Diofantiske ligninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Diofantiske ligninger"

Transkript

1 Anders Thorup Diofantiske ligninger Algebra og talteori, 999 Kvadratiske ligninger KVADR 0. Den lineære ligning Udkast. Pell s ligning 2. Ækvivalens af løsninger 3. Klassetallet 4. Kædebrøksmetoden 5. Similaritet af kvadratiske former 6. Appendix: Reciprocitetssætningen Brøker BRK. Farey-brøker 2. Kædebrøker 3. Kædebrøker for kvadratiske tal 4. Similaritet af gitre Index I. Index

2 ii

3 Kvadratiske ligninger 0. Den lineære ligning Udkast. 0. Setup. Hovedemnet i dette kapitel er den kvadratiske ligning, ax 2 + bxy + cy 2 k. 0.. Her er a,b,c og k givne hele tal, og opgaven er at bestemme heltalsløsninger x, y til ligningen. Det antages sædvanligvis, at diskriminanten D : b 2 4ac ikke er et kvadrat, idet opgaven ellers er trivial. Antag nemlig, at D er et kvadrat, D d 2,hvord er et helt tal. Da kan andengradspolynomiet Fx,y på venstresiden faktoriseres: For a 0 har vi trivielt Fx,y bxy + cy 2 bx + cyy, og for a 0får vi, efter multiplikation med a, afx,y aax 2 + bxy + cy 2 ax + 2 b dyax + 2 b + dy, hvor koefficienterne på højresiden er hele tal, idet b og d øjensynlig har samme paritet. I begge tilfælde er ligningen 0.. altså ækvivalent med en ligning af formen, a x + b ya 2 x + b 2 y l. Det er klart, hvordan en ligning af denne form løses: For hver faktorisering af l som produkt af to hele tal, l l l 2, skal man bestemme heltalsløsningerne til det lineære ligningssystem, a x + b y l 0..2 a 2 x + b 2 y l 2 Ligningen 0.. fører altså, når diskriminanten D b 2 4ac er et kvadrat, til et lineært ligningssystem af formen I dette indledende afsnit vil vi behandle den generelle lineære ligning: For en given r smatrix A med hele koefficienter, altså A Mat r,s Z, og en given søjle b af r hele tal, altså b Z r, søges heltalsløsninger x Z s til det lineære ligningssystem, Ax b Vi tænker på løsningen x Z s som en søjle; af typografiske grunde vil ofte betragte den tilsvarende række x tr. Bemærk, at begrundelsen, via den kvadratiske ligning 0.., for at behandle det helt generelle ligningssystem 0..3 er lidt tynd: Ligningssystemet 0..2 har jo en kvadratisk 2 2-koefficientmatrix, og det er nemt at bestemme determinanten udtrykt ved a,b,c. Hvis 0, har 0..2 præcis én rational løsning x, y, og der er derfor heltalsløsninger netop når x og y er hele tal. Det er altså kun tilfældet 0, der ikke er helt oplagt.

4 Elementære operationer. Det generelle lineære ligningssystem kan løses ved at underkaste systemet elementære operationer. De elementære rækkeoperationer på en matrix er: gang den j te række med, og ombyt den så med i te række for j i, 2 læg et heltalsmultiplum, q gange j te række, til den i te række for j i. Elementære søjleoperationer defineres tilsvarende. I visse forbindelser vil man som elementær rækkeoperation medtage, at gange en række med. Når denne operation medtages, kan operationen i naturligvis erstattes med en ren ombytning af de to rækker. Vi vil ikke medtage multiplikation med som en elementær operation, og holder altså fast ved vores version af. Vi vil omtale som en rækkeombytning, idet det altså er underforstået, at en af de to rækker samtidig multipliceres med. Det er i øvrigt klart, at operationen kan udføres ved gentagne gange at udføre operationen 2. For to søjler a, b får vi, ved gentagne gange at anvende søjleoperationen 2 med q ±, at a, b a, b a b, b a b, a. Ligningssystemet 0..3 beskrives ofte ved den udvidede koefficientmatrix b, A, som er en r s + -matrix. Det er klart, at elementære rækkeoperationer på den udvidede matrix ikke ændrer løsningsmængden. Denne observation er som bekendt udgangspunktet for Gauss-elimination. Søjleoperationer på matricen A modsvares af variabelskift: At ombytte i te og og j te søjle svarer til at ombytte de variable x i og x j. At lægge q gange j te søjle til den i te svare til at indføre en ny variabel x i : x i + qx j. Det er i princippet klart, hvordan man ud fra løsninger til det transformerede ligningssystem bestemmer løsningerne til det oprindelige ligningssystem. Rækkeoperationer på matricen A kan udføres ved at multiplicere A fra venstre med en elementær r r-matrix. Fx svarer ombytningen til multiplikationen TA, hvort har samme elementer som enhedsmatricen på nær t ij, t ji ogt ii t jj 0; bemærk, at den ekstra multiplikation af den ene række med sikrer, at matricen har determinant +. Tilsvarende svarer operationen 2 til multiplikationen TA, hvor matricen T har samme elementer som enhedsmatricen på nær t ij q; også denne matrix har determinant +. De elementære matricer af de to typer er essentielt for i<j matricerne, 0 0, q 0, 0.2. hvor vi kun har angivet elementerne på pladserne ii, ij, ji,ogjj. For i>jskal de to angivne matricer transponeres. Den inverse til en elementær matrix er igen en elementær matrix. Gentagne rækkeoperationer svarer til en multiplikation TA,hvor T er et produkt af elementære matricer. Et sådant produkt har determinant, og ligger altså specielt i gruppen SL r Z. Tilsvarende kan gentagne søjleoperationer udføres ved en multiplikation AS, hvor s s-matricen S er et produkt af elementære matricer.

5 Kvadr Elementardivisorsætningen. Enhver matrix A i Mat r,s Z kan ved elementære operationer på rækker og søjler omformes til en r s matrix af normalformen, d d 2 D..., dp hvor d,...,d p er hele tal forskellige fra 0 med d d 2 d p, og hvor matricen har 0 på alle de øvrige pladser. Bevis. Hvis A 0, har A allerede den søgte normalform, med p 0, så vi antager, at A 0. Vi kan herefter, blandt de numeriske værdier af tallene forskellige fra 0 i A, betragte den mindste, betegnet νa. Normalformen fremkommer efter en række skridt. I hvert skridt sænkes ν-værdien, dvs A omformes til en matrix A med νa <νa. Øjensynlig kan ν-værdien kun sænkes endelig mange gange. Når ν-værdien ikke længere kan sænkes, er vi godt på vej til at have omformet A til normalformen. Ideen i det enkelte skridt er følgende: Antag, at der i en bestemt søjle, på pladserne i og j, står tallene a og d, hvor a > d > 0ogd ikke er divisor i a. Anvendes rækkeoperationen 2 med faktoren q, erstattes elementet a af a : a qd, og her kan vi, ifølge Sætningen om division med rest, bestemme q således, at vi for resten a har 0 <a < d. Hvis den fremkomne rest a er mindre end νa, har vi altså sænket ν-værdien. Skridt. Specielt kan vi altid vælge en søjle, hvori der findes et element d med d νa. Det følger, at vi kan sænke ν-værdien, med mindre de øvrige elementer i denne søjle alle er multipla af d. Tilsvarende kan vi sænke ν-værdien, med mindre alle elementer i rækken, som indeholder d, er multipla af d. Efter endeligt mange skridt fremkommer altså en matrix A med den egenskab, at hvis d er et element i matricen med d νa,så er hvert tal i rækken og i søjlen, der indeholder d, et multiplum af d. Skridt 2. I den fremkomne matrix kan vi, efter en eventuel ombytning af rækker og af søjler, antage, at d a. Elementet a i, for i>, er et multiplum af d,så ved at trække et passende multiplum af første række fra den i te opnås en matrix med a i 0. Tilsvarende kan vi opnå, at a j 0 for j>. Antag nu, at den omformede matrix indeholder et element a ij, som ikke er et multiplum af d. Læg første søjle til den j te. Herved ændres a j til d, men a ij ændres ikke, da a i 0. Trækkes herefter q gange første række fra den i te, ændres a ij til a ij qd. Her kan q bestemmes således, at 0 <a ij qd < d. Omformningen sænker derfor derfor ν-værdien. Skridt 3. Det følger, at vi efter endelig mange gentagelser af skridt + 2 opnår en matrix A, hvor alle a ij er multipla af d : a,oghvora j 0oga i 0 for i>ogforj>. Hvis r eller s har matricen normalformen. Ellers har den formen, d 0 0 d A, hvor A er en r s -matrix. Herfra opnås normalformen induktivt, ved at fortsætte med matricen A.

6 Løsningen. Når matricen A har normalformen D i Sætning 0.3, får det lineære ligningssystem formen, d x b,..., d p x p b p, 0 b p+,..., 0 b r. Ligningen har altså løsninger, hvis og kun hvis b i er et multiplum af d i for i p og b i 0 for p<i r. Hvis betingelsen er opfyldt, bliver den fuldstændige løsning: x tr b /d,...,b p /d p,t p+,...,t r, hvor t p+,...,t r er hele tal. Her er x tr den transponerede af søjlen x. I det almindelige tilfælde findes, ifølge Elementardivisorsætningen, matricer S og T, produkter af elementære matricer, og en ligning, TAS D, hvor D har normalformen. Øjensynlig gælder: Ax b TASS x Tb DS x Tb. Løsningerne til Ax b bestemmes altså ved at løse ligningen Dy c, hvor c T b,og så sætte x Sy. 0.5 Kogebogsopskrift. I praksis løses ligningen Ax b sådan: Anbring øverst i 4 kolonner r r-enhedsmatricen E r, søjlen b, matricen A, ogs s-enhedsmatricen E s. Række- og søjleoperationerne, der fører fra A til TAS D udføres nu på matricerne i de 4 kolonner således: rækkeoperationer udføres i kolonnen svarende til A og i de to første kolonner, søjleoperationer udføres i kolonnen svarende til A og i den sidste kolonne. Indholdet, først og sidst, i de 4 kolonner er: E r ḅ Ạ E s.... T Tb c TAS D S Specielt aflæses matricen D, søjlen c, og transformationsmatricen S. Herefter undersøges, om Dy c kan løses; i bekræftende fald fås løsningerne til Ax b som x Sy. [Første kolonne kan naturligvis undværes!]. 0.6 Korollar. Enhver matrix i gruppen SL r Z er et produkt af elementære matricer. Gruppen SL 2 Z er frembragt af de to matricer, S : 0 0, T :. 0 Bevis. Lad A SL r Z. Der findes da produkter S og T af elementære matricer således, at D TAS har formen i 0.3. Her har S, T,ogA alle determinanten, så det D.

7 Kvadr 5 Specielt følger det, at p r,ogatd d r. Hvert d i er altså ±. Dobbelt anvendelse af operationen giver fortegnsskift på både i te og j te række. Vi kan derfor antage, at højst et af tallene d i er lig med, og da produktet er lig med +, må de alle være +. Men såer D enhedsmatricen, og A T S er derfor et produkt af elementære matricer. Når r 2 er der to typer elementære matricer, nemlig matricerne beskrevet i 0.2. og deres transponerede. Vi får: 0 0 S, 0 0 Heraf følger den sidste påstand. S 3, q T q, 0 0 ST q S. q 0.7 Anvendelse på frie kommutative grupper. En kommutativ additivt skrevet gruppe M kaldes en fri gruppe, hvis M har en basis, dvs hvis der findes endelig mange elementer u,...,u r i M således, at hvert element m M har en fremstilling, som en linearkombination, m x u + +x r u r, 0.7. med entydigt bestemte heltalskoefficienter x,...,x r. Sættet x af koefficienter, som søjle, er koordinatsøjlen for m mht basen u,...,u r. Ækvivalent betyder det, at M som gruppe er isomorf med gruppen Z r. Mere præcist, efter valget af basis er afbildningen, x,...,x r x u + +x r u r, en isomorfi Z r M. Bemærk, at antallet af elementer i en basis er entydigt bestemt ved M. v,...,v s endnu en basis, får vi, af eksistensen i 0.7., fremstillinger, Er nemlig v,...,v s u,...,u r S, u,...,u r v,...,v s T [eller kort: v us, u vt ], med matricer S Mat r,s Z og T Mat s,r Z. Heraf ses, at v vt S og u ust,ognufår vi, af entydigheden i 0.7., at TSog ST er enhedsmatricer. Men heraf følger som bekendt, at T og S er kvadratiske matricer og hinandens inverse. Det følger altså specielt, at rangen af den fri gruppe M, defineret som rk M : antal elementer i en basis u,...,u r, er veldefineret, og at de øvrige baser har formen v us med en matrix S GL r Z. For to frie grupper M og N med valgte baser u og v, altså M Z r og N Z s, er det let at se, at homomorfierne ϕ : N M er afbildningerne x Ax, med en matrix A Mat r,s Z. Matricen A er bestemt ved ligningen, ϕv,...,ϕv s u,...,u r A, eller kort: ϕv ua; den j te søjle i A er altså koordinatsøjlen for ϕv j. Sammenhængen mellem n N og koordinatsøjlen x mht til basen v kan beskrives ved ligningen n vx. Af ligningerne, ϕn ϕvx ϕvx uax,

8 6 0 hvor den midterste udnytter, at ϕ er en homomorfi, aflæses, at Ax er koordinatsøjlen for ϕ mht basen u for M. Med ændrede baser, bestemt ved ligninger u u T og v v S bemærk, at ligningerne udtrykker de gamle basiselementer som linearkombinationer af de nye, ændres matricen A. Ændringen kan beskrives sådan: Af ligningerne n vx v Sx aflæses, at koordinatsøjlen x for n mht basen v er bestemt som x Sx. Af ligningerne, ϕv ϕvs ϕvs uas u TAS, aflæses, at matricen A for ϕ mht til baserne u og v er bestemt som A TAS. Af Elementardivisorsætningen følger derfor: Enhver homomorfi ϕ : N M, mellem kommutative frie grupper N og M af rang s og r, kan i passende valgte baser beskrives ved en matrix af normalformen i 0.3. Lemma. Lad M være en kommutativ fri gruppe af rang r. Da er enhver undergruppe N M fri af rang højst lig med r. Bevis. Vi kan antage, at M Z r.påstanden vises ved induktion efter r. Forr 0 er den triviel. For r erm Z; altså ern en undergruppe af Z, og dermed cyklisk, dvs af formen Zu. Hvis u 0, er u en basis for N, ogn er derfor fri af rang. Hvis u 0, så er N 0 fri af rang 0. Nu bemærker vi, at hvis vi for en kommutativ gruppe N har en homomorfi ϕ : N N, hvor billedet ϕn og kernen ϕ 0 er frie grupper af rang s og t, såern fri af rang s + t. Vælges nemlig i N elementer u,...,u s, hvis billeder udgør en basis for ϕn, og suppleres med en basis v,...,v t for kernen ϕ 0,så fremkommer, som det let ses, en basis for N. Denne bemærking udnyttes i induktionsskridtet: Vi kan antage, at M Z r, og betragter projektionen Z r Z r svarende til de første r koordinater. Kernen består af r-sæt, som kun har noget forskelligt fra 0 på sidstepladsen. Specielt er kernen isomorf med Z. Betragt videre restriktionen til undergruppen N Z r, ϕ : N Z r. Billedet ϕn er en undergruppe i Z r, og dermed induktivt en fri gruppe af rang højst r. Kernen ϕ 0 er en undergruppe af Z, og dermed ifølge det viste en fri gruppe af af rang højst. Af bemærkningen følger derfor, at N er en fri gruppe af rang højst lig med r + r. Sætning. Lad M være en kommutativfri gruppe af rang r,ogladn være en undergruppe. Da findes en basis u,...,u r for M,ogtald d 2 d s med s r således, at d u,...,d s u s er en basis for N. Bevis. Ifølge lemmaet er N fri af rang s r. Andvend resultatet om homomorfier på inklusionsafbildningen N M. Det følger, at baser kan vælges således, at inklusionen kan beskrives ved en matrix af normalformen. Men det betyder netop, at baserne har den angivne form. Bemærk, at vi i denne situation nødvendigvis må have p s.

9 Kvadr 7 Korollar. Struktursætningen. Enhver endeligt frembragt kommutativ gruppe er isomorf med en direkte sum af cykliske grupper: Z/Zd Z/Zd r. Bevis. En kommutativ additivt skrevet gruppe P kaldes endeligt frembragt, hvis der findes endelig mange elementer e,...,e r P således, at hvert element p P har en fremstilling p x e + +x r e r med heltalskoefficienter x i ikke nødvendigvis entydigt bestemte. Ækvivalent betyder det, at der findes en surjektiv homomorfi: ϕ : Z r P. Anvend Sætningen med M Z r og N : ϕ 0. Via den nye basis for M har vi stadig M Z r,ognuern undergruppen, N Zd Zd s 0 0, Kvotienten M/N har derfor den angivne form med d i 0 for s<i r, og kvotienten er isomorf med P. Korollar. Betragt en homomorfi ϕ : N M mellem kommutative fri grupper af rang r, i givne baser for N og M af formen x Ax med en matrix A Mat r Z. Da er følgende betingelser ækvivalente: i ϕ er injektiv. ii Billedgruppen ϕn har endeligt index: M : ϕn <. iii det A 0. Er betingelserne opfyldt, gælder ligheden M : ϕn det A. Bevis. Ændres baserne, ændres matricen A til en matrix af formen TAS,hvorS,T GL r Z. Specielt har S og T determinant ±, så det A ændres ikke. Vi kan derfor antage, at A har normalformen i 0.3. Specielt er A så en diagonalmatrix. Lad d,...,d r være diagonalelementerne med notationen i 0.3 er det de første p elementer, der er forskellige fra 0. Når M identificeres med Z r, er billedgruppen undergruppen d Z d r Z,og kvotienten er den direkte sum af de cykliske grupper Z/d i Z. Det er herefter klart, at hver af betingelserne er ensbetydende med at alle tallene d i er forskellige fra 0. Når betingelsen er opfyldt, er index, dvs ordenen af kvotientgruppen, lig med produktet af tallene d i, og altså lig med det A.

10 8

11 . Pell s ligning.. Setup. Som nævnt betragtes i dette kapitel faste hele tal a,b,c og for et helt tal k den kvadratiske ligning, ax 2 + bxy + cy 2 k... Det antages i det følgende, at diskriminanten D : b 2 4ac ikke er et kvadrat. Specielt er altså a og c forskellige fra 0. De reelle løsninger til.. udgør, for D>0ogk 0en hyperbel, og for D<0ogak > 0 en ellipse: Det er formålet, at løse ligningen.. som diofantisk ligning, altså at undersøge heltalsløsninger x, y. Ækvivalent svarer dette til at bestemme gitterpunkter, dvs punkter med heltalskoordinater, på det tilsvarende keglesnit. Til tallene a,b,c knyttes polynomiet, FX,Y ax 2 + bxy + cy 2, der er et homogent andengradspolynomium, også kaldet en kvadratisk form. Ligningen kan skrives Fx,y k. Videre sættes: η : b + D 2a og ξ : aη b + D Hvis D>0 det reelle tilfælde, fortolkes D som den positive kvadratrod, hvis D<0 det imaginære tilfælde, vælges kvadratroden i den øvre halvplan. Tallet η er øjensynlig rod i polynomiet ax 2 + bx + c. Den anden rod i dette polynomium betegnes η. Tilsvarende er ξ rod i polynomiet X 2 + bx + ac; den anden rod i dette polynomium er ξ aη. Tallene η og ξ fås af udtrykkene for η og ξ ved at skifte fortegn på D. I det reelle tilfælde er ξ>ξ, i det imaginære tilfælde ligger ξ i den øvre halvplan og ξ er det komplekst konjugerede til ξ. Det tilsvarende gælder om beliggenheden af η og η, hvis a>0. Af ax 2 + bx + c ax ηx η får vi faktoriseringen, FX,Y ax ηy X η Y...3 Bemærk, at hyperblens asymptoter er linierne x yη og x yη. Øjensynlig er ξ η, hvis a. 9

12 0.2 Pell s ligning. I denne paragraf betragter vi ligningen.. for a og k ±, altså ligningen, x 2 + bxy + cy 2 ±..2. Som bekendt definerer tallet ξ en kvadratisk talring Z[ξ], bestående af alle tal af formen x yξ for x,y Z, og par x, y af hele tal svarer til tal α x yξ i Z[ξ]. For normen, Nα, af α x yξ gælder som bekendt ligningen, Nx yξ x 2 + bxy + cy Heltalsløsninger x, y til.2. svarer således bijektivt til tal α x yξ i Z[ξ] således, at Nα ±, altså til enhederne i ringen Z[ξ]. I det imaginære tilfælde D <0 er det nemt og velkendt!, hvordan løsningerne bestemmes: Der er kun endelig mange løsninger, og for D< 4er der kun de trivielle løsninger x, y ±, 0, svarende til de trivielle enheder ±iz[ξ]. I det følgende antager vi, at diskriminanten D b 2 4c er positiv og stadig: ikke et kvadrat; tallene i Z[ξ] erså relle tal. Et specialtilfælde er den klassiske Pell ske ligning, x 2 dy 2,.2.3 hvor d er positiv og ikke et kvadrat, med diskriminanten D 4d. Vi vil mere generelt kalde ligningen.2. for Pell s ligning. Fork +, altså ligningen, x 2 + bxy + cy taler vi om den egentlige Pell ske ligning, for k siger vi, med et sprogligt misfoster, den ikke-pell ske ligning. Løsningerne til den egentlige Pell ske ligning svarer bijektivt til de enheder ε i Z[ξ], for hvilke Nε +..3 Lagrange s Sætning. Den egentlige Pell ske ligning.2.4 har altid uendelig mange løsninger. Bevis. Beviset herunder, der skyldes Dirichlet, er i en række skridt. For hvert q N findes hele tal x, y således, at x yξ < /q og y q..3. Bestem nemlig for i 0,,...,q det hele tal x i, som opfylder, at x i iξ [0, [. Der er q + tal x i iξ. Deles intervallet [0, [ i q lige store skuffer intervaller af længde /q, følger det, at to af tallene x i iξ ligger i samme skuffe. Antag, at det indtræffer for i og for j, hvor0 i<j q. Da tallene ligger i samme skuffe, er deres afstand mindre end /q, dvs, x j x i j iξ < /q. Altsåerx : x j x i og y : j i brugbar i.3..

13 KVADR 2 Der findes uendelig mange par x, y Z N således, at x yξ < /y..3.2 For givne endelig mange par x ν,y ν som opfylder.3.2 kan vi nemlig vælge q N således, at /q < min x ν y ν ξ. Vælges dernæst x, y, som opfylder.3., får vi x yξ < /q /y. Altså vil parret x, y opfylde.3.2, og valget at q sikrer, at dette par er forskelligt fra de givne. 3 Der findes et positivt tal K således, at for uendelig mange par x, y Z Z er Hertil bemærkes først, at når y er positiv, er x 2 + bxy + cy 2 K..3.3 x yξ x yξ + yξ ξ x yξ +y D. Når.3.2 er opfyldt for x, y, slutter vi derfor, at x 2 + bxy + cy 2 x yξ x yξ < y y + y D y 2 + D + D. Påstanden følger derfor af 2, med K : + D. 4 Der findes et helt tal k 0således, at for uendelig mange par x, y Z Z er x 2 + bxy + cy 2 k..3.4 De uendelig mange par x, y fra 3 kan nemlig lægges i skuffer svarende til værdien k : x 2 + bxy + cy 2. Der er kun endelig mange skuffer, idet k K. En af skufferne indeholder derfor uendelig mange par. Skuffen for k 0 indeholder kun parret 0, 0 hvorfor?. Der må altså være en skuffe for k 0, der indeholder uendelig mange par. 5 Der findes et par x 0,y 0 af hele tal således, at der for uendelig mange par x, y Z Z gælder betingelserne: x 2 + bxy + cy 2 k, x x 0, y y 0 mod k..3.5 Hertil lægges de uendelig mange par x, y fra 4 i skuffer svarende til restklasserne modulo k af x, y. Der er k 2 par af restklasser. En af skufferne indeholder derfor uendelig mange par.

14 2 6 Betragt for to par x, y og x,y, som opfylder.3.5, de tilsvarende tal α : x yξ og α : x y ξ i den kvadratiske talring Z[ξ]. Da er α εα,hvorε Z[ξ]ogNε. Af ligningen i.3.5 følger nemlig, at Nα k, og af kongruensen følger, at x x og y y modulo k. Altså erα α + kβ med et tal β Z[ξ]. Herefter er α α α + kβ α + k β α + k βα Nα + βα. Det følger, at ε : α /α tilhører Z[ξ]. Af α εα og Nα Nα følger, at Nε. 7 Nu bevises sætningen således: Der er en uendelig følge af forskellige par x i,y i, der opfylder.3.5, og hertil svarer en følge af forskellige tal α, α,α 2,... i Z[ξ]. Ifølge 6 er α i ε i α,hvorε i Z[ξ] ognε i. Skrives ε i u i v i ξ med hele tal u i,v i, er u i,v i altså en løsning til den egentlige Pell ske ligning. Ligningen har derfor uendelig mange løsninger..4 Enhederne. Vi antager stadig, at a og D > 0. Løsningerne til ligningen.2. svarer bijektivt til enhederne i ringen Z[ξ]. Af Lagrange s Sætning følger specielt, at der er uendelig mange enheder. En enhed ε x yξ er øjensynlig ikke-triviel, dvs forskellig fra ±, netop når y 0. I det følgende vil vi specielt betragte enheder ε i Z[ξ], som opfylder uligheden: <ε..4. Øjensynlig gælder for hver ikke-trivel enhed ε, at også ε og ±ε er enheder. Af de fire enheder ±ε og ±ε vil netop én opfylde betingelsen.4.. Specielt findes der, ifølge Lagrange s Sætning, enheder, som opfylder.4.. For en enhed ε x yξ, som opfylder.4., gælder ulighederne, y, x + b 2 y> Antag nemlig, at ε >. Da εε, følger det først, at ε <. Specielt er altså ε<ε.af x yξ < x yξ følger, da ξ <ξ,aty. Videre er ε < ε, altså x yξ < x yξ, og dermed x/y ξ < x/y ξ. Brøken x/y ligger altså tættere ved ξ end ved ξ. Altså er x/y større end ξ + ξ /2 b/2, hvoraf den anden ulighed i.4.2 fremgår. [Det er i øvrigt ikke svært at vise, for en enhed ε x yξ, at den anden ulighed i.4.2 medfører uligheden.4..].5 Sætning. Blandt enhederne ε i Z[ξ], som opfylder.4., findes én, ε, for hvilken ε er mindst. Med denne enhed er gruppen af alle enheder givet ved ligningen, Z[ξ] {±ε p p Z}..5. Bevis. Hyperblerne med ligningerne x 2 + bxy + cy 2 ± har linierne x yξ og x yξ som asymptoter. For et punkt x, y i planen er x yξ den vandrette afstand regnet med fortegn fra punktet x, y til linien med ligningen x yξ. Uligheden x yξ >

15 KVADR 3 bestemmer en halvplan punkterne til højre for linien x yξ. I denne halvplan ligger en halv gren af hver af hyperblerne, og de to halve grene har linien x yξ som fælles asymtote. Heraf følger, at der blandt gitterpunkterne på de to halve hyperbelgrene findes et, x,y, for hvilken den vandrette afstand til linien x yξ er numerisk mindst mulig. Ækvivalent betyder det, at der blandt enhederne, som opfylder.4., findes en, ε, for hvilken ε er mindst mulig. Øjensynlig er ε entydigt bestemt. For at vise.5. skal det vises, at en vilkårlig enhed ε kan skrives på formen ±ε p med p Z. Erstattes eventuelt ε med ε, kan vi antage, at ε > 0. Vælg så p Z således, at ε p ε <ε p+, altså ε /ε p <ε. Her sikrer minimaliteten af ε, at den første ulighed er en lighed. Altså erε ε p,og dermed er ε ε p..6. Den reelle akse fraregnet 0 og ± består af fire intervaller, og det er klart i hvilket af disse intervaller tallet ±ε p ±ε p befinder sig. Specielt ses, at enhederne ε, der opfylder.4., netop er potenserne ε n, for n. Enheden ε kaldes grundenheden i den kvadratiske talring Z[ξ]. Ud fra grundenheden ε er samtlige enheder bestemt ved.5.. For normen finder vi Heraf fås følgende: N±ε p Nε p. Resultat. Hvis der for grundenheden ε gælder Nε, så svarer løsningerne til den ikke-pell ske ligning til enhederne ±ε p,hvorp er ulige, og løsningerne til den egentlige Pell ske ligning svarer til enhederne ±ε p +,hvorε + : ε 2. Hvis Nε, så har den ikke-pell ske ligning ingen løsninger; løsningerne til den egentlige Pell ske ligning svarer til enhederne ±ε p. For et punkt x, y i halvplanen bestemt ved x yξ > gælder øjensynlig, at den vandrette afstand til asymptoten, dvs x yξ, er positiv, hvis x, y ligger på hyperblen x 2 + bxy + cy 2, og negativ, hvis x, y ligger på hyperblen x 2 + bxy + cy 2. Det følger specielt, at grundenheden ε er negativ, når Nε, og positiv, når Nε. Hvis Nε, sætter vi ε + : ε. Hermed er enheden ε + i alle tilfælde positiv, og den svarer til en grundløsning til den egentlige Pell ske ligning. Enheden ε + kaldes også den positive grundenhed. Svarende til grundenheden ε x y ξ får vi grundløsningen x,y til den Pell ske ligning. Fra potenserne ε n x n y n ξ får vi nye løsninger x n,y n.afε n+ ε ε n fås en induktiv bestemmelse af x n,y n. Vi har nemlig, og altså, ε n+ x y ξx n y n ξ x x n cy y n x y n + x n y + by y n ξ, x n+ x x n cy y n, y n+ x y n + x n y + by y n..6.

16 4.7 Lemma. Idet ε n x n y n ξ,forn, gælder for y n ulighederne, y y 2 <y 3 <y 4 <,.7. og uligheden y y 2 er skarp med mindre D 5. For D 5 er y y 2 og x /y <ξ<x 2 /y 2 ;videreery n+ y n + y n for n 2. Bevis. Udtrykket for y n+ i.6. kan skrives y n+ x + b 2 y y n + x n + b 2 y ny. Som bemærket i.4 vil potenserne ε n for n opfylde.4.. Ulighederne i.4.2 gælder derfor for x n,y n og x,y. Hvis x + b/2y fremgår det af udtrykket, at y n+ >y n. Da x,y,ber hele tal, og x +b/2y > 0, gælder altid x +b/2y /2. Vi mangler således at betragte specialtilfældet, hvor x + b/2y /2. Her er 2 x + b D D 2 y x y ξ + y 2 ε + y Da ε >, er ε <. Af.7.3 følger derfor, at y D/2 < 3/2, altsåaty 2 D<9. Tallet b må være ulige, og følgelig er D mod 4. Uligheden viser derfor, at D 5ogy. Af.7.3 får vi ε x ξ τ, hvor τ : + 5/2. Tallet τ er den største rod i X 2 + X, og vi har τ ξ x. Heraf ses, at Z[ξ] Z[τ ], og at koefficienterne y n ikke ændres, hvis vi erstatter ξ med τ.vi kan altså antage, at ξ er rod i X 2 + X. Herefter er ξ 2 ξ og ε ξ. Heraf fås ε 2 ξ 2 ξ. Altså erx,y 0, og x 2,y 2,, ogx /y <ξ<x 2 /y 2. Det er let at se, ved induktion efter n, at ε n y n y n ξ, hvor y n y n + y n 2. Heraf følger specielt ulighederne.7. også for D 5..8 Sætning. For en enhed ε x yξ med ε > gælder uligheden, x y ξ < y Følgen x n /y n er netop delfølgen af Farey-følgen for tallet ξ bestående af de Farey-approximationer x/y for hvilke x 2 +bxy+cy 2 ±. Specielt gælder for grundenheden ε x y ξ, at x /y er den første brøk x/y Farey-følgen, for hvilken x 2 + bxy + cy 2 ±. Bevis. Af.4.2 følger, at y ogatx/y > b/2. Af den sidste ulighed følger videre, at x/y ξ > b/2 ξ D/2, og dermed er x/y ξ > D/2. Videre er x/y ξ x/y ξ Nε /y 2 /y 2. Heraf fås, x y ξ x y 2 y ξ < y 2. D/2

17 KVADR 5 Vi har D 5, og dermed D/2 >. Altså gælder.8.. Af.8. følger som bekendt, at x/y er en Farey-approximation til ξ. Specielt er hver brøk x n /y n en Farey-approximation. Antag omvendt, at x/y er en Farey-approximation til ξ, ogatε : x yξ er en enhed. Da er y, og afstanden x/y ξ er specielt mindre end. Da ξ b/2 D/2 er større end, følger det, at x/y > b/2, og heraf følger videre, at x/y ξ > D/2 >. Altsåerx yξ >y, og dermed ε >. Som nævnt i.4 følger heraf, at ε ε n med n, og dermed er x, y x n,y n. At brøkerne x n /y n kommer i samme rækkefølge i Farey-følgen, følger af Lemma.7..9 Eksempel. For x 2 3y 2 er D 52 og ξ 3. Farey-approximationer beregnes ved skemaet: p q p 2 3q Grundenheden er derfor ε 8 5 3, med norm. Altså har den ikke-pell ske ligning x 2 3y 2 grundløsningen 8, 5. Den positive grundenhed er ε + ε , og den egentlige Pell ske ligning x 2 3y 2 har derfor grundløsningen 649, 80. For x 2 7y 2 er D 28 og ξ 7. Farey-approximationer beregnes ved skemaet: p q 2 3 p 2 7q Grundenheden er derfor ε 8 3 7, med norm +. Altså har den ikke-pell ske ligning x 2 7y 2 ingen løsninger. Vi har ε , og 8, 3 er grundløsningen til den egentlige Pell ske ligning x 2 7y 2..0 Opgave. Beviset for.7 er ikke helt fuldstændigt. Det blev vist, at hvis undtagelsestilfældet x + b/2y /2 indtræffer, så erd 5ogε τ,hvorτ er den største rod i X 2 + X. Er det omvendt klart, at hvis D 5, så indtræffer undtagelsestilfældet?

18 6

19 2. Ækvivalens af løsninger. 2. Setup. Vi bibeholder notation og forudsætningerne fra., og ser på den almindelige kvadratiske ligning, ax 2 + bxy + cy 2 k. 2.. Venstresiden er formen Fx,y og tallene ξ og η defineret i.. Tallet η er den ene rod i ax 2 + bx + c, ogη er den anden rod; specielt er η + η b/a og ηη c/a. Vi kan antage, at k 0, idet ligningen for k 0 kun har løsningen 0, 0. Tallet ξ aη er øjensynlig rod i X 2 + bx + ac, så til ξ hører en kvadratisk talring Z[ξ]. Til tallet η knyttes følgende mængde af komplekse tal: Q[η] :{p + qη p,q Q}. Da tallet η er irrationalt, er fremstillingen λ p +qη, af et tal λ Q[η], entydig. Ligningen, η 2 c a b η, 2..2 a viser, at η 2 ligger i Q[η], og herefter er det let at vise, at Q[η] er en delring af C. Konjugering, dvs afbildningen p + qη p + qη, er en involutorisk ringautomorfi af Q[η]. For λ Q[η] defineres normen af λ ved Nλ : λλ. Øjensynlig er normen en multiplikativ afbildning, og Nλ 0, når λ 0. Af..3 fremgår, at a Np qη ap qηp qη ap 2 + bpq + cq 2 Fp,q Det følger specielt, at Nλ altid er et rationalt tal. Heraf følger videre, at delringen Q[η] faktisk er et dellegeme af C: Hvis λ Q[η] er forskellig fra 0, så er det reciprokke, λ λ λλ λ Nλ, igen et tal i Q[η]. Erstattes η med ξ får vi det samme legeme: Q[η] Q[ξ], idet ξ aη og η ξ/a. Legemet Q[η] omfatter altså den kvadratiske talring Z[ξ]. I dette kapitel betegner vi med I følgende delmængde af Q[η]: I :{x yη x,y Z} For tal λ i I er fremstillingen λ x yη, med hele tal x,y, entydig. Par x, y af hele tal svarer herved bijektivt til tal x yη i I. Af 2..3 følger: Heltalsløsninger x, y til ligningen 2.. svarer bijektivt til de tal λ x yη i I,for hvilke Nλ k a

20 8 2 Hvis diskriminanten D er positiv, er tallene i Q[η] reelle, og de kan sammenlignes mht størrelse. Det er værd at bemærke, og ikke svært at vise, at i dette tilfælde er følgende betingelser ækvivalente, med k : Fx,y: y>0, 2ax + by > 0, i ax yη <ax yη, ii y>0, x yη < x yη, iii ax yη > ak Den anden ulighed i iii udsiger, at x/y ligger tættere ved η end ved η. 2.2 Ækvivalens af løsninger. Delmængden I beskrevet i 2..4 er øjensynlig en kommutativ gruppe. Den indeholder øjensynlig Z, og den indeholder ξ, idet ξ b ξ b aη. Følgelig er Z[ξ] I. Yderligere er I stabil under multiplikation med elementer fra Z[ξ], dvs α Z[ξ], λ I αλ I. Det er øjensynlig nok at vise denne påstand for α ξ og λ η, og her følger det af ξη aηη 2 ac/a c, jfr Denne overvejelse viser, at vi naturligt kan definere en ækvivalensrelation i mængden I : To tal λ og ˆλ i I kaldes ækvivalente, hvis der findes en enhed ε i Z[ξ] med Nε således, at ˆλ ελ, og to par af hele tal, x, y og ˆx,ŷ, kaldes ækvivalente, hvis de tilsvarende tal λ x yη og ˆλ ˆx ŷη i I er ækvivalente. Tallet λ 0iI, svarende til parret 0, 0, udgør naturligvis én triviel ækvivalensklasse. Ækvivalente tal i I har samme norm, idet Nελ NεNλ Nλ. Af 2..3 følger derfor, at vi for ækvivalente talpar x, y og ˆx,ŷ har Fx,y Fˆx,ŷ. Specielt ses, at hvis parret x, y er en løsning til ligningen.., så vil ethvert ækvivalent par være løsning til ligningen. Løsningerne til ligningen falder altså naturligt i ækvivalensklasser. 2.3 Bemærkning. I forbindelse med løsning af 2.. kan det sædvanligvis antages, at formen Fx,y er en primitiv form, dvs at koefficienterne a,b,c er primiske. Lad nemlig d være den største fælles divisor for koefficienterne. Med en oplagt notation er så Fx,y d ˆFx,y, ogfx,y ˆ er en primitiv form. Hvis d ikke går op i k, har ligningen Fx,y k ingen heltalsløsninger. Hvis d går op i k, lad os sige k d ˆk, er ligningen Fx,y k ækvivalent med ligningen ˆFx,y ˆk. Specielt har de to ligninger de samme heltalsløsninger. Bemærk, at overgangen fra Fx,y til ˆFx,y ikke ændrer η, idet vi har ˆη η, men den ændrer i almindelighed ξ, idet vi har ξ d ˆξ. For de tilhørende kvadratiske talringe gælder altså inklusionen, Z[ξ] Z[ ˆξ], som er skarp, hvis d>. I almindelighed må vi derfor forvente, at der er flere enheder i Z[ˆξ] end i Z[ξ], og dermed færre ækvivalensklasser af løsninger til ˆFx,y ˆk. iv

21 KVADR Det imaginære tilfælde. Antag, at diskriminanten D b 2 4ac er negativ. Da er tallene η og ξ ikke-reelle, normen er kvadratet på den numeriske værdi, og alle enheder i talringen Z[ξ] har normen +. Som nævnt i Kapitel er gruppen af enheder endelig, og lig med ±, når D< 4. Ækvivalens af løsninger er således ikke særlig interessant i det imaginære tilfælde. Ligningen 2.. kan iøvrigt skrives x yη 2 k/a. Den har derfor ingen løsninger, hvis k/a < 0. Hvis k/a > 0, bestemmer ligningen en ellipse i x, y- planen, og ligningen er således kun opfyldt for en begrænset mængde af punkter. Specielt har ligningen kun endelig mange heltalsløsninger x, y. Mere præcist kan vi om en løsning x, y sige følgende: Da imaginærdelen af η er D /2 a, er x yη 2 y 2 D /2a 2, altså k/a y 2 D /4a 2. Forudsættes desuden, at y 0, følger det, at 0 y 2 ak D Hvis den diofantiske ligning har løsninger, ligger således i hver ækvivalensklasse en løsning x, y,hvor y opfylder ulighederne Det reelle tilfælde. Antag, at diskriminanten D b 2 4ac er positiv. Da er tallene η og ξ reelle, og I består af reelle tal. Enhederne ε i Z[ξ] med norm Nε svarer til løsningerne til den egentlige Pell ske ligning, x 2 + bxy + acy 2, behandlet i Kapitel. Der er uendelig mange sådanne enheder. Følgelig indeholder hver ækvivalensklasse uendelig mange løsninger. Lad ε + være den positive grundenhed i Z[ξ], svarende til grundløsningen til den egentlige Pell ske ligning. Da er 0 <ε + < og<ε + ε +. Enhederne ε i Z[ξ] med Nε er netop tallene ±ε+. p Ækvivalensklassen, der indeholder et givet tal λ 0iI, består altså af alle tal ±ε p + λ, for p Z. Følgelig gælder, for hvert givet positivt tal K, at der i hver ikke-triviel ækvivalensklasse af tal i I findes præcis ét tal λ således, at K<aλ Kε +. * Sætning. Lad ε + være den positive grundenhed svarende til den egentlige Pell ske ligning x 2 + bxy + acy 2. I hver ækvivalensklasse af heltalsløsninger x, y til ligningen 2.. findes da præcis en løsning x, y, som opfylder ulighederne, y>0, 2ax + by > 0, 2ax + by + y D 2 ak ε For en sådan løsning x, y gælder specielt, at y<2 ak D ε Bevis. Ækvivalensklasser af heltalsløsninger x, y til 2.. svarer til ækvivalensklasser af tal λ x yη i I med Nλ k/a. Sæt K : ka. I hver ækvivalensklasse, og specielt

22 20 2 i hver ækvivalensklasse af tal λ som opfylder Nλ k/a, findes da præcis et tal λ, som opfylder ulighederne i *. I hver ækvivalensklasse af løsninger x, y til Fx,y k findes altså præcis en løsning x, y således, at ulighederne i * er opfyldt for λ x yη. Her er K ak og aλ ax yη. Af ækvivalensen mellem betingelserne i og iv i 2. følger, at den første ulighed i * er opfyldt, hvis og kun hvis de to første uligheder i 2.5. er opfyldt. Videre er aλ ax yξ ax + yb + D/2. Den anden ulighed i * er altså opfyldt, hvis og kun hvis 2ax + by + y D 2 ak ε +, altså hvis og kun hvis den tredie ulighed i 2.5. er opfyldt. Øjensynlig er en konsekvens af Korollar. Der er kun endelig mange eventuelt ingen ækvivalensklasser af løsninger til ligningen 2.., og de kan effektivt bestemmes. Bevis. For hvert af de endelig mange hele tal y, som opfylder er der naturligvis højst to værdier af x for hvilke ligningen er opfyldt. Af Sætningen følger derfor, at der kun er endelig mange ækvivalensklasser. Mere præcist, for at bestemme én løsning i hver ækvivalensklasse, bestemmes de heltalsløsninger x, y til ligningen, hvor y opfylder og herfra bortkastes de løsninger, som ikke opfylder de to sidste uligheder i Eksempel. For polynomiet x 2 3y 2 er D 52, η ξ 3, og den positive grundenhed er ε , jfr.9. I højresiden af indgår faktoren 2/ D ε+ / For at indse, at den diofantiske ligning x 2 3y 2 2 ikke har løsninger, er det altså nok at efterprøve med par x, y,hvor y Bemærkning. Det er ikke svært at vise følgende for D > 0: Antag, at k < 2 D. Betragt en løsning x, y til 2.. i området, hvor y > 0og2ax + by > 0. Da er x/y en Farey-approximation til η. Hvis y 0, er x/y en konvergent mht til kædebrøksudviklingen af η. 2.6 Opgave. Betragt en løsning x, y til 2.., svarende til λ x yη I,ogen løsning u, v til den Pell ske ligning x 2 + bxy + acy 2, svarende til enheden ε u vξ i Z[ξ]. Hvilken løsning ˆx,ŷ til 2.. svarer så til ελ?

23 3. Klassetallet. 3. Setup. I det følgende betragtes en kvadratisk talring R : Z[ξ], hvor ξ er rod i et normeret andengradspolynomium, X 2 + bx + c, med hele koefficienter således, at diskriminanten, D b 2 4c, ikke er et kvadrat. Vi antager mere præcist, at roden er ξ b + D, 2 valgt som den største af de to rødder i det reelle tilfælde og som roden i den øvre halvplan i det imaginære tilfælde. Som i det foregående kan par x, y af hele tal identificeres med tal x yξ i R. Talringen R, som kommutativ gruppe, er altså etgitter med basis, ξ. Vi vil ofte regne i den ensorienterede basis ξ, : R, ξz ξ, Z. 3.2 Bemærkning. Det er værd at notere, at den kvadratiske talring R Z[ξ] kun afhænger af diskriminanten D. Diskriminanten er nemlig kongruent med 0 eller modulo 4. Hvis D er lige, har vi altså en ligning D 4c 0, og hvis D er ulige har vi en ligning D 4c 0. Vi kan altså entydigt skrive D b 2 0 4c 0,hvorb 0 enten er 0 eller. Øjensynlig er b b 0 mod 2. Erξ 0 : b 0 + D/2, så er altså ξ ξ 0 + h,hvorh b 0 b/2 er et helt tal. Det følger, at Z[ξ] Z[ξ 0 ]; basen ξ 0, er endda ensorienteret med basen ξ,. 3.3 Lemma. Ethvert ideal a 0 i R Z[ξ] er et gitter i C. Mere præcist gælder, at idealerne forskellige fra 0 netop er gitrene af formen, a dξ t,sz, 3.3. hvor d,s,t er hele tal med d, s 0, ogs er divisor i Nξ t, dvs Index af a i R er bestemt ved ligningen, t 2 + bt + c 0 mod s R : a d 2 s Tallet d er entydigt bestemt, og s er entydigt bestemt på nær fortegn. I fremstillingen 3.3. kan det antages, at 0 t< s ; med denne indskrænkning er også t entydigt bestemt. Bevis. Som kommutativ gruppe er R fri af rang 2, med basis ξ,. Et ideal a 0 er specielt en undergruppe i R. Heraf følger som bekendt, at a er en fri gruppe af rang højst 2; 2

24 22 3 mere præcist er det velkendt og let at indse, at følgende fremgangsmåde fører til en basis for a: Betragt homomorfien a Z givet ved uξ + v u Vi bemærker først, at der findes hele tal forskellige fra 0 i a. Da a 0, findes nemlig et tal α 0ia, ogsåernα α α et helt tal forskelligt fra 0 i a. Heraf følger først, at homomorfien ikke er nul-afbildningen. Er nemlig u 0 et helt tal i a,så ligger ξu i a,oguξ afbildes på u ved homomorfien. Billedet ved homomorfien er således en undergruppe forskellig fra 0 i Z, og dermed af formen dz, hvord. Tallet d er specielt billede af et tal dξ t i a. Betragt kernen for homomorfien. Det er øjensynlig undergruppen a Z af a. Ifølge bemærkningen er kernen altså ikke 0. Den er derfor af formen sz, hvors 0. Det følger nu, at dξ t,s er en basis for a, altså at a dξ t,sz Da a er et ideal, er ξs i a. Definitionen af d sikrer derfor, at s dz. Igen, da a er et ideal, er ξ dξ t cd + b ξ t tξ + cd + bt i a. Igen sikrer definitionen af d,att dz. Tallene s,t i er altså delelige med d. Altså findes en fremstilling 3.3. af a. Det påstås yderligere, at kongruensen i er opfyldt. Da a er et ideal, ligger produktet ξ tdξ t i a. Produktet er d Nξ t dt 2 + bt + c, og det ligger i a, hvis og kun hvis det er et multiplum af ds, altså hvis og kun hvis t 2 + bt + c er et multiplum af s. Altså gælder kongruensen. Omvendt er det let at vise, at hvis kongruensen er opfyldt, så bestemmer højresiden af 3.3. et ideal. Basen dξ t,s for a er bestemt ved basen ξ, for R ved matrixligningen, d ξ t s d dt 0 ds ξ Af Elementardivisorsætningen følger derfor, at index R : a er den numeriske værdi af matricens determinant, og altså lig med d 2 s. I den fundne fremstilling 3.3. er d. Fra den første basisvektor kan vi trække et multiplum af den anden. Herved kan vi opnå, at 0 t< s. Med denne indskrænkning følger den anførte entydighed af d,s og t let. 3.4 Definition. Talringen R Z[ξ] er et gitter, og med valget af basen ξ, er R endda et orienteret gitter. Som orienterede gitre har vi ligningerne, R ξ, Z, ξz,ξ Z. Derimod bestemmer baserne,ξ og ξ, den modsatte orientering. Af Lemma 3.3 følger specielt, at idealerne forskellige fra 0 ligeledes er gitre. Idealer forskellige fra 0 kan altså orienteres. For et orienteret ideal a kan vi opnå ligningen, a dξ t,sz, 3.4.

25 KVADR 23 som en lighed mellem orienterede gitre ved blot at afpasse fortegnet på s. Herefter er d, s, ogt med 0 t< s entydigt bestemt. Determinanten af matricen i beviset for Lemma 3.3 giver nu for det orienterede index, R : a d 2 s Idealer af givet index. Det fremgår af 3.4, at der kun er endelig mange orienterede idealer af et givet index. Mere præcist, for at bestemme alle idealer af et givet index k 0, betragtes de endelig mange faktoriseringer, k d 2 s, 3.5. hvor d, og for hver værdi af s de endelig mange værdier t med 0 t< s og De orienterede idealer af index k er så netop gitrene, t 2 + bt + c 0 mod s a dξ t,sz Ofte er man mest interesseret i primitive idealer, dvs orienterede idealer a, hvor tallet d i fremstillingen er lig med. Primitive idealer af index k svarer altså bijektivt til løsninger modulo k til kongruensen, t 2 + bt + c 0 mod k For hver løsning t, er også t : b t en løsning den konjugerede løsning, og idealet ξ t,k har altså ligeledes index k. De to idealer ξ t,k og ξ t,k er i øvrigt ens, netop når t t mod k, dvs 2t + b 0 mod k, og det medfører, at D 0 mod k. Det skal understreges, at hvis modulus k ikke numerisk er et primtal, kan kongruensen have flere end to løsninger. Øjensynlig er 4t 2 + bt + ac 2t + b 2 D. Hvis t er en løsning til 3.5.4, er altså u : 2t + b en løsning til kongruensen, u 2 D mod 4k Omvendt, hvis u er en løsning til 3.5.5, så er specielt u Dmod 2, og dermed u b mod 2. Altså eru 2t + b med t Z, ogt er en løsning til Bemærk, at de to løsninger u og u + 2k til herved svarer til samme løsning til Hvis k er ulige, eller D er lige, eller, mere generelt, hvis kongruensen 2b 0 bmod k har en løsning b 0, er kongruensen øjensynlig ensbetydende med kongruensen, t + b 0 2 b0 2 c mod k Specielt følger det, når k er ulige, at kongruensen kan løses netop når D modulo k er et kvadrat, og at løsninger svarer til kvadratrødder modulo k af diskriminanten D. Når modulus k numerisk er et primtal p, kan eksistensen af sådanne kvadratrødder afgøres ved hjælp af det såkaldte reciprocitetssymbol D p, som vi behandler i et appendix.

26 Eksempel. Lad os betragte de orienterede idealer af index 2 i Z[ 3]. Der er to faktoriseringer, og Til den første faktorisering betragtes kongruensen, t 2 3 mod 2, 3.6. der er ækvivalent med kongruenserne, t 2 3 mod 4, t 2 3 mod 3. Den sidste kongruens har løsningerne t, 2, og kongruensen 3.6. har derfor løsningerne t, 5, 7,. Der er altså 4 primitive idealer af index 2, med baser: 3, 2, 3 5, 2, 3 7, 2, 3, 2. Desuden er der 2 ikke-primitive idealer af index 2, med baser: 2 3, 3, 2 3 2, Orienterede hovedidealer. Et ideal a i R er som bekendt et hovedideal, hvis der findes et tal α R således, at a αr Antag α 0. Da R er et orienteret gitter, er αr igen et orienteret gitter. Et orienteret ideal af formen αr kaldes et orienteret hovedideal. Bemærk sprogbrugen: et hovedideal a, som er orienteret, er ikke nødvendigvis et orienteret hovedideal; det er et krav, at der findes et tal α R således, at 3.7. er en lighed mellem orienterede gitre. Et sådant α kaldes også en orienteret frembringer for a. Antag, at α x yξ er forskellig fra 0. Det orienterede ideal αr har basis αξ, α, og αξ x yξξ x + byξ + cy. Vi har altså matrixligningen, αξ α x + by cy y x ξ Determinanten af matricen er x + byx + cy 2 x 2 + bxy + cy 2, altså netop normen af α. For det orienterede index får vi defor ligningen,. R : αr Nα For et orienteret ideal a betegner vi med a op idealet med den modsatte orientering. Naturligvis er a og a op det samme ideal, men for det orienterede index er R : a op R : a. Antag, at a er et orienteret hovedideal med orienteret frembringer α. De øvrige frembringere for idealet a er da tallene εα, hvorε er en enhed i R. Det følger, fx af 3.7.2, at a op εαr, hvis og kun hvis Nε. Det modsat orienterede ideal a op har altså en orienteret frembringer, hvis og kun hvis der findes en enhed ε R med Nε, altså hvis og kun hvis den ikke-pell ske ligning har løsninger.

27 KVADR Lemma. To orienterede idealer a og b i R Z[ξ] er similære, hvis og kun hvis der findes tal α og β forskellige fra 0 i R således, at βa αb Bevis. Vi bemærker først, at hvis a 0 er et ideal og λ er et komplekst tal således, at λa R, så ligger λ nødvendigvis i legemet Q[ξ]. Idealet indeholder nemlig et tal α 0, og af den antagne inklusion følger specielt, at β : λα ligger i R. Altså ligger λ β/α i brøklegemet Q[ξ]. Antag nu først, at a og b er similære, altså atb λa med et komplekst tal λ 0. Ifølge bemærkningen kan vi skrive λ β/α, hvorα, β er tal forskellige fra 0 i R. Ligningen b λa giver nu, ved multiplikation med α, ligningen Omvendt er det klart, at 3.8. medfører, at a og b er similære. 3.9 Definition. Ækvivalensklasser af orienterede idealer i R Z[ξ] modulo similaritet kaldes orienterede idealklasser. Antallet af orienterede idealklasser vi viser om lidt, at det er endeligt kaldes det orienterede klassetal, og det betegnes h + D. Ækvivalensklasser af idealer modulo ikke-orienteret similaritet kaldes blot idealklasser. Antallet er klassetallet, betegnet hd. I det imaginære tilfælde er orientering ikke interessant. Hvert ideal i R er nemlig et imaginært gitter, og det har derfor kanonisk en positiv og en negativ orientering. Da ξ er valgt i den øvre halvplan er basen ξ, negativt orienteret; denne orientering vil for os være den kanoniske orientering af et imaginært gitter. Gitteret på højresiden af 3.4. er øjensynlig kanonisk orienteret, netop når s>0. To imaginære gitre er som bekendt ikke-orienteret similære, hvis og kun hvis de med den kanoniske orientering er similære. Heraf ses, at i en given orienteret idealklasse er enten alle idealerne positivt orienterede eller alle idealerene er negativt orienterede. Hver idealklasse bestemmer således to orienterede idealklasser. I det imaginære tilfælde har vi altså trivielt ligningen, h + D 2 hd. En af de orienterede idealklasser består af de orienterede idealer, der er similære med R. Hvis λr R,så er specielt λ R, altså λ R. Denne klasse består altså af de orienterede hovedidealer. Tilsvarende udgør hovedidealerne forskellige fra 0 én klasse. Ligningen hd udsiger altså, at alle idealer i R er hovedidealer, altså at R er et hovedidealområde. For at bevise endeligheden af klassetallene betragtes delmængden QD af Q[ξ] bestående af alle tal af formen, ξ t, s hvor t og s 0 er hele tal, og s er divisor i normen af tælleren, dvs t 2 + bt + c 0 mod s. 3.9.

28 26 3 Tallene i QD vil vi kalde rødder hørende til diskriminanten D. Det fremgår af Lemma 3.3, og 3.4, at der til hver rod τ ξ t/s hører et orienteret ideal i R, nemlig idealet ξ t,sz; omvendt, hvis τ, ω er en basis som i 3.4. for et orienteret ideal a, såerτ/ω ξ t/s en rod. Af entydighedsovervejelserne omkring d,s,t følger, at vi endda kan definere en kanonisk rod τ a hørende til hvert orienteret ideal. Det følger af et velkendt trivielt resultat om gitre, at to orienterede idealer er similære, hvis og hvis de tilhørende rødder er similære. Tilsvarende er to idealer ikke-orienteret similære, hvis og kun hvis de tilsvarende rødder er svagt similære. Orienterede idealklasser svarer derfor bijektivt til ækvivalenklasser af rødder modulo similaritet, og idealklasser svarer bijektivt til klasser af rødder modulo svag similaritet. Antag, at τ ξ t/s. Det følger umiddelbart, at τ + x, for et helt tal x, igen er en rod. Videre er τ s ξ t sξ t Nξ t ξ + b + t Nξ t/s Da τ er en rod, er nævneren, Nξ t/s, et helt tal, og tælleren ξ + b + t ξ t ξ t har øjensynlig normen Nξ t, som er delelig med nævneren Nξ t/s. Det reciprokke tal /τ er altså igen en rod. Trivielt er også τ en rod. Heraf følger specielt, at enhver kædebrøksrest τ n af τ både i det reelle og i det imaginære tilfælde igen er en rod. Af Elementardivisorsætningen følger endda, at hvis S er en vilkårlig matrix i GL 2 Z, såer Sτ en rod. I det imaginære tilfælde kan vi nøjes med at betragte rødder τ i den øvre halvplan. Da er τ similær med enhver af sine rester τ n ved den irregulære kædebrøksudvikling, og blandt resterne findes én reduceret. I det reelle tilfælde er τ svagt similær med enhver af sine rester τ n ved den regulære kædebrøksudvikling, og similær med enhver af de lige rester τ 2n. Yderligere er rødderne τ naturligvis kvadratiske tal, og resten τ n et reduceret kvadratiske tal, når n 0. Endeligheden af klassetallene, både i det reelle og det imaginære tilfælde, er derfor en konsekvens af følgende: Resultat. Der er kun endelig mange reducerede rødder i QD. I det følgende efterviser vi resultatet, og viser samtidig hvorledes klassetallene for numerisk små værdier af D kan beregnes. 3.0 Det reelle tilfælde. I det reelle tilfælde kaldes et kvadratisk tal τ som bekendt reduceret, hvis 0 <τ<ogτ <. Antag, at tallet har formen τ ξ t/s,hvors 0ogt er hele tal. Hvis τ er reduceret, så følger af 0 <τog < τ,at<τ τ D/s, at nævneren s er positiv; herefter kan betingelserne på τ på multipliceres med s og omformes til følgende: b/2 <t<ξ, ξ t<s<t ξ 3.0. Bemærk, at uligheden b/2 <ter en konsekvens af de øvrige: af ξ t<s<t ξ følger specielt, at 2t >ξ+ ξ b. Omvendt, af følger, at 0 <ξ t<s; altså ers positiv, og ulighederne i kan omformes til betingelserne på τ. Tallet τ ξ t/s er altså reduceret, hvis og kun hvis 3.0. er opfyldt.

1 Sætninger om hovedidealområder (PID) og faktorielle

1 Sætninger om hovedidealområder (PID) og faktorielle 1 Sætninger om hovedidealområder (PID) og faktorielle ringe (UFD) 1. Introducér ideal, hovedideal 2. I kommutativt integritetsområde R introduceres primelement, irreducibelt element, association 3. Begrebet

Læs mere

2. Gruppen af primiske restklasser.

2. Gruppen af primiske restklasser. Primiske restklasser 2.1 2. Gruppen af primiske restklasser. (2.1) Setup. I det følgende betegner n et naturligt tal større end 1. Den additive gruppe af restklasser modulo n betegnes Z/n, og den multiplikative

Læs mere

DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof

DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof DesignMat Uge 1 Gensyn med forårets stof Preben Alsholm Efterår 2010 1 Hovedpunkter fra forårets pensum 11 Taylorpolynomium Taylorpolynomium Det n te Taylorpolynomium for f med udviklingspunkt x 0 : P

Læs mere

Matematik YY Foråret Kapitel 1. Grupper og restklasseringe.

Matematik YY Foråret Kapitel 1. Grupper og restklasseringe. Matematik YY Foråret 2004 Elementær talteori Søren Jøndrup og Jørn Olsson Kapitel 1. Grupper og restklasseringe. Vi vil i første omgang betragte forskellige typer ligninger og søge efter heltalsløsninger

Læs mere

10. Nogle diofantiske ligninger.

10. Nogle diofantiske ligninger. Diofantiske ligninger 10.1 10. Nogle diofantiske ligninger. (10.1). I dette kapitel betragtes nogle diofantiske ligninger, specielt nogle af de ligninger, der kan behandles via kvadratiske talringe. Ligningerne

Læs mere

Matematik 2AL, vinteren

Matematik 2AL, vinteren EO 1 Matematik 2AL, vinteren 2002 03 Det er tilladt at skrive med blyant og benytte viskelæder, så længe skriften er læselig, og udviskninger foretages grundigt. Overstregning trækker ikke ned og anbefales

Læs mere

Chapter 3. Modulpakke 3: Egenværdier. 3.1 Indledning

Chapter 3. Modulpakke 3: Egenværdier. 3.1 Indledning Chapter 3 Modulpakke 3: Egenværdier 3.1 Indledning En vektor v har som bekendt både størrelse og retning. Hvis man ganger vektoren fra højre på en kvadratisk matrix A bliver resultatet en ny vektor. Hvis

Læs mere

Lineær Algebra. Lars Hesselholt og Nathalie Wahl

Lineær Algebra. Lars Hesselholt og Nathalie Wahl Lineær Algebra Lars Hesselholt og Nathalie Wahl Oktober 2016 Forord Denne bog er beregnet til et første kursus i lineær algebra, men vi har lagt vægt på at fremstille dette materiale på en sådan måde,

Læs mere

DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof

DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof DesignMat Uge 1 Repetition af forårets stof Preben Alsholm Efterår 008 01 Lineært ligningssystem Lineært ligningssystem Et lineært ligningssystem: a 11 x 1 + a 1 x + + a 1n x n = b 1 a 1 x 1 + a x + +

Læs mere

Polynomier. Indhold. Georg Mohr-Konkurrencen. 1 Polynomier 2. 2 Polynomiumsdivision 4. 3 Algebraens fundamentalsætning og rødder 6

Polynomier. Indhold. Georg Mohr-Konkurrencen. 1 Polynomier 2. 2 Polynomiumsdivision 4. 3 Algebraens fundamentalsætning og rødder 6 Indhold 1 Polynomier 2 Polynomier 2 Polynomiumsdivision 4 3 Algebraens fundamentalsætning og rødder 6 4 Koefficienter 8 5 Polynomier med heltallige koefficienter 9 6 Mere om polynomier med heltallige koefficienter

Læs mere

Vi indleder med at minde om at ( a) = a gælder i enhver gruppe.

Vi indleder med at minde om at ( a) = a gælder i enhver gruppe. 0.1: Ringe 1. Definition: Ring En algebraisk struktur (R, +,, 0,, 1) kaldes en ring hvis (R, +,, 0) er en kommutativ gruppe og (R,, 1) er en monoide og hvis er såvel venstre som højredistributiv mht +.

Læs mere

Oversigt [LA] 3, 4, 5

Oversigt [LA] 3, 4, 5 Oversigt [LA] 3, 4, 5 Nøgleord og begreber Matrix multiplikation Identitetsmatricen Transponering Fra matrix til afbildning Fra afbildning til matrix Test matrix-afbildning Inverse matricer Test invers

Læs mere

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, august 2013, Kirsten Rosenkilde.

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, august 2013, Kirsten Rosenkilde. Indhold 1 Delelighed, primtal og primfaktoropløsning Omskrivning vha. kvadratsætninger 4 3 Antal divisorer 6 4 Største fælles divisor og Euklids algoritme 7 5 Restklasser 9 6 Restklasseregning og kvadratiske

Læs mere

Definition multiplikation En m n-matrix og en n p-matrix kan multipliceres (ganges sammen) til en m p-matrix.

Definition multiplikation En m n-matrix og en n p-matrix kan multipliceres (ganges sammen) til en m p-matrix. Oversigt [LA] 3, 4, 5 Nøgleord og begreber Matrix multiplikation Identitetsmatricen Transponering Fra matrix til afbildning Fra afbildning til matrix Test matrix-afbildning Inverse matricer Test invers

Læs mere

Nøgleord og begreber. Definition multiplikation En m n-matrix og en n p-matrix kan multipliceres (ganges sammen) til en m p-matrix.

Nøgleord og begreber. Definition multiplikation En m n-matrix og en n p-matrix kan multipliceres (ganges sammen) til en m p-matrix. Oversigt [LA] 3, 4, 5 Matrix multiplikation Nøgleord og begreber Matrix multiplikation Identitetsmatricen Transponering Fra matrix til afbildning Fra afbildning til matrix Test matrix-afbildning Inverse

Læs mere

Minilex Mat 2AL. .. Henrik Dahl hdahl@tdc-broadband.dḳ. Mangler 3.10-3.16

Minilex Mat 2AL. .. Henrik Dahl hdahl@tdc-broadband.dḳ. Mangler 3.10-3.16 Minilex Mat 2AL.. Henrik Dahl hdahl@tdc-broadband.dḳ.. Mangler 3.10-3.16 Resumé ADVARSEL - dette er et total underground-dokument!. Det er livsfarligt at bruge ukritisk. Der er næsten sikkert graverende

Læs mere

Teoretiske Øvelsesopgaver:

Teoretiske Øvelsesopgaver: Teoretiske Øvelsesopgaver: TØ-Opgave 1 Subtraktion division i legemer: Er subtraktion division med elementer 0 i legemer veldefinerede, eller kan et element b have mere end ét modsat element -b eller mere

Læs mere

Ligningssystemer - nogle konklusioner efter miniprojektet

Ligningssystemer - nogle konklusioner efter miniprojektet Ligningssystemer - nogle konklusioner efter miniprojektet Ligningssystemet Ax = 0 har mere end en løsning (uendelig mange) hvis og kun hvis nullity(a) 0 Løsningerne til et konsistent ligningssystem Ax

Læs mere

Polynomium Et polynomium. Nulpolynomiet Nulpolynomiet er funktionen der er konstant nul, dvs. P(x) = 0, og dets grad sættes per definition til.

Polynomium Et polynomium. Nulpolynomiet Nulpolynomiet er funktionen der er konstant nul, dvs. P(x) = 0, og dets grad sættes per definition til. Polynomier Polynomier Polynomium Et polynomium P(x) = a n x n + a n x n +... + a x + a 0 Disse noter giver en introduktion til polynomier, centrale sætninger om polynomiumsdivision, rødder og koefficienter

Læs mere

Matricer og lineære ligningssystemer

Matricer og lineære ligningssystemer Matricer og lineære ligningssystemer Grete Ridder Ebbesen Virum Gymnasium Indhold 1 Matricer 11 Grundlæggende begreber 1 Regning med matricer 3 13 Kvadratiske matricer og determinant 9 14 Invers matrix

Læs mere

Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts Polynomier

Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts Polynomier Noter om polynomier, Kirsten Rosenkilde, Marts 2006 1 Polynomier Disse noter giver en kort introduktion til polynomier, og de fleste sætninger nævnes uden bevis. Undervejs er der forholdsvis nemme opgaver,

Læs mere

Algebra - Teori og problemløsning

Algebra - Teori og problemløsning Algebra - Teori og problemløsning, januar 05, Kirsten Rosenkilde. Algebra - Teori og problemløsning Kapitel -3 giver en grundlæggende introduktion til at omskrive udtryk, faktorisere og løse ligningssystemer.

Læs mere

MM05 - Kogt ned. kokken. Jacob Aae Mikkelsen. 23. januar 2007

MM05 - Kogt ned. kokken. Jacob Aae Mikkelsen. 23. januar 2007 MM05 - Kogt ned Jacob Aae Mikkelsen kokken 23. januar 2007 1 INDHOLD 1 ARITMETIK I Z Indhold 1 Aritmetik i Z 2 2 Kongruens i Z 4 3 Ringe 6 4 Aritmetik i F[x] 9 5 Kongruens i F[x] og kongruensklasse aritmetik

Læs mere

Mordell s Sætning. Henrik Christensen og Michael Pedersen. 17. december 2003

Mordell s Sætning. Henrik Christensen og Michael Pedersen. 17. december 2003 Mordell s Sætning Henrik Christensen og Michael Pedersen 17. december 2003 Mordells sætning siger at gruppen C(Q) af rationale punkter over en ellipse C er en endeligt frembragt abelsk gruppe. Elliptiske

Læs mere

Kursusgang 3 Matrixalgebra Repetition

Kursusgang 3 Matrixalgebra Repetition Kursusgang 3 Repetition - froberg@mathaaudk http://peoplemathaaudk/ froberg/oecon3 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 12 september 2008 1/12 Lineære ligningssystemer Et lineært ligningssystem

Læs mere

Kvadratiske matricer. enote Kvadratiske matricer

Kvadratiske matricer. enote Kvadratiske matricer enote enote Kvadratiske matricer I denne enote undersøges grundlæggende egenskaber ved mængden af kvadratiske matricer herunder indførelse af en invers matrix for visse kvadratiske matricer. Det forudsættes,

Læs mere

Facitliste til nyere eksamensopgaver

Facitliste til nyere eksamensopgaver Facitliste Facitliste til nyere eksamensopgaver Listen indeholder facit (eller vink) til eksamensopgaverne (i MatAL, Alg og ) fra sommeren 003 og fremefter. Bemærk, at de facitter, der står på listen,

Læs mere

Jeg foretager her en kort indføring af polynomier over såvel de reelle som

Jeg foretager her en kort indføring af polynomier over såvel de reelle som Polynomier, rødder og division Sebastian Ørsted 20. november 2016 Jeg foretager her en kort indføring af polynomier over såvel de reelle som de komplekse tal, hvor fokus er på at opbygge værktøjer til

Læs mere

Lineær algebra: Matrixmultiplikation. Regulære og singulære

Lineær algebra: Matrixmultiplikation. Regulære og singulære Lineær algebra: Matrixmultiplikation. Regulære og singulære matricer Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 2011 Matrixmultiplikation Definition Definition A = [a ij ], B = [b ij ]: AB = C =

Læs mere

Matematik for økonomer 3. semester

Matematik for økonomer 3. semester Matematik for økonomer 3. semester cand.oecon. studiet, 3. semester Planchesæt 2 - Forelæsning 3 Esben Høg Aalborg Universitet 10. september 2009 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben

Læs mere

Matematik. 1 Matematiske symboler. Hayati Balo,AAMS. August, 2014

Matematik. 1 Matematiske symboler. Hayati Balo,AAMS. August, 2014 Matematik Hayati Balo,AAMS August, 2014 1 Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske symboler.

Læs mere

Facitliste 1 MAT 2AL. 5. f (x) er irreducibel i Z 5 [X].

Facitliste 1 MAT 2AL. 5. f (x) er irreducibel i Z 5 [X]. Facitliste 1 Facitliste til eksamensopgaver Facit til de første 14 opgavesæt er blevet til paa basis af Jonas B. Rasmusssens facitliste. Han regnede størstedelen af opgaverne, medens han fulgte kurset,

Læs mere

Note om endelige legemer

Note om endelige legemer Note om endelige legemer Leif K. Jørgensen 1 Legemer af primtalsorden Vi har i Lauritzen afsnit 2.1.1 set følgende: Proposition 1 Lad n være et positivt helt tal. Vi kan da definere en komposition + på

Læs mere

Lineær Algebra. Lars Hesselholt og Nathalie Wahl

Lineær Algebra. Lars Hesselholt og Nathalie Wahl Lineær Algebra Lars Hesselholt og Nathalie Wahl 2. udgave, oktober 207 Forord Denne bog er beregnet til et første kursus i lineær algebra, men vi har lagt vægt på at fremstille dette materiale på en sådan

Læs mere

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2 Affine rum I denne note behandles kun rum over R. Alt kan imidlertid gennemføres på samme måde over C eller ethvert andet legeme. Et underrum U R n er karakteriseret ved at det er en delmængde som er lukket

Læs mere

Kursusgang 3 Matrixalgebra fortsat

Kursusgang 3 Matrixalgebra fortsat Kursusgang 3 fortsat - froberg@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ froberg/oecon3 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 12. september 2008 1/31 Nødvendige betingelser En nødvendig betingelse

Læs mere

Mat H /05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb

Mat H /05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb Mat H 1 2004/05 Note 2 10/11-04 Gerd Grubb Nødvendige og tilstrækkelige betingelser for ekstremum, konkave og konvekse funktioner. Fremstillingen i Kapitel 13.1 2 af Sydsæters bog [MA1] suppleres her med

Læs mere

Affine transformationer/afbildninger

Affine transformationer/afbildninger Affine transformationer. Jens-Søren Kjær Andersen, marts 2011 1 Affine transformationer/afbildninger Følgende afbildninger (+ sammensætninger af disse) af planen ind i sig selv kaldes affine: 1) parallelforskydning

Læs mere

Projekt 3.5 faktorisering af polynomier

Projekt 3.5 faktorisering af polynomier Projekt 3.5 faktorisering af polynomier Hvilke hele tal går op i tallet 60? Det kan vi få svar på ved at skrive 60 som et produkt af sine primtal: 60 3 5 Divisorerne i 60 er lige præcis de tal, der kan

Læs mere

DesignMat Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination

DesignMat Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination DesignMat Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination Preben Alsholm Uge Forår 010 1 Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination 11 Om talrummet R n Om talsæt bestående af n tal R n er blot mængden

Læs mere

Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer

Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer Chapter 4 Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer 4. Homogene systemer I teknikken møder man meget ofte modeller der leder til systemer af koblede differentialligninger. Et eksempel på et sådant system

Læs mere

Hilbert rum. Chapter 3. 3.1 Indre produkt rum

Hilbert rum. Chapter 3. 3.1 Indre produkt rum Chapter 3 Hilbert rum 3.1 Indre produkt rum I det følgende skal vi gøre brug af komplekse såvel som reelle vektorrum. Idet L betegner enten R eller C minder vi om, at et vektorrum over L er en mængde E

Læs mere

1.1 Legemer. Legemer er talsystemer udstyret med addition og multiplikation, hvor vi kan regner som vi plejer at gøre med de reelle tal.

1.1 Legemer. Legemer er talsystemer udstyret med addition og multiplikation, hvor vi kan regner som vi plejer at gøre med de reelle tal. SEKTION 11 LEGEMER 11 Legemer Legemer er talsystemer udstyret med addition og multiplikation, hvor vi kan regner som vi plejer at gøre med de reelle tal Definition 111 Et legeme F er en mængde udstyret

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, oktober 2008, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

t a l e n t c a m p d k Talteori Anne Ryelund Anders Friis 16. juli 2014 Slide 1/36

t a l e n t c a m p d k Talteori Anne Ryelund Anders Friis 16. juli 2014 Slide 1/36 Slide 1/36 sfaktorisering Indhold 1 2 sfaktorisering 3 4 5 Slide 2/36 sfaktorisering Indhold 1 2 sfaktorisering 3 4 5 Slide 3/36 1) Hvad er Taleteori? sfaktorisering Slide 4/36 sfaktorisering 1) Hvad er

Læs mere

Tidligere Eksamensopgaver MM505 Lineær Algebra

Tidligere Eksamensopgaver MM505 Lineær Algebra Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet Tidligere Eksamensopgaver MM55 Lineær Algebra Indhold Typisk forside.................. 2 Juni 27.................... 3 Oktober 27..................

Læs mere

Euklids algoritme og kædebrøker

Euklids algoritme og kædebrøker Euklids algoritme og kædebrøker Michael Knudsen I denne note vil vi med Z, Q og R betegne mængden af henholdsvis de hele, de rationale og de reelle tal. Altså er { m } Z = {..., 2,, 0,, 2,...} og Q = n

Læs mere

Algebra2 Obligatorisk opgave

Algebra2 Obligatorisk opgave Algebra2 Obligatorisk opgave Anders Bongo Bjerg Pedersen, 070183 Eksamensnummer 45 23. maj 2005 Opgave 1 Vi har: σ = σ 6 5 = (σ 3 ) 2 (σ 5 ) 1 = (1 3 5 2 4)(8 7 6). b) Ordnen af en p-cykel er (jfr. 2.18)

Læs mere

Oversigt over gruppeteori: definitioner og sætninger

Oversigt over gruppeteori: definitioner og sætninger Oversigt over gruppeteori: definitioner og sætninger (G, ) kaldesengruppe, når følgende aksiomer er opfyldt: 0) (G, ) er en organiseret (stabil) mængde: a, b G a b G 1) Den associative lov gælder, dvs.

Læs mere

LINALG JULENØD 2013 SUNE PRECHT REEH

LINALG JULENØD 2013 SUNE PRECHT REEH LINALG JULENØD 203 SUNE PRECHT REEH Resumé I denne julenød skal vi se på lineær algebra for heltallene Z Hvad går stadig godt? og hvad går galt? I de reelle tal R kan vi for ethvert a 0 altid finde R som

Læs mere

DesignMat Kvadratiske matricer, invers matrix, determinant

DesignMat Kvadratiske matricer, invers matrix, determinant DesignMat Kvadratiske matricer, invers matrix, determinant Preben Alsholm Uge 5 Forår 010 1 Kvadratiske matricer, invers matrix, determinant 1.1 Invers matrix I Invers matrix I Definition. En n n-matrix

Læs mere

Gruppeteori. Michael Knudsen. 8. marts For at motivere indførelsen af gruppebegrebet begynder vi med et eksempel.

Gruppeteori. Michael Knudsen. 8. marts For at motivere indførelsen af gruppebegrebet begynder vi med et eksempel. Gruppeteori Michael Knudsen 8. marts 2005 1 Motivation For at motivere indførelsen af gruppebegrebet begynder vi med et eksempel. Eksempel 1.1. Lad Z betegne mængden af de hele tal, Z = {..., 2, 1, 0,

Læs mere

Nøgleord og begreber

Nøgleord og begreber Oversigt [LA] 9 Nøgleord og begreber Helt simple determinanter Determinant defineret Effektive regneregler Genkend determinant nul Test determinant nul Produktreglen Inversreglen Test inversregel og produktregel

Læs mere

Matematik og Form: Matrixmultiplikation. Regulære og singu

Matematik og Form: Matrixmultiplikation. Regulære og singu Matematik og Form: Matrixmultiplikation. Regulære og singulære matricer Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 2012 Matrixmultiplikation Definition Definition A = [a ij ], B = [b ij ]: AB = C

Læs mere

Figur. To ligninger i to ubekendte. Definition Ved m lineære ligninger med n ubekendte forstås. Definition 6.4 Givet ligningssystemet

Figur. To ligninger i to ubekendte. Definition Ved m lineære ligninger med n ubekendte forstås. Definition 6.4 Givet ligningssystemet Oversigt [LA] 6, 7, 8 Nøgleord og begreber Lineære ligningssystemer smængdens struktur Test løsningsmængde Rækkereduktion Reduceret matrix Test ligningssystem Rækkeoperationsmatricer Rangformlen Enten-eller

Læs mere

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, marts 2014, Kirsten Rosenkilde.

Talteori. Teori og problemløsning. Indhold. Talteori - Teori og problemløsning, marts 2014, Kirsten Rosenkilde. Indhold 1 Delelighed, primtal og primfaktoropløsning Omskrivning vha. kvadratsætninger 4 3 Antal divisorer 6 4 Største fælles divisor og Euklids algoritme 7 5 Restklasser 9 6 Restklasseregning og kvadratiske

Læs mere

Anders Thorup. Elementær talteori. Algebra og talteori, F2001

Anders Thorup. Elementær talteori. Algebra og talteori, F2001 Anders Thorup Elementær talteori Algebra og talteori, F2001 1. Primtallene... 1 2. Gruppen af primiske restklasser... 15 3. Cirkeldelingspolynomier. Endelige legemer... 21 4. Reciprocitetssætningen...

Læs mere

Lineære ligningssystemer

Lineære ligningssystemer enote 6 1 enote 6 Lineære ligningssystemer Denne enote handler om lineære ligningssystemer, om metoder til at beskrive dem og løse dem, og om hvordan man kan få overblik over løsningsmængdernes struktur.

Læs mere

Matematik og FormLineære ligningssystemer

Matematik og FormLineære ligningssystemer Matematik og Form Lineære ligningssystemer Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 2014 Ligningssystemer og matricer Til et ligningssystem svarer der en totalmatrix [A b] bestående af koefficientmatrix

Læs mere

Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination

Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination Preben Alsholm 18 februar 008 1 Lineære ligningssystemer og Gauss-elimination 11 Et eksempel Et eksempel 100g mælk Komælk Fåremælk Gedemælk Protein g 6g 8g

Læs mere

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3 Oversigt [LA], 2, 3, [S] 9.-3 Nøgleord og begreber Koordinatvektorer, talpar, taltripler og n-tupler Linearkombination Underrum og Span Test linearkombination Lineær uafhængighed Standard vektorer Basis

Læs mere

DesignMat Lineære differentialligninger I

DesignMat Lineære differentialligninger I DesignMat Lineære differentialligninger I Preben Alsholm Uge Forår 0 1 Lineære differentialligninger af første orden 1.1 Normeret lineær differentialligning Normeret lineær differentialligning En differentialligning,

Læs mere

Besvarelser til Lineær Algebra Ordinær Eksamen Juni 2017

Besvarelser til Lineær Algebra Ordinær Eksamen Juni 2017 Besvarelser til Lineær Algebra Ordinær Eksamen - 12. Juni 2017 Mikkel Findinge Bemærk, at der kan være sneget sig fejl ind. Kontakt mig endelig, hvis du skulle falde over en sådan. Dette dokument har udelukkende

Læs mere

Matematik: Stuktur og Form Lineære ligningssystemer

Matematik: Stuktur og Form Lineære ligningssystemer Matematik: Stuktur og Form Lineære ligningssystemer Martin Raussen Department of Mathematical Sciences Aalborg University 2016 1 / 10 Ligningssystemer og matricer Ligningssystem totalmatrix Til et ligningssystem

Læs mere

Besvarelser til Lineær Algebra med Anvendelser Ordinær Eksamen 2016

Besvarelser til Lineær Algebra med Anvendelser Ordinær Eksamen 2016 Besvarelser til Lineær Algebra med Anvendelser Ordinær Eksamen 206 Mikkel Findinge http://findinge.com/ Bemærk, at der kan være sneget sig fejl ind. Kontakt mig endelig, hvis du skulle falde over en sådan.

Læs mere

Egenværdier og egenvektorer

Egenværdier og egenvektorer 1 Egenværdier og egenvektorer 2 Definition Lad A være en n n matrix. En vektor v R n, v 0, kaldes en egenvektor for A, hvis der findes en skalar λ således Av = λv Skalaren λ kaldes en tilhørende egenværdi.

Læs mere

9.1 Egenværdier og egenvektorer

9.1 Egenværdier og egenvektorer SEKTION 9.1 EGENVÆRDIER OG EGENVEKTORER 9.1 Egenværdier og egenvektorer Definition 9.1.1 1. Lad V være et F-vektorrum; og lad T : V V være en lineær transformation. λ F er en egenværdi for T, hvis der

Læs mere

Grundlæggende Matematik

Grundlæggende Matematik Grundlæggende Matematik Hayati Balo, AAMS August 2012 1. Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske

Læs mere

Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer

Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer Chapter 1 Modulpakke 3: Lineære Ligningssystemer 1.1 Indledning - typer af ligningesystemer og løsninger Den lineære ligning 2x=3 kan løses umiddelbart ved at dividere med 2 på begge sider, så vi får:

Læs mere

Forelæsningsnoter til. Lineær Algebra. Niels Vigand Pedersen. Udgivet af. Asmus L. Schmidt. Københavns Universitet Matematisk Afdeling

Forelæsningsnoter til. Lineær Algebra. Niels Vigand Pedersen. Udgivet af. Asmus L. Schmidt. Københavns Universitet Matematisk Afdeling Forelæsningsnoter til Lineær Algebra Niels Vigand Pedersen Udgivet af Asmus L Schmidt Københavns Universitet Matematisk Afdeling August Revideret 9 ii udgave, oktober 9 Forord Gennem en særlig aftale varetages

Læs mere

Polynomier af én variabel

Polynomier af én variabel enote 30 1 enote 30 Polynomier af én variabel I denne enote introduceres komplekse polynomier af én variabel. Der forudsættes elementært kendskab til komplekse tal, og kendskab til reelle polynomier af

Læs mere

Komplekse tal og algebraens fundamentalsætning.

Komplekse tal og algebraens fundamentalsætning. Komplekse tal og algebraens fundamentalsætning. Michael Knudsen 10. oktober 2005 1 Ligningsløsning Lad N = {0,1,2,...} betegne mængden af de naturlige tal og betragt ligningen ax + b = 0, a,b N,a 0. Findes

Læs mere

To ligninger i to ubekendte

To ligninger i to ubekendte Oversigt [LA] 6, 7 Nøgleord og begreber Løs ligninger Eliminer ubekendte Rækkereduktion Reduceret matrix Enten-eller princippet Test ligningssystem Rækkeoperationsmatricer Beregn invers matrix Calculus

Læs mere

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3 Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3 Nøgleord og begreber Talpar, taltripler og n-tupler Linearkombination og span Test linearkombination Hvad er en matrix Matrix multiplikation Test matrix multiplikation

Læs mere

DesignMat. Preben Alsholm. September Egenværdier og Egenvektorer. Preben Alsholm. Egenværdier og Egenvektorer

DesignMat. Preben Alsholm. September Egenværdier og Egenvektorer. Preben Alsholm. Egenværdier og Egenvektorer DesignMat September 2008 fortsat Eksempel : et Eksempel 4 () af I II uden I Lad V være et vektorrum over L (enten R eller C). fortsat Eksempel : et Eksempel 4 () af I II uden I Lad V være et vektorrum

Læs mere

standard normalfordelingen på R 2.

standard normalfordelingen på R 2. Standard normalfordelingen på R 2 Lad f (x, y) = 1 x 2 +y 2 2π e 2. Vi har så f (x, y) = 1 2π e x2 2 1 2π e y2 2, og ved Tonelli f dm 2 = 1. Ved µ(a) = A f dm 2 defineres et sandsynlighedsmål på R 2 målet

Læs mere

Matematikken bag kryptering og signering RSA

Matematikken bag kryptering og signering RSA Matematikken bag kryptering og signering RSA Oversigt 1 Indbyrdes primiske tal 2 Regning med rester 3 Kryptering og signering ved hjælp af et offentligt nøgle kryptosystem RSA Indbyrdes primiske hele tal

Læs mere

DesignMat Lineære differentialligninger I

DesignMat Lineære differentialligninger I DesignMat Lineære differentialligninger I Preben Alsholm Uge 9 Forår 2010 1 Lineære differentialligninger af første orden 1.1 Normeret lineær differentialligning Normeret lineær differentialligning En

Læs mere

Ringe og Primfaktorisering

Ringe og Primfaktorisering Ringe og Primfaktorisering Michael Knudsen 16. marts 2005 1 Ringe Lad Z betegne mængden af de hele tal, Z = {..., 2, 1,0,1,2,...}. På Z har to regneoperationer, + (plus) og (gange), der til to hele tal

Læs mere

DesignMat Uge 2. Preben Alsholm. Efterår Lineære afbildninger. Preben Alsholm. Lineære afbildninger. Eksempel 2 på lineær.

DesignMat Uge 2. Preben Alsholm. Efterår Lineære afbildninger. Preben Alsholm. Lineære afbildninger. Eksempel 2 på lineær. er DesignMat Uge 2 er er lineær lineær lineær lineære er I smatrix lineære er II smatrix I smatrix II Efterår 2010 Lad V og W være vektorrum over samme skalarlegeme L (altså enten R eller C for begge).

Læs mere

Matematik og Form 3. Rækkereduktion til reduceret echelonfo. Rang og nullitet

Matematik og Form 3. Rækkereduktion til reduceret echelonfo. Rang og nullitet Matematik og Form 3. Rækkereduktion til reduceret echelonform Rang og nullitet Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 11.2.2013 Reduktion til (reduceret) echelonmatrix Et eksempel Et ligningssystem

Læs mere

Om første og anden fundamentalform

Om første og anden fundamentalform Geometri, foråret 2005 Jørgen Larsen 9. marts 2005 Om første og anden fundamentalform 1 Tangentrummet; første fundamentalform Vi betragter en flade S parametriseret med σ. Lad P = σu 0, v 0 være et punkt

Læs mere

Matrx-vektor produkt Mikkel H. Brynildsen Lineær Algebra

Matrx-vektor produkt Mikkel H. Brynildsen Lineær Algebra Matrx-vektor produkt [ ] 1 2 3 1 0 2 1 10 4 Rotationsmatrix Sæt A θ = [ ] cosθ sinθ sinθ cosθ At gange vektor v R 2 med A θ svarer til at rotere vektor v med vinkelen θ til vektor w: [ ][ ] [ ] [ ] cosθ

Læs mere

Nogle grundlæggende begreber

Nogle grundlæggende begreber BE2-kursus 2010 Jørgen Larsen 5. februar 2010 Nogle grundlæggende begreber Lidt simpel mængdelære Mængder består af elementer; mængden bestående af ingen elementer er, den tomme mængde. At x er element

Læs mere

Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige basisår Matematik 2A, Forår 2007, Hold 4 Opgave A Kommenteret version

Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige basisår Matematik 2A, Forår 2007, Hold 4 Opgave A Kommenteret version Det Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige basisår Matematik 2A, Forår 2007, Hold 4 Opgave A Kommenteret version Opgaven består af et antal delopgaver Disse er af varierende omfang Der er også en

Læs mere

Kommutativ algebra II, 2005

Kommutativ algebra II, 2005 Kommutativ algebra II, 2005 Anders Thorup Matematisk Afdeling Københavns Universitet Anders Thorup, e-mail: thorup@math.ku.dk Kommutativ algebra II, 2005 Matematisk Afdeling Universitetsparken 5 2100 København

Læs mere

Matematik: Struktur og Form Matrixmultiplikation. Regulære og singulære matricer

Matematik: Struktur og Form Matrixmultiplikation. Regulære og singulære matricer Matematik: Struktur og Form Matrixmultiplikation. Regulære og singulære matricer Martin Raussen Department of Mathematical Sciences Aalborg University 2017 1 / 12 Matrixmultiplikation Am n = [aij ], Bn

Læs mere

Foredrag i Eulers Venner 30. nov. 2004

Foredrag i Eulers Venner 30. nov. 2004 BSD-prosper.tex Birch og Swinnerton-Dyer formodningen Johan P. Hansen 26/11/2004 13:34 p. 1/20 Birch og Swinnerton-Dyer formodningen Foredrag i Eulers Venner 30. nov. 2004 Johan P. Hansen matjph@imf.au.dk

Læs mere

Symmetriske og ortogonale matricer Uge 7

Symmetriske og ortogonale matricer Uge 7 Symmetriske og ortogonale matricer Uge 7 Preben Alsholm Efterår 2009 1 Symmetriske og ortogonale matricer 1.1 Definitioner Definitioner En kvadratisk matrix A = [ a ij kaldes symmetrisk, hvis aij = a ji

Læs mere

Taylors formel. Kapitel Klassiske sætninger i en dimension

Taylors formel. Kapitel Klassiske sætninger i en dimension Kapitel 3 Taylors formel 3.1 Klassiske sætninger i en dimension Sætning 3.1 (Rolles sætning) Lad f : [a, b] R være kontinuert, og antag at f er differentiabel i det åbne interval (a, b). Hvis f (a) = f

Læs mere

Kursusgang 3 Matrixalgebra Repetition

Kursusgang 3 Matrixalgebra Repetition Kursusgang 3 Repetition - froberg@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ froberg/oecon3 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 16. september 2008 1/19 Betingelser for nonsingularitet af en Matrix

Læs mere

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3

Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3 Oversigt [LA] 1, 2, 3, [S] 9.1-3 Nøgleord og begreber Koordinatvektorer, talpar, taltripler og n-tupler Linearkombination Underrum og Span Test linearkombination Lineær uafhængighed Standard vektorer Basis

Læs mere

Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec.

Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec. Noter om Komplekse Vektorrum, Funktionsrum og Differentialligninger LinAlg 2004/05-Version af 16. Dec. 1 Komplekse vektorrum I defininitionen af vektorrum i Afsnit 4.1 i Niels Vigand Pedersen Lineær Algebra

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer

Lineære 1. ordens differentialligningssystemer enote enote Lineære ordens differentialligningssystemer Denne enote beskriver ordens differentialligningssystemer og viser, hvordan de kan løses enoten er i forlængelse af enote, der beskriver lineære

Læs mere

Supplerende opgaver. S1.3.1 Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at

Supplerende opgaver. S1.3.1 Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at Supplerende opgaver Analyse Jørgen Vesterstrøm Forår 2004 S.3. Lad A, B og C være delmængder af X. Vis at (A B C) (A B C) (A B) C og find en nødvendig og tilstrækkelig betingelse for at der gælder lighedstegn

Læs mere

Lineære ligningssystemer

Lineære ligningssystemer enote 2 1 enote 2 Lineære ligningssystemer Denne enote handler om lineære ligningssystemer, om metoder til at beskrive dem og løse dem, og om hvordan man kan få overblik over løsningsmængdernes struktur.

Læs mere

Talteoriopgaver Træningsophold ved Sorø Akademi 2007

Talteoriopgaver Træningsophold ved Sorø Akademi 2007 Talteoriopgaver Træningsophold ved Sorø Akademi 2007 18. juli 2007 Opgave 1. Vis at når a, b og c er positive heltal, er et sammensat tal. Løsningsforslag: a 4 + b 4 + 4c 4 + 4a 3 b + 4ab 3 + 6a 2 b 2

Læs mere

Eulers sætning Matematikken bag kryptering og signering v.hj.a. RSA Et offentlig nøgle krypteringssytem

Eulers sætning Matematikken bag kryptering og signering v.hj.a. RSA Et offentlig nøgle krypteringssytem Eulers sætning Matematikken bag kryptering og signering v.hj.a. RSA Et offentlig nøgle krypteringssytem Johan P. Hansen 18. april 2013 Indhold 1 Indbyrdes primiske hele tal 1 2 Regning med rester 3 3 Kryptering

Læs mere