Hvidbog for Haderslev Fjernvarme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvidbog for Haderslev Fjernvarme"

Transkript

1 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Hvidbog for Haderslev Fjernvarme Maj 2009

2 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Hvidbog for Haderslev Fjernvarme Maj 2009 Dokument nr. P A-5 Revision nr. 0 Udgivelsesdato 11. maj 2009 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt kado THE THE

3 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning Baggrund Formål 3 2 Konklusion 5 3 Varmegrundlag Nuværende varmegrundlag Fremtidigt varmegrundlag 8 4 Biomasse 9 5 Varmeforsyningsmuligheder Nuværende varmeforsyning Alternative muligheder for varmeproduktion 11 6 Lovgrundlag og myndighedsgodkendelser Varmeforsyningsloven Tilskud til el-produktion Askehåndtering Myndighedsbehandling 13 7 Teknisk beskrivelse Alternativ 1 - varmeproduktion på flisfyret kedelanlæg Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på n-gas motoranlæg 16 8 Investeringsoverslag Alternativ 1 - varmeproduktion på flisfyret kedelanlæg 19 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

4 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på n-gas motoranlæg 20 9 Driftssituationer Alternativ 1 - varmeproduktion på flisfyret kedelanlæg Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på n-gas motoranlæg Konsekvensberegninger Generelle forudsætninger Virksomhedsøkonomi Samfundsøkonomi Miljø 30 Bilag 1: Forudsætninger 32 Bilag 2: Virksomheds-, Samfundsberegninger samt Energi og Miljø, Alternativ 1 33 Bilag 3: Virksomheds-, Samfundsberegninger samt Energi og Miljø, Alternativ 2 34 Bilag 4: Virksomheds-, Samfundsberegninger samt Energi og Miljø, Alternativ 3 35 Bilag 5: Sammensætning af resultater 36 Bilag 6: Energiomsætning, Alternativ 1 37 Bilag 7: Energiomsætning, Alternativ 2 38 Bilag 8: Energiomsætning, Alternativ 3 39 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

5 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 3 1 Indledning Denne rapport belyser, hvorvidt det vil være attraktivt for Haderslev Fjernvarme at erstatte affaldsvarme fra DONG Energy med et nyt produktionsanlæg suppleret med den nuværende egen produktion 1.1 Baggrund Haderslev Fjernvarme er et forbrugerejet værk med ca måler. Ca. 2/3 af Haderslev Fjernvarmes varmeleverance kommer fra DONG Energy-ejede Kraftvarmeværk Haderslev, som ligger i Majstrup. Fra Kraftvarmeværk Haderslev sendes fjernvarmevandet gennem en 7,5 km lang transmissionsledning ind til Haderslev Fjernvarmes varmecentral på Gravene, hvor 2 varmevekslere med en samlet varmeydelse på 18 MW leverer varme ind på distributionsnettet. Aftalen med DONG Energy om aftag af affaldsvarme via de 2 ovenfor omtalte veksler udløber i juni 2013, og Haderslev Fjernvarme overvejer aftalens fortsættelse. Haderslev Fjernvarme har derfor besluttet at undersøge mulighederne for at etablere et anlæg til erstatning af affaldsvarme efter Formål Formålet med undersøgelsen i denne rapport er at afklare, hvorledes Haderslev Fjernvarme fortsat kan sikre en stabil og attraktiv fjernvarmeforsyning til sine kunder. Iværksættelse af nærværende undersøgelse har til formål at danne et beslutningsgrundlag om det videre forløb med mulighederne i etablering af et produktionsanlæg. Følgende alternativer for produktionsanlægget undersøges: Varmeproduktion baseret på biomasse Kraftvarmeproduktion baseret på biomasse Kraftvarmeproduktion baseret på naturgas. Som en del af grundlaget for vurdering af om fremtidig varme-/kraftvarmeproduktion, som vil erstatte affaldsvarme, er en god forretning for Haderslev Fjernvarme, er der foretaget en del analyser med henblik på at klarlægge prisniveauet for biomassevarme/naturgasvarme. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

6 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 4 I det efterfølgende belyses muligheder og konsekvenser for Haderslev Fjernvarme. Produktionsalternativer til fremtidig dækning af affaldsvarmen i Haderslev analyseres. Der er fokuseret på de marginale varme -/ kraftvarmeproduktionsomkostninger for hvert alternativ. Det vil sige, at nuværende omkostninger, som er fælles for alle de 3 alternativer (distributionsomkostninger, afskrivninger, lønninger, administration, forbrugerindtægter, osv.), ikke er medtaget i beregninger. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

7 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 5 2 Konklusion På baggrund af de foretagne overslagmæssige beregninger konkluderes det, at både varme- og kraftvarmeproduktion baseret på biomasse (træflis) er de løsninger, der bør tages i betragtning i forbindelse med erstatning af det nuværende køb af affaldsvarme. Selskabsøkonomiske beregninger viser næsten de samme varmeproduktionsomkostninger for de to løsninger baseret på biomasse, mens omkostninger pr. produceret varmeenhed fra naturgasfyret motoranlæg er næsten dobbelt så stor. Yderligere er produktionsomkostning for flisvarme mere stabil og kan kun betydelig påvirkes af flispris, mens produktionsomkostning for fliskraftvarme kan påvirkes af tre faktorer: flispris, el-pris og anlægspris. Beregningerne er baseret på den gennemsnitlige el-pris i regnskabsåret 2007/08. På nuværende tidspunkt er der stor usikkerhed med hensyn til prisudvikling på el-marked. Tilsvarende samfundsøkonomiske beregninger viser fordele for løsningerne baseret på træflis, hvoraf ved træflis varme og kraftvarme opnås en samfundsøkonomisk besparelse på henholdsvis 261 og 236 mio. i forhold til naturgas kraftvarme. Det samme gælder for CO 2 -udslip, hvor emissionsmængder er ca. ti gange mindre ved flis varme-/kraftvarmeproduktion end ved naturgas kraftvarme. På baggrund af virksomhedsøkonomi har man beregnet den marginale varmeproduktionspris pr. MWh for de tre alternativer, som præsenteres i de den efterfølgende figur. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

8 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a kr./mwh Ny flisfyret dampkedel Ny flisfyret kedel Ny n-gasfyret motor Figur 1: Varmeproduktionspris pr. MWh for den totale produktion i alt. Som det fremgår af figur 1, ligger varmeproduktionspris for henholdsvis flis varme og kraftvarme næsten på det samme niveau (236 og 255 kr./mwh i det første driftsår), mens varmeproduktionspris for naturgaskraftvarme ligger betydelig højere og udgør 446 kr./mwh i det første år. De positive økonomiske beregninger peger klart på en biomasseløsning, og en nærmere afklaring af de anvendte forudsætninger kan påbegyndes. Det skal samtidig bemærkes, at flisfyret varmeproduktionsanlæg ikke umiddelbart kan godkendes i overensstemmelse med den gældende lovgivning vedr. projekter for varme- og kraftvarmeproduktionsanlæg. Der er ligeledes foretaget beregninger for produktionspriser i forbindelse med varmeproduktionen produceret på de 3 nye anlæg alene. Som det viser sig ligger varmeproduktionspriser for flis varme og kraftvarme næsten på det samme niveau (231 og 259 kr./mwh), mens produktionsprisen for natur kraftvarme ligger betydelig højere på ca. 574 kr./mwh i det første år. De marginale varmeproduktionspriser pr. MWh præsenteres i de den efterfølgende figur. kr./mwh Ny flisfyret dampkedel Ny flisfyret kedel Ny n-gasfyret motor Figur 2: Produktionspris pr. MWh for varme produceret på de nye anlæg alene. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

9 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 7 3 Varmegrundlag 3.1 Nuværende varmegrundlag Den nuværende varmeproduktion er baseret på oplysninger fra driftsåret 2007/08. Total varmeproduktion an net var på MWh, hvoraf MWh blev leveret fra DONGs affaldsforbrændingsanlæg, og resten var produceret på egne produktionsanlæg. Produktionsanlæg er placeret på følgende centraler: Gravene Fjordagervej Nederbyvænget Niels Finsesvej Varmeproduktionen an net omfatter: Varmeforbrug til rumopvarmning, Opvarmning af varmt brugsvand Varmetab fra fjernvarmenettet I efterfølgende figur er vist årsvariationen for varmeproduktionen an net i 2007/08 fordelt på de forskellige centraler. Varme an net MWh juli aug. sept. okt. nov. dec. jan. feb. mar. apr. maj juni Niels Finsesvej Nederbyvænget Fjordagervej Gravene Affadsvarme Figur 3: Varmeproduktion an net i 2007/08. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

10 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Fremtidigt varmegrundlag Det samlede forudsatte produktionsbehov i 2013 er oplyst af Haderslev Fjernvarme og udgør MWh. Varmeproduktionen omfatter det samlede behov for varmeproduktion an net, som skal dække varmeforbrug til rumopvarmning, opvarmning af varmt brugsvand samt varmetab i ledningsnettet. Fordeling af varmebehovet over året ved den forudsatte produktionsbehov er vist i nedenstående graf. Figur 4: Fordeling af varmebehovet over et år. Varmebehovet er meget varierende over døgnet og over hele året. Variationer vil i praksis være mere komplekse end beregningsprogrammets skematiske gengivelse. Hertil kommer, at vejret arter sig forskelligt fra år til år. Til beregninger er der anvendt variationerne for et normalt år. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

11 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 9 4 Biomasse De væsentligste typer biomasse på markedet er træflis, halm og animalsk fedt. Hertil kommer en række overskudsprodukter fra landbrug og fødevareindustri, som dog ikke findes i tilstrækkelige mængder til at være interessant for Haderslev Fjernvarme. Det samme kan delvis siges om halm og animalsk fedt, idet halmproduktion og kvalitet svinger en del fra år til år, og et produkt som animalsk fedt kun kan leveres fra et meget begrænset antal leverandører. Afbrænding af fedt går ind under affaldsforbrændingslovgivningen dog uden affaldsafgift. Tilbage er der træflis, som vil være den bedste valg til det formål. Træflis er et produkt, der både produceres betydelige mængder af i Danmark, og som importeres i ret store mængder. Træflis anvendes på en række fjernvarmeværker og nogle få kraftvarmeværker. Prisen på våd træflis (skovflis) har været stabil de seneste mange år, men i de sidste to år kunne man observere en prisstigning til et niveau omkring kr./gj. Varmeproduktion på en træflisfyret kedel kan etableres med velafprøvet teknologi, hvis der anvendes en kedelstørrelse på 8 til 12 MW. Træflis er normalt skovflis, der er et overskudsprodukt, som opstår ved den nødvendige skovpleje. De træer, der tyndes ud, bliver hugget til flis med flishuggere. Flisstykkerne er ca. 6-8 mm tykke og 3-5 cm lange afhængig af, hvad de skal bruges til. Desuden produceres træflis af lavkvalitets rundtømmer fra de danske skove eller importeret rundtømmer fra de Baltiske lande eller Rusland. Træflis er et relativt fugtigt brændsel. Kedler vil derfor normalt være designet til fugtigt brændsel. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

12 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Varmeforsyningsmuligheder 5.1 Nuværende varmeforsyning Fjernvarmebehovet i Haderslev Fjernvarmes forsyningsområde dækkes med følgende varmeproduktionstyper: Affaldsvarme, kraftvarme og kedelvarme, hvoraf affaldsvarme leveres fra affaldsforbrændingsanlægget Kraftvarmeværk Haderslev ejet af DONG Energy, mens kraftvarme og kedelvarme produceres på Haderslev Fjernvarmes egne produktionsanlæg. Affaldsvarme Affaldsforbrændingsanlægget anvender ca tons affald og ca. 0,5 million m 3 naturgas pr. år. Anlægget har en kapacitet på 2 x 4,0 t/h, en varmeydelse på 14,5 MW og en el-ydelse på 4,5. Egen produktionsanlæg I januar 2009 på NF centralen har man etableret en ny fliskedel og gaskedel med varmeeffekt på henholdsvis 5,5 og 5,0 MW. Haderslev Fjernvarmes produktionsanlæg fordelt på centraler og produktionsform fremgår af nedenstående tabel. Central Anlægstype Varme MW El MW η % Gravene (GR) Gaskedler 23,6-99,8 Fjordagervej (FJV) Gasmotorer Gaskedler Tank 7,7 11,0 60 5, ,2/40,5 96,1 Nederbyvænget (NBV) Gaskedler 3-98,7 Niels Finsensvej (NF) Gaskedler Fliskedel Tank 6,9 5,5 20 Tabel 1: Anlægsbestykning hos Haderslev Fjernvarme a.m.b.a P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

13 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Alternative muligheder for varmeproduktion Haderslev Fjernvarme har valgt at undersøge tre varmeforsyningsalternativer til at erstatte affaldsvarme leveret fra DONG Energy i Alle tre alternativer indebærer, at der skal etableres et produktionsanlæg, som sammen med de eksisterende anlæg skal dække det forudsætte varmebehov i Haderslev i På baggrund af oplysninger om køb af affaldsvarme, varme- og kraftvarmeproduktion på de eksisterende anlæg i driftsåret samt simulering af samdrift mellem det nye og eksisterende anlæg ved hjælp af EnergyPRO vurderes, at den optimale løsning vil være at installere et nyt produktionsanlæg med en samlet varmeeffekt på 20 MW, dog er naturgasfyret motoranlæg sat til 18,4 MW varme jf. modtaget budgetpris og anvendt i de økonomiske beregninger. I beregninger er der anvendt det samme varmebehov på MW over hele perioden, dvs. uden hensyntagen til udvidelse af forsyningsområde, konvertering og andet. Derfor anbefales det at gennemføre en grundig undersøgelse af det fremtidige varmemarked i Haderslev, før den endelige beslutning med hensyn til anlægsdimension vedtages. Alternativ 1 - varmeproduktion på biomasse Dette alternativ indebærer, at der etableres et træflisfyret kedelanlæg til erstatning af affaldsvarme. Den nuværende produktionsform fortsættes. Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på biomasse Dette alternativ indebærer, at der etableres et træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine til erstatning af affaldsvarme. I øvrigt fortsætter den nuværende produktionsform. Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på naturgas Dette alternativ indebærer, at der etableres et naturgasfyret motoranlæg til erstatning af affaldsvarme. Den nuværende produktionsform fortsættes. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

14 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Lovgrundlag og myndighedsgodkendelser 6.1 Varmeforsyningsloven Varmeforsyning er omfattet af "Bekendtgørelse af lov om varmeforsyning" (BEK nr. 772 af ). Enhver ændring i den eksisterende varmeforsyning kræver udarbejdelse og godkendelse af et varmeforsyningsprojekt i henhold til "Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg" (BEK nr af ). Projekter skal være i overensstemmelse med varmeforsyningens formålsbestemmelse og samfundsøkonomisk set mest fordelagtigt. Etablering af et nyt anlæg er underlagt en række begrænsninger i projektbekendtgørelsen. For etablering af varmeanlæg over 1 MW, stiller projektbekendtgørelsen krav om, at anlægget skal etableres som kraftvarme. Dette kan dog fraviges, hvis det dokumenteres, at biomassekedlen er mere samfundsøkonomisk fordelagtig end et kraftvarmeanlæg. For etablering af varmekapacitet op til 1 MW er der intet krav om kraftvarme. I 9 er anført: Kommunalbestyrelsen kan kun godkende projekter for produktionsanlæg med en varmekapacitet over 1 MW, hvis projekterne indrettes som kraft-varme-anlæg. Det er dog en forudsætning, at denne produktionsform er samfundsøkonomisk fordelagtig. Hvis et varmeproducerende anlæg er samfundsøkonomisk mere fordelagtigt, kan der etableres et varmeanlæg. Stk. 2. Et projektforslag efter stk. 1 skal normalt dimensioneres til en dækningsgrad på 90 pct. af værkets samlede årlige varmeproduktion, medmindre andre dækningsgrader er samfundsøkonomisk mere fordelagtige. Som det fremgår af stk. 2 skal den samlede kraftvarmekapacitet dimensioneres til 90 % kraftvarmedækning, hvis andet ikke er mere samfundsøkonomisk fordelagtigt. Det nærværende projekt omhandler imidlertid erstatning af affaldsvarme, og Lov om varmeforsyning indeholder ikke klare retningslinier for valg af brændsel og varmeproduktionsform, dog skal projektet altid dokumenteres med en fordelagtig samfundsøkonomi. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

15 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Tilskud til el-produktion Der ydes tilskud til produktion af elektricitet fremstillet på naturgasbaseret kraftvarmeproduktion på decentrale værker med en samlet kapacitet på elproduktion på 25 MW eller derunder (BEK nr af ). Tilskud ydes ikke til de nye værker etableret efter den 1.juli I 3 er anført: Tilskud efter 1 og 2 ydes kun til værker, som er idriftsat inden den 1. juli 2002, eller hvor der inden samme dato er indsendt projektforslag for omstilling til kraft-varme til kommunalbestyrelsen i henhold til lov om varmeforsyning. Stk.2. Uanset bestemmelser i stk. 1 kan værkerne modtage tilskud til el-produktionen på anlæg, der udskiftes eller etableres på en ny lokalitet inden for samme fjernvarmenet. Stk. 3. Et eller flere anlæg til produktion af kraft-varme, der forsyner et fjernvarmenet, anses som et værk. Som det fremgår af stk. 2, vil det stadig være muligt at modtage tilskud til elproduktion produceret på det nye naturgasfyret motoranlæg (alternativ 3). Der ydes pristillæg for biomassebaseret el-produktion i henhold til den nye Lov om fremme af vedvarende energi (LOV nr af ). I 45 er anført: Denne bestemmelse omhandler elektricitet produceret ved afbrænding af biomasse bortset fra elektricitet, hvortil der ydes pristillæg efter 46. Stk. 2. For elektricitet omfattet af stk. 1 ydes der et pristillæg på 15 øre pr. kwh, uanset om elektriciteten fremstilles på anlæg, som alene anvender biomasse, eller på anlæg, hvor biomasse anvendes sammen med andre brændsler. 6.3 Askehåndtering I dag den mest anvendte form for askehåndtering er deponering. Alternativt for deponering er anvendelsen af asken til landbrugsformål (udspredning i skove), som reguleres ved hjælp af Bekendtgørelsen om anvendelse af biovaske til landbrugsformål (BEK nr. 818 af ) eller anvendelse til cementfremstilling. 6.4 Myndighedsbehandling Myndighedsbehandlingen af et nyt produktionsanlæg vil kræve udarbejdelse af følgende dokumenter. Lokalplan for produktionsanlæg Udarbejdelse af projektforslag for et nyt anlæg Ansøgning om miljøgodkendelse (VVM-screening) Ansøgning om byggetilladelse P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

16 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Teknisk beskrivelse I det efterfølgende præsenteres oversigt over produktionsenheder for hvert af de tre alternativer. 7.1 Alternativ 1 - varmeproduktion på flisfyret kedelanlæg Dette alternativ indebærer, at der etableres 2 stk. træflisfyrede kedler med varmeydelse på 10 MW hver. I øvrigt fortsætter den nuværende produktionsform. Efter etablering af det flisfyret kedelanlæg, består produktionsanlægget af følgende enheder: Central Anlægstype Varme MW El MW η % Langkær Fliskedel 20,0 105,0 Gravene (GR) Gaskedler 23,6-99,8 Fjordagervej (FJV) Gasmotorer Gaskedler Tank 7,7 11,0 60,0 5, ,2/40,5 96,1 Nederbyvænget (NBV) Gaskedler 3,0-98,7 Niels Finsensvej (NF) Gaskedler Fliskedel Tank 6,9 5,5 20, ,0 105,0 Tabel 2: Produktionsenheder - alternativ. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

17 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Principiel opbygning af et træflisfyret anlæg Træflisfyret anlæg opbygges typisk af følgende hovedelementer: Brændselslager Typisk opbevares en flismængde svarende til 5-7 døgns maksimale forbrug af hensyn til drift i weekender samt forsyningssikkerhed under ekstreme vejrforhold. Kran til flishåndtering Kranen transporterer flisen fra aflæssegrav til flislager og videre til kedlens indfyringssystem med en automatkran. Indfyringssystem Flisen afleveres ved hjælp af kranen i en eller flere tragte i den ene ende af træflislageret. I indfyringssystemet kan træflis med forskellig kvalitet blandes. Forbrændingskammer og kedel Flisen fyres fra tragten ind i en tørrezone på en bevægelig trapperist og videre til forbrændingszonen. Fra forbrændingskammeret strømmer røgen ind i kedlens røgrør, der vandkøles på ydersiden. Herved afgives varmen til det cirkulerede kedelvand, som anvendes til produktion af fjernvarmevand. Røggasrensning - flyveaske Flyveasken er den del med asken, der følger med røggasserne gennem kedlen mod skorsten. Flyveasken udskilles fra røggassen og transporteres til det øvrige askesystem i snegle. Skorsten Efter elektrofilter ledes røgen ud gennem skorsten. Skorstens højde fastlægges individuelt ud fra miljømyndighedens krav. Askehåndtering Fra risten i forbrændingskammer falder asken ned i et askeopsamlingssystem (ofte en snegl). Asken opsamles i en container, som anvendes til at transportere asken til deponering eller udspredning i skoven. Styring, regulering og overvågning (SRO) Værket bygges med en høj grad af automatisering, således f.eks. indfyringssystem af flis fra lager til rist sker ved hjælp af en computerstyret kran, der selv styrer lagerbeholdning. Anlægget kan fjernovervåges af vagtpersonale, så permanent bemanding er unødvendig. 7.2 Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine Dette alternativ indebærer, at der etableres 1 stk. træflisfyret dampproduceret kedel med varmeydelse på 20 MW og samlet el-ydelse på 4,24 MW samt en dampturbine. I øvrigt fortsætter den nuværende produktionsform. Efter etablering af et flisfyret dampkedelanlæg, består produktionsanlægget af følgende enheder: P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

18 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 16 Central Anlægstype Varme MW El MW η % Langkær Dampkedel 20,0 4,2 86,6/18,4 Gravene (GR) Gaskedler 23,6-99,8 Fjordagervej (FJV) Gasmotorer Gaskedler Tank 7,7 11,0 60,0 5, ,2/40,5 96,1 Nederbyvænget (NBV) Gaskedler 3,0-98,7 Niels Finsensvej (NF) Gaskedler Fliskedel Tank Tabel 3: Produktionsenheder - alternativ 2. 6,9 5,5 20, ,0 105, Principiel opbygning af et træflisfyret dampkedelanlæg Til beskrivelsen af opbygningen af træflisfyret dampkedel henvises til afsnit Forskellen i opbygningen udgør underpunkt "Forbrændingskammer og kedel", hvor der i stedet for vandkedler er installeret højtryksdampkedel, dampturbine og generator. Dampen fra kedlen føres gennem en turbine, som efterfølgende driver en generator. Den del af dampmængden, der ikke udnyttes til el-produktion, anvendes til produktion af fjernvarmevand. 7.3 Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på n-gas motoranlæg Dette alternativ indebærer, at der etableres 4 stk. GE Jenbachers gasmotorer type 624 med varmeydelse på 4,6 MW og el-ydelse på 4 MW hver. I øvrigt forsætter den nuværende produktionsform. Efter etablering af n-gasfyret motoranlæg består produktionsanlægget af følgende enheder: P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

19 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 17 Central Anlægstype Varme MW El MW η % Langkær Gasmotor 18, ,0/42,0 Gravene (GR) Gaskedler 23,6-99,8 Fjordagervej (FJV) Gasmotorer Gaskedler Tank 7,7 11,0 60,0 5, ,2/40,5 96,1 Nederbyvænget (NBV) Gaskedler 3,0-98,7 Niels Finsensvej (NF) Gaskedler Fliskedel Tank 6,9 5,5 20, ,0 105,0 Tabel 4: Produktionsenheder - alternativ Principiel opbygning af et naturgasfyret motoranlæg Naturgasfyrede motoranlæg opbygges normalt af følgende hovedelementer: Gasrampe Via en gasrampe tilføres naturgas fra gasforsyningsledning til gasmotoranlægget. Gasparameter styres ved hjælp af forskellige komponenter i gasrampen. Gasmotor Motorerne forsynes med naturgas fra gasrampen. Gasmotorerne installeres i separate motorceller af hensyn til støjforhold. Motorrummet etableres med den nødvendige ventilation, og maskinfundamenter udføres, så de beskytter maskinanlæg samt i tilstrækkelig grad hindrer støj og vibrationsgener. Motorinstallationer forsynes med tilhørende køler såsom motorkøler, ladeluftkøler og oliekøler. Varmen fra motorer ledes via varmeveksler til fjernvarmeforsyning. Generator Gasmotorer driver hver en generator, der producere el, som via transformator og diverse sikringsudstyr sendes ud på el-nettet. Røggassystem Røggassen ledes via separat aftræk for hver motorenhed. Udstødningssystem udstyres med lyddæmper og røgkøler. Varmen fra røggassen ledes via varmeveksler til fjernvarmeforsyning. Skorsten Efter røgkøler ledes røgen ud gennem skorsten. Skorstenen dimensioneres efter den mest kritiske komponent i udstødningsgassen (NO x, olieemission, lugt eller andet). P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

20 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 18 Skorstenens højde fastlægges individuelt ud fra miljømyndighedens krav. Styring, regulering og overvågning (SRO) Overvågningssystemet leveres som en integreret del af motorleverancen. Systemet bør automatisk sikre, at motoren ikke kan arbejde uden for det af leverandøren specificerede arbejdsfelt (temperaturer, tryk m.v.). P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

21 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Investeringsoverslag I det efterfølgende præsenteres anlægsomkostninger for hvert af de tre alternativer. 8.1 Alternativ 1 - varmeproduktion på flisfyret kedelanlæg Anlægsomkostninger for flisfyret kedelanlægget beskrevet ovenfor er kalkuleret som følger: DKK Flisfyret kedelanlæg Bygning incl. flislager Grund m.m. Uforudsete 2,5 % Projektering og tilsyn I alt Tabel 5: Anlægsomkostninger for alternativ Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine Anlægsomkostninger for det flisfyrede dampkedelanlæg beskrevet ovenfor, er anslået som følger: Flisfyret dampkedelanlæg med turbine Bygning incl. flislager Grund m.m. Uforudsete 2,5 % Projektering og tilsyn I alt Tabel 6: Anlægsomkostninger for alternativ 2. DKK P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

22 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på n-gas motoranlæg Anlægsomkostninger for n-gas motoranlægget beskrevet ovenfor er kalkuleret som følger: DKK Naturgasfyret motoranlæg Bygning Grund m.m. Uforudsete 2,5 % Projektering og tilsyn I alt Tabel 7: Anlægsomkostninger for alternativ P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

23 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Driftssituationer I det følgende præsenteres de valgte driftssituationer, herunder samdrift med eksisterende anlæg for hvert af de omtalte alternativer. I hvert alternativ er der anvendt de samme driftsdata for de eksisterende anlæg, herunder de eksisterende akkumuleringstanke. Oversigt over de eksisterende produktionsanlæg fordelt på de forskellige centraler samt deres gennemsnitlige virkningsgrader er præsenteret i afsnit 3 tabel 1. Yderligere har naturgaskedler fået sin interne prioritering, idet kedler med den bedste virkningsgrad har fået den højeste prioritering. Umiddelbart har det vist sig, at de to eksisterende akkumuleringstanke er tilstrækkelige i hvert af de analyserede alternativer. Ekstra akkumuleringsvolumen skal tages i betragtning igen ved detaljeovervejelser i forbindelse med etablering af et konkret anlæg. 9.1 Alternativ 1 - varmeproduktion på flisfyret kedelanlæg Der forudsættes, at den eksisterende og den nye flisfyrede kedel får henholdsvis første og anden driftsprioritet, som hovedsageligt skyldes deres driftskarakteristik og styringsmuligheder. Naturgasmotorer får den tredjenæste prioritet, mens naturgaskedler får den laveste prioritet. Figuren nedenfor viser den årlige fordeling af varmeproduktion med det nye flisfyrede kedelanlæg. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

24 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 22 Figur 5: Varmeproduktion med det nye flisfyrede kedelanlæg. Som det fremgår af ovenstående figur baseres knap 90 % af varmeproduktionen på CO 2 -neutral varme fra fliskedler. Driftsstop for flisanlæggene er tilpasset, så naturgasmotorer og kedler kører mest optimalt. Varmeproduktion på naturgaskedler udgør 1,3 % af den totale varmeproduktion. Den årlige energiomsætning for alternativ 1 er vedlagt i bilag Alternativ 2 - kraftvarmeproduktion på træflisfyret dampkedelanlæg med dampturbine Der forudsættes, at den eksisterende flisfyrede kedel og den nye flisfyrede dampkedel får henholdsvis første og anden driftsprioritet, som hovedsageligt skyldes deres driftskarakteristik og styringsmuligheder. Naturgasmotorer får tredje prioritet, mens naturgaskedler får den laveste prioritet. Figuren nedenfor viser den årlige fordeling af varmeproduktion med det nye flisfyrede dampkedelanlæg. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

25 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 23 Figur 6: Varmeproduktion med det nye flisfyrede dampkedelanlæg. Ligesom i alternativ 1 knap 90 % af varmeproduktionen baseres på CO 2 -neutral varme fra de to typer af fliskedler. Driftsstop for flisanlæggene er tilpasset, så naturgasmotorer og kedler kører mest optimalt. Varmeproduktion på naturgaskedler udgør 1,3 % af den totale varmeproduktion. Den årlige energiomsætning for alternativ 2 er vedlagt i bilag Alternativ 3 - kraftvarmeproduktion på n-gas motoranlæg I dette alternativ forudsættes, at på grund af sin driftskarakteristik og styringsmuligheder samt for den bedst mulige udnyttelse af billig CO 2 -neutral varme får det eksisterende flisfyrede kedelanlæg første driftsprioritet. Det nye n-gas motoranlæg får anden driftsprioritering, mens eksisterende naturgasmotorer og kedler får de efterfølgende driftsprioriteter. Figuren nedenfor viser den årlige fordeling af varmeproduktion med det nye naturgasmotoranlæg. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

26 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 24 Figur 7: Varmeproduktion med det nye naturgasfyrede motoranlæg. Som det fremgår af ovenstående figur baseres over 73 % af varmeproduktionen på naturgas og over 26 % på CO 2 -neutral varme fra fliskedler. I denne driftssituation er der forudsat et driftsstop for fliskedelanlæg for den bedste udnyttelse af den billige og CO 2 -neutrale varme. I denne situation er der også større varmeproduktion på kedler - 2,1 %, som skyldes mindre varmeydelse på de nye naturgasmotorer (18,4 MW som baseres på modtaget budgetpris). Den årlige energiomsætning for alternativ 3 er vedlagt i bilag 8. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

27 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Konsekvensberegninger 10.1 Generelle forudsætninger Der er foretaget overslagmæssige beregninger på konsekvenserne for virksomhedsøkonomi og samfundsøkonomi for de tre alternativer. Beregninger foretages over 20 år i overensstemmelse med Energistyrelsens retningslinjer for evaluering af varmeforsyningsprojekter. Formålet med beregningerne er at vurdere forskelle i økonomien ved varmeproduktion i de nævnte alternativer. Beregningerne foretages derfor ud fra en marginalbetragtning, hvor der kun indregnes forhold, som berører produktionsanlæggene. Det er således kun omkostningerne til varmeproduktion, der regnes på, idet alt andet forudsættes uændret. Følgende drifts- og vedligeholdelsesomkostninger er anvendt i beregningerne. Eksisterende produktionsanlæg: Gasmotorer 50 kr./mwh el Gaskedler 3 kr./mwh varme Fliskedel 5 kr./mwh varme Der forudsættes, at uanset anlægstype placeres det nye produktionsanlæg på en ny lokalitet ved industriområdet "Langkær" sydvest for Haderslev. Der vil være kort afstand til eksisterende transmissionsledning til/fra DONG Energy's nuværende affaldskraftvarmeværk. Haderslev Fjernvarme er omfattet af EU's kvoteordningen for CO 2 -udledning. Centralerne Gravene og Fjordagervej har fået tildelt kvoter på henholdsvis og tons pr. år i perioden Kvoteordning efter 2012 er ukendt på nuværende tidspunkt, hvorfor mængden af de tildelte kvoter ikke er medregnet i de økonomiske beregninger. Værdi af CO 2 -kvoterne er baseret på en kvotepris på 172 kr. (januar 2008). I beregninger medtages kun mængder af CO 2, der produceres på centraler med effekt større end 20 MW. Der forudsættes, at restprodukter fra træflisfyrede anlæg deponeres, og deponeringsafgiften udgør 375 kr./ton. Øvrige forudsætninger i beregningerne fremgår af bilag 1. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

28 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a Virksomhedsøkonomi I dette kapitel er de årlige marginale varmeproduktionsomkostninger for de tre alternativer præsenteret. Produktionsomkostninger omfatter udgifter til brændsel, drift, vedligehold samt ydelse på lån til nye anlæg. Reinvesteringer i eksisterende anlæg, administration og andre omkostninger, som ikke er direkte relateret til nye produktionsanlæg, er ikke inkluderet i de marginale produktionsomkostninger. De årlige omkostninger til varmeproduktion over 20 år for de tre alternativer præsenteres i den efterfølgende figur mio.kr Ny flisfyret dampkedel Ny flisfyret kedel Ny n-gasfyret motor Figur 8: Årlige omkostninger for den totale varmeproduktion inklusiv ydelse på lån. Det ses af figur 8, at produktionsomkostninger for den nye flisfyrede kedel og dampkedel ligger meget tæt i forhold til hinanden. Derimod ligger omkostninger for varmeproduktion med naturgasfyrede motorer ca. 90 % højere i forhold til flisvarme. Anlæggenes drift er prioriteret efter at opnå størst mulig varmedækning samtidig med, at det er intentionen for kraftvarmeanlæggene, at driften skal tilrettelægges efter el-prisen på det frie marked. Princippet er, at der skal produceres, når el-prisen har en størrelse, hvor omkostningerne til varmeproduktion bliver mindre end varmeproduktion på flis-/naturgaskedler. Anvendte el-priser er gennemsnit el-spot-priser for DK-Vest over regnskabsåret juni maj 2008 fordelt på trelasttarif. Bilag 2, 3 og 4 indeholder udskrifter af beregninger på virksomhedsøkonomi for alternativer 1-3. Ligeledes er der beregnet de årlige varmeproduktionsomkostninger over 20 år produceret på de nye anlæg alene. Resultaterne præsenteres i den efterfølgende figur. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

29 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a mio.kr Ny flisfyret dampkedel Ny flisfyret kedel Ny n-gasfyret motor Figur 9: Årlige varmeproduktionsomkostninger for de enkelte alternativer inklusiv ydelse på lån Følsomheder Der er regnet på ændrede forudsætninger, der viser alternativers følsomhed over for centrale forudsætninger. Det er valgt at ændre på følgende forudsætninger for alle de omtalte alternativer: Situation 1 Anlægsinvesteringer forøget med 20 % Situation 2 Prisen for flis forøget med 20 % Situation 3 Prisen for gas forøget med 20 % Situation 4 Varmebehovet an net formindsket med 25 % Situation 5 Prisen for CO 2 -kvoter forøget med 20 % Situation 6 Prisen for el formindsket med 20 %. Yderligere for alternativ 2 - flisfyret dampkedelanlæg - er der valgt at undersøge en ekstra situation, hvor der ikke ydes tilskud til elproduktion baseret på biomasse. I de følgende figurer præsenteres resultater af følsomhedsberegninger for hver alternativ. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

30 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 28 Alternativ 1, flisfyret kedelanlæg Grundforudsætninger Investeringer forøget med 20 % Flispris forøget med 20% Gaspris forøget med 20% Varmebehov formindsket med 25% CO2-kvotepris forøget med 20% El-pris formindsket med 20% mio.kr Figur 10: Følsomhed på produktionsomkostninger for alternativ 1. Som det fremgår af figur 10, er det flisfyrede kedelanlæg mest påvirket af flispris, idet knap 90 % af varmen produceres på flis. Her observeres stigning i omkostninger på ca. 5 mio. kr. Ændring af andre forudsætninger ikke giver betydelig udsving i forhold til grundkurven i løbet af den 20-årige periode. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

31 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 29 Alternativ 2, flisfyret dampkedelanlæg Grundforudsætninger Investeringer forøget med 20 % Flispris forøget med 20% Gaspris forøget med 20% Varmebehov formindsket med 25% CO2-kvotepris forøget med 20% El-pris formindsket med 20% Ingen tilskud til elprod. på biomasse mio.kr Figur 11: Følsomhed på produktionsomkostninger for alternativ 2. Figur 11 viser, at omkostninger til kraftvarmeproduktion påvirkes ud over flisprisen også af tilskudsordningen for elproduktion baseret på biomasse samt investeringsomkostninger og el-prisen. Flisprisen har den mest dominerede rolle, for ligesom i alternativ 1, knap 90 % af varmebehovet dækkes med varme produceret på flis. Tilskudsordningen for elproduktion baseret på biomasse som udgør ca. 3,5 mio. kr., vil også får betydelig indflydelse på produktionsomkostninger. Alternativ 2 indebærer mere omfattende anlægsomkostninger og elproduktion (188,1 mio. i forhold til 72,3 mio.kr.og MWh i forhold til MWh i alternativ 1), derfor stigning i investeringsomkostninger og formindsket el-pris afspejles mere tydelig på følsomhedsgrafen for alternativ 2. Alternativ 3, gasfyret motoranlæg mio.kr Grundforudsætninger Investeringer forøget med 20 % Flispris forøget med 20% Gaspris forøget med 20% Varmebehov formindsket med 25% CO2-kvotepris forøget med 20% El-pris formindsket med 20% Figur 12: Følsomhed på produktionsomkostninger for alternativ 3. Som det fremgår af figur 12 er omkostninger for naturgas kraftvarmeproduktion markant påvirket af gasprisen - stigning på over 10 mio. i forhold til grundprisen. Formindsket el-pris giver også betydelig stigning i produktionsomkostninger på ca. 7 mio. Dette skyldes større el-produktion - over MWh jf. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

32 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 30 betydelig større el-virkningsgrad på gasmotorer i forhold til den flisfyrede dampkedel. Mens de to første alternativer er upåvirkelige med hensyn til CO 2 -kvotepris, idet flisfyret kedel eller dampkedel ikke omfattes af CO 2 -kvoteordningen, så kan der observeres en minimal stigning (ca. 2 mio. kr.) i produktionsomkostninger i forbindelse med ændringen i CO 2 -kvotepris i alternativ Samfundsøkonomi Ved beregning af de samfundsøkonomiske konsekvenser betragtes rentabiliteten set fra samfundets side. De samlede årlige omkostninger over den 20-årige betragtningsperiode tilbagediskonteres til nuværdi i udgangsåret med en diskonteringsfaktor på 6 %. Forudsætningerne for brændselspriser er ifølge "Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet" Energistyrelsen februar Alternativer Samfundsøkonomi nuværdi over 20 år mio. kr. Flisfyret kedelanlæg - 619,5 Flisfyret dampkedelanlæg - 660,9 Naturgasfyret motoranlæg - 874,1 Tabel 8: Samfundsøkonomisk resultat over 20 år. Det ses af tabel 8, at de samfundsøkonomiske omkostninger ved flisfyret varme er ca. 41 mio. kr. lavere end de samfundsøkonomiske omkostninger ved flisfyret kraftvarme og ca. 255 mio. kr. lavere end de samfundsøkonomiske omkostninger ved naturgasfyret kraftvarme. Bilag 2, 3 og 4 indeholder udskrifter af beregninger på samfundsøkonomi for alternativer Miljø Skadesvirkningen af CO 2, NH 4, N 2 O, SO 2 og NO x er værdisat og indregnet i samfundsøkonomien. Ved beregninger udført efter Energistyrelsens anvisninger er beregningerne af emissionen af disse stoffer en mellemregning til samfundsøkonomien. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

33 Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. 31 Brændselsforbrug Emission: CO 2 +ækv. SO 2 NOx Alternativ 1 Fliskedel Alternativ 2 Flisdampkedel Alternativ 3 Gasmotor GWh GWh GWh tons 201 tons tons tons -103 tons 806 tons tons -456 tons tons Tabel 9: Brændselsforbrug og luftemission - sum over 20 år. Ækvivalenter omfatter NH 4 og N 2 O omregnet som skadevirkning som CO 2. CO 2 -udledningen vejer tungest i opgørelsen. Den største CO 2 -emission ses ved det naturgasfyrede kraftvarmeanlæg, som følge af omfattet el-produktionen. Tabel 8 viser den totale mængde af CO 2 +ækv.emission modregnet fortrængt emission i det øvrige el-system. Med hensyn til CO 2 -kvoteordning, så er det kun centraler med den totale effekt større end 20 MW, hvis mængde af CO 2 emission skal medregnes. Den nye central omfattes af CO 2 -kvoteordningen, mens centralerne på Gravene og Fjordagervej er i forvejen omfattet af CO 2 -kvoteordningen, og det er CO 2 - kvotemekanismen der bestemmer den samlede CO 2 -udledning inden for ordningen. Den nuværende CO 2 -ordning løber til og med 2012, og det er uvist hvad der sker med ordningen derefter. I emissionen af SO 2 og NO x er der for de kraftvarmeproducerende anlæg modregnet fortrængt emission i det øvrige el-system. Naturgas indeholder ikke SO 2, modsat træflis, hvorved den laveste SO 2 - emissionen ses ved naturgaskraftvarme, som har den største el-produktion, og den højeste SO 2 -emissionen ses ved et flisfyrede kedelanlæg. Den negative værdi skyldes fortrængning af produktion i det øvrige el-system. NO x -emissionen afhænger af den konkrete anlægsteknologi, og med de anvendte generelle værdier ses den laveste NO x -emission med et flisfyret kraftvarmeanlæg og den højeste NO x -emission ses med et naturgaskraftvarmeanlæg på trods af, at dette anlæg har den største el-produktion. P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

34 Haderslev Fjernvarme A.m.b.a. Bilag 1: Forudsætninger P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

35 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\[1.Haderslev xls] Haderslev Fjernvarme A.m.b.A Erstatning af affaldsvarme Forudsætninger til vurdering på fremtidig varmeproduktion Bemærkninger 05. juni 2009 Varme, produktionsbehov an net Varmeproduktion an net MWh Produktionsanlæg Reference: Eksisterende Alternativ: Alter.1 Alter. 2 Alter. 3 N-gas- Bio- N-gas- Bio- Bio- N-gasmotor kedel kedel kedel dampkedel motor Fordeling Anlæg Motor Kedel Kedel Kedel Turbine Motor Placering Central Central Central Central Central Central Brændsel, N-gas Træflis N-gas Træflis Træflis N-gas Brændværdi enhed kwh/m³ MWh/ton kwh/m³ MWh/ton MWh/ton kwh/m³ værdi 11 2,6 11 2,6 2,6 11 (4 centraler) Effekter (MW) El 5,92 0,00 0,00 0,00 4,24 16,00 Varme 7,66 5,50 44,50 20,00 20,00 18,40 Produk. 13,58 5,50 44,50 20,00 24,24 34,40 Indfyret 14,35 5,24 44,06 19,61 23,09 38,22 Årsnyttegr., El 40,5% 0% 0% 0,0% 18,4% 42,0% Varme 52,2% 105,0% 101,0% 102,0% 86,6% 48,0% Produk. 94,7% 105,0% 101,0% 102,0% 105,0% 90,0% Indfyret 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Emission, faktor kg / GJ indfyret brændsel CO ,000 0,000 57,000 0,000 0,000 57,000 CH ,465 0,032 0,015 0,032 0,002 0,465 N 2 O 310 0,001 0,004 0,001 0,004 0,001 0,001 CO2-ækvivalenter 67,168 1,912 57,625 1,912 0,290 67,168 SO2 0,000 0,025 0,000 0,025 0,002 0,000 NOx 0,148 0,090 0,042 0,090 0,069 0,148 Aske, slagge Emissionsværdier if. "Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet", Energistyrelsen Februar 2009 Eksisterende n-gaskedler: effekt-sum fra samtlige centraler; virkningsgrad-gennemsnit fra de mest anvendte kedler Virkningsgrad for potentiale produktionsanlæg if. "Teknologisk data for kraft- og varmeanlæg", Energistyrelsen Marts 2005 KADO COWI 1/3

36 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\[1.Haderslev xls] Haderslev Fjernvarme A.m.b.A Erstatning af affaldsvarme Forudsætninger til vurdering på fremtidig varmeproduktion Bemærkninger 05. juni 2009 Priser ekskl. moms El-salg Nordpool Vestdk. gns omregnet til 3-ledstariffens perioder Tarif Spids 463 kr./mwh Høj 384 kr./mwh Lav 261 kr./mwh Gennemsnit (uvægtet) 319 kr./mwh Abonnement 0 kr./år El-produktionstilskud, n-gas 80 kr./mwh for max MWh pr. år Støttebeløb, n-gasanlæg (ved fri marked) 0 mio. kr. Ens i alle alternativer El-produktionstilskud, biomasse kv 150 kr./mwh Naturgas Tarif 2,592 kr/m³ = 235,67 kr./mwh Afgift, CO 2 og n-gas 2,281 kr/m³ = 207,36 kr./mwh 2008 niveau I alt 4,873 kr/m³ = 443,03 kr./mwh Gennemsnit gaspris i 2007/08 oplyst af Haderslav Fjernvarme Afgift, CO 2 og n-gas 2,493 kr/m³ = 226,64 kr./mwh 2013 niveau Fordeling af k/v-anlæggets gasforbrug til el- og varmetarif: N-gas til el-tarif = Elproduktion / 0,65 N-gas til varmetarif = Resten Træflis Træflispris 165,6 kr./mwh Oplyst af Haderslev Fjernvarme Behandling af restprodukter 2,21 kr./mwh Deponeringsafgift 375 kr./ton CO 2 -kvotepris 172 kr./ton Oplyst af Haderslev Fjernvarme (2007/08) Drift og vedligehold, Eksisterende produktions anlæg N-gas motor 50,00 kr./mwh el Oplyst af Haderslev Fjernvarme Fliskedel 5,00 kr./mwh N-gas kedel 3,00 kr./mwh Alternativ 1 Nyt træflisfyret anlæg 5 kr./mwh Anslået (nuværende drift) Personale (1 person fuldtid) kr./år Alternativ 2 Nyt træflisfyret anlæg med turbine 53 kr./mwh el Anslået (Teknisk data, ES 2005) Personale (1 person fuldtid) kr./år Personale Alternativ 3 Ny gasmotor 50 kr./mwh el Anslået (nuværende drift) Personale (1 person deltid) kr./år Fælles omkostninger i alle alternativer Ledningsnet Vedligehold - bygning 0 kr./mwh 0 kr./år Prisudvikling, Inflation: iht. Energistyrelsens anvisninger KADO COWI 2/3

37 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\[1.Haderslev xls] Haderslev Fjernvarme A.m.b.A Erstatning af affaldsvarme Forudsætninger til vurdering på fremtidig varmeproduktion Bemærkninger 05. juni 2009 Investeringsoverslag Eksisterende prod. anlæg Reinvestering i motoranlæg 0 mio. kr. Ens i alle alternativer Reinvestering i naturgaskedler 0 mio. kr. Reinvestering i fliskedel 0 mio. kr. Alternativ 1 mio. kr. Nyt træflisfyret anlæg - 2x10 MW komplet flisfyret anlæg 35,00 Budgetpris fra Weiss A/S - bygning til kedler á 800 m 2 27,60 Anslået - grundkøb, byggemodning, tilslutningsbid. 4,00 Anslået - uforudsete 2,5% 1,70 - projektering og tilsyn 4,00 Sum 72,30 Alternativ 2 Nyt træflisfyret anlæg med turbine - komplet flisfyret anlæg med Shinco turbine 137,80 Anslået på basis af nøglefærdig anlæg - bygning til kedler+turbine á m 2 30,00 Anslået - grundkøb, byggemodning, tilslutningsbid. 4,00 Anslået - uforudsete 2,5% 4,30 - projektering og tilsyn 12,00 Sum 188,10 Alternativ 3 Ny N-gasfyret gasmotor - komplet n-gasfyret motoranlæg 70,00 Budgetpris fra Hollensen Energy A/S - bygning til motorer á 800 m 2 9,60 Anslået - grundkøb, byggemodning, tilslutningsbid. 4,00 Anslået - uforudsete 2,5% 2,10 - projektering og tilsyn 6,00 Sum 91,70 Finansiering Profil Annuitet Kurs 100 Rente 6% p.a. Løbetid 20 år Samfundsøkonomi El- og brændselspriser ifølge: Driftomkostninger og investering: Kalkulationsrente til nuværdiberegning: Brændselsprisforudsætninger for samfundsøkonomiske beregninger, Energistyrelsen februar Som i virksomhedsøkonomi 6 % p.a. Nettoafgiftsfaktor 117% Skatteforvridningsfaktor 20% KADO COWI 3/3

38 Haderslev Fjernvarme A.m.b.a. Bilag 2: Virksomheds-, Samfundsberegninger samt Energi og Miljø, Alternativ 1 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\Rapport,KADO DOC.

39 P:\64210\3_Pdoc\Hvidbog, A-5\[1.Haderslev xls] Haderslev Fjernvarme A.m.b.A 05. juni 2009 Erstatning af affaldsvarme Virksomheds- og samfundsøkonomi samt energi og miljø Alternativ 1 - Varmeproduktion baseret på biomasse Beregningsperiode SUM År Energibalance Varmeproduktion, an net MWh Ny fliskedel El-salg Spids MWh Høj Lav Ialt 0,0% MWh Varme 102,0% MWh varme-dækning: 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% 65,6% Brændselsforbrug I alt MWh Restprodu 1 kg/gj/indf. ton Eksisterende produktionsanlæg N-gas motoranlæg El-salg Spids MWh Høj Lav Ialt 40,5% MWh Varme 52,2% MWh varme-dækning: 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% 9,5% Naturgasforbrug El-tarif MWh E/0,65 Varmetarif MWh I alt MWh Fliskedel Varme 105% MWh Brændselsforbrug Varmetarif MWh varme-dækning: 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% 23,6% Restprodu 1 kg/gj/indf. ton N-gas kedel Varme 101% MWh Naturgasforbrug Varmetarif MWh varme-dækning: 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% Samlet brændselsforbrug Naturgas El-tarif MWh Varmetarif MWh I alt, n-gas MWh Træflis MWh I alt, brændsel MWh Samlet el-produktion (N-gas) Spids MWh Høj Lav I alt MWh KADO COWI 1/5

Projektforslag for udskiftning af den eksisterende træpillekedel med en ny træfliskedel

Projektforslag for udskiftning af den eksisterende træpillekedel med en ny træfliskedel Projektforslag for udskiftning af den eksisterende træpillekedel med en ny træfliskedel Maj 2011 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Projektets baggrund 3 1.2 Rapportens formål 3 1.3 Afgrænsning

Læs mere

Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg

Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg JUNI 2015 GALTEN VARMEVÆRK A.M.B.A. Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000

Læs mere

Projektforslag for etablering af flisfyret fjernvarmecentral

Projektforslag for etablering af flisfyret fjernvarmecentral Projektforslag for etablering af flisfyret fjernvarmecentral November 2009 Projektforslag for etablering af flisfyret fjernvarmecentral November 2009 Dokument nr. P-64210 Revision nr. 0 Udgivelsesdato

Læs mere

Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral

Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral April 2010 Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral April 2010 Dokument nr P-66272 Revision nr 0 Udgivelsesdato

Læs mere

DECEMBER 2013 LØJT KIRKEBY FJERNVARMESELSKAB A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR UDSKIFTNING AF EKSISTE- RENDE HALMANLÆG MED ET NYT HALMANLÆG PÅ 5,5 MW

DECEMBER 2013 LØJT KIRKEBY FJERNVARMESELSKAB A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR UDSKIFTNING AF EKSISTE- RENDE HALMANLÆG MED ET NYT HALMANLÆG PÅ 5,5 MW DECEMBER 2013 LØJT KIRKEBY FJERNVARMESELSKAB A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR UDSKIFTNING AF EKSISTE- RENDE HALMANLÆG MED ET NYT HALMANLÆG PÅ 5,5 MW ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark

Læs mere

UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE TIL FJERNVARMEFORSYNING AF FLÅDESTATIONEN

UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE TIL FJERNVARMEFORSYNING AF FLÅDESTATIONEN JANUAR 2014 FREDERIKSHAVN FORSYNING A/S UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE TIL FJERNVARMEFORSYNING AF FLÅDESTATIONEN PROJEKTFORSLAG IHT. VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse:

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse: Assens Fjernvarme A.m.b.a. Stejlebjergvej 4, Box 111 5610 Assens Kolding d. 16. september 2008 Vedr: Projektforslag for Etablering af fjernvarme i Ebberup På baggrund af møde hos Naturgas Fyn fredag d.

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Til Haslev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Marts 2015 PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Revision 3 Dato 2015-03-31 Udarbejdet

Læs mere

Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro

Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Januar 2011 Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Januar 2011 Dokument nr. P-74508-A-3 Revision nr. 1 Udgivelsesdato

Læs mere

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Side 1 af 7 Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Projektforslag for etablering af solfangeranlæg. Juli 2012 Formål. På vegne af bygherren, Mou Kraftvarmeværk, fremsender Tjæreborg Industri et projektforslag for

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Til Assens Fjenvarme Dokumenttype Rapport Dato februar 2012 PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Revision V01 Dato 2012-02-28

Læs mere

VOJENS FJERNVARME PROJEKTFORSLAG: 10 MW ELKEDEL TIL FJERN- VARMEPRODUKTION

VOJENS FJERNVARME PROJEKTFORSLAG: 10 MW ELKEDEL TIL FJERN- VARMEPRODUKTION Til Vojens Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Januar 2011 VOJENS FJERNVARME PROJEKTFORSLAG: 10 MW ELKEDEL TIL FJERN- VARMEPRODUKTION VOJENS FJERNVARME 10 MW ELKEDEL TIL FJERNVARMEPRODUKTION Revision

Læs mere

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk MARTS 2016 HOFOR REVIDERET 31. MARTS 2016 Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING INDHOLD 1 Indledning 5 1.1 Anmodning om godkendelse

Læs mere

KONVERTERING AF 46 HUSE VED SKJOLDVEJ OG SKJALM HVIDESVEJ

KONVERTERING AF 46 HUSE VED SKJOLDVEJ OG SKJALM HVIDESVEJ OKTOBER 2015 SEAS-NVE KONVERTERING AF 46 HUSE VED SKJOLDVEJ OG SKJALM HVIDESVEJ PROJEKTFORSLAG IHT. VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45

Læs mere

Projektforslag for etablering af en hybridvarmepumpe hos Løgumkloster Fjernvarme

Projektforslag for etablering af en hybridvarmepumpe hos Løgumkloster Fjernvarme Projektforslag for etablering af en hybridvarmepumpe hos Løgumkloster Fjernvarme NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK

Læs mere

Uldum Varmeværk A.m.b.A.

Uldum Varmeværk A.m.b.A. Side 1 af 7 Uldum Varmeværk A.m.b.A. Projektforslag for etablering af 2,4 MW fliskedelanlæg og 600 m³ akkumuleringstank. marts 2015 Formål. På vegne af bygherren, Uldum Varmeværk A.m.b.A, fremsender Tjæreborg

Læs mere

Poul Erik Asmussen COWI A/S

Poul Erik Asmussen COWI A/S From: Poul Erik Asmussen Sent: 25 Sep 2015 13:17:05 +0200 To: Henrik Oxenvad Cc: Preben Pedersen (td@oksvarme.dk) Subject: Projektforslag for Oksbøllejren Attachments: Følgebrev Oksbøl.pdf, Projektforslag

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Ørskovbækvej (forslag til LP 2015-4) i Hovedgård

Fjernvarmeforsyning af Ørskovbækvej (forslag til LP 2015-4) i Hovedgård MAJ 2015 HOVEDGAARD FJERNVARMEVÆRK a.m.b.a. Fjernvarmeforsyning af Ørskovbækvej (forslag til LP 2015-4) i Hovedgård Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej

Læs mere

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Ref 0849509A G00015-1-RASN(1) Version 1 Dato 2008-10-30

Læs mere

Samfundsøkonomiske beregninger for et nyt træpillefyret anlæg

Samfundsøkonomiske beregninger for et nyt træpillefyret anlæg Samfundsøkonomiske beregninger for et nyt træpillefyret anlæg Juni 2010 Samfundsøkonomiske beregninger for et nyt træpillefyret anlæg Juni 2010 Dokument nr. P-59697-A Revision nr. 0 Udgivelsesdato Juni

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør

Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør Helsingør Kommune Stengade 72 3000 Helsingør Att.: Borgmester Benedikte Kiær og Kommunaldirektør Bjarne Pedersen. Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør Dato 08.05.2013 Indkaldelse

Læs mere

Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. Projektforslag for ny fliskedel. Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen

Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. Projektforslag for ny fliskedel. Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. Projektforslag for ny fliskedel. Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 14. februar 2011 Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. 14. februar 2011

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

AffaldVarme Aarhus. Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket. Juni 2013

AffaldVarme Aarhus. Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket. Juni 2013 AffaldVarme Aarhus Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket Juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Projektansvarlige 2 2. Baggrund og forholdet til varmeplanlægning 2 3. Lovgrundlag

Læs mere

PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL.

PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL. PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL. 16. juli 2013 Indholdsfortegnelse: Side: 1.0 Indledning:... 3 2.0 Redegørelse

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN SEPTEMBER 2018 OKSBØL VARMEVÆRK TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN FORBRUGER OG SELSKABSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VAR- MELAGER, OVERSKUDS- VARME OG ELKEDEL

PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VAR- MELAGER, OVERSKUDS- VARME OG ELKEDEL Til Toftlund Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Maj 2015 PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VAR- MELAGER, OVERSKUDS- VARME OG ELKEDEL PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VARMELAGER, OVERSKUDSVARME OG ELKEDEL

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a.

Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Nedlægning af kraftvarmeværk Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 28. januar 2016 Projektansvarlig Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk

Læs mere

3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL

3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL Til Gjerlev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato 25. Februar 2014 3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL 3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL Revision 2 Dato 2014-02-25 Udarbejdet af TIHL/JT/NBL

Læs mere

JUNI 2012 EBELTOFT FJERNVARMEVÆRK A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF ET NYT 12 MW TRÆFLISANLÆG

JUNI 2012 EBELTOFT FJERNVARMEVÆRK A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF ET NYT 12 MW TRÆFLISANLÆG JUNI 2012 EBELTOFT FJERNVARMEVÆRK A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF ET NYT 12 MW TRÆFLISANLÆG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

KONGERSLEV FJERNVARME A.M.B.A. SOLFANGERANLÆG ------------------------------------------------------------------------------

KONGERSLEV FJERNVARME A.M.B.A. SOLFANGERANLÆG ------------------------------------------------------------------------------ PROJEKTFORSLAG ------------------------------------------------------------------------------ KONGERSLEV FJERNVARME A.M.B.A. SOLFANGERANLÆG ------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S. Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 6. januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Etablering af et nyt solvarmeanlæg

Etablering af et nyt solvarmeanlæg MAJ 2015 HEDENSTED FJERNVARME A.m.b.A. Etablering af et nyt solvarmeanlæg Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Juni 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse Formål... 3 Fælles anlæg etableres i 2018... 4 Fælles anlæg etableres i 2025...

Læs mere

Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste Bygningsdivisionen Projektteam Vest Herningvej 30 7470 Karup Sendt til fbe-bpv06@mil.

Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste Bygningsdivisionen Projektteam Vest Herningvej 30 7470 Karup Sendt til fbe-bpv06@mil. Bygningsdivisionen Projektteam Vest Herningvej 30 7470 Karup Sendt til fbe-bpv06@mil.dk Godkendelse af projekt for naturgasfyret varmeanlæg på Flyvestation Karup Viborg Kommune har den 26. september 2014

Læs mere

Projektforslag for etablering af solvarmeanlæg hos Løkken Varmeværk a.m.b.a.

Projektforslag for etablering af solvarmeanlæg hos Løkken Varmeværk a.m.b.a. Projektforslag for etablering af solvarmeanlæg hos Løkken Varmeværk a.m.b.a. NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000

Læs mere

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris?

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Investering i elvarmepumpe og biomassekedel Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars

Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge 14. januar 2010 Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars Vedlagt fremsendes notat

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige

Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 2. juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Bilag nr. 1 PROJEKTFORSLAG for Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Hollensen Energy A/S 30. maj 2011 PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF RØGGASKØLING PÅ

Læs mere

af Svendborg Kraftvarmeværk A/S. VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT KUM JARU/THE KUM

af Svendborg Kraftvarmeværk A/S. VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT KUM JARU/THE KUM SVENDBORG KRAFTVARMEVÆRK A/S SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER SKROTNING AF SVENDBORG KRAFTVARMEVÆRK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Skallebølle

Fjernvarmeforsyning af Skallebølle JANUAR 2016 FJERNVARME FYN A/S Fjernvarmeforsyning af Skallebølle Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Spedsbjerg

Fjernvarmeforsyning af Spedsbjerg DECEMBER 2015 FJERNVARME FYN A/S Fjernvarmeforsyning af Spedsbjerg Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

FREMTIDIG FJERNVARMEFORSYNING I SORØ

FREMTIDIG FJERNVARMEFORSYNING I SORØ SEPTEMBER 2018 SORØ FJERNVARME V. AFFALDPLUS FREMTIDIG FJERNVARMEFORSYNING I SORØ ANALYSER AF VARMEPRODUKTIONSANLÆG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Padborg Fjernvarme. Projektansøgning for udnyttelse af overskudsvarme Fra Agri Norcold Industrivej 2, 6330 Padborg. Side 1 af 6

Padborg Fjernvarme. Projektansøgning for udnyttelse af overskudsvarme Fra Agri Norcold Industrivej 2, 6330 Padborg. Side 1 af 6 Projektansøgning for Udnyttelse af overskudsvarme fra Agri Norcold Side 1 af 6 Padborg Fjernvarme Projektansøgning for udnyttelse af overskudsvarme Fra Agri Norcold Industrivej 2, 6330 Padborg Udgivelsesdato

Læs mere

Præstø Fjernvarme a.m.b.a. Projektforslag

Præstø Fjernvarme a.m.b.a. Projektforslag Præstø Fjernvarme a.m.b.a. Projektforslag Etablering af 1 MW træpillekedel NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Aarhus

Læs mere

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej )&-)*) Bilag 1 til: Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej 7. maj 2007 /HAC Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej I henhold til bekendtgørelsen

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2015-15740-15.0 10. marts 2016 Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Baggrund Det er politisk aftalt, at grundbeløbet til decentral kraftvarme

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af industriområdet i Hadsten Vest

Fjernvarmeforsyning af industriområdet i Hadsten Vest NOVEMBER 2014 HADSTEN VARMEVÆRK A.m.b.a. Fjernvarmeforsyning af industriområdet i Hadsten Vest Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF

Læs mere

1 MW Biomassekedel ved Mejlby Kraftvarmeværk a.m.b.a.

1 MW Biomassekedel ved Mejlby Kraftvarmeværk a.m.b.a. 1 MW Biomassekedel ved Mejlby Kraftvarmeværk a.m.b.a. NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Aarhus C Tel. +45 8742

Læs mere

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 Dato: 13. augustl 2012 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:... 5 2. Forholdet

Læs mere

Fredericia Fjervarme A.m.b.a.

Fredericia Fjervarme A.m.b.a. Fredericia Fjervarme A.m.b.a. for nyt ledningsanlæg på Indre Ringvej iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 15. februar 2013 Projektansvarlig Fredericia Fjernvarme A.m.b.a. er ansvarlig for

Læs mere

Tønder Fjernvarme a.m.b.a.

Tønder Fjernvarme a.m.b.a. Tønder Fjernvarme a.m.b.a. Fjernvarmeforsyning af erhverv ved Ndr. landevej i Tønder iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 8. december 2015 Projektansvarlig: Tønder Fjernvarme a.m.b.a. Østergade

Læs mere

Samfundsøkonomiske beregninger

Samfundsøkonomiske beregninger GENERELLE FORUDSÆTNINGER Varierende beregningshorisont Tid Fordel Kalkulationsrente 4,0% Beregningsperiode 20 år Basisår 2017 20 27,3 mio MACRO Beregn intern forrentning Nettoafgiftsfaktor 17% Forvridningsgevinst

Læs mere

1 Udførte beregninger

1 Udførte beregninger MEMO TITEL Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a. biomassefyret fjernvarmeanlæg DATO 31. marts 2015 TIL Skanderborg Kommune (Susanne Skårup) KOPI SkHø (Torkild Kjærsgaard) FRA COWI (Jens Busk) ADRESSE

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Rebild Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato September 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF KRONHJORTEN STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING

Læs mere

Fuglebjerg Fjernvarme A.M.B.A. Dato: 14.01.2015 Udgave: D Projekt nr.: 20130125 Udarbejdet af: KIG PROJEKTFORSLAG. Etablering af solvarmeanlæg.

Fuglebjerg Fjernvarme A.M.B.A. Dato: 14.01.2015 Udgave: D Projekt nr.: 20130125 Udarbejdet af: KIG PROJEKTFORSLAG. Etablering af solvarmeanlæg. Fuglebjerg Fjernvarme A.M.B.A Dato: 14.01.2015 Udgave: D Projekt nr.: 20130125 Udarbejdet af: KIG PROJEKTFORSLAG Etablering af solvarmeanlæg. Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 2 Konklusion...

Læs mere

Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup

Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup Selskabsøkonomi Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup Fjernvarme fra Assens til Ebberup Varmeproduktionspris ab værk, kr./mwh 155,00 Salgspris Assens Fjernvarme A.m.b.a.

Læs mere

En række forsyningsformer betragtes ikke som brændsler 1. ( ) Der er kun tale om brændsel, hvis et produkt, som resultat af en kemisk reaktion, frembringer energi. Det betyder at brændsler typisk kan være

Læs mere

Miljøregnskab HERNINGVÆRKET

Miljøregnskab HERNINGVÆRKET Miljøregnskab 2010 2013 HERNINGVÆRKET Basisoplysninger Miljøvej 6 7400 Herning CVR-nr.: 27446469 P-nr.: 1.017.586.528 er ejet af DONG Energy A/S, Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia Kontaktperson:

Læs mere

FREDERIKSHAVN AFFALD PROJEKTFORSLAG FOR SKAGEN FORBRÆNDING

FREDERIKSHAVN AFFALD PROJEKTFORSLAG FOR SKAGEN FORBRÆNDING Til Frederikshavn Forsyning A/S Dokumenttype Projektforslag Dato FREDERIKSHAVN AFFALD PROJEKTFORSLAG FOR SKAGEN FORBRÆNDING FREDERIKSHAVN AFFALD PROJEKTFORSLAG FOR SKAGEN FORBRÆNDING Revision 2 Dato 29/05

Læs mere

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger SKANDERBORG-HØRNING FJERNVARME A.M.B.A Fjernvarmeforsyning af Blegind, Nørregårds Allé og nye boligområder i Hørning ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Røggasdrevet absorptionsvarmepumpe i Bjerringbro

Røggasdrevet absorptionsvarmepumpe i Bjerringbro Røggasdrevet absorptionsvarmepumpe i Bjerringbro Charles W. Hansen 27-05-2009 1 Bjerringbro Varmeværk er et naturgasfyret varmeværk med 2050 tilsluttede forbrugere 27-05-2009 2 Bjerringbro Varmeværk ejer

Læs mere

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren.

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren. From: Kristian Nielsen Sent: 25 Nov 2015 17:00:35 +0100 To: Henrik Oxenvad Cc: Christian Bruun Subject: Høringssvar Oksbøllejren Attachments: Bilag 1 forbrugs og kedeloplysninger Oksbøl.xlsx, Bilag 2 kedelpriser

Læs mere

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Juni 2007 Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler

Læs mere

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater Resultater Investering mio. kr 0,0 Samfundsøkonomiske omkostninger over 20 år mio. kr 77,8 Selskabsøkonomiske omkostninger over 20 år *) mio. kr 197,4 Balanceret varmepris an forbruger kr./gj 205 Emissioner

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1 Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1 Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 10. August 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Energistyrelsens afgørelser af 21.december 2004 ophæves og hjemvises.

Energistyrelsens afgørelser af 21.december 2004 ophæves og hjemvises. (CO2-kvoter) Energi E2 A/S af 18. januar 2005 over Energistyrelsen af 21. december 2004 Grundlaget for tildeling af CO2-kvoter til Svanemølleværket (EKN j.nr. 531-10) og H.C. Ørsted Værket (EKN j.nr. 531-)

Læs mere

ETABLERING AF SOLVARMEANLÆG NORD FOR TOMMERUP

ETABLERING AF SOLVARMEANLÆG NORD FOR TOMMERUP DECEMBER 2014, REVISION JANUAR 2015 TOMMERUP FJERNVARME I/S ETABLERING AF SOLVARMEANLÆG NORD FOR TOMMERUP PROJEKTFORSLAG IHT. VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF

Læs mere

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan,

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, Side Solvarmebaseret fjernvarme: Konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret solvarmebaseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, samt tekniskøkonomiske konsekvenser

Læs mere

Hvidebæk Fjernvarmeforsyning A.m.b.a.

Hvidebæk Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. Hvidebæk Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. Varmeforsyningsprojektforslag vedr. opførelse af termisk solvarmeanlæg for område omfattet af lokalplan nr. 1.11 i Kalundborg kommune Oktober 2011 ver.03 /revideret

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark Til Energinet.dk Markedets aktører Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark 1. Indledning Dette notat redegør for den bagvedliggende analyse

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

MACRO Lav følsomhedstabel. MACRO Beregn intern forrentning

MACRO Lav følsomhedstabel. MACRO Beregn intern forrentning GENERELLE FORUDSÆTNINGER Kalkulationsrente 4,0% Varierende beregningshorisont Tid Fordel Basisår (år 0 i beregningerne) 2017 11 31,1 mio Intern forrentning ####### Prisniveau for beregningerne 2017 15

Læs mere

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT MAJ 2014 HVIDOVRE FJERNVARMESELSKAB A.M.B.A. FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT PROJEKTFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2014 HVIDOVRE

Læs mere

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes.

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Sønderborg Fjernvarme Solfangeranlæg Vollerup. Projektforslag 1.100 m² solvarmeanlæg Marts 2006. Udarbejdet af:

Sønderborg Fjernvarme Solfangeranlæg Vollerup. Projektforslag 1.100 m² solvarmeanlæg Marts 2006. Udarbejdet af: Sønderborg Fjernvarme Solfangeranlæg Vollerup Projektforslag 1.100 m² solvarmeanlæg Marts 2006 Udarbejdet af: Viden der bringer mennesker videre--- Sønderborg Fjernvarme Projektforslag Solfangeranlæg Vollerup

Læs mere

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen Lidt om Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a. blev stiftet i 1965 og der blev bygget en

Læs mere

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden.

Læs mere

JANUAR 2019 GALTEN VARMEVÆRK A.M.B.A. VARMEPUMPEANLÆG PROJEKTFORSLAG I.H.T. VARMEFORSYNINGSLOVEN

JANUAR 2019 GALTEN VARMEVÆRK A.M.B.A. VARMEPUMPEANLÆG PROJEKTFORSLAG I.H.T. VARMEFORSYNINGSLOVEN JANUAR 2019 GALTEN VARMEVÆRK A.M.B.A. VARMEPUMPEANLÆG PROJEKTFORSLAG I.H.T. VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Projektforslag Solvarmeanlæg Bælum Varmeværk

Projektforslag Solvarmeanlæg Bælum Varmeværk Projektforslag Solvarmeanlæg Bælum Varmeværk Udarbejdet for Bælum Varmeværk af Plan & Projekt A/S Oktober 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Projektets baggrund... 3 1.2

Læs mere

2 Supplerende forudsætninger

2 Supplerende forudsætninger MEMO TITEL DATO 21. juli 2016 TIL Samfundsøkonomiske beregninger Boligselskabet Sjælland - Afdeling Knolden Boligselskabet Sjælland ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Flisfyret varmeværk i Grenaa

Flisfyret varmeværk i Grenaa Flisfyret varmeværk i Grenaa Tillæg til projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk PROJEKTNR. A054732 DOKUMENTNR.

Læs mere

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj 2005 Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj

Læs mere

Det fleksible gasfyrede kraftvarmeværk. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag mandag den 24. november 2014.

Det fleksible gasfyrede kraftvarmeværk. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag mandag den 24. november 2014. Det fleksible gasfyrede kraftvarmeværk. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag mandag den 24. november 2014. Vilkårene for de danske naturgasfyrede kraftvarmeværker: Forbrugerne efterspørger:

Læs mere

PROJEKTFORSLAG. Aalestrup Nørager Energi a.m.b.a. Etablering af 24.500 m 2 solvarmeanlæg

PROJEKTFORSLAG. Aalestrup Nørager Energi a.m.b.a. Etablering af 24.500 m 2 solvarmeanlæg PROJEKTFORSLAG Aalestrup Nørager Energi a.m.b.a Etablering af 24.500 m 2 solvarmeanlæg Udarbejdet af: Kirstine S. Rasmussen Kontrolleret af: René Fonvig Hald Godkendt af: Dato: 08.07.2015 Version: 1.2

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

Etablering af et nyt solvarmeanlæg

Etablering af et nyt solvarmeanlæg MARTS 2018 VÆRUM-ØRUM KRAFTVARMEVÆRK A.m.b.a. Etablering af et nyt solvarmeanlæg i Værum Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56

Læs mere