækninger: Koldingvej ved Andst. Gennemfartsvej i det åbne land. Hennekesdamvej i Jels. Lokalvej i byzone. Foldingbrovej. Lokalvej i åbent land. Tirslundvej ved Brørup. Lokalvej i åbent land. Ladelundvej ved Brørup. Lokalvej i åbent land. Askovvej i Vejen. Lokalvej i byzone. Søndergade i Vejen. Lokalvej i byzone. Vamdrupvej i Vejen. Lokalvej i byzone. Knudevejen i Vejen. Lokalvej i byzone. Gestenvej ved Gesten. Lokalvej i åbent land. Hovedgaden i Gesten. Lokalvej i byzone. Projektblade for de enkelte strækninger findes som bilag til denne rapport. Projektbladene indeholder en nærmere beskrivelse af de eksisterende forhold, registrerede trafikuheld, hastighedsmålinger, utryghed samt en vurdering af løsningsforslag. Nedenfor findes en kort beskrivelse af de tiltag med tilhørende prisoverslag, som foreslås udført på de enkelte strækninger.

8 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 8 Lokalitet Trafiktiltag Prisoverslag 1. Koldingvej. Strækning ved Andst forbi rampeanlæg. Skiltning for en fartgrænse på 70 km/t og opsætning af 2 fartdisplay med Din fart. Bred spærreflade i vejmidten kombineret med rumleriller over ca. 600 m. Der kan evt. suppleres med reflekssøm. Etablering af 2-1 vej fra Andst til Vejen via Gamstvej. En strækning på ca. 4,8 km , ,- incl. rumleriller. Reflekssøm på ca. 600 m vej koster ca , ,- til ,- 2. Hennekesdamvej i Jels. Etablering af cykelbaner flere steder i Jels by. Cykelbaner kan eventuelt tydeliggøres med rød belægning. 3. Foldingbrovej strækning mellem Foldingbro og Holsted Arbejde med et koncept til tydeliggørelse af kurver og kryds ,- pr. km vej ,- pr. km vej incl. rød belægning i cykelbane. Varierende pris afhængig af tiltagsform se tekst. 4. Tirslundvej strækning i forbindelse med byzoneskiltning til Brørup. Etablering af midtestribe og kantstriber fra Damgårdvej frem til byzoneskilt. Skilte for fartgrænse på 70 km/t og opsætte nye byzonetavler i høj galge ved Brørup , ,- 5. Ladelundvej strækning i forbindelse med byzoneskiltning til Brørup. Opfriske tidligere afstribning for cykelbane og midterstribe. Byzonetavler i høj galge. Vejudvidelse over ca. 250 m videre frem til adgangsvej til Ladelund efterskole , ,- 6. Askovvej i Vejen - strækning fra Boulevarden til Søndergade. Cykelbaner og midterstribe på strækning øst for fodgængerfelt frem til Søndergade ,- Fjerne 4 eksisterende chikaner ,- 7. Søndergade fra Askovvej til Viadukten i Vejen. 8. Vamdrupvej fra byzoneskilt til Fulgsangsallé i Vejen. Shared-Space i form af en flademarkering med anden belægningsfarve (rød). Cykelstribe/cykelstrimmel og midterstribe fra byzoneskilt videre frem til Knudevejen , ,- (uden rød belægning). Bump ved byportsmarkering ,- 9. Knudevejen i Vejen. Cykelstrimmel og midterstribe ,- (uden rød belægning). 10. Gestenvej fra Gesten Kirke og videre forbi Gesten. A11 tavler og kantlinjer og en forlængelse af spærrelinje ved de 2 F-kryds. Siden hen evt. etablering af FULD STOP ,- 11. Hovedgaden i Gesten. Cykelbaner og midterstribe i den vestlige ende af Hovedgaden ,- (uden rød belægning).

9 SIDE 9 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE 4. VIRKEMIDLER / IDEKATALOG Dette afsnit indeholder et idekatalog med gennemgang af en række trafiktekniske virkemidler. Det skal tjene som inspiration og værktøj til arbejdet med trafiksikkerhed for mulige trafiktiltag i Vejen Kommune. Kataloget er ikke en fuldstændig oplistning af de mulige trafiksikkerhedstiltag Idekataloget indeholder en kort beskrivelse af potentiale, anvendelse, udfordringer og inspiration for følgende tiltag: Etablering af 2 minus 1 veje ITS Tavler Bump og hævede flader Krydsningspunkter (fodgængerfelt) Cykelbaner og cykelstrimmel Gennemført fortov Styrket markering af kryds i åbent land Styrket markering af kurver på mindre kommuneveje Porte (hastighedszoner) Hastighedszoner Forsætninger Mini-rundkørsel Visuelle virkemidler Shared Space

10 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE Etablering af 2 minus 1 veje Etablering af 2-1 veje retter sig mod mindre veje med lav trafikmængde og hvor det er svært, på anden måde, at forbedre sikkerhed for bløde trafikanter. Det er en prisgunstig løsning der giver tryghed til cyklisterne, da de får reserveret et areal langs kørebanen. Tiltaget udføres ofte i mindre byer eller landområder, og gerne i forbindelse med skoleveje. Vejudformningen er speciel derved, at biltrafikken kun tildeles ét kørespor, selvom trafikken er dobbeltrettet. Derfor er det kun relevant at implementere nye 2-1 veje på strækninger med lave trafikmængder. Figur 1 Illustration af principperne for 2-1 vej (reviderede vejregler) med en planlægningshastighed på op til 60 km/t. Eksempler i figur Erfaringer tyder på, at 2-1 veje har den bedste trafiksikkerhedseffekt, hvis der indbygges andre hastighedsdæmpende tiltag, da det ellers er begrænset, hvor stor en hastighedsnedsættende effekt vejanlæggene har. Derfor er 2-1 veje ofte suppleret med steler, indsnævringer, bump og hævede flader eller andet, der kan virke hastighedsnedsættende. Etablering af 2-1 veje bevirker, at trafikanterne skal ændre færdselsmønster i forhold til kørsel på almindelige 2-sporede veje. Når bilisterne møder modkørende samtidig med, at der færdes lette trafikanter, skal bilisterne køre ind bag de lette trafikanter. Vejene har brede siderabatter, så to køretøjer kan passere hinanden med sænket hastighed.

11 SIDE 11 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Som på almindelige landeveje skal bilister naturligvis placere sig bag cyklister, knallerter og gående, hvis de ikke kan passere en modkørende samtidigt med, at de kører forbi den lette trafikant. Arealet bag den stiplede kantbane signalerer således mere plads til lette trafikanter, men arealet kan også benyttes af bilister hvis der er modkørende trafik. Figur 2 Strækning med 2 minus 1 vej med inventar i Hedensted Kommune. Basistværprofilet for en 2-1 vej er vist i figur 1 og består af: Et kørespor med en anbefalet bredde på mellem 3,0 og 3,5 m To brede kantbaner på mindst 1 meter - hver med 0,3 m brede punkterede kantlinjer Etablering af ensporede veje (2-1 vej), hvor der er dobbeltrettet færdsel og punkterede kantlinjer kræver, at den tilladte hastighedsgrænse højest er 60 km/t. En 2-1 vej etableres ved omprofilering af den eksisterende vej.det skal sikres, at der er mødesigt ved planlægningshastigheden. Hvis det ikke er tilfældet bør strækningen opsplittes med normal tosporet vej på delstrækninger. Konsekvenserne for bløde trafikanter ved en opsplitning bør indgå i en samlet overvejelse i forhold til om der skal etableres en 2-1 vej.

12 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 12 Figur 3 2 minus 1 vej kombineret med hævet flade i Svendborg Kommune. De nye 2-1 veje kræver ofte tilvænning, og i enkelte tilfælde har brugerne haft svært ved at forstå vejens udformning. Figur 4 viser et eksempel på en kampagne med vejkantplakater, som gør trafikanterne opmærksomme på, hvordan de skal placere sig på 2-1 veje. Figur 4 Strækning med 2-1 vej etableret i åbent land i Vejle Kommune med 50 km/t kombineret med kampagneaktivitet i form af vejkantplakater.

13 SIDE 13 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE 4.2 ITS Tavler Variable tavler, er en del af begrebet dynamiske veje, hvor teknik på vejen holder trafikanterne opdaterede, vågne og opmærksomme til gavn for trafiksikkerheden. Princippet er, at skiltningen kun er aktiv, når der er behov, hvilket øger respekten for de variable tavler i forhold til faste tavler. Variable tavler anvendes især, hvor det er af vital betydning, at bilisterne ser og respekterer skiltningen, f.eks. på skoleveje. På lokaliteter hvor mange skolebørn krydser vejen i særlige tidsrum, kan de variable tavler anvendes sammen med de faste advarselstavler for at påvirke trafikanterne til at skærpe opmærksomheden og tilpasse hastigheden. Variable tavler indeholder typisk en lavere hastighedsgrænse end den generelle på den pågældende strækning. Hensigten er, at tavlen tændes i perioder med mange børn. Uden for disse perioder er tavlerne slukket. Figur 5 Variabel tavle ved skole i Hadsten med 40 km/t i skolespidstimer. Fart Display med angivelse af Din fart Tavlen Din Fart anvendes i mange forskellige sammenhænge. De bevirker, at trafikanterne bliver gjort opmærksom på egen hastighed og hastighedsoverskridelse og tilpasser hastigheden. Herved medvirker de til at nedbringe hastigheden og til at mindske risikoen for trafikulykker og øge trygheden.

14 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 14 Fart display tavler kan benyttes, hvor der køres hurtigere end den skiltede hastighed, og hvor dette er særligt problematisk. Der er lavet flere større studier af virkning af Din Fart tavlen. De viser, at gennemsnitshastigheden faldt med 2-10 km/t. Størrelsen på faldet afhænger af hastighedsniveau og fartgrænsen før opsætning af tavlen. I gennemsnit er faldet ca. 5 km/t. I figur 6 ses et eksempel på en Din fart tavle placeret i åbent land ved en hastighedsgrænse på 70 km/t på en strækning tæt forbi et mindre bysamfund. I figur 7 ses eksempel på fartdisplay med din fart implementeret direkte i en byportsmarkering. Figur 6 Eksempel på Din fart tavle i åbent land ved mindre bysamfund. Figur 7 Eksempel på Din fart tavle indarbejdet i byzonetavle. 4.3 Bump og hævede flader Markant og sikker dæmpning af hastigheden kan sikres med bump eller hævede flader. De har en god hastighedsdæmpende virkning, og gør det muligt at skabe direkte sammenhæng mellem ønsket hastighed og fysisk udformning.

15 SIDE 15 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Ramperne bør udformes som modificerede cirkelbump, og de kan dels anvendes på kortere vejstrækninger, dels i en eller flere af grenene i et vejkryds. På strækninger med megen kollektiv trafik kan de alternativt udformes som et kombi-bump, hvor busserne kan passere forbi bumpet uden berøring, mens personbiler skal have det ene hjulsæt op på bumpene. Man bør være opmærksom på, at hvis bump eller hævede flader udformes, så personbiler kan passere dem med ønsket hastighed, vil busser, lastbiler og tunge køretøjer kun kunne passere dem med en lavere hastighed, medmindre ramperne udformes med halve cirkeleller sinusbump. Figur 8 Eksempel på bump ved forsætning og parkeringslommer i Bække.

16 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 16 Figur 9 Kombi-bump fra Odense. Busserne kan passere uden om bumpet. Man bør være påpasselig med at hastighedsdæmpe med bump på strækninger, hvor der er meget bustrafik. Særligt bør udformningen af eventuelle bump være ret præcis, da de ellers kan medvirke til at skabe andre problemer. Hævede flader Betegnelsen hævet flade benyttes, når et bump får en udstrækning der er større end længden af de normalt forekommende køretøjer, det vil sige mere end m. Kørebanearealet hæves i hele krydsarealet. Figur 10 I Gesten er der etableret en hævet flade som et "torveområde" på området foran skolen i krydset mellem Hovedgaden og Stadion Allé.

17 SIDE 17 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Figur 11 Hævet flade i Brørup på strækning af Søndergade ved Vestergade. 4.4 Krydsningspunkter (fodgængerfelt) Anlæg af fodgængerfelter bør overvejes nøje. Korrekt placeret og indbygget kan der være en trafiksikkerhedsgevinst ved anlæg af et fodgængerfelt, men forkert placeret eller mangelfuldt udstyret kan trafiksikkerhedsgevinsten være minimal. Faren ved fodgængerfelter er således, at de kan være forbundet med falsk tryghed man føler sig sikker, men er ikke mere sikker end man ville være uden fodgængerfeltet. Fodgængerovergange bør derfor ikke anlægges uden andre tiltag. Bump eller hævede flader (se afsnit 4.3) kan med god succes bruges til tydeliggørelse af et krydsningspunkt - som alternativ eller kombination til fodgængerfelt. Det kan samtidig overvejes at lave bumpet/fladen med en rød belægning af hensyn til dets tydelighed. I figur 12 ses 2 krydsningspunkter på skolevejen i Børup.

18 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 18 Figur 12 I Brørup er der etableret flere hævede flader, særligt med fokus på skoleveje, i forbindelse med krydsningspunkter. Her ses to krydsninger, hhv. på Stadionvej ved Bryggerpladsen og på Nørregade ved Violvej, begge etableret på hævet flade i anden belægningsfarve. Det kan undtagelsesvis - hvor der er et særligt stort behov - overvejes, om et fodgængerfelt skal suppleres med signalregulering. Fodgængere og de trækkende cyklister aktiverer signalanlægget via en trykfunktion. Signalregulering giver god trafiksikkerhed, da bilister generelt har stor respekt for overholdelse af vigepligten i signalanlæg. Et signalreguleret fodgængerfelt kan samtidig bruges som en decideret hastighedsdæmpende foranstaltning. Det gøres ved brug af "Al-rød", hvor signalanlægget skifter til grønt, når der registreres trafik med fart under hastighedsgrænsen eller ved "Al-grøn", hvor det skifter til rødt, når der registreres trafik over hastighedsgrænsen.

19 SIDE 19 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Figur 13 Signalreguleret fodgængerfelt, Askovvej v. Grønvangskolen i Vejen. 4.5 Cykelbaner og Cykelstrimmel (kantbane) Etablering af brede kantbaner eller cykelbaner med cyklistsymboler kombineret med midterafstribning giver en markant visuel ændring af vejprofilet. Dette giver en tydelig indvirkning på trafikafvikling og hastighedsniveau på strækningen. Afstribning med cykelbane eller cykelstrimmel er en forholdsvis enkel foranstaltning, der øger trygheden for cyklister ved trange forhold på veje, hvor der ikke er plads eller økonomi til at etablere cykelsti. Cykelbane Mindste brede af cykelbane er 1,2 m inkl. kantlinje på 30 cm. Cykelbaner suppleres ofte med deciderede cyklistsymboler. Etablering af cykelbane kræver kørebanebredde på 7,9 m., da kørebanen mindst skal være 2,75 m bred. Cykelstrimmel Mindste brede af cykelstrimmel 0,8 m inkl. kantlinje på 10 cm. Cykelstrimmel suppleres ofte med anden belægningsfarve. Etablering af cykelstrimmel kræver således en kørebanebredde på 7,1 m. Som angivet er kørebanebredden afgørende for, hvilken afmærkning der kan anvendes. Kravet til bredden af et kørespor for biler i én retning, er at det ikke må være mindre end 2,75 m. Ved en kørebanebredde på under 7,1 m er det ikke muligt at lave cykelbane/- strimmel. For at øge biltrafikkens opmærksomhed på cyklister og cyklistarealer, kan belægningen af cyklistarealerne differentieres fra biltrafikkens kørearealer. Dette kan ske i form af et blåt cykelfelt som anvendes ved signalanlæg eller ved etablering af cykelbane-/strimmel i rød asfalt.

20 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 20 Figur 14 Cykelbaner og midterstribe på Byagervej ved skole i Brørup. Under trange forhold i bymæssig bebyggelse eller lokalveje med meget cykeltrafik, kan cyklistarealet som nævnt laves med en cykelstrimmel i begge vejsider. Her er kantlinjen punkteret og bilisterne må overskride den samtidig med at der fortsat er en visuel indsnævring af kørebanen. De viste røde cykelstrimler i figur 15 skal etableres med en bredde på mindst 70 cm inkl. 10 cm til kantlinje. Figur 15 Tydelige kantbaner i rød asfalt og midterstribe i Korsholm v. Aarhus. 4.6 Gennemført fortov Et tiltag der hovedsageligt anvendes ved mindre trafikerede sideveje. Et gennemført fortov øger trafiksikkerheden for cyklister, fodgængere og knallerter, da bilisterne fra sidevejen nemmere erkender krydset og bedre erkender vigepligtsforholdene. Endvidere virker tiltaget fartdæmpende på den trafik, der skal til og fra sidevejen. Imidlertid reducerer et gennemført fortov også kapaciteten fra sidevejen.

21 SIDE 21 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE 4.7 Styrket markering af kryds på mindre kommuneveje Utilstrækkelig markering af kryds i det åbne land medvirker til at besværliggøre erkendelsen af krydset, hvilket igen reducerer trafiksikkerheden. Styrket markering af krydsene på kommunevejene vil derfor forbedre trafiksikkerheden. Styrket markering af kryds kan særligt på mindre kommuneveje omfatte: Forbedret afstribning langs primærvejen, så primærtrafikanterne bedre kan erkende vejkrydset. Opsætning af A11 tavle (farligt vejkryds) hvis det vurderes nødvendigt for at styrke primærtrafikanternes erkendelse af krydset. Baggrundsafmærkning (O42) i T-kryds, hvis der ikke er vejvisere i forvejen, som kan fortælle sekundærtrafikken, at vejen ender. Endeligt kan forvarsling af vigepligten med ekstra B11-tavler overvejes, hvis tilkørslen er utydelig. Hertil eventuel afmærkning med stor vigepligtstavle V11 på kørebanen. I figur 16 ses princip til bedre markering af T-kryds ved brug af mere afstribning på primærvejen. Figur 16 Princip for bedre markering af krydsanlæg på mindre kommuneveje.

22 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE Styrket markering af kurver på mindre kommuneveje Eneuheld i kurver er et tydeligt problem, særligt på underordnede veje i åbent land. Forbedring af trafiksikkerheden i kurver tilvejebringes ved at styrke erkendelse af kurven. Erkendelsen af kurver kan tilvejebringes ved at anvende nogle af følgende elementer: Opstilling af A41 (Farligt vejsving) inden kurven. Midterstribe på kørebanen. Tiltaget kræver, at vejen er 5,5 meter bred, da der skal være plads til 2 kørebaner på 2,75m. Fortættede kantpæle (N41) som markerer kurvens forløb. Ved skarpere kurver kan afmærkningen forstærkes med UA41 (Lokal hastighedsbegrænsning). Endeligt, hvis kurven er skarp, og der er problemer med oversigten, eller der har været flere uheld i kurven, kan man udbygge markeringen med N42 eller O42, som er egentlige baggrundsafmærkningstavler. Ved meget skarpe kurver kan afmærkningen også suppleres med vejsøm / reflekssøm. Ovenstående er vejledende og der kan forekomme afvigelser i den enkelte situation i forhold til en nærmere vurdering af kurverne Byporte En byport virker som markering af overgangen til lavere ønsket hastighed. Porte kan benyttes på trafikveje, f.eks. ved indkørslen til en by og på lokalveje, eller ved indkørslen til et lokalt trafikområde. En byport skal først og fremmest virke visuelt, ved hjælp af beplantning, belægningsskift, portaler, belysning mv. Desuden kan der benyttes en indsnævring af køresporsbredden, hvor cyklister føres bagom indsnævringen. I et lokalt trafikområde kan der suppleres med bump eller reduktion af køresporsantal, da det ofte tilstræbes, at porten i dette tilfælde får delvis samme karakter som en decideret fartdæmper inde i området.

23 SIDE 23 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Figur 17 Byportsmarkering ved Holsted med bump kort efter byzoneskilt. 4.9 Hastighedszoner En anden form for port er hastighedszoner i bymidteområder. Hensigten er ikke mindst, at få sænket hastighedsniveauet ved skolerne, hvor børn er særligt udsatte. Zonerne laves ud fra princippet, at den største risiko for trafikuheld med dræbte eller alvorlige personskader er i byområder, hvor der er stor sammenblanding af trafikantarter. Erfaringer fra projekter med hastighedszoner er tydelige. Det har medvirket til et mere acceptabelt hastighedsniveau, hvilket har betydet at trafiksikkerheden og trygheden for trafikanterne, især cyklister og fodgængere, er øget. Der skiltes kun ved indkørsel til området med en lokal hastighedszone, og der er opfølgende skiltning inde i selve hastighedszonen. Derfor må hastighedszonen ikke være for stor. I vejreglerne er det angivet, at kørelængden gennem en hastighedszone ikke må overstige 1,5 km. Hastighedszoner skal i nødvendigt omfang understøttes af hastighedsdæmpende foranstaltninger på længere strækninger.

24 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 24 Figur 18 Hastighedszoneområderne i Brørup er tydeligt anvist med zonetavler for 40 km/t i høj stander kombineret med påmalet tavle i kørebanen Forsætninger Forsætning af kørespor uden reduktion af køresporsantallet og uden niveauændring i form af bump eller hævede flader benyttes fortrinsvis på 2-sporede trafikveje. Forsætningen virker som fysisk hastighedsdæmpende, hvor busser kan passere uden væsentlige gener for chauffør eller passagerer. Det er imidlertid vanskeligt at skabe direkte sammenhæng mellem den ønskede hastighed og fysisk udformning. Hvis store køretøjer skal kunne passere forsætningerne, vil personbiler kunne køre igennem dem med hastigheder, der overstiger den ønskede hastighed.

25 SIDE 25 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Indsnævring ved vejmidte (midterøer) Indsnævringer af køresporsbredden fra vejmidten ved anlæg af midterheller benyttes fortrinsvis på 2-sporede trafikveje. De kan etableres som punktvise indsnævringer eller som indsnævringer på længere vejstrækninger. Anlæg af midterheller forhindrer overhalinger, og virker begrænsende på særligt de høje hastigheder, samtidig letter de fodgængernes muligheder for at krydse vejen. Figur 19 I Holsted er der etableret en lang midterhelle ved venstresvingsbane og krydsningspunkt til Idræts Allé (Højmarkskolen) fra Søndergade. Indsnævring til 1 spor (evt. kombineret med bump / hævet flade) Indsnævringer til 1 spor uden brug af hævede flader og bump benyttes på vejstrækninger med trafikintensitet på under 300 biler i timen. Selve indsnævringen virker hastighedsdæmpende, men det er forudsat at der er modsat kørende trafik, ellers er den ofte næsten virkningsløs. En indsnævring til 1 spor kan i visse tilfælde give anledning til tvivl om, hvem der skal holde tilbage, og i nogle tilfælde medføre et kapløb om, hvem der kommer først. Desuden kan den skabe ulemper for cyklister, hvis der ikke er etableret en særlig cykelsluse. Indsnævringer til 1 spor kan kombineres med bump eller hævet flade.

26 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 26 Figur 20 Enkelt stående chikane med indsnævring til 1 spor, Askovvej i Vejen Figur 21 Indsnævring til 1 spor i vejmidten med cykelsluser i begge vejsider. Forsætninger med indsnævringer til 1 spor (evt. med bump) En forsætning med indsnævringer fremkommer ved etablering af 2 på hinanden følgende indsnævringer til 1 kørespor, således at man først skal køre i venstre vejside og dernæst i højre. Udformningen dæmper hastigheden for alle køretøjstyper, men hvis store køretøjer skal kunne passere, er hastighedsreduktionen for personbiler beskeden.

27 SIDE 27 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE Figur 22 Chikanepar på Vangsgade i Ølgod. Figur 23 Chikanepar i Højslev ved Skive. En ulempe ved etablering af chikanepar er trafikanternes usikkerhed om, hvem der skal holde tilbage for hvem. I nogle tilfælde resulterer det i et kapløb om, hvem der kommer først frem til chikaneparret Mini-rundkørsel Etablering af en minirundkørsel understøtter mere sikker trafikafvikling i krydset. Minirundkørsler nedsætter trafikanternes hastighed frem til og i krydset og giver mere gnidningsfri trafikafvikling i krydset. Erfaring ved ombygning af T-kryds til minirundkørsel viser en adfærdsændring hos trafikanterne og en positiv effekt på trafiksikkerheden. I forhold til pladsforhold i byområder, er det vigtigt at søge at holde en minirundkørsel inden for eksisterende vejareal eller med så lille indgriben i omgivelserne som muligt.

28 TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION 11 LOKALITETER I VEJEN KOMMUNE SIDE 28 Figur 24 Minirundkørsel med overkørbar midterø ved skolen i Fjerritslev Visuelle virkemidler - "Shared Space" Shared Space er et færdselsareal, hvor alle trafikantgrupper må færdes. Sammenblandingen af trafikantgrupper bevirker, at hastigheden naturligt holdes lav. Det bærende princip ved god etablering af et Shared Space er design. Det vil sige, at gaderummets design i sig selv fortæller, hvilken adfærd der skal udøves, og hvilken hastighed der skal vælges. I den forbindelse kan alle gaderummets komponenter anvendes. F.eks. har rummets dimensioner stor betydning for virkningen. I meget smalle eller lave rum, f.eks. med vejtræer, der danner kulisser og måske virker som loft over gaderummet, vil trafikanterne naturligt færdes med lav hastighed og være særligt agtpågivende. Grove belægninger såsom brosten, og jævne belægninger som f.eks. slebet granit kan have samme virkning. I det første tilfælde er det ikke behageligt at køre med høj fart, og i det sidste appelleres der til mere forsigtighed i forhold til om det overhovedet er et køreareal, eller om det er et areal til de gående. Den hastighedsdæmpende effekt af Shared Space er ofte vanskelig at forudsige.

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010 Notat Til: Vedrørende: Bilag: MPU Trafiksanerende foranstaltninger A Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Side 1/9 Kontaktperson Indledning...2 Skiltning...2 Fysiske foranstaltninger...3

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Løsningsforslag 1 Strandgade - Forsætninger med indsnævring til 1 kørespor samt nedlægning af parkeringsplads for enden af Strandgade.

Løsningsforslag 1 Strandgade - Forsætninger med indsnævring til 1 kørespor samt nedlægning af parkeringsplads for enden af Strandgade. Løsningsforslag 1 Strandgade - Forsætninger med indsnævring til 1 kørespor samt nedlægning af parkeringsplads for enden af Strandgade. En forsætning med indsnævring fremkommer ved 2 på hinanden følgende

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

Trafikplan for Rønne 2011-2021. Bilag B: Virkemiddelkatalog

Trafikplan for Rønne 2011-2021. Bilag B: Virkemiddelkatalog Trafikplan for Rønne 2011-2021 Bilag B: Virkemiddelkatalog 01 FORORD Denne vejledning indeholder det virkemiddelkatalog, som Bornholms Regionskommune har besluttet at udarbejde i tillæg til Trafikplan

Læs mere

UDKAST. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Eksisterende forhold. Bolbrovej Løsningsforslag til nedbringelse af hastigheden. NOTAT 5.

UDKAST. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Eksisterende forhold. Bolbrovej Løsningsforslag til nedbringelse af hastigheden. NOTAT 5. UDKAST Hørsholm Kommune Bolbrovej Løsningsforslag til nedbringelse af hastigheden NOTAT 5. juli 2006 JVL/mm 1 Indledning Hørsholm Kommune har etableret en 40 km/t hastighedszone i området omkring Bolbrovej.

Læs mere

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Holstebro Kommune Hastighedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro Kommune

Læs mere

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Til Aabenraa Kommune Dokumenttype Hastighedsplan Dato Februar 2015 AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Revision 02 Dato 2015-02-25 Udarbejdet af

Læs mere

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan Trafiksikkerhedsplan 2013-2020 Dagsorden 2 10:00-10:45 1: Velkomst 2: Præsentation af mødeplan 3: Præsentation af tidsplan 4: Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan 2013-2020 5: Gennemgang

Læs mere

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro Hastighedsplan Sønderborg Kommune Hastighedsplan Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro 2 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1.1 Hvad er en hastighedsplan? 1.2 Målsætning 5 6 7

Læs mere

Jellebakkeskolen, revision 2013:

Jellebakkeskolen, revision 2013: Jellebakkeskolen, revision 2013: Jellebakkeskolen er beliggende i Risskov nord for Aarhus. Skolen har 0.-9. klassetrin og modtager pr. august 2013 samtlige elever fra Vejlby Skole. SFO er beliggende nær

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2010

Trafiksikkerhedsplan 2010 Trafiksikkerhedsplan 2010 Maj 2011 Kommune - Trafiksikkerhedsplan 2010 Trafiksikkerhedsplan 2010 Kommune Drift og Forsyning Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 9. maj 2011 2 Kommune - Trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Indhold. Trafiksikkerhedsprojekter til prioritering 2015. Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2. Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5

Indhold. Trafiksikkerhedsprojekter til prioritering 2015. Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2. Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5 Indhold Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2 Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5 Side 5 - beskrivelse af projekter i prioritet 1 og 2 1 Projekter prioritet 1 og 2 kategori Lokalitet

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Bilag 7 - Landsbykoncept. Mindre landsbyer - koncept for trafiksanering

Bilag 7 - Landsbykoncept. Mindre landsbyer - koncept for trafiksanering Bilag 7 - Landsbykoncept Mindre landsbyer - koncept for trafiksanering Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 Trafikale funktionskrav Vejen gennem landsbyen skal både betjene gennemkørende -og

Læs mere

Skoleveje Kirstinebjergskolen

Skoleveje Kirstinebjergskolen Notat Skoleveje Kirstinebjergskolen Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Kirstinebjergskolen med undervisning på 4 skoler: Bøgeskov Skole 0. 6. kl. fra eget tidligere distrikt. Egumvejens

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hastighedsplan for Svendborg Kommune. Svendborg Kommune. Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By.

Indholdsfortegnelse. Hastighedsplan for Svendborg Kommune. Svendborg Kommune. Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By. Svendborg Kommune Hastighedsplan for Svendborg Kommune Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter v. Ole Rosbach, Vejdirektoratet og Jesper Mertner, COWI 1 Indledning Vejdirektoratet ønsker at opsamle erfaringer med trafiksaneringer af hovedlandeveje gennem

Læs mere

SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ.

SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ. SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ. SE Trafik 28. september 2015 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492 6093 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Dato Dec UDKAST RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE VEJPLAN

Ringkøbing-Skjern Kommune. Dato Dec UDKAST RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE VEJPLAN Ringkøbing-Skjern Kommune Dato Dec. 2017 UDKAST RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE VEJPLAN RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE VEJPLAN Revision 02 Dato 2017-12-07 Vejplan INDHOLD 1. Indledning 1 2. Trafikken i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Ballerup Kommune Søndergård Passage Trafiknotat

Ballerup Kommune Søndergård Passage Trafiknotat Søndergård Passage Trafiknotat NOTAT 5. juli 2016 mkk 1 Baggrund og konklusion GHB Landskabsarkitekter har udarbejdet et dispositionsforslag med titlen Fra shared space til safe space omfattende trafikale

Læs mere

Trafik- og adfærdsanalyse

Trafik- og adfærdsanalyse Trafik- og adfærdsanalyse Kongelundsvej / Oliefabriksvej Supplerende undersøgelse og forslag om trafiksanering af en del af Kongelundsvej Udarbejdet af: Lene Hansen Kontrolleret af: Morten Fabrin, Trine

Læs mere

Bilag 1 Status Trafiksikkerhedsplan 2010 (inklusive stiprojekter)

Bilag 1 Status Trafiksikkerhedsplan 2010 (inklusive stiprojekter) 1 Ringsted Dagmarsgade/Anlægsvej Fjernelse af den eksisterende indsnævring og tilhørende beplantning i krydset. I stedet etableres et bump til dobbeltrettet trafik, evt. mindre indsnævring af vejprofilet

Læs mere

2 MINUS 1-VEJ PÅ HÅRLEVVEJEN FORUNDERSØGELSE OG SKITSEFORSLAG

2 MINUS 1-VEJ PÅ HÅRLEVVEJEN FORUNDERSØGELSE OG SKITSEFORSLAG 2 MINUS 1-VEJ PÅ HÅRLEVVEJEN FORUNDERSØGELSE OG SKITSEFORSLAG 14. juni 2019 Hougaard Trafik Vagtelvej 7, 4700 Næstved Tlf. 29 70 75 70 rikke@hougaardtrafik.dk www.hougaardtrafik.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej Til: Ballerup Kommune Center for Miljø og Teknik Hold-an Vej 7 DK-2750 Ballerup BALLERUP KOMMUNE Dato: 9. november 2017 Tlf. dir.: 24294910 E-mail: herb@balk.dk Kontakt: Herdis Baierby Notat Evaluering

Læs mere

Ombygning af rundkørsel Rødevej - Gl. Skivevej

Ombygning af rundkørsel Rødevej - Gl. Skivevej Viborg Kommune Ombygning af rundkørsel Rødevej - Gl. Skivevej Trafiksikkerhedsrevision trin 2 Status: Endelig revisionsrapport Kommenteret af Grontmij Kommenteret af Viborg Kommune Beslutning og underskrevet

Læs mere

Holstebro Kommune TRAFIKSIKKERHED VINDERUP Anbefalinger til tiltag. Figur 1: Uheldsbilledet for Vinderup (rød prik angiver uheld), se bilag.

Holstebro Kommune TRAFIKSIKKERHED VINDERUP Anbefalinger til tiltag. Figur 1: Uheldsbilledet for Vinderup (rød prik angiver uheld), se bilag. Notat Holstebro Kommune TRAFIKSIKKERHED VINDERUP Anbefalinger til tiltag 30. juli 2014 Projekt nr. 217774 Dokument nr. 1212015346 Version 1 Udarbejdet af PIO Kontrolleret af Godkendt af 1 GENERELT Hovedgaden

Læs mere

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet NOTAT Projekt Ørbæksvej - Alsvej Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Rambøll By og Trafik Kopi til Charlotte Skov 1. Baggrund I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll

Læs mere

Sønderborg Kommune. Virkemiddelkatalog. april 2009. Opslagværk tillæg til trafiksikkerhedsplanen

Sønderborg Kommune. Virkemiddelkatalog. april 2009. Opslagværk tillæg til trafiksikkerhedsplanen Sønderborg Kommune Virkemiddelkatalog Opslagværk tillæg til trafiksikkerhedsplanen april 2009 Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro A/S INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning 2 1.1 Hastighed og ulykkesrisiko 3 1.2 Hastighed og støj 7. 2 Formål 8

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning 2 1.1 Hastighed og ulykkesrisiko 3 1.2 Hastighed og støj 7. 2 Formål 8 Hastighedsplan Hastighedsplan 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 1.1 Hastighed og ulykkesrisiko 3 1.2 Hastighed og støj 7 2 Formål 8 3 Målsætning 9 3.1 Hastigheden skal svare til hastighedsgrænsen 10

Læs mere

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Nordvang

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Nordvang Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Nordvang Januar 2015 Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Nordvang Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: Januar 2015 2 Indhold 1 INDLEDNING... 4 2 NUVÆRENDE

Læs mere

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18.

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18. UDKAST Skanderborg Kommune Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej NOTAT 18. juli 2018 LLJ/llj 0 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 0 Indholdsfortegnelse... 1 1 Baggrund... 1 1.1 Eksisterende forhold...

Læs mere

Virkemiddelkatalog 2014-2020

Virkemiddelkatalog 2014-2020 2014-2020 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 5 1.1 sprincipper 5 1.2 Generelle anbefalede mål for vejelementer 7 1.3 Skala til bestemmelse af vurderet trafiksikkerhed mv 10 2 VIRKEMIDLER I BYZONE 12

Læs mere

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1.

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1. NOTAT Projekt Trafiksanering Område A Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-06-15 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann 1. Trafiksanering af Område A Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre

Læs mere

Vurdering af forslag og overslag

Vurdering af forslag og overslag 30. august 2017 Notat Jammerbugt Kommune Vurdering af Sikker vej i Aabybro Projekt nr.: 228945 Dokument nr.: 1224938173 Version 2 Revision 0 Udarbejdet af MAK Kontrolleret af MFB Godkendt af MFB Vurdering

Læs mere

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej Tillæg til notatet r i byerne I dette tillæg til notatet r i byerne er følgende veje blevet vurderet: Frederikssund: - Færgevej - Byvej - Ådalsvej - Strandvangen - Marbækvej Skibby: - Selsøvej - Skuldelevvej

Læs mere

Referat af møde i Trafiksikkerhedsudvalget den 6. februar Jørgen Bruun, Formand Teknik og Miljøudvalget X

Referat af møde i Trafiksikkerhedsudvalget den 6. februar Jørgen Bruun, Formand Teknik og Miljøudvalget X Kontaktperson: Torben Strømgaard Hansen E-mail: tsha@vejenkom.dk Referat af møde i Trafiksikkerhedsudvalget den 6. februar 2014 Jørgen Bruun, Formand Teknik og Miljøudvalget X Tommy Rachlitz Nielsen Teknik

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 4 Forslag til målsætninger 5 Eksisterende vejnet og trafik 6 Forslag til hastighedsgrænser 7 Skoleveje

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual

Kvalitets- og Designmanual Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål...3 Generelt...4 1. Visuelle virkemidler...6 1.1 - Byport (specialdesignet)...6 1.2 - Beplantning langs

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2011

Trafiksikkerhedsplan 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Juni 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Tlf.: 72 59 60 00 E-mail: kommune@egekom.dk Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 8. juli

Læs mere

Oversigtskort: 2 af 14

Oversigtskort: 2 af 14 er beliggende i den sydlige del af Hobro. Skolen har ca. 520 elever fordelt på 0.-6. klassetrin. SFO er beliggende ved skolen. Der er udpeget 12 fokuslokaliteter i skoledistriktet. Kort 1 af 14 Skole:

Læs mere

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Solvang

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Solvang Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Solvang Maj 2012 Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Solvang Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: Maj 2012 2 Indhold 1. Indledning 4 2. Nuværende forhold

Læs mere

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Københavns Kommune Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Januar 2006 Notatet er udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll Nyvig. 30.1.2006 Rambøll Nyvig A/S Bredevej 2 2830

Læs mere

Ballerup Kommune. Beskrivelse af vejbump

Ballerup Kommune. Beskrivelse af vejbump Ballerup Kommune Beskrivelse af vejbump Center for Miljø og Teknik - Vejteamet 2015 Indhold Vejbump... 3 Godkendte vejbump... 3 Permanente bump... 4 Cirkelformede bump... 4 Kombibump... 5 Kuppelformede

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Forslag til fysiske forbedringer

Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Forslag til fysiske forbedringer Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Forslag til fysiske forbedringer Dette katalog indeholder en række projekter fra bruttolisten til trafiksikkerhedsprojekter i Hedensted Kommune. Der er en kort beskrivelse

Læs mere

Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge

Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge BILAG 1 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 18-04-2016 Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge I vedlagte liste er trafiksikkerhedsprojekterne oplistet i prioriteret rækkefølge (højest prioriterede)

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

TRAFIK SIKKERHEDSPLAN 2013-2016. Trafiksikkerhedsplan. Forslag

TRAFIK SIKKERHEDSPLAN 2013-2016. Trafiksikkerhedsplan. Forslag TRAFIK SIKKERHEDSPLAN 2013-2016 Trafiksikkerhedsplan Forslag Vejen Kommune Områdekontor Holsted Teknik & Miljø Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: teknik@vejenkom.dk Telefon: 7996 5000 Indhold forord 4

Læs mere

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Udarbejdet i samarbejde med INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 PROBLEM- OG INDSATSOMRÅDER 4 2.1 Problemområder

Læs mere

Den nye multihal er placeret på den vestlige side af Gersonsvej og en meget stor andel af brugerne bor i villakvarteret på østsiden af Gersonsvej.

Den nye multihal er placeret på den vestlige side af Gersonsvej og en meget stor andel af brugerne bor i villakvarteret på østsiden af Gersonsvej. Memo Dato Sag 7. januar 006 Gentofte Kommune Vedr: Til: Vurdering af trafikforhold omkring Gersonsvej i forbindelse med ny idræts- og fritidscenter Skolebestyrelsen for Tranegårdsskolen - Gentofte Ref

Læs mere

Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune. Borgerhenvendelser

Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune. Borgerhenvendelser Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune Borgerhenvendelser 2013-2014 Trafikulykker koster det offentlige dyrt Udgifter pr. personskade registreret hos politiet udgør i gennemsnit ca. 600.000 kr.

Læs mere

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Trafiksikkerhed og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Af Ole Johansen, Tølløse Kommune olj@tollose.dk Morten Klintø Hansen, Cowi A/S mkh@cowi.dk Tølløse Kommune har tilsluttet sig Færdselssikkerhedskommissionens

Læs mere

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune Projekt: Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering. Dato: 09-01-2019 Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune 1. Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering.

Læs mere

TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT

TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT JANUAR 2012 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT PRIORITEREDE PROJEKTER FRA TRAFIKSIKKERHEDSHANDLINGSPLAN 2010 TEKNISK NOTAT Nørretorv 14, 4100 Ringsted JANUAR 2012 RINGSTED

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Handlingsplan for trafiksikkerhedsprojekter... 3 Trafiksikkerhedsplan... 4

Indholdsfortegnelse. Handlingsplan for trafiksikkerhedsprojekter... 3 Trafiksikkerhedsplan... 4 Handlingsplan for trafik sikkerhedsprojekter 2014 Favrskovv Kommune Trafik og Veje 2014 Indholdsfortegnelse Handlingsplan for trafiksikkerhedsprojekter... 3 Trafiksikkerhedsplan... 4 Tiltag i trafiksikkerhedsplanen...

Læs mere

Trafiksanering på beboerinitiativ - Fartdæmpning af lokalveje

Trafiksanering på beboerinitiativ - Fartdæmpning af lokalveje Trafiksanering på beboerinitiativ - Fartdæmpning af lokalveje Indholdsfortegnelse: Indledning Om proceduren ved fartdæmpning på beboerinitiativ Om placering og udformning af fartdæmpere Ønsket hastighed

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016. side 1

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016. side 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016 side 1 Vordingborg Kommune - Trafi ksikkerhedsplan Trafi ksikkerhedsplan 2013-2016 Vordingborg Kommune Vej- og Trafi ksekretariatet Mønsvej 130 4760 Vordingborg

Læs mere

Referat Trafiksikkerhedsråd 16. maj 2019 kl. 14:00 Mødelokale 1, Pandrup Jammerbugt Kommune

Referat Trafiksikkerhedsråd 16. maj 2019 kl. 14:00 Mødelokale 1, Pandrup Jammerbugt Kommune Referat Trafiksikkerhedsråd 16. maj 2019 kl. 14:00 Mødelokale 1, Pandrup Jammerbugt Kommune Åbne dagsordenspunkter 7 Dagsorden og referat 3 8 Sortpletscreening og analyse 3 9 Bredgade / Sigsgaardsvej,

Læs mere

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 FAXE KOMMUNE STATUS FOR TRAFIKULYKKER 2010-2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Antal personskade-

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSTILTAG VED KARISE SKOLE 27. JANUAR 2016 TEKNISK NOTAT

TRAFIKSIKKERHEDSTILTAG VED KARISE SKOLE 27. JANUAR 2016 TEKNISK NOTAT TRAFIKSIKKERHEDSTILTAG VED KARISE SKOLE TEKNISK NOTAT 27. JANUAR 2016 Hougaard Trafik Vagtelvej 7, 4700 Næstved Tlf. 29 70 75 70 rikke@hougaardtrafik.dk www.hougaardtrafik.dk INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...

Læs mere

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB 1 Indledning NOTAT 24. maj 2017 SB Dragør Kommune har bedt Via Trafik om at undersøge, hvordan krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej mest hensigtsmæssigt kan ombygges, herunder udarbejde anlægsoverslag

Læs mere

Evaluering af 2 minus 1 veje i Frederikssund Kommune

Evaluering af 2 minus 1 veje i Frederikssund Kommune Evaluering af 2 minus 1 veje i Frederikssund Kommune Projekt: Evaluering af 2 minus 1 veje i Frederikssund Kommune Dato: 20-02-2019 Udarbejdet af: Mohamad Khaled Ismail Bilagsoversigt Bilag 1: Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590 Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober 2014 J.nr. 14/7590 Forslaget har været i offentlig høring fra den 12. november 2014 til den 7. januar 2015 Den 8. januar 2015 var der

Læs mere

STRUER KOMMUNE DECEMBER

STRUER KOMMUNE DECEMBER TRAFIKSIKKERHEDSPLAN STRUER KOMMUNE DECEMBER 2007 Dette hæfte redegør for status på trafiksikkerhedsarbejdet i Struer Kommune. Formålet med en trafiksikkerhedsplan er at skabe en samlet ramme for det fremtidige

Læs mere

Holbæk, trafiksaneringsprojekter i 10 lokalområder 13. Januar 2009 Projekt: 21.8374.01

Holbæk, trafiksaneringsprojekter i 10 lokalområder 13. Januar 2009 Projekt: 21.8374.01 Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Notat Holbæk, trafiksaneringsprojekter i 10 lokalområder 13. Januar 2009

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT 2016.05.20 Projektforslag TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE-SCT BENDTSGADE-NØRREGADE-TORVET Der

Læs mere

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Slagelse Kommune Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Trafiksikkerhedsrevision Juni 2009 COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse

Læs mere

Vejene. nemt og sikkert Vores mission er, at det skal være nemt og sikkert for trafikanter og gods at komme frem.

Vejene. nemt og sikkert Vores mission er, at det skal være nemt og sikkert for trafikanter og gods at komme frem. Vejene Trafiksikkerhed nemt og sikkert Vores mission er, at det skal være nemt og sikkert for trafikanter og gods at komme frem. sikkerhed Vejdirektoratet arbejder målrettet med at øge trafiksikkerheden

Læs mere

Tavle E53, vejledende hastighed 40 km/t (blå) og tavle E68, hastighedszone (rød)

Tavle E53, vejledende hastighed 40 km/t (blå) og tavle E68, hastighedszone (rød) Grundejerforeningen Lille Eskemosegaard v. Christina Dahl Christiansen Herman Bangs Vej 32 3460 Birkerød Rambøll Nyvig Bredevej 2 DK-2830 Virum Danmark T: +45 4574 3600 D: +45 4574 3643 F: +45 4576 7640

Læs mere

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010.

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010. Vejle Kommune 2014 Forord Vejle Kommune har udarbejdet en trafiksikkerhedsplan for perioden 2014-2017. Med denne har Vejle Kommune skabt et grundlag for de kommende års arbejde med trafiksikkerhed. Trafiksikkerhedsplanen

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

UDKAST. Rudersdal Kommune

UDKAST. Rudersdal Kommune UDKAST Lette trafikanters krydsning af Birkerød Kongevej Trafiksikkerhedsinspektion NOTAT 5. maj. 2015 ph/jvl 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 2.1 Trafiktælling... 3 3 Trafikulykker...

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Hastighedszoner Analyse. NOTAT 10. september 2009 mkk/sb

UDKAST. Dragør Kommune. Hastighedszoner Analyse. NOTAT 10. september 2009 mkk/sb UDKAST Dragør Kommune Hastighedszoner Analyse NOTAT 10. september 2009 mkk/sb 0 Indholdsfortegnelse 0 Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 1.2 Konklusion... 4 2 Inddeling

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 3: DOBBELTRETTET CYKELSTI I STABY

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 3: DOBBELTRETTET CYKELSTI I STABY TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 3: DOBBELTRETTET CYKELSTI I STABY Luxenburger Trafiksikkerhed & Vejteknik Side 1 af 10 Alskovvej 21, 7470 Karup J Tlf. 2295 7797, jan@luxenburger.dk www.luxenburger.dk CVR-nr.

Læs mere

Notat. Syddjurs Kommune Trafiksikkerhed på Hovedgaden i Rønde. : Lars Bonde, Syddjurs Kommune. : Thomas Rud Dalby, Grontmij A/S. Vedlagt : Kopi til :

Notat. Syddjurs Kommune Trafiksikkerhed på Hovedgaden i Rønde. : Lars Bonde, Syddjurs Kommune. : Thomas Rud Dalby, Grontmij A/S. Vedlagt : Kopi til : Notat Syddjurs Kommune Trafiksikkerhed på Hovedgaden i Rønde Sofiendalsvej 94 9200 Aalborg SV Danmark T +45 9879 9800 F +45 9879 9857 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 17. maj 2011 Projekt: 21.2776.53 Til

Læs mere

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Indledning I foråret 2008 igangsatte Ikast-Brande Kommune udarbejdelsen af en samlet trafikplan indeholdende delplaner for trafiksikkerhed,

Læs mere

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR Farum bymidteanalyse Strategi NOTAT 20. juni 2011 RAR 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Strategi... 2 1.1.1 Vejklassificering... 3 2 Frederiksborgvej... 4 2.1 Tværsnit af Frederiksborgvej...

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune 1 Frederiksberg Kommune I Frederiksberg Kommune forløber Albertslundruten fra Grøndalsparken via Finsensvej til Howitzvej hvor stien fortsætter gennem Frederiksberg Bymidte ad Den grønne sti. Ved krydsningen

Læs mere

Trafik- og adfærdsanalyse af en rundkørsel

Trafik- og adfærdsanalyse af en rundkørsel Trafik- og adfærdsanalyse af en rundkørsel v/ Lene Hansen, MOE A/S og Peter Raaschou, Frederiksberg Kommune VEJFORUM 2015 SIDE 1 Placering VEJFORUM 2015 SIDE 2 Baggrund Uheldsbelastet og utryg Ombygget

Læs mere

Ballerup Hastighedsplan 2015-2020

Ballerup Hastighedsplan 2015-2020 Ballerup Hastighedsplan 2015-2020 Ballerup Hastighedsplan 2015 2020 er udarbejdet i 2014/15 af Center for Miljø og Teknik, Ballerup Kommune og Via Trafik Rådgivning A/S Ballerup Kommune, Hold-An Vej 7,

Læs mere

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 102 Offentligt Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Gladsaxe Kommune blev sammen med Herning Kommune udnævnt som de to første trafiksikkerhedsbyer

Læs mere

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse Trafiksikkerhedsplan 25. januar 2010 Rev. 04. marts 2010 Odsherred kommune Indholdsfortegnelse 1 Uheldsstatistik... 3 1.1 Datagrundlag...3 1.2 Uheldsfaktorer...4 1.3 Uheldsudviklingen 1986-2008...4 1.4

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Gladsaxe Kommune Værebrovej Trafikregulerende tiltag ved omlægning af bus 400S NOTAT REV. 3 6. juli 2011 MKK/jvl Indholdsfortegnelse 0 Baggrund og forudsætninger... 1 1 Reduktion af eksisterende

Læs mere

BYGENNEMFARTER I ODDER KOMMUNE

BYGENNEMFARTER I ODDER KOMMUNE JULI 07 BYGENNEMFARTER I ODDER KOMMUNE Torrild Rørth Saksild Fillerup Ørting Hou Hundslund INDHOLD. Indledning. Trafiktiltag for syv byer 4. Projektblade for syv byer Rørth Saksild Hou Ørting Hundslund

Læs mere

cykelpulje - Simmerbølle til Spodsbjergvej

cykelpulje - Simmerbølle til Spodsbjergvej [Modtager firma] cykelpulje - Simmerbølle til Spodsbjergvej CYKELFORBINDELSE SIMMERBØLLE VIA MØLLEMOSEVEJ TIL SPODSBJERGVEJ BILAG 1-5 Rekvirent Langeland Kommune Rådgiver Orbicon A/S Rolundvej 23 5260

Læs mere

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Tryghed langs skolevejen - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Baggrund Marie Thesbjerg Ansat ved Rambøll Danmark Trine

Læs mere

Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017

Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017 Veje og Grønne Områder Sagsnr. 270793 Brevid. 2452081 Ref. BIRD Dir. tlf. 4631 3733 Birthedj@roskilde.dk Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017 15. december 2016 Med baggrund i Trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Trafik- og adfærdsanalyse af rundkørsel

Trafik- og adfærdsanalyse af rundkørsel Trafik- og adfærdsanalyse af rundkørsel Nyelandsvej / Tesdorpfsvej / Dalgas Boulevard / Femte Juni Plads Frederiksberg Kommune Udarbejdet af: TFJ, LEH Kontrolleret af: LEH, TFJ Godkendt af: LEH Dato: 16.4.2015

Læs mere

Større vejarbejder. Større vejarbejder. Trafikbelastning. herunder overledning af trafikken

Større vejarbejder. Større vejarbejder. Trafikbelastning. herunder overledning af trafikken Større vejarbejder herunder overledning af trafikken December 2017 Større vejarbejder Ved større vejarbejder forstås: Arbejder af stor udstrækning Arbejder af længere varighed Arbejder på strækninger med

Læs mere

VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING

VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING Til Køge Kommune Dokumenttype Notat Dato September 2011 VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING VESTERGADE ETABLERING AF PARKERING Revision V2 Dato 2011-09-15 Udarbejdet af CM, PT Beskrivelse Notat vedr.

Læs mere

OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN PROJEKTKATALOG

OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN PROJEKTKATALOG OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN PROJEKTKATALOG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE

Læs mere

NOTAT EVALUERING AF TRAFIKPROJEKTER I OMRÅDE A

NOTAT EVALUERING AF TRAFIKPROJEKTER I OMRÅDE A NOTAT Projektnavn Trafiksanering af område A Projektnr. 1100033463 Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Version 1 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Udarbejdet af LRT Kontrolleret af CM Godkendt

Læs mere

Trafik og Vej Sagsbehandler: Trine Fog Jakobsen Sagsnr P Dato:

Trafik og Vej Sagsbehandler: Trine Fog Jakobsen Sagsnr P Dato: Trafik og Vej Sagsbehandler: Trine Fog Jakobsen Sagsnr. 05.13.00-P20-1-17 Dato:5.5.2017 Sikring af cyklisters sikkerhed i kryds i Horsens by prioritering af bevilling I forbindelse med at fremme cyklisters

Læs mere

1 Baggrund. 2 Hvidbrovej. Albertslund kommune Genopretning - Hvidbrovej Vejbump. Notat

1 Baggrund. 2 Hvidbrovej. Albertslund kommune Genopretning - Hvidbrovej Vejbump. Notat 30. oktober 2018 Notat Albertslund kommune Genopretning - Hvidbrovej Vejbump Projekt nr.: 10400746 Dokument nr.: 1230125828 Version 1 Udarbejdet af MARF Kontrolleret af ACH Godkendt af BRH 1 Baggrund Nærværende

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ UDKAST Dragør Kommune Trafiksikker i Dragør NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Resume... 3 3. Analyse... 4 Respondenter... 4 Bopæl... 4 Alders- og kønsfordeling... 4

Læs mere

TRAFIK SIKKERHEDSPLAN 2013-2016. Baggrundsrapport 2

TRAFIK SIKKERHEDSPLAN 2013-2016. Baggrundsrapport 2 TRAFIK SIKKERHEDSPLAN 2013-2016 Baggrundsrapport 2 Indhold Indledning 3 Vejen og askov 4 Brørup 6 Holsted 8 Rødding 10 Gesten 12 Jels 14 BæKKE 16 Lintrup 17 Læborg 18 Øster lindet 19 Øvrige byer 20 > Foldingbro

Læs mere

Vurdering af vej- og trafikforhold i forbindelse med ny lokalplan for omdannelse af Varbergparken i Haderslev

Vurdering af vej- og trafikforhold i forbindelse med ny lokalplan for omdannelse af Varbergparken i Haderslev Haderslev Kommune Acadreafdeling Rådhuscentret 7 6500 Vojens Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 21. december 200910 Sagsident: 08/27575 Sagsbehandler: Majken Kobbelgaard

Læs mere

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan. Projektkatalog 27. januar 2010 Rev 19. juli 2010

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan. Projektkatalog 27. januar 2010 Rev 19. juli 2010 Trafiksikkerhedsplan Projektkatalog 27. januar 2010 Rev 19. juli 2010 1 Indholdsfortegnelse: 0. Indledning...3 0.1 Forventet uheldsreduktion og førsteårsforrentning...3 0.2 Samfundsøkonomi...4 0.3 Evaluering

Læs mere