Planlægning: Fokus i denne del af skriveprocessen er elevernes forforståelse og tilrettelæggelse af processer til

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Planlægning: Fokus i denne del af skriveprocessen er elevernes forforståelse og tilrettelæggelse af processer til"

Transkript

1 TEKST 1 Undervisningsfrløbet i skematisk pstilling Planlægning: Fkus i denne del af skriveprcessen er elevernes frfrståelse g tilrettelæggelse af prcesser til fremstilling af prdukter. Hvad skal eleverne arbejde med, inden de har fået en idé at skrive ud fra? Instruktinssituatin: Læreren præsenterer den frestillede skrivesituatin fr eleverne: I skal frestille jer, at I er bebere i Balleby Kmmune, hvr partiet Brgerlisten har fremsat et frslag til byrådet m, at alle kmmunens flkeskleelever skal have flere undervisningsdage på et skleår, hvilket betyder, at der blandt andet skæres af smmerferiens længde. Læreren læser Brgerlistens frslag til byrådet højt (se hjemmesiden tekst 2) g frtæller eleverne, at deres pgave bliver at skrive et brev til byrådet, hvri de argumenterer fr eller imd frslaget. Arbejde med frfrståelse: Kmmune g byråd, deres funktin i samfundet g evt. eksempler på byrådets arbejde i elevernes hjemkmmune. Argument, hvad er et argument? Hvrnår bruger vi argumenter g hvrfr? Eleverne præsenteres fr ét eller flere eksempler på en argumenterende tekst, g der arbejdes i denne sammenhæng med sprget i argumenterende tekster, g hvrdan sprget tilpasses mdtageren. Brevet sm genre. Udarbejdelse af plancher (Fx Hvad kendetegner et gdt argument?, Gde rd g sætninger til argumenterende tekster g Brevgenrens karakteristika). Andre begreber eller mråder der skal arbejdes med. Læringsaktivitet: Læreren udleverer kpiarkene til eleverne, hvrpå den planlagte læringsaktivitet er beskrevet g stilladseret (se hjemmesiden, tekst 3). Læringsaktiviteten læses højt i klassen, g der arbejdes fælles med feedbackspørgsmålet Hvr er jeg på vej hen? på pgave-- g prcesniveau. Dette arbejde kan tage udgangspunkt i spørgsmål sm: Hvad går pgaven ud på? Er der dele af pgaven, jeg ikke frstår? Hvrfr skal jeg arbejde med argumenterende tekster? Hvad er frmålet med at skrive et brev til byrådet? Hvilke frventninger er der til min arbejdsprces? Hvilke frventninger er der til mit færdige prdukt: brevet til byrådet?.. Arbejdet med spørgsmålene kan fregå sm en fælles diskussin i klassen, men inden da kan det være en frdel at give eleverne tid til at refleksinsskrive m de frskellige spørgsmål, da svartiden er væsentlig fr kvaliteten af de svar, sm eleverne kmmer med (Hartberg, Dbsn g Gran 2012).

2 Frberedelse: Fkus i denne del af skriveprcessen er elevernes udvikling g udfldelse af ideer til deres tekst. Instruktinssituatin: Læreren udleverer kpiarket med læringsaktiviteten Hvad mener jeg? (se hjemmesiden, tekst 4) g underviser eleverne i, hvrdan de skal arbejde med idéudvikling ved hjælp af det udleverede ark. Læreren kan med frdel mdellere denne prces ved at give egne eksemler på, hvad han ville skrive. Det kan være en gd idé at lave en aftale med eleverne m, at læreren skal læse g fretage en mundtlig feedback på indhldet i besvarelsen Hvad mener jeg? med udgangspunkt i feedbackspørgsmålet Hvrdan klarer jeg mig på pgaveniveau g evt. prcesniveau. Der vil frmdentlig være elever, der springer let ver idéudviklingsfasen, hvilket fr ngle elever kan blive en udfrdring i fremstillingsfasen. Spørgsmål, sm læreren kan stille i denne frbindelse, kan fx handle m, hvrvidt elevens argumenter minder fr meget m hinanden, er mdstridende, er udfldet tilstrækkeligt, er frståelige g målrettede til mdtageren etc. Fremstil: Fkus i denne del af skriveprcessen er elevernes udarbejdelse af tekst i skrift (evt. i samspil med andre mdaliteter). Eleverne skriver g arbejder med at udtrykke sig frståeligt, klart g varieret. Eleverne arbejder individuelt i klassen med fremstilling af hver deres brev til byrådet. Eleverne går i gang med dette arbejde, når de har afsluttet arbejdet med arbejdsarket Hvad mener jeg? At elever er frskellige g arbejder i hver deres temp, vil altid udgøre en udfrdring fr lærerens tilrettelæggelse af undervisning. Det anbefales, at læreren finder mulige løsninger på denne udfrdring (der passer til den enkelte situatin), da det erfaringsmæssigt udgør en frhindring i skriveprcessen, hvis eleverne enten skal vente på hinanden eller skal springe en del af skriveprcessen ver, fr at klassen kan følges ad. Den følgende instruktinssituatin kan derfr med frdel gives til eleverne individuelt, i grupper eller evt. skrives på en planche g hænges p i klassen, g læreren kan således henlede elevernes pmærksmhed på denne. Instruktinssituatin: Læreren gør eleverne pmærksmme på de hjælpemidler, de har til rådighed i fremstillingsfasen. Det udfyldte ark Hvad mener jeg? De fælles prducerede plancher med rd, sætninger g kendetegn fr gde argumenter sm hænger i klassen Hvis du går i stå: Læs pgavearket igen g spørg dig selv: Hvr er jeg på vej hen? Spørg din makker Spørg din lærer. Hvrfr er jeg gået i stå? En central pinte i undervisningsfrløbet er, at eleverne primært skriver deres tekster i sklen da det er væsentligt, at eleverne kan efterspørge g mdtage knkret hjælp g støtte i skriveprcessen det er svært at give, hvis skrivningen fregår hjemme. Eleverne kan gså i mange tilfælde hente hjælp hs hinanden.

3 Revidering: Fkus i denne del af skriveprcessen er elevernes arbejde med gennemskrivning g videreudvikling af deres tekst med afsæt i lærerens feedback. Lærerens feedback er fretaget med udgangspunkt i de t feedbackspørgsmål: Hvrdan klarer jeg mig? g Hvr skal jeg hen herfra? på pgave--, prces-- g læringsreguleringsniveau. Læringsaktivitet: Læreren sender et dkument til eleverne, hvr feedbacken er indskrevet i dkumentet evt. sm meningsgivende marginkmmentarer evt. suppleret med afrundende kmmentarer g frslag til videre arbejde. I frbindelse med elevernes mdtagelse af lærerens feedback gør læreren pmærksm på, at eleverne kan finde hjælp til redigeringsarbejdet på læringsaktiviteten med verskriften Skriv et brev til byrådet i Balleby (Se hjemmesiden, tekst 3), sm stilladserer elevens prces med at revidere sin tekst. Fruden den skriftlige feedback kan der være elever, der har brug fr supplerende mundtlig feedback fra læreren. Lærerens arbejde med feedback skal tage udgangspunkt i det pstillede læringsmål g vurderingskriterierne, sm fremgår af læringsaktiviteten, g sm gengives herunder: Læringsmål: At argumentere med vægt på at verbevise Vurderingskriterier: Er der pstillet tre argumenter? Argumenternes kvalitet: Sprg: Brevgenren: Overhlder dine argumenter de retningslinjer fr gde argumenter, sm vi beskrev i klassen? (se planchen) Støtter dine argumenter hinanden? Er dit sprg tilpasset din mdtager? Overhlder dit brev de retningslinjer fr brevgenren, sm vi beskrev i klassen? (se planche). Krrektur: Fkus i denne del af skriveprcessen er elevernes arbejde med udvikling af stavekmpetencer g sprglig præcisin. Instruktinssituatin: Læreren udleverer g gennemgår arket Læs krrektur på din tekst! (se hjemmesiden tekst 5) med henblik på at igangsætte elevernes arbejde med krrekturlæsning af deres egne tekster. Læringsaktivitet: Eleverne arbejder med arbejdsarket Læs krrektur på din tekst! Erfaringen viser, at det kan være en udfrdring fr elevernes skriveprces, hvis de allerede tidligt i prcessen er fkuseret på skrivningens frmalistiske side (fx stavning g tegnsætning). Det kan lette elevernes skriveprces, hvis der pbygges en skrivekultur, hvr skrivningens frmelle side ikke får den stre pmærksmhed før i slutningen af prcessen.

4 Præsentatin g evaluering: Fkus i denne del af skriveprcessen er på elevernes frmidling af tekst g vurdering af skriveprces g prdukt. Instruktinssituatin: Læreren beder eleverne printe g aflevere deres breve. Eleverne skal huske at underskrive brevet med deres persnlige håndskrift. Læreren samler brevene g afleverer dem til parallelklassens lærer (eller en anden årgangs lærer). Samarbejdsklassens elever agerer sm byrådet, der på byrådsmødet tager stilling til det indkmne frslag. De har læst alle brevene fra eleverne g tager i deres diskussin af frslaget udgangspunkt i de argumenter, sm de har læst i brevene. Byrådet tager herefter en endelig beslutning m, hvrvidt frslaget skal vedtages (evt. med ændringer), eller m det skal frkastes. (Denne læringssituatin kræver i sig selv undervisning g stilladsering, men af hensyn til artiklens mfang behandles dette perspektiv ikke). Byrådsmødet ptages g vises efterfølgende fr den klasse, der har skrevet brevene. Instruktinssituatin: Eleverne, der har skrevet brevene, ser ptagelsen fra Byrådsmødet g har efterfølgende en diskussin m argumentatinen på byrådsmødet. Der kan tages udgangspunkt i spørgsmål sm: Hvrdan fungerede de frskellige argumenter? Hvilke frskelle er der på skriftlig argumentatin verfr mundtlig argumentatin? etc. Instruktinssituatin: Sm afrunding på frløbet igangsætter læreren en skriftlig evaluering af frløbet. Hvis eleverne er trænede refleksinsskrivere, der kender arbejdsgangen med at reflektere skriftligt ver egen skrive-- g læreprces, kan eleverne umiddelbart efter præsentatin af refleksinsspørgsmålene påbegynde deres skrivning. Er det derimd stadig nyt fr eleverne at arbejde på denne made, anbefales det, at læreren mdellerer skrivningen fx ved at skrive sætningsindledere ( Jeg synes, det er svært at skrive, når, Mit bedste råd er.. eller Jeg kan bruge min nye viden m argumenter næste gang, jeg skal ) på tavlen g bede eleverne færdiggøre sætningerne mundtligt, mens han skriver elevernes frslag på tavlen. Når der er givet eksempler på mulige måder at besvare spørgsmålene på, kan eleverne gå i gang med skrivearbejdet. Det anbefales, at eleverne har en digital mappe eller et hæfte, hvr de pbevarer deres refleksinsarbejde, da en væsentlig pinte ved dette arbejde er, at det skal kunne hentes frem g læses g anvendes i andre læringssammenhænge. Læringsaktivitet: Eleverne præsenteres fr arbejdsarket Refleksinsskrivning (se hjemmesiden tekst 6). Fkus i refleksinsskrivningspgaven er elevernes metarefleksin ver arbejdsprces g den læring, der har fundet sted ud fra følgende spørgsmål: Hvad har du lært m skriftlige argumenter? Hvilke tre råd vil du give til en kammerat, der skal vide nget m at skrive gde argumenter? Nævn en eller flere situatiner, hvr du vil kunne bruge din nye viden m gde skriftlige argumenter. Hvilken del af skriveprcessen var den mest udfrdrende fr dig? Begrund hvrfr! Hvrdan brugte du lærerens feedback til at frbedre din tekst? Variatiner til frløbet: Læreren kan undersøge, m der er et aktuelt emne i kmmunen, sm kunne være genstand fr arbejdet, g på baggrund af dette selv udarbejde de relevante dkumenter eller bruge autentiske dkumenter. Læs læserbreve i det lkale ugeblad med eleverne g bed eleverne skrive et svar på et læserbrev til lkalavisen, hvr de argumenterer fr deres hldning.

5 TEKST 2 Balleby den 1. april 2014 Balleby Byråd Langballevej Balleby Nedenstående frslag bedes ptaget på byrådets førstkmmende dagsrden. Med venlig hilsen Brgerlisten i Balleby Bent Blmsted Byrådsmedlem Bent Blmsted Lyngvej Balleby Frslag fra Brgerlisten m frøgelse af antallet af skledage fr eleverne i Balleby kmmune. Brgerlisten freslår, at der sættes en prces i gang med henblik på at ændre antallet af skledage fr alle flkeskleelever i Balleby kmmune. Hvrfr flere skledage? I lvfrslaget m flkesklerefrmen, sm blev vedtaget af Flketinget i december 2013, fremgår det blandt andet, at eleverne i flkesklen skal have længere skledage. Brgerlisten ser med bekymring på den del af lvfrslaget, sm handler m længere skledage. Bekymringen går på, hvrvidt kmmunens velfungerende klub--, idræts-- g freningsliv fr børn g unge kan frtsætte i sin nuværende frm, når kmmunens flkeskleelever skal have længere skledage. I Brgerlisten er vi glade fr at b i en kmmune med lav ungdmskriminalitet, g der er meget, der tyder på, at den lave ungdmskriminalitet blandt andet skyldes det velfungerende klub--, idræts-- g freningsliv. Hvad vil der ske med ungdmskriminaliteten i kmmunen, hvis vi bliver nødt til at fretage gennemgribende frandringer i klub--, idræts-- g freningslivet på grund af udvidelse af skledagen? Brgerlisten freslår derfr, at der i stedet fr længere skledage indføres flere, men krtere skledage så eleverne frtsat kan benytte frskellige tilbud fra klubberne, idrætsklubberne g freningerne. De krtere skledage vil betyde, at flkeskleeleverne skal gå i skle tre uger mere m året. Vi freslår, at smmerferien afkrtes med t uger, g at vinterferien sløjfes.

6 TEKST 3 Skriv et brev til byrådet i Balleby Læringsmål: At argumentere med vægt på at verbevise. Skrivepgave: Skriv et brev til byrådet i Balleby kmmune, hvr du argumenterer fr din hldning fr/eller imd frslaget m flere skledage til flkeskleelever. Du skal skrive dit brev med det frmål at påvirke byrådsplitikerne til enten at stemme fr eller imd frslaget. (Du bestemmer selv, m du vil være fr eller imd frslaget). I brevet skal du pstille mindst tre argumenter fr/imd frslaget. I din argumentatin må du gerne kmme med ændringsfrslag til det prindelige frslag. Vurderingskriterier: Er der pstillet tre argumenter? Argumenternes kvalitet: Sprg: Brevgenren: Overhlder dine argumenter de retningslinjer fr gde argumenter, sm vi beskrev i klassen? (Se planche). Støtter dine argumenter hinanden? Er dit sprg tilpasset din mdtager? Overhlder dit brev de retningslinjer fr brevgenren, sm vi beskrev i klassen? (Se planche). En beskrivelse af arbejdsprcessen: Planlægning: Fælles arbejde i klassen: Hvad går pgaven ud på? Er der dele af pgaven, jeg ikke frstår? Hvrfr skal jeg arbejde med argumenterende tekster? Hvad er frmålet med at skrive et brev til byrådet? Hvilke frventninger er der til min arbejdsprces? Hvilke frventninger er der til mit færdige prdukt: brevet til byrådet? Frberedelse: Makkerarbejde: Du skal sammen med din makker arbejde med idéudvikling ved hjælp af kpiarket Hvad mener jeg? Det er vigtigt, at du gemmer arket, når I har lavet pgaven, da du skal bruge det sm hjælp g inspiratin, når du skal i gang med at skrive dit brev til byrådet. Fremstilling - Skriv på dit brev: Alene: Nu skal du til at skrive dit brev. Husk, at de ting, du har arbejdet med indtil nu, er tænkt sm en hjælp, når du skal skrive. Hvis du går i stå, når du skriver:

7 Læs pgavearket igennem igen g spørg dig selv: Hvrfr er jeg gået i stå? Hvr er jeg på vej hen med det, jeg skriver? Læs de svar, du har skrevet på arket: Hvad mener jeg? Læs plancherne, sm hænger rundt i klassen, g se, m de kan inspirere dig til at kmme videre Spørg din makker, m han/hun kan hjælpe dig. Spørg din lærer. Når du har skrevet et første udkast til dit brev, skal du aflevere det til din lærer. Du skal senest aflevere den xx.xx.xx, men du må gerne aflevere før. Revidering - Skriv igen: Alene Når din lærer har læst dit første udkast, får du det tilbage sammen med kmmentarer g spørgsmål. Læs din tekst igen g læs samtidig de kmmentarer g spørgsmål, sm læreren har tilføjet i din tekst. Du skal nu arbejde med lærerens kmmentarer ud fra følgende spørgsmål, sm du stiller dig selv: Frstår jeg kmmentarerne g spørgsmålene? Hvrdan kan jeg frbedre min tekst med udgangspunkt i de kmmentarer g spørgsmål, sm læreren har skrevet? Hvis du er i tvivl eller evt. uenig i ngle af de kmmentarer, sm læreren har skrevet, så spørg! Nu skal du skrive igen g frbedre din tekst ved at arbejde med de kmmentarer, sm din lærer har givet dig. Læs krrektur: Makkerarbejde Du skal nu arbejde med at rette din tekst, så der ikke er stave-- g sprgfejl. Læs arket: Læs krrektur på din tekst g følg vejledningen, når du arbejder med at rette din tekst. Layut: Alene eller med makker Når du er helt færdig med at skrive g rette din tekst, skal du sørge fr, at dit brev har det rette layut. Kig på planchen m brevgenren g find hjælp til, hvrdan du laver layut på dit brev. Print brevet g skriv under med din persnlige underskrift. Aflevering: Du skal aflevere brevet til din lærer senest xxxdag den xx.xx.xx. Byrådsmødet: Når du har afleveret dit brev, bliver de sendt ind i den klasse, sm I samarbejder med. De skal nu læse brevene g afhlde et byrådsmøde, hvr de skal diskutere frslaget fra Brgerlisten i Balleby. Byrådsmødet bliver ptaget, g I skal efterfølgende se ptagelsen g se, hvilken beslutning byrådet kmmer frem til.

8 Klassediskussin: Når vi har set ptagelsen fra byrådsmødet, skal vi i klassen diskutere, hvrdan de frskellige argumenter blev brugt i byrådet. Evaluering: Fælles g alene Afslutningsvis skal frløbet evalueres. I får udleveret arket Refleksinsskrivning med en række spørgsmål, sm I skal svare på. HUSK, når I skal refleksinsskrive, skriver I til jer selv, g jeres tekst skal ikke rettes eller vurderes af læreren. Du skal bruge din refleksinsskrivning sm frberedelse til den mundtlige evaluering på klassen.

9 Tekst 4 Hvad mener jeg? Navn: Gem dette ark sm inspiratin g støtte til, når du skal i gang med at skrive dit brev til byrådet. Diskuter frslaget med din makker. - Hvilke frdele er der ved frslaget? - Hvilke ulemper er der ved frslaget? Frdele: Skriv mindst tre hele sætninger: Ulemper: Skriv mindst tre hele sætninger: Efter at have diskuteret g vervejet frdele g ulemper ved frslaget mener jeg.. Frdi Diskuter med din makker: - Hvrdan kan jeg bedst verbevise andre m mit synspunkt? - Skriv nter eller hele sætninger fra jeres diskussin, så du ikke glemmer, hvad I talte m.

10 Tekst 5 Læs krrektur på din tekst! Byt tekst med din makker! I skal nu skiftes til at læse hinandens tekst højt. Mens din tekst læses højt, sidder du med en kpi af din tekst fran dig. Ntér med en blyant de steder, hvr højtlæsningen ikke flyder (hvis der gøres et stp, eller der læses frkert sv.). Når din kammerat er færdig med at læse teksten, bytter I, så du læser hans/hendes tekst p. Når begge tekster er læst p, skal I kigge på sprget de steder, hvr højtlæsningen ikke flød. Sammen finder I ud af, hvad det er, der er galt: Er det stavefejl? Er det brug af frkerte rd? Er der fejl i sætningsknstruktinen? Er der frkert brug af tegn (kmma, punktum sv.)? Andet? Ret teksten fr sprglige fejl. Find stavefejl! Det kan være lidt svært at se sine egne stavefejl. Læs din tekst bagfra g markér rd, der er fejlstavet eller, hvr du er i tvivl m, hvrvidt du har stavet rigtigt. Når du har gjrt dette kan, du evt. få din mr, far, søster eller brr til at læse teksten igennem fr dig.

11 Tekst 6 Refleksinsskrivning At kunne argumentere er en væsentlig del af vres hverdag. Vi argumenterer hver dag i mange frskellige situatiner g på mange frskellige måder. Det kan være mundtligt, på sms eller andre frmer fr skrift. Vi argumenterer i frhld til fx venner eller familie. Når vi argumenterer mundtligt, kan vi bruge både krpssprg g tnefald til at hjælpe, men det kan vi ikke, når vi skal skrive vres argumenter. Du skal nu reflektere ver følgende spørgsmål: Hvad har du lært m skriftlige argumenter? Hvilke tre råd vil du give til en kammerat, der skal vide nget m at skrive gde argumenter? Nævn en eller flere situatiner, hvr du vil kunne bruge din nye viden m gde skriftlige argumenter. Hvilken del af skriveprcessen var den mest udfrdrende fr dig? Begrund hvrfr! Hvrdan brugte du lærerens kmmentarer g spørgsmål (feedback) til at frbedre din tekst?

Din læringsrejse. En guide til Det Fælles Lederaspirantforløb. i Aarhus Kommune

Din læringsrejse. En guide til Det Fælles Lederaspirantforløb. i Aarhus Kommune Din læringsrejse En guide til Det Fælles Lederaspirantfrløb i Aarhus Kmmune Indhldsfrtegnelse 1. Indledning 3 2. Samtale med nærmeste leder 4 3. Skabeln fr samtale med nærmeste leder 4 4. Lederpraktikken

Læs mere

Folkeskolereform. Kære forældre

Folkeskolereform. Kære forældre Flkesklerefrm Kære frældre Arbejdet med flkesklerefrmen i Nrddjurs Kmmune skrider hastigt frem. Flere arbejdsgrupper har afsluttet deres arbejde g udarbejdet frslag til indhldet i fremtidens flkeskle.

Læs mere

Forløbsbeskrivelse. Fag: Kompetenceområder for historie: Kompetenceområder for innovation og entreprenørskab:

Forløbsbeskrivelse. Fag: Kompetenceområder for historie: Kompetenceområder for innovation og entreprenørskab: Frløbsbeskrivelse Beskrivelsen er henvendt til dig sm lærer, der genre vil lave tilsvarende frløb, men ikke har mulighed fr at indgå i et samarbejde med et museum. Du kan tage frløbet g bruge det, sm det

Læs mere

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Evaluering af udviklingsprjekter m en længere g mere varieret skledag Kmmune: Vesthimmerland Invlverede skler i prjektet: Løgstør skle Evalueringsrapprten er udarbejdet af: Malene Wennerlin Kntaktplysninger:

Læs mere

Notat. Side 1 SKOLER OG INSTITUTIONER. Dato: 17. april 2015

Notat. Side 1 SKOLER OG INSTITUTIONER. Dato: 17. april 2015 SKOLER OG INSTITUTIONER Dat: 17. april 2015 Tlf. dir.: 4477 3258 Fax. dir.: 4477 2707 E-mail: shl@balk.dk Kntakt: Susanne Hlst Larsen Sagsid: 17.00.00-G01-1-15 Ntat Indledning Dette ntat er en beskrivelse

Læs mere

DATS og Skolereformen Ved børne- og unge teaterkonsulent Gitte Gry Bech Ballesheim

DATS og Skolereformen Ved børne- og unge teaterkonsulent Gitte Gry Bech Ballesheim DATS g Sklerefrmen Ved børne- g unge teaterknsulent Gitte Gry Bech Ballesheim Samarbejdsprjekt mellem fem skler g Dansekapellet i København NV 2013. Kulturminister Marianne Jelved afsætter 40 mi. krner

Læs mere

Til alle lærere i Frederiksberg Kommune

Til alle lærere i Frederiksberg Kommune Til alle lærere i Frederiksberg Kmmune Frederiksberg, den 16. december 2013 Kære alle, Dette brev udsendes til alle lærere ansat i Frederiksberg Kmmune. Brevet beskriver de rammer, sm vil være udgangspunktet

Læs mere

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission Værdiregelsæt er pbygget sammen med vres visin g missin Sklens visin: Flere lærer mere Østbirk skle bygger fremtiden Sklens missin: 1. Flkesklen skal udfrdre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN PÅ ØSTBIRK SKOLE 2014/2015

FOLKESKOLEREFORMEN PÅ ØSTBIRK SKOLE 2014/2015 FOLKESKOLEREFORMEN PÅ ØSTBIRK SKOLE 2014/2015 Østbirk Skle Sklegade 2 8752 Østbirk 7629 7240 www.estbirk-skle.dk estbirk-skle@hrsens.dk Indledning Med denne skrivelse vil vi i skleledelsen give jer et

Læs mere

Systematisk feedback. Et udviklingsprojekt på Ekstra Bladet 2007-08. Projektet er støttet af Pressens Uddannelsesfond

Systematisk feedback. Et udviklingsprojekt på Ekstra Bladet 2007-08. Projektet er støttet af Pressens Uddannelsesfond Systematisk feedback Et udviklingsprjekt på Ekstra Bladet 2007-08 Prjektet er støttet af Pressens Uddannelsesfnd En UPDATE-evaluering april 2008 1 Indhld 1. Baggrund 2. Målsætning g succeskriterier 3.

Læs mere

Inspiration til etablering af læringsmiljøer for medarbejdere

Inspiration til etablering af læringsmiljøer for medarbejdere Inspiratin til etablering af læringsmiljøer fr medarbejdere Varde Kmmune 2013 Dk. nr. 181170-13 Dette dkument har til frmål at give inspiratin g sætte pejlemærker fr det lkale arbejde i Varde Kmmunes skler,

Læs mere

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse Opsamling, Wrkshp, Bedst Praksis Ledelse I frbindelse med prjektet Bedst Praksis Ledelse blev der d. 24. ktber afhldt en wrkshp, hvr de 1. linieledere g øvrige ledere i AaK, sm er blevet interviewet i

Læs mere

Virker Hverdagen. Håndbog til facilitering og gennemførsel af e-learningcases.

Virker Hverdagen. Håndbog til facilitering og gennemførsel af e-learningcases. Virker Hverdagen Håndbg til facilitering g gennemførsel af e-learningcases 1 Indhld Indledning... 3 Den didaktiske stjerne... 4 Frmål:... 4 Deltagere:... 4 Miljø:... 4 Frm:... 4 Rller:... 5 Gennemførsel

Læs mere

Strategi for Inkluderende læringsfællesskaber. På Skolen på Nyelandsvej

Strategi for Inkluderende læringsfællesskaber. På Skolen på Nyelandsvej Strategi fr Inkluderende læringsfællesskaber På Sklen på Nyelandsvej 1 Inkluderende læringsfællesskaber På sklen på Nyelandsvej vil vi gerne lykkes med at skabe en inkluderende skle, frdi vellykket inklusin

Læs mere

TEMA: GODT I GANG MED SPECIALET

TEMA: GODT I GANG MED SPECIALET TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: GODT I GANG MED SPECIALET Udviklet af Hanne Balsby Thinghlm, CUDiM Takeaway Teaching: Specialefrberedelse SPECIALEFORBEREDELSE

Læs mere

Fællesskab for alle - Alle i fællesskab Børne- og Ungestrategi Ballerup Kommune

Fællesskab for alle - Alle i fællesskab Børne- og Ungestrategi Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dat: Oktber 2016 Sagsid: 00.17.00-A00-1-14 Fællesskab fr alle - Alle i fællesskab Børne- g Ungestrategi Ballerup Kmmune INDLEDNING Børne- g Ungestrategien er den verrdnede strategiske

Læs mere

Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan

Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan Kravspecifikatin fr den pædaggiske læreplan Den pædaggiske læreplan Indhld Indledning... 3 Del 1. Lvgrundlag... 4 Del 2. Generelle plysninger... 5 Del 3. Dkumentatin via hverdagslivstemaer... 8 3.1 Vkseninitieret

Læs mere

Forløbsbeskrivelse. Fase 1: Forberedelse: Introduktion til forløbet. Fag: Kompetenceområder for historie:

Forløbsbeskrivelse. Fase 1: Forberedelse: Introduktion til forløbet. Fag: Kompetenceområder for historie: Frløbsbeskrivelse Beskrivelsen er henvendt til grundskler g museer, der ønsker at lave et tilsvarende længerevarende frløb. I kan tage frløbet g bruge det, sm det er. I kan gså hente inspiratin fra dets

Læs mere

HÅNDBOG TIL HVERDAGSTOLKE

HÅNDBOG TIL HVERDAGSTOLKE HÅNDBOG TIL HVERDAGSTOLKE Indhldsfrtegnelse VELKOMMEN SOM HVERDAGSTOLK I FRIVILLIGNET... 3 HVAD VIL DET SIGE AT TOLKE... 3 HVAD ER HVERDAGSTOLKE OG HVORNÅR KAN DE TILKALDES?... 3 HVAD ER KOORDINATORGRUPPEN

Læs mere

Arbejdsredskab til Sundhedsplejersken. Livsstilsbesøg

Arbejdsredskab til Sundhedsplejersken. Livsstilsbesøg Arbejdsredskab til Sundhedsplejersken Livsstilsbesøg Arbejdsskemaet udfyldes i frbindelse med de t livsstilsbesøg g afleveres efterfølgende til sundhedskrdinatr Katrine Crtnum-Fly. Barnets navn: Barnets

Læs mere

Baggrund Processen Svarprocent Resultater Herningsholm HHX/HTX tillægsspørgsmål... 21

Baggrund Processen Svarprocent Resultater Herningsholm HHX/HTX tillægsspørgsmål... 21 INDHOLDS- FORTEGNELSE Baggrund... 1 Prcessen... 1 Svarprcent... 2 Resultater... 3 Herningshlm HHX/HTX tillægsspørgsmål... 21 Baggrund Hvert år gennemfører Herningshlm trivselsundersøgelser blandt eleverne

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE MELLEMTRIN 5. KLASSE. 2.forløb: App-design

TEKNOLOGIFORSTÅELSE MELLEMTRIN 5. KLASSE. 2.forløb: App-design TEKNOLOGIFORSTÅELSE MELLEMTRIN 5. KLASSE 2.frløb: App-design Opdateret den 12. august 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Frløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 4 1.2 Rammer g praktiske frhld... 4 2. Mål g

Læs mere

It-plan for Valsgård Skole 2011

It-plan for Valsgård Skole 2011 It-plan fr Valsgård Skle 2011 1 Beskrivelse Grundlaget fr brug af IT i er beskrevet i Faghæfte 48. http://www.uvm.dk/~/media/publikatiner/2009/flke/faelles%20maal/filer/faghaefter/100503_it_g_ mediekmpetencer.ashx

Læs mere

Indsatsområde 2005/2007: UPLA med et særligt fokus på voksenlæring og pædagogiske læreplaner

Indsatsområde 2005/2007: UPLA med et særligt fokus på voksenlæring og pædagogiske læreplaner Indsatsmråde 2005/2007: UPLA med et særligt fkus på vksenlæring g pædaggiske læreplaner Arbejdsgrundlag fr dagtilbud Udarbejdet af: Marianne Frederiksen g Lisbeth Ræbild, Børne- g Kulturfrvaltningen, Daginstitutiner,

Læs mere

Fællesskab for alle - Alle i fællesskab Børne- og Ungestrategi Ballerup Kommune

Fællesskab for alle - Alle i fællesskab Børne- og Ungestrategi Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dat: 3. juni 2016 Sagsid: 00.17.00-A00-1-14 Fællesskab fr alle - Alle i fællesskab Børne- g Ungestrategi Ballerup Kmmune INDLEDNING Børne- g Ungestrategien er den verrdnede strategiske

Læs mere

Tæt på læringseffekten

Tæt på læringseffekten Tæt på læringseffekten Læringsmålstyret undervisning Aktinslæring Elevcenteret ledelse Vallensbæk Kmmune, Brøndby Kmmune g Glstrup Kmmune 2015 2018 Med støtte fra A.P. Møller Fnden 1 Indhld Bilag... 2

Læs mere

Trivselsplan for Peder Lykke Skolen

Trivselsplan for Peder Lykke Skolen Trivselsplan fr Peder Lykke Sklen Revideret 2014 Trivselsplan fr Peder Lykke Sklen Indledning Peder Lykke Sklen har en sammenhængende trivselsplan, sm løbende gennemarbejdes g revideres, således at den

Læs mere

Varighed: 6 lektioner, enten brudt op eller som temadag.

Varighed: 6 lektioner, enten brudt op eller som temadag. Lærerside - Frberedelse, gennemførelse g efterbearbejdning Hvad Frberedelse, gennemførelse g efterbearbejdning af besøg hs lkal virksmhed. UU tilbyder i maj-juni at arrangere dette. Det er læreren, sm

Læs mere

Forslag til diskussion

Forslag til diskussion Frslag til diskussin Her bliver der vist ngle frslag til temaer, sm eleverne kan diskutere efter de har set præsentatinen. Disse temaer kan diskuteres i grupper eller i plenum. 1. Præsentatinen kmmer med

Læs mere

Faxe Frivilligråd. Visionsaften Kultunariet, mødelokale i st.etg. 20. Marts 2017 kl marts

Faxe Frivilligråd. Visionsaften Kultunariet, mødelokale i st.etg. 20. Marts 2017 kl marts Faxe Frivilligråd Visinsaften Kultunariet, mødelkale i st.etg. 20. Marts 2017 kl. 16.30-21.30 marts 2017 1 Dagens prgram 20.3.2017 Kl. 16.30-16.45 Kl. 16.45-17.00 Kl. 17.00-18.30 Kl. 18.30-19.00 Kl. 19.00-19.15

Læs mere

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune Opsamling på høringssvar i frbindelse med frslaget m at etablere ferieinstitutiner i sklefritidsrdninger i Randers Kmmune 1. Indledning Børn g skleudvalget besluttede på deres møde d. 7. februar 2012,

Læs mere

3. Navnerunde Espen, Gunvor, Frederik, Uffe, Eva, Andreas, Fie, Kasper, Malte, Birgitte og Christina.

3. Navnerunde Espen, Gunvor, Frederik, Uffe, Eva, Andreas, Fie, Kasper, Malte, Birgitte og Christina. Referat 2.04.14 kl. 14:30 Lk. 423, etage 4. byg. 1463. Referat 2.04.14 kl. 14:30 Lk. 423, etage 4. byg. 1463. Espen 1. Valg af rdstyrer Gunvr 2. Valg af referent 3. Navnerunde Espen, Gunvr, Frederik, Uffe,

Læs mere

Titel: Instruks for: - Afdækning af de enkeltes kommunikative ressourcer - Hvordan viden om de enkeltes

Titel: Instruks for: - Afdækning af de enkeltes kommunikative ressourcer - Hvordan viden om de enkeltes Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde 1.1 Kmmunikatin Lkal instruks Dkumenttype: Lkal instruks Titel: Instruks fr: - Afdækning af de enkeltes kmmunikative ressurcer - Hvrdan viden m de enkeltes kmmunikative

Læs mere

Kandidatlisten Vedrørende skolebestyrelsesvalget 2010

Kandidatlisten Vedrørende skolebestyrelsesvalget 2010 Lerbjergsklen 25.03.10 Marts 2010 Kandidatlisten Vedrørende sklebestyrelsesvalget 2010 Hvem er du? Navn: Mette Dræby Alder: 37 år Børn på hvilke klassetrin Jeg har børn i 1. A, 3.A g 5. X Evt. erfaring

Læs mere

Vejledning til kulturaftaler

Vejledning til kulturaftaler Hvad er en kulturaftale Vejledning til kulturaftaler En kulturaftale er en frivillig aftale, der indgås mellem Kulturministeriet g en række kmmuner. Tilsammen udgør kmmunerne i aftalen det, der kaldes

Læs mere

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Evaluering af udviklingsprjekter m en længere g mere varieret skledag Kmmune:Vesthimmerland Invlverede skler i prjektet: Overlade Skle Evalueringsrapprten er udarbejdet af: Lene Juel Petersen Kntaktplysninger:

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune 2012 Frmål Den sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune skal sikre en tæt sammenhæng mellem det generelle frebyggende arbejde i kmmunen g den målrettede

Læs mere

Morsø Kommune Frit valg på ældreområdet Godkendelse af leverandører August 2010

Morsø Kommune Frit valg på ældreområdet Godkendelse af leverandører August 2010 Mrsø Kmmune Frit valg på ældremrådet Gdkendelse af leverandører August 2010 Side 1 af 9 1. 1 Indledning 1.1. Baggrund Flketinget har den 29. maj 2002 indført frit leverandørvalg på ældremrådet. Hermed

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Efterskolen Helle - Praktikniveau 3

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Efterskolen Helle - Praktikniveau 3 Uddannelsesplan fr lærerstuderende på Eftersklen Helle - Praktikniveau 3 Eftersklen Helle Eftersklen tilbyder praktikker på praktikniveau 3 fr 4. års studerende på læreruddannelsen. På Eftersklen Helle,

Læs mere

J.nr. 2010 1937 28. februar 2011

J.nr. 2010 1937 28. februar 2011 J.nr. 2010 1937 28. februar 2011 (EU-reference nr. 2011-031741) Udbud af krtlægning af erfaringerne med efterværn g mægling samt afdækning af nye frmer fr støttemuligheder fr mænd g kvinder, der har været

Læs mere

Førskoletilbud og rullende skolestart

Førskoletilbud og rullende skolestart Førskletilbud g rullende sklestart Evaluering af frsøgsprjekter 2010-2014 Tønder Kmmune Evalueringsrapprtens indhld 1. Indledning 2. Knklusiner 3. Anbefalinger 4. Frsøgsperidens længde, deltagere g prjekter

Læs mere

Kajakpolitik på Faaborgegnens Efterskole

Kajakpolitik på Faaborgegnens Efterskole Kajakplitik Kajakplitik på Faabrgegnens Efterskle Indledning De sidste år er der i samfundsdebatten, g inden fr kajakmiljøet, blevet et større g større fkus g diskussin mkring sikkerhed i kajaksejlas.

Læs mere

15. maj 2015 FM2015/131 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

15. maj 2015 FM2015/131 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 15. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget fr Kultur, Uddannelse, Frskning g Kirke vedrørende Frslag til Inatsisartutbeslutning m at Naalakkersuisut pålægges at fremlægge en redegørelse m integratin.

Læs mere

Status på dagtilbudspolitik i Roskilde Kommune 2017.

Status på dagtilbudspolitik i Roskilde Kommune 2017. Status på dagtilbudsplitik i Rskilde Kmmune 2017. Rskilde Kmmunes byråd har vedtaget dagtilbudsplitikken den 28. ktber 2015, der er gældende til udgangen af 2017. Dagtilbudsplitikkens visin g målsætninger

Læs mere

Boligmuligheder for kontanthjælpsmodtagere på laveste ydelse

Boligmuligheder for kontanthjælpsmodtagere på laveste ydelse Bligmuligheder fr kntanthjælpsmdtagere på laveste ydelse I frbindelse med kntanthjælpsrefrmen er de tidligere matchgrupper blevet afskaffet. Fremver skal unge uden en erhvervskmpetencegivende uddannelse,

Læs mere

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som Start ny gruppe PLan Ldsskvvad. Ft: Henrik Weigelt. Du kan skabe gde friluftsplevelser fr børn g unge. Vær med til at starte en ny Blå spejdergruppe i dit lkalmråde. Hvis du synes, at det er fantastisk

Læs mere

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet OPSAMLING PÅ EKSTERN MINIRESEARCH SAMMENDRAG INDHOLD Alle de adspurgte brgere tager udgangspunkt i eget mråde g understreger aktuelle lkale emner er vigtige, hvis de skal invlvere sig i nærdemkratiet.

Læs mere

Skoleleder på Jægerspris Skole Frederikssund Kommune

Skoleleder på Jægerspris Skole Frederikssund Kommune Jbprfil Skleleder på Jægerspris Skle Frederikssund Kmmune 1. Indledning Frederikssund Kmmune ønsker at ansætte en skleleder på Jægerspris Skle. Stillingen er ledig g ønskes besat snarest muligt. Dette

Læs mere

Forslag til øget videndeling mellem almentilbud og specialtilbud på skoleområdet

Forslag til øget videndeling mellem almentilbud og specialtilbud på skoleområdet Frslag til øget videndeling mellem almentilbud g specialtilbud på sklemrådet Specialtilbuddene sm kmpetencecentre Allerede i frbindelse med Fremtidens specialundervisning, sm blev plitisk vedtaget i 2008,

Læs mere

skriv disse seks tal omhyggeligt ned

skriv disse seks tal omhyggeligt ned Kære Peter, 3Ør d;3 f/ar: Æ//erede OM.f'å. da:je v;/ d;t /;v ændre 5;3 (t;/ det bedre J) J Hr Peter Knudsen A L Meyers Vænge 3 6 Tv 2450 København Sv DENMARK Marcs vn Ring 15 14 3 6 16 19 Kære Peter, skriv

Læs mere

LOKALSAMFUNDET BYGGER BRO Ny hverdag i Danmark

LOKALSAMFUNDET BYGGER BRO Ny hverdag i Danmark LOKALSAMFUNDET BYGGER BRO Ny hverdag i Danmark Lkal inddragelse af flygtninge g deres deltagelse i Lkalsamfundet Bygger Br I Lkalsamfundet Bygger Br er ét af de tre centrale elementer inddragelse af flygtninge

Læs mere

Vedr. opfølgningsplan rettet mod skolens resultater: Projekt Fagligt Løft

Vedr. opfølgningsplan rettet mod skolens resultater: Projekt Fagligt Løft Rungsted d, 5. Maj 2014 Undervisningsministeriet Kvalitets- g tilsynsstyrelsen Frederikshlms Kanal 25 1220 København K. Vedr. pfølgningsplan rettet md sklens resultater: Prjekt Fagligt Løft I henhld til

Læs mere

Bilag 2. Konkretisering af temadrøftelser med udgangspunkt i det blanke papir metoden

Bilag 2. Konkretisering af temadrøftelser med udgangspunkt i det blanke papir metoden Til Til Kpi til Styringsudvalget Inspiratin g drøftelse 17. nvember 2015 Side 1 af 11 Bilag 2. Knkretisering af temadrøftelser med udgangspunkt i det blanke papir metden Baggrund: Det blanke papirs princip

Læs mere

Et nyt paradigme den samarbejdende regionskommune

Et nyt paradigme den samarbejdende regionskommune 14. nvember 2013 Ntat Et nyt paradigme den samarbejdende reginskmmune Den ffentlige sektr er til debat. Gennem de seneste år er fkus i stigende grad blevet rettet md, hvrdan vi indretter det danske velfærdssamfund

Læs mere

YEKBUN YÜKSEKKAYA, MARIA L. MORTENSEN, ASTRID K. MADSEN & METTE S. KVINT ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM

YEKBUN YÜKSEKKAYA, MARIA L. MORTENSEN, ASTRID K. MADSEN & METTE S. KVINT ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM YEKBUN YÜKSEKKAYA, MARIA L. MORTENSEN, ASTRID K. MADSEN & METTE S. KVINT ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM 13/2-2014 Indhldsfrtegnelse Indledning... 3 Teri & Design... 3 Målgruppe... 4 Kmmunikatinsmdellen...

Læs mere

Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i Syddjurs Kommune. Tilsynsrapport Børnehuset Romlehøj.

Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i Syddjurs Kommune. Tilsynsrapport Børnehuset Romlehøj. PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutinerne i Syddjurs kmmune. 2012. INDHOLD: Principper g rammer fr pædaggisk tilsyn i Syddjurs Kmmune. Tilsynsrapprt Børnehuset Rmlehøj. ML-CONSULT, Østergårdsparken 31 8410

Læs mere

BILAG 1: Studieplanstilføjelse 2e - Skriftlighed i studieretningen

BILAG 1: Studieplanstilføjelse 2e - Skriftlighed i studieretningen BILAG 1: Studieplanstilføjelse 2e - Skriftlighed i studieretningen MÅL FOR ELEVERNES ARBEJDE Fælles fkusmråder mht. udviklingen af elevernes faglige kmpetencer herunder særligt den skriftlige! Overrdnet

Læs mere

Notat Dato 16. august 2016 DGN. Side 1 af 6. Medarbejderdrevet handlinger som forandrer

Notat Dato 16. august 2016 DGN. Side 1 af 6. Medarbejderdrevet handlinger som forandrer Ntat Dat 16. august 2016 DGN Side 1 af 6 Medarbejderdrevet handlinger sm frandrer Indledning DS arbejder fr at skabe så gde arbejdsvilkår fr scialrådgivere sm muligt. Dette arbejde fregår på mange frskellige

Læs mere

Vores klub. - Hammel GF Fodbold - Hammel GF Fodbold undersøger sit DNA. På baggrund af Spørgeskemaundersøgelse i Hammel GF Fodbold.

Vores klub. - Hammel GF Fodbold - Hammel GF Fodbold undersøger sit DNA. På baggrund af Spørgeskemaundersøgelse i Hammel GF Fodbold. Vres klub - Hammel GF Fdbld - På baggrund af Spørgeskemaundersøgelse i Hammel GF Fdbld Hammel GF Fdbld undersøger sit DNA Udarbejdet af: AFSNIT: 1. Overrdnet m undersøgelsen 2. Sammenfatning 3. Diagrammer;

Læs mere

Fibonacciprojekt (Undersøgelsesbaseret matematik) 8.a på Ankermedets Skole i Skagen. Matematikken i bolde? December 2011

Fibonacciprojekt (Undersøgelsesbaseret matematik) 8.a på Ankermedets Skole i Skagen. Matematikken i bolde? December 2011 Fibnacciprjekt (Undersøgelsesbaseret matematik) 8.a på Ankermedets Skle i Skagen Matematikken i blde? December 2011 Klassen deltg fr første gang i Fibnacci Prjektet, g der var afsat ca. 10 timer i en enkelt

Læs mere

1. Indledning. 2. Visionen

1. Indledning. 2. Visionen 1 1. Indledning Københavns Kmmune g staten har samlet beskæftigelsesindsatsen i ét jbcenter fr brgere g virksmheder. Jbcenter København fungerer dermed sm én indgang fr alle. I frbindelse med, at Københavns

Læs mere

Inklusion af børn og unge med autisme En opgave der kræver viden og indsigt

Inklusion af børn og unge med autisme En opgave der kræver viden og indsigt Inklusin af børn g unge med autisme En pgave der kræver viden g indsigt I denne artikel vil jeg diskutere g perspektivere de erfaringer jeg har med inklusin. Mit ønske er, at du sm læser vil få nuanceret

Læs mere

Politik for mødet med borgeren

Politik for mødet med borgeren Plitik fr mødet med brgeren Plitik fr mødet med brgeren Visin Rebild Kmmune vægter nærdemkrati g brgertrivsel højt. Brgerinddragelse g en service verfr brgerne, der er kendetegnet ved kvalitet g rettidighed

Læs mere

IKT i AP Oplæg v. Anne Bisgaard Vase Odder Gymnasium

IKT i AP Oplæg v. Anne Bisgaard Vase Odder Gymnasium IKT i AP Oplæg v. Anne Bisgaard Vase Odder Gymnasium Hvrfr IKT? Ikke spørgsmål m man skal inddrage IKT, men til hvad g hvrdan Findes på frskellige niveauer lidt har gså ret! Det bedste må ikke blive det

Læs mere

DiEM25 Democracy in Europe Movement 2025

DiEM25 Democracy in Europe Movement 2025 ROLLEKORT: Demnstratinsteamet Vi frbereder demnstratinerne i 1. g 2. sessin. De andre teams deltager naturligvis i demnstratinerne. I tredje sessin skriver vi en t minutter lang tale m DiEM25s visin fr

Læs mere

Forretningsplan til Danmarksmesterskabet og bedømmelseskriterier:

Forretningsplan til Danmarksmesterskabet og bedømmelseskriterier: Frretningsplan til Danmarksmesterskabet g bedømmelseskriterier: Frretningsplan: Skriftstørrelse 12 Max 15 sider á 2400 anslag (alt der verskrider, tæller ikke med i bedømmelsen) Idéens navn Ideén på 3

Læs mere

Deltagere: Brian Errebo-Jensen (formand), Alik Weintraube, Jeanette Præstegaard, Annemarie Svenningsen, Hanne Munch

Deltagere: Brian Errebo-Jensen (formand), Alik Weintraube, Jeanette Præstegaard, Annemarie Svenningsen, Hanne Munch Referat Referat af møde i: Dat fr møde: Etisk udvalg 13. ktber 2012 Fr referat: Dat fr udarbejdelse: Karen Langvad 30. ktber 2011 Deltagere: Brian Erreb-Jensen (frmand), Alik Weintraube, Jeanette Præstegaard,

Læs mere

Samarbejde. mellem lærere og pædagoger i undervisningen. Skolefagenheden

Samarbejde. mellem lærere og pædagoger i undervisningen. Skolefagenheden Samarbejde mellem lærere g pædagger i undervisningen Sklefagenheden Indhld Frrd... Side 3 Samarbejde... Side 4 Frmål... Side 5 Perspektiv...... Side 5 Opmærksmhedspunkter... Side 6 Udviklingsperspektiver...

Læs mere

Rammer for arbejdstidsanvendelse i Frederiksberg Kommune

Rammer for arbejdstidsanvendelse i Frederiksberg Kommune Rammer fr arbejdstidsanvendelse i Frederiksberg Kmmune Frederiksberg, den 28. maj 2015 Kære alle lærere, børnehaveklasseledere g ledere Dette brev udsendes til alle lærere g børnehaveklasseledere ansat

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.1 Kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.1 Kommunikation 4.1.2010 Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde Fælles reginale retningslinjer fr: Standard 1.1 Kmmunikatin Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde er igangsat af reginerne g Danske Reginer i fællesskab.

Læs mere

Af Astrid Juul Poulsen, udsendt lektor i dansk ved Kennaraháskóli Íslands/Islands pædagogiske universitet, 2006-2007

Af Astrid Juul Poulsen, udsendt lektor i dansk ved Kennaraháskóli Íslands/Islands pædagogiske universitet, 2006-2007 SIG DET PÅ DANSK! Om at give eleverne kmmunikatinsstrategier til at turde mere Af Astrid Juul Pulsen, udsendt lektr i dansk ved Kennaraháskóli Íslands/Islands pædaggiske universitet, 2006-2007 I det følgende

Læs mere

Ledetråd til kommunikationsplan INTERREG-projekt

Ledetråd til kommunikationsplan INTERREG-projekt Ledetråd til kmmunikatinsplan INTERREG-prjekt I den fra EU finansierede prjektperide er hvert INTERREG-prjekt frpligtet til at gennemføre kmmunikatins- g ffentlighedsarbejde. INTERREG-prgrammet finansieres

Læs mere

Drejebog for kontraktholdermøde den 29. maj

Drejebog for kontraktholdermøde den 29. maj Drejebg fr kntrakthldermøde den 29. maj Hvrdan kan vi understøtte Fremtidens Flkestyre? g hvrdan kan vi arbejde med effektiviseringer ud fra et Fælles Vi? Dette er blt ngle af de spørgsmål, sm kntrakthlderdagen

Læs mere

Bedømmelseskriterier ved Danmarksmesterskabet

Bedømmelseskriterier ved Danmarksmesterskabet Bedømmelseskriterier ved Danmarksmesterskabet Danmarksmesterskabet fkuserer på at være med til at skabe de nyeste g bedste iværksættere fra de krte g mellemlange videregående uddannelser i Danmark. Til

Læs mere

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Samfundsfag på A-, B- og C-niveau. Detaljeret lektionsgennemgang

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Samfundsfag på A-, B- og C-niveau. Detaljeret lektionsgennemgang Frebyggelse af radikalisering g ekstremisme Samfundsfag på A-, B- g C-niveau Detaljeret lektinsgennemgang 1. blk (90 minutter) Radikalisering g ekstremisme: 1. Præsentatin fr klassen af det verrdnede tema,

Læs mere

Globallinjen - At tro at alt er muligt

Globallinjen - At tro at alt er muligt Glballinjen - At tr at alt er muligt Frmål - At kunne navigere i en glbal verdensrden, g kunne frstå de kulturelle g øknmiske frskelle lande imellem. - At kunne udvide elevens frståelse af verden g udfrdrefrdmme/frestillinger.

Læs mere

Fagfællebedømmelse af videnskabelig artikel i DUT

Fagfællebedømmelse af videnskabelig artikel i DUT Fagfællebedømmelse af videnskabelig artikel i DUT Dat fr review: [skriv her] Artiklens titel: [skriv her] Bedømmelsens frmål Hensigten med fagfællebedømmelse i Dansk Universitetspædaggisk Tidsskrift er

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Vigen. Formål:

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Vigen. Formål: PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutinerne i Syddjurs kmmune. 2014. Børnehuset Vigen. Frmål: I 2012 blev der udført pædaggisk tilsyn på samtlige kmmunale g private institutiner i Syddjurs kmmune. Sm resultat

Læs mere

Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i Syddjurs Kommune. Tilsynsrapport Børnehuset Bækdalen.

Principper og rammer for pædagogisk tilsyn i Syddjurs Kommune. Tilsynsrapport Børnehuset Bækdalen. PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutinerne i Syddjurs kmmune. 2012. INDHOLD: Principper g rammer fr pædaggisk tilsyn i Syddjurs Kmmune. Tilsynsrapprt Børnehuset Bækdalen. ML-CONSULT, Østergårdsparken 31 8410

Læs mere

Vores antimobbestrategi. Flere lærer mere Østbirk Skole bygger fremtiden

Vores antimobbestrategi. Flere lærer mere Østbirk Skole bygger fremtiden Vres antimbbestrategi Flere lærer mere Østbirk Skle bygger fremtiden På Østbirk skle arbejder vi med: Frmål at skabe stærke sciale g faglige læringser at understøtte alle elevers generelle trivsel at gøre

Læs mere

Den danske velfærdsmodel

Den danske velfærdsmodel Den danske velfærdsmdel Karakteriser g sammenlign frskellige velfærdsstatsmdeller med fkus på den danske velfærdsmdel. Diskuter g vurder i frlængelse heraf, hvilke udfrdringer den danske velfærdsstat står

Læs mere

DAGSORDEN BESTYRELSESMØDE

DAGSORDEN BESTYRELSESMØDE DAGSORDEN BESTYRELSESMØDE Tidsrum: Søndag den 29. januar kl. 10-16 Mødeleder: Sigrid Referent: Marie Tilstede: Sigrid, Mette, Fie, Jnas, Niels, Mads. Afbud: Anders, Frederik (Sekretariat: Nina, Karina

Læs mere

Hegnsloven Infografik

Hegnsloven Infografik Hegnslven Infgrafik Undgå knflikter med din nab. Sådan fungerer hegnslven: Intr De fleste fretrækker et gdt nabskab - en hyggelig snak ver hækken søndag eftermiddag g fælles løsninger på hverdagens prblemer.

Læs mere

Annoncering omfattende rådgiverressourcer til udarbejdelse af spildevandsstrategi i Forsyning Ballerup. Beskrivelse af opgaven

Annoncering omfattende rådgiverressourcer til udarbejdelse af spildevandsstrategi i Forsyning Ballerup. Beskrivelse af opgaven Annncering mfattende rådgiverressurcer til udarbejdelse af spildevandsstrategi i Frsyning Ballerup Frsyning Ballerup d. 9. juni 2015 Frsyning Ballerup ønsker på vegne af Afløb Ballerup A/S tilbud på rådgiverressurcer

Læs mere

Årsplan for 2. Årgang. Strøbyskolen. Skoleåret 2009/2010

Årsplan for 2. Årgang. Strøbyskolen. Skoleåret 2009/2010 Årsplan fr 2. Årgang Strøbysklen Skleåret 2009/2010 1 Indhldsfrtegnelse Årsplan fr 2. årgang... Fejl! Bgmærke er ikke defineret. Årsplan fr elevens persnlige udvikling... 3 Skle/hjem samarbejde... 4 Klassemødet...

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen. Arbejdsgruppe 3

NOTAT. Folkeskolereformen. Arbejdsgruppe 3 NOTAT Flkesklerefrmen Arbejdsgruppe 3 Arbejdsgruppe 3 Sklens indhld g rganisering herunder ledelse Kmmissrium 1. Arbejdsgruppen skal kmme med knkrete frslag til rammerne fr rganisering af sklerne, der

Læs mere

Opfølgning på projektet Ny afdeling Nye veje som er afholdt for midler bevilget fra pulje til Personalepolitiske projekter, Region Syddanmark

Opfølgning på projektet Ny afdeling Nye veje som er afholdt for midler bevilget fra pulje til Personalepolitiske projekter, Region Syddanmark Odense d. 20/12-2010 Opfølgning på prjektet Ny afdeling Nye veje sm er afhldt fr midler bevilget fra pulje til Persnaleplitiske prjekter, Regin Syddanmark Klinisk Genetisk Afdeling, OUH har fået bevilget

Læs mere

Konkret om AT-opgaver med innovation 1

Konkret om AT-opgaver med innovation 1 Knkret m AT-pgaver med innvatin 1 I de følgende afsnit er der plukket ud fra bl.a. vejledningen g kmmenteret på afsnit. Det er derfr stadigvæk den enkelte lærers ansvar at læse teksten i læreplan g vejledning

Læs mere

Uddannelsesevaluering International Handel og Markedsføring

Uddannelsesevaluering International Handel og Markedsføring Frår 2018 Uddannelsesevaluering Internatinal Handel g Markedsføring Knklusin fra uddannelsesevaluering Perspektiver til fremtidigt udviklingsarbejde indenfr udvalgte temaer 0 Indhld 1. Indledning... 2

Læs mere

Handicappolitik for Gentofte Kommune 2008-2012

Handicappolitik for Gentofte Kommune 2008-2012 Handicapplitik fr Gentfte Kmmune 2008-2012 Høring Handicapplitikken er i høring frem til fredag den 18. januar 2008. Alle er velkmne til at skrive et høringssvar. Skriv dit høringssvar på e-mail adressen:

Læs mere

SKOLEPOLITISKE MÅLSÆTNINGER FANØ KOMMUNE 2013

SKOLEPOLITISKE MÅLSÆTNINGER FANØ KOMMUNE 2013 SKOLEPOLITISKE MÅLSÆTNINGER FANØ KOMMUNE 2013 KVALITET I LIVET HELE LIVET. FORORD. I 2008 vedtg byrådet et sæt skleplitiske målsætninger. De blev til efter knapt et års grundige drøftelser i en arbejdsgruppe

Læs mere

Redskab til refleksion over uddannelsesog jobmuligheder i 7. klasse

Redskab til refleksion over uddannelsesog jobmuligheder i 7. klasse Redskab til refleksin ver uddannelsesg jbmuligheder i 7. klasse April 2013 FORORD Oxfrd Research har fr Det Lkale Beskæftigelsesråd i Vibrg gennemført en analyse af Unges valg g valgkmpetencer. Analysen

Læs mere

Hej konfirmand J. God fornøjelse. Julie 1/5

Hej konfirmand J. God fornøjelse. Julie 1/5 Hej knfirmand J Her er første sæt pgaver til knfirmandundervisningen, så lige lidt indledende vejledning: Det er vigtigt, at du læser teksterne g laver alle pgaverne, du må gerne skrive lange svar. Husk

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg om Innovation

Referat af møde i Opgaveudvalg om Innovation GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg m Innvatin Mødetidspunkt 31-01-2018 17:00 Mødeafhldelse Udvalgsværelse G Prtkllen blev læst g mødet hævet kl.: 19:00 Tilstede: Kristine Kryger, Michael Fenger,

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 1) Før grundforløb: 2) Under grundforløb: 3) Start på hovedforløbet:

Indholdsfortegnelse: 1) Før grundforløb: 2) Under grundforløb: 3) Start på hovedforløbet: Virksmhedsguiden Minihåndbg / guidelines til virksmheder der ansætter elever med anden etnisk baggrund, g til undervisere der arbejder med denne gruppes grundfrløb g vergang til praktik g hvedfrløb. 1

Læs mere

Kvalitetssystem på VGHF

Kvalitetssystem på VGHF Kvalitetssystem på VGHF Frmålet med dette dkument er at beskrive rammerne fr arbejdet med kvalitetsudvikling g resultatvurdering på Vibrg Gymnasium & HF. Rammer fr kvalitetssystemet Rammerne fr kvalitetssystemet

Læs mere

Fællesskab i Kerteminde Kommune LEDELSESGRUNDLAG

Fællesskab i Kerteminde Kommune LEDELSESGRUNDLAG Fællesskab i Kerteminde Kmmune LEDELSESGRUNDLAG 2015 Kerteminde Kmmune VIL fællesskaberne! Baggrunden Kerteminde Kmmune har pr. 1. april fået en ny rganisatin sm bl.a. skal bidrage til at: Øge plevelsen

Læs mere

Idé katalog. for samarbejde mellem lærere og pædagoger. Skolefagenheden

Idé katalog. for samarbejde mellem lærere og pædagoger. Skolefagenheden Idé katalg fr samarbejde mellem lærere g pædagger Sklefagenheden Indhld Frmål... Side 2 Ledelse... Side 3 Skleårets planlægning... Side 3 Samarbejde m undervisning... Side 4 Samarbejde mellem skle/hjem...

Læs mere

REFERAT Generalforsamling 2016 Onsdag den 13. april 2016 kl. 19.00 i Fælleslokalet på 1. sal

REFERAT Generalforsamling 2016 Onsdag den 13. april 2016 kl. 19.00 i Fælleslokalet på 1. sal REFERAT Generalfrsamling 2016 Onsdag den 13. april 2016 kl. 19.00 i Fælleslkalet på 1. sal Dagsrden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Det reviderede regnskab frelægges til gdkendelse 4.

Læs mere