Tilfartsregulering til motorveje Har det nogen effekt?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilfartsregulering til motorveje Har det nogen effekt?"

Transkript

1 Tilfartsregulering til motorveje Har det nogen effekt? Af civ.ing. Steen Lauritzen, Vejdirektoratet 1. Baggrund Vejtrafikken er gennem de seneste 15 år steget kraftig. På motorvejene har der været en særlig stor stigning. Den gennemsnitlige årsdøgntrafik på motorvejene er således vokset fra køretøjer i 1980 til køretøjer i Specielt i morgenmyldretiden på motorvejene omkring København har stigningen medført meget store vanskeligheder med afviklingen af trafikken. I dette tidsrum overstiger trafikbehovet kapaciteten på mange strækninger. Trafikanterne mærker dette i form af en betydelig lavere rejsehastighed, ofte på km/t. Det er ofte omkring rampetilslutningerne, at problemerne er synlige. Høj trafikintensitet på motorvejen plus indkørende trafik fra rampen overskrider tilsammen motorvejens kapacitet, hvilket uvægerligt medfører kø bagud ad motorvejen. Det er ikke kun trafikanter i motorvejens højre spor, der bliver påvirket af indkørende trafik ved ramperne. Hvis trafikken glider bedre i venstre spor vil nogle trafikanter skifte fra højre til venstre spor, indtil der igen er ligevægt, hvad angår hastighed. Kapacitetsproblemerne ses derfor i begge spor samtidig. 2. Rampedosering Problemet er særligt stort, hvor rampetrafikken kommer fra et signalanlæg. I en del af signalomløbet pumpes store trafikmængder ad rampen ind på motorvejen i en sammenhængende kolonne. Netop denne kolonnedannelse menes at forstyrre trafikafviklingen på motorvejen mere, end hvis trafikken kom jævnt fordelt over hele signalomløbet. Dette skyldes, at det er vanskeligere for motorvejstrafikanterne at tilpasse sig to eller flere samtidige køretøjer end et enkelt køretøj. En metode til afhjælpning af dette problem er en regulering af tilfartstrafikken på rampen ved et signalanlæg. Formålet med en tilfartsregulering med denne udformning skal opfylde to formål: Opsplitning af kolonner i enkeltkøretøjer Udjævning af minut til minut variationen i antallet af indkørende fra rampen

2 Signalet har en relativ kort omløbstid, som enten kan være fast eller kan variere efter trafikbehovet og den aktuelle hastighed og trafikmængde på motorvejen. I grønperioden tillades enten ét køretøj at passere stoplinien eller flere, hvis der benyttes lange omløbstider. Anlæggene er kun i drift, når trafikken på motorvejen ikke flyder frit. Allerede i 1960'erne indførte man i USA det første system med en sådan regulering. Denne form for tilfartsregulering benævnes på dansk rampedosering. Rampedosering er nu blevet meget udbredt på motorvejene omkring de amerikanske storbyer, hvor de er i drift i myldretiderne. Også i Europa er der installeret en del rampedoseringsanlæg i de senere år. Alene i Holland i er der 20 fuldt trafikstyrede anlæg i drift. Overalt, hvor doseringsanlæg er installeret, berettes om positive erfaringer i form af stigende hastigheder for motorvejstrafikanterne. En klassisk teori for sammenhæng mellem trafikintensitet og hastighed er vist på figur 1. Når trafikintensiteten stiger, falder hastigheden. På et tidspunkt (til højre i diagrammet) afvikles trafikken ved kapacitetsgrænsen. Ved yderligere trafiktilførsel vil trafikafviklingen bryde sammen med en endnu lavere hastighed og ringere gennemstrømning til følge (den punkterede linie). Med tilfartsregulering kunne man forestille sig, at det blev lettere at holde trafikken i gang ved en højere hastighed. Hvis der i en situation uden tilfartsregulering var trafikafvikling inden for cirklen, ville det måske være muligt at forskyde dette område opad mod højre, således at såvel hastighed som kapacitet kunne forøges. Figur 1. Den klassiske sammenhæng mellem trafikintensitet og hastighed (Highway Capacity Manual, 1985)

3 Figur 2. Hastighedsprofiler for Helsingørmotorvejen mod syd kl. 7-9 mandag den 27. marts Rampedosering på Helsingørmotorvejen Allerede i begyndelsen af 1980'erne kunne der være problemer med afviklingen af trafikken på Helsingørmotorvejen i morgenmyldretiden. Disse problemer er blevet mere synlige gennem de seneste 15 år. Syd for Nærum er årsdøgntrafikken vokset fra i 1980 til i Myldretidstrafikken er dog ikke vokset væsentligt. Problemerne med trafikafviklingen om morgenen i retning mod København ses tydeligt af en serie hastighedsprofiler fra 27. marts 1996 (figur 2). Hastighederne gennem hele myldretiden er stærkt varierende. Ved to af gennemkørslerne er der oplevet en kø med en længde på ca. 7 km. Under friamtsforsøget fra 1989 til 1993 installerede Københavns Amt i juni 1992 efter hollandsk forbillede et trafikstyret rampedoseringsanlæg ved tilslutningen fra Skodsborgvej ved Nærum. Ved rampens begyndelse er der et signalanlæg, hvor der fra den ene af de to faser kan sendes op til køretøjer ad gangen ind på rampen. Køretøjerne i en sådan kolonne er det ønskeligt at adskille i tid, så de kører ind på motorvejen enkeltvis i stedet for i samlet klump. 3.1 Udstyr Detektorplaceringerne for rampedoseringsanlægget er vist på figur 3. På motorvejen er der i begge spor placeret detektorsæt med 500 m mellemrum før og efter rampen.

4 Figur 3. Oversigtsplan over tilslutningen ved Nærum med detektorplaceringer for styring af rampedoseringen. Det første er placeret 100 m før rampen nord for Skodsborgvej. Det andet sæt er placeret ca. 300 m syd for Skodsborgvej. På rampen er der detektorer umiddelbart før og efter stoplinien til at styre afslutningen af det grønne og gule lys. Længere tilbage på rampen er der detektorer til bestemmelse af, om der er kø. Signalet er et normalt 3-lyssignal. Signalet forvarsles med en A19-tavle (Lyssignal). Gule dobbeltblink er tændt, når signalet er i drift. Måledata pr. 1 minut vedr. trafikmængder på motorvej og rampe, hastighed på motorvej mv. lagres i styreapparatet og sendes via modem til en pc hos Københavns Amt én gang i døgnet. 3.2 Styrealgoritme Styringen af rampedoseringen ved Nærum svarer til det første hollandske anlæg, der styres efter den såkaldte Rijkswaterstaat-algoritme. Denne algoritme doserer primært efter trafikintensititeten på motorvejen efter rampen samt en forudbestemt værdi for kapaciteten. For hver grønperiode tillades ét køretøj at passere stoplinien. En mere præcis beskrivelse af algoritmen er givet i ref. 1. Løst sagt styres anlægget på følgende måde:

5 Figur 4. Tilfarten fra Nærum med rampedoseringsanlægget i drift. Ind/udkobling Anlægget indkobles, når hastigheden på motorvejen før rampen er faldet til under 70 km/t, og der samtidig har været mindst 5 køretøjer på rampen. Anlægget udkobles, når hastigheden både før og efter rampen har været over 75 km/t i mindst 5 minutter. Hvis hastigheden på motorvejen falder til under 15 km/t samtidig med, at én af kødektorerne på rampen melder om kø, slukkes anlægget for at undgå tilbageblokeringer ved signalreguleringen på Skodsborgvej. Omløbstid Den anvendte styrestrategi doserer rampetrafikken på en sådan måde, at motorvejens kapacitet efter rampetilslutningen ikke overskrides. Doseringen er således baseret på motorvejens kapacitet og den aktuelle trafikintensitet på motorvejen før rampen. Restkapaciteten tildeles rampetrafikken, idet denne fordeles over det næste minut. Omløbstiden bestemmes på følgende måde: Omløbstid kapacitet 3600 intensitet før rampe Er restkapaciteten i et måleinterval fx 600 biler/time, svarer dette til, at en bil hvert 6. sek. gives tilladelse til fremkørsel. Omløbstiden fastsættes herefter til 6 sekunder i det efterfølgende minut.

6 Jo højere trafikbelastningen er på motorvejen, jo færre køretøjer lukkes ind på motorvejen fra rampen for at undgå trafiksammenbrud. Antallet af køretøjer, som pr. minut gives grønt lys, afhænger af doseringsanlæggets omløbstid. Jo større omløbstid, jo færre omløb pr. minut, hvilket medfører en kraftigere dosering og dermed færre antal køretøjer fra rampen. Den benyttede intensitet er ikke den aktuelt målte intensitet men er en udjævnet værdi baseret på en vægtet sum af den aktuelt målte værdi og den udjævnede værdi benyttet i det foregående minut. Kapaciteten er en regneteknisk størrelse og er sat til 4650 køretøjer/time. Omløbstiden tillades kun at ligge i intervallet fra 4,5 sek. til 15 sek., svarende til hhv. 13 og 4 køretøjer pr. minut. Beregnede omløbstider uden for dette interval resulterer i en omløbstid på 4,5 eller 15 sekunder, afhængig af om den beregnede værdi ligger under eller over 15 sekunder. For at undgå tilbageblokering til det signalregulerede kryds ved Skodsborgvej er der indbygget en sikkerhedsventil: Hvis køen på rampen når tilbage til et punkt ca. 130 meter fra Skodsborgvej (D9 på figur 3), reduceres omløbstiden med 4,5 sekunder pr. minut, indtil omløbstiden er 4,5 sekunder, eller indtil køen på detektoren er forsvundet. Hvis målestationen på motorvejen før rampen melder om en hastighed på under 20 km/t, sættes omløbstiden til den maksimale værdi på 15 sekunder, uanset værdien af den beregnede omløbstid. Grøntiden og gultiden er variable og styres af detektorerne ved stoplinien. Rød/gul-tiden er fast 1 sekund. 4. Vejdirektoratets analyse En grov analyse af effekterne for morgenmyldretiden kl. 7-9 kort efter etableringen viste en stigning i hastigheden på motorvejen omkring rampen i perioden fra kl. 7 til kl. 9 fra 46 km/t til 62 km/t. For at få et bedre vurderingsgrundlag for eventuelle nye doseringsanlæg besluttede Vejdirektoratet at gennemføre en analyse i marts 1996, hvor doseringsanlægget blev slukket i en periode fra mandag den 11. marts til og med onsdag den 20. marts. Desværre måtte 2 dage udgå af analysen pga. af stærk snefygning og et trafikuheld. Data til undersøgelsen er baseret på de data, som systemet selv indsamler, videooptagelser af fletteprocessen, kørselsmålinger fra Gammel Holte (Øverødvej) til Lundtofte samt tidligere undersøgelser fra kursusarbejder ved DTU (ref. 2 og 3).

7 5. Effekter 5.1 Kapacitet Ud fra data i minutintervaller, som automatisk indsamles af styreapparatet, kan trafikgennemstrømningen følges. Figur 5 viser gennemstrømningen i tidsrummet fra kl på en række dage, hvor anlægget har været i drift eller har været slukket i forbindelse med forsøget. Netop i dette tidsrum er trafikpresset meget stort og hastighederne både lave og svingende. ktj./time Trafikintensitet efter rampe kl på dage i forsøgsperioden Slukket Tændt Figur 5. Trafikintensitet efter rampen kl med doseringen hhv. slukket og tændt. Det ses af figur 5, at aktivering af doseringsanlægget ikke har ændret på antal køretøjer, som passerer doseringsanlægget. Faktisk er gennemstrømningen ca. 1% højere i perioden med doseringsanlægget slukket. Dette kan muligvis forklares med, at myldretidstrafikken generelt var ca. 1% højere i denne periode. Rampedoseringen ved Nærum synes således ikke at være i stand til at få flere biler i gennem flaskehalsen ved Nærum. 5.2 Hastigheder Hastigheder for de to målepunkter på motorvejen er indsamlet for hvert minut. Resultaterne er vist på figur 6 og 7 for en række dage, hvor doseringen har været slukket eller i drift. Data omfatter perioden fra kl til kl Det ses, at for begge målepunkter er hastigheden højere, når doseringsanlægget er i drift. Før rampen er hastigheden øget fra 40 km/t til 44 km/t. Efter rampen er hastigheden øget fra 50 til 53 km/t. En analyse tidsrummet kl viser en stigning på hhv. 7 km/t og 4 km/t før og efter rampen. En analyse af perioden før og efter det tidspunkt, hvor doseringsanlægget går i drift (kl ) viser ingen forskelle med doseringsanlægget tændt og slukket.

8 km/time Hastighed før rampen kl Slukket Tændt Figur 6. Hastighed før rampen med dosering hhv. slukket og tændt. km/time Hastighed efter rampen kl Slukket Tændt Figur 7. Hastighed efter rampen med dosering hhv. slukket og tændt. ra et punkt 1,8 km før Nærum (Øverødvej) til et punkt 2 km efter (Lundtofte) er strækningen gennemkørt med en målebil over en række dage i perioden fra kl. 7 til kl. 9. I alt er der med dosering i drift foretaget 59 gennemkørsler på 5 dage og 51 gennemkørsler på 5 dage med slukket doserings- anlæg. På nogle dage er kørslerne sekunder Rejsetid Øverødvej - Lundtofte Uden dosering Med dosering Figur 8. Rejsetider kl. 7-9 fra Gammel Holte til Lundtofte med og uden doseringsanlægget i drift. dog startet ved Iste-rødvej, ca. 8 km før Nærum-rampen. Ved kør-selsmålingerne er hastigheden og den tilbagelagte af-stand lagret for hvert 5. sekund. Herved er det muligt at optegne et hastighedsprofil for hver kørsel.

9 Et eksempel for hastighedsprofilerne den 27 marts er vist på figur 2. Det ses, at det kun er den første kørsel (kl. 7.14), der er gennemført nogenlunde uforstyrret. Alle øvrige kørsler er mere eller påvirket af køproblemerne pga. ramperne ved Gl. Holte og Nærum. Den samlede rejsetid for kørslerne mellem Gl. Holte og Lundtofte er vist på figur 8 for de dage, som er medtaget i undersøgelsen. For at undgå påvirkningerne af de ofte kaotiske forhold ved sammenfletningen ved tilslutningen fra Gl. Holte har målingerne på figur 8 sit udgangspunkt ca. 300 m efter tilslutningen ved Gl. Holte. Data er opgjort på kvartersniveau, således at alle ture, der starter i samme kvartersinterval er midlet. Det ses, at doseringsanlægget allerede fra kl. 7.15, hvor det typisk går i drift, har en effekt på hastigheden for motorvejstrafikanterne. Denne effekt er tilsyneladende størst i perioden kl , hvor besparelsen ved rampedosering er ca. 50 sek. pr. køretøj på motorvejen. Den tilsyneladende negative effekt ved rampedosering i slutningen af myldretiden kan ikke forklares, men skyldes formentlig ukendte forhold, der ikke har med forsøget at gøre. For morgenmyldretidsperioden mellem kl og 9.00 er den gennemsnitlige tidsbesparelse 23 sekunder pr. motorvejstrafikant, svarende til 4 km/t for hele strækningen fra Gl. Holte til Lundtofte. Dette stemmer fint overens med resultaterne fra målestationerne før og efter rampen ved Nærum. 6. Effekter for rampetrafikanter Ved at etablere et signalanlæg for rampetrafikken påføres denne en vis forsinkelse. Under forsøget har der ikke været gennemført målinger af dette forhold. Fra tidligere undersøgelser (Ref. 2) er der lavet en undersøgelse af denne parameter. Den 18. juni 1993 blev der registreret kølængder på rampen med et interval på 15 sek. Desværre var dataopsamlingssystemet ude af drift denne dag. Ved at benytte data fra den tilsvarende dag et år senere (17. juni 1994) kan forsinkelsen bestemmes. Den 18. juni 1993 var doseringsanlægget i drift fra kl til kl og igen fra kl til kl I disse perioder kan den gennemsnitlige forsinkelse opgøres til hhv. 102 og 62 sekunder. Det er i øvrigt meget usædvanligt, at doseringen er aktiv i to perioder inden for samme myldretid. Uden for disse perioder er rampetrafikken noget mindre og forsinkelserne derfor tilsvarende mindre. Når køen bliver meget lang, kan den maksimale ventetid nå op på ca. 3 minutter. Når dette sker, træder der en sikkerhedsventil i kraft i form af en reduceret omløbstid på doseringssignalet og dermed udslusning af flere køretøjer fra rampen mod motorvejen, indtil køen er reduceret tilstrækkeligt. Den gennemsnitlige ventetid på rampen i myldretiden kl. 7-9 anslås til 45 sekunder.

10 7. Rødkørsel Kørsel mod rødt registreres automatisk ved at sammenholde passagen af "start rødt"-detektoren efter stoplinien med signalvisningen. Data for 6 dage i perioden 1. marts til 8. marts 1996 viser, at 3-5% af bilisterne passerer stoplinien, så de bliver registreret som rødkørere. 8. Samlede effekter En opgørelse for den 3,6 km lange strækning for perioden kl , hvor doseringsanlægget normalt er i drift, viser følgende tidsbesparelser: Pr. hverdagsdøgn Antal ktj. Ændring Tid Brændstof timer kr. liter kr. Besparelse kr. Motorvejen sek. - 38, , Rampe sek. + 14, , I alt - 23, , Med doseringsanlægget i drift sparer motorvejstrafikanterne 38,2 køretøjstimer pr. dag mod et tab for rampetrafikanterne på i alt 14,6 køretøjstimer. Med 220 dage om året bliver den samlede årlige tidsbesparelse ca timer. Med Vejdirektoratets enhedspriser (1994- niveau) kan værdien af tidsbesparelsen opgøres under hensyntagen til turformål for personbiler og buspassagerer samt gennemsnitlig belægningsgrad pr. personbil og bus på hhv. 1,3 og 20. I alt er værdien af nettotidsbesparelsen kr pr. dag, svarende til kr pr. år. Energiforbruget for motorvejstrafikanterne falder med i alt 123 liter brændstof pga. af kørsel med en mere økonomisk hastighed (44 km/t mod 40 km/t) på den 3,6 km lange strækning. Til gengæld bruger rampetrafikanterne 24 liter benzin ekstra pga. tomgangskørsel ved doseringssignalet. Nettobesparelsen er 99 liter brændstof pr. dag, svarende til liter pr. år. Med en benzinpris ekskl. afgifter på kr. 2,02, bliver værdien af sparet brændstof ca. kr pr. år. Den samlede samfundsmæssige besparelse med doseringsanlægget i drift er således kr årligt, hvilket skal sammenholdes med anlægsinvesteringen på kr Til den årlige besparelse skal yderligere lægges værdien af sparet emission fra køretøjerne. En sådan opgørelse er dog ikke foretaget. 9. Konklusion og sammenfatning Effekten af rampedoseringen ved Nærum har en positiv effekt på hastigheden omkring doseringsanlægget. Ved to målepunkter på motorvejen omkring rampen er hastigheden forøget med 5-10 km/t, mest før rampen. Gennemkørsler med en målebil på motorvejen viser

11 en maksimal rejsetidsgevinst på ca. 1 minut med en mere homogen hastighed, når doseringsanlægget er i drift. I gennemsnit vinder en motorvejstrafikant i myldretiden 23 sekunder, når doseringsanlægget er i drift, svarende til en hastighedsforøgelse på 4 km/t over en 3,6 km lang strækning. Rampetrafikanterne bliver i samme tidsrum påført en forsinkelse på 0-3 minutter. -ventetiden anslås til 1 minut. For hver dag, doseringen er i drift, spares ca. 100 liter brændstof, der sammen med værdien af sparet tid, giver en årlig samfundsmæssig besparelse på ca. kr Målinger viser, at rampedoseringen ved Nærum ikke har forøget gennemstrømningen af køretøjer. Dette gælder både i perioden før og under en situation med trafiksammenbrud (langsom køkørsel på motorvejen). Referencer: 1. Svend Andersen: Rampedoseringsanlæg i Nærum, Dansk Vejtidsskrift nr. 9, Puk Nilsson og Alice Stougaard: Rampedoseringsanlæg, Kursusarbejde, IVTB, DTU, juni Nicoline Jørgensen: Rampedoseringsanlæg ved Nærum Institut for Planlægning, DTU, juni 1996

Evaluering af variable tavler på Motorring 3. Steen Merlach Lauritzen, Vejdirektoratet Lars Jørgensen, Rambøll Vejforum - 7.

Evaluering af variable tavler på Motorring 3. Steen Merlach Lauritzen, Vejdirektoratet Lars Jørgensen, Rambøll Vejforum - 7. Evaluering af variable tavler på Motorring 3 Steen Merlach Lauritzen, Vejdirektoratet Lars Jørgensen, Rambøll Vejforum - 7. december 2016 Indhold Baggrund og rammer for evalueringen Resultater Kapacitet

Læs mere

Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet

Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet af civ.ing. Steen Lauritzen, Vejdirektoratet, Danmark I 1997 idriftsatte Vejdirektoratet et system til dynamisk indsamling, behandling og formidling af

Læs mere

Kapacitetsanalyse på Stevnsvej

Kapacitetsanalyse på Stevnsvej Afsender Ashti Bamarne E-mail Ashti.bamarne@afconsult.com Dato 07/11/2017 Projekt ID 5958 Modtager Stevns Kommune Kapacitetsanalyse på Stevnsvej 5958rap001-Rev0-Kapacitetsanalyse.docx Page 1 (10) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Afmærkning af vejarbejde

Afmærkning af vejarbejde Afmærkning af vejarbejde Hastighed og indfletning Adfærdsundersøgelse August 2005 Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Sammenhæng mellem hastighed og trafikmængde Stor uforudsigelighed Baggrundsfigur; Kilde Vejdirektoratet og Christian Overgaard Hansen

Læs mere

TSA 52, Odense SV. Evaluering af dynamisk ruderanlæg. Annette Jørgensen, Vejdirektoratet Ole Svendsen, Vejdirektoratet Jonas H.

TSA 52, Odense SV. Evaluering af dynamisk ruderanlæg. Annette Jørgensen, Vejdirektoratet Ole Svendsen, Vejdirektoratet Jonas H. TSA 52, Odense SV Evaluering af dynamisk ruderanlæg Annette Jørgensen, Vejdirektoratet Ole Svendsen, Vejdirektoratet Jonas H. Olesen, Cowi Før 2 Efter 3 4 5 6 Hvad forventer vi af det dynamiske ruderanlæg?

Læs mere

Vejdirektoratet. Rampekryds på Slagelse Omfartsvej ved E20 Vestmotorvejen. Signalregulering af rampekryds. 4429not002, Rev. 2, 24.1.

Vejdirektoratet. Rampekryds på Slagelse Omfartsvej ved E20 Vestmotorvejen. Signalregulering af rampekryds. 4429not002, Rev. 2, 24.1. Vejdirektoratet Rampekryds på Slagelse Omfartsvej ved E20 Vestmotorvejen Signalregulering af rampekryds 4429not002, Rev. 2, 24.1.2013 Udført: MWE Kontrolleret: PBH Godkendt: TW Side 1 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Brug af høj tavlevogn

Brug af høj tavlevogn Brug af høj tavlevogn Evaluering af hastighed og synlighed Foreløbig udgave Poul Greibe 2. juli 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold 1 Sammenfatning og konklusion... 3 2 Introduktion...

Læs mere

Accelerations- og decelerationsværdier

Accelerations- og decelerationsværdier Accelerations- og decelerationsværdier for personbiler Baseret på data fra testkørsler med 20 testpersoner Poul Greibe Oktober 2009 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold 1. Introduktion...

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Årsager til og effekter af trængsel Definition af trængsel Trængsel er et udtryk for trafikanternes nedsatte bevægelsesfrihed

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Model til fremkommelighedsprognose på veje

Model til fremkommelighedsprognose på veje Model til fremkommelighedsprognose på veje Henning Sørensen, Vejdirektoratet 1. Baggrund Ved trafikinvesteringer og i andre tilfælde hvor fremtidige forhold ønskes kortlagt, gennemføres en trafikprognose

Læs mere

Evaluering af VMS tavler på M4

Evaluering af VMS tavler på M4 Evaluering af VMS tavler på M4 Forsøg med nedskiltning af hastighed ved arbejdskørsel Poul Greibe Belinda la Cour Lund 3. december 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 7. oktober 2012 OAN Udkast 1.0 Indledning Dette notat opsumerer kort de dele af Otto Anker Nielsens præsentation

Læs mere

Samfundsbesparelser ved bedre signalanlæg

Samfundsbesparelser ved bedre signalanlæg Samfundsbesparelser ved bedre signalanlæg af civiling. Steen Lauritzen, Vejdirektoratet (email: ste@vd.dk) Vejdirektoratet har ved COWIs hjælp gennemført en analyse af betydningen af, at signalanlæg er

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Til Vejdirektoratet Dato December 2015 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Revision 1 Dato 2015-12-04 Udarbejdet

Læs mere

Notatet indeholder en afrapportering af trafiksimuleringen og DanKap beregningerne, herunder de anvendte forudsætninger, samt resultater.

Notatet indeholder en afrapportering af trafiksimuleringen og DanKap beregningerne, herunder de anvendte forudsætninger, samt resultater. Notat Projekt: Bogensevej/Gl. Hovedvej Dato: 12.09.2016 Projekt nr.: 1006064 T: +45 2540 0108 E: ivi@moe.dk Dato: 07.09.2016 Emne: Kapacitetsanalyse af to-sporet rundkørsel Notat nr.: 001 Rev.: 1 Fordeling:

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA/KSC OWJ KSC

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA/KSC OWJ KSC GRUE + KIRKGAARD NY BEBYGGELSE VED VIBORGVEJ I MEJRUP ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1

Læs mere

Teknisk notat. Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet trafikal effekt af nyt butiksområde. Vedlagt : Kopi til :

Teknisk notat. Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet trafikal effekt af nyt butiksområde. Vedlagt : Kopi til : Teknisk notat Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet

Læs mere

Case: Rundkørslen på Paludan-Müllers Vej og Randersvej, Aarhus

Case: Rundkørslen på Paludan-Müllers Vej og Randersvej, Aarhus Præsentation på Vejforum Doseringsanlæg ved rundkørsel Case: Rundkørslen på Paludan-Müllers Vej og Randersvej, Aarhus 1 Præsentation på Vejforum Indhold Baggrund Trafiktælling med drone Trafiksimulering

Læs mere

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested.

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested. Grøn bølge for cyklister i København Nicolai Ryding Hoegh Trafikingeniør Københavns Kommune - Center for Trafik nicols@tmf.kk.dk I Københavns Kommune er der et stort politisk fokus på dels at få flere

Læs mere

Miljøoptimering af signalanlæg

Miljøoptimering af signalanlæg Miljøoptimering af signalanlæg Steen Lauritzen, Vejdirektoratet Dette paper beskriver mulighederne for at forbedre luftkvaliteten i byområder gennem en bedre indstilling af samordnede signalanlæg, således

Læs mere

Indførelse af Trafikstyret programvalg i Københavns Kommune. v/ afdelingsingeniør Peter Schøller Rasmussen

Indførelse af Trafikstyret programvalg i Københavns Kommune. v/ afdelingsingeniør Peter Schøller Rasmussen Indførelse af Trafikstyret programvalg i Københavns Kommune v/ afdelingsingeniør Peter Schøller Rasmussen Vej & Park, Københavns Kommune Trafikstyret programvalg er en overordnet signalstyring, der automatisk

Læs mere

M10 rumlestriber Hastighed og adfærd

M10 rumlestriber Hastighed og adfærd M10 rumlestriber Hastighed og adfærd Poul Greibe 31. oktober 2014 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Baggrund På M10 blev der den 28. august 2014 etableret rumlestriber på 4 forskellige

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

ITS - en genvej til forbedret trafiksikkerhed

ITS - en genvej til forbedret trafiksikkerhed trafiksikkerhed ITS - en genvej til forbedret trafiksikkerhed I forbindelse med et trafiksikkerhedsprojekt har Vejdirektoratet som et forsøg etableret et mindre trafikledelsesanlæg på Helsingørmotorvejen

Læs mere

NOTAT. 1. Trafikale forudsætninger

NOTAT. 1. Trafikale forudsætninger NOTAT Projekt Usserød Kongevej trafiksimulering Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 1100025067-02 Dato 2017-12-11 Til Fra Charlotte Skov Rambøll - By og Trafik 1. Trafikale forudsætninger En række byudviklingsprojekter

Læs mere

Kapacitet af motorveje

Kapacitet af motorveje Kapacitet af motorveje af Henning Sørensen, Vejdirektoratet 1. Indledning Formål Trafikmængden på de danske motorveje er steget væsentligt i løbet af de senere år, og det må forventes at udbygningen af

Læs mere

NOTAT. 1. Hovedkonklusioner

NOTAT. 1. Hovedkonklusioner NOTAT Projekt Sammenhæng mellem trængsel og hændelser på E20 over Fyn Kunde Byregion Fyn og Region Syddanmark Notat nr. 02 Dato 24. august 2017 Til Thomas Thume Nielsen, Byregion Fyn Erik Ørskov, Region

Læs mere

TRAFIKMÆNGDER OG REJSETIDER IGENNEM TSA52, ODENSE SV INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2

TRAFIKMÆNGDER OG REJSETIDER IGENNEM TSA52, ODENSE SV INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2 VEJDIREKTORATET TRAFIKMÆNGDER OG REJSETIDER IGENNEM TSA52, ODENSE SV ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk EVALUERING AF ETABLERING AF DYNAMISK

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HOLBÆKVEJ I RINGSTED INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Sammenfatning 2. 3 Ny dagligvarebutik mv.

TRAFIKVURDERING AF NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HOLBÆKVEJ I RINGSTED INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Sammenfatning 2. 3 Ny dagligvarebutik mv. FL-CONSULT APS TRAFIKVURDERING AF NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HOLBÆKVEJ I RINGSTED ADRESSE COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKNOTAT INDHOLD

Læs mere

NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ

NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ Projekt Trafikafvikling i krydset Usserød /Breeltevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. V2 Dato 2017-12-04 Til Charlotte Skov Fra

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2 Køretidsmålinger og tavlevisninger. Køretiderne er målt i begge retninger.

Indholdsfortegnelse. 2 Køretidsmålinger og tavlevisninger. Køretiderne er målt i begge retninger. Aalborg Kommune, VIKING Fremkommelighed på vejnettet - Aktivitet ATI 7 Analyse af trafik på Vesterbro mm. Rådgivende Ingeniører AS Parallelvej 15 2800 Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk

Læs mere

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast)

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast) Notat Udgave 1 (udkast) 05.11.2017 Hørsholm Kommune Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering Valentin Trafikplanlægning ApS Telefon: 51 95 55 51 E-mail: info@valentintrafik.dk www.valentintrafik.dk

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT 2016.05.20 Projektforslag TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE-SCT BENDTSGADE-NØRREGADE-TORVET Der

Læs mere

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter v. Ole Rosbach, Vejdirektoratet og Jesper Mertner, COWI 1 Indledning Vejdirektoratet ønsker at opsamle erfaringer med trafiksaneringer af hovedlandeveje gennem

Læs mere

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Effekt på hastighed Lene Herrstedt Poul Greibe 9. juli 2012 tec Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Sammenfatning og konklusion... 3 1. Introduktion...

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ M3 -BILAGSRAPPORT

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ M3 -BILAGSRAPPORT Til Vejdirektoratet Dato September 205 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ M3 -BILAGSRAPPORT Revision Dato 205-09-04 Udarbejdet af MDY Kontrolleret af MAP Godkendt af Beskrivelse LJ Effekt af de variable vejtavler

Læs mere

Serviceniveau for til- og frakørsler på motorveje

Serviceniveau for til- og frakørsler på motorveje Vurdering af beregningsmetode Februar 2006 Poul Greibe Scion-DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold Indledning...3 Baggrund...3 Formål...3 Dataindsamling...4 Trafik- og hastighedsmålinger...4

Læs mere

Afmærkning af vejarbejde

Afmærkning af vejarbejde Afmærkning af vejarbejde Vognbaneskift Adfærdsundersøgelse 28. marts 2007 Lene Herrstedt Poul Greibe Belinda la Cour Lund Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

Estimat over fremtidig trafik til IKEA

Estimat over fremtidig trafik til IKEA BILAG Estimat over fremtidig trafik til IKEA Estimat af fremtidig trafik til IKEA For at estimere den fremtidige trafik til IKEA tages der udgangspunkt i en tælling af trafikken i IKEA Århus og i antallet

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Dyrehavegårds Jorder Supplerende Trafikanalyse for Tracéet

Lyngby-Taarbæk Kommune Dyrehavegårds Jorder Supplerende Trafikanalyse for Tracéet Dyrehavegårds Jorder Supplerende Trafikanalyse for Tracéet NOTAT 3. juni 2015 tfk/ms 0 Indholdsfortegnelse 0 Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 2 Forudsætninger og metode... 4 2.1 Turrater... 4

Læs mere

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Forsinkelser og regularitet i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Trafikdage, 23. august 2011 Henrik Nejst Jensen Vejdirektoratet SIDE 2 Tidsbesparelser Er normalt sammen

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Baggrund Siden 2001 har en række bilister hjulpet Københavns Kommune med at måle trængslen ved at have en GPS-enhed installeret i bilen.

Baggrund Siden 2001 har en række bilister hjulpet Københavns Kommune med at måle trængslen ved at have en GPS-enhed installeret i bilen. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik Til TMU og ØU NOTAT 22-09-2011 Trængselsindeks for perioden 2001-2010 Baggrund Siden 2001 har en række bilister hjulpet Københavns Kommune

Læs mere

USSERØD KONGEVEJ FORBEDRING AF FREMKOMMELIGHEDEN

USSERØD KONGEVEJ FORBEDRING AF FREMKOMMELIGHEDEN USSERØD KONGEVEJ FORBEDRING AF FREMKOMMELIGHEDEN WWW.RAMBOLL.COM INDHOLD Baggrund Nuværende trafik Trafikken i fremtiden Tiltag Busprioritering Nyt signalanlæg ved Birkevej Optimering af samordning mellem

Læs mere

Holbækmotorvejen 1150 Fløng Roskilde Vest Vej- og trafikteknik

Holbækmotorvejen 1150 Fløng Roskilde Vest Vej- og trafikteknik Vejdirektoratet Holbækmotorvejen 1150 Fløng Roskilde Vest Vej- og trafikteknik Trafikteknisk detailprojekt for 3 signalregulerede kryds på Udgivelsesdato : 18. november 2010 Projekt : 21.9090.01 Version

Læs mere

Adaptiv Signalstyring i Aalborg Effekt på trafikafviklingen

Adaptiv Signalstyring i Aalborg Effekt på trafikafviklingen Adaptiv Signalstyring i Aalborg Effekt på trafikafviklingen Niels Agerholm Adjunkt Trafikforskningsgruppen AAU Gustav Friis Jens Mogensen Projektleder Projektleder Teknik- og Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN

TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN Af civilingeniør Charlotte Vithen, afdelingen for Trafikal Drift, Vejdirektoratet. Artikel bragt i Dansk Vejtidsskrift Oktober 2002. I forbindelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udviklingsplan for Hørsholm Idrætspark, Kokkedal Vest og Kokkedal Nordvest. Hørsholm Kommune. Trafikanalyse.

Indholdsfortegnelse. Udviklingsplan for Hørsholm Idrætspark, Kokkedal Vest og Kokkedal Nordvest. Hørsholm Kommune. Trafikanalyse. Hørsholm Kommune Udviklingsplan for Hørsholm Idrætspark, Kokkedal Vest og Kokkedal Nordvest Trafikanalyse COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Model til fremkommelighedsprognose på veje. Henning Sørensen Vejdirektoratet

Model til fremkommelighedsprognose på veje. Henning Sørensen Vejdirektoratet Model til fremkommelighedsprognose på veje Henning Sørensen Vejdirektoratet Fremkommelighedsprognose 1)Problemstilling 2)Modelbeskrivelse 3)Eksempler på anvendelse Prognose for årsdøgntrafik ÅDT 2020 Prognose

Læs mere

Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen

Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen Afd.ing. Finn Krenk, Vejdirektoratet Nedenfor beskrives et rejsetids-informationssystem, der er implementeret på Helsingørmotorvejen for at forbedre

Læs mere

Notat. 1 Notatets formål. Projekt: Krydsombygning Højnæsvej. Emne: Kapacitet og signaloptimering. Notat nr.: Rev.: Fordeling:

Notat. 1 Notatets formål. Projekt: Krydsombygning Højnæsvej. Emne: Kapacitet og signaloptimering. Notat nr.: Rev.: Fordeling: Notat Dato: 17.07.2015 Projekt nr.: 1004095-001 T: +45 2540 0108 E: ivi@moe.dk Projekt: Krydsombygning Højnæsvej Emne: Kapacitet og signaloptimering Notat nr.: Rev.: Fordeling: Birgit Knudsholt Ramus Peter

Læs mere

Nygade. I alt er det skønnet, at passagerer i myldretiden hver dag vil få fordel af bedre busfremkommelighed i krydset.

Nygade. I alt er det skønnet, at passagerer i myldretiden hver dag vil få fordel af bedre busfremkommelighed i krydset. Skabelon for projektbeskrivelse Projekttitel Nygade/Jernbanegade øget fremkommelighed for 13 buslinjer. Resumé I signalkrydset Nygade/Jernbanegade bevirker en meget kort højresvingsbane i den sydlige tilfart,

Læs mere

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2 RANDERS KOMMUNE TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og sammenfatning 2

Læs mere

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk Kbh. 29. september 2012 Til Trængselskommisionen og Transportministeriet Vedrørende: TRÆNGSELSINDIKATORER

Læs mere

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/ Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen 23. marts 2018 Dokument 17/13603-8 Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen INDHOLD Baggrund for evalueringen... 2 Opsummering af evalueringens

Læs mere

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning 29. november 2007 Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning Baggrund Vejdirektoratet har ønsket at forbedre trafiksikkerheden i krydset og har i forbindelse hermed hyret firmaet Hansen & Henneberg til at

Læs mere

RØDOVRE NORD - ISLEV INDHOLD. 1 Indledning

RØDOVRE NORD - ISLEV INDHOLD. 1 Indledning RØDOVRE KOMMUNE RØDOVRE NORD - ISLEV TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundtrafikken 2 2.1 Fordeling

Læs mere

Evaluering af forsøg med stationær ATK

Evaluering af forsøg med stationær ATK Evaluering af forsøg med stationær ATK Stationær ATK s virkning på trafikkens hastighed Civilingeniør Henning Sørensen, Vejdirektoratet, has@vd.dk Forsøg med stationær og ubemandet ATK blev vedtaget af

Læs mere

MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN

MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN Til Fredensborg og Hørsholm kommuner Dokumenttype Memo Dato Marts 2019 MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN MODULVOGNTOGSKØRSEL PÅ ISTERØDVEJEN Projektnavn MVT Isterødvejen Projektnr. 1100037496 Modtager

Læs mere

Anlægsområdet Hovedstadsprojekterne 16.oktober Indledning. Trafikale udfordringer i anlægsperioden

Anlægsområdet Hovedstadsprojekterne 16.oktober Indledning. Trafikale udfordringer i anlægsperioden Anlægsområdet Hovedstadsprojekterne 16.oktober 2005 Trafikafvikling på Motorring 3 - herunder erfaringer med brug af trafikledelsessystem under anlægsarbejdet. Af koordinator for trafikafvikling, Charlotte

Læs mere

TRAFIKSANERING AF PRINSESSEGADE INDHOLD BILAG 4. 1 Resume. 1 Resume 1. 2 Indledning 2. 3 Trafikafvikling Bustrafik 3

TRAFIKSANERING AF PRINSESSEGADE INDHOLD BILAG 4. 1 Resume. 1 Resume 1. 2 Indledning 2. 3 Trafikafvikling Bustrafik 3 KØBENHAVNS KOMMUNE TRAFIKSANERING AF PRINSESSEGADE MILJØVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BILAG 4 INDHOLD 1 Resume

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Evaluering af lukning af Sandmosevej Kunde Aarhus Kommune Notat nr. 2. Dato

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Evaluering af lukning af Sandmosevej Kunde Aarhus Kommune Notat nr. 2. Dato NOTAT Projekt Evaluering af lukning af Sandmosevej Kunde Aarhus Kommune Notat nr. 2 Dato 215-12-8 Til Fra Jesper Frandsen Rolf Sode-Carlsen & Anders Aagaard Poulsen. 1. Indledning Omkring morgenspidstimen

Læs mere

Vejdirektoratets planer for ITS

Vejdirektoratets planer for ITS Vejdirektoratets planer for ITS Vej- og trafikchef Charlotte Vithen Udvikling i trafikken Motorvejsnettet afvikler en stadig større andel af trafikken Stigende trafik har ført til trængsel og fremkommelighedsproblemer

Læs mere

Evaluering af Københavns Amts adaptive styresystem MOTION i Lyngby

Evaluering af Københavns Amts adaptive styresystem MOTION i Lyngby Evaluering af Københavns Amts adaptive styresystem MOTION i Lyngby Københavns Amt har etableret flere områder med adaptiv styring inden for de seneste 3 år, heraf 3-4 områder med MOTION omfattende i alt

Læs mere

GPS data til undersøgelse af trængsel

GPS data til undersøgelse af trængsel GPS data til undersøgelse af trængsel Ove Andersen Benjamin B. Krogh Kristian Torp Institut for Datalogi, Aalborg Universitet {xcalibur, bkrogh, torp}@cs.aau.dk Introduktion GPS data fra køretøjer er i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

På baggrund af undersøgelserne gives en vurdering af de forventede påvirkninger af trafikken som følge af ensretning af Selmervej.

På baggrund af undersøgelserne gives en vurdering af de forventede påvirkninger af trafikken som følge af ensretning af Selmervej. NOTAT Projekt Hørsholm Skole trafikforhold Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-29 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Ensretning af Selmersvej Hørsholm Kommune ønsker

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB, OAN

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB, OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 21. december 212 CAB, OAN Dette notat er udarbejdet af DTU Transport med input fra Vejdirektoratet og Movia. Notatet kommer

Læs mere

REGISTRERING AF TRÆNGSEL

REGISTRERING AF TRÆNGSEL REGISTRERING AF TRÆNGSEL MED BLUETOOTH Finn Normann Pedersen Jens Peder Kristensen Management Konsulent, KeyResearch Direktør, KeyResearch fnp@keyresearch.dk jpk@keyresearch.dk +45 29 89 31 16 +45 22 23

Læs mere

Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Frederik Barfods Skole

Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Frederik Barfods Skole Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé Eksisterende forhold Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Ny Hollænderskolen Frederik Barfods Skole

Læs mere

Trafiksikkerhed. Uheldsanalyser og forebyggelse. VEJ-EU Copyright Tekst og billeder på denne slide må ikke bruges i andre sammenhænge.

Trafiksikkerhed. Uheldsanalyser og forebyggelse. VEJ-EU Copyright Tekst og billeder på denne slide må ikke bruges i andre sammenhænge. Trafiksikkerhed Uheldsanalyser og forebyggelse Konfliktpunkter Konfliktpunkter i knudepunkter Kryds Rundkørsel 32 konflikter bil-bil 4 konflikter bil-bil 24 konflikter bil-fodgænger 36 konflikter cykel-bil

Læs mere

Rundkørsel i Bredsten

Rundkørsel i Bredsten Rundkørsel i Bredsten Trafikantadfærd i 2-sporet rundkørsel før, 2 måneder efter samt 10 måneder efter ændret afmærkning. Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt 17. september 2014 Scion-DTU Diplomvej 376

Læs mere

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Den nye multihal er placeret på den vestlige side af Gersonsvej og en meget stor andel af brugerne bor i villakvarteret på østsiden af Gersonsvej.

Den nye multihal er placeret på den vestlige side af Gersonsvej og en meget stor andel af brugerne bor i villakvarteret på østsiden af Gersonsvej. Memo Dato Sag 7. januar 006 Gentofte Kommune Vedr: Til: Vurdering af trafikforhold omkring Gersonsvej i forbindelse med ny idræts- og fritidscenter Skolebestyrelsen for Tranegårdsskolen - Gentofte Ref

Læs mere

Simulering af trafikafvikling ved Bybusterminalen i Aalborg

Simulering af trafikafvikling ved Bybusterminalen i Aalborg Simulering af trafikafvikling ved Bybusterminalen i Aalborg Forfattere: Civilingeniør Azhar Saeed, COWI A/S og Civilingeniør René Hollen Pedersen, Aalborg Kommune Aalborg Kommune står over for at skulle

Læs mere

Vejdirektoratet. Afdeling hos kunden/bygherren. Signalanlæg i krydset Borgdalsvej - Linåvej. Trafikteknisk notat

Vejdirektoratet. Afdeling hos kunden/bygherren. Signalanlæg i krydset Borgdalsvej - Linåvej. Trafikteknisk notat Vejdirektoratet Afdeling hos kunden/bygherren Signalanlæg i krydset Borgdalsvej - Linåvej Trafikteknisk notat 4920not003, Rev. 0, 6.6.2013 Udført: MWE Kontrolleret: PBH Side 1 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Fremkommelighedsudvalg 20. Juni 2019 Erik Basse Kristensen Markedschef, Plan og trafik 1 Agenda Lidt fakta Trængsel og kapacitet Hvorfor opstår trængsel? Trængsel

Læs mere

Radardetektorer til trafikmålinger

Radardetektorer til trafikmålinger Vejforum 25 detektorer til trafikmålinger af civiling. Steen Lauritzen, Vejdirektoratet, e-mail: ste@vd.dk Baggrund Trafikdataopsamlingen på Motorring 3 (M3) har hidtil været foretaget med -systemet, der

Læs mere

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler.

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. I forbindelse med udbygningen af Motorring 3 forventes anlægsarbejderne at medføre en omlejring af trafik til bl.a. (se figur 1). For

Læs mere

3. Trafik og fremkommelighed

3. Trafik og fremkommelighed 3. Trafik og fremkommelighed 3.1 Trafik Fra 1998 til 1999 konstateredes en stigning på 3,6 pct. i trafikarbejdet, dvs. det samlede antal kørte km, på vejnettet i Danmark. En del af stigningen (ca. 1 pct.)

Læs mere

Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM

Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM Søren Frost Rasmussen, COWI Lars Jørgensen, COWI Indledning Trafikmodeller kan opdeles i makroskopiske og mikroskopiske modeller, hvor

Læs mere

Variabelt 40 km/t skilt på Usserød Kongevej. - Evalueringsrapport

Variabelt 40 km/t skilt på Usserød Kongevej. - Evalueringsrapport - Evalueringsrapport Teknik og Miljø; Vej- og Parkafdelingen Thomas Meier juni 2004 Sammenfatning På den stærkt befærdede Usserød Kongevej, er der i et samarbejde imellem og Usserød Skole opstillet variable

Læs mere

TRIM Rejsetid Ny trafikantinformation

TRIM Rejsetid Ny trafikantinformation Finn Krenk og Jens Toft Wendelboe fik@vd.dk og jens@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Trafikproblemerne har de seneste år bredt sig til en større del af det overordnede vejnet i Danmark, bl.a. til Trekantsområdet

Læs mere

I browserens adressefelt skrives www.imastra.dk. Der logges ind på vanlig vis med brugernavn og password til imastra.

I browserens adressefelt skrives www.imastra.dk. Der logges ind på vanlig vis med brugernavn og password til imastra. December 2014 Vejarbejdsansvarlige modul i Mastra til analyse af trafik Kort vejledning 1. Formål Mastra er et system til lagring, efterbehandling og udtræk af trafiktællinger. Trafiktællinger er grundlaget

Læs mere

TRIM Rejsetid Nyt trafikledelsessystem på motorveje

TRIM Rejsetid Nyt trafikledelsessystem på motorveje TRIM Rejsetid Nyt trafikledelsessystem på motorveje Finn Krenk og Jens Toft Wendelboe Vejdirektoratet Trafikal drift Baggrund Vejdirektoratets anvendelse af trafikledelse har hidtil været mest fokuseret

Læs mere

6 Anmeldelse og forlængelse 4. Signalanlægget har følgende signalgrupper:

6 Anmeldelse og forlængelse 4. Signalanlægget har følgende signalgrupper: VEJDIREKTORATET FUNTIONSBESKRIVELSE FOR NYT SIGNALANLÆG VED KOLLEKOLLEVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Signalgrupper

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA

UDKAST. Dragør Kommune. Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA UDKAST Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA 1 Indledning... 2 2 Nuværende trafik... 3 3 Fremtidig trafik... 4 4 Krydset Ndr. Dragørvej/Hartkornsvej... 5 4.1

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Trafik- og Teknikudvalget 27.01.2014 Punkt 6, bilag 1 Projektering af busfremkommelighedstiltag for linje 200S Projektbeskrivelse NOTAT 18. december 2013 ph/tak 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

182 HVAD KOSTER TI MINUTTER I TRAFIKKEN?

182 HVAD KOSTER TI MINUTTER I TRAFIKKEN? 182 HVAD KOSTER TI MINUTTER I TRAFIKKEN? Hvad koster ti minutter i trafikken? Af professor Mogens Fosgerau HVAD KOSTER TI MINUTTER I TRAFIKKEN? 183 Selv om hensyn til miljø og sikkerhed også indgår i beslutninger

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Der er tidligere foretaget en tilsvarende undersøgelse med signalanlæg, og efterfølgende er minirundkørslen undersøgt.

Der er tidligere foretaget en tilsvarende undersøgelse med signalanlæg, og efterfølgende er minirundkørslen undersøgt. NOTAT Projekt Vurdering af minirundkørsel i krydset Dronning Margrethes Vej- -Kapacitetsvurdering med VISSIM-simulering Kunde Roskilde Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-09-10 Til Fra Jesper Larsen 1. Indledning

Læs mere

Den trafikale vurdering omfatter:

Den trafikale vurdering omfatter: UDKAST Rema 1000 Butik på Bagsværd Hovedgade Trafikal vurdering NOTAT 8. februar 2007 JVL/psa 1 Indledning Rema 1000 overvejer at etablere en butik og syv boliger på Bagsværd Hovedgade ved krydset med

Læs mere

Gode signaler for en sikkerheds skyld

Gode signaler for en sikkerheds skyld Gode signaler for en sikkerheds skyld Af Lars Bo Frederiksen, Center for Trafik, Københavns Kommune, larfre@tmf.kk.dk Claus Rosenkilde, Center for Trafik, Københavns Kommune, claros@tmf.kk.dk I Københavns

Læs mere

VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP

VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP Til Vejdirektoratet Dokumenttype Rapport Dato 10.01.2011 VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP Revision 1 Dato 2011-01-10 Udarbejdet af Anders Aagaard Poulsen, Brian

Læs mere

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger Analyse af sammenhæng mellem vejr og hastighed på udvalgte vejstrækninger Vejdirektoratet har undersøgt, om bilisterne ændrer hastighed under forskellige vejrforhold. Analysen er bl.a. gennemført for bedre

Læs mere

MOTION i Valby adaptivt signalstyresystem

MOTION i Valby adaptivt signalstyresystem MOTION i Valby adaptivt signalstyresystem Forfattere: civilingeniør Torben Abildgaard Knudsen, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) civilingeniør Peter Bäcker Hansen, Københavns Kommune, Vej & Park civilingeniør

Læs mere

HOLBÆK HAVE INDHOLD. 1 Indledning 3. 2 Grundtrafik Biltrafik Lastbiltrafik Cykeltrafik 6. 3 Nygenereret trafik 7

HOLBÆK HAVE INDHOLD. 1 Indledning 3. 2 Grundtrafik Biltrafik Lastbiltrafik Cykeltrafik 6. 3 Nygenereret trafik 7 HOLBÆK HAVE TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 3 2 Grundtrafik 5 2.1 Biltrafik 5 2.2 Lastbiltrafik

Læs mere