Opdatering af finansministeriets beregning af konjunkturgab og strukturelle niveauer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opdatering af finansministeriets beregning af konjunkturgab og strukturelle niveauer"

Transkript

1 Noa 25. februar 2015 MPC Opdaering af finansminiseries beregning af konjunkurgab og srukurelle niveauer I forbindelse med hovedrevisionen af naionalregnskabe i sepember 2014 er der gennemfør en opdaering af meoderne il a beregne oupugabe og beskæfigelsesgabe. Dels er der indarbejde en række mindre ændringer i beregningsmeoderne og dels er esimaionsmodellen for oupugabe genesimere på de nye naionalregnskab. De overordnede billede af konjunkurerne og kapaiespresse er imidlerid uændre med opdaeringen. Med e skønne oupugab på 2¼ p. i 2014 er de forsa vurderingen a kapaiespresse akuel er lav. Omfange er ledige ressourer på arbejdsmarkede vurderes il i 2014 mål ved beskæfigelsesgabe, hvilke er på linje med idligere skøn. Indledning Beregningen af konjunkurgab 1 og srukurelle niveauer for enrale makroøkonomiske sørrelser udgør en grundsen i Finansminiseries løbende vurdering af konjunkurerne og planlægningen af finanspoliikken. Beregningerne bliver løbende opdaere og genesimere. Modellen for beregningen af oupugabe har imidlerid grundlæggende være uændre siden Finansredegørelsen Derudover har overgangen fra neoledighed il bruoledighed som de enrale ledighedsbegreb i Danmarks Saisiks opgørelser ikke hidil være fuld indarbejde i beregningen af konjunkurgabene. Således har de skønnede neoledighedsgab indgåe i beregningen af både beskæfigelses- og oupugabe. Finansminiserie esimerer oupugabe på baggrund af bland ande naionalregnskabes opgørelse af produkion, beskæfigelse og kapialappara. Hovedrevisionen af naionalregnskabe nødvendiggør dermed en opdaering af Finansminiseries esimaionsmodel for oupugabe. Samidig er beregningen af beskæfigelsesgabe revidere, så beregningen nu ager udgangspunk i bruoledighedsgabe. Overblik over beregningen af konjunkurgab i Finansminiserie Finansminiseries beregning af konjunkurgabene dækker grundlæggende over re arbejdsmarkedsgab (ledigheds-, arbejdsmarkeds- og beskæfigelsesgab) og o produkionsgab (oupu- og TFP-gab). 1 Konjunkurgab er en fælles beegnelse for makroøkonomiske variables afvigelse fra deres srukurelle niveau. Oupugabe og beskæfigelsesgabe måler eksempelvis, hvor lang produkion (BVT) og beskæfigelsen befinder sig fra de srukurelle niveau.

2 Side 2 af 16 Beregning af konjunkurgabene foregår i re rin, som ager udgangspunk i beregningen af ledighedsgabe, jf. figur 1. Meoderne er indree således, a de beregnede bruoledighedsgab indgår som inpu og derved som reesnor i beregningen af arbejdssyrke- og oupugabe. Beregningen af ledighedsgabe er basere på pris- og lønudviklingen sam Danmarks Saisiks indikaor for kapaiesudnyelsen i indusrien. De er daa, som er relaiv pålidelige, som ikke revideres eferfølgende, og som er ilgængelig relaiv hurig efer periodens afsluning. De bidrager il, a ledighedsgabe er en relaiv robus og pålidelig indikaor for de umiddelbare pres på arbejdsmarkede. Neop derfor er ledighedsgabe e enral elemen i Finansminiseries beregning af de øvrige konjunkurgab. Figur 1 Fra bruoledighedsgab il oupugab TRIN 1 TRIN 2 TRIN 3 Ledighedsgab Arbejdssyrkegab Beskæfigelsesgab Oupugab TFP-gab Ledighedsgab Ledighedsgabe er forskellen mellem fakisk og srukurel bruoledighed og beskriver presse på arbejdsmarkede. Typisk forolkes ledighedsgabe som e mål for de inflaionsskabende pres, der kommer fra arbejdsmarkede, og srukurledigheden er dermed de ledighedsniveau, som er forenelig med en sabil pris- og lønudvikling på nogle års sig. Esimaionen af ledighedsgabe bygger på en økonomisk model med den forvenningsudvidede Phillipskurve som de bærende grundlag. De ligger grundlæggende på linje med den ilgang som anvendes i EU, OECD og DØRS. Esimaionsmeoden er uændre i forhold il idligere og er beskreve i kapiel 3 i Finansredegørelsen Arbejdssyrke- og beskæfigelsesgab Arbejdssyrkegabe afspejler udsving i arbejdssyrken, der følger af konjunkurerne.. De er primær i de yngre aldersgrupper, der er konjunkurbeingede udsving i erhvervsdelagelsen fx fordi flere vælger uddannelse, når jobmulighederne er mindre gode, og særlig, a der er færre suderende, der har job ved siden af sudierne (og omvend i perioder med særlig gode jobmuligheder). Modellering af de konjunkurbeingede udsving i arbejdssyrke ager udgangspunk i den såkalde disouraged worker -effek dvs. a arbejdsudbudde afhænger af jobmulighe-

3 Side 3 af 16 derne. Denne effek anages a være æ knye op på udviklingen i bruoledighedsgabe, jf. Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer. Den anvende esimaionsmodel, som er uændre i forhold il idligere, er desuden basere på RAS-saisikken, som giver mulighed for a opdele bidrage il arbejdssyrkegabe i udvalge soio-grupper. Beskæfigelsesgabe beregnes på baggrund af ledigheds- og arbejdssyrkegabe og indgår som inpu i beregningen af TFP- og oupugabe. Oupugab og TFP-gab Beregningen af oupugabe ager udgangspunk i en produkionsfunkion, som også overordne er den meode, som anvendes af OECD og EU. Her besemmes væksen i poeniel BNP ud fra udviklingen i kapialappara, den srukurelle udvikling i beskæfigelsen sam oalfakorprodukivieen (TFP). Sidsnævne er de produkionsfremskrid, som kan henføres il bedre udnyelse af produkionsfakorerne, herunder bedre arbejdsgange, ny eknologi mv. Produkionsfunkionsilgangen indebærer således, a oupugabe er en funkion af de konjunkurbeingede gab i beskæfigelse, TFP og kapialappara. Revision af beskæfigelsesgabe Beskæfigelsesgabe beregnes på baggrund af ledighedsgabe og arbejdssyrkegabe. Beregningen af beskæfigelsesgabe påvirkes ikke af naionalregnskabsrevisionen, ide der hverken i beregningen af ledighedsgabe eller arbejdssyrkegabe indgår naionalregnskabsdaa 2. I ak med a de offiielle ledighedsbegreb er skife fra neo- il bruoledighed, er der imidlerid behov for a knye beskæfigelsesgabe an il e arbejdssyrkebegreb, der maher bruoledigheden, bruoarbejdssyrken 3. Hidil er beskæfigelsesgabe esimere med udgangspunk i den radiionelle arbejdssyrke, hvor analle af akiverede personer er esimere som en selvsændig del af arbejdssyrkegabe. I revisionen af beskæfigelsesgabe ages der nu udgangspunk i bruoledighedsgabe og e bruoarbejdssyrkegab, hvor de akiverede personer indgår i ledighedsgabe fremfor arbejdssyrkegabe. Samidig indgår beskæfigelsesgabe nu i oupugabe som p. af srukurel beskæfigelse mod før som p. af befolkningen (15-64-årige). 2 Revisionen af naionalregnskabe indebærer dog, a de enrale beskæfigelsesbegreb i naionalregnskabe ændres il nu a indeholde personer på orlov (dvs. navnlig barsel og sygedagpenge-orlov fra beskæfigelse). De er i beregningerne anage, a analle af personer på orlov ikke påvirkes af konjunkurerne. Derved har ændringen ikke beydning for beskæfigelsesgabe, men slår alene ud i ændrede niveauer for den srukurelle beskæfigelse. I beregningen af TFP anvendes dog beskæfigelsen ekskl. orlov, da personer på orlov ikke bidrager il den samlede produkion. 3 Hidil har arbejdssyrken (den radiionelle arbejdssyrke) besåe af naionalregnskabsbeskæfigelsen og neoledigheden, dvs. bruoledigheden ekskl. akiverede personer. Bruoarbejdssyrken, som maher bruoledigheden, omfaer udover den radiionelle arbejdssyrke også akiverede personer i bruoledigheden med undagelse af akiverede personer i søe beskæfigelse (der allerede indgår i naionalregnskabsbeskæfigelsen).

4 Side 4 af 16 Revisionen af beskæfigelsesgabe giver efer 2000 kun anledning il mindre revisioner af beskæfigelsesgabe, jf. figur 2. Før 2000 er der i enkele år mere beydelige ændringer i de beregnede gab. De skyldes, a udsvingene i de beregnede bruoledighedsgab er mindre end de, som neoledighedsgabe og akiveringsgabe ilsammen gav anledning i augusvurderingen. Fra 2014 og frem er vurderingen af beskæfigelsesgabe udover meodeændringer også påvirke af ændrede skøn for udviklingen i beskæfigelsen. Figur 2 Beskæfigelsesgab Figur 3 Beskæfigelsesgab fordel på ledigheds- og arbejdssyrkegab Anm.: Ledigheds- og arbejdssyrkegab efer bruoledigheds- og bruoarbejdssrykrebegreberne. Kilde: Egne beregninger. Beskæfigelsesgabe vurderes a udgøre omkring personer i Knap halvdelen kan ilskrives bruoledighedsgabe, mens resen udgøres af arbejdssyrkegabe, jf. figur 3 og abel 1. I forhold il augus er gabe nedjusere med De afspejler bland ande en mindre signing i den srukurelle beskæfigelse fra 2013 il 2014 end lag il grund i augus.

5 Side 5 af 16 Tabel 1 Fakisk og srukurel beskæfigelse personer Deember 2014 Fakisk beskæfigelse Srukurel beskæfigelse Beskæfigelsesgab heraf ledighedsgab heraf arbejdssyrkegab Augus 2014 Fakisk beskæfigelse 1) Srukurel beskæfigelse 1) Beskæfigelsesgab ) Niveauforskellen i fakisk og srukurel beskæfigelse fra augus il deember skyldes, a beskæfigelsen i augus er opgjor ekskl. orlov. Desuden er sammenligningen påvirke af NR-revisoner af den hisoriske beskæfigelsesudvikling, sam ændrede skøn for 2014 og Anm.: Ledigheds- og arbejdssyrkegab efer bruoledigheds- og bruoarbejdssrykrebegreberne. Kilde: Egne beregninger. Finansminiseries vurdering af beskæfigelsesgabe på i 2014 ligger mellem vurderingen hos Naionalbanken og De Økonomiske Råds (DØR), jf. figur 4. I modsæning il Finansminiserie og Naionalbanken opererer DØR også med e konjunkurbeinge gab i arbejdsiden, som bidrager med knap personer il beskæfigelsesgabe. De er væsenlige usikkerheder forbunde med a vurdere omfange af e evenuel konjunkurgab i arbejdsiden. Arbejdsiden er falde under krisen, men de er uklar i hvilke omfang de er konjunkurel. Samidig rækker konjunkurnormaliseringen i begge reninger: Arbejdsiden vil formenlige sige for beskæfigede, men fx flere suderende med sudiejob vil omvend række arbejdsiden ned. I Finansminiseries beregningsmeode vil konjunkurudsving i arbejdsiden som udgangspunk blive opfange i TFP-gabe, jf. nedenfor. Derved vurderes fravære af e eksplii arbejdsidsgab ikke a have sor beydning for de beregnede oupugab. Udover bruoledighedsgabe udgøres beskæfigelsesgabe hovedsalig af suderende og passive konanhjælpsmodagere, jf. figur 5. Konjunkurgabe i de suderende dækker over o forhold: 1) færre suderende har e sudiejob ved siden af sudierne og 2) på grund af de forringede jobmuligheder har flere unge søg ind på en uddannelse end i en normal konjunkursiuaion. Bruoledige og suderende vurderes med høj sandsynlighed a finde ilbage i beskæfigelse, når konjunkurerne genoprees (suderende overvejende il delidsjob). Til gengæld er der sørre usikkerhed knye il den del af beskæfigelsesgabe,

6 Side 6 af 16 som besår af passive konanhjælpsmodagere, som har en løsere ilknyning il arbejdsmarkede (konjunkurgabe omfaer a personer). Figur 4 Forskellige vurderinger af beskæfigelsesgab, 2014 Figur 5 Dekomponere beskæfigelsesgab, 2014 Anm.: [Teks] Kilde: Naionalbanken, DØRS og egne beregninger. Jusere esimaionsmodel for oupugabe Finansminiseries esimaionsmodel il beregning af oupugab og poeniel produkion er genesimere på de hovedreviderede naionalregnskab. De indebærer, a modellen er opdaere på baggrund af en revidere udvikling i BVT, kapialapparae og den beregnede TFP. Esimaionsmodellerne for ledighedsgabe og arbejdssyrkegabe påvirkes ikke af hovedrevisionen. Samidig er modellen jusere på nogle punker som beskreve nedenfor. Modellen har grundlæggende være uændre siden Finansredegørelsen 2004, og nærværende juseringer ændrer ikke ved den grundlæggende meodiske ilgang. Meoden er overordne beskreve i boks 1. Se appendiks for en udømmende beskrivelse af esimaionsmodellens ligninger og parameeresimaer.

7 Side 7 af 16 Boks 1 Finansminiseries overordnede ilgang il esimaion af oupugab og poeniel produkion Finansminiseries beregning af oupugabe ager udgangspunk i produkionsfunkionsilgangen. Her besemmes væksen i poeniel BVT ud fra udviklingen i kapialapparae, den srukurelle udvikling i beskæfigelsen sam oalfakorprodukivieen (TFP) ud fra flg. produkionsfunkion. Y = A L K α 1 α hvor Y er oupu (BVT), A er TFP, L er arbejdskraf og K er kapialappara. Hensigen med oupugabe er bl.a. a vurdere inflaionspresse ved den akuelle produkionskapaie, og der skelnes derfor ikke mellem de fakiske kapialappara og de poenielle kapialappara 4. Anagelsen om kapialapparae er på linje med andre insiuionernes regnemeoder og hel sandard i lierauren. Produkionsfunkionen kan omskrives (se appendiks) så oupugabe besemmes ud fra e produkiviesgab mål ved konjunkurgabe i oalfakorprodukivieen (de såkalde TFPgab) 5 sam e beskæfigelsesgab (hvor α er lønkvoen): y = f + α l hvor små bogsaver angiver logarimer af sore bogsaver, α er lønkvoen og opegn angiver konjunkurgab. Modellen esimerer TFP-gabe og oupugabe simulan i en såkald ilsandsmodel, hvor de poenielle niveauer og konjunkurgab esimeres med Kalman-filere. Beskæfigelsesgabe ages for give (eksogen) i esimaionen af oupugabe. Beskæfigelsesgabe er beregne med udgangspunk i arbejdssyrken og ledigheden mål i anal personer. I de omfang, der er konjunkurvariaion i arbejdsiden per beskæfige, vil dee som udgangspunk opfanges i TFPgabe. I modellen er oupugabe, y, og beskæfigelsesgabe, q, endvidere forbunde gennem Okun s lov 1, der beskriver sammenhængen mellem beskæfigelsesgabe og oupugab: l = 1l 1 + l2l 2 + ly y 2 l + ε Derudover indgår indikaoren for kapaiesudnyelsen i indusrien i modelligningen for TFP-gabe. Modelleringen af Poeniel TFP og BVT er beskreve i boks 2. 1) Okun s lov beskriver i sin oprindelige udgave sammenhængen mellem oupu og ledighed, jf. nedenfor. Esimaion eksklusive nordsøprodukion I esimaionen ses der nu bor fra råsofudvinding. De skyldes, a sørsedelen af akivieen i den sekor finder sed i Nordsøen, hvor akivieen ikke på samme måde er knye il de generelle konjunkurudsving i Danmark. Udviklingen i nordsøprodukionen kan derfor i høj grad forolkes som srukurelle bevægelser. Samidig er relaiv få personer beskæfige i sekoren. I de senese år er produkionen i Nordsøen reduere, og de har lag en dæmper på væksen i den samlede danske økonomi, jf. figur 6. Esimaionen ekskl. råsof 4 Fx vil kapialapparae efer nogle år med lavkonjunkur (og lave inveseringer) være lavere end hvis inveseringsniveaue havde være normal. Og omvend efer nogle år med højkonjunkur. Alernaiv kunne de poenielle kapialappara beregnes ud fra en anage normal profil for inveseringerne. Oupugabe vil da ikke måle de akuelle kapaiespres, men i sede gabe i forhold il den kapaie, der kunne have være. Skøn for de poenielle kapialappara vil øge usikkerheden i beregningen af oupugabe sam øge risikoen for fejl især ved sørre srukurelle skif i økonomien. 5 Toalfakorprodukivieen er e mål for den velsandsvæks, som kapial og arbejdskraf ikke kan forklare og olkes ypisk som den langsigede eknologiske udvikling, organisaoriske fremskrid mv. Toalfakorprodukivieen er uafhængig af kapialapparae.

8 Side 8 af 16 mindsker således risikoen for, a den faldende nordsøprodukion slår ud i e mere negaiv oupugab. Meodeændringen har kun mindre beydning for de esimerede oupugab. De skyldes, a Finansminiseries meode i forvejen renser midleridige udsving ud og a vurderingen af presse på arbejdsmarkede sam indikaoren for kapaiesudnyelsen i indusrien i høj grad er syrende for oupugab-skønne. Figur 6 BVT inkl. og ekskl. råsofindvinding Figur 7 Sammenhæng mellem BVT og beskæfigelse (rendkorrigere) Anm.: Tidsserierne for BVT og beskæfigelse i figur 7 er søjrense og rendkorrigere med e HP-filer. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. Beskæfigelsesgab i Okun s lov Okun s lov, der er indbygge som en del af den samlede model, beskriver i sin oprindelige udgave sammenhængen mellem oupu og ledighed under anagelse af en relaiv konjunkurufølsom arbejdssyrke. Hidil er de også den udgave, som er anvend i modellen. I den akuelle siuaion, hvor også arbejdssyrken har vis sore konjunkurmæssige udsving, er de være mere revisende a beskrive sammenhængen mellem oupu og arbejdskrafsinpue ved hjælp af beskæfigelsesgabe. Derfor indgår beskæfigelsesgabe nu i Okun s lov frem for ledighedsgabe. Ud fra den hisoriske sammenhæng er de forudsa a produkionen (BVT) leader beskæfigelsen, jf. figur 7. Forsinkelsen mellem beskæfigelsen og BVT er faslag il 2 kvaraler, jf. appendiks. Ændring i modellering af rends I modellen indgår ligninger for den poenielle væks i TFP og oupu, som hidil er modellere som deerminisiske rends. De er nu modellere med sokasiske rends, hvilke indebærer, a den beregnede poenielle væks kan variere over id, jf. boks 2. De er en mindre resrikiv modelspeifikaion og vurderes samidig a være en mere revisende modellering af den poenielle væks, som har være afagende igennem de senese årier.

9 Side 9 af 16 Boks 2 Sokasiske rends for TFP og BVT Oupugabe esimeres i en ilsandsmodel (se appendiks og idligere dokumenaionsnoa på Finansminiseries hjemmeside) med Kalman-filere. I modellen indgår en række ilsandsligninger, dvs. idsserieproesser for de underliggende, uobserverede ilsande. De underliggende ilsande for poeniel TFP og BVT er hidil modellere om random walk s med en deerminisisk rend: y = + y 1 ρ + ε De indebærer, a den underliggende poenielle væks i prinippe modelleres som konsan. Der er imidlerid egn på, a fx TFP ikke er vokse med samme underliggende væksrae i idens løb, jf. figur a. De samme gælder for BVT, jf. figur b. Derfor er ilsandsligningerne for TFP og BVT ændre il random walk s med sokasiske rends: y ρ, + µ = + y 1 + ε ρ = ρ+ 1 hvor εε og μμ er hvid søj. Denne modellering ager i højere grad højde for, a den poenielle væks i BVT og TFP kan variere over id. Figur a Fakisk og srukurel TFP Figur b Fakisk og srukurel BVT Anm.: BVT og TFP er angive ekskl. råsofindvinding. Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. Eksra variansbinding Endelig har de med de nye naionalregnskabsdaa vis sig nødvendig a indføre en eksra variansbinding mellem o fejlled i modellen. I denne ype modeller er de ofe nødvendig a indlægge bindinger på varianserne, ide esimaionsmeoden ellers kan have svær ved a adskille søj i daagrundlage fra innovaionerne i de uobserverede ilsande. Hidil har der i esimaionen af oupugabe være en variansbinding på forholde mellem fejlledde i poeniel BVT og Okun s lov. Med opdaeringen af beregningsmeoden er esimaionsmodellen udvide med en eksra binding på forholde mellem varianserne på den underliggende TFP væks og søj/målefejl-fejlledde for TFP serien, jf. boks 3. Den eksra variansbinding sikrer, a søjen fra kvaralsvise udsving i BVT ikke sæer sig i skønne for oupugabe. Årsskønne for oupugabe påvirkes kun i mindre grad af den eksra binding og e saisisk es kan ikke afvise den eksra resrikion. Samidig kan e saisisk es ikke afvise a beholde den eksiserende variansbinding.

10 Side 10 af 16 Boks 3 Beydning af bindinger på sandardafvigelser for esimaion af oupugabe I modellen er variansen på fejllede i Okun s lov bunde il variansen på poeniel BNP. De er nødvendig for a sikre forolkelige resulaer, da den anvende esimaionsmeode ellers har svær ved a adskille innovaioner i poeniel produkion fra søj i daa/signale fra beskæfigelsesgabe. Med de nye, hovedreviderede naionalregnskab er de nødvendig a inroduer endnu en variansbinding. De skyldes, a modellen har vanskelig ved a opfange og udskille søjen i de kvaralsvise BVT serier som før, men i sede plaerer al søj i oupugabe. Med den nye opgørelse er den kvaralsvise søj i naionalregnskabes produkionsserier reduere. Figur a viser oupugabe i en fri esimaion, hvor ingen varianser er bunde, og hvor modellen plaerer al søj fra de kvaralsvise naionalregnskab i oupugabe. De forekommer dog usandsynlig, a konjunkurpresse varierer så mege fra kvaral il kvaral. Figur b viser fakisk og poeniel BVT fra den frie esimaion. Variansbindingerne sikrer samidig en mere sabil udvikling i den underliggende væks, jf. figur b. De forekommer, a den fri esimaion indebærer e vis konjunkurmedløb i den underliggende væks, særlig i miden af 2000 erne. De følger samme prinip, som Rober J. Gordon (The Time-Varying NAIRU and is Impliaions for Eonomi Poliy, 1997) anvender for den srukurelle ledighed, som ikke må variere for mege fra kvaral il kvaral. Figur a Oupugab med og uden variansbindinger Figur b Fakisk og srukurel BVT med og uden variansbidinger Kilde: Danmarks Saisik og egne beregninger. Nye skøn for oupugab og poeniel BVT Opdaeringen af beregningen af oupugabe giver grundlæggende ikke anledning il e ande billede af konjunkurerne, selv om de opdaerede oupugab viser lid sørre udsving i de senere år end idligere esimaioner, jf. figur 8. Fx er vurderingen af oupugabe i 2007, hvor de senes oppede, forøge fra 3,1 il 3,3 p. siden augusredegørelsen, jf. abel 2. De skønnede oupugab for 2014 og 2015 er ilsvarende udvide med ¼ p.-poin og er dermed en anelse mere negaiv end i augus. De skal dog også ses i sammenhæng med nedjuseringen af væksskønne for dansk økonomi fra augus il deembervurderingen, og de afspejler således ikke alene meodeopdaeringen. De er i den sammenhæng forsa vurderingen, a den ledige kapaie i dansk økonomi akuel primær afspejler ledige ressourer på arbejdsmarkede. Således udgøres oupugabe i 2014 overvejende af e negaiv beskæfigelsesgab, jf. figur 9.

11 Side 11 af 16 Figur 10 illusrerer beskæfigelsesgabes forsinkelse i sammenligning med oupugabe. Fx vender oupugabe lid før beskæfigelsesgabe omkring De indebærer samidig, a TFP gabe vender før oupugabe. De reviderede skøn for oupugabe skyldes både ændrede bidrag fra beskæfigelses- og TFP-gabe. Der er dog egn på, a de sørre udsving i oupugabe primær følger fra revisioner i TFP-gabe, jf. abel 2. De gælder for hele esimaionsperioden. Figur 8 Revision af oupugab, Figur 9 Oupugab, bidrag fra beskæfigelses- og TFPgab, Figur 10 Samvariaion mellem TFP-gab, beskæfigelsesgab og oupugab Figur 11 Væks i poeniel produkion (BVT), Kilde: Egne beregninger. Den særskile korrekion for råsofudvinding giver hen over årene e lid ande billede af væksen i den poenielle produkion (BVT), som viser lid sørre udsving hen over årene. De skyldes, a udsving i nordsøprodukionen i den juserede model slår fuld igennem på den poenielle væks. Fx rækker nordsøprodukionen samle a. ¼ p.-poin ud af væksen i hele økonomien. Den gennemsnilige årlige poenielle væks (ekskl. råsofudvinding) vurderes il a. ¾

12 Side 12 af 16 p. i perioden og il ½ p. for hele økonomien, jf. figur 11 og abel 2. I augus blev gennemsnilige poeniel væks esimere il knap ¾ p. i sammen periode. Nedjuseringen af den poeniel væks fra augus il deember skal dog ses i sammenhæng med NR-revisionen, som nedjuserer BVT-væksen i perioden med knap ¼ p.-poin, snarere end de afspejler meodeændringer. Tabel 2 Beskæfigelses- og oupugab i Økonomisk Redegørelse, augus og deember Oupugab Augus 3,1 0,8-2,9-1,7-1,7-2,6-2,5-2,1-1,7 - Deember 3,3 1,5-3,2-2,5-2,3-2,7-2,7-2,3-2,0-1,5 Revision 0,2 0,7-0,3-0,8-0,5-0,1-0,2-0,2-0,3 - - bidrag fra beskæfigelsesgab -0,1 0,0-0,3-0,2-0,2 0,0-0,1 0,0-0,2 - - bidrag fra TFP-gab 0,4 0,7 0,0-0,6-0,4-0,2-0,2-0,2-0,2 - Poeniel BVT-væks Augus 0,8 0,7 0,0 0,3 0,6 0,6 0,8 1,1 1,5 - Deember 0,6 0,8 0,4 0,9 0,7 0,0-0,4 0,4 1,1 1,2 Deember ekskl. råsofudvinding 1,1 1,3 0,8 1,0 0,9 0,4 0,3 0,6 1,1 1,1 Anm.: [Teks] Kilde: [Teks] Overgangen il ny naionalregnskab vurderes i sig selv ikke a have væsenlige beydning for vurderingen af oupugabe, jf. abel 3. Revisionerne i oupugabe (herunder de lid sørre udsving) synes således overvejende a komme fra esimaionen af den juserede model og den ændrede beregning af beskæfigelsesgabe. I enkele år (fx 2009) giver hovedrevisionen af naionalregnskabe dog alligevel anledning il væsenlige juseringer af de skønnede oupugab. Samspil mellem modeljuseringerne og ny naionalregnskab kan dog sløre billede og gøre de vanskelig præis a afgøre kilden il ændringerne. Tabel 3 Beydning af modelændringer og NR-revision for oupugabe Hididig vurdering (ØR aug. 2014) 0,8 2,6 3,1 0,8-2,9-1,7-1,7-2,6-2,5 Esimaion af ny model på augusgrundlag 0,5 2,6 3,7 1,7-2,8-2,4-2,4-2,9-3,0 Esimaion af ny model på deembergrundlag med ny NR 0,5 2,7 3,3 1,5-3,2-2,5-2,3-2,7-2,7 Anm.: Esimaion på ny model indebærer både juseringerne i oupugabmodellen og den ændrede beregning af beskæfigelsesgabe. Kilde: Egne beregninger

13 Side 13 af 16 Robushed af Finansminiseries skøn for oupugabe Som mål for konjunkursiuaionen danner oupugabe basis for ilreelæggelsen af den økonomiske poliik og beregning af den srukurelle saldo. Skønne for oupugab bør derfor så vid mulig være pålidelig i realid. Hidil har den meode, som Finansminiserie anvender il esimaion af oupugabe og poeniel BVT, vis sig relaiv robus 6. De er i sagens naur for idlig a vurdere robusheden af den genesimerede og juserede meode. Men efersom den meodemæssige ilgang grundlæggende er uændre må de formodes, a esimaionsmodellen overordne har behold sine robuse egenskaber. Meodens robushed kan illusreres ved a berage, hvordan skønne for oupugab for e give år ændres, når der kommer ny informaion. De gælder fx i forhold il ny informaion om den eferfølgende udvikling, herunder navnlig når åre er gåe, og der ikke længere er foreas-usikkerhed. Tabel 4 angiver skøn for oupugabe i 2007 og 2009 på forskellige idspunker. Finansminiseries skøn er kendeegne ved ikke sysemaisk a variere over id, men il gengæld ved relaiv hurig a angive e robus skøn for oupugabe, jf. også Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer på Finansminiseries hjemmeside. Den nye meode angiver skøn, der ligger på linje med idligere vurderinger. Tabel 4 Vurdering af oupugab i 2007 og 2009 over id FM DØRS OECD EU Forår ,1-2,6-2,1-0, ,9-3,1-2,4-2, ,2-2,9 3,9-5,0 2,1-6,5 2,6-5, ,8-3,2 4,6-5,1 2,2-6,6 3,1-5, ,0-2,9 5,3-4,0 4,6-4,2 3,3-5, (eferår) 3,3-3,2 4,5-5,0 5,0-2,8 3,6-4,3 Samle ændring 0,2-0,3 1,9 0,0 2,9 3,7 2,9 0,8 Anm.: Tabellen angiver insiuionernes skøn for oupugab i 2007 over id i forårsrapporerne og eferårsrapporerne. For Økonomisk Redegørelse (ØR) anvendes majvurderingen for forår og deembervurderingen for eferår (augusvurderingen for 2012). DØR er aflæs grafisk i DØR-rapporen. Kilde: DØRS, OECD, EU og egne beregninger. 6 Se også Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer på Finansminiseries hjemmeside.

14 Side 14 af 16 APPENDIKS Esimaionsmeode og modelligninger 7 Udledning af oupugabe ud fra produkionsfunkionen Modellen bygger på en produkionsfunkion, hvor BVT (Y) er relaere il produkionsfakorerne. Udgangspunke er en Cobb-Douglas produkionsfunkion med arbejdskraf (beskæfigelse, L), kapialappara (K) og oalfakorprodukivie (TFP) som fakor inpus: Y = TFP L K (1) α 1 α Arbejdskrafen er opgjor i anal personer. Arbejdsid per beskæfige vil dermed indgå i TFP. Lønkvoen (α) er fassa il 0,6 svarende omren il de hisoriske gennemsni i perioden Oupugabe kan opskrives som forholde mellem fakisk BVT og poeniel BVT. Topegne () angiver de poenielle/srukurelle niveauer: Y Y TFP L K α 1 α = α 1 α TFP L K (2) Med forudsæningen om a kapialapparae alid ligger på si srukurelle niveau kan, ligningen for oupugabe redueres il: Y Y TFP L = (3) TFP L α α Udrykke kan approksimeres ved en log-lineær relaion for oupugabe, hvor opegne () angiver gabe mellem fakisk og poeniel/srukurel niveau: y y = ( f f ) + α ( l l ) (4) y = f + α l Hvor y = log Y, f = log TFP og l = log L. Udrykke viser, a oupugabe er besem af TFP-gabe sam beskæfigelsesgabe. Model il esimaion af oupugab og poeniel BVT Finansminiserie beregning af oupugab og ilhørende poeniel BVT esimeres ligesom ledighedsgabe og arbejdssyrkegabe vha. Kalman-filere, hvor modellens ligninger deles op i observaionsligninger (som beskriver sammenhængen mellem 7 Se også Finansredegørelsen 2004 (juni 2004) og dokumenaionsnoa (Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer) på Finansminiseries hjemmeside.

15 Side 15 af 16 fakisk daa og de uobserverede ilsande) og ilsandsligninger (som beskriver dynamikken for de uobserverede ilsande). Parameeresimaerne fremgår af abel A1. Observaionsligninger Fakisk BVT, y, og TFP, f, dekomponeres i en srukur-, konjunkur og søjkomponen. y = y + y + ε (5) y f = f + f + ε (6) f I modellen indgår desuden Okun s lov, hvor beskæfigelsesgabe, l, opræder i sede for ledighedsgabe, jf. ovenfor. De er anage a oupugabe leader beskæfigelsesgabe med 2 kvaraler. = l 1 + l2 2 + ly 2 l l l 1 + ε (7) Forsinkelsen mellem beskæfigelsesgab og oupugab er faslag på baggrund af idsserieanalyser af sammenhængen mellem ændring i beskæfigelsen og BVT (opgjor ekskl. råsofprodukion). Disse peger sammensemmende på, a ændringen i BVT forsinke med o kvaraler er mes signifikan som forklarende variabel for ændringen i beskæfigelsen. Kapaiesudnyelsen i indusrien (CU) inkluderes som indikaorer for TFP-gabe. CU = CU 1 + θ2 θ 1 f + ε (8) CU Tilsandsligninger Poeniel BVT og TFP er modellere som en random walk med sokasiske rends, jf. boks 2. Fejlledde indebærer, a den poenielle væks periodevis kan afvige fra den esimerede rend. = 1 1 y y ρ + y + ε, ρ = ρ + µ ρ (9) = 1 1 y f γ + f + ε, γ = γ + µ γ (10) Oupugabe besemmes af gabene for arbejdssyrke, ledighed og TFP, jf. ovenfor. TFP-gabe modelleres med en AR(2)-proes. y = f + α l (11) f = f 1 + ψ 2 f 2 f ψ 1 + ε (12)

16 Side 16 af 16 Tabel A1 Parameeresimaer Esima Sandardfejl Modelkoeffiiener λλ 1 1,4673 0,0548 λλ 2-0,5974 0,0547 λλ yy 0,1127 0,0228 θθ 1 0,5639 0,0396 θθ 2 1,1592 0,2845 ψψ 1 1,6098 0,0855 ψψ 2-0,7082 0,0821 Sandardafvigelse på fejlled σσ ff = 0,375 σσ ff 0, σσ ff 0,0044 0,0013 σσ yy = σσ qq 0, σσ γγ 0,0003 0,0002 σσ ρρ 0,0007 0,0003 σσ ff 0,0071 0,0006 σσ yy 0,0073 0,0006 σσ qq 0,0019 0,0001 σσ CCCC 0,0050 0,0009 Iniialværdier for uobserverede ilsande ff =0-0,0145 0,0087 yy =0-0,0333 0,0110 ff =0-0,8995 0,0114 yy =0 6,8342 0,0117 γγ =0 0,0021 0,0101 ρρ =0 0,0058 0,0101

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer Noa. november (revidere. maj ) Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer Vurdering af oupugabe (forskellen mellem fakisk og poeniel produkion) og de srukurelle niveauer for ledighed og arbejdssyrke

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 51 Produkionspoeniale i dansk økonomi Af Asger Lau Andersen og Moren Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den økonomiske udvikling er i Danmark såvel som i alle andre

Læs mere

Vækst på kort og langt sigt

Vækst på kort og langt sigt 12 SAMFUNDSØKONOMEN NR. 1 MARTS 2014 VÆKST PÅ KORT OG LANG SIGT Væks på kor og lang sig Efer re års silsand i dansk økonomi er de naurlig, a ineressen for a skabe økonomisk væks er beydelig. Ariklen gennemgår

Læs mere

Estimation af markup i det danske erhvervsliv

Estimation af markup i det danske erhvervsliv d. 16.11.2005 JH Esimaion af markup i de danske erhvervsliv Baggrundsnoa vedrørende Dansk Økonomi, eferår 2005, kapiel II Noae præsenerer esimaioner af markup i forskellige danske erhverv. I esimaionerne

Læs mere

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente N O T A T Bankernes rener forklares af ande end Naionalbankens udlånsrene 20. maj 2009 Kor resumé I forbindelse med de senese renesænkninger fra Naionalbanken er bankerne bleve beskyld for ikke a sænke

Læs mere

MAKRO 2 ENDOGEN VÆKST

MAKRO 2 ENDOGEN VÆKST ENDOGEN VÆKST MAKRO 2 2. årsprøve Forelæsning 7 Kapiel 8 Hans Jørgen Whia-Jacobsen econ.ku.dk/okojacob/makro-2-f09/makro I modeller med endogen væks er den langsigede væksrae i oupu pr. mand endogen besem.

Læs mere

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk)

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Arbejdspapir nr. 17/5 Tiel: Beregning af den srukurelle offenlige saldo 1 Forfaer: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Henvendelse: Michael Lund Nielsen (mln@fm.dk) Resumé: I arbejdspapire redegøres for den meode

Læs mere

Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling

Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling 7 Tillidsindikaorer Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Officielle daa for den økonomiske akiviesmæssige udvikling, herunder BNP og des underkomponener, bliver

Læs mere

Sammenhæng mellem prisindeks for månedstal, kvartalstal og årstal i ejendomssalgsstatistikken

Sammenhæng mellem prisindeks for månedstal, kvartalstal og årstal i ejendomssalgsstatistikken 6. sepember 2013 JHO Priser og Forbrug Sammenhæng mellem prisindeks for månedsal, kvaralsal og årsal i ejendomssalgssaisikken Dee noa gennemgår sammenhængen mellem prisindeks for månedsal, kvaralsal og

Læs mere

Udlånsvækst drives af efterspørgslen

Udlånsvækst drives af efterspørgslen N O T A T Udlånsvæks drives af eferspørgslen 12. januar 211 Kor resumé Der har den senese id være megen fokus på bankers og realkrediinsiuers udlån il virksomheder og husholdninger. Især er bankerne fra

Læs mere

Funktionel form for effektivitetsindeks i det nye forbrugssystem

Funktionel form for effektivitetsindeks i det nye forbrugssystem Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh. augus 007 Funkionel form for effekiviesindeks i de nye forbrugssysem Resumé: Der findes o måder a opskrive effekiviesudvidede CES-funkioner med o

Læs mere

Efterspørgslen efter læger 2012-2035

Efterspørgslen efter læger 2012-2035 2013 5746 PS/HM Eferspørgslen efer læger 2012-2035 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 Anal eferspurge læger i sundhedsudgifalernaive Anal eferspurge læger i finanskrisealernaive

Læs mere

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst d. 02.11.2011 Esben Anon Schulz Baggrundsnoa: Esimaion af elasicie af skaepligig arbejdsindkoms Dee baggrundsnoa beskriver kor meode og resulaer vedrørende esimaionen af elasicieen af skaepligig arbejdsindkoms.

Læs mere

Øresund en region på vej

Øresund en region på vej OKTOBER 2008 BAG OM NYHEDERNE Øresund en region på vej af chefkonsulen Ole Schmid Sore forvenninger il Øresundsregionen Der var ingen ende på, hvor god de hele ville blive når broen blev åbne, og Øresundsregionen

Læs mere

5 Lønindeks for den private sektor

5 Lønindeks for den private sektor 57 5 Lønindeks for den privae sekor 5.1 Grundlæggende informaion om indekse 5.2 Navn Lønindeks for den privae sekor. Der offenliggøres e ilsvarende lønindeks for den offenlige sekor, der i princippe beregnes

Læs mere

MAKRO 2 KAPITEL 7: GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER. - uundværlig i frembringelsen af aggregeret output og. 2.

MAKRO 2 KAPITEL 7: GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER. - uundværlig i frembringelsen af aggregeret output og. 2. KAPITEL 7: GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER MAKRO 2 2. årsprøve Klassisk syn: JORDEN/NATUREN er en produkionsfakor, som er - uundværlig i frembringelsen af aggregere oupu og Forelæsning

Læs mere

Eksponentielle sammenhänge

Eksponentielle sammenhänge Eksponenielle sammenhänge y 800,95 1 0 1 y 80 76 7, 5 5% % 1 009 Karsen Juul Dee häfe er en forsäelse af häfe "LineÄre sammenhänge, 008" Indhold 14 Hvad er en eksponeniel sammenhäng? 53 15 Signing og fald

Læs mere

Estimering af CES-efterspørgselssystemer - En Kalman Tilgang

Estimering af CES-efterspørgselssystemer - En Kalman Tilgang Esimering af CES-eferspørgselssysemer - En Kalman Tilgang Anders F. Kronborg, Chrisian S. Kasrup og Peer P. Sephensen, DREAM May 18, 2018 1 Indledning Dee papir beskriver hvordan Kalman-filere - muligvis

Læs mere

Slides til Makro 2, Forelæsning oktober 2005 Chapter 7

Slides til Makro 2, Forelæsning oktober 2005 Chapter 7 GRÆNSER FOR VÆKST? SOLOW-MODELLEN MED NATURRESSOURCER Slides il Makro 2, Forelæsning 9 31. okober 2005 Chaper 7 Hans Jørgen Whia-Jacobsen Ocober 26, 2005 De klassiske økonomer, Smih, Ricardo, Malhus m.fl.

Læs mere

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og EPDEMER DYAMK AF Kasper Larsen, Bjarke Vilser Hansen Henriee Elgaard issen, Louise Legaard og Charloe Plesher-Frankild 1. Miniprojek idefagssupplering, RUC Deember 2007 DLEDG Maemaisk modellering kan anvendes

Læs mere

Pensionsformodel - DMP

Pensionsformodel - DMP Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Marin Junge og Tony Krisensen 19. sepember 2003 Pensionsformodel - DMP Resumé: Vi konsruerer ind- og udbealings profiler for pensionsformuerne. I dee ilfælde kigger

Læs mere

Finanspolitik i makroøkonomiske modeller

Finanspolitik i makroøkonomiske modeller 33 Finanspoliik i makroøkonomiske modeller Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Finanspoliik og pengepoliik er radiionel se de o vigigse økonomiske insrumener il sabilisering

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 2. april 203 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og sammelige

Læs mere

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE?

KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? KAPACITET AF RUF SYSTEMET KAN DET LADE SIG GØRE? Af Torben A. Knudsen, Sud. Poly. & Claus Rehfeld, Forskningsadjunk Cener for Trafik og Transporforskning (CTT) Danmarks Tekniske Uniersie Bygning 115, 800

Læs mere

Dynamik i effektivitetsudvidede CES-nyttefunktioner

Dynamik i effektivitetsudvidede CES-nyttefunktioner Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh. augus 006 Dynamik i effekiviesudvidede CES-nyefunkioner Resumé: I dee papir benyes effekiviesudvidede CES-nyefunkioner il a finde de relaive forbrug

Læs mere

Kovarians forecasting med GARCH(1,1) -et overblik

Kovarians forecasting med GARCH(1,1) -et overblik Kovarians forecasing med GARCH(1,1) -e overblik Hvorfor volailies-forecase? Risikosyring Dela-normal Value-a-Risk Mone Carlo Value-a-Risk Prisfassæelse Opionsproduker Realkrediobligaioner Mone Carlo simulaion

Læs mere

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011 Badevande 2010 Teknik & Miljø - Maj 2011 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Teknik & Miljø, Naur Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Udgivelsesår: 2011 Tiel: Badevande, 2010 Teks og layou: Forside: Journalnummer:

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 29 Marianne Frank Hansen og Mahilde Louise Baringon Augus 29 Indholdsforegnelse Danmarks fremidige befolkning... 1 Befolkningsfremskrivning 29...

Læs mere

RETTEVEJLEDNING TIL Tag-Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi, 2. Årsprøve Efterårssemestret 2003

RETTEVEJLEDNING TIL Tag-Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi, 2. Årsprøve Efterårssemestret 2003 RETTEVEJLEDNING TIL Tag-Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi, 2. Årsprøve Eferårssemesre 2003 Generelle bemærkninger Opgaven er den redje i en ny ordning, hvorefer eksamen efer førse semeser af makro på 2.år

Læs mere

2 Separation af de variable. 4 Eksistens- og entydighed af løsninger. 5 Ligevægt og stabilitet. 6 En model for forrentning af kapital med udtræk

2 Separation af de variable. 4 Eksistens- og entydighed af løsninger. 5 Ligevægt og stabilitet. 6 En model for forrentning af kapital med udtræk Oversig Mes repeiion med fokus på de sværese emner Modul 3: Differenialligninger af. orden Maemaik og modeller 29 Thomas Vils Pedersen Insiu for Grundvidenskab og Miljø vils@life.ku.dk 3 simple yper differenialligninger

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014 Maemaik A Sudenereksamen Forberedelsesmaeriale il de digiale eksamensopgaver med adgang il inernee sx141-matn/a-0505014 Mandag den 5. maj 014 Forberedelsesmaeriale il sx A ne MATEMATIK Der skal afsæes

Læs mere

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. april 2008 Bilbeholdningen i ADAM på NR-al Resumé: Dee papir foreslår a lade bilbeholdningen i ADAM være lig den officielle bilbeholdning fra Naionalregnskabe.

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 26 Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peer Sephensen Juni 26 Indholdsforegnelse Forord...4 1. Indledning...6 2. Befolkningsfremskrivningsmodellen...8

Læs mere

N O T A T Lønninger i banksektoren en ny analyse af lønpræmier. Kort resumé

N O T A T Lønninger i banksektoren en ny analyse af lønpræmier. Kort resumé N O T A T Lønninger i banksekoren en ny analyse af lønpræmier Kor resumé Konkurrencesyrelsen offenliggør i forbindelse med den årlige konkurrenceredegørelse beregninger på såkalde lønpræmier i danske brancher.

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 0. okober 204 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: I e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og

Læs mere

Modellering af benzin- og bilforbruget med bilstocken bestemt på baggrund af samlet forbrug

Modellering af benzin- og bilforbruget med bilstocken bestemt på baggrund af samlet forbrug Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* 13. maj 2005 Modellering af benzin- og bilforbruge med bilsocken besem på baggrund af samle forbrug Resumé: Dee redje papir om en ny model for biler og benzin

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Danmarks Naionalbank Kvar al so ver sig 3. kvaral Del 2 202 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 2 3 KVARTALSOVERSIGT, 3. KVARTAL 202, Del 2 De lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens ur,

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4 Insiu for Maemaiske Fag Maemaisk Modellering 1 Aarhus Universie Eva B. Vedel Jensen 12. februar 2008 UGESEDDEL 4 OBS! Øvelseslokale for hold MM4 (Jonas Bæklunds hold) er ændre il Koll. G3 på IMF. Ændringen

Læs mere

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72.

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72. Bioeknologi 2, Tema 4 5 Kineik Kineik er sudier af reakionshasigheden hvor man eksperimenel undersøger de fakorer, der påvirker reakionshasigheden, og hvor resulaerne afslører reakionens mekanisme og ransiion

Læs mere

Bilag 1E: Totalvægte og akseltryk

Bilag 1E: Totalvægte og akseltryk Vejdirekorae Side 1 Forsøg med modulvognog Slurappor Bilag 1E: Toalvæge og ryk Bilag 1E: Toalvæge og ryk Dee bilag er opdel i følgende dele: 1. En inrodukion il bilage 2. Resulaer fra de forskellige målesaioner,

Læs mere

En model til fremskrivning af det danske uddannelsessystem

En model til fremskrivning af det danske uddannelsessystem En model il fremskrivning af de danske uddannelsessysem Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen December 27 Side 2 af 22 1. Indledning De er regeringens mål a øge befolkningens uddannelsesniveau. Befolkningens

Læs mere

Sundhedsudgifter og finanspolitisk holdbarhed

Sundhedsudgifter og finanspolitisk holdbarhed 1 Sundhedsudgifer og finanspoliisk holdbarhed Marianne Frank Hansen, Danish Raional Economic Agens Model, DREAM Lars Haagen Pedersen, De Økonomiske Råds Sekrearia, DØRS Working Paper 2010:2 Sekreariae

Læs mere

Den erhvervspolitiske værdi af støtten til den danske vindmølleindustri

Den erhvervspolitiske værdi af støtten til den danske vindmølleindustri N N N '(7.2120,6.( 5c' 6 (. 5 ( 7 $ 5, $ 7 ( 7 Den erhvervspoliiske værdi af søen il den danske vindmølleindusri Svend Jespersen Arbejdspapir 2002:3 Sekreariae udgiver arbejdspapirer, hvori der redegøres

Læs mere

Merindvandring af bacheloruddannede fra vestlige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed 1

Merindvandring af bacheloruddannede fra vestlige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed 1 Merindvandring af bacheloruddannede fra veslige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed 1 4. februar 2014 Indledning Nedenfor beskrives en række scenarier, der har il formål a klarlægge

Læs mere

Ny ligning for usercost

Ny ligning for usercost Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 8. okober 2008 Ny ligning for usercos Resumé: Usercos er bleve ændre frem og ilbage i srukur og vil i den nye modelversion have noge der minder om

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbruges Byggeblade Love og vedæger Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 95.03-03 Beregning af ilsrækkelig opbevaringskapacie Udgive Mars 1993 Beregning af dyreenheder (DE) jf. bilag il bekendgørelsen om

Læs mere

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jakob Nielsen 27. november 2003 Claus Færch-Jensen Udkas pr. 27/11-2003 il: Equiy Premium Puzzle - den danske brik Resumé: Papire beskriver udviklingen på de danske

Læs mere

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen Mismach på de danske arbejdsmarked Andreas Øsergaard Iversen, Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen November 2016 Mismach på de danske arbejdsmarked Indholdsforegnelse 1. Indledning... 2 2. Fremskrivning

Læs mere

Undervisningsmaterialie

Undervisningsmaterialie The ScienceMah-projec: Idea: Claus Michelsen & Jan Alexis ielsen, Syddansk Universie Odense, Denmark Undervisningsmaerialie Ark il suderende og opgaver The ScienceMah-projec: Idea: Claus Michelsen & Jan

Læs mere

Dynamiske identiteter med kædeindeks

Dynamiske identiteter med kædeindeks Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 2. mars 2007 Dynamiske idenieer med kædeindeks Resumé: den nye modelversion er vi gåe fra fasbase over il kædeprissørrelser. De beyder a de gamle

Læs mere

Beskrivelse af forskningsprojekt om FUNDAMENTALE OG FAKTISKE BOLIGPRISER I DANMARK OG SVERIGE

Beskrivelse af forskningsprojekt om FUNDAMENTALE OG FAKTISKE BOLIGPRISER I DANMARK OG SVERIGE Beskrivelse af forskningsprojek om FUNDAMENTALE OG FAKTISKE BOLIGPRISER I DANMARK OG SVERIGE Michael Bergman og Peer Birch Sørensen Økonomisk Insiu, Københavns Universie Okober 202 Projekes baggrund og

Læs mere

BAT Nr. 6 oktober 2006. Skatteminister Kristian Jensen vil erstatte 2.700 medarbejdere med postkort!

BAT Nr. 6 oktober 2006. Skatteminister Kristian Jensen vil erstatte 2.700 medarbejdere med postkort! B A T k a r e l l e BAT Nr. 6 okober 2006 I BAT har vi med ineresse bemærke de 13 nye iniiaiver, som Beskæfigelsesminiseren har iværksa med de formål a gøre de leere for danske virksomheder a få udenlandsk

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONEN

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONEN RÅDET FOR DEN ROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. maj 2007 (25.05) (OR. en) Inerinsiuionel sag: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 ADDENDUM 2 TIL I/A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekreariae

Læs mere

Dansk pengeefterspørgsel

Dansk pengeefterspørgsel 45 Dansk pengeeferspørgsel 98 Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I den økonomiske lieraur har pengeeferspørgselsfunkioner ilrukke sig beydelig opmærksomhed. De skyldes

Læs mere

Estimation af international konkurrences betydning for virksomhedernes markup

Estimation af international konkurrences betydning for virksomhedernes markup d. 16.11.2005 SG Esimaion af inernaional konkurrences beydning for virksomhedernes markup aggrundsnoa vedr. Dansk Økonomi, eferår 2005, kapiel II I de følgende beskrives meode og resulaer vedrørende beydningen

Læs mere

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040 Grønlands Økonomiske Råd, okober 21 Teknisk baggrundsnoa om de finanspoliiske udfordringer frem mod 24 Indhold Del I: Model og meode...3 1. Finansindikaoren...3 1.1. Den offenlige ineremporale budgeresrikion

Læs mere

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne 1 Noa Afrapporering om danske underekser på nabolandskanalerne Sepember 2011 2 Dee noa indeholder: 1. Indledning 2. Baggrund 3. Rammer 4. Berening 2010 5. Økonomi Bilag 1. Saisik over anal eksede programmer

Læs mere

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y Projek 6.3 Løsning af differenialligningen + c y 0 Ved a ygge videre på de løsningsmeoder, vi havde succes med ved løsning af ligningerne uden ledde y med den enkelafledede, er vi nu i sand il a løse den

Læs mere

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13 Side 1 af 34 Tielblad Dao: 16. december 2004 Forelæser: Ben Dalum og Björn Johnson Vejleder: Ger Villumsen Berglind Thorseinsdoir Charloa Rosenquis Daniel Skogemann Lise Pedersen Maria Rasmussen Susanne

Læs mere

Retfærdig fordeling af nytte mellem nulevende og fremtidige personer

Retfærdig fordeling af nytte mellem nulevende og fremtidige personer Refærdig fordeling af nye mellem nulevende og fremidige personer Flemming Møller, Aarhus Universie, Danmarks Miljøundersøgelser (e-mail: syfm@dmu.dk) 1. De generelle fordelingsproblem De fundamenale grundlag

Læs mere

Opnåelse af 60 pct. målsætningen 1

Opnåelse af 60 pct. målsætningen 1 Opnåelse af 6 pc. målsæningen 1 29. mars 212 Indledning I nærværende noa belyses effeken af fire marginale uddannelseseksperimener omhandlende opnåelse af 6 pc. målsæningen. Målsæningen indbefaer, a 6

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2013. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2013. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen Danmarks fremidige beflkning Beflkningsfremskrivning 213 Marianne Frank Hansen & Peer Sephensen Juli 213 Side 2 af 132 Indhldsfregnelse 1 Indledning... 6 1.1 Opbygningen af beflkningsmdellen... 8 1.2 Viale

Læs mere

Newton, Einstein og Universets ekspansion

Newton, Einstein og Universets ekspansion Newon, Einsein og Universes ekspansion Bernhard Lind Shisad, Viborg Tekniske ymnasium Friedmann ligningerne beskriver sammenhængen mellem idsudviklingen af Universes udvidelse og densieen af sof og energi.

Læs mere

8.14 Teknisk grundlag for PFA Plus: Bilag 9-15 Indholdsforegnelse 9 Bilag: Indbealingssikring... 3 1 Bilag: Udbealingssikring... 4 1.1 Gradvis ilknyning af udbealingssikring... 4 11 Bilag: Omkosninger...

Læs mere

Dokumentation for regelgrundskyldspromillen

Dokumentation for regelgrundskyldspromillen Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Marcus Mølbak Inghol 17. okober 2012 Dokumenaion for regelgrundskyldspromillen Resumé: I dee modelgruppepapir dokumeneres konsrukionen af en idsrække for regelgrundskyldspromillen

Læs mere

Skriftlig prøve Kredsløbsteori Onsdag 3. Juni 2009 kl (2 timer) Løsningsforslag

Skriftlig prøve Kredsløbsteori Onsdag 3. Juni 2009 kl (2 timer) Løsningsforslag Skriflig prøve Kredsløbseori Onsdag 3. Juni 29 kl. 2.3 4.3 (2 imer) øsningsforslag Opgave : (35 poin) En overføringsfunkion, H(s), har formen: Besem hvilke poler og nulpunker der er indehold i H(s) Tegn

Læs mere

Herunder en model som viser opbygningen, forløb og strukturen i landbrugsuddannelsen.

Herunder en model som viser opbygningen, forløb og strukturen i landbrugsuddannelsen. Hovedforløbe Landbrugsuddannelsen, version 03 Landbrugsassisen Vis dealjer Generel informaion om skolen Hovedforløbe Landbrugsuddannelsen, version 03 2.1 Prakiske oplysninger LANDBRUGSUDDANNELSEN. Undervisningen

Læs mere

Prisdannelsen i det danske boligmarked diagnosticering af bobleelement

Prisdannelsen i det danske boligmarked diagnosticering af bobleelement Hovedopgave i finansiering, Insiu for Regnskab, Finansiering og Logisik Forfaer: Troels Lorenzen Vejleder: Tom Engsed Prisdannelsen i de danske boligmarked diagnosicering af bobleelemen Esimering af dynamisk

Læs mere

11 Produktionsindeks for industrien

11 Produktionsindeks for industrien 109 11 Produkionsindeks for indusrien 11.1 Grundlæggende informaion om indekse 11.1.1 Navn Produkionsindeks for indusrien. 11.1.2 Formål Formåle med de månedlige produkionsindeks for indusri er førs og

Læs mere

Data og metode til bytteforholdsberegninger

Data og metode til bytteforholdsberegninger d. 3. maj 203 Daa og meode il byeforholdsberegninger Dee noa redegør for daagrundlage og beregningsmeoden bag byeforholdsberegningerne i Dansk Økonomi, forår 203.. Daagrundlag Daagrundlage for analysen

Læs mere

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II Hvordan ville en rendyrke dual indkomsskaemodel virke i Danmark? Simulering af en ensare ska på al kapialindkoms Arbejdspapir II Ændre opsparingsadfærd Skaeminiserie 2007 2007.II Arbejdspapir II - Ændre

Læs mere

Kan den danske forbrugsudvikling benyttes til at bestemme inflationsforventninger?

Kan den danske forbrugsudvikling benyttes til at bestemme inflationsforventninger? 59 Kan den danske forbrugsudvikling benyes il a besemme inflaionsforvenninger? Michael Pedersen, Økonomisk Afdeling INFLATIONSFORVENTNINGER Realrenen angiver låneomkosningerne (eller afkase af en placering

Læs mere

Skriftlig Eksamen. Datastrukturer og Algoritmer (DM02) Institut for Matematik og Datalogi. Odense Universitet. Fredag den 5. januar 1996, kl.

Skriftlig Eksamen. Datastrukturer og Algoritmer (DM02) Institut for Matematik og Datalogi. Odense Universitet. Fredag den 5. januar 1996, kl. Skriflig Eksamen aasrukurer og Algorimer (M0) Insiu for Maemaik og aalogi Odense Universie Fredag den 5. januar 1996, kl. 9{1 Alle sdvanlige hjlpemidler (lrebger, noaer, ec.) sam brug af lommeregner er

Læs mere

PROSPEKT FOR. Hedgeforeningen Jyske Invest

PROSPEKT FOR. Hedgeforeningen Jyske Invest Prospek PROSPEKT FOR Hedgeforeningen Jyske Inves Ansvar for prospek Hedgeforeningen Jyske Inves er ansvarlig for prospekes indhold. Vi erklærer herved, a oplysningerne i prospeke os bekend er rigige og

Læs mere

Fremadrettede overenskomster i byggeriet

Fremadrettede overenskomster i byggeriet B A T k a r e l l e Nr. 2 april 2007 Mange unge i dag ved ikke, hvad fagforeningen sår for, og de er fagforeningens forpligigelse a videregive arven il de kommende generaioner. Side 4 Ny forskning fra

Læs mere

RAR/VEU indsatsen. Monitoreringsrapport Landsdækkende Data er opgjort pr. 6. juni P r æ s e n t a t i

RAR/VEU indsatsen. Monitoreringsrapport Landsdækkende Data er opgjort pr. 6. juni P r æ s e n t a t i P r æ s e n a i RAR/VEU indsasen Monioreringsrappor 29 Landsdækkende Daa er opgjor pr. 6. juni 29 RAR/VEU indsasen Formål og opgaver De Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) har i perioden 28-22 fåe opgaven

Læs mere

Prisfastsættelse af fastforrentede konverterbare realkreditobligationer

Prisfastsættelse af fastforrentede konverterbare realkreditobligationer Copenhagen Business School 2010 Kandidaspeciale Cand.merc.ma Prisfassæelse af fasforrenede konvererbare realkrediobligaioner Vejleder: Niels Rom Aflevering: 28. juli 2010 Forfaere: Mille Lykke Helverskov

Læs mere

Dagens forelæsning. Claus Munk. kap. 4. Arbitrage. Obligationsprisfastsættelse. Ingen-Arbitrage princippet. Nulkuponobligationer

Dagens forelæsning. Claus Munk. kap. 4. Arbitrage. Obligationsprisfastsættelse. Ingen-Arbitrage princippet. Nulkuponobligationer Dagens forelæsning Ingen-Arbirage princippe Claus Munk kap. 4 Nulkuponobligaioner Simpel og generel boosrapping Nulkuponrenesrukuren Forwardrener 2 Obligaionsprisfassæelse Arbirage Værdien af en obligaion

Læs mere

Pensions- og hensættelsesgrundlag for ATP gældende pr. 30. juni 2014

Pensions- og hensættelsesgrundlag for ATP gældende pr. 30. juni 2014 Pensions- og hensæelsesgrundlag for ATP gældende pr. 30. juni 2014 Indhold 1 Indledning 6 1.1 Lovgrundlag.............................. 6 1.2 Ordningerne.............................. 6 2 Risikofakorer

Læs mere

Opdatering af tilstande i afløbssystemer ved brug af on-line målinger.

Opdatering af tilstande i afløbssystemer ved brug af on-line målinger. Opdaering af ilsande i afløbssysemer ved brug af on-line målinger. Juni 1999 Karsen Arnbjerg-Nielsen Insiu for Miljøeknologi Danmarks Tekniske Universie Dee er en nepublikaion, der kan downloades fra hp://www.im.du.dk/publicaions/fullex/1999/im1999-052.pdf

Læs mere

3 Indeks for udenrigshandelen

3 Indeks for udenrigshandelen 35 3 Indeks for udenrigshandelen 3.1 Grundlæggende informaion om indekse 3.1.1 Navn Indeks for udenrigshandelen. 3.1.2 Formål Indeks for udenrigshandelen beregnes for a belyse den mængdemæssige og prismæssige

Læs mere

Appendisk 1. Formel beskrivelse af modellen

Appendisk 1. Formel beskrivelse af modellen Appendisk. Formel beskrivelse af modellen I dee appendiks foreages en mere formel opsilning af den model, der er beskreve i ariklen. Generel: Renen og alle produenpriser - eksklusiv lønnen - er give fra

Læs mere

Hvor bliver pick-up et af på realkreditobligationer?

Hvor bliver pick-up et af på realkreditobligationer? Hvor bliver pick-up e af på realkrediobligaioner? Kvanmøde 2, Finansanalyikerforeningen 20. April 2004 Jesper Lund Quaniaive Research Plan for dee indlæg Realkredi OAS som mål for relaiv værdi Herunder:

Læs mere

1. Aftalen... 2. 1.A. Elektronisk kommunikation meddelelser mellem parterne... 2 1.B. Fortrydelsesret for forbrugere... 2 2. Aftalens parter...

1. Aftalen... 2. 1.A. Elektronisk kommunikation meddelelser mellem parterne... 2 1.B. Fortrydelsesret for forbrugere... 2 2. Aftalens parter... Gener el l ebe i ngel s erf orl ever i ngogdr i f af L ok al Tel ef onens j enes er Ver s i on1. 0-Febr uar2013 L ok al Tel ef onena/ S-Pos bok s201-8310tr anbj er gj-k on ak @l ok al el ef onen. dk www.

Læs mere

Projekt 7.5 Ellipser brændpunkter, brændstråler og praktisk anvendelse i en nyrestensknuser

Projekt 7.5 Ellipser brændpunkter, brændstråler og praktisk anvendelse i en nyrestensknuser Hvad er maemaik? Projeker: fra kapiel 7 Projek 75 Ellipser brændpunker, brændsråler og prakisk anvendelse i en nyresensknuser Projek 75 Ellipser brændpunker, brændsråler og prakisk anvendelse i en nyresensknuser

Læs mere

1 Stofskifte og kropsvægt hos pattedyr. 2 Vægtforhold mellem kerne og strå. 3 Priselasticitet. 4 Nedbrydning af organisk materiale. 5 Populationsvækst

1 Stofskifte og kropsvægt hos pattedyr. 2 Vægtforhold mellem kerne og strå. 3 Priselasticitet. 4 Nedbrydning af organisk materiale. 5 Populationsvækst Oversig Eksempler på hvordan maemaik indgår i undervisningen på LIFE Gymnasielærerdag Thomas Vils Pedersen Insiu for Grundvidenskab og Miljø vils@life.ku.dk Sofskife og kropsvæg hos paedyr Vægforhold mellem

Læs mere

BAT Nr. 1 februar 2007. Industriens år INDHOLD

BAT Nr. 1 februar 2007. Industriens år INDHOLD B A T k a r e l l e BAT Nr. 1 februar 2007 Bedre arbejdsmiljø, overholdelse af idsfriser, færre mangler - resulaerne fra re års arbejde med BygSoL-projeke er il a age og føle på. Side 2 Trods høje økonomiske

Læs mere

CS Klimateknik ApS Tlf.: +45 38 88 70 70 DATA OG FAKTA. Luftbehandlingsenhed MultiMAXX New Generation. ... God luft til erhverv og industri

CS Klimateknik ApS Tlf.: +45 38 88 70 70 DATA OG FAKTA. Luftbehandlingsenhed MultiMAXX New Generation. ... God luft til erhverv og industri CS Klimaeknik ApS Tlf.: +45 38 88 7 7 DATA OG FAKTA Lufbehandlingsenhed MuliMAXX New Generaion... God luf il erhverv og indusri Enhedsbeskrivelse MuliMAXX Om dee kaalog Til vore kunder Med dee kaalog ønsker

Læs mere

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen Fysikrappor: Vejr og klima Maila Walmod, 13 HTX, Rosklide I gruppe med Ann-Sofie N Schou og Camilla Jensen Afleveringsdao: 30 november 2007 1 I dagens deba høres orde global opvarmning ofe Men hvad vil

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 76,4%

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 76,4% Horsensvej Anal besvarelser: 375 FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocen: 76,4% Forældreilfredshed 2015 OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING Aarhus Kommune har i perioden okober november 2015

Læs mere

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner Logarime-, eksponenial- og poensfunkioner John Napier (550-67. Peer Haremoës Niels Brock April 7, 200 Indledning Eksponenial- og logarimefunkioner blev indfør på Ma C niveau, men dengang havde vi ikke

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET MATEMATISK FINANSIERINGSTEORI

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET MATEMATISK FINANSIERINGSTEORI NAURVIDENSKABELIG KANDIDAEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSIE MAEMAISK FINANSIERINGSEORI 4 imers skriflig eksamen, 9-3 orsdag 3/ 2. Alle sædvanlige hjælpemidler illad. Anal sider i sæe: 5. Opgave Spg..a [

Læs mere

Med RUT kan myndighederne effektivisere deres kontrolindsats

Med RUT kan myndighederne effektivisere deres kontrolindsats B A T k a r e l l e BAT Nr. 2 april 2008 I indeværende folkeingssamling skal Folkeinge beslue en ændring af Øsafalen med de formål a sramme op omkring regisreringen og konrollen af udsaionerende virksomheder.

Læs mere

BAT Nr. 3 maj 2006. Den 4. april fremsatte EU kommissionen et revideret forslag til et Servicedirektiv.

BAT Nr. 3 maj 2006. Den 4. april fremsatte EU kommissionen et revideret forslag til et Servicedirektiv. B A T k a r e l l e Nr. 3 maj 2006 Den 4. april fremsae EU kommissionen e revidere forslag il e Servicedirekiv. Side 3 De økonomiske miniserier er i skarp konkurrence om, hvem der kan fremmane sørs flaskehalspanik

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Hvordan ville en rendyrke dual indkomsskaemodel virke i Danmark? : simulering af en ensare ska på al kapialindkoms Dee maeriale er lagre i henhold il afale mellem DBC og

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2011. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2011. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen Danmarks fremidige beflkning Beflkningsfremskrivning 2011 Marianne Frank Hansen & Peer Sephensen Side 2 af 116 Indhldsfregnelse 1 Indledning... 6 1.1 Opbygningen af beflkningsmdellen... 8 1.2 Viale begivenheder...

Læs mere

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner

Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner Logarime-, eksponenial- og poensfunkioner John Napier (550-67. Peer Haremoës Niels Brock July 27, 200 Indledning Eksponenial- og logarimefunkioner blev indfør på Ma C nivea uden en præcis definiion. Funkionerne

Læs mere

Modellering af benzin- og bilforbruget med benzineffektivitet

Modellering af benzin- og bilforbruget med benzineffektivitet Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arejdspapir* Grane Høegh 21. feruar 2005 Modellering af enzin- og ilforruge med enzineffekivie Resumé: I dee papir undersøges eksisensen af en langsige sammenhæng mellem de

Læs mere

Lindab Comdif. Fleksibilitet ved fortrængning. fortrængningsarmaturer. Comdif er en serie af luftfordelingsarmaturer til fortrængningsventilation.

Lindab Comdif. Fleksibilitet ved fortrængning. fortrængningsarmaturer. Comdif er en serie af luftfordelingsarmaturer til fortrængningsventilation. comfor forrængningsarmaurer Lindab Comdif 0 Lindab Comdif Ved forrængningsvenilaion ilføres lufen direke i opholds-zonen ved gulvniveau - med lav hasighed og underemperaur. Lufen udbreder sig over hele

Læs mere

LONGEVITY CHRESTEN DENGSØE OG JENS VESTERGAARD ATP'S AKTUARIAT

LONGEVITY CHRESTEN DENGSØE OG JENS VESTERGAARD ATP'S AKTUARIAT LONGEVITY CHRESTEN DENGSØE OG JENS VESTERGRD TP'S KTURIT S:\KTU\Longevi\Rappor.doc /37 Indholdsforegnelse. Indledning 4. Rapporens indhold 4 3. Daamaeriale 4 4. Lexis diagrammer 5 5. Beskrivelse af daamaeriale

Læs mere