MARTS Unge, gæld & opsparing

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MARTS Unge, gæld & opsparing"

Transkript

1 MARTS 2018 Unge, gæld & opsparing

2 2 RAPPORT Forord Gæld og opsparing er en naturlig del af tilværelsen. Vi låner til bolig, bil og forbrug. Vi sparer op til rejser, børn og alderdom. De fleste unge starter voksenlivet med en opsparing, tager lån og grundlægger deres finansielle adfærd i ungdomsårene. Derfor er der behov for, at unge tidligt lærer at styre deres økonomi, få mest ud af deres sparepenge og optage de rigtige lån. Uden den rette finansielle forståelse kan unge komme i økonomiske vanskeligheder og i værste fald risikere at ende som dårlige betalere. Lidt færre, men stadig for mange unge låner penge, som de ikke kan betale tilbage, og de registreres derfor som dårlige betalere i RKI. Dette har store konsekvenser for de unge og for vores samfund. Havner de først i RKI, tager det lang tid at komme af med gælden igen, og drømmen om at klare sig selv kan briste. Dertil kommer, at de unges evne til at bidrage til samfundets vækst og udvikling mindskes, når de ikke har styr på privatøkonomien. Der skal mere fokus på at lære unge finansiel forståelse, så de kan styre deres egne penge før det går galt. Danske unge ønsker selvstændighed og flytter hjemmefra allerede i en tidlig alder. Der kan være mange glæder ved at få mere frihed, men det kan også være svært at stå på egne ben. Økonomien kommer ofte bag på de unge. Mange har ikke overblikket og har ikke afstemt udgifter med indkomst og formue. Mange er afhængige af økonomisk støtte fra deres forældre. Opsparing gør en forskel og bruges både til at flytte og betale løbende udgifter, men det er ofte svært for de unge at få råd til at blive ved med at spare yderligere op, når de først er flyttet hjemmefra. Det er vigtigt, at unge er rustet til at kunne klare sig selv, kender til flytteøkonomi, og at de drøfter deres økonomiske beslutninger med venner, familie og fagpersoner - både før, under og efter flytningen.

3 RAPPORT 3 Indhold Forord Gæld og opsparing blandt unge Unge har tidligt kontakt med lån og formue Gæld og formue størst i København Her er hvad de unge låner til Unge investerer en stor del af deres formue Unge dårlige betalere Lidt færre danske unge ender i RKI Geografiske forskelle i RKI-registreringerne Televirksomheder registrerer fortsat flest unge i RKI Unge sidder fast i RKI...21 Særtema 3. Når unge flytter hjemmefra Unge flytter ud allerede i de tidlige ungdomsår Ønsket om mere frihed får unge til at flytte hjemmefra Vasketøj og udgifter overrasker Flytteøkonomien Budgettet og de uforudsete udgifter Indkomsten rækker ikke altid Opsparing gør en forskel Forældre giver økonomisk støtte Opsamling...38

4 4 RAPPORT 1.

5 RAPPORT 5 1. Gæld og opsparing blandt unge De fleste mennesker har på et tidspunkt i deres liv behov for at låne penge. Det kan være lån til at kunne købe drømmeboligen eller til at finansiere bilkøbet, og i de tilfælde, hvor indkomsten rækker til det, giver det god mening at tage et lån. Det er i høj grad i ungdomsårene, at låneadfærden etableres, og det er derfor vigtigt,at unge i en tidlig alder er klædt på til at bevæge sig ud på lånemarkedet. Uden den rette finansielle forståelse kan unge komme til at optage unødige og meget dyre lån, som de ikke kan betale tilbage og dermed i værste fald komme til at ende som dårlige betalere. Lige så vigtigt er det, at unge får en tidlig forståelse for at spare op. Opsparing handler i høj grad om sikkerhed og at sætte penge til side til uforudsete udgifter og senere investeringer og større anskaffelser. Mange unge starter voksenlivet med en opsparing hvad enten det er børneopsparing eller anden opsparing og det kan være en svær disciplin at holde opsparingen på sporet. Datagrundlag og afgrænsning Finans Danmarks analyse af unges gæld og opsparing er baseret på den individbaserede formue- og gældsstatistik fra Danmarks Statistik og fokuserer på unge i alderen år. Beløbene er opgjort ultimo året. Selvstændige og personer uden fuld skattepligt i Danmark er udeladt af analysen. Gældsdata Data dækker dels over lån med pant i fast ejendom og dels over andre lånetyper. Lån med pant i fast ejendom består bl.a. af kreditforeningsgæld og prioritetsgæld i pengeinstitut mv. og pantebrevsgæld. Gæld til pengeinstitutter mv. omfatter i begrænset omfang også gæld til andre finansieringsfirmaer, og i nogle tilfælde er der ikke tale om pant i fast ejendom, men fx i biler. Andre lån dækker over lån i pengeinstitutter, pensionskasser, forsikrings- og finansieringsselskaber, statsgaranterede studielån, kontokortgæld, SU-gæld samt lån ydet af kommuner. Gæld til det offentlige i form af restancer for betaling af fx ejendomsskat, daginstitution, bøder osv. indgår ikke i statistikken. Formuedata Data omfatter formue i bolig og bil, finansiel formue og pensionsformue. Boligformue består af formue i ejer-, andels- og fritidsbolig. Finansiel formue dækker over indestående i pengeinstitutter, obligationer, aktier m.v., andel i investeringsfonde og pantebreve i depot. Ikke beskattede pensionsordninger indgår med 60 pct. Ikke alle formueposter er afdækket, således indgår unoterede aktier, der ikke ligger i depot, kontantbeholdninger, værdien af indbo, kunst, lystbåde mv. ikke i Danmarks Statistiks opgørelse.

6 6 RAPPORT 1.1 Unge har tidligt kontakt med lån og formue Unge i Danmark får første gang mulighed for at tage et lån, når de er 18 år. Det er imidlertid ikke mange unge, som allerede tager et lån, når de er 18 år, og deres gennemsnitlige gæld er da også ret beskeden og udgør blot kr. Men allerede, når de unge er 20 år, udgør gælden, hvad der svarer til 13 pct. af deres samlede indkomst, og når de er 24 år udgør lånene mere end halvdelen af indkomsten, jf. figur 1.1. Lånene blandt unge tiltager dermed tidligt. I de tidlige ungdomsår udgør forbrugslån mv., kontokortgæld og SU-gæld den største del af gælden, mens boliglån fylder mere, når de unge kommer op i 20 erne, flytter hjemmefra og begynder at etablere sig. Unge starter voksenlivet med en formue. Finansiel formue, såsom bankindestående, aktier, obligationer og investeringsbeviser mv., udgør en stor del af opsparingen hos de helt unge og stadig mindre i takt med, de bliver ældre. Som 18-årige har unge en finansiel formue, der svarer til 100 pct. af deres samlede indkomst, mens formuen hos 29-årige udgør omtrent 25 pct. af indkomsten, jf. figur 1.2. At den finansielle formue udgør en større del i de tidlige aldre, hænger sandsynligvis sammen med, at en stor gruppe unge har haft en børneopsparing, som de får udbetalt omkring dette tidspunkt. Boligformuen stiger med alderen, og særligt når unge flytter hjemmefra og ud i egen bolig, tager formuen fart. Således er boligformuen for en 20-årig i gennemsnit, hvad der svarer til 24 pct. af deres samlede indkomst, mens den tilsvarende er 147 pct. af indkomsten for en 29-årig. En stor boligformue er dog ofte modsvaret af en stor boliggæld, og dermed er der langt fra tale om ren friværdi. Pensionsformuen fylder ikke meget i de tidlige ungdomsår, da en stor gruppe unge er i gang med at studere, men i takt med at de unge kommer ud på arbejdsmarkedet, stiger denne del af formuen også. Figur 1.1 Lånene stiger hurtigt Note:2016-tal. Figuren viser andelen af gæld ift. personindkomst blandt årige. Andre lån dækker over lån i pengeinstitutter, pensionskasser, forsikrings- og finansieringsselskaber, kontokortgæld, SU-gæld samt lån ydet af kommunen. registerdata fra Danmarks Statistik.

7 RAPPORT 7 Figur 1.2 Unge starter voksenlivet med en opsparing Note: 2016-tal. Figuren viser andelen af formue ift. personindkomst blandt årige. registerdata fra Danmarks Statistik. 1.2 Gæld og formue størst i København Unge i København har en større formue end unge i andre dele af landet. Særligt boligformuen er stor, og det hænger sammen med, at København har en stor koncentration af andelsboliger, og formue i andelsboliger fylder meget. Det er imidlertid ikke ren friværdi, da en del af formuen er modsvaret af andelsboliglån. Unge andelshavere har generelt en lavere gæld end unge med ejerbolig. Her er det dog værd at bemærke, at andelsbolighavernes andel af gæld i andelsboligforeningerne ikke er med i opgørelsen. Den finansielle formue er også stor hos unge i København. Ca kr. har de unge stående i banken eller investeret i aktier, obligationer, investeringsbeviser m.v., jf. figur 1.3. Det er næsten 70 pct. mere end unge på Bornholm har opsparet. Lånene er store i København. I gennemsnit skylder de unge københavnere kr., heraf er lidt mere end halvdelen boliglån, jf. figur 1.4. De københavnske unge optager også mange andre typer lån, herunder forbrugslån, kontokortgæld og SU-gæld. I gennemsnit har de næsten en tredjedel mere i disse låneformer, når man sammenligner med hele gruppen af unge. Figur 1.3 Boligformuen er særlig stor i København Note: 2016-tal. Gennemsnitlig formue blandt årige efter formuepost. registerdata fra Danmarks Statistik.

8 8 RAPPORT Figur 1.4 Gælden også større i København Note: 2016-tal. Gennemsnitlig gæld blandt årige efter gældspost. Andre lån dækker over lån i pengeinstitutter, pensionskasser, forsikrings- og finansieringsselskaber, kontokortgæld, SU-gæld samt lån ydet af kommunen. registerdata fra Danmarks Statistik. 1.3 Her er hvad de unge låner til Halvdelen af alle unge mellem 18 og 29 år har et lån. Andelen af unge med lån stiger med alderen. Blandt 18-årige har hver tiende et lån, mens fire ud af fem 29-årige har lån, jf. figur 1.5. Dermed er det i høj grad i ungdomsårene, at låneadfærden etableres. I gennemsnit har de unge lån for ca kr. Lån til bolig udgør 60 pct. af den samlede gæld, og de unge har boliglån for ca kr. Den resterende del er forbrugslån, kontokortlån og studielån, jf. figur 1.6. Figur 1.5 Hver anden ung har et lån Note: 2016-tal. Andelen af personer der har optaget gæld fordelt efter alder. registerdata fra Danmarks Statistik.

9 RAPPORT 9 Figur 1.6 Boliglån fylder mest Note: 2016-tal. Gennemsnitlig gæld blandt årige efter gældstype. Kategorien Andet dækker over lån ydet af kommuner og pantebrevsgæld. registerdata fra Danmarks Statistik. Unge i Øst-, Vest- og Sydsjælland samt i Sydjylland optager i særlig grad denne type lån. Her er det knap 30 pct. af de unge, som har kontokort- eller SU-lån, og i gennemsnit skylder de ca kr., jf. figur 1.7. Opgøres gælden i forhold til indkomsten, er låneandelen også højest i disse dele af landet. Figur 1.7 Kontokort- og SU-gæld størst på Sjælland og i Sydjylland Note: 2016-tal. Gennemsnitlig kontokortlån samt studielån blandt årige efter geografi. registerdata fra Danmarks Statistik.

10 10 RAPPORT 1.4 Unge investerer en stor del af deres formue De fleste unge har en finansiel opsparing, og det gælder både de helt unge og unge oppe i 20 erne. Mens en stor del af opsparingen står på bankkontoen, er der også en del unge, som investerer deres sparepenge. Knap en fjerdedel af formuen er således investeret i enten obligationer, aktier eller investeringsbeviser, jf. figur 1.8. Der er forskelle i investeringsadfærden på tværs af landet. I Nordjylland har hver femte ung aktier eller investeringsbeviser, og de topper derfor listen med flest deltagere på aktiemarkedet. Til sammenligning er det kun 5 pct. af de unge på Bornholm, som har aktier eller investeringsbeviser, jf. figur 1.9. Figur 1.8 Unge investerer ca. en fjerdedel af formuen Note: 2016-tal. Beløbene angivet er beregnet som et gennemsnit for hele gruppen af unge mellem år. registerdata fra Danmarks Statistik. Figur 1.9 Flest unge i Nordjylland har aktier Note: 2016-tal. Andelen af unge, som deltager på aktiemarkedet. Deltagelse på aktiemarkedet defineres ved en positiv aktiebeholdning. registerdata fra Danmarks Statistik.

11 RAPPORT 11 Den samlede formue i aktie- og investeringsbeviser er dog ikke størst i Nordjylland, men derimod i København og Nordsjælland. Her har unge gennemsnitligt ca kr. investeret, jf. figur Risikovilligheden er også større i Nordsjælland, når man ser på, hvor stor en andel af den finansielle formue, som unge har valgt at placere i aktier og investeringsbeviser. Således er 31 pct. af formuen - eller ca. en tredjedel - placeret i aktier eller investeringsbeviser. På Bornholm er denne andel på 12 pct. Investeringslysten er lidt højere blandt unge mænd end kvinder. 16 pct. af mændene har således valgt at placere en del af deres finansielle formue i enten aktier eller investeringsbeviser, mens 13 pct. af kvinderne har gjort det samme. Risikovilligheden er en anelse større hos mænd. De placerer 24 pct. af deres formue i aktier eller investeringsbeviser, mens kvinder tilsvarende investerer 19 pct., jf. figur Figur 1.10 Aktieformuen størst i København og Nordsjælland Note: 2016-tal. Beløbsstørrelserne beregnes som et gennemsnit for gruppen mellem år. Aktieandelen beregnes som andelen af aktier eller investeringsbeviser i den finansielle formue. registerdata fra Danmarks Statistik. Figur 1.11 Aktie- og risikovilligheden lidt større blandt unge mænd Note: 2016-tal. Deltagelse på aktiemarkedet defineres ved en positiv aktiebeholdning. Aktieandelen beregnes som andelen af aktier eller investeringsbeviser i den fri finansielle formue. registerdata fra Danmarks Statistik.

12 12 RAPPORT 2.

13 RAPPORT Unge dårlige betalere En registrering i RKI har store konsekvenser både for den enkelte unge og for samfundet. Unge skal ud at stå på egne ben og har måske i særlig grad brug for at kunne låne til at studere, flytte i egen bolig og i det hele taget til at klare en selvstændig tilværelse. Havner de først i RKI, kan det tage lang tid at komme ud af det igen, og drømmen om at klare sig selv kan briste. Samtidig kan det få konsekvenser for deres evne til at bidrage til samfundets vækst og udvikling. Dermed vil samfundet også tabe, når de unge ikke har styr på privatøkonomien. Heldigvis registreres nu lidt færre unge i RKI, men tallene viser, at der stadig er alt, alt for mange, der får status som dårlige betalere. Det understreger, at behovet for at øge unges finansielle forståelse fortsat er stort. RKI-datagrundlag Finans Danmarks analyse af unge RKI-registrerede er baseret på data, som er stillet til rådighed af Experian, der ejer Danmarks største skyldnerregister RKI. Datasættet indeholder oplysninger om unge dårlige betalere mellem 18 og 30 år, som har været registreret i RKI i årene Unge bliver registreret i RKI, hvis de ikke har betalt deres regninger eller afdraget som aftalt på et lån. Registreringen sker efter tre rykkerskrivelser, hvor der i den sidste rykkerskrivelse bliver sendt advarsel om en indberetning til RKI.

14 14 RAPPORT 2.1 Lidt færre danske unge ender i RKI De nyeste tal fra RKI-registeret viser et lille fald i antallet af unge, der er registreret som dårlige betalere. Ved udgangen af 2017 var unge mellem 18 og 30 år registreret i gældsregisteret, svarende til næsten 5 pct. af alle unge i aldersgruppen. På samme tid i 2016 var tallet unge. Dermed bliver lidt færre unge anmærket som dårlige betalere til trods for, at årgangen af unge er større, end den var i Gælden er tilsvarende på vej ned. Over de seneste seks år er den samlede RKI-gæld blandt unge faldet fra 1,9 mia. kr. til 1,3 mia. kr., jf. figur 2.1. Figur 2.1 Lidt færre danske unge ender i RKI Note: Søjlerne angiver antallet af unge mellem år som var registreret i RKI og cirklerne det samlede gældsbeløb. RKI-data fra Experian. Det er særligt blandt de helt unge aldersgrupper mellem 18 og 22 år, at andelen af dårlige betalere er faldet over det seneste år, jf. figur 2.2. I alt havde næsten unge mellem 18 og 22 år problemer med at betale deres lån tilbage, eller hvad der svarer til 2,5 pct. af alle unge i aldersgruppen. Gældsproblemerne er større blandt de lidt ældre årgange fra 23 år til 30 år. Her var unge registreret i RKI ved udgangen af 2017, svarende til næsten 6,5 pct. af de unge. Figur 2.2 Særlig positiv udvikling blandt helt unge Note: Antal RKI-registrerede personer mellem år som andel af alle personer mellem år. RKI-data fra Experian

15 RAPPORT 15 Det er ikke kun de unge, som er blevet bedre til at betale deres lån tilbage. Antallet af dårlige betalere er generelt faldet i samfundet over de seneste år. Det er positivt, at tallet er på vej ned men selvom færre unge ender i RKI, er gruppen stadig overrepræsenteret sammenlignet med den samlede befolkning, jf. figur 2.3. Figur 2.3 Unge er fortsat overrepræsenteret i RKI Note: Antal RKI-registrerede personer som andel af populationen. registerdata fra Danmarks Statistik.

16 16 RAPPORT I gennemsnit har unge i RKI ubetalte regninger for kr. Regningen stiger med alderen. En 18-årig registreret i RKI har således en gennemsnitlig gæld på kr., mens gælden stiger til kr. i gennemsnit for en 30-årig i RKI, jf. figur 2.4. At beløbet stiger, hænger sammen med, at unge generelt stifter mere gæld, jo ældre de bliver. Flere unge flytter hjemmefra og oplever for første gang selv at skulle finansiere deres forbrug og faste udgifter fx til boligen. Det kan byde på flere ubehagelige overraskelser og være svært at håndtere uden den rette finansielle forståelse. Figur 2.4 RKI-gælden vokser med alderen Note: 2017-tal. Gennemsnitlig RKI-gæld blandt udvalgte aldersgrupper. RKI-data fra Experian

17 RAPPORT Geografiske forskelle i RKI-registreringerne Alle dele af landet har oplevet et fald i antallet af unge dårlige betalere over det seneste år. Størst er faldet på Sjælland og særligt i de syd- og vestsjællandske områder. Her er andelen af dårlige betalere faldet med 6,8 pct. fra 2016 til 2017, jf. figur 2.5. Det relativt store fald i Syd- og Vestsjælland skal dog ses i lyset af, at andelen af personer i RKI er høj i denne del af landet også efter faldet. Figur 2.5 Fald i RKI-registreringer i alle dele af landet Note: Det procentvise fald fra 2016 til 2017 i andelen af registrerede personer i RKI efter geografi. RKI-data fra Experian Gældsproblemerne er størst på Lolland, hvor 15 pct. af alle unge ikke får betalt deres lån tilbage svarende til næsten hver sjette ung, jf. figur 2.6. Samlet set misligholder denne gruppe unge en gæld på knap 20 mio. kr. Også i Guldborgsund Kommune er mange unge havnet i en gældsfælde. Hver tiende ung var således registreret i RKI ved udgangen af 2017 med en samlet gæld på lidt over 27 mio. kr. Den geografiske fordeling af unge i RKI stemmer godt overens med fordelingen blandt hele befolkningen. Det kunne tyde på, at social arv spiller ind, og at den dårlige gældsadfærd er noget, som unge får med hjemmefra. Frederiksberg Kommune har færrest unge registreret i RKI, og generelt har områderne omkring de større danske byer lave registreringsandele. I Frederiksberg,

18 18 RAPPORT Lyngby-Taarbæk og Gentofte Kommune er andelen af unge i RKI på ca. 2 pct. og dermed et godt stykke under landsgennemsnittet på 5 pct. Ikke overraskende bor der flere unge i byområderne, og den samlede misligholdte gæld er derfor også højere i disse områder. I København alene skylder de unge næsten 128 mio. kr., eller hvad der svarer til i gennemsnit kr. pr. ung i RKI. Figur 2.6 Flest unge i RKI i Vest- og Sydsjælland Note: 2017-tal. Antal RKI-registrerede personer mellem år som andel af alle personer mellem år fordelt på kommuner. RKI-data fra Experian

19 RAPPORT Televirksomheder registrerer fortsat flest unge i RKI Næsten dårlige betalingsforhold var unge registreret med i RKI i Hver tredje, eller hvad der svarer til ca , var regninger til en informations- eller kommunikationsvirksomhed, jf. figur 2.7. Det er et fald i forhold til i 2016, hvor antallet af anmærkninger var ca På trods af færre RKI-registreringer blandt information- og kommunikationsvirksomheder, kendetegner branchen sig stadig for de fleste anmærkninger og registrerer næsten dobbelt så mange som finansieringog forsikringsselskaber. Figur 2.7 Hver tredje RKI-anmærkning er fra en informations- eller kommunikationsvirksomhed Note:2017-tal. Antallet af RKI-anmærkninger efter hovedbranche. RKI-data fra Experian Indeholder 93% Televirksomheder 0,5% It- og infotjenester 6,5% Forlag, tv og radio Uoplyst Fast ejendom Transport Finansiering & forsikring Andre Handel Rejsebureauer, rengøring mv Information og kommunitation Energiforsyning Informations- og kommunikationsbranchen dækker over flere virksomheder, heriblandt telekommunikationsselskaber, forlag, tv og radioselskaber samt virksomheder, som beskæftiger sig med It- og informationstjenester. Det er især til televirksomheder, som bl.a. tilbyder låneordninger til køb af mobiltelefoner o.lign., at unge er dårlige til at få betalt deres lån tilbage. Således er 93 pct. af alle registreringer i 2017 i informations- og kommunikationsbranchen foretaget af en televirksomhed, mens 97 pct. af gælden er registreret her. Dermed tyder det på, at mange unge stadig har svært ved at få betalt deres lån til fx mobiletelefonen eller telefonabonnementet. Finansierings- og forsikringsbranchen registrerer næstflest unge i RKI. Ca anmærkninger blev indgivet til RKI i 2017, og den samlede RKI-gæld udgjorde lidt mere end en halv mia. kr. Dermed udgør gælden hos finansierings- og forsikringsselskaberne knap 40 pct. af den samlede RKI-gæld blandt unge jf. figur 2.8. Det er store summer, men det skal selvfølgelig ses i lyset af, at det samlede udlån er stort i disse selskaber, og derfor udgør den misligholdte gæld stadig kun en mindre andel af lånene.

20 20 RAPPORT Figur 2.8 RKI-gælden er stor i finansierings- og forsikringsbranchen Note: 2017-tal. RKI-gæld i hovedbrancher som en del af den samlede RKI-gæld. RKI-data fra Experian Finansierings- og forsikringsbranchen dækker også over en række underbrancher, herunder bl.a. bank, forsikring og pension, finansieringsselskaber, holding- og leasingselskaber. Hver anden RKI-registrering i finansierings- og forsikringsbranchen er foretaget af andre kredit- og finansieringsselskaber, jf. figur 2.9. Disse selskaber yder forbrugerkredit, herunder bl.a. kviklån, SMS-lån, kontokortordninger o. lign., hvor det i de fleste tilfælde kan være lettere at låne penge, fordi der ikke foretages samme kreditvurdering som i banken. RKI-gælden er størst til bank, spare- og andelskasser, hvilket hænger sammen med, at disse virksomheder generelt har et større samlet udlån. Figur 2.9 Hver anden RKI-anmærkning inden for finansbranchen er fra finansieringsselskaber Note: 2017-tal. Fordelingen af RKI-anmærkninger og gæld i finansierings- og forsikringsbranchen. RKI-data fra Experian

21 RAPPORT Unge sidder fast i RKI Halvdelen af de unge registreret i RKI i 2017 var også registreret i 2012, og to ud af tre i Dermed står unge registreret i RKI i lang tid. Disse unge har også flere betalingsforhold og en større gæld end gennemsnittet. I gennemsnit stod de registreret med 3,5 misligholdte betalingsforhold og en gæld på knap kr. Særligt i region Sjælland sidder unge i RKI i længere tid. Her var 58 pct. af de unge, som var registreret i 2017, også i RKI i 2012, jf. figur I Region Hovedstaden var det 46 pct. af de unge. Selvom der er geografiske forskelle, tegner der sig generelt et billede af, at det er vanskeligt for de unge at slippe ud af gældsspiralen, når først de er havnet der. For at komme af med anmærkningen som dårlig betaler kræver det, at de unge betaler deres gæld tilbage, og det kan være en god idé at prøve at indgå en tilbagebetalingsaftale med den virksomhed, som de skylder penge. Figur 2.10 Mange unge, som er i RKI nu, har også været det i tidligere år Note: Andelen af årige registreret i RKI i det pågældende år, som stadig er i RKI-registret i RKI-data fra Experian 51% 51% af de personer, som blev registret i 2012, er stadig at finde i RKI registreret i % 61% 67% 89%

22 22 RAPPORT Figur 2.11 Unge er lang tid i RKI Note: Andelen af årige registreret i RKI i 2012, som stadig er i RKI-registret i 2017 RKI-data fra Experian

23 3. RAPPORT 23

24 24 RAPPORT Særtema: 3. Når unge flytter hjemmefra At flytte hjemmefra er en stor livsbegivenhed. Det er første gang, man skal ud og stå på egne ben og prøve kræfter med voksenlivet. Det kan være en svær prøvelse at finde bolig, holde styr på økonomien og få hverdagen til at hænge sammen. For at de unge ikke kommer skævt fra start, er det vigtigt, at unge klædes ordentligt på til at forstå, hvad det vil sige at bo ude og etablere sin egen tilværelse og samtidig lære, hvordan de håndterer deres privatøkonomi, når ønsket om at flytte hjemmefra melder sig. Det handler ikke kun om forudgående læring, men også om, at de unge ikke står alene med deres økonomiske beslutninger. I dette særtema er Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk gået sammen om en analyse, der ser nærmere på flytteadfærden blandt unge, herunder hvornår de unge flytter hjemmefra første gang, hvad der motiverer dem til at flytte ud, og hvilke økonomiske udfordringer de oplever som udeboende. Spørgeskemaundersøgelse og datagrundlag Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænk s analyse er dels baseret på den registerbaserede flyttestatistik fra Danmarks Statistik og Eurostat og dels på data fra egen spørgeskemaundersøgelse. Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført af A&B analyse i perioden januar Undersøgelsen er baseret på resultater fra web-interview med personer i aldersgruppen år, og data er vægtet på køn, alder og geografi, således at stikprøven bliver repræsentativ for hele ungebefolkningens sammensætning. Blandt deltagerne i undersøgelsen var 81,6 pct. flyttet hjemmefra svarende til 873 personer. Spørgsmålene er relateret til første gang, unge flytter hjemmefra.

25 RAPPORT Unge flytter ud allerede i de tidlige ungdomsår Mange unge er tidligt ude at stå på egne ben. Når de er 18 år, er hver sjette flyttet hjemmefra. Når de fylder 20 år er det næsten halvdelen, mens fire ud af fem er fløjet fra reden, når de er 22 år, jf. figur 3.1. Kvinder flytter generelt tidligere hjemmefra. Således er lidt over halvdelen af unge kvinder flyttet hjemmefra, når de er 20 år. Det gælder to ud af fem mænd i samme alder, jf. figur 3.2. Figur 3.1 Unge flytter hjemmefra ved 20-års alderen Note: Andelen af unge årige, som hhv. bor hos deres forældre og, er flyttet hjemmefra pr. 1. januar Kilde: Befolkningens udvikling 2016 fra Danmarks Statistiks og Finans Danmarks egne beregninger. Figur 3.2 Kvinder flytter først ud Note: Andelen af unge årige kvinder og mænd, som er flyttet hjemmefra pr. 1. januar Kilde: Befolkningens udvikling 2016 fra Danmarks Statistiks og Finans Danmarks egne beregninger.

26 26 RAPPORT Uddannelse kan være en af grundene til, at unge flytter tidligt hjemmefra. Andelen af unge, der er flyttet hjemmefra, er således højere i de store studiebyer København, Århus, Ålborg og Odense, jf. figur 3.3. Figur 3.3 Mange unge bosat i byerne er flyttet hjemmefra Note: Andelen af unge årige, som er flyttet hjemmefra pr. 1. januar Kilde: Danmarks Statistik og Finans Danmarks egne beregninger. Unge i Norden flytter generelt tidligt hjemmefra set i forhold til andre unge i EU. De svenske unge er hurtigst til at flyve fra reden, og flytter i gennemsnit hjemmefra lige efter de er fyldt 20 år, og danske og finske unge følger hurtigt trop. Omvendt er billedet i de syd- og østeuropæiske lande, hvor unge i flere lande i gennemsnit bliver boende hos deres forældre til omkring de 30 år, jf. figur 3.4. De store forskelle på europæisk plan bunder bl.a.

27 RAPPORT 27 i, at unge i Norden har bedre muligheder for at finde et billigt sted at bo og få støtte fra det offentlige, fx under studierne. Samtidig er arbejdsløsheden blandt unge lavere i de nordiske lande, og dermed tjener flere unge en løn, som de kan bruge til at betale huslejen eller boliglånene med. Figur 3.4 Unge i Norden flytter tidligere hjemmefra end andre unge i EU Note: Gennemsnitlig alder første gang unge i EU28 flytter hjemmefra. Kilde: Eurostat.

28 28 RAPPORT 3.2 Ønsket om mere frihed får unge til at flytte hjemmefra Et ønske om mere frihed vejer tungt hos de danske unge, når de beslutter sig for at flytte ud. Halvdelen af alle unge giver således udtryk for, at de flytter, fordi de ønsker at stå på egne ben, jf. figur 3.5. Herudover flytter en del unge for at komme tættere på deres studie eller arbejdsplads. Ca. hver fjerde ung flytter hjemmefra, fordi de ønsker at bo sammen med deres partner, og særligt kvinder flytter hjemmefra med det formål. Det at bo med flere og et andet sted ser også ud til at fylde hos unge, når de vælger at flytte hjemmefra. Ligesom en del unge flytter ud for at slippe for familieproblemer i hjemmet. Figur 3.5 Primære årsager til unge flytter hjemmefra Note: I spørgeskemaet har det været muligt at angive flere svar, og procentandele summer derfor ikke til 100 pct. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Studietiden er der, hvor flest unge flytter hjemmefra første gang. To ud tre unge er således i gang med at studere, når de flytter ud fra deres forældre, jf. figur 3.6. Velfærdssamfundet med betalt uddannelse og SU under uddannelse bidrager i særlig grad til, at unge har råd til og mulighed for at flytte hjemmefra allerede, mens de studerer.

29 RAPPORT 29 Figur 3.6 Unge flytter mens de studerer Note: Unges primære beskæftigelse da de flyttede hjemmefra første gang. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Unge flytter tidligt og er ofte studerende, når det sker, og har af denne grund ikke meget indkomst til at finansiere deres første boligkøb. Blandt andet derfor er den første boligform som oftest også til leje, jf. figur 3.7. Kollegieværelserne er også efterspurgte og en god mulighed for at bo billigt under studierne. Samtidig ønsker mange unge at bo sammen med andre unge, og det sociale liv kan derfor også spille ind, når de unge beslutter at flytte ind på et kollegium. En andelsbolig kan være et billigere alternativ til ejerboligen dog er andelsboliger i særlig grad koncentreret omkring København og derfor ikke et oplagt første boligvalg for mange unge rundt omkring i landet. Figur 3.7 Første bolig er ofte en lejebolig Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse.

30 30 RAPPORT 3.3 Vasketøj og udgifter overrasker Der er både praktiske og økonomiske udfordringer ved at flytte hjemmefra, og det kommer bag på de unge. En stor gruppe unge bliver overrasket over, hvor meget tid de skal bruge på praktiske gøremål som at vaske tøj og gøre rent, og også udgifterne ved at flytte og bo på egen hånd overrasker de unge, jf. figur 3.8. Forskellige former for økonomiske udfordringer forbundet med selve flytningen eller tiden bagefter har været det mest overraskende for over halvdelen (55 %) af alle unge, der er flyttet hjemmefra. Det kan være en god idé at tale med sine forældre og venner om, hvad det indebærer at bo på egen hånd, så man er bedre forberedt på, hvad der venter forude, så oplevelsen af at flytte hjemmefra ikke bliver dårlig. Figur 3.8 De største overraskelser ved at flytte hjemmefra 55% 19% 18% 16% Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Tid på vasketøj, rengøring mv. Hvor dyrt det er at handle ind Hvor dyrt det er at flytte 26% 15% 6% Ingenting Hvor svært det er at få mdl. økonomi til at hænge sammen Hvor svært det er at overholde budgettet

31 4. RAPPORT 31

32 32 RAPPORT 4. Flytteøkonomien Første gang unge flytter hjemmefra er som oftest første gang, de oplever at skulle administrere deres privatøkonomi, lægge budget, betale udgifter og få indkomsten til at række til hele måneden. Det kan være en svær disciplin og kræver en god finansiel forståelse. For at sikre en god overgang ind i livet som udeboende er det afgørende, at unge er forberedte på de udgifter, der venter, og forstår værdien af at udskyde deres forbrug og at lægge penge til side til de overraskelser, der måtte opstå. Det handler ikke kun om forudgående læring, men også om, at de unge ikke står alene med deres økonomiske beslutninger. 4.1 Budgettet og de uforudsete udgifter Hver tredje ung i alderen mellem 18 og 30 år har ikke lagt et budget for deres indtægter og udgifter i forbindelse med, at de flytter hjemmefra, jf. figur 4.1 Der er mange udgifter ved at flytte hjemmefra, og det kan være svært at bevare et overblik. Samtidig kan der dukke nye udgifter op, som man ikke havde overvejet på forhånd. Det er derfor en rigtig god idé at lægge et budget allerede, når overvejelserne om at flytte melder sig. Budgettet kan være med til at give overblik over, om der er råd til at flytte ud, og hvilke muligheder der er for bolig m.m. Samtidig er det vigtigt løbende at tjekke op på, om budgettet holder også efter man er flyttet eller om der er udgifter, man har overset. Figur 4.1 Hver tredje lægger ikke et budget, når de flytter hjemmefra Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Det kan være en svær øvelse at lægge et budget, og særligt et realistisk et. Mange unge er for optimistiske omkring deres udgifter. Knap hver tredje af de unge, der har lagt et budget, når de flytter hjemmefra, oplever således, at det bliver dyrere end, hvad de har regnet med i budgettet, jf. figur 4.2. Dermed mangler unge altså en forståelse for, hvad det koster at flytte, bo og leve på egen hånd. Hvis de unge skal undgå at få betalingsproblemer, har de brug for overblik over størrelsen af deres faste udgifter, så disse kan prioriteres først.

33 RAPPORT 33 Figur 4.2 Hver tredje ung er for optimistisk i budgettet Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: Formåede du indenfor det første år efter du flyttede hjemmefra at overholde budgettet?. Fordelingen er kun baseret på de unge, som lagde et budget for indtægter og udgifter. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Et flertal af unge bliver da også overrasket over udgifter i forbindelse med, at de flytter hjemmefra. Tre ud af fem unge har således oplevet uforudsete udgifter i den første tid hjemmefra, jf. figur 4.3. Særligt de faste udgifter kommer bag på de unge, og hos hver tredje ung dukker der en regning op, som de ikke havde ventet. At det er dyrt at sætte boligen i stand eller generelt at flytte, overrasker også flere unge. Det er ikke altid nemt at danne sig et overblik over, hvad det koster at flytte, og hvor meget der skal gøres klar i den bolig, man skal flytte ind i og derfor er det vigtigt at have ekstra plads i budgettet til netop sådanne uforudsete udgifter. Ligesom det er vigtigt at have forståelse for, hvad der er råd til her og nu, og hvad der skal spares op til. Figur 4.3 Tre ud af fem unge oplever uforudsete udgifter Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: Oplevede du uforudsete udgifter i forhold til at flytte hjemmefra og hvilke? Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse.

34 34 RAPPORT Det kan være svært at finde luft i budgettet til at spare op, når indtægterne er få, og udgifterne er mange. Den største økonomiske begrænsning, unge oplever ved at flytte hjemmefra, er derfor også at sætte penge til side, og det er problematisk. Det kan være dyrt ikke at spare op. Det sætter de unge i en sårbar situation, hvor det bliver vanskeligt at håndtere de uventede udgifter. Samtidig begrænser det handlemulighederne i tider, hvor de skal anskaffe sig større ting. At få indkomsten til at række til de månedlige udgifter oplever flere unge også som en stor begrænsning. I de tilfælde kan det være fornuftigt at danne sig et overblik over sine udgifter og overveje, om alle køb er lige nødvendige. I det hele taget kan et overblik over de månedlige indtægter og udgifter gøre det nemmere at håndtere privatøkonomien. Figur 4.4 De største økonomiske udfordringer unge oplever ved at flytte hjemmefra Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: Hvad fandt du mest økonomisk udfordrende ved at flytte hjemmefra i forhold til din privatøkonomi? Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse.

35 RAPPORT Indkomsten rækker ikke altid Hver tiende af de unge løber hver måned tør for penge, og næsten halvdelen af alle unge har prøvet det mindst én gang i løbet af det første år, efter de er flyttet hjemmefra, jf. figur 4.5. Det er ofte mindre beløb på under kr., unge mangler, jf. figur 4.6. I sig selv måske ikke så slemt, men det vil blive et problem, hvis det udvikler sig til et mønster, og regningen vokser sig større, og større og økonomien kommer ud af kontrol. Figur 4.5 Hver tiende ung oplever hver måned, at indkomsten ikke rækker Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: Indenfor det første år efter du flyttede hjemmefra, hvor ofte oplevede du, at din indkomst ikke har kunnet dække dine leveomkostninger? Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Figur 4.6 Det er ofte mindre beløb unge mangler Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: Indenfor det første år efter du flyttede hjemmefra, hvor stort et beløb har du typisk manglet for at få din indkomst til at dække dine leveomkostninger?. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Rækker indkomsten ikke måneden ud, agerer de fleste unge ved at tære på deres opsparing eller justerer deres forbrug. Særligt når det er mindre beløb, der mangler. Lån af familie og venner er også almindelige. Men hver sjette af de unge, som har oplevet, at indkomsten ikke rækker, har været nødt til at tage et overtræk i banken, jf. figur 4.7.

36 36 RAPPORT Figur 4.7 Hvad gør unge, når pengene slipper op Note: I spørgeskemaet har det været muligt at angive flere svar, og procentandele summer derfor ikke til 100 pct. Andelene er beregnet ift. det samlede antal af unge, som har oplevet at løbe tør for penge sidst på måneden, N=538 personer. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse.

37 RAPPORT Opsparing gør en forskel Det er dyrt at flytte hjemmefra og etablere sig. Der er bl.a. udgifter til depositum, istandsættelse og møbler. Når unge flytter hjemmefra, bruger de i høj grad opsparingen til disse udgifter. To ud af fem bruger anden opsparing, mens hver fjerde ung bruger deres børneopsparing, jf. figur 4.8. Det er også ret almindeligt at låne fra familie og venner. En opsparing hjælper unge til en nemmere overgang og giver en bedre start på en selvstændig økonomi. Pengene kan også hjælpe til at betale de løbende udgifter. To ud af tre unge har trukket på opsparingen eller arv til dette, jf. figur 4.9. Figur 4.8 Unge bruger opsparingen til at betale flytning Note: I spørgeskemaet har det været muligt at angive flere svar, og procentandele summer derfor ikke til 100 pct. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. Figur 4.9 To ud af tre unge trækker på opsparing eller arv til de løbende udgifter Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: Har du i forbindelse med de højere udgifter ved ikke at bo hjemme kunnet trække på opsparede midler eller arv?. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse.

38 38 RAPPORT 4.4 Forældre giver økonomisk støtte Forældre spiller en central rolle, også efter de unge er flyttet hjemmefra. Halvdelen af alle årige får økonomisk støtte til de løbende udgifter. Hver tredje modtager hjælp fra deres forældre, hver tiende fra kommunen og en mindre andel fra deres partner, jf. figur Det er godt, at forældrene kan støtte de unge, hvis de har økonomiske vanskeligheder. Men det er også afgørende, at unge lærer at klare deres egen økonomi og ikke bliver for afhængige af denne økonomiske støtte. Med løbende økonomisk hjælp risikerer de unge at få et urealistisk billede af, hvad det i virkeligheden koster at leve, og kan komme til at sætte deres levestandard for højt i forhold til deres reelle indkomst. En anden risiko kan være, at de unge ikke lærer værdien af at kunne udsætte deres behov, til økonomien tillader det. Figur 4.10 Hver tredje unge får økonomisk støtte til de faste udgifter fra deres forældre Note: I spørgeskemaet har det været muligt at angive flere svar, og procentandele summer derfor ikke til 100 pct. Kilde: Finans Danmarks og Forbrugerrådet Tænks beregninger pba. af data fra A&B Analyse. 4.5 Opsamling Opsamlende viser analysen, at økonomien udfordrer en stor del af danske unge, når de flytter hjemmefra. To ud af tre lægger et budget i forbindelse med flytningen, men en tredjedel af disse kan ikke holde det. Mange unge har ikke overblik over deres økonomi og afstemt udgifter med indkomst og formue det første år, efter de er flyttet hjemmefra. Og mange unge er afhængige af økonomisk støtte fra deres forældre. Børneopsparing og anden opsparing bruges både til at dække flytteudgifterne og de efterfølgende løbende udgifter. Samtidig er det ofte svært for de unge at få råd til at spare yderligere op, efter de er flyttet hjemmefra. Det er problematisk på længere sigt, når reserverne er drænet, for ungdomslivet er ofte præget af gentagne flytninger efter uddannelse, arbejde osv. Det er svært at stå på egne ben økonomisk. Denne analyse understreger behovet for, at unge drøfter deres økonomiske beslutninger og får rådgivning fra venner, familie og fagpersoner både før, under og efter flytningen.

39 RAPPORT 39

40 Finans Danmark Amaliegade København K Telefon

Danske unges gældsadfærd

Danske unges gældsadfærd Danske unges gældsadfærd Indledning De unge gældssætter sig som aldrig før, men mange har svært ved at tilbagebetale deres gæld. Ifølge de seneste tal fra Experian står godt 55.000 unge mellem 18 og 30

Læs mere

Unge, gæld & opsparing

Unge, gæld & opsparing Unge, gæld & opsparing 1 Indhold INDLEDNING..................................................................................... 2 1. 2. 3. 4. 5. 2 UNGES GÆLD OG OPSPARING...........................................................

Læs mere

Lønmodtageres finansielle formuer

Lønmodtageres finansielle formuer Analyse Lønmodtageres finansielle formuer De ca. 2,1 mio. danske lønmodtagere havde i 215 en gennemsnitlig finansiel formue på over 2. kr. pr. person. Størstedelen var placeret på indlånskonti, mens resten

Læs mere

Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet

Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet Unge ufaglærte mænd står uden økonomisk sikkerhedsnet En stor gruppe af personer i Danmark er ikke omfattet af et socialt og økonomisk sikkerhedsnet, fordi de hverken er medlem af en a-kasse eller kan

Læs mere

Fordelingen af unge i RKI i Danmark

Fordelingen af unge i RKI i Danmark N O T A T Fordelingen af unge i RKI i Danmark 29. januar 2016 Hver 20. ung står registreret som dårlig betaler i Danmarks største skyldnerregister RKI. Værst står det til i Vest- og Sydsjælland mens landsdele

Læs mere

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje 5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje Planlægning er nøgleordet for at få det liv som pensionist, man drømmer om. Læs her, hvad du bør gribe fat i allerede nu. Livet som pensionist kan være

Læs mere

Danskerne lader stadig deres opsparing stå i banken i stedet for at investere pengene

Danskerne lader stadig deres opsparing stå i banken i stedet for at investere pengene Danskerne lader stadig deres opsparing stå i banken i stedet for at investere pengene Trods et historisk lavt renteniveau og høje afkast på investeringer lader danskerne stadig deres opsparing stå på indlånskonti

Læs mere

Sp.1 Har du en eller flere opsparinger? *Du kan markere flere svar* Base (507)

Sp.1 Har du en eller flere opsparinger? *Du kan markere flere svar* Base (507) Analyseinstituttet YouGov har i 2017 gennemført en analyse for Finans Danmark. Analysen undersøger 16-25 åriges adfærd i forhold til opsparing, hvor velinformerede de unge er, samt deres holdning til investering

Læs mere

Ældre Sagen December 2017

Ældre Sagen December 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Efterløn - 2016 Ældre Sagen December 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Er de danske familier dybt forgældede?

Er de danske familier dybt forgældede? 11. juni 2019 2019:9 Er de danske familier dybt forgældede? Af Bo Møller Danske familier har en høj bruttogæld sammenlignet med andre OECD-lande. Tager man højde for at familier, der har en ret høj bruttogæld,

Læs mere

KÆMPE SKATTELETTELSE TIL DE RIGESTE 64-ÅRIGE

KÆMPE SKATTELETTELSE TIL DE RIGESTE 64-ÅRIGE 21. oktober 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 KÆMPE SKATTELETTELSE TIL DE RIGESTE 64-ÅRIGE Forslaget om et skattefrit år for de 64-årige giver næsten en mia. kr. i skattelettelse til de rigeste

Læs mere

Unge pars økonomi 2014 parøkonomi for 18-29-årige. Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom

Unge pars økonomi 2014 parøkonomi for 18-29-årige. Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom Unge pars økonomi 2014 parøkonomi for 18-29-årige Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom Hver tredje unge lever i parforhold 25% 7% 36% Jeg bor alene Jeg er gift eller samboende med en partner Jeg bor hos

Læs mere

Folkepensionisternes indkomst og formue 2016

Folkepensionisternes indkomst og formue 2016 ÆLDRE I TAL 218 Folkepensionisternes indkomst og formue 216 Tabeller og figurer Ældre Sagen December 218 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden

Læs mere

FOLKEPENSIONISTERNES ØKONOMISKE SITUATION

FOLKEPENSIONISTERNES ØKONOMISKE SITUATION 1. november 23 Af Peter Spliid Resumé: FOLKEPENSIONISTERNES ØKONOMISKE SITUATION Pensionisternes økonomiske situation bliver ofte alene bedømt udfra folkepensionen og tillægsydelser som boligstøtte, tilskud

Læs mere

Hver ottende dansker kan ikke få en krone, hvis de mister arbejdet

Hver ottende dansker kan ikke få en krone, hvis de mister arbejdet 29. danskere uden socialt sikkerhedsnet Hver ottende dansker kan ikke få en krone, hvis de mister arbejdet Knap 4. beskæftigede er i dag ikke medlem af en a-kasse. Hvis de mister deres arbejde, er det

Læs mere

Folkepensionisternes indkomst og formue 2014 Tabeller og figurer

Folkepensionisternes indkomst og formue 2014 Tabeller og figurer ÆLDRE I TAL 2016 Folkepensionisternes indkomst og formue 2014 Tabeller og figurer Ældre Sagen November 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation.

Læs mere

Gæld i almene boliger

Gæld i almene boliger 15. maj 29 Specialkonsulen Mie Dalskov Direkte tlf.: 33 55 77 2 Mobil tlf.: 42 42 9 18 Gæld i almene boliger Analysen viser, at gæld ikke er mere udbredt blandt beboere i almene boliger end hos resten

Læs mere

nævnte hensættelser er regnskabsmæssige hensættelser

nævnte hensættelser er regnskabsmæssige hensættelser (nyeste regnskab: 2011) Side 1 af 1 plus forklaringer Information Ændring siden sidste regnskab Grafer over udvikling Status Stabil Dato 2012-05-31 Stiftelsesår 1977 Byggeår 1936 Antal enheder Antal andele

Læs mere

Ældre Sagen Marts 2017

Ældre Sagen Marts 2017 ÆLDRE I TAL 2016 Efterløn - 2015 Ældre Sagen Marts 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2014

Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2014 ÆLDRE I TAL 2016 Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2014 Ældre Sagen Januar 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation.

Læs mere

Udsatte grupper eksporteres til udkantsdanmark

Udsatte grupper eksporteres til udkantsdanmark Udsatte grupper eksporteres til udkantsdanmark Mange af de udsatte grupper, som bor i udkantsdanmark, er tilflyttere fra andre kommuner. På Lolland udgør udsatte tilflyttere 6,6 pct. af generationen af

Læs mere

FlexLife. Et lån du kan forme, som du vil Her er et realkreditlån, du kan tilpasse dit liv, dine planer og dine drømme.

FlexLife. Et lån du kan forme, som du vil Her er et realkreditlån, du kan tilpasse dit liv, dine planer og dine drømme. FlexLife Et lån du kan forme, som du vil Her er et realkreditlån, du kan tilpasse dit liv, dine planer og dine drømme. Du kan tilpasse FlexLife, i takt med at livet ændrer sig og det kan livet nå at gøre

Læs mere

FlexLife. Et nyt lån du kan forme, som du vil. Her er et nyt realkreditlån, du kan tilpasse dit liv, dine planer og dine drømme.

FlexLife. Et nyt lån du kan forme, som du vil. Her er et nyt realkreditlån, du kan tilpasse dit liv, dine planer og dine drømme. FlexLife Et nyt lån du kan forme, som du vil Her er et nyt realkreditlån, du kan tilpasse dit liv, dine planer og dine drømme. Du kan tilpasse FlexLife i takt med, at livet ændrer sig og det kan livet

Læs mere

Ældres indkomst og pensionsformue

Ældres indkomst og pensionsformue Ældres indkomst og pensionsformue Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 16 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvordan den samlede indkomst samt den samlede pensionsformue

Læs mere

Formuer koncentreret blandt de rigeste

Formuer koncentreret blandt de rigeste Formuer koncentreret blandt de rigeste Formuerne i Danmark er meget skævt fordelt. De ti pct. af befolkningen med de største formuer har i gennemsnit en nettoformue på knap 2,8 mio. kr. Det svarer til

Læs mere

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT 216 INVESTORPORTRÆT INVESTORPORTRÆT 216 Revideret udgave Dette er en revideret udgave af investorportrættet 216. Den oprindelige udgave blev offentliggjort d. 21. april 217. I forhold til den oprindelige

Læs mere

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse 14. juni 2017 2017:9 Seks ud af ti i stabil beskæftigelse Af Pernille Stender Beskæftigelsesfrekvensen er en central indikator, når temperaturen på arbejdsmarkedet skal tages. Beskæftigelsesfrekvensen

Læs mere

De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen

De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen De rigeste ældre sidder på en stadig større del af den samlede nettoformue i Danmark. Alene den fjerdedel af de 6-69-årige, som har de største nettoformuer,

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

nævnte hensættelser er regnskabsmæssige hensættelser

nævnte hensættelser er regnskabsmæssige hensættelser Oversigtsrapport for andelsboligforeningen Eksempel Købt gennem Boliga 2012-11-07 (nyeste regnskab: 2011) Side 1 af 1 plus forklaringer Information Ændring på 1 år Grafer over udvikling Status E E Dato

Læs mere

Folkepensionisternes indkomst og formue

Folkepensionisternes indkomst og formue Ældre Sagen december 2013 Folkepensionisternes indkomst og formue Folkepensionisterne adskiller sig fra den erhvervsaktive befolkning ved, at hovedkilden til indkomst for langt de fleste ikke er erhvervsindkomst,

Læs mere

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK 7. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 FORDELIG OG LEVEVILKÅR Resumé: STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK Der er stor forskel på toppen og bunden i Danmark. Mens toppen, den gyldne

Læs mere

Kortlægning af ingeniørlederne

Kortlægning af ingeniørlederne Kortlægning af ingeniørlederne Januar 2018 Opsummering Boks 1 Konklusioner En højere andel af ingeniører arbejder som ledere end den samlede population af tilsvarende højtuddannede. Forskellen er markant

Læs mere

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse marts 2014 Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Investering gennem investeringsfonde er et alternativ til at købe aktier og obligationer direkte. Når investor

Læs mere

Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet

Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet 14. september 2015 Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet Vi har i samarbejde med YouGov spurgt danskerne om, hvilke større investeringer drømmer du især om at få råd til? Ikke overraskende

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Opsparing i Danmark og Norden

Opsparing i Danmark og Norden Opsparing i Danmark og Norden Undersøgelse af opsparing, opsparingsformer og bevæggrunde TNS Gallup har på vegne af Nordnet undersøgt, hvordan befolkningen i Danmark og de øvrige nordiske lande sparer

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere

Af Martin Hornstrup og Bent Madsen RESUMÈ. 11. december 2000

Af Martin Hornstrup og Bent Madsen RESUMÈ. 11. december 2000 i:\december-2000\vel-b-12-00.doc Af Martin Hornstrup og Bent Madsen RESUMÈ 11. december 2000 FORMUERNE I DANMARK Formålet med dette notat er at give et billede af fordelingen af formuerne i Danmark. Analyserne

Læs mere

KRISE: EN KVART MIO. BOLIGEJERE UDEN OFFENTLIG HJÆLP

KRISE: EN KVART MIO. BOLIGEJERE UDEN OFFENTLIG HJÆLP 21. april 2009 Specialkonsulent, Mie Dalskov Direkte tlf. 33557720 / Mobil tlf. 42429018 Resumé: KRISE: EN KVART MIO. BOLIGEJERE UDEN OFFENTLIG HJÆLP Markant flere lejere står uden for a-kassesystemet

Læs mere

Job for personer over 60 år

Job for personer over 60 år Job for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB @kl.dk Seniorerne over 60 år fortsætter i stigende grad på arbejdsmarkedet, men hvilke job er de beskæftiget i, og i hvor høj grad er seniorerne

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

6. Formueopgørelser 2005

6. Formueopgørelser 2005 70 - Formueopgørelser 6. Formueopgørelser 2005 Danmarks Statistik har ikke produceret en statistik siden 1996. Dette er fortsat ikke muligt, men det er muligt at lave nogle opgørelser på basis af de oplysninger,

Læs mere

og en god boligrådgiver

og en god boligrådgiver Der er mange ting at tage stilling til, hvis man står over for at skulle købe sin første bolig. Man kan få mange gode råd især om det økonomiske i det lokale pengeinstitut. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Læs mere

INVESTOR- PORTRÆT 2015

INVESTOR- PORTRÆT 2015 INVESTOR- PORTRÆT 215 Analyse marts 216 FORORD Investeringsfonde tilbyder en nem og ukompliceret adgang til at investere på finansielle markeder over hele verden. Det er der næsten 8. danskere, der har

Læs mere

FORMUEUDVIKLING OG FORMUEFORDELING

FORMUEUDVIKLING OG FORMUEFORDELING 29. september 2003 Af Mikkel Baadsgaard - Direkte telefon: 33 55 77 21 Resumé: FORMUEUDVIKLING OG FORMUEFORDELING I perioden 1995 til 2001 er husholdningernes gennemsnitlige nettoformue steget med i gennemsnit

Læs mere

Den danske sommerhusejer

Den danske sommerhusejer 11. april 2011 Redaktion Christian Hilligsøe Heinig chei@rd.dk Anders Friis Binzer abin@rd.dk Liselotte Ravn Bærentzen lbre@rd.dk Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Risikostyring

Læs mere

Krise: 35.000 flere unge er hverken i arbejde eller uddannelse

Krise: 35.000 flere unge er hverken i arbejde eller uddannelse Krise: 3. flere unge er hverken i arbejde eller uddannelse Siden den økonomiske krise er antallet af unge, der hverken er i arbejde eller under uddannelse vokset med 3.. I slutningen af 213 var 18. unge

Læs mere

Social arv i de sociale klasser

Social arv i de sociale klasser Det danske klassesamfund Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse undersøges det, om der er en sammenhæng mellem den

Læs mere

Velkommen til verdens højeste beskatning

Velkommen til verdens højeste beskatning N O T A T Velkommen til verdens højeste beskatning 27. november 8 Danmark har en kedelig verdensrekord i beskatning. Intet andet sted i verden er det samlede skattetryk så højt som i Danmark. Danmark ligger

Læs mere

De ældres boligforhold 2018

De ældres boligforhold 2018 ÆLDRE I TAL 2018 De ældres boligforhold 2018 Ældre Sagen November 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik,

Læs mere

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN BLIV KLAR TIL DIT BOLIGKØB 2 HVORDAN LÅNER JEG PENGE TIL MIN BOLIG 3 Realkreditlån - 80% 4 Banklån - 15% 5 Udbetaling - 5% 5 HVILKEN TYPE BOLIGLÅN

Læs mere

Velkommen til Pension og Sygeplejersker

Velkommen til Pension og Sygeplejersker Velkommen til Pension og Sygeplejersker Oplæg ved Ismail Kaplan Hvorfor er Lån & Spar her i dag? I 2005 indgik Lån & Spar og DSR et samarbejde DSR er ejere af Lån & Spar Mere end 4.300 medlemmer gør allerede

Læs mere

Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2015

Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2015 ÆLDRE I TAL 2017 Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2015 Ældre Sagen September 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation.

Læs mere

Studerendes økonomi afhænger af studieby

Studerendes økonomi afhænger af studieby 23. august 2010 Studerendes økonomi afhænger af studieby I den kommende tid starter titusinder af unge på en videregående uddannelse. For mange betyder det også, at de unge flytter hjemmefra og til en

Læs mere

Management Summary - Pensionsundersøgelse Pensionister 65 år + 2010

Management Summary - Pensionsundersøgelse Pensionister 65 år + 2010 Management Summary - Pensionsundersøgelse Pensionister 65 år + 2010 Dorte Barfod www.yougov.dk Copenhagen December 2010 1 Metode 2 Metode Dataindsamling: Undersøgelsen er gennemført via internettet i perioden

Læs mere

Loft over kontanthjælp kan gå ud over mange enlige forsørgeres livskvalitet

Loft over kontanthjælp kan gå ud over mange enlige forsørgeres livskvalitet Kontanthjælpsloft Loft over kontanthjælp kan gå ud over mange enlige forsørgeres livskvalitet En ny kortlægning af danskernes livskvalitet viser, at kontanthjælpsmodtagere er mindre tilfredse med deres

Læs mere

Op mod hver fjerde ung på Sjælland er hægtet af uddannelsesvognen

Op mod hver fjerde ung på Sjælland er hægtet af uddannelsesvognen 137.000 danske unge har ingen uddannelse udover grundskolen Op mod hver fjerde ung på Sjælland er hægtet af uddannelsesvognen 137.000 unge mellem 16 og 29 år har ingen uddannelse udover grundskolen og

Læs mere

Produktsøgning. Eniro Krak. Tabelrapport. Oktober 2014

Produktsøgning. Eniro Krak. Tabelrapport. Oktober 2014 Eniro Krak Produktsøgning Tabelrapport Oktober 2014 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

Formuerne bliver i stigende grad koncentreret hos de ældre

Formuerne bliver i stigende grad koncentreret hos de ældre Formuerne bliver i stigende grad koncentreret hos de ældre Nettoformuerne bliver i stigende grad koncentreret hos personer over 6 år. For 15 år siden havde personer over 6 år knap 6 pct. af den samlede

Læs mere

De sociale klasser i Danmark 2012

De sociale klasser i Danmark 2012 De sociale klasser i Danmark 2012 Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Her opdeles befolkningen i fem sociale klasser: Overklassen, den højere middelklasse, middelklassen,

Læs mere

Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år

Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år I 2011 var der over 56.000 børn, som var étårs-fattige. Ser man på gruppen af børn, som har været fattige i mindst 5 år, så er denne gruppe mere

Læs mere

Familiernes formue og gæld

Familiernes formue og gæld Kvartalsoversigt, 2. kvartal 212 - Del 1 39 Familiernes formue og gæld Af Asger Lau Andersen, Anders Møller Christensen og Nick Fabrin Nielsen, Økonomisk Afdeling, Sigrid Alexandra Koob og Martin Oksbjerg,

Læs mere

Børn bor i opdelte nabolag

Børn bor i opdelte nabolag Mange børn bor i områder, hvor naboerne har samme baggrund som dem selv. Det gælder især overklassens børn og børn, hvis forældre er uden for arbejdsmarkedet. Halvdelen af overklassebørnenes naboer er

Læs mere

Karakteristik af unge under uddannelse

Karakteristik af unge under uddannelse Marts 2013 Karakteristik af unge under uddannelse Dette faktaark handler om, hvem de studerende er: Uddannelsestype, demografi, erhvervsarbejde, indkomst og udgifter samt hvilken andel deres samlede skattebetalinger

Læs mere

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé:

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé: 5. marts 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 og Jakob Mølgaard Resumé: ELITEN I DANMARK Knap 300.000 personer er i eliten i Danmark og de tjener omkring 60.000 kr. pr. måned. Langt hovedparten

Læs mere

Dyr gæld belaster de fattiges økonomi

Dyr gæld belaster de fattiges økonomi Dyr gæld belaster de fattiges økonomi De fattige har oftere nettogæld end ikke-fattige har. Derudover udgør renteudgifter en væsentlig større belastning for de fattiges økonomi end renteudgifter gør for

Læs mere

Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2016

Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2016 ÆLDRE I TAL 2018 Indefrosne ejendomsskatter og boligydelseslån til folkepensionister 2016 Ældre Sagen November 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation.

Læs mere

Status på København januar

Status på København januar 1 Status på København Status på København er en opdatering af relevante nøgletal, som fortæller en samlet historie om Københavns styrker og udfordringer. Status på København opdateres to gange årligt.

Læs mere

Et portræt af de 800.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 800.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse marts 213 Et portræt af de 8. private investorer i de danske investeringsforeninger Investeringsbeviser er et alternativ til at købe aktier og obligationer direkte. Når investor køber investeringsbeviser,

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015 GENTOFTE KOMMUNE 4. marts LEAD NOTAT FORRETNINGSUDVIKLING OG DIGITALISERING BEFOLKNINGSPROGNOSE Befolkningstallet stiger fortsat: Den 1. januar var der 74.932 borgere i Gentofte Kommune, og væksten fortsætter.

Læs mere

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Hvem er københavnerne? I denne analyse er der udarbejdet en karakteristik af københavnerne, hvor der bl.a. er set på befolkningsudvikling, familietyper,

Læs mere

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse?

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 12 Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i andelen af unge 25-årige, der

Læs mere

Mange tilbud vedrører pensionsopsparing, muligheden for at få nyt eller flere betalingskort eller en form for (ekstra) forsikring.

Mange tilbud vedrører pensionsopsparing, muligheden for at få nyt eller flere betalingskort eller en form for (ekstra) forsikring. Forbrugerpanelet om bankers salgsinitiativer Knap hver anden respondent (45%) er inden for de seneste fem blevet kontaktet en eller flere gange af deres bank med tilbud om produkter, de ikke allerede havde.

Læs mere

Erhvervsnyt fra estatistik April 2014

Erhvervsnyt fra estatistik April 2014 Erhvervsnyt fra estatistik Fremgang i antallet af fuldtidsstillinger København, Fyn og Østjylland trækker væksten For første gang i fem år skabes der nu flere fuldtidsstillinger i Danmark. Der er dog store

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse februar 2012 Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Investering i forening er et alternativ til at spare direkte op i aktier og obligationer. Når investor

Læs mere

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Sammenfatning På de frie grundskoler er andelen af elever steget med 2,7 procentpoint siden 2010/11, og i den tilsvarende periode er andelen af elever

Læs mere

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer Analyse af danske virksomheders investeringer Danske virksomheders investeringer Tema 1: Danske virksomheders investeringer To af tre danske virksomheder investerer i Danmark Investeringer drives af større

Læs mere

KØB AF ANDELSBOLIG. Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. HVAD ER EN ANDELSBOLIG? 2 ANDELSBOLIGENS PRIS 3

KØB AF ANDELSBOLIG. Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. HVAD ER EN ANDELSBOLIG? 2 ANDELSBOLIGENS PRIS 3 KØB AF ANDELSBOLIG Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. 128/01 19.06.2015 Andelsboligmarkedet kan være vanskeligt at gennemskue også vanskeligere end ejerlejlighedsmarkedet.

Læs mere

Fremgang på boligmarkedet sender friværdierne til vejrs

Fremgang på boligmarkedet sender friværdierne til vejrs 15. december 2016 Fremgang på boligmarkedet sender friværdierne til vejrs Boligpriserne har generelt været i fremgang siden 2012, og fremgangen på boligmarkedet gik for alvor et gear eller to op i 2015

Læs mere

Stærk social arv i uddannelse

Stærk social arv i uddannelse fordeling og levevilkår kapitel 5 Stærk social arv i uddannelse Næsten halvdelen af alle 25-årige med ufaglærte forældre har ikke en uddannelse eller er påbegyndt en. Til sammenligning gælder det kun 7

Læs mere

Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger

Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger 14. august 2008 Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger Det giver stadig god mening at købe en andelsbolig. Men med den seneste udvikling på boligmarkedet er der grund til at tænke sig ekstra godt

Læs mere

Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor?

Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor? NOVEMBER 2017 NYT FRA RFF Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor? 25.000 eller flere børn lever i familier med lav indkomst 7.200 i tre år i træk I 2015 det seneste

Læs mere

2009-Boligundersøgelsen

2009-Boligundersøgelsen Præsentation af 2009-Boligundersøgelsen Slutrapport fra undersøgelse af elever og studerendes boligvilkår i Hovedstadsområdet og Århus 18. januar 2011 v. seniorkonsulent Mads Engholm UngdommensAnalyseEnhed

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

De ældres boligforhold 2016

De ældres boligforhold 2016 ÆLDRE I TAL 2016 De ældres boligforhold 2016 Ældre Sagen Februar 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Iværksætterlån årgang 2014

Iværksætterlån årgang 2014 Iværksætterlån årgang 2014 Status på første årgang af iværksætterlån Iværksættere udfordrer både sig selv og finansieringsinstitut Kun omtrent halvdelene af alle nystartede virksomheder eksisterer efter

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi. Kan du forestille dig at investere i en elbil inden for de næste fem år?

Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi. Kan du forestille dig at investere i en elbil inden for de næste fem år? 1/9 Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi Om dataindsamlingen: Data er indsamlet af analyseinstituttet Norstat i deres onlinepanel af danskere i maj 2018. Stikprøven er repræsentativ

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere

Stigende friværdier men hvad vil vi bruge dem til?

Stigende friværdier men hvad vil vi bruge dem til? 1.kvt.1998 1.kvt.2000 1.kvt.2002 1.kvt.2004 1.kvt.2006 1.kvt.2008 1.kvt.2010 1. kvt.2012 1. kvt.2014 1. kvt.2016 1. kvt.2018 3. september 2018 Stigende friværdier men hvad vil vi bruge dem til? Boligejernes

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Tjek på kredit, lån og budget?

Tjek på kredit, lån og budget? Tjek på kredit, lån og budget? Hvad betyder det at købe på kredit? Og hvad er et forbrugslån? Lær om forbrugslån, hvor meget det koster og hvad det egentlig betyder, om man betaler kontant eller låner

Læs mere

Køber gifte kvinder flere aktier?

Køber gifte kvinder flere aktier? Køber gifte kvinder flere aktier? Baggrund og resumé Finansrådet undersøger i denne analyse, hvordan ændringer i ægteskabsstatus påvirker kvinders og mænds deltagelse på aktiemarkedet og deres risikovillighed.

Læs mere

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008.

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008. A nalys e Udviklingen i beskæftigelsesfrekvensen for personer i pensionsalderen Af Nadja Christine Andersen En række politiske tiltag har de sidste ti år haft til hensigt at få flere ældre i pensionsalderen

Læs mere

Langt flere mænd end kvinder står uden økonomisk sikkerhedsnet

Langt flere mænd end kvinder står uden økonomisk sikkerhedsnet 12. marts 29 Specialkonsulen Mie Dalskov Direkte tlf.: 33 55 77 2 Mobil tlf.: 42 42 9 18 Langt flere mænd end kvinder står uden økonomisk sikkerhedsnet 275. beskæftigede står til hverken at kunne få kontanthjælp

Læs mere