Relativitetsprincippet i Newtons fysik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Relativitetsprincippet i Newtons fysik"

Transkript

1 side /37 Relatiitetsprinippet i Newtons fsik. Indledning - beskrielsessstemer Enher fsisk teori arbejder med begreber som rm og tid. F.eks. fordsætter dsagnet "partiklen befinder sig i pnktet P(,,z) til tiden t " at i beskrier den fsiske sitation i forhold til et af os sel algt koordinatsstem, og at tiden kan defineres ed henisning til nogle res isning. His i ikke gør os klart, hilke sstemer i arbejder i, har de fsiske teorier ingen mening. Angielsen af rm og tid knne ære "Jeg befandt mig på Stenløse Gmnasim og HF torsdag d. 4. janar kl..." Positionen er her fastlagt i forhold til en bgning, der igen er plaeret et bestemt sted i Stenløse, der igen er plaeret et kendt sted på Sjælland - plaeret i Danmark, his plaering på erdenskortet er kendt. Jorden er plaeret et sted i Solsstemet, der igen er plaeret et sted i den galakse, der kaldes Mælkeejen - indeholdende mere end milliarder stjerner. Mælkeejen er igen plaeret i et større sstem af Galakser, der kaldes den lokale hob. Denne er igen én af mange kendte hobe af galakser... Tiden er mellemeropæisk tid. Vi il ikke her gå ind på problemerne med at fastlægge denne tids-størrelse. Det er således ikke helt enkelt at fastlægge sin egen position i det store rm, i eksisterer i. Også ores beægelse er ganske komplieret: i beæger os i forhold til jordoerfladen, der igen roterer én gang om jordaksen på a. 4 timer, og jorden beæger sig én gang rndt om Solen på et år, Solen med hele solsstemet beæger sig rndt i Mælkeejen på a. 5 mio. år, Mælkeejen... Bedømt af en iagttager den for Mælkeejen il i alle ære med i en meget komplieret beægelse. z Solen Fig.: det helio-entriske sstem med faste akseretninger til meget fjerne objekter er med meget god tilnærmelse et inertialsstem! I den Newtonske fsik er det ikke alle beskrielses-sstemer, der kan anendes, når Newtons loe skal brges på den mest enkle form. De sstemer, hori Newtons loe middelbart kan brges, kaldes inertialsstemer. Har man først fndet et inertialsstem, il der ære endelig mange flere - nemlig alle de beskrielses-sstemer, der beæger sig med konstant hastighed i forhold til det først fndne.

2 side /37 Findes der da eksempler på inertialsstemer? Tjah. Et rigtig godt eksempel på et inertialsstem er det beskrielses-sstem, der har entrm i Solens entrm og som har faste akse-retninger i forhold til fjerne objekter i nierset, f.eks. de såkaldte kasarer, der er nogle af de fjerneste objekter, man kender idag. Dette sstem kaldes "Det Kopernikanske sstem" - opkaldt after Koperniks, der hade mod til at påstå, at Solen ar niersets entrm - og ikke jorden! Dette sstem kaldes også "det helio-entriske sstem". I dette sstem er det f.eks. mligt ed hjælp af Newtons loe - og Newtons graitationslo - at fordberegne planeternes positioner nder indfldelse af tngdekraften fra Solen og de indbrdes tngdekræfter mellem planeterne. Disse beregninger kan fordsige planeternes beægelser med meget stor nøjagtighed. Et inertialsstem kan altså beskries som et sstem, der ikke er aelereret (og som altså heller ikke roterer) i forhold til fjerne objekter i nierset. Skal Newtons loe anendes i andre (f.eks. roterende) sstemer, skal der til den reslterende kraft medregnes de såkaldte fiktie kræfter: nemlig entrifgalkræfter, Corioliskræfter m.. Medregnes disse, kan Newtons loe anendes i alle beskrielses-sstemer. Vi il nedenfor begrænse os til inertialsstemer, hor Newtons kraft- og beægelsesloe er på den enkleste form.. Newtons loe Newtons loe kan formleres på følgende måde: N. Inertiens lo: et legeme, der ikke er påirket af kræfter, il beæge sig retliniet med konstant hastighed - eller ære i hile. N. Newtons beægelsesligning: Den reslterende kraft på et legeme er årsag til legemets aeleration, og sammenhængen mellem reslterende kraft og aeleration er F a (.) F m a hor m er legemets masse. Altså: reslterende kraft lig med masse gange aeleration. Den reslterende kraft er lig med ektorsmmen af alle de enkeltkræfter (tngdekræfter, elektriske kræfter, magnetiske kræfter,...), der irker på legemet. N3. Loen om aktion og reaktion: His et legeme påirker et andet legeme med en kraft, så il dette andet legeme påirke det første legeme med en lige så stor, men modsat rettet kraft. Som det ses, er Newtons. lo en følge af den anden: his den reslterende kraft F er, så er også aelerationen, og dermed er hastigheden konstant, således at partiklen il beæge sig langs en ret linie med konstant fart. Den første lo tjener delkkende til at fastslå, at beægelse med konstant hastighed ingen kraft kræer.

3 side 3/37 Ved anendelsen af Newtons loe på denne form fordsættes det, at det anendte beskrielsessstem er et inertialsstem. Da jorden roterer om sin akse én gang på a. 4 timer i forhold til stjernehimlen, opflder et laboratorim, der er plaeret på jorden, ikke kraene til anendelse af Newtons loe på oenstående form. Men for beægelser af forholdsis kort dstrækning i rm og tid, kan i med ret god tilnærmelse brge Newtons loe på oenstående form. For beægelser af længere arighed (sammenlignet med 4 timer) er det nødendigt at medregne de før nænte fiktie kræfter til den reslterende kraft (Centrifgalkræfter, Corioliskræfter m..). Det gælder f.eks. ed beskrielsen af hastrømmes beægelse og lftstrømmes beægelse. 3. Galilei-transformationen Vi il n speielt sammenligne inertialsstemer, for at se, hordan positioner og beægelser ser d, når de bedømmes fra to forskellige inertialsstemer. Desden il i sammenligne formleringen af Newtons loe i de to forskellige sstemer. I ethert inertialsstem gælder (også) Newtons. lo - altså il et legeme den påirkning af kræfter beæge sig retliniet med konstant fart - det, der kaldes jæn beægelse. Bedømt fra et andet inertialsstem (som beæger sig med konstant hastighed i forhold til det første) il legemets beægelse ligeledes bedømmes som jæn - men n blot med en anden (konstant) hastighed. Tænk f.eks. på en bils beægelse, når den kører med konstant fart på en lige landeej. Farten kan f.eks. ære 8 km/h - når d - stående i ejkanten - måler bilens fart. Kommer d imidlertid sel kørende i samme retning på samme landeej med farten 5 km/h, il den anden bil natrligis ikke beæge sig med 8 km/h i forhold til din egen bil. Bedømmensen af hastigheden af et legeme il derfor (natrligis) ære afhængig af, hilket beskrielses-sstem, der anendes. Vi il n se nøjere på, hordan tider, positioner, hastigheder, kræfter m.. sammenlignes, når de måles fra to forskellige inertialsstemer. Betragt figr nedenfor. I I t P(,,z ) P(,,z ) O O, z z Figr : De to inertialsstemer I og I er akseparallelle, og I beæger sig med den konstante hastighed langs -aksen i I.

4 side 4/37 De to inertialsstemers akseretninger er algt sådan at hastigheds-retningen for sstemet I i forhold til sstemet I er parallel med -akserne i begge sstemer. Desden er - og z-akserne algt parallelle med henholdsis og z-akserne. Begndelsespnkterne i de to sstemer kaldes O og O. Begge disse har i her deres sstem koordinaterne (,,). I sstemet I har begndelsespnktet O -koordinaten, hor t er den tid, der er passeret siden begndelsespnktet O passerede begndelsespnktet O - målt fra inertialsstemet I. t,, z En partikels position P til et bestemt tidspnkt har koordinater, der kan måles fra begge inertialsstemer. I sstemet I er partiklens koordinater til tidspnktet t, og i sstemet I er koordinaterne til tidspnktet t. Sammenhængen mellem koordinaterne for pnktet P i de to sstemer er giet ed den såkaldte Galilei-transformation: Galilei-transformationen: (3.) a) t b) ) (3.) (3.3) (3.4) t t m m F F,, z z z Det antages altså, at tiderne t og t i de to sstemer er ens - ds. tiden (og dermed arigheden af alle proesser) er påirket af den relatie bæægelse af de to sstemer. Desden iser (3.), at længdemåling i sstemet I il gie samme resltat som sstemet I. (Dette indses ed på et giet tidspnkt t at måle, og z koordinaterne for to positioner og, his afstand i ønsker at kende. Kaldes -koordinater og, il ifølge (3.) t t P P - og hermed er også afstandene mellem de to positi- Desden er ifølge (3.) og z z oner ens i begge sstemer, idet jo P P z z P P ) Udoer de rmlige koordinater antages også, at massen m (m) af en partikel er ændret, og endelig antages, at en kraft F (F) ikke ændres ed sstem-skiftet. En partikels position P il med tiden ændres, og hered får de rmlige koordinater tilækster. Ser i på et kort tidsrm t, il partiklens hastighedskoordinater i sstemet I ære (3.5) z t t t z

5 side 5/37 Tilsarende er den samme partikels hastighedskoordinater bedømt fra sstemet I (3.6) t t z z t Af (3.) følger, at t t. Desden finder i af (3.), at (3.7) t z z Af (3.5) og (3.6) sammenholdt med (3.7) får i så Galileitransformation for hastighed: (3.8) z z På ektorform kan denne ligning skries (3.8a) eller Den sidste ligning kan formleres: partiklens hastighed i sstemet I er lig med medføringshastigheden (hastigheden af I - sstemet) pls den relatie hastighed i sstemet I. Dette er hastighedstransformationen hørende til Galilei-transformationen. Eksempel En passager i et tog beæger sig med farten km/h ned gennem toget i togets beægelsesretning. Toget beæger sig med farten km/h på skinnelegemet. Ved hjælp af (3.8a) finder i n passagerens fart i forhold til skinnelegemet: km/ h + km/ h =3 km/ h Øelse En passagerbåd beæger sig med farten 7 km/h på andoerfladen. På båden beæger en passager sig på tærs af bådens beægelsesretning med farten km/h. Hilken fart har denne passager i forhold til andoerfladen? Tilsarende kan i n se på tilækster i hastighedskoordinater for partiklen i de to sstemer. Af (3.8) følger (idet er konstant): (3.9) z z Partiklens aeleration er tilækst i hastighed pr. tidsenhed, ds. (3.) a a az t t t z Tilsarende ligninger gælder i sstemet I.

6 side 6/37 Og da t t, il ifølge (3.9) aelerationer ære ens i de to sstemer: Galilei-transformation for aeleration: (3.) a a a a a a z z På ektorform kan disse ligninger natrligis skries: (3.a) a a Newtons. lo formleret i sstemet I kan i koordinater skries (3.) F ma F ma Fz maz Eller på ektorform: (3.a) F ma Dette er altså beægelsesligningen for partiklen i sstemet I. His (3.) er korrekt i sstemet I, kan i få en ligning, der også er korrekt i sstemet I dfra (3.) ed at dtrkke de fsiske størrelser i (3.) ed hjælp af størrelser målt i sstemet I. Aelerationen i sstemet I er den samme som i sstemet I ifølge (3.), derfor kan i blot erstatte a, a og az i (3.) med de tilsarende mærkede størrelser - og i har stadig en korrekt ligning. Desden kan i den idere erstatte massen m med massen m - massen i sstemet I. Disse størrelser er ifølge (3.3) ens. Desden er ifølge (3.4) en kraft den samme - anset sstemet. Derfor erstatter i F, F og F med de tilsarende kraftkoordinater i sstemet I. Hered får i altså fra (3.) z endelig følgende beægelsesligning i sstemet I: (3.3) F m a F m a F m a z z Skreet på ektorform: (3.3a) F m a Men dette er jo blot Newtons. lo formleret i sstemet I. Newtons. lo har således samme matematiske form i de to inertialsstemer. Vi siger, at Newtons. lo er gldig i begge sstemer. Desden il en partikel, der beæger sig med konstant hastighed i sstemet I, ligeledes beæge sig med en (anden) konstant hastighed i sstemet I - ifølge (3.8). His Newtons. lo er rigtig i et sstem I, il den ligeledes ære rigtig i sstemet I. Altså er også Newtons. lo form-inariant ed en Galilei-transformation. Endelig er ændres kræfter ikke ed en Galilei-transformation. Heraf følger, at his to kræfter er lige store og modsat rettede i et inertialsstem I (på et bestemt tidspnkt), il de også ære det set

7 side 7/37 fra ethert andet inertialsstem I (til det samme tidspnkt!). Newtons 3. lo er hermed også forminariant ed en Galileitransformation. Alle Newtons 3 loe er altså gldige i ethert inertialsstem. Denne sætning kaldes mekanikkens relatiitetsprinip. Mekanikkens relatiitetsprinip: (3.4) Newtons 3 loe er forminariante, når de nderkastes en Galileitransformation. Alle inertialsstemer er derfor lige anendelige, når det gælder om at analsere et mekanisk problem. Ds. et problem, hor Newtons loe anendes til analsen. En konsekens af dette prinip er, at alle beægelser stret af Newtons loe hered blier relatie: i kan kn tale om, at en partikel beæger sig i forhold til et inertialsstem - det har ingen mening blot at tale om, at en partikel blot beæger sig. Eller dtrkt anderledes: der er ingen faste holdepnkter i rmmet! His d for eksempel spiller bordtennis ombord på en damper i stille ejr, il bolden opføre sig på fldstændig samme måde som den ille gøre, his d spillede bordtennis med fast grnd nder fødderne. His spillet foregår i et lkket rm, il d ikke knne afgøre, om skibet ligger ed kajen eller allerede er på ej til næste han. Newtons loe har ikke ændret form på grnd af beægelsen - his den er jæn. Derfor opfører bolden sig "som den plejer". Ligeledes er eksperimenter dført på jorden ikke påirket af, at jorden beæger sig ganske hrtigt i sin bane rndt om jorden - set fra et inertialsstem med entrm i Solen og aksefaste retninger i forhold til fjerne objekter ("fi-stjerner"). Faktisk er jordens fart i dette sstem a. 3 kilometer i sekndet! (i ser her bort fra de i korte tidsrm små irkninger af jordens rotation om jordaksen og jordbanens krmning - og deraf følgende aeleration af jorden - i banen omkring Solen). Vi delader foreløbig fænomener, der edrører elektriske og magnetiske felter, af disse betragtninger. Det skal bemærkes, at Newton ikke sel formlerede mekanikkens relatiitetsprinip. Tærtimod mente Newton, at rmmet ar absolt, således at der kan tales om faste pnkter i rmmet, og at beægelse ikke blot ar relati, men absolt: beægelsen foregår i forhold til det absoltte rm. Newton ille dog ikke lægge sig fast på, hordan dette "absoltte" sstem sklle dpeges. Ligeledes opfattede Newton tiden som absolt: tidens gang påirkes ikke af nogetsomhelst, heller ikke beægelse. Denne sidste påstand om den absoltte tid er i oerensstemmelse med ligning (3.) - tidens gang påirkes ikke af beægelse.

8 side 8/37 Lsets beægelse. Æterteorien Vi il n ndersøge, hordan lsets beægelse gier problemer med Galilei-transformationen. Lset er elektromagnetiske bølger, der også kan beæge sig i det tomme rm. Dette er selfølgeligt anskeligt at forstå: hordan kan nogen bølge beæge sig i "ingenting"? F.eks. kan ld ikke dbrede sig, his der ikke er lft (eller andet stof) tilstede - ldbølger er jo singninger af lftmolekler - derfor: ingen molekler - ingen ld. Tilsarende med bølger i/på and: intet and - ingen andbølger. En bølge skal altså tilsneladende hae et medim at dbrede sig i. Bølgens fart skal så måles i forhold til dette medim. Tilsarende forestillede fsikerne i sltningen af 8-tallet, at lset - og alle andre elektromagnetiske bølger - måtte beæge sig i et medim, som man algte at kalde æteren (det har intet med det kemiske stof æter at gøre!). Denne æter optræder stadig i ort sprog, når f.eks. man f.eks. siger, at en radiodsendelse er gået i æteren. Denne æter må også dflde det såkaldte tomme rm - ellers knne i jo ikke få ls igennem fra f.eks. Solen eller andre stjerner. Eller sende radiosignaler fra rmsonder tilbage til jorden. His man beæger sig i denne æter, må man oplee æterinden - ligesom man ed beægelse i lften opleer lft-inden. Men kan i n måle, hordan denne æterind "blæser"? Dette ble forsøgt af de to fsikere Mihelson og Morle i året 887. De ille med deres apparat måle æterindens hastighed i deres laboratorim - man forestillede sig, at jorden beægede sig gennem æteren i sin bane om Solen. Jordens hastighed i forhold til æteren - eller æterens hastighed i forhold til jorden - måtte derfor knne måles i ethert laboratorim på jorden. På figren nedenfor ses en forenklet dgae af eksperimentet. Lskilde A C B E interferens-striber Fig. Prinippet i Mihelson-Morles interferometer D På figren angier jordens hastighed i forhold til æteren. Fra lskilden sendes en lsstråle mod et halgennemsigtigt spejl, her splittes strålen op i to, idet en del af strålen spejles i pnkt B og beæger sig mod pnkt C, hor den spejles og beæger sig gennem spejlet i B til pnkt E. Den anden del af strålen går gennem det hal-gennemsigtige spejl og når pnkt D, hor strålen reflekteres, beæger sig tilbage mod det halgennemsigtige spejl, hor en del af strålen spejles for endelig at beæge sig mod pnkt E. Det er på strækningerne B-C-B og B-D-B der kan opstå forskellige "rejsetider" for de to dele af lsstrålen. I pnkt E, hor de to dele af strålen mødes igen, il der

9 side 9/37 opstå interferens-striber. Pointen er n, at når apparatet drejes 9, il lsejene B-C-B og B-D-B btte rolle, og forsinkelsen af de to stråler il skifte fortegn, således at interferens-stregerne ed pnkt E nder drejningen må fltte sig. His i bentter Galileitransformationen for hastigheder (3.8) fra ætersstemet I til jordsstemet I, finder i lsfarten i jordsstemet på strækningen BD: (.) BD: BD Tilsarende blier lsfarten i jordsstemet for strækningen DB: (.) DB: DB Fig. Lsets beægelse i ætersstemet på strækningen BC. På strækningen BC finder i koordinaterne for lsets beægelse i ætersstemet: og horaf Her er lsets fart i ætersstemet, er koordinaterne for lshastigheden i dette sstem - se fig.. Når -koordinaten er lig med, skldes det, at lset jo skal følge med jorden i denne retning - set fra ætersstemet. Oersættes disse koordinater til jordsstemet, får i jordkoordinaterne Hermed blier lsets fart på strækningen BC (og CB!) giet ed og og (.3) BC, CB: BC His i regner med, at de to strækninger BC og BD er lige lange, altså (.4) s BC BD kan i n let beregne tidsforskellen på de to lseje BCB og BDB: (.5) s t BD s DB s s s s BC

10 side /37 Det kan let ises, at denne tid kan skries på følgende måde: (.6) s t s s Det fremgår af (.6), at - såfremt jordens fart i æteren ikke er. Drejes n apparatet 9, il de to lseje BCB og BDB btte rolle, og tidsforskellen il skifte fortegn. Og interferens-striberne mellem de to stråler, der mødes i pnkt D, må fltte sig nder drejningen. N iste deres eksperiment imidlertid, at interferens-striberne oerhoedet ikke flttede sig ed drejningen! Der er flere mlige forklaringer på dette mærkelige resltat: I: Jorden beæger sig ikke i forhold til æteren II: Længder forkortes med faktoren i beægelsesretningen i forhold til æteren III: t Æterteorien er forkert - der er ikke noget "ætersstem" Øelse Vis, at forklaring nmmer II fører til, at t anset hordan apparatet ender! Forklaring I ble efterprøet ed at gentage eksperimentet et halt år efter - hor jorden er nået en hal gang rndt om Solen og således må formodes at beæge sig anderledes i forhold til æteren - men forsøget ga samme resltat. Og det ble anset for sandsnligt, at æteren lige netop sklle følge jordens bane omkring Solen! Forklaring II ble foreslået af fsikeren H. A. Lorentz i 89 og -afhængig heraf - af L. FitzGerald i 893. Denne kaldes kontraktionshpotesen (kontraktion = sammentrækning). Forklaringen afskaffer ikke æteren, idet jo alle målestokke er længst i ætersstemet og blier kortere, når de beæges i længderetningen i ætersstemet. Der er derfor forskel på ætersstemet og alle andre sstemer. Der ble meget senere dført eksperimenter, der iste, at æterhpotesen ikke knne ære rigtig - selom kontraktionshpotesen så d til at redde den - for en tid. (Et af disse eksperimenter edrører Doppler-forskdning af spektral-linier. Denne forskdning måtte forentes at afhænge af både af lskildens og iagttagerens hastighed i forhold til æteren - men denne afhængighed ar ikke tilstede - Ies, 938) Forklaring III ble foreslået i 95 af Albert Einstein.

11 side /37 Relatiitetsprinippet i Einsteins fsik. Einsteins postlater Einstein fremkom med følgende radikale postlater: Ls-fartens inarians: Lsets fart i det tomme rm er den samme i alle inertialsstemer - anset lsets retning og lskildes beægelse. Relatiitetsprinippet: Alle inertialsstemer er ligeberettigede ed beskrielse af alle fsiske loe. Alle natrloe il derfor hae samme matematiske form i ethert inertialsstem. Det første postlat løser straks problemet i Mihelson og Morles forsøg: lsets fart i jordsstemet er den samme på alle lsejene i forsøget, og tidsforskellen er derfor - anset hordan apparatet ender. Andet postlat afskaffer det særlige ætersstem og er en kraftig didelse af mekanikkens relatiitets-sætning - denne edrører jo kn mekaniske forsøg - og f.eks. ikke elektromagnetiske fænomener. Einsteins andet postlat hæder, at ingen forsøg kan påise en absolt beægelse - alle beægelser er relatie. Men det første postlat er klart i modstrid med Galilei-transformationen! Ifølge denne er der ingen fart, der er den samme i alle inertialsstemer. His derfor første postlat er rigtig, må hele den Newtonske fsik reideres! Det skal iørigt bemærkes, at Einsteins dgangspnkt for de to postlater ikke ar Mihelson og Morles forsøg - men derimod de ligninger, der "strer" elektriske og magnetiske felter, nemlig de såkaldte Mawell-ligninger. Her lkkedes det Einstein at finde en erstatning for Galileitransformationen, således at Mawell-ligningerne antog samme form i alle inertialsstemer, når de "oersattes" fra et inertialsstem til et andet ed hjælp af denne ne transformation. Denne transformation mellem inertialsstemer kaldes idag for Lorentz-transformationen - og i il senere beskæftige os med denne. Teorien har som konsekens - ligesom H. A. Lorentz teori - at ting, der beæger sig, blier kortere i beægelsesretningen. Men den er absolt ikke identisk med Lorentz teori, der jo postlerer, at der findes et særligt ætersstem. Ikke desto mindre iser nanet på Einsteins teori (Lorentz-transformationen), at Einstein ar inspireret af Lorentz ideer. Det skal pointeres, at postlatet om, at lsets fart er den samme bedømt fra ethert inertialsstem, kan irke mærkelig. Som eksempel ser i på figr:

12 side /37 Rmskib nr. 3 Rmskib nr. Fig. Hordan bedømmes lsets fart i rmskib? Vi forestiller os, at i sel befinder os i rmskib nr.. Ved hjælp af en lommelampe sender i et lssignal afsted. Dette signal beæger sig natrligis med farten - lsets fart - i forhold til ort eget rmskib. Et andet rmskib passerer ort eget med farten - igen målt fra ort eget rmskib. Vi stiller n spørgsmålet: hilken fart ser iagttagererne i rmskib lset passere dem? Man ille el middelbart mene, at denne fart måtte ære. Denne formodning er i oerensstemmelse med Galilei-transformationen for hastigheder - se (3.9) i kapitel. Men her tager i fejl! Ifølge Einsteins postlat om samme ls-fart i alle inertialsstemer er lsets fart - også set fra rmskib! 3 3

13 side 3/37. Einsteins tog-eksperiment Einstein illstrerede flere af sine ideer med tanke-eksperimenter. En del af disse edrørte sporogne og tog - Einstein boede jo i den Shweiziske b Bern, da han diklede sine teorier om rm og tid. Vi il nedenfor bentte et sådant tanke-eksperiment til at illstrere to oerraskende konsekenser af Einsteins postlater. På figren nedenfor ses et tog, der beæger sig på et skinnelegeme - med en fart, der nærmer sig lsets! Vi har plaeret to iagttagere - en (i hile) i toget og en (i hile) på jorden i nærheden af skinnelegemet. Iagttager T mærke mærke Iagttager S Fig. De to iagttagere S og T i togsksperimentet. På et bestemt tidspnkt - bedømt af iagttager S på skinnelegemet - slår to ln ned i her sin ende af toget og efterlader sig et mærke på skinnerne. Iagttageren S er plaeret i samme afstand fra begge disse mærker, og il derfor modtage ls-signalerne fra de to nedslag nøjagtig samtidigt. Lsglimtene brger samme tid til at nå denne iagttager. Men i skal n se, at iagttageren T - selom denne er plaeret midt i toget - ikke il modtage de to lsglimt samtidigt! Derfor il iagttageren T påstå, at de to ln ikke slog ned i toget på samme tid - his de jo gjorde det, ille T jo modtage de to lsglimt samtidig, da der er lige langt til begge togets ender, og lset dbreder sig med samme fart i begge retninger - også set fra toget. Men hordan kan i n indse, at iagttageren T ikke modtager de to lsglimt samtidig? Vi følger først sitationen som iagttageren S ser den: Straks efter de to samtidige ln-nedslag begnder lsglimtet fra nedslagene at beæge sig mod begge iagttagere. Iagttageren på toget T er - også set fra S - plaeret midt i toget - og dermed også præis midt mellem de to mærker på skinnerne på tidspnktet for nedslagene. Men mens de to lssignaler beæger sig mod T, fltter T sig mod højre. Derfor - set fra S - il T modtage lssignalet fra højre ende først - og lidt senere lssignalet fra enstre. Dette il også gælde set fra iagttageren T! F.eks. kan man forestille sig - set fra S - at T begnder at drikke en sodaand, når lssignalet fra højre modtages - og at T lige når at drikke denne inden lssignalet fra enstre nedslag modtages af T. Dette begienhedsforløb er natrligis også foregået i toget bedømt af T! Følg Ts modtagelse af de to ls-signaler (som det ses fra iagttageren S) på tegneserien nedenfor!

14 side 4/37 Iagttager T A mærke mærke Iagttager S B C D Fig.3 De to lssignaler beæger sig mod de to iagttagere. Iagttager T modtager lssignalet fra højre ende af toget først. På øjebliksbillede A ser i de to samtidige ln-nedslag - bedømt af S. På øjebliksbillede C modtager iagttager T signalet fra forenden af toget - men iagttageren S her endn ikke set noget lsglimt. På øjebliksbillede D er i tæt på, at iagttageren S modtager begge lssignaler. Lidt senere il iagttageren T modtage lssignalet fra togets bagende. Vi må altså konstatere, at to begienheder, der er samtidige i et sstem (de to lnnedslag, der - bedømt af en iagttager S - er samtidige) - ikke il ske på samme tid, når de ses fra en anden iagttager, der beæger sig i den retning, hori den rmlige adskillelse af de to begienheder forekommer. (Læs lige den sætning igen!). Begrebet samtidighed afhænger altså af, hilket beskrielsessstem, der anendes! Udtrkt på en anden måde: samtidighed er relati. Vi il n ende os mod bedømmelsen af togets længde: Iagttageren S kan måle togets længde som afstanden mellem de to mærker, de to lnnedslag har afsat på skinnelegemet. Men er T enig i dette? Saret er nej. Iagttageren T modtager lsglimtet fra

15 side 5/37 togets for-ende først. Mærket til højre på skinnelegemet er altså afsat først - set fra toget!. Dernæst kører toget et stkke d oer det højre mærke, inden lsglimtet fra enstre lnnedslag modtages af T. Og da tidsforsinkelsen fra nedslag til modtagelse af lsglimt er den samme for begge nedslag (T er plaeret midt i taget!), il T mene, at afstanden mellem de to mærker på skinnerne er kortere end togets længde målt med målestokke i sele toget. Iagttageren T, der er i hile i forhold til toget, måler en toglængde, der er længere end toglængden målt af den anden iagttager S, der er i beægelse i forhold til toget. Læg mærke til, at enigheden om længdemålingen skldes, at de to iagttagere er enige om samtidigheden af de to lnnedslag. Og det skldes igen, at de to lnnedsleg er rmligt adskildt i togets beægelsesretning. Længder på tærs af togets beægelsesretning il de to iagttagere derimod ære enige om! 3. Staret Vi il i dette afsnit introdere en særlig rtpe, hor rets gang er stret af lsets beægelse. Det sætter os nemlig i stand til at beregne, hordan beægelse il påirke rets gang - når i anender Einsteins påstand om lsfartens inarians. His man tager to (gode) re af forskellig fabrikat og irkemåde, og anbringer dem samme sted, kan de jsteres til at "gå ens". En iagttager, der beæger sig i forhold til disse to re, il da natrligis også finde, at de to re på ethert tidspnkt iser det samme. Urets særlige irkemåde (altså den måde, ret fngerer på) kan altså ikke ære afgørende tidsmålingen. Vi kan sel ælge det prinip, der strer rets gang. I det følgende il i anende en rtpe, der er baseret på lsets beægelse - er såkaldt star. Uret består af en lskilde og et spejl, og disse er anbragt i her sin ende af en sta (se figr 4 nedenfor) Spejl Lskilde l Fig.4 Staret bestående af stang, lsgier og spejl Prinippet i ret er følgende: et lsglimt dsendes af lsgieren, rammer spejlet i den fjerne ende og ender tilbage tillskilden. Her kan den så f.eks. registreres af en fotoelle, som beirker, at ret beæger sig en tand frem. Samtidig dsendes et nt lsglimt os. Da lset dbreder med konstant fart i det tomme rm, il tidsinterallet mellem to på hinanden følgende lsglimt ære konstant. His afstanden mellem lskilde og spejl kaldes, il længden af dette tidsinteral - bedømt af en iagttager i hile i forhold til ret - ære giet ed l (3.) t l Her er lsets fart i det tomme rm.

16 side 6/37 Størrelsen kaldes stangens hilelængde, og kaldes egentiden for r-proessen - altså den tid, lsets beægelse fra lskilde til spejl og tilbage arer, når ret er i hile i forhold til iagttageren. l t 4. Tidsbegrebets relatiitet Spejl Lskilde Fig.5 Staret beæger sig på tærs af sin længderetning Vi lader n staret beæge sig inkelret på rets længderetning med den konstante fart. Se fig.5. Som i indså nder analsen af Einsteins togeksperiment, il stangens længde ære påirket af stangens beægelse, når stangen beæger sig på tærs af sin længderetning. Stangens længde er altså l afhængig af stangens beægelse. Lsets bane er imidlertid ikke den samme som da staret ar i hile, idet jo spejl og lskilde beæger samtidig med, at lset beæger sig. Lsets bane er ist på figr 6 nedenfor. Den tid, som lset er om at beæge sig fra lsgieren til spejlet og tilbage, kaldes. Længden af dette tidsrm bestemmer, hor hrtigt staret "går". Det er allerede på forhånd klart, at lset skal beæge sig længere end da ret ar i hile. Og da lsets fart er den samme, il ret altså gå langsommere (bedømt af os, der ser ret beæge sig). For at finde en formel for, hor meget langsommere, ret går, når det er i beægelse, ser i igen på figren. Af denne fremgår det (sammen med anendelsen af Ptagoras sætning), at t

17 side 7/37 t t l Vi finder heraf: l t t l t Sammenholder i dette med (3.), får i tidsforlængelsesformlen: t t Fig.6 Lsets bane i staret, når der er i beægelse (4.) t t tids-forlængelsesformlen Uret il altså gå langsommere, når det er i beægelse - sammenlignet med et r, der er i hile - og ligning (4.) gier sammenhængen mellem de to res isning. Vi kan f.eks. forestille os, at i slnger et r rndt i en jæn irkelbeægelse. Dette r il altså gå langsommere en et tilsarende r i hile (his i fordsætter, at rets aeleration ikke påirker rets gang). Formel (4.) er efterist ed hjælp af stabile elementarpartikler, der irklerer i en lfttom ring. På grnd af partiklernes store fart (tæt på lsets fart), il partiklernes leetid blie forøget mange gange i forhold til leetiden, når partiklerne er i hile i laboratoriet. 5. Længdebegrebets relatiitet Vi skal n se, at også længder ændres ed beægelse - og denne længdeforkortelse finder kn sted i beægelsesretningen (som i argmenterede for ed Einsteins togeksperiment). For at finde en formel for længdeforkortelsen, ender i n staret, så ret n beæger sig med farten - men n i starets længderetning. Se figren nedenfor.

18 side 8/37 Lskilde l Spejl a) l t b) t l ) Fig.7 Staret beæger sig i sin længderetning Forklaring til figren til enstre: Til tidspnktet markeret a) dsendes et lsglimt fra lskilden. Efter tidsrmmet når dette lsglimt spejlet - der i mellemtiden har beæget sig stkket. Efter spejlingen beæger lsglimtet sig tilbage mod lskilden, og tidsrmmet fra lset forlader spejlet til lskilden nås, kaldes. I dette tidsrm har ret beæget sig stkket t frem. Stangens længde kaldes l. t t Vi kan n opstille følgende ligninger til bestemmelse af og : t t t (5.) l t l t t horaf Lset har jo beæget sig stangens længde pls det stkke, som spejlet har flttet sig i samme tid. (5.) l t l t t horaf Lset skal jo ikke beæge sig hele stangens længde l for at nå tilbage til lskilden, da lskilden kommer lset i møde. Vi beregner n den samlede tid, som lsglimtet er om at beæge sig fra lskilde til spejl og tilbage igen: (5.3) t t t l l l l Er stangen i hile, er arigheden af oenstående proes giet ed

19 side 9/37 (5.4) t l t t Sammenhængen mellem og har i fndet tidligere: (5.5) t t Heraf får i - når i indsætter (5.3) og (5.4) i (5.5): l l Heraf fås let: (5.6) l l længde-kontraktionsformlen Når altså en stang beæger sig i sin længderetning, blier den kortere end den ar, da den ar i hile - bedømt af en, der ser stangen beæge sig. Eksempel - monens henfald His en mon (en stabil elementarpartikel) er i hile i laboratoriet, har den en gennemsnitlig leetid på, 6 seknder. Moner dannes i atmosfærens øerste lagsom følge af, at en meget hrtig partikel fra rmmet rammer en atomkerne i et lftmolekle. His monens leetid ikke ændredes som følge af dennes beægelse, ille monerne i gennemsnit højst nå ejstrækningen 8 6 s t 3, m / s, s = 66m. Derfor ille i ikke knne "se" disse partikler i laboratorier ed jordens oerflade, da de dannes i en højde af mindst km. Ikke desto mindre måles tilstedeærelsen af disse partikler ed jordens oerflade! Men hordan ser det d fra en iagttager, der følger monen i sin beægelse ned gennem atmosfæren? Denne iagttager er i hile i forhold til monen, og monens leetid er derfor, 6 seknder. Hordan kan den så nå gennem atmosfæren på denne korte tid? Saret er, at atmosfæren beæger sig meget hrtigt forbi monen, derfor il atmosfærens tkkelse ære stærkt forkortet ifølge formlen (5.6). Derfor kan monen nå det! Øelse En mon dannes i kms højde og beæger sig med 99,9% af lsets fart direkte mod jordoerfladen. a) Had er monens leetid - set fra en iagttager i hile på jorden? Kan den nå at ramme jorden? b) Beregn atmosfærens tkkelse - som den ser d fra monens hilesstem. Kan atmosfæren nå at passere monen i dennes leetid?

20 side /37 6. Tidsmåling og snkronisering af re Da i n ed, hordan beægelse påirker res gang, kan i også mere præist fastlægge, hordan i kan måle tidsforskellen mellem to fsiske begienheder, der finder sted i to forskellige pnkter i rmmet. Vi er natrligis nødt til at sikre os, at de to re - anbragt i hile i de to forskellige pnkter - er snkroniserede, ds. iser samme tid på samme tidspnkt. Vi kan imidlertid ikke bare anbringe de to re ed siden af hinanden, snkronisere deres gang, og derefter fltte dem til de to omtalte pnkter, idet i jo allerede har set, at et rs beægelse påirker rets gang - og i kan derfor ikke ære sikre på, at rene også er snkroniserede efter at de er anbragt i de to pnkter. Derimod kan i f.eks. anbringe et r i koordinatsstemets begndelsespnkt og derefter snkronisere re i andre pnkter med dette på følgende måde: Når ret i begndelsespnktet iser, dsendes en lsbølge (kglebølge) fra dette pnkt. Et r, der er anbragt i afstanden l fra begndelsespnktet, indstilles på forhånd til at ise tiden - ds den tid, lset er om at beæge sig fra begndelsespnktet til det omtalte pnkt. Ved lssignalets ankomst startes ret. Herefter il (efterhånden) alle re ære snkroniserede. Tidsforskellen mellem to begienheder i to forskellige pnkter er så natrligis forskellen på isningen af de to re (der er anbragt i de to pnkter) aflæst, når de to begienheder finder sted. Speielt siges to begienheder at ære samtidige, når de to re iser det samme, når de to begienheder finder sted. 7. Lorentztransformationen Vi kan n opstille de "oersættelses-ligninger", der skal erstatte Galilei-transformationen. Vi begnder med at se på en begienhed, der finder sted i pnktet P med de rmlige koordinater (,, z) til tidspnktet t - som ser fra et inertialsstem I. Vi siger, at begienheden har rm-tidsl t l Fig.8 Snkronisering af re med lssignal

21 side /37 koordinaterne,, z, t,, z, t. Den samme begienhed il natrligis hae andre koordinater bedømt fra et andet inertialsstem I. Hordan er n sammenhængen mellem de to sæt koordinater? Ligesom ed Galilei-transformationen ælger i koordinatsstemerne sådan, at -akserne begge peger i retning af den relatie hastighed af sstemet I i forhold til I. Se figren nedenfor. I I P P P(,,z ) P(,,z ) O O P P, P z z P z z Fig.9 De to inertialsstemer I og I er akse-parallelle, og I beæger sig med hastigheden parallelt med -aksen i I. Vi il i det følgende antage, at rene i I og I er jsterede således,at ret i O og ret i O iser på det tidspnkt, hor de to re passerer hinanden. De ørige re er snkroniserede med ret i origo på den måde, ser ble omtalt i det forrige afsnit. Dette gælder i begge sstemer. Som tidligere nænt il en stang, der beæger sig ilkelret på sin længderetning, hae samme længde som his den ar i hile. Derfor får i Heraf sltter i, at O P OP og O P OP z z Lorentz-transformation af og z: (7.) og z z Tænker i os for enkelthedens skld, at begienheden finder sted på -aksen, il følgende ligning hae gldighed i begge koordinatsstemer: (7.) OP OO O P

22 side /37 I t I Ligning (7.) gier, set fra sstemet I (se figr til enstre): (7.3) t idet jo stkket il ære Lorentz-forkortet - set fra I. O O P - I t I O O P Set fra sstemet I får i følgende ligning (se figr til enstre): (7.4) t idet jo stkket il ære Lorentz-forkortet (set fra I) De to ligninger (7.3) og (7.4) kan betragtes som to ligninger med to bekendte - de bekendte kan enten ære og t eller og t. Løses de to ligninger m.h.t. disse ariable, fås Lorentz-transformation af og t: (7.5) (7.6) t t t t t t Det ses, at ligningerne for og t kan fås dfra ligningerne for og t ed at btte om på mærkede og mærkede ariable - og erstatte med. Dette er ikke oerraskende, da de to sstemer er ligeberettigede ed beskrielses af begienheden, og da sstemet I beæger sig med hastigheden i forhold til sstemet I. Øelse 3 Vis, hordan formlerne (7.5) og (7.6) fremkommer dfra (7.3) og (7.4)!

23 side 3/37 Formlerne (7.) og (7.5), (7.6), der gier sammenhængen mellem rm-tidskoordinaterne for en og samme begienhed set fra to forskellige koordinatsstemer, kaldes Lorentz-transformationen. 8. Hastighedstransformationen I det følgende il i bentte forkortelsen gamma for følgende fnktion (8.) His det ikke klart af sammenhængen fremgår, hilken fart, der indgår i denne gamma-faktor, skries f.eks.. Vi il først analsere beægelsen af en partikel, his beægelse - set fra sstemet I - inden for et kort tidsrm er beskreet ed følgende koordinat-tilækster: t (8.) t t z t z hor,, er partiklens hastighedskoordinater i sstemet I. Ved hjælp af Lorentz-transformationen il i n finde partiklens hastighedskoordinater som de måles fra et andet inertialsstem I, der beæger sig med hastigheden i forhold til sstemet I. Af ligningerne (7.5) og (7.6) ser i, at Til tiden t: z t og t t,, z Til t t: t t og t t t t Ved at trække disse ligninger fra hinanden, fås: t og t t Indsættes dtrkket t i disse to dtrk, gier de t og t t Set fra sstemet I er partiklens -koordinat for hastigheden: t

24 side 4/37 Ved hjælp af ligning (7.) får i sammenhængen mellem tilæksterne i de andre koordinater: og z z Brger i så det allerede fndne dtrk for t, får i t t og tilsarende z z z z t t Ligningerne, der dtrkker transformationen fra I til I (altså den modsatte ej af oenstående), kan fås af ligningerne for, og ed at ombtte mærkede og mærkede ariable og erstatte z med. Altså blier ligningerne for hastigheds-transformationen (8.3) (8.4) (8.5) z z z z Eks. Antag, at i med en lommelampe, der er i hile i I, sender et lssignal afsted i retning af -aksen. Så er natrligis. Vi brger n ligning (8.3) til at finde lssignalets hastighed i sstemet I: Lssignalets hastighed i sstemet I er altså også! - i oerensstemmelse med Einsteins postlat om lsfartens inarians. Eks. Antag, at et tog kører med farten 3, og at en kondiløber oenpå toget løber med farten Kondiløberens fart i forhold til banelegemet er da

25 side 5/ Kondiløberen løber altså ikke hrtigere end lset - heller ikke set fra banelegemet! 9. Egenaeleration - hperbolsk beægelse (Læseren adares om, at der i dette afsnit benttes differential- og integralregning!) 5 Ved hjælp af hastighedstransformationsligningerne fra sidste afsnit knne i n dlede en generel transformationsligning for aeleration. Vi il dog her nøjes med at ndersøge en beægelse, der er aelereret i retning af den relatie beægelse af de to sstemer - ds. i -aksens retning. (Og i sætter, ) Vi il arbejde med begrebet øjeblikkeligt hilesstem I- det inertialsstem, der på et bestemt tidspnkt har samme hastighed som partiklen, der er plaeret i dette sstems begndelsespnkt. Dette sstem skiftes hele tiden d med et nt, der på dette senere tidspnkt har samme hastighed som partiklen. I sstemet I har partiklen til tidspnktet t hastigheden og aelerationen a. I et kort tidsrm efter dette tidspnkt kan tilæksten i -koordinaten skries t (9.) t a t Her er aelerationsbidraget giet ed (9.) a a t horaf a, t a I det øjeblikkelige hilesstem I til tidspnktet t (sarende til tidspnktet t i I) er partiklen i hile. Men lidt senere, til tidspnktet t t, er partiklen på grnd af aelerationen ikke længere i hile i dette ( tidligere) hilesstem. Tilæksten i -koordinaten er giet ed aelerationsbidraget (9.3) a t a horaf t Her er den såkaldte egenaeleration - den aeleration, partiklen sel "føler" sig dsat for. Men a er Lorentz-forkortet i forhold til, og t er Lorentz-forlænget i forhold til t : a (9.3) og a Disse dtrk indsættes i (9.): t t (9.4) a a 3 t t t

26 side 6/37 Sammenlignes med (9.3), finder i (9.5) a a 3 Aelerationen i sstemet I er derfor mindre end aelerationen i partiklens øjeblikkelige hilesstem. Af definitionen på aeleration får i af (9.5) (9.6) d dt a 3 Heraf fremkommer: (9.7) 3 d a dt His i n fordsætter, at egenaelerationen er konstant, findes ed integration af (9.7): (9.8) a t eller a t Her har i fordsat, at begndelseshastigheden er. Isoleres af denne ligning, er resltatet: (9.9) at a t at at Det fremgår af det sidste dtrk, at denne hastighed nærmer sig lsets hastighed for t gående mod endelig. Men il aldrig nå op på lshastigheden! Se (t,)-grafen nedenfor. His i derligere integrerer ligning (9.9), idet i jo har, at d dt, kan il finde : (9.) t t dt a t dt a t a t a Her er det fordsat, at begndelses-stedet er. Ligningen for som fnktion af t er ligningen for en hperbel, idet en lille omskrining af (9.) gier (9.) t Hperbolsk beægelse a a - og dette er jo netop ligningen for en hperbel.

27 side 7/37 For store ærdier af t gælder ifølge (9.) (9.) t a som er ligningen for hperblens asmptote - se (t,) - grafen nedenfor. Vi ser heraf, at his en lsstråle sendes afsted efter den aelerede partikel senere end tidspnktet, il lset aldrig nå partiklen! His der er tale om et rmskib, der aelereres, il et radiosignal, der sendes afsted efter dette tidsrm, aldrig nå frem til rmskibet! t a For små ærdier af t får i de elkendte formler: (9.3) Øelse 4 Øelse 5 a t og a t Vis dette! Vis, at de to integraler i dette afsnit er korrekte! Fig. Stedfnktion og hastighedsfnktion for den hperbolske beægelse

28 side 8/37 Egentiden for den hperbolske beægelse kan findes fra ligning (4.): (9.4) dt dt Udtrkket for (9.9) indsættes heri: (9.5) dt som integreret gier dt a t (9.6) t t dt a t a t ln a a t t Øelse 6 Vis, at dtrkket for er korrekt - eentelt ed at differentiere! Øelse 7 Nogle astronater il besøge et fjerntliggende solsstem lsår borte fra jorden. Den første haldel af tren sker med den konstante egenaeleration, den sidste haldel med egenaelerationen m s (nedbremsningen). Hor lang tid arer tren set fra jorden? Hor lang tid arer tren - målt på en astronats r? m s Relatiistisk dnamik. Indledning - Newtons loe Vi il i dette kapitel ndersøge, hordan Newtons fsik må ændres for at passe ind i relatiitetsteorien. Vi begnder derfor med at formlere Newtons loe igen: N: F res konstant Inertiens lo N: F m a Newtons beægelseslo res N3: F F Loen om aktion og reaktion Hilke af disse loe kan ændret indgå i relatiitetsteorien? Newtons. lo kan middelbart brges også i relatiitetsteorien. Selom i endn ikke har defineret, had kraft er i denne teori, ønsker i oerensstemmelse med Newtons fndamentale påstand: den kraft ingen aeleration. Denne lo tjener desden til at fastlægge inertialsstemerne: kn i disse sstemer er den opfldt.

29 side 9/37 Newtons 3. lo (loen om aktion og reaktion), der påstår, at to legemer på ethert giet tidspnkt il påirke hinanden med lige store, men modsat rettede kræfter, kan ikke længere brges, his der er tale om to legemer, der påirker hinanden oer afstand. His i nemlig forestillede os, at to adskildte legemer på et giet tidspnkt - set fra et inertialsstem - påirkede hinanden med lige store, men modsat rettede kræfter - så il denne samtidige lighed mellem kræfternes størrelse ikke knne opretholdes i alle andre inertialsstemer, da jo samtidighed er relati - altså afhænger af det algte inertialsstem. His der derimod er tale om kræfter, der irker i samme pnkt (som ed kollosion af elementarpartikler, f.eks), er Newtons 3. lo også gldig i relatiitetsteorien. Men had med Newtons beægelseslo - den. lo? Vi har allerede tidligere set, at aeleration ændres ed skift af inertialsstem - se afsnittet om hberbolsk beægelse. Skal så også massen og/eller kraften ændres, for at opretholde den samme form på beægelsesligningen i alle inertial-sstemer? Der er allerede på denne baggrnd klart, at Newtons. lo må modifieres for at knne passe ind i relatiitetsteorien. For at bringe os et skridt nærmere denne omformning, indfører i i Newtons fsik begrebet impls af en partikel: (4.) p m His i fordsætter, ar massen m er konstant, kan i herefter formlere Newtons. lo på følgende måde: (4.) F m p res a m d d m dt dt d dt Altså (4.3) F p res dt Newtons. lo Anender i denne dgae af Newtons. lo det tilfælde, hor to partikler kolliderer med hinanden den påirkning af dre kræfter, gier Newtons 3. lo: (4.4) F res, d p d p d p d p Fres, dt dt dt dt d p p p p konstant dt Som det fremgår, er Newtons 3. lo altså ensbetdense med implsbearelse for et isoleret sstem. Denne bearelseslo il i forsøge at bibeholde i relatiitetsteorien - men i er, som i straks skal se det, nødt til at ændre på implsbegrebet (og massebegrebet). Når i har fndet det ændrede dtrk for implsen, il i definere en kraft ed hjælp af ligning (4.3). Dette il i først begrnde senere. Men n til arbejdet med at finde et dtrk for den relatiistiske impls:

30 side 3/37. Impls og masse i relatiitetsteorien Begrebet impls for en partikel il i prøe at oertage fra Newtons fsik. Vi il altså forsøge at skrie implsen på følgende måde: (.) p m Implsen er altså parallel med hastigheden. Størrelsen m il i kalde partiklens masse. Vi skal n se, at kraet om implsbearelse i stød atomatisk fører til, at partikelmassen må afhænge af farten - og i il finde denne afhængighed. Vi il analsere et sammenstød mellem to identiske partikler A og B - f.eks. to protoner eller to elektroner. Ved at ariere stødparameteren d (se figr nedenfor) kan sammenstødet gøres mere eller mindre "hårdt". Store ærdier af d il stødkræfterne blie temmelig små, og partiklernes hastighedsændringer il som følge heraf blie relatit små - dette il i dntte i ores stødforsøg. Følgende analse følges bedst ed at sammenholde analsen med figr nedenfor. Før stødet er partikel B i hile i sstemet I, og A beæger sig i dette sstem med hastigheden parallelt med -aksen. Tilsarende er partiklen A i hile i sstemet I før stødet, og B beæger sig i dette sstem med hastigheden parallelt med -aksen. Sstemet I er altså As hilesstem før stødet, I er Bs hilesstem før stødet. I I d B B d - A A Fig.a Sitationen før stødet - som den ses fra de to sstemer I og I

31 side 3/37 I I B B A A Fig.b Sitationen efter stødet - som den ses fra de to sstemer I og I Af smmetrigrnde må de to partikler efter stødet hae lige store, men modsat rettede hastighedskomposanter i her deres (tidligere hile-)sstem. Speielt må hastighedskoordinaterne langs ()-akserne ære lige store - med modsat fortegn ( og ). Se figr.b. Partikel Bs hastigskoordinat langs -aksen er. Transformeres denne til I-sstemet ed hjælp af transformationsligningerne for hastighedskoordinater kapitel 4 ligning (8.3), finder i partikel Bs hastighedskoordinat langs -aksen i sstemet I: (.) Bearelse af impls-koordinater langs -aksen i sstemet I gier n (.) m B m A Her er og masserne af partiklerne - bedømt fra sstemet I. Af ligning (.) følger (.3) m B m A m m B A Vi betegner partiklernes hilemasser (som jo er ens) m. Har partiklen farten, betegner i massen med m. Lader i n afstanden d okse i en forsøgsrække, il i gradis opnå nogle "let strejfende" stød, hor hastighedskomposanterne af de to partikler kn ændres ganske lidt - ds. Let strejfende stød: og

32 side 3/37 Hered må m m og m m A B idet jo partikel A næsten er i hile i sstemet I (As hilesstem før stød), og partikel B har næsten ændret fart i sstem I. Altså gier ligning (.3) (.4) m m m Vi ser heraf, at massen okser ed stigende fart - og at massen "går mod endelig" når farten nærmer sig lsets fart. Partiklen blier derfor "endelig tng", og kan derfor med en endelig kraft trækkes op på en fart, der er lig med lsets fart - eller oer. Udtrkket for partiklens impls blier som følge af (.4) (.5) p m m m Dette dtrk er for små hastigheder identisk med det fra den Newtonske fsik elkendte. p m 3. Newtons. lo - i relatiistisk formlering Den reslterende kraft defineres n på følgende måde: (3.) F d p d res m dt dt Her er massen m giet ed dtrkket (.4) oenfor. Ved differentiation får i (3.) F dm res m d dt dt dm ma dt Den reslterende kraft er altså ikke (altid) ensrettet med aelerationen, som det er tilfældet i Newtons fsik, men kan hae en komposant i hastighedens retning. Se figr nedenfor.

33 side 33/37 F res dm dt a ma Udtrkket for kan findes ed at differentiere den sammensatte fnktion i ligning dm dt (.4). Resltatet er Fig. - den reslterende krafts komposanter m t (3.3) Øelse dm dt Vis det! m d d dt 3 m dt 3 Af denne ligning ser i straks, at dm dt, his er inkelret på a, his altså hastigheden er inkelret på aelerationen - som det f.eks. er tilfældet ed den jæne irkelbeægelse. Hered blier (3.4) a: Fres m a hor m er den relatiistiske masse (.4). De ligninger, i har dledt for den jæne irkelbeægelse er altså gldige også i den speielle relatiitetsteori - his i blot erstatter massen med den relatiistiske masse. His derimod hastigheden er ensrettet med aelerationen, gælder følgende: (3.5) Øelse Vis det! (ikke helt let!) ensrettet med a: Fres m a 3 Man kan med rette spørge, horfor den reslterende kraft defineres ed (3.). Én årsag er, at denne sammenhæng for små hastigheder gier den elkendte Newtons. lo i den klassiske fsik. En anden igtig begrndelse ligger i, at denne definition il gie implsbearelse ed kollision mellem partikler i et isoleret sstem - dette følger af Newtons 3. lo - som i argmenterede for det i begndelsen af dette kapitel. En tredie grnd er kraftdtrkket i elektrodnamikken:

Introduktion til Grafteori

Introduktion til Grafteori Introdktion til Grafteori Jonas Lindstrøm Jensen (jonas@imf.a.dk) IMF, 2007 1 Indledning En graf inden for matematikken er nogle pnkter, kaldet knder, der er forbndet af nogle streger, kaldet kanter. Hor

Læs mere

Lorentz kraften og dens betydning

Lorentz kraften og dens betydning Lorentz kraften og dens betydning I dette tillæg skal i se, at der irker en kraft på en ladning, der beæger sig i et agnetfelt, og i skal se på betydninger heraf. Før i gør det, skal i dog kigge på begrebet

Læs mere

Curling fysik. Elastisk ikke centralt stød mellem to curling sten. Dette er en artikel fra min hjemmeside:

Curling fysik. Elastisk ikke centralt stød mellem to curling sten. Dette er en artikel fra min hjemmeside: Crling fysik Dette er en artikel fra in hjeeside: www.olewitthansen.dk Ole Witt-Hansen 08 Indhold. Elastisk stød.... Centralt elastisk stød..... Masseidtpnkts systeet. : Centre of ass...3 3. Crling fysik...4

Læs mere

Kinematik. Ole Witt-Hansen 1975 (2015) Indhold. Kinematik 1

Kinematik. Ole Witt-Hansen 1975 (2015) Indhold. Kinematik 1 Kinematik Kinematik Indhold. Retlinet beægelse.... Jæn retlinet beægelse...3 3. Ujæn beægelse...4 4. Konstant accelereret beægelse...5 5. Tilbagelagt ej ed en konstant accelereret beægelse...8 6. Frit

Læs mere

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen Fysik i idræt - Idræt i fysik 006 FORSØGSVEJLEDNING Kasteparablen Formål: At bestemme kastelængden (x-positionen) for kast ed forskellige afleeringsinkler: o Ca. 30 o. o Ca. 45 o. o Ca. 60 o. og ed brug

Læs mere

Bølgeligningen. Indhold. Udbredelseshastighed for bølger i forskellige stoffer 1

Bølgeligningen. Indhold. Udbredelseshastighed for bølger i forskellige stoffer 1 Udbredelseshastighed for bølger i forskellige stoffer 1 Bølgeligningen Indhold 1. Bølgeligningen.... Udbredelseshastigheden for bølger på en elastisk streng...3 3. Udbredelseshastigheden for longitudinalbølger

Læs mere

Det skrå kast uden luftmodstand

Det skrå kast uden luftmodstand Det skrå kast uden luftmodstand I dette lille tillæg skal i smart benytte ektorer til at udlede udtryk for stedfunktionen og hastigheden i det skrå kast uden luftmodstand. Vi il gøre brug af de fundamentale

Læs mere

Den Specielle Relativitetsteori

Den Specielle Relativitetsteori Den Speielle Relatiitetsteori Kristian Jersle, 3y, Ringkjøbing Gymnasium 30-01-07-1- Indholdsfortegnelse Indledning... 3 En begienhed... 4 Relatiitetsteori og Kinematik... 4 Tidsforlængelse... 4 Længdeforkortelse...

Læs mere

Projekt 6.3 Caspar Wessel indførelse af komplekse tal

Projekt 6.3 Caspar Wessel indførelse af komplekse tal Projekt 6.3 Caspar Wessel indførelse af komplekse tal Et af de helt store idenskabelige projekter i 1700tallets Danmark ar kortlægningen af Danmark. Projektet ble aretaget af Det Kongelige Danske Videnskabernes

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgaesættet (incl. forsiden): 7 (sy) Eksamensdag: Mandag den 20. juni 2005, kl. 9.00-13.00

Læs mere

- I, OM OG MED MATEMATIK OG FYSIK

- I, OM OG MED MATEMATIK OG FYSIK - I, OM OG MED MATEMATIK OG FYSIK Supplerende regnestykker til Den speielle relatiitetsteori Poul Winther Andersen September 2010 nr. 475-2010 Roskilde Uniersity, Department of Siene, Systems and Models,

Læs mere

Statistisk mekanik 12 Side 1 af 9 Van der Waals-gas

Statistisk mekanik 12 Side 1 af 9 Van der Waals-gas Statistisk mekanik Side af 9 Ideale gasmolekyler har pr. definition ingen udstrækning og påirker ikke hinanden med kræfter. En an der Waals-gas, hor der tages højde for såel molekylær udstrækning som er-molekylære

Læs mere

Keplers ellipse. Perihel F' Aphel

Keplers ellipse. Perihel F' Aphel Keplers ellipse Keplers udgangspunkt er ellipsen opfattet som en fladtrykt cirkel. Han har selfølgelig stadigæk brug for brændpunkter mm. Konstruktionen af disse er simpel ud fra ellipsens omskrene rektangel.

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Statistisk mekanik 6 Side 1 af 11 Hastighedsfordeling for ideal gas. Enatomig ideal gas

Statistisk mekanik 6 Side 1 af 11 Hastighedsfordeling for ideal gas. Enatomig ideal gas Statistisk ekanik 6 Side 1 af 11 Enatoig ideal gas etragt en enatoig ideal gas bestående af N uskelnelige olekyler ed asse, der befinder sig i en beholder ed rufang V. For at kunne bestee tilstandssuen

Læs mere

Statistisk mekanik 5 Side 1 af 11 Hastighedsfordeling for ideal gas. Enatomig ideal gas

Statistisk mekanik 5 Side 1 af 11 Hastighedsfordeling for ideal gas. Enatomig ideal gas Statistisk ekanik 5 Side 1 af 11 Enatoig ideal gas etragt en enatoig ideal gas bestående af N uskelnelige olekyler ed asse, der befinder sig i en beholder ed rufang V. For at kunne bestee tilstandssuen

Læs mere

Projekt 2.3 Euklids konstruktion af femkanten

Projekt 2.3 Euklids konstruktion af femkanten Projekter: Kapitel. Projekt.3 Euklids konstruktion af femkanten Projekt.3 Euklids konstruktion af femkanten Et uddrag af sætninger fra Euklids Elementer, der fører frem til konstruktionen af den regulære

Læs mere

Statistisk mekanik 12 Side 1 af 9 Van der Waals-gas

Statistisk mekanik 12 Side 1 af 9 Van der Waals-gas Statistisk mekanik Side af 9 Ideale gasmolekyler har pr. definition ingen udstrækning og påirker ikke hinanden med kræfter. En an der Waals-gas, hor der tages højde for såel molekylær udstrækning som er-molekylære

Læs mere

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori Einsteins relativitetsteori 1 Formål Formålet med denne rapport er at få større kendskab til Einstein og hans indflydelse og bidrag til fysikken. Dette indebærer at forstå den specielle relativitetsteori

Læs mere

Matematik F2 - sæt 1 af 7, f(z)dz = 0 1

Matematik F2 - sæt 1 af 7, f(z)dz = 0 1 f(z)dz = 0 1 I denne uge er det meningen, at I skal blie fortrolige med komplekse tal og komplekse funktioner af en kompleks ariabel. Vi skal kigge nærmere på, hornår komplekse funktioner er differentiable

Læs mere

En mekanisk analog til klassisk elektrodynamik

En mekanisk analog til klassisk elektrodynamik En mekanisk analog til klassisk elektrodynamik Af (f. 1970) er cand.scient i fysik fra Niels Bohr Institutet i 2000. Artiklen bygger på hans speciale. I dag arbejder han som softwareudikler på Danmarks

Læs mere

VIRKSOMHEDERS SOCIALE ENGAGEMENT ÅRBOG 2005 SAMMENFATNING 05:14. Maja Rosenstock

VIRKSOMHEDERS SOCIALE ENGAGEMENT ÅRBOG 2005 SAMMENFATNING 05:14. Maja Rosenstock 05:14 Maja Rosenstock VIRKSOMHEDERS SOCIALE ENGAGEMENT ÅRBOG 2005 SAMMENFATNING 05:14 VIRKSOMHEDERS SOCIALE ENGAGEMENT ÅRBOG 2005 SAMMENFATNING Maja Rosenstock KØBENHAVN 2005 SOCIALFORSKNINGSINSTITUTTET

Læs mere

Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser. John V Petersen

Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser. John V Petersen Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser John V Petersen Newtons love 2016 John V Petersen art-science-soul Indhold 1. Indledning og Newtons love... 4 2. Integration af Newtons 2. lov og bevægelsesligningerne...

Læs mere

Matematik F2 Opgavesæt 1

Matematik F2 Opgavesæt 1 Opgaer uge 1 I denne uge er temaet komplekse tal og komplekse funktioner af en kompleks ariabel. De første opgaer skulle gerne øge jeres fortrolighed med komplekse tal. I kan med fordel repetere de basale

Læs mere

Rejsen over Limfjorden

Rejsen over Limfjorden Rejsen oer Limfjorden Indledning Der har gennem de senere år æret stor diskussion om at forandre infrastrukturen omkring Limfjorden i Aalborg ed at oprette en 3. Limfjordsforbindelse. Et spørgsmål som

Læs mere

Hvorfor bevæger lyset sig langsommere i fx glas og vand end i det tomme rum?

Hvorfor bevæger lyset sig langsommere i fx glas og vand end i det tomme rum? Hvorfor bevæger lyset sig langsommere i fx glas og vand end i det tomme rum? - om fysikken bag til brydningsindekset Artiklen er udarbejdet/oversat ud fra især ref. 1 - fra borgeleo.dk Det korte svar:

Læs mere

Projekt 4.6 Løsning af differentialligninger ved separation af de variable

Projekt 4.6 Løsning af differentialligninger ved separation af de variable Projekt 4.6 Løsning af differentialligninger ved separation af de variable Differentialligninger af tpen d hx () hvor hx ()er en kontinuert funktion, er som nævnt blot et stamfunktionsproblem. De løses

Læs mere

Geometri med Geometer II

Geometri med Geometer II hristian Madsen & Frans Kappel Øre, Morsø Gymnasium Geometri med Geometer II I det første forløb om geometri med Geometer beskæftigede i os især med at konstruere på skærmen. Ved hjælp af konstruktionerne

Læs mere

Fra Absolut Rum til Minkowski Rum

Fra Absolut Rum til Minkowski Rum Fra Absolut Rum til Minkowski Rum R e l a t i v i t e t s t e o r i e n 1 6 3 0-1 9 0 5 Folkeuniversitetet 27. november 2007 Poul Hjorth Institut for Matematik Danmarke Tekniske Universitet 1 Johannes

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Rela2vitetsteori (i) Einstein roder rundt med rum og.d. Mogens Dam Niels Bohr Ins2tutet

Rela2vitetsteori (i) Einstein roder rundt med rum og.d. Mogens Dam Niels Bohr Ins2tutet Rela2vitetsteori (i) Einstein roder rundt med rum og.d Mogens Dam Niels Bohr Ins2tutet Hvor hur2gt bevæger du dig netop nu?? 0 m/s i forhold 2l din stol 400 m/s i forhold 2l Jordens centrum (rota2on) 30.000

Læs mere

Matematik F2 Opgavesæt 1

Matematik F2 Opgavesæt 1 Opgaer uge 1 I denne uge er temaet komplekse tal og komplekse funktioner af en kompleks ariabel. De første opgaer skulle gerne øge jeres fortrolighed med komplekse tal. I kan med fordel repetere de basale

Læs mere

LotusLive. LotusLive Engage og LotusLive Connections Brugervejledning

LotusLive. LotusLive Engage og LotusLive Connections Brugervejledning LotusLie LotusLie Engage og LotusLie Connections Brugerejledning LotusLie LotusLie Engage og LotusLie Connections Brugerejledning Note Læs oplysningerne i Bemærkninger på side 181, før du bruger denne

Læs mere

Pythagoras sætning. I denne note skal vi give tre forskellige beviser for Pythagoras sætning:

Pythagoras sætning. I denne note skal vi give tre forskellige beviser for Pythagoras sætning: Pythgors sætning I denne note skl i gie tre forskellige eiser for Pythgors sætning: Pythgors sætning I en retinklet treknt, hor den rette inkel etegnes med, gælder: + = eis 1 Ld os tegne et stort kdrt

Læs mere

Trekantsberegning. for B- og A- niveau i stx og hf udgave Karsten Juul

Trekantsberegning. for B- og A- niveau i stx og hf udgave Karsten Juul Trekantsberegning for - og - niea i stx og hf dgae 3 l 34 8 016 Karsten Jl Indhold 1. Vinkler... 1 1.1 Regler for inkler... 1. Omkreds, areal, häjde... 1.1 Omkreds... 1. Rektangel... 1.3 Kadrat... 1.4

Læs mere

En samtaleguide for frafaldstruede elever. Frederikshavn Handelsskole HG Kirkegade 9 9900 Frederikshavn

En samtaleguide for frafaldstruede elever. Frederikshavn Handelsskole HG Kirkegade 9 9900 Frederikshavn En samtaleguide for frafaldstruede eleer På ej - Introduktion Had Eleen forklarer had han/hun opleer som problemet, og hilke forentninger eleen har til samtaleforløbet Det afklares hordan mentor og ele

Læs mere

Tillæg til partikelfysik (foreløbig)

Tillæg til partikelfysik (foreløbig) Tillæg til partikelfysik (foreløbig) Vekselvirkninger Hvordan afgør man, hvilken vekselvirkning, som gør sig gældende i en given reaktion? Gravitationsvekselvirkningen ser vi bort fra. Reaktionen Der skabes

Læs mere

Konstruktive nyheder November 2012

Konstruktive nyheder November 2012 Konstruktie nyheder Noember 2012 Baggrund for dette Journalistiske laboratorium Et journalistisk laboratorium (J-lab) har til hensigt at udforske og udikle et nyt journalistisk ærktøj, irkemiddel eller

Læs mere

11:30-12:30 Oplæg om det interpersonelle klasserum, v. dr. Tim Maindhard, Utrecht Universitet.

11:30-12:30 Oplæg om det interpersonelle klasserum, v. dr. Tim Maindhard, Utrecht Universitet. Dagens program 9:00-10:00 Ankomst, registrering og kaffe 10:00-11:20 Velkomst ed V. Projektleder Henrik Nee, rektor ed Skie Handelsgymnasium. Oplæg med resultater fra -projektet,. forskerteamet: Lea Lund

Læs mere

Volumenstrømsregulator

Volumenstrømsregulator lindab constant-/arable flow dampers Volumenstrømsregulator DAU Dimensioner B Ød l Beskrielse Mekanisk olumenstrømsregulator med manuel indstilling af olumenstrøm. DAU er en mekanisk olumenstrømsregulator,

Læs mere

Analytisk geometri. Et simpelt eksempel på dette er en ret linje. Som bekendt kan en ret linje skrives på formen

Analytisk geometri. Et simpelt eksempel på dette er en ret linje. Som bekendt kan en ret linje skrives på formen Analtisk geometri Mike Auerbach Odense 2015 Den klassiske geometri beskæftiger sig med alle mulige former for figurer: Linjer, trekanter, cirkler, parabler, ellipser osv. I den analtiske geometri lægger

Læs mere

Volumenstrømsregulator

Volumenstrømsregulator lindab constant-/arable flow dampers Volumenstrømsregulator DAU Dimensioner B Ød l Beskrielse Mekanisk olumenstrømsregulator med manuel indstilling af olumenstrøm. DAU er en mekanisk olumenstrømsregulator,

Læs mere

Trigonometri. for 8. klasse. Geert Cederkvist

Trigonometri. for 8. klasse. Geert Cederkvist Trigonometri Ved konstruktion af bygningsærker, hor der kræes stor nøjagtighed, er der ofte brug for, at man kan beregne sider og inkler i geometriske figurer. Alle polygoner kan deles op i trekanter,

Læs mere

Vektorer. koordinatgeometri. for gymnasiet, udgave Karsten Juul

Vektorer. koordinatgeometri. for gymnasiet, udgave Karsten Juul Vektorer og koordintgeometri for gmnsiet, dge 5 7 Krsten Jl VEKTORER Koordinter til pnkt i plnen Koordinter til pnkt i rmmet Vektor: Definition, sprogrg, mm 4 Vektor: Koordinter 5 Koordinter til ektors

Læs mere

Velkommen i koldbøtten

Velkommen i koldbøtten Velkommen i koldbøtten Vi sætter en stor ære i at ære med til at uddanne nye pædagoger og i håber at du il få meget med dig herfra, ligesom i også håber, at du kan gie os meget. Vi opfordrer dig til at

Læs mere

Projekt 7.4 Kvadratisk programmering anvendt til optimering af elektriske kredsløb

Projekt 7.4 Kvadratisk programmering anvendt til optimering af elektriske kredsløb Projekt 7.4 Kvadratisk programmering anvendt til optimering af elektriske kredsløb Indledning: I B-bogen har vi i studieretningskapitlet i B-bogen om matematik-fsik set på parallelkoblinger af resistanser

Læs mere

Vektorer. koordinatgeometri

Vektorer. koordinatgeometri Vektorer og koordintgeometri for gymnsiet, dge 5 Krsten Jl VEKTORER Koordinter til pnkt i plnen Koordinter til pnkt i rmmet Vektor: Definition, sprogrg, mm 4 Vektor: Koordinter 5 Koordinter til ektors

Læs mere

Rela2vitetsteori (ii)

Rela2vitetsteori (ii) Rela2vitetsteori (ii) Einstein roder rundt med rum og.d Mogens Dam Niels Bohr Ins2tutet Einsteins rela2vitetsprincip (1905) Einsteins postulater: 1. Alle iner*alsystemer er ligeværdige for udførelse af

Læs mere

Bølgeudbredelse ved jordskælv

Bølgeudbredelse ved jordskælv rojekt: Jordskæl Bølgeudbredelse ed jordskæl IAG 2005 Bølgeudbredelse ed jordskæl V skal dette projekt studere bølgeudbredelse ed jordskæl. Her kommer så ldt teor om bølger. Bølger Man tegner næsten altd

Læs mere

SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10 SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10. Niels Ploug

SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10 SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10. Niels Ploug 05:10 Det ser ud til, at de kulturelle forhold forstået som den påirkning der finder sted mellem mennesker i deres løbende omgang med hinanden spiller en betydelig rolle i forklaringen af sociale forskelle.

Læs mere

Rækkeudvikling - Inertialsystem. John V Petersen

Rækkeudvikling - Inertialsystem. John V Petersen Rækkeudvikling - Inertialsystem John V Petersen Rækkeudvikling inertialsystem 2017 John V Petersen art-science-soul Vi vil undersøge om inertiens lov, med tilnærmelse, gælder i et koordinatsytem med centrum

Læs mere

Moderne Fysik 1 Side 1 af 7 Speciel Relativitetsteori

Moderne Fysik 1 Side 1 af 7 Speciel Relativitetsteori Moderne Fysik 1 Side 1 af 7 Hvad sker der, hvis man kører i en Mazda med nærlysfart og tænder forlygterne?! Kan man se lyset snegle sig afsted foran sig...? Klassisk Relativitet Betragt to observatører

Læs mere

Grafisk bestemmelse - fortsat Støttepunkter. Grafisk bestemmelse y. giver grafen. Niveaukurver og retning u = ( 1

Grafisk bestemmelse - fortsat Støttepunkter. Grafisk bestemmelse y. giver grafen. Niveaukurver og retning u = ( 1 Oversigt [S]. Nøgleord og begreber Retningsafledt Gradientvektor Gradient i flere variable Fortolkning af gradientvektoren Agst, opgave 5 Delvis afledt [S]. Directional derivatives and te... Definition

Læs mere

Hastighedsprofiler og forskydningsspænding

Hastighedsprofiler og forskydningsspænding Hastighedsprofiler og forskydningsspænding Formål Formålet med de gennemførte forsøg er at anvende og sammenligne 3 metoder til bestemmelse af bndforskydningsspændingen i strømningsrenden. Desden er formålet,

Læs mere

Hos Solo er målet at (gen)skabe en positiv identitetsfølelse og hjælpe til forståelse af, hvordan man begår sig i denne verden.

Hos Solo er målet at (gen)skabe en positiv identitetsfølelse og hjælpe til forståelse af, hvordan man begår sig i denne verden. n Der er faste tidspunkter for ækning, måltider m.. og et aktiitetsprogram, som er tilrettelagt på forhånd. Der er ringe eller ingen mulighed for afigelser fra dagsprogrammet. Den unge i fokus I mange

Læs mere

Eksamensspørgsmål: Eksponentiel vækst

Eksamensspørgsmål: Eksponentiel vækst Eksamensspørgsmål: Eksponentiel vækst Indhold Definition:... Eksempel :... Begndelsesværdien b... Fremskrivningsfaktoren a... Eksempel :... Formlerne for a og b... 3 Eksempel 3:... 3 Bevis for formlen

Læs mere

Grafmanipulation. Frank Nasser. 14. april 2011

Grafmanipulation. Frank Nasser. 14. april 2011 Grafmanipulation Frank Nasser 14. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere

Integralregning Infinitesimalregning

Integralregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Integralregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne integral og stamfunktion, og anskuer dette som et redskab til bestemmelse af arealer under funktioner. Noterne er supplement

Læs mere

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter.

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. Kræfter og Energi Jacob Nielsen 1 Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. kraften i x-aksens retning hænger sammen med den

Læs mere

GEOMETRI. Generelt om vinkler. Notation for vinkler: u, A, BAC. Topvinkler er lige store, x = y

GEOMETRI. Generelt om vinkler. Notation for vinkler: u, A, BAC. Topvinkler er lige store, x = y GEOMETRI Generelt om inkler Nottion for inkler: u, A, BAC Topinkler er lige store, x y Komplementinkler er inkler, der tilsmmen er 90 u + 90 Supplementinkler er inkler, der tilsmmen er 180 (I stedet for

Læs mere

DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED

DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED 06:02 EN KVANTITATIV OG KVALITATIV BELYSNING Gennem kalitatie interiew på fire irksomheder afdækkes nogle af de mekanismer, der gradist og til tider umærkeligt fører til, at udiklingsopgaer og lederstillinger

Læs mere

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE?

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? Af Torben A. Knudsen, Sud. Poly. & Claus Rehfeld, Forskningsadjunk Cener for Trafik og Transporforskning (CTT) Danmarks Tekniske Uniersie Bygning 115, 800

Læs mere

Den Specielle Relativitets teori

Den Specielle Relativitets teori 2012 Den Speielle Relativitets teori Simon Bruno Andersen 21-12-2012 Abstrat This study explains the priniples behind Einstein s speial theory of relativity, furthermore the Lorentz-transformation in omparison

Læs mere

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger.

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger. Magnetisk resonansspektroskopi Protoners magnetfelt I 1820 lavede HC Ørsted et eksperiment, der senere skulle gå over i historiebøgerne. Han placerede en magnet i nærheden af en ledning og så, at når der

Læs mere

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med forsøget er at undersøge det skrå kast, bl.a. med fokus på starthastighed, elevation og kastevidde. Teori Her følger der teori over det skrå kast Bevægelse

Læs mere

1. Bevægelse med luftmodstand

1. Bevægelse med luftmodstand Programmering i TI nspire. Michael A. D. Møller. Marts 2018. side 1/7 1. Bevægelse med luftmodstand Formål a) At lære at programmere i Basic. b) At bestemme stedbevægelsen for et legeme, der bevæger sig

Læs mere

En sumformel eller to - om interferens

En sumformel eller to - om interferens En sumformel eller to - om interferens - fra borgeleo.dk Vi ønsker - af en eller anden grund - at beregne summen og A x = cos(0) + cos(φ) + cos(φ) + + cos ((n 1)φ) A y = sin (0) + sin(φ) + sin(φ) + + sin

Læs mere

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INTET NYT AT OPDAGE? I slutningen af 1800-tallet var mange fysikere overbeviste om, at man endelig havde forstået, hvilke to af fysikkens love der kunne beskrive alle fænomener i naturen

Læs mere

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter 1 M1 Isaac Newton 1. Kræfter Vi vil starte med at se på kræfter. Vi ved fra vores hverdag, at der i mange daglige situationer optræder kræfter. Skal man fx. cykle op ad en bakke, bliver man nødt til at

Læs mere

MatBio. = r K xy, dx dt. = r xy. (2)

MatBio. = r K xy, dx dt. = r xy. (2) .1 Epidemier. En population (Storkøbenhavns befolkning, fiskene i et dambrug, en bakteriekultur,... ) rammes af en epidemi. Antag, at populationens størrelse er konstant individer. Heraf er individer inficerede

Læs mere

MATEMATIK NOTAT 2. GRADSLIGNINGEN AF: CAND. POLYT. MICHEL MANDIX

MATEMATIK NOTAT 2. GRADSLIGNINGEN AF: CAND. POLYT. MICHEL MANDIX MATEMATIK NOTAT. GRADSLIGNINGEN AF: CAND. POLYT. MICHEL MANDIX SIDSTE REVISION: MAJ 04 Michel Mandi (00).Gradsligningen Side af 9 Indholdsfortegnelse: INDHOLDSFORTEGNELSE:... INTRODUKTION:... 3 KOEFFICIENTER...

Læs mere

Differential- ligninger

Differential- ligninger Differential- ligninger Et oplæg 2007 Karsten Juul Dette hæfte er tænkt brugt som et oplæg der kan gennemgås før man går i gang med en lærebogs fremstilling af emnet differentialligninger Læreren skal

Læs mere

3D-grafik Karsten Juul

3D-grafik Karsten Juul 3D-grafik 2005 Karsten Juul Når der i disse noter står at du skal få tegnet en figur, så er det meningen at du skal få tegnet den ved at taste tildelinger i Mathcad-dokumentet RumFig2 Det er selvfølgelig

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

Definition 13.1 For en delmængde af vektorer X R n er det ortogonale komplement. v 2

Definition 13.1 For en delmængde af vektorer X R n er det ortogonale komplement. v 2 Oersigt [LA],, Komplement Nøgleord og begreber Ortogonalt komplement Tømrerprincippet Ortogonal projektion Projektion på ektor Projektion på basis Kortest afstand August 00, opgae 6 Tømrermester Januar

Læs mere

A8 1 De termodynamiske potentialer eller termodynamik for materialefysikere

A8 1 De termodynamiske potentialer eller termodynamik for materialefysikere A8 1 De terodynaiske potentialer eller terodynaik or aterialeysikere Mogens Stibius Jensen Indledning I denne artikel il de ire terodynaiske potentialer: indre energi (U), enthalpi (H), Helholtz ri energi

Læs mere

Kræfter og Arbejde. Frank Nasser. 21. april 2011

Kræfter og Arbejde. Frank Nasser. 21. april 2011 Kræfter og Arbejde Frank Nasser 21. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere

Kapitel 8. Hvad er matematik? 1 ISBN Øvelse 8.2

Kapitel 8. Hvad er matematik? 1 ISBN Øvelse 8.2 Kapitel 8 Øvelse 8.2 Til Maria Pia broen bruger vi de tre punkter (0,0), (80,60) og (160,0). Disse er indtegnet i et koordinatsstem og vi har lavet andengradsregression. Og Garabit broen: Øvelse 8.8 Definitionsmængden

Læs mere

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook Klassisk fysik I slutningen af 1800 tallet blev den klassiske fysik (mekanik og elektromagnetisme) betragtet som en model til udtømmende beskrivelse af den fysiske verden. Den klassiske fysik siges at

Læs mere

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v Faldmaskine Rapport udarbejdet af: Morten Medici, Jonatan Selsing, Filip Bojanowski Formål: Formålet med denne øvelse er opnå en vis indsigt i, hvordan den kinetiske energi i et roterende legeme virker

Læs mere

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde Det som skal vurderes i bedømmelsen af en besvarelse, er om deltageren har formået at analysere problemstillingen, kombinere de givne

Læs mere

Formler til den specielle relativitetsteori

Formler til den specielle relativitetsteori Formler til den specielle relativitetsteori Jeppe Willads Petersen 25. oktober 2009 Jeg har i dette dokument forsøgt at samle de fleste af de formler, vi har brugt i forbindelse med den specielle relativitetsteori,

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 12. december, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

Rela2vitetsteori (iii)

Rela2vitetsteori (iii) Rela2vitetsteori (iii) Einstein roder rundt med rum og.d Mogens Dam Niels Bohr Ins2tutet Udgangspunktet: Einsteins rela2vitetsprincip Einsteins postulater: 1. Alle iner*alsystemer er ligeværdige for udførelse

Læs mere

Taylor-polynomier. John V Petersen

Taylor-polynomier. John V Petersen Taylor-polynomier John V Petersen Taylor-polynomier 2018 John V Petersen art-science-soul Indhold 1. Indledning... 4 2. Udledning af Sætning om Taylor polynomiet... 4 3. Sætning og Definition af Taylor

Læs mere

Theory Danish (Denmark) Ikke-lineær dynamik i elektriske kredsløb (10 point)

Theory Danish (Denmark) Ikke-lineær dynamik i elektriske kredsløb (10 point) Q2-1 Ikke-lineær dynamik i elektriske kredsløb (10 point) Læs venligst de generelle instruktioner i den separate konvolut før du starter på opgaven. Introduktion Bi-stabile ikke-lineære halvlederkomponenter

Læs mere

1.x 2004 FYSIK Noter

1.x 2004 FYSIK Noter 1.x 004 FYSIK Noter De 4 naturkræfter Vi har set, hvordan Newtons. lov kan benyttes til at beregne bevægelsesændringen for en genstand med den træge masse m træg, når den påvirkes af kræfter, der svarer

Læs mere

Interferens mellem cirkelbølger fra to kilder i fase Betingelse for konstruktiv interferens: PB PA = m λ hvor m er et helt tal og λ er bølgelængden

Interferens mellem cirkelbølger fra to kilder i fase Betingelse for konstruktiv interferens: PB PA = m λ hvor m er et helt tal og λ er bølgelængden Interferens mellem cirkelbølger fra to kilder i fase Betingelse for konstruktiv interferens: PB PA = m λ hvor m er et helt tal og λ er bølgelængden På figuren er inegnet retninger (de røde linjer) med

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

grafer og funktioner trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

grafer og funktioner trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner, trin 1 ISBN: 978-87-92488-11-4 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Erik Vestergaard 1. Opgaver. i Lineære. funktioner. og modeller

Erik Vestergaard   1. Opgaver. i Lineære. funktioner. og modeller Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Opgaver i Lineære funktioner og modeller Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Erik Vestergaard, Haderslev. www.matematikfsik.dk Teknik. Aflæse forskrift fra graf...

Læs mere

Elementær Matematik. Funktioner og deres grafer

Elementær Matematik. Funktioner og deres grafer Elementær Matematik Funktioner og deres grafer Ole Witt-Hansen 0 Indhold. Funktioner.... Grafen for en funktion...3. grafers skæring med koordinat akser...4. To grafers skæringspunkter...4 3. Egenskaber

Læs mere

Lysets hastighed - før og nu. Knud Erik Sørensen, HAF, 141102

Lysets hastighed - før og nu. Knud Erik Sørensen, HAF, 141102 Lysets hastighed - før og nu År Hvem Land Metode Overblik oldtid c/ 10^8 m/s Usikkerhed Fejl Uendelig 1600 Galileo Italien Lanterne Hurtig? 1676 Roemer Frankrig IO/Jupiter 2,14? -28,62% 1729 Bradley England

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Nasser 9. april 20 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her.

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 10 sider Skriftlig prøve, lørdag den 23. maj, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

Differential- regning

Differential- regning Differential- regning del f(5) () f f () f ( ) I 5 () 006 Karsten Juul Indhold 6 Kontinuert funktion 7 Monotoniforhold7 8 Lokale ekstrema44 9 Grænseværdi5 Differentialregning del udgave 006 006 Karsten

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright indeholder den ingen fotos. Mvh Redaktionen Nye

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. Start Teamet stiller sig klar i en afstand af ½ - 1 meter skråt foran og til venstre for startskiltet med hunden i "plads-position" (indenfor ½ meter af førerens venstre

Læs mere

Institut for Matematik, DTU: Gymnasieopgave. Togopgave

Institut for Matematik, DTU: Gymnasieopgave. Togopgave Togopgae side 1 Institut for Mateatik, DTU: Gynasieopgae Togopgae Teori: Erik Øhlenschlæger, Grundlæggende Fysik 1 For dgangskursus og HTX, Gyldendal 1993,. udgae, siderne 73-75, 94-95 og 116-117. Grundlæggende

Læs mere